Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

11.5.2010

Hieman avausta yrteistä

Ensin hieman pohjustusta/kertausta:

Jokainen ihminen ja hänen tilansa on yksilöllinen, sama koskee ruokavaliota. Itse raakaravinto ei välttämättä kerro mitään ruokavalion monipuolisuudesta tai terveellisyydestä. Kun olemme lähteneet matkalle lähtökohdista: jogurtti, raejuusto, tumma ruisleipä, kevytlevi, proteiinit, kahvi, soijajalosteet, kanamarinadit, jäävuorisalaatti jne niin on jo huomatta askel syödä käsittelemättömiä enimmäkseen raakoja lehtiä, kasviksia, marjoja, hedelmiä, vihanneksia, siemeniä, pähkinöitä jne. On aika mahdotonta tietää, saatko silti kaikkia tarvittavia ravinteita ja ainakin D:stä, B12 ja riittävistä omega3:sta olen jonkin verran paasannut täällä. Yhtä tärkeää kuin ravintoaineiden määrä on myös niiden imeytyminen. Tarkkaile ainakin oloasi ja kehoasi.

Lisätehoa ja monipuolisuutta ruokavalioosi saat vielä iduista, levistä ja superfoodeista ja nämä ovat mielestäni suositeltavia kaikille. Myös sienet ja kukat ovat loistavia täydentäjiä.

YRTIT

Nyt kuitenkin hieman tekstiä yrteistä. Tämä ravintoasioiden omaksuminen menee näköjään aste asteittain ja nämä yrttiasiat tulevat kyllä itsestäänkin kohdalle. Älkää odottako tämän pienen avaukseni olevan lähelläkään hifistelyä, se jääköön toistaiseksi eräälle suklaa-alkemistanikin tunnetulle gurulle, josta vinkkaan vielä lopuksi.

Joku ehkä kuvittelee saavansa riittävät yrtit teepussista. Erityisesti Yogi teet maistuvat yhdelle sun toiselle, mutta itse suosittelen jossain vaiheessa lisäämään teehen tehoja. Yrtit ovat kuitenkin terapeuttisia ja vaikuttavat mm. kehon lämpötilaan ja ruoansulatukseen positiivisessa mielessä.

Nämä ainakin wanna-be shamaaneille tiedoksi:

On myös tärkeää ymmärtää, että esimerkiksi teepusseissa olevien yrttien määrä on hyvin pieni vaikka niiden laatu olisikin hyvä. Koska shamaani hakeee yrteiltään terapeuttisempiä ominaisuuksia, suosii hän ehdottomasti kokonaisia yrttejä.

On myös tärkeä huomioida, että sinun ei tarvitse tietää 100 eri yrttiä joilla on saman tyyppinen vaikutus kehossamme - riittää että tiedät yhden. Tutustu uusiin yrtteihin mieluiten yksi kerrallaan ja laajenna työkalupakkisi sisältöä vähitellen. On huomattavasti parempi tuntea yksi yrtti ja sen käyttötavat läpikotaisin, kuin tuntea 1000 yrttiä, joiden ominaisuuksia ei osaa viedä käytäntöön

Hifimmille:

Eliksiireillä tarkoitetaan nestemäisessä muodossa nautittuja juomia, joilla haetaan tavallista voimakkaampia ja synergistisiä vaikutuksia elimistömme toimintaan. Eliksiirien pohja rakennetaan yleensä voimakkaiden yrttien varaan, jonka jälkeen joukkoon lisätään kokonaisuutta tukevia ainesosia. Jokaisella eliksiirillä tulee lisäksi olla tietty teema ja tarkoitus.

Lähde: Shamaanin käsikirja, Jaakko Halmetoja


Tuoreita yrttejä ovat mm: Inkivääri, minttu, Aloe veran lehti, nokkonen ja voikukka 

Kuivattuja yrttejä ovat mm: Pau D´Arco, Kissankynsi, Pakurikääpä, Nokkosen ja voikukan juuret


 Oma yrttien käyttö juuri nyt:

-Tällä hetkellä käytän Järvikylän ruukkuyrttejä (kuten persilja, korianteri), jotka menevät smoothien tai salaatin seassa. (en tiedä ovatko varsinaisesti yrttejä)

-Purkista otan ayurvedisen superyrtti ashwagandhan ja cat's claw:n (sekä tällä hetkellä erityinen maksanpuhdistaja Liver care - valmiste)

-Teessä käytän erilaisia Yogi-pusseja, Pau D`Arcoa, piparminttua, nokkosta vaihtelevasti. Lisään teehen lähes poikkeuksetta aina palan inkivääriä. Tästä ayurvedisestakin tehoaineesta voit lukea mm. tästä 

Pihalta otan heti kun irtoaa NOKKOSTA ja VOIKUKKAA. Nämä kaksi superyrttiä/kasvia tulevat vähintäänkin tulevan kesän aikana toivottavaksi tutuiksi kaikille. Myös niiden juurten käyttö  - joten lapiohommat ovat edessä. Näistä kahdesta Suomen superfoodista voitte lukea hieman lisää parin reseptin kera samoin tästä. Samoilla (hienoilla) sivuillani on myös tietoja muista ayurvedan tehoaineista.


En ole itse vielä harmikseni bongannut PAKURIA täältä metsistä. Sain kuitenkin ystävältäni pakurijauhetta jo viime syksynä. Ensivaikutelma oli aika voimakas ja lämmittävä (=too much to pitta?), mutta tämä johtui ehkä siitä, että ensi pakuriteeni tarjoiltiin vielä runsaan suolan kera. Olen koittanut löytää toimivaa pakuritee reseptiä/yhdistelmää Yogi teiden kanssa ja nyt sen viimeinkin löysin:

Sekoita Yogin Detox-makua ja pakurirouhetta keskenään

Pakuri on Suomen oma superi ja en lähde kertomaan tässä siitä sen enempää, koska aiheeseen on keskitytty niin kattavasti tässä

Teessä olennaista on käsittääkseni antaa sen hautua tarpeeksi - joskus jopa päiviä -ja sitten voi kevyesti lämmittää uudestaan. (Vai?)

Tässä ihan mini avaukseni ja takuulla päivittelen asiaa kesän mittaan! Vinkkejä erityisesti teen suhteen otetaan vastaan!

Lisätietoa: Shamaanin käsikirja (lataa ilmaiseksi) ja Raakaveljekset -blogi


LOPPUUN JÄLLEEN PARI IDEAANI:


1. LAATUA KESÄN JUHLIIN:

(ei maksettu mainos vaan ihan itse keksimä idea)

Tilaisin itse ainakin kesän juhliin KUTEN POLTTAREIHIN/HÄIHIN raakasuklaa alkemisti Jaakon! Think about it! Ei enää ankeeta stripparia vaan silmän ja suuniloa (voiko näin sanoa?) samalla rahalla.


2. HÄÄSUUNNITTELIJA WANTED

Oletko haaveillut (hää)pitopalvelusta, mutta ajatellut, että kilpailu alalla on kovaa? Nyt sitten pelot pois ja tartu unelmaasi NYT. Jos nautit (panostetumpien) raakaluomuksien tekemisestä niin miksi et tekisi sitä työksesi. Menun ei tarvitse olla edes täysin raaka, vaan se voi olla luomu/raakapainotteinen. Kysyntää takuulla olisi! Kuka enää haluaa tukkia itsensä kemikaalikakulla omana hääpäivänään?? Pistä ajatus hautumaan, et varmaan ole ajatuksinesi yksin. Voisin ehkä itsekin olla mukana kuviossa jollain tavalla, mutta nyt on niin monta muutakin rautaa tulessa ainakin ajatuksen tasolla...


7 kommenttia:

 1. Mä olen joskus miettinyt, että jos itse menisin naimisiin, niin tarjoilut tulisivat olemaan vieraille erittäin raakoja =D!

  VastaaPoista
 2. Mstä sie tilaat/ostat ton Pau D´Arco:n ja onko se voimakkaan makuista? Kerrotko mitä vaikutuksia sillä on, eli miksi olisi hyvä syödä ja kuinka paljon päivässä?

  VastaaPoista
 3. Olisi mukavaa jos vähän avaisit noiden tuotemerkkien (?) sisältöä. Pau D'Arco ei ole ainakaan minulle tuttu yrtti(sekoitus?).
  Tottahan toki persilja ja korianteri ovat yrttejä siinä missä muutkin. Yrteillä on myös lääkinnällisiä ym. vaikutuksia, joten mitään yrttiä ei saisi käyttää pitkiä aikoja yhtäjaksoisesti. Tai sitten on otettava Rautavaarat käteen ja varmistettava, ettei reilumpikaan käyttö aiheuta yllättäviä sivuvaikutuksia.

  VastaaPoista
 4. Haluaisin ehdottomasti kokeilla pakuria, mutta en tideä mistä sitä saisin käsiini. Ei oikein huvita ostaa iHerbista kalliita nappeja kun pakuria on saatavilla Suomen metsistä. Mutta mistä ostaa jos ei pääse itse metsästä sitä hakemaan?

  Jos joku tietää niin olisin todella kiitollinen infosta.

  VastaaPoista
 5. Mia: T-o-dellakin!!! Pakko kertoa lisää ajatuksia häistä kun just jonkun kanssa mietittiin asiaa. Omissa häissä (?) olisi siis tottakai raaka ja luomumenu ja ei alkoholia. Siinä sitten jäisi ne turhat tyypit pois automaattisesti jotka ei kestä sitä. Mutta heh kun miettii itseään muutama vuosi sitten: oli myös ihan rikki jos häät oli viinattomat tai vaan yks lasi skumppaa jne! Tämä johtuu varmaankin siitä, kun ei pää kestä tuollaisia keinotekoisia tilanteita selvinpäin.

  Anyweis sitten hääohjelmassa voisi olla meditointia...taitaa tulla aika pieni yleisö :)

  Pau D Arcoa olen saanut ystävältä, valitettavasti en ole onnistunut löytämään hyvää tilauspaikkaa ilman hurjia postikuluja. Kyseinen yrtti on aika voimakas, se on hyvä hiivantappaja ja auttaa käsittääkseni myös makeanhimon vähentämiseen (enpä tiedä tästä kohdallani..) Myös erilaisiin bakteereihin ja viruksiin sekä syöpään on käytetty. Lisää: http://www.paudarco.com/

  HeidiK: Yes, olen aloittelija asian suhteen, laitoin juttuun linkkejä joista selviää hieman tarkemmin muutamista yrteistä (nokkonen, voikukka, pakuri, inkivääri) Kesän jälkeen olen sanotusti fiksumpi - sitä ennen oma järki (ja kirja) käteen ja tutustumaan pikku hiljaa.

  urbaani: Pitänee kysyä onko tutuilla myytävänä:)

  VastaaPoista
 6. Itse join juuri kupillisen Pau D'Arcoa -teetä, joka on ostettu iHerbista:

  http://www.iherb.com/Pau-D-Arco

  Sieltä nyt ainakin on halpa tilata :)

  VastaaPoista
 7. Pau d'Arco myy suomessa myös jokunen kivijalkakauppa. Kannattaa katsoa hyllystä Lapacho -nimistä yrttiä.

  Urbaani Oranki: Olen lähetellyt pakuria jonkin verran ihmisille ja jos on kiinnostusta niin laita mailia: jaakko.halmetoja@gmail.com

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...