Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

20.5.2010

Ayurvedisia yrttejä täsmävaivoihin

En tiedä, miksi olen pihtaillut tätäkin tietoa niin kauan, mutta tässä vihdoin ainakin hieman tietoa ayurvedisista täsmälääkkeistä/yrteistä. Oma kokemukseni on suhteellisen lyhyt ja kerron tässä tuotteista, joista minulla edes jonkin verran tietoa/kokemusta. Kuitenkin vaivaisia ihmisiä riittää ja näillä luonnollisilla lisäravinteilla voimme edistää kehomme omaa tervehtymistä. Kaikkea kannattaa kokeilla  - siinä ei ainakaan mitään menetä.

Vihjaisin käyttämistäni yrteistä vastikään tässä.  Olen itse menossa yhä enemmän ja enemmän siihen suuntaan, että uskon juuri meille ihanteellisimpia yrttejä/ruokaa olevan lähialueella tuotetut. Tietous Suomen yrteistä etenkin ayurvedisessa mielessä on valitettavasti vielä aika olematonta ja monella vaiva/oire on jo pitkällä. Niinkuin ulkomaiset superfoodit nämäkin täsmäyrtit auttaavat meitä JUURI NYT, kun kehomme on enemmän tai vähemmän sekaisin. Sitten kun olemme tasapainossa ja meillä on enemmän käytäntöön sovellettua tietoa, voimme "yrittää elää" myös kotimaan tuotteilla. Tämä oma näkemykseni.

Maharishi Ayurvedan ravintolisät perustuvat vuosituhansia vanhaan ayurvedaan - elämäntieteeseen. Niitä voi ostaa sekä verkkokaupasta että Ruohonjuurista ja olen molemmissa paikoissa kuullut pelkästään hyvää kys. tuotteista. Niitä pitää kuitenkin käyttää vähintään 3 kk huomatakseen vaikutuksen. Toki vaikutuksen voi huomata nopeastikin, tämä on yksilöllistä. Usein kokeilemme valmisteita vain yhden purkin ja turhaudumme, jos se ei heti toimi. Tai sitten käytämme miljoonaa purkkia samaan aikaan - jolloin emme voi mitenkään tietää, mikä auttaa ja mikä ei.

Yrttejä/yrttivalmisteita kannattaa alkaa käyttää varoen ja kehoa kuunnellen.   

KAIKILLE 

Ayurvedinen superyrtti on ashwagandha (Indian ginseng), jota suosittelen ihan kaikille. Olen käyttänyt sitä nyt muutaman kuukauden, enkä ainakaan alaspäin ole mennyt (kuten ehkä olette huomanneet). Joistain lisävalmisteista on jo kehittynyt tietty tuntemus - kun keho on herkistynyt. Tämän kohdalla tuntemus on erinomainen. Ashwagandha adaptogeenisine ominaisuuksineen auttaa erityisesti immuunikykyyn ja stressiin, josta me kaikki kärsimme. Se auttaa myös pelkotiloihin, masennukseen, syövän hoitamiseen ja ehkäisyyn, libidoon ja impotenssiin.  Lisää ashwagandhasta


Kissankynsi eli Cat's claw sopii kaikille, jotka haluavat tehostaa vastustuskykyään, pysyä kunnossa, virkeänä ja energisenä ja ylläpitää hyvinvointia. Erityisesti se sopii henkilöille, joiden elimistön puolustuskyky on jostain syystä alentunut. Kissankynsi heikentää bakteerien ja virusten elinkykyä ja toimintaa. Hyvä vastustuskyky on terveyden ja hyvinvoinnin kulmakivi. Mm. yksipuolinen ravinto, stressi, infektiot ja ympäristön saasteet heikentävät vastustuskykyä. Kissankynsi aktivoi elimistöä puolustavien valkosolujen toimintaa.


NAISILLE

Shatavari 
Shatavari tukee testosteronin tuotantoa (normalisoi estrogeenia) Se on johtava ayurvedinen yrtti naisille. Sen tiedetään erittäin tehokkaasti parantaa hedelmällisyyttä ja sen nimi sanskritiksi kirjaimellisesti tarkoittaa "sata puolisot".

It contains phyto-oestrogens, hormone that normalize estrogen levels and also plays an important role in preserving women’s long term health. Clinical studies suggest that plant estrogens are better than drugs for hormone balancing since they do not produce negative side effects. This gentle herb will promote an easier balanced life. Asparagus racemosa contains shatavarin which acts as galactogogue and rejuvenative. “QUEEN OF HERBS”, because it promotes love and devotion. It is “Women’s best friend”.  Lähde


IHO-ONGELMIIN

Ayurvedalta voit löytää lääkekasveja, jotka ovat oivallisia tasapainottamaan kehoa ja saamaan aikaan terveellisen ja loistavan ihon. Manjishta (Rubia cordifolia), neem (Azadirachta indica), kurkuma (Curcuma longa) ja guduchi (Tinospora cordifolia) ovat erinomaisia vaihtoehtoja. Ne auttavat puhdistamaan ihoa kuona-aineista sekä kiihdyttämään verenkiertoa ja maksan toimintaa. Ne myös poistavat liiallista kuumuutta kehosta. Ayurvedan kuuluisin yrttiseos Triphala auttaa poistamaan kuona-aineita suolistosta varsinkin ja se toimii aknen tapauksessa erinomaisesti, jos sen yhtä ainesosaa, eli amalakia lisätään hieman.  Lisää ja lähde

Pittaihoon (näppylät, akne) sopii erityisen hyvin neem-valmiste:MAKSA/RUOANSULATUS 

Maksa on siis pitta-doshan tyyssija elimistössä. Siksi pitta-tyyppiset iho-ongelmat, kuten akne, herpes ja muut ihottumat, voivat olla suora seuraus maksan epätasapainosta. Maksan kuormittuminen voi myös aiheuttaa allergioita, korkeaa kolesterolia, verensokerin alhaisuutta, ummetusta, ruoansulatuksen häiriöitä ja väsymystä. Pitkään kestänyt epätasapaino voi johtaa vakaviin maksasairauksiin, kuten hepatiitti, kirroosi, keltatauti ja syöpä.

Maharishi Ayurvedan päätuote maksan hoitoon on MA579 (LiverCare), josta myös itselläni on kokemusta. Se on suunniteltu tasapainottamaan ja tukemaan kaikkia maksan toimintoja. Se auttaa maksan puhdistustehtävässä ja avaa kanavia, joita pitkin vierasaineet poistuvat. Se myös tukee ruoansulatuksen ensimmäistä vaihetta, jossa ravintoaineet pilkotaan mahassa ja ohutsuolessa.

Karvaat ja kutistavat maut tukevat erityisen hyvin maksan toimintaa. MA579 sisältää useita hyvin karvaita yrttejä kuten koiruoho, bhumiamla, neem-puun kuori, gulancha tinospora, katuki ja villi indigo. Tutkimuksissa on havaittu, että bhumiamla auttaa tehokkaasti ylläpitämään vastustuskykyä B-hepatiittivirusta vastaan. Gulancha tinospora on tuottanut erinomaisia tuloksia keltataudin ehkäisyssä. Katuki tukee maksan päivittäistä toimintaa ja auttaa ylläpitämään vastustuskykyä tarttuvia virustauteja vastaan. Lisää maksan hoitamisesta. 

Muita tuotteita ruoansulatusongelmiin (tai tehostamiseen, mikä olisi kaikille suotuisaa) löytyy tästä.

Hengitystievaivoihin voit katsoa sopivia valmisteita tästä. Itselläni ei ole valitettavasti kokemuksia näistä tuotteista.

Hermostohäiriöt liittyvät usein nousseeseen vataan. Lähipiirilläni on hyviä kokemuksia erityisesti tuosta "Worry free" - valmisteesta.

"Worry Free on oikea valinta silloin, kun olet ahdistunut, pelokas tai huolestunut ja on vaikea saada unta. Tai silloin, kun muisti pettää ja ajatus ei kulje ja olet stressaantunut. Tasapainottaa vata-elementtiä"

Mindrest on taas hyvä apu stressiin (myös Pittalle) ja Blissful Joy taas Kaphalle stimuloimaan ja virkistämään elämää.

Ashwagandhaa, Cat's clawta saa myös esim. iHerbistä edullisemmin. 

Olen menossa jossain vaiheessa kesällä ayurvediseen uusinta-analyysiin (pulssiluentaan), jossa pystytään paikantaan tarkemmin tämänhetkinen tila. Sitten pystyn sanomaan, onko kyseisistä valmisteista ja muista tekemistäni muutoksista ollut apua. Oma tuntuma on, että henkisen puolen lisäksi myös fyysisellä tasolla menen päivä päivältä ylöspäin, enkä ole huomannu mitään oireita (paitsi satunnaisia, jos olen syönyt hieman huonompaa ruokaa, kuten leipää - jota tapahtuu tosi harvoin - tuskin enää ollenkaan)

Raakaravinto oikealla tavalla toteutettuna on hidas mutta varma kehon puhdistamiskeino. Puhdas suolisto on terveyden ylläpidon perusta, kuka enää väittää vastaan? Puhdistumista voi tehostaa erilaisilla paastoilla tai vaikka Colonic- huuhteluilla, joissa itse olen käynyt 3 kertaa tänä vuonna. Suosittelen niitä siinä vaiheesa, kun on ensin tankannut mineraalivarastoja hetken aikaa (muutama kuukausi ainakin) Olen myös tekemässä itsenäisesti sappikivien puhdistuksen, josta tulen kertomaan myös lähiaikoina.

Saan muutaman viikon päästä luontoretriitillämme tietää myös päivityksen elävän veren kuvastani
Can't wait!

Tässä esimakua, päivittelen myöhemmin!

10 kommenttia:

 1. Blissful Joy on päivittäisessä käytössä.
  Laitan sitä pakuriteen makeuttajaksi usein hunajan sijasta.
  Huikean makuista aivan siltäänkin vaikka on melko "kökön" näköistä.
  Lisäisin vielä edellisiin Intian yhden superfoodin eli Chyawanprashin.

  VastaaPoista
 2. Pidän peukkuja verianalyysiin :)! Itse näin tilanteeni pari viikkoa sitten ja se oli kyllä todella palkitsevaa.

  Linkki on ollut täällä varmaan jo aiemmin, mutta kiinnostuneille, että kannattaa tsekata http://www.vapaa.info .

  t. Päivi

  VastaaPoista
 3. Kiitos tasta(kin) mahtavasta tietopaketista!

  VastaaPoista
 4. Osaisitko kertoa mistä noita olisi paras tilata, esim. iHerbistä onko suosituksia. Yritin katsoa tuota Triphalaa ja Shatavaria, mutta löydän vaan sellaisia, joissa on magnesiumstearaatit, maltodekstriiniä ja kaikennäköistä muuta.
  Tiedätkö mistä noita saisi "puhtaampana"?

  VastaaPoista
 5. Ashwagandhasta olen ollut kiinnostunut jo pidemmän aikaa, ja tämän postauksen innoittamana koitin sitä tänään Runsaudensarvesta metsästääkin, mutta ei löytynyt. Tiedätkö saako ashwagandhaa Tampereelta/Pirkanmaalta mistään (esim. Ruohonjuuresta?), vai pitääkö netistä tilata?

  Kiitos muuten hyvästä luennosta Vegfesteillä, sait mukaan ottamani ystävänikin innostumaan, pyysi vielä blogisi osoitettakin jälkikäteen! :)

  VastaaPoista
 6. Karoliina: Valitettavasti kaikissa lisäravinteissa ei pysty välttämään kaikkia ei-niin-hyviä täyteaineita. Kyse on näissäkin kuitenkin määristä. Suhteessa täyteaineiden määräthän on tosi pieniä siihen, kuinka paljon yrttejä siihen on puristettu (aikamoinen satsi).

  Toki jos on kovin herkkä, niin sitten kannattaa ottaa varoen. ja näitä lisäravinteita on tarkoitus käyttää satunnaisesti, ei jatkuvasti kuten esim. D-vitamiinia.

  Itselläni on Now foods sarjan ashwagandha ja cat´s claw http://www.iherb.com/Now-Foods-Ashwagandha-450-mg-90-Vcaps/310?at=0 Tästä sarjasta olen kuullut hyvää (tämänhetkinen tietoa)
  Nestemäinen taitaa olla vielä parempaa: http://www.iherb.com/Ashwagandha-Organic-2-fl-oz-60-ml/2845?at=0 ja http://www.iherb.com/Cat-s-Claw-2-fl-oz-60-ml/2836?at=0

  Toki sitten iHerbissä on myös kuvaamiini vaivoihin erilaisia valmisteita, joita kannattaa myös kokeilla (kuten probiootit, maksan puhdistajat) Iherbistäkin on tosin viime aikoina tullut hieman kyseenalaista tietoa...joten koitetaan nyt pitää järki päässä ja luottaa intuitioon.

  Päivittelen asiaa, jos löydän vielä puhtaampia valmisteita.

  Niia: Ruohonjuuressa myydään kyllä. Samoin netistä; http://www.maharishiayurveda.fi/shop/

  Kiitos kiitos!!!! Oli mukavaa puhua ja muutenkin oli ihan paras päivä :)

  VastaaPoista
 7. Ensinnäkin, KIITOS aivan huikeasta blogista!!! :)

  Hmm, minäkin yritin tuota Shavataria etsiä, mutten ole mistään löytänyt. Osaatko neuvoa, mistähän sitä voisi saada..? Ainakaan iHerbissä tai tuossa mainitsemassasi ayurvedisten yrttien nettikaupassa ei ollut.

  Sitten kysyisin toista juttua, joka ei kyllä mitenkään nyt liity edellä mainittuun aiheeseen... Eli olen ns. hiivakuurilla eli olen jättänyt kaikki sokerit (myös hedelmät yms.) pois. Olisikohan olemassa jotain makeuttajaa, joka ei hiivaa innostaisi..? Hmm...

  KIITOS vielä!!!

  VastaaPoista
 8. Eikun höpön höpö, olihan sitä siellä iHerbissä!!!
  Se olikin Shatavari eikä Shavatari... Sori sori! ;) Mutta tosiaan tuota hiiva-asiaa vielä mietin...

  VastaaPoista
 9. Hanella: Eipä kestä, kiitos!

  Hiiva on hankala kaveri jonka paranemiseen vaikuttaa koko suoliston kunto. Tässä hyvää koostetta suositeltavasta ruokavaliosta: http://www.violetlight.fi/Ravinto%20ja%20terveys/hiivasyndrooma.htm#7

  Eli mielellään luonnon makeatkin pois, kirpeämpiä hedelmiä voi käyttää kohtuudella. Raakaravinto hyväksi, kaikki jalosteet huonoksi.

  Suosittelen myös Pau d Arco - yrttiä (teehen)

  VastaaPoista
 10. Linkitin kirjoituksesi omaan blogikirjoitukseeni, jossa käsittelen mm. myös kaakaomassasta kotona tehtävää suklaata sekä siihen lisättäviä aineita. Jos jostakin syystä et halua linkitystä, laitathan kommentilla tiedon siitä niin poistan linkin. Tietysti toivon, että linkki saisi jäädä paikoilleen, mutta eihän sitä koskaan tiedä...:)

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...