Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

20.4.2010

Tulevaisuuden ammatti=luomuviljelijä, aloita opiskelu NYT!

Positiivisen energian vetovoiman laki toimii jälleen. Olen koittanut vuokrata kämppääni jo pari kuukautta tuloksetta. Tampereella näyttäisi olevan hyvin tarjontaa kesäasunnoista myös keskustan alueella ja tämä sijainti ei ole ehkä paras kaikille. Viimeiseen asti jaksoin kuitenkin uskoa, että joku tulee jos niin on tarkoitettu ja niinhän se tuli - mutta tarve olikin jo toukokuun alusta!

Toimistoni "joutuu" muuttamaan siis toukokuuksi mökille! Jes!!!! Elän muutoksista, niinkuin tähtikartassanikin todetaan. Pääsen tutustumaan kunnolla heräävään luontoon ja sen antimiin. Etenkin kissat takuulla kiittävät tästä viimeisimmästä käänteestä, kun pääsevät vapaana kirmaamaan. Kesäkuun alusta siirryn sitten taas vanhempieni omakotitaloon viljelyspuuhiin. Katselin hetki sitten uutena vuotena täyttämääni toivelistaa ja huomasin tosi monen kohdan jo toteutuneen viimeisimpänä tämä mökkeily:) Sen kunniaksi voisin paljastaa jälleen yhden:

Tavoitteeni on asua 1,5 vuoden sisällä pienessä omakotitalossa/mökillä jossain kivassa yhteisössä, harrastaa omavaraisuutta sekä luomuviljelyä! Työnteon käsite on hämärtynyt entisestään.

Mitä useampi manifestoi samaa, niin sitä varmemmin Suomi näyttää pian mallia muille yhteisöllisyydessä ja paluu luontoon -liikkeessä! Maalta kaupunkeihin -liike oli hetkellinen hairahdus mutta kaikesta voimme oppia! Meitä samoin ajattelevia on paljon - I know.

Ennen hehtaarien kokoisia omia (hamppu)peltoja voimme harjoitella asiaa ihan omassa cityasunnossamme. Juuri nyt on hyvä aika aloittaa vihannesten ja yrttien esikasvatus. Vuosi sitten tämä luomuun hurahtanut katseli siirtolapuutarhojen vuokrapalstoja, jotka by the way ovat todella halpoja, mutta sainkin onneksi mahdollisuuden laittaa pienen kasvimaan vanhempieni pihaan. Saman teen tänäkin vuonna.  Ostin ensihätään randomilla lehtikaalia, avomaantomaattia, pinaattia sekä persiljaa. Siemeniä ei tällä kertaa valitettavasti löytynyt luomuna enkä jaksanyt olla enää sen suhteen ehdoton. Ravintoarvoa voi parantaa sitten luomulannoitteilla ja oikealla viljelytavalla. On se nyt aika luomua vrt. kaupassa myytäviin! Välttämättömät aminohapot sisältävä lehtikaali (kale) on ravintoarvoltaan vihreiden kunkkuosastoa villinokkosen ja voikukan lisäksi. Tässä vinkkejä kylvöpuuhiin:

Esikasvattaminen on erittäin helppoa, mutta se vaatii vedotonta, valoisaa tilaa. Tee näin:
 • Noudata siemenpussin ohjeita oikeasta kylvöajasta. Tee ikkunalaudoille ja apupöydille tilaa    kasvatusruukuille ja -laatikoille.
 • Täytä kasvatusruukut (kartonkiset, sanomalehdestä tehdyt) mullalla ja kylvä siemenet mullan pinnalle. Noudata siemenpussin ohjeita - osa siemenistä kuuluu peittää ohuelti mutta osa itää vain valossa.
 • Laita kasvatusruukut esimerkiksi parvekelaatikoihin niiden siirtelyn helpottamiseksi. Kastele kylvös (ja huolehdi jatkossa sopivasta kosteudesta). Peitä kylvös kelmulla kosteuden ylläpitämiseksi. Huolehdi kuitenkin riittävästä ilmanvaihdosta - tee kelmuun reikiä.

 Kastelin taimia Nikken -vedellä (tämähän ei ole mainos)
 • Seuraa itämisen ihmettä! Kouli taimet kasvun lähdettyä hyvään vauhtiin (ts. poista heikoimmat taimet ja anna näin vahvemmille enemmän tilaa kasvaa, vahvoja taimia voi myös siirtää omiin kasvatusruukkuihinsa).
 • Huolehdi siitä, että taimet saavat riittävästi valoa. Vähäisessä valossa ne kasvavat pitkiksi ja honteloiksi.

Taimet voi siirtää ulos kun yöhallat ovat ohitse, usein siis vasta kesäkuussa. Esikasvatettujen taimien siirto kasvihuoneeseen riippuu siitä onko kasvihuonetta mahdollista lämmittää jos yöpakkaset yllättävät. Lähde 

Olen kuullut, että moni aikoo viljellä nokkosta!!!! Rikkaruohot rocks! Viime vuonna esikasvatin kesäkurpitsaa ja niitä sai retiisien lisäksi syödä sitten kyllästymiseen asti. Retiisit eivät olleet parhaimpia pittalle ja kurpitsat olivat jättiläisiä ja niitä pilkisti maasta vielä pitkälle syksyyn.

Viime kesän kukkasmoothie
Helppoja yrttejä kasvattaa

Ps. Kannattaa laittaa istutuksiin nimilappu mikä kasvi on kyseessä. Viime vuonna jouduin kyselemään blogissa apua, kun olin heitellyt siemeniä ympäri kasvimaata

Pps. Kaikenlaisia vinkkejä kyläyhteisöön liittyen otetaan vastaan (hyviä paikkaehdotuksia jne). Lisäsin jo tunnisteisiin "luomuviljely" :)

12 kommenttia:

 1. Olisin heti valmis muuttamaan tuollaiseen "luomuyhteisöön"! =) Ja tuo viljely osui aika nappiin.. nimittäin suurin haaveni tällä hetkellä olisi ryhtyä luomuviljelijäksi.

  VastaaPoista
 2. Kiva kun sait asuntosi vuokratuksi! Maalla asuminen ON ihanaa, puuhaa kyllä riittää niin paljon kuin viitsii tehdä ;). Vinkiksi: ainakin Kangasalla ja Keuruulla on ekokylät, tässä linkit:
  http://www.yhteiskyla.net/index.htm. http://www.keuruunekokyla.fi/.

  Luin pitkästä aikaa aamulehden Koti-liitteen tänään ja siinä oli juttua, että jos omistaa niityn, voi vuokrata itselleen lampaita kesäksi (pitää tietysti olla aitauskin) tai jos on pieni aitaus ja koppi, voi samalla periaatteella ottaa kesäkanoja hoitoon. Ajatus viehätti itseäni siinä mielessä, että ei tarvitsisi syksyllä ihmetellä, mitä näille eläinystäville tekisi, kun ei ole talveksi niille paikkaa. Ne otettaisiin takaisin omalle maatilalleen. Kana-asia on vahvasti meillä nyt harkinnassa ;). Kanat ovat IHANIA, sympaattisia kuopsuttelijoita!

  VastaaPoista
 3. Täällä suunnassa on pohdittu viime aikoina raskaasti, jotta onko se yliopisto sittenkään minun paikkani. Viljeys kiinnostaisi kovasti, ja olen oikeastaan aina halunnut asua luonnonhelmassa - en vaan ole tehnyt asialle mitään. Kunhan saan oloni muuten tasapainoisemmaksi, niin on aika pohtia asiaa ihan rauhassa :)

  Sinullahan on kunnon taimitarha kasvamassa, voisin varmaan itsekin kokeilla kasvattaa jotakin!

  VastaaPoista
 4. Minulla on hyvin ristiriitaiset fiilikset tuosta maalla asumisesta, toisaalta omat hevoset houkuttaisi (=maalla asuminen) toisaalta viihdyn tosi hyvin kaupungissa, mitä keskemmällä sen parempi, eikä Helsinki tunnu tarpeeksi isolta.

  Oikeastaan tämä omakotitaloasuminen Helsingissä on tällä hetkellä aika hyvä vaihtoehto, on iso talo, tilaa, oma piha jossa kasvattaa juttuja, mutta julkisilla pääsee keskustaan kohtuu nopeasti. Ne hevoset vaan puuttuu. Ehkä tulevaisuudessa paras mahdollinen ratkaisu olisi oma talli jossain kaupungin liepeillä, onneksi Suomi on sen verran pieni, että hyvinkin lähellä kaupunkeja on jo käytännössä maalla :D

  VastaaPoista
 5. "Tavoitteeni on asua 1,5 vuoden sisällä pienessä omakotitalossa/mökillä jossain kivassa yhteisössä, harrastaa omavaraisuutta sekä luomuviljelyä! Työnteon käsite on hämärtynyt entisestään."

  Kannattaa myös etsiä tietoa näistä kokemuksista niitä harrastaneilta.

  VastaaPoista
 6. Kyseisessä Koti-liitteessä oli juttua myös ekokylistä. Itsekin ottaisin kanoja pihalle, jos ei tarvitsisi pelätä että naapurin koirat tekee niistä selvää. Olisi ainakin ihan aidosti vapaan kanan munia. Lampaat ja vuohetkin ja vaikka mitkä muutkin elukat olisi kivoja kesäksi ottaa, mutta omaa peltoa ei ole niin sen voi unohtaa. Jossakin kyläyhteisössä olisi mukava asustella, mutta ehkä en olisi kuitenkaan tarpeeksi soveltuva tuollaisiin "ideologisiin yhteisöihin", jos nyt siis puhutaan esim. näistä ekokylistä.

  VastaaPoista
 7. Ei muuta kuin luomuyhteisöä rakentamaan sitten:) Aikaa ei ole hukattavana ja mitä turhaan odottelemaan kun se on kuitenkin edessä anyway. Ensi kesänä ajatus on totta, eikö vain!


  Ekokylistä kanssa otin selvää vuosi sitten. NIissä voi olla se ongelma, että ne ovat jollain tavalla ideologiaan sidottuja, kun itse haluan pysyä vapaana niistä. Porukalla pitää olla samat intressit, arvot ja motiivit. Ei pelkkä ekologisuus vaan myös maailmankuva.

  Aiju: Ihanaa, ota ihmeessä lampaita tai kanoja:) Mun tilalla tulee olemaan kanssa erilaisia eläimiä, joiden kanssa voi opetella kommunikoimaan:) Ps. oli aika hyvä setti tänään kyllä ja vaikukset näkyy uusimmasta postauksesta.

  Solveig: Luomuviljelijäksi vaan:) Pidä visio mielessä, niin se lähestyy sinua

  MH: Jep. Tiedän mitä tarkoitat ja olen enemmän kuin valmis kaikenlaisiin haasteisiin.

  VastaaPoista
 8. Olet oikeassa, saattaa olla, että ekokyläelämä voisi rajoittaa omia juttuja ja on myös aikas sitovaa. Sitovaa on tietysti myös omalla tilalla eläimistä huolehtiminen. Mutta uskon, että kyllä sulla se tila pian on jos niin on tarkoitus! Meillä on myös kaikenlaisia ihania ajatuksia tulevaisuudesta täällä päässä, mutta kanoista nyt voisi aloittaa, niistä kun on kokemustakin muutamalta kesältä ;).

  VastaaPoista
 9. Miten tai mistä tuollaisen astrologisen tulkkinan saa?

  VastaaPoista
 10. Tämä on ollut mulla haaveena pitkään! Olen kuitenkin edelleen jotenkin tosi "tukossa" ja pelokas tehdäkseni mitään näin radikaalia. Vaikka olen jo pidemmän aikaa puhdistanut kroppaa (raakaravinnon avulla; paljon vihreää + supereita) ja aloitin noin kuukausi sitten myös meditoimaan, niin tuntuu että tämä puhdistuminen ja henkistyminen ei ole vielä oikein alkanutkaan. Tai sitten sitä ruumiin ja sielun moskaa on vaan niin paljon, että puhdistumisen "tuloksia" pääsee kokemaan vasta pidemmän ajan kuluttua. Sinun blogisi onneksi antaa voimia uskoa että kyllä se on mahdollista, minullekin! Kiitos Sinulle siitä!

  VastaaPoista
 11. Jolanann: Seppo Tanhuan sivuilta. (astro.fi) Se on tosin nykyään hieman eri tyylinen (tais olla sisäinen soturi tms) mutta hyvä silti!

  soletta: Pikku hiljaa:) Juu meditoinnissa on vaikeinta se alkuun pääseminen. Siinä pitää vaan antaa ajan kulua, olla kärsivällinen, eikä oottaa mitään.

  VastaaPoista
 12. Se on harmi, todellinen harmi - että suvustamme myytiin aivan hiljattain pieni tila tuolta Etelä-Pohjanmaalta. Tädilläni oli siellä mm. luomutomaattiviljelyä ja marjajauhetuotantoa, muutama aasi (nelijalkaisia) ja riikinkukkopariskuntakin löytyi (sattumankauppana tilalle päätyneinä). Ikävät/surulliset elämänkäänteet pakottivat jonkinlaisen ratkaisun eteen - ja se nyt oli tilasta luopuminen.

  Kävi se kyllä itsellä mielessä, että JOS olisin vanhempi (erilaisessa elämäntilanteessa ja siihen ratkaisuun valmis), olisin voinut mennä tilalle avuksi - mutta tällä hetkellä elämässä vetää vielä erilaiset asiat mukanaan. Kaikella on aikansa...

  Ehkä mun pitäisi kysellä, että kenelle se talo ja maat sitten meni - ja kuinka pitkällä kaupanteko on...? ;)

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...