Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

28.4.2010

Kokonaisvaltainen aivopesu

UNIMAAILMA
Suurin osa meistä elää unimaailmassa tiedostamattaan sitä. Tiedostamisen kasvaminen tarkoittaa juuri sitä, että alkaa tiedostamaan eron unimaailman ja todellisuuden välillä. Ero näillä kahdella maailmalla on vähintäänkin kuin yöllä ja päivällä ja ero näissä kahdessa maailmassa toimimiselle on se, ohjaako toimintaasi pelko vai rakkaus.

Käsiini osui Helsingin reissussa täällä kommenttiosiossakin suositeltu Anthony de Mellon kirja ”Havahtuminen”, joka on loistoteos erityisesti niille, jotka haluavat poisoppia tästä ”Matrixin” ohjelmoinnista ja päästä etenemään kohti todellista elämää ja valoa (eli toivottavasti kaikille). Kirja on selkokielistä ja ainakin itseeni täysin uppoavaa, mielekästä ja ravistelevaa tekstiä loistavine esimerkkeineen. Sanoma ei ole mitenkään ”korkealentoista” - ei puhuta ulottuvuuksista, sielun tehtävistä, ufoista jne. vaan siinä annetaan selkeitä toimintamalleja tästä toivon mukaan ei-ikuisesta unesta heräämiseen. Kerron tässä tekstissä kirjasta omilla ajatuksillani höystettynä.

Heti etusivulla on osuva esimerkki kotkanpoikasesta, joka on kasvanut munasta lähtien kanojen keskellä ja näin uskonut olevansa kana. Myöhemmässä esimerkissä kerrotaan ihmisistä, jotka ajelehtivat janoisina lautalla. Meren kohta, jossa he seilaavat on täynnä täysin puhdasta, juomakelpoista vettä, mutta he eivät tiedä siitä ja näin kärsivät mielummin janosta.

USKOMUSJÄRJESTELMÄ
Mikä on maailman tärkein kysymys? Onko se kuka on Jeesus Kristus? Ei, vaan kuka sinä olet! Valitettavasti se, kuka me olemme ei ole sama, kuin kuka meissä elää. Useimmissa meissä elää isämme, äitimme, opettajamme tai media. Voit kuvitella eläväsi vapaana ja ajattelevasti omilla aivoilla, mutta todellisuudessa ei ole olemassa juuri ainuttakaan ajatusta, tunnetta, uskomusta tai asennetta, joka ei olisi peräisin joltakin toiselta. Mitä sisälläsi tapahtuu, kun ajatuksiasi vastaan hyökätään? Etenkin jos koet voimakkaita tunteita, olet syvälle aivopesty.


Vaatii paljon tietoisuutta ymmärtää tämän ”minän” yhteys menneisiin kokemuksiin, ohjelmointiin ja ehdollistumiin. Samaistamme itsemme ruumiiseemme, jonka solut pystyvät muuttumaan (halutessasi) lähes täysin jopa vuodessa. Entäpä ajatukset ja tunteet, jotka tulevat ja menevät? Minä on jotain täysin muuta, kuin ruumis, nimi, uskomukset, ammatti jne.

RIPUSTAUTUMINEN
Uskovaiset ja etenkin uskon puolesta sotivat ovat missanneet tämän tärkeän kysymyksen. Kehitämme omissa päissämme kokoon kaiken, mitä tunnemme ja ajattelemme. Rakastuminen toiseen tarkoittaa rakastumista omaan ennakkoluuloiseen ja toiveikkaaseen mielikuvaan kys. Ihmisestä. Kun suhde päättyy, on helpompi syyttää toista, vaikka todellisuudessa vain oma arvointikyky on pettänyt. Rakkaus kohdistettuna yhteen ihmiseen on mielen ehdollistumista ja alitajuinen mielikuva siitä, että tietyntyyppinen ihminen vetoaa sinuun. Voit rakastaa aidosti ihmisiä vasta, kun olet irtaantunut heistä. Aluksi se tuntuu ikävältä ja kamalalta, mutta tämä tarvitsee kokea ymmärtääkseen miten kärsimyksestä voidaan vapautua.

Tietoisuus itsestä ja omiin reagtioihin vaikuttavista voimista liittyy heräämiseen ja kaikki, mitä on uskonut rakentaneensa ja murenee. Se voi olla hyvin tuskallista, etenkin aluksi, mutta vain näiden kivulaiden kokemusten kautta voimme kasvaa. Kun harhaluulot haihtuvat, pääset vihdoin kosketukseen todellisuuden kanssa, etkä enää IKINÄ ole yksin. Ihmisten seura ei paranna yksinäisyyttä vaan voimme tuntea todellisuuden vain heittämällä kaiken epäoleellisen pois. Herätessä ei tarvitse muita ihmisiä tunteakseen jotain. On itse kokonainen ja samalla tuntee, että on yhtä kaiken kanssa.

PELKO MUUTOKSESTA
Ihmiset eivät halua herätä, koska kaikki muutos pelottaa. Olemme riippuvaisia nykyisistä uskomusjärjestelmistämme, ajatuksistamme, ihmisistä, työpaikoista ja jopa sairauksistamme. Ihmiset eivät halua parantua vaan he haluavat kivun lievitystä. Psykologia muuttaa ongelmat toisiksi ongelmiksi ja samaistumme siihen, että ongelmat pitää ratkaista, kun todellisuudessa ainoa muutettava on minä itse! Masennuslääkkeillä tehdään olo entistä zombiemmaksi, jotta ei vaan herättäisi todellisuuteen. Samaa turrutusta tekee media – tyhjän hetken tultua on niin paljon helpompi kohdistaa huomio ulos - avata tv, kirja, kuin kohdata tyhjyys – tai todellisuus. Mekaaninen elämä on helppoa, kun ei paremmasta tiedä.

”MENESTYS”
Moderni maailmakuva on saanut meidät tavoittelemaan menestystä itsemme ulkopuolelta. Elämme laatikossa, vaikka luulemme olevamme vapaita. Meihin on pienestä pitäen iskostettu, että meidän tulisi olla rakastettuja, arvostettuja ja merkittäviä. Nämä asiat käsitetään hyvin eri tavalla kulttuureista riippuen. Vapaus ei todellakaan ole sitä, että meillä on ihmissuhteita, materiaa tai menestystä. Päinvastoin. Olemme koneita ja nukkeja, joita kaikenlaiset asiat saavat sätkimään. Paina nappia – ja nukke reagoi. Nämä reagtiot ovat poikkeuksetta ennustettavissa. Koulussa opetetaan sivistystä, mutta ei sitä kaikkein olennaisinta – miten elää. Kestää vuosia päästä eroon tästä manipuloinnista.


Olen ”menestyvä” kertoo vain tämänhetkisen tilan, uskomuksesi ja tunteesi, joihin olet samaistunut. Kun nämä samaistumisen kohteet murskataan, tulee kärsimys, merkki siitä, että on unessa. Kaikkein aivopestyimpiä ovat menestyksen huipulla käyneet urheilijat, julkkikset jne. Kilpaileminen on julmaa, koska se perustuu muiden vihaamiselle. Puhuessamme omasta arvostamme tarkoitamme sitä, millainen kuva meistä syntyy toisten ihmisten mielen peileissä. Kun et enää samaista itseäsi mielikuvaasi, et pidä itseäsi kauniina/rumana, vaikka muut sanoisivat mitä. Ulkonäkö muuttuu päivittäin riippuen tarkkailijasta, tunteista jne.

Yhteiskunta ja kulttuurimme aivopesevät meitä 24/7 esittelemällä mediassa ihmisiä, jotka ovat ”menestyneitä”, jotka todellisuudessa ovat aaseja, koska he ovat kuluttaneet kaiken voimansa saavuttaakseen jotain arvotonta. Menestyneimmät ihmiset ovat kaikkein eniten manipuloituja. Yhteiskunnan suuri huoli on pitää meidät sairaana, zombiena, pelokkaana (kuolema) jne. Rahalla ei todellisuudessa ole mitään tekemistä menestyksen kanssa ja tämän asian tajuaa herätessään. Olemme aivopestyjä uskomaan, että meidän tarvitsee tienata tuhansia ”Tullaksemme toimeen”, ”ansaitaksemme elantomme”. Kun alat havahtumaan, sinua ei voisi vähempää kiinnostaa, mitä muut ajattelevat. Tämähän on kriisi yhteiskunnalle, joka perustuu keinotekoisten tarpeiden luomiselle ja ihmisten sätkynukkena pitämiselle.

”HYVIEN” TEKOJEN TEKEMINEN
Hyvien tekojen tekeminen on todennäköisesti epäitsekkyyden valepukuun naamioitunutta oman edun tavoittelua. Uhrautuminen ja ”hyväntekeminen” on omien itsekkäiden tarpeiden ravitsemista. Rehellistä ja aitoa hyväntekemistä on se, kun ei tiedä tekevänsä hyvää. Uskonto ei liity henkisyyteen. Jonkun asian tai ihmisen puolesta kuolevat on aivopesty ja lähimmäisenrakkaus on usein syyllisyydentunteen välttämistä. Miellyttämisen lajeja on kolme; itsensä miellyttäminen suoraan, toisen miellyttäminen, jotta saisi siitä itse mielihyvää sekä kolmas, pahin tapa itsensä kusetus on hyväntekeminen pahan olon välttämiseksi. ”Teko ei tee hyvää, mutta teet sen välttääksesi pahan olon” -NOOT! Tämä on pahimman laatuista rakkautta, joka vie sinua todella väärään suuntaan. Herätessä kaikki toimina on automatisoitua (kuten toisten auttaminen), eikä enää odota mitään vastapalveluksia.

SAMAISTUMINEN TUNTEESEEN
Jos koskaan sallitte itsenne tuntea hyvää mieltä siksi, että joku sanoo teidän olevan hyvä valmistatte itsellenne pahaa mieltä silloin, kun ihmiset sanovat, että ette olekaan hyviä. Iloon voi kiinnittyä. Masennus, ahdistus ja kaikki negatiiviset tunteet tarkoittavat samaistumista näihin tunteiisin. Pilvet tulevat ja menevät. Herätessä pystyy erottamaan tunteet/mielen itsestään. Ei enää samaistu tunteisiin, koska ymmärtää, että ne ovat tilapäisiä. Jos etsitte ”hyviä fiiliksiä” pitää valmistautua myös ottamaan vastaan niiden vastineet.

Maailmassa ei ole ainoatakaan tilannetta, joka oikeuttaisi kielteisiin tunteisiin. Tätä mystikot ovat huutaneet iät ja ajat, mutta kukaan ei ole kuunnellut. Pelko, toiveikkuus ja ahdistuminen liittyvät siihen, että ”minä” on samaistunut rahaan, nimeen, kansallisuuteen tai henkilöihin. Herätystilassa ei ole koskaan uhattuna, eikä tunne voimakkaita haluja. Aina kun jokin henkilö aiheuttaa meissä kielteisiä tunteita, on vika MEISSÄ. Syy ei ole tarkasteltavassa kohteessa vaan MEISSÄ. Silloin, kun kielteiset tunteet nousevat pintaan meistä tulee sokeita. Kaikki vääristyy ja yksi ongelma muuttuu kahdeksi. Esim. ystävän kuoleman aiheuttama suru on tosiasiassa surua henk.koht menetyksestä. Emme koskaan sure sellaista, minkä olemme sallineet olla vapaa ja jota emme ole yrittäneet omistaa.

ODOTUKSET JA HALU
Rakastuminen on polttavaa halua, eikä sillä ole mitään tekemistä rakkauden kanssa. Kaikki pettymykset johtuvat odotuksista. On helppoa maalata ihmiset hehkuvilla väreillä ja olla näkemättä heidän ja itsesi läpi. Herätessä ei enää aseta odotuksia tai jos on toiveita, niiden toteutumattomuus ei tunnu missään, vaan olotila on neutraali. Neutraali aidosta itsestä kumpuava haluaminen on kuitenkin tärkeää, koska se voi luoda uutta ja voi johtaa hyvään toimintaan, mutta kaikki pyrkimys halujen täyttämiseen on turhaa. Haluja ja haluamista täytyy ensisijaisesti oppia ymmärtämään.

Onnellisuus ei siis ole yhtä kuin elämän kohokohdat, koska näiden huippujen jälkeen seuraa aina krapula. Elämä on tässä ja nyt. Elämä on jotain, jota tapahtuu meille silloin, kun meillä on kiire tehdä suunnitelmia. Jos sinulla on kosketus todellisuuteen, et ole pettynyt ikinä.

KÄSITTEET
Sana ”lintu” tai ”intialainen” ei sinällään tarkoita mitään. Näiden asioiden käsittämiseen vaikuttaa jokaisen omat mielikuvat, ennakkoluulot ja kokemukset. Olemme sanojen ja käsitteiden vankeja ja tämä vie meitä kauemmas todellisuudesta. Ajatukset pirstoavat kyvyn nähdä, vaistota ja kokea todellisuus kokonaisuutena (sama pätee täysin ravintotietoon). Sanat eivät välitä todellisuutta. Kun opimme, että jokin lintu on ”varpunen”, näemme sen aina vaan varpusena. Jatkuvasti muuttuva ja virtaava joki, ei ole vain joki, puhumattakaan ihmisistä. Todellisuuden tuntemiseksi on ”astuttava tietämisen tuonne puolen”.

ITSEKKYYS
Heräämisen 1. askelta voi havainnoida seuraavalla testillä: Ajattele jotain todella läheistä ihmistä ja sano mielessäsi ”Olen mielummin onnellinen kuin pidän sinut”. Tunsitko itsekkyyttä? Jos tunsit, olet aivopesty. Parisuhteissa ihmiset usein uhraavat oman onnellisuutensa ”rakkauden” vuoksi ja näin suhteissa on kaksi onnetonta ihmistä, mutta ”kauan eläköön rakkaus”

Useimmat meistä eivät rakastavat ehdoitta, vaan rakkaus on onnellisuutta, jos saa sitä tai tätä. Usein ihmisten on kärsittävä suhteissaan kylliksi kadottaakseen kaikki suhteita koskevat harhaluulonsa. Täytyy olla jokin parempi tapa elää, kuin toisissa ihmisissä kiinni riippuminen Oivalla, että et halua herätä ja tämä on vaikeaa, kun on hypnotisoitu uskomaan, että sanomalehden riekale on miljoonan dollarin shekki:)

Pahinta on kuunnella ihmisiä jotka sanovat; rakastakaa muita ja unohtakaa itsenne. Se, mikä on tietoista on hallinnassa. Se, mistä et ole, hallitsee sinua. Tärkeää on tulla tietoisiksi kaikista negatiivisista tunteista ja ymmärtää, että tunteet ovat teissä (egossa), eivätkä todellisuudessa.

Kaikki itsekieltäytyminen johtaa itsepetokseen. Prostituoidut kieltävät Jumalan, papit seksuaalisuuden. Kaikki kieltäminen johtaa takertumiseen ja se vain vahvistaa egoa. Vain ”demonisi” hyväksyminen johtaa vapauteen. Opettele sanomaan "EI", kun aidosti tarkoitat sitä ja hyväksy ne asiat, mitä luonnostaan haluat.

KUUNTELEMINEN
Heräämisen toinen askel on itsesi havainnointi kuunnellessa toista. Kuunteletko saadaksesi vahvistusta ajatuksillesi VAI oppiaksesi jotain uutta? Kuunnellessa on paljon tärkeämpää kuunnella omia reaktioitaan kuin itse sanomaa. Jos kuuntelet vain muita sinua aivopestään. Ego ei halua oppia uutta ja puolustaa viimeiseen asti omia uskomuksiaan. Esim. Jeesuksen sanoma torjuttiin, koska se oli uusi. Emme halua mitään uutta, koska siihen liittyy aina muutos. Uutta infoa tulkitaan aina omien uskomusjärjestelmien ja hypnotisoidun tilasi kautta. Mahdollisuus herätä on suoraan verrannollinen siihen määrään totuutta, jonka pystyt vastaanottamaan juoksematta karkuun. Emme pelkää tuntematonta vaan tutun menetystä. Toinen askel on siis koko uskomusjärjestelmäsi kyseenalaistaminen kuuntelemalla ja olemalla avoin uudelle.

Kaikenlainen yrittäminen, keskittyminen jne. johtaa yleensä aivopesuun. Jopa meditaatiotekniikoihin voi liittyä ohjelmointia. Totuutta ei etsitä – se saavutetaan poisoppimalla.

ÄLÄ YRITÄ MUUTTAA
Lakkaa yrittämästä muuttaa toista ihmistä, koska kielteiset tunteet ovat teissä. Unessa oleva ihminen kuvittelee, että voi aina vaan paremmin, jos asiat tai ihmiset muuttuisivat ympäriltä. Vika on naapurissa, esimiehessä, kumppanissa, asunnossa jne. Tämä ajatus luo kärsimystä. Ympäristön muuttuminen pitää sinut yhtä haavoittuvaisena kuin ennenkin. Se olet vain ja ainoastaan SINÄ, jonka pitää muuttua.

Unessa olevat ihmiset keskittävät kaiken huomionsa tekemiseen ja maailman muuttamiseen, kun ensin pitäisi olla tietoinen omasta perusolemuksesta. Tärkeää ei ole tekonne vaan se, mitä olette. Ette osaa tehdä päätöstä, ennen kuin olette hereillä. Hereillä ollessaan, valinnan vaikeutta ei ole vaan teot ovat automaattisia. Mitä enemmän yritätte tehdä asioita, sitä vaikeampaa herääminen on. Paljon olennaisempaa olisi oivaltaminen sekä sisäänpäin kääntyminen.

TIETOISUUDEN OPETTAMINEN
Kukaan ei voi auttaa teitä valaistumaan, koska heti, kun omaksutte jonkun toiselta tulevan tiedon, olette ohjelmoituja. Tietoisuutta ei voi opettaa, eikä totuutta voi koskaan ilmaista sanoin. Voi vain antaa työkaluja siihen, miten päästä lähemmäksi itseään sekä poisoppia kaikesta ohjelmoinnista. Vain sinä ”itse” avaat sisimpäsi uudelle tiedolle ja koska sielu on meissä itsessään jo valmiina kaiken kuran alla, henkisyys tarkoittaakin kaiken vanhan poisoppimista. Maailman muuttaminen lähtee itsensä muuttamisesta. Kun herääminen tai tietoisuuden kärpänen puree, on se maailman suurin ilo.


HERÄÄMINEN
Kun heräämisprosessi alkaa ja tietoisuus kasvamaan, ei enää kyseenalaista omaa erilaisuuttaan, vaan alkaa pitämään muita ”hulluina” Tässä tilassa alkaa ymmärtämään, että maailmassa kaikki on hyvin ja että vain omat tunteesi ja ajatusmallisi saavat sen näyttämään ajoittain negatiiviselta. Ei ole olemassa mitään selitystä, jonka avulla maailman kaikki kärsimykset, pahuudet, kidutukset ja tuhoaminen voitaisiin selittää pois. Elämä on salaisuus ja sen tajuaminen saa tajuamaan, että ongelma on vain minä itse. Maailma muuttuu kauniiksi, kun itse muututte.

Tietoisuuden lisääntyessä reagoitte vähemmän ja toimitte enemmän. Kun samaistut yhä vähemmän entiseen, ehdollistettuun itseesi, helpottuu kanssakäyminen muiden ihmisten kanssa huomattavasti. Tässä tilassa et enää pelkää loukkauksia, eikä sinulla ole tarve tehdä vaikutusta muihin. Idässä sanotaan yleisesti, että ne jotka tietävät, eivät puhu ja ne jotka puhuvat, eivät tiedä. Ajatteleva mieli ei voi käsittää Jumalaa, totuutta tai rakkautta. Tämän oivaltaminen ratkaisee niin monta ihmisen kysymystä, koska elämme siinä harhaluulossa, että tiedämme. Emme me tiedä, emme voi tietää.

Tosiasiassa olemme Jumalan ympäröimiä, mutta emme näe sitä, koska uskomme tietävämme siitä jotain. Korkein tieto Jumalasta on tuntea hänet salattuna. Maailma kärsii tietoisuuden, ei uskonnon puutteesta. Sinä päivänä, jolloin elämääsi ei säteile enää alati uudistuvaa valoa, jonka lähteet ovat järjen tuolla puolen, olet kuollut.

Pysyvällä onnella ei ole mitään erityistä syytä. Se vain on. Kukaan ei voi tehdä sinua onnelliseksi, koska se on meidän luonnollinen tilamme. Heräämistä ei tietenkään voi yrittää. Sen pitäisi olla yllätys ja se tapahtuu, kun sitä vähiten odotatte. Valaistunut ihminen ei voi tehdä mitään väärin.

Kun oma heräämiseni alkoi oikein kunnolla reilu vuosi sitten, luin samalla tyylillä kaikenlaisista asioista kirjoittavan Timo Ylä-Soininmäen blogia ja kirjoja. Huomasin ajattelussani tapahtuvaa selkeää muutosta ja ravinnon puhdistaminen edesauttoi takuulla matkaani, johon nyt vuoden päästä on kuulunut kymmenittäin eri aihealueiden superkiinnostavia kirjoja - ja deepimmäksi vaan menee koko ajan. Eräs Satsang-meetinkiläinenkin laittoi viestiä perään, että "loistavaa, että Satsang goes deeper and deeper..." :) Syvissä vesissä on todellisuus ja ajattelumallien muuttamisesta se lähtee. Matka jatkukoon!

8 kommenttia:

 1. hieno kirjoitus ja niin totta :)

  VastaaPoista
 2. Sain juuri päätökseen De Mellon kirjan ja haluaisin hankkia sen kyllä pysyvästi omaan kirjahyllyyni, sillä näihin ajatuksiin on ainakin omalla kohdallani hyvä palata uudestaan ja uudestaan. Tämä on vain yksinkertaisesti niin totta!

  VastaaPoista
 3. Suosittelen lämpimästi myös de Mellon Awareness-teosta, joka löytyy osoitteesta http://www.awareness.tk/images/Awareness.pdf Vaikuttaa siltä, että tuo Heidin referoima havahtuminen (Awakening) sisältää paljon samaa materiaalia.

  Awareness löytyy awareness.tk:stä myös mp3-muodossa, joten siitä vain imuttelemaan soitin täyteen tietoisuutta ja napit korviin!

  Myös Youtubesta löytyy de Mello -materiaalia ihan liikkuvan kuvan kera. Alla linkit yhteen taltiointiin.

  Wake up! Part 1: How to pray
  http://www.youtube.com/watch?v=1vmTSdxxnTw

  Wake up! Part 2: How to be real
  http://www.youtube.com/watch?v=UUfBHoVNkok

  Wake up! Part 3: How to love
  http://www.youtube.com/watch?v=zkbRHqqVYEU

  Ja ehkäpä jotakuta kiinnostaa myös tämä... http://www.executive.dhamma.org/en/art.shtml

  VastaaPoista
 4. Mahtava kirja, joka pistää ajattelemaan =)

  VastaaPoista
 5. Oh no...Nämä "henkistymisopukset" ovat aivopesua pahimmasta päästä. Sokeat taluttavat sokeita ja kaikki tippuvat kuoppaan.

  Raamatun korkeammasta lähteestä olevasta alkuperästä on runsaasti todisteita, mutta näitten opusten takana on vain harhautuneet ihmismielet.Ja mitään todisteita oikeellisuudestaanhan he eivät tarjoakaan...

  Säälittävää itsepetosta tämä kaiken takana oleva "jumalallinen tietoisuus", jonka yhteyteen pyritte. Buddhalaisuudesta poikineita ajatusharhoja ja ihmisiä houkuttelevaa valheellista sanahelinää.

  Kun on tarpeeksi pimeässä ei edes huomaa sitä." Jos se mitä luulette valkeudeksi onkin pimeyttä, kuinka pimeässä olettekaan."

  VastaaPoista
 6. Mitä suuremmin vastustaa, sitä lähempänä murrosta saattaa olla :) MIkä "outo houkutin" saa sinut kuitenkin lukemaan näitä tekstejä? Ihan vaan ajattelun aiheeksi.

  VastaaPoista
 7. Tätä ajatusmaailmaa voi hyödyntää negatiivisissa tilanteissa, mutta koitetaampas nyt kuitenkin pysytellä täällä maan pinnalla ja muistetaan että meillä on oikeus nauttia hyvänolon tunteesta jos joku kehuu meitä, ja toisaalta oikeus tuntea surua jos menetämme läheisen. Jotkut jutut edelläkuvatussa menee auttamatta överiksi jos tarkoitus on elää ja olla osa yhteiskuntaa.. Ihminen on luonteeltaan enemmän tai vähemmän tiedostava olento jolla on täten myös tunteet ja itseäni epäilyttää se, että tiedostavan tai "valaistuneen" ihmisen ei tarvitse tuntea surua (tai iloa?).. Näistä tunteista poispyrkiminen ei ole luontaista ihmisille. Esim seuraava väite ei pidä ainakaan omalla kohdallani ollenkaan paikkansa: "Emme koskaan sure sellaista, minkä olemme sallineet olla vapaa ja jota emme ole yrittäneet omistaa." Tunnen surua myös sellaisten ihmisten puolesta joita en edes tunne, esim. lukiessani lehdestä jonkun tuntemattoman henkilön surullisesta kohtalosta. Toki kykenen myös käsittelemään tunteet paljon nopeammin kuin jos kyseessä olisi vaikka oma tyttäreni. Hänet olen epäilemättä "yrittänyt omistaa", haluan pitää hänet elämässäni ja jos pysrkimys olisi että en tuntutisi surua hänen puolestaan, olisinko todella vapaampi tai onnellisempi? Empatiakyky on mielestäni yksi tärkeimmistä ominaisuuksista ihmisissä ja se edellyttää sitä, että pystyy tuntemaan toisinaan myös surua toisten puolesta. Se taas edellyttää että hyväksyy toisinaan omatkin surun tuntemukset. Toki jos "valaistunut" elämä viehättää niin mikäs siinä, melkoista meditointia kyllä vaatii aamusta iltaan, että varmaan tosiaan helpompi eristäytyä johonkin munkkiluostariin sitä harrasteleen..

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...