Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

15.4.2010

Itsetutkiskelua ja analysointia Ayurvedan avuin

Kirjoitan paljon kehon kuuntelemisesta ja Uudessa päivässäkin painotan sitä, kuinka meidän tulisi oppia tutkimaan ja analysoimaan omaa kehoamme sen sijaan, että noudattaisimme ulkoapäin tulevia ohjeistuksia. Kaikki syömisen jälkeiset tuntemukset olisi tärkeä tiedostaa ja puhdistettaessa ruokavaliota (ja poistuessa zombie-vyöhykkeeltä) voikin olla hämmentynyt siitä, kuinka yhtäkkiä alkaa saamaan keholta kaikenlaista palautetta.

Moni lukijani on jo toivon mukaan ainakin jonkin verran tietoinen omasta kehotyypistään ja alkanut noudattamaan sille sopivia ravinto- ja elämäntapaohjeistuksia. Tasapaino ei kuitenkaan palaudu hetkessä vuosien puutteellisten ravinto- ja muiden tottumusten jälkeen ja asian suhteen pitäisikin olla kärsivällinen ja olla etenkin kiitollinen siitä mahdollisuudesta, että edes nyt pystyy tiedostaen vaikuttamaan omaan oloonsa ja tulevaisuuteensa. Olen itse nyt noudattanut oman kehotyyppini ohjeistusta kehoa kuunnellen n. vuoden verran ja koen saaneeni siitä paljon apua ja ymmärrystä. Lähtötilanteeni ei kuitenkaan ollut pahimmasta päästä, koska olin mm. ollut jo vuosia kasvisruokavaliolla, jonka olin todennut luonnostaan sopivan minulle.

Viimeksi eilen analysoin erästä asiakasta, jonka hallitsevaksi doshaksi paljastui kapha. Oireita olivat mm. alttius painon nousemiselle ja runsas unen tarve. Tämä kaphanainen varmasti luuli syöneensä terveellisesti; aamiaiseksi mm. maustamatonta jogurttia banaanin kanssa, päivittäin myös leipää ja lihaa. Maitotuotteet sekä banaani etenkin aamulla sekä varsinkin juuri keväällä (kaphan hallitsema vuodenaika) nautittuna nostavat kaphaa=painoa. Saman tekee viljat; leipä ja puuro. Monelle aamuinen puuro /kahvi ja leipä on kuitenkin itsestäänselvyys, koska vaihtoehdoista ei tiedä! Eilen sain takuulla yhden vihersmoothien tekijän lisää kasvavaan joukkoomme. Vastaa ihmeessä kyselyyn oikealla yläpalkissa!!

Kehotyypillesi sopivan ravinto-ohjeistuksen, joogan ja meditaation lisäksi voit tarkkailla itseäsi myös muilla keinoilla. Keinoja ovat pulssiluenta, mikä selvittää vielä tarkemmin tämänhetkistä tilaasi. Siihen kuitenkin tarvitaan käytännössä paljon harjoittelua ja opiskelua ja toivon itse joskus saavani mahdollisuuden opetella sitä enemmän.


Pulssin lisäksi havainnointia voi tehdä myös päivittäisellä kielen, kasvojen, silmien, kynsien ja huulien tarkkailulla. Tarkkailemalla näitä kohtia voidaan päätellä mitkä elimet ovat epäkunnossa ja mikä dosha tai myrkky on kerääntynyt minnekkin. Ayurveda opettaa, että potilas on elävä kirja ja että häntä tulisi tutkia päivittäin. Haeppa siis käsipeili eteesi ja katso kuka katsoo takaisin!

KIELIDIAGNOOSI
Katso kieltäsi ja pane merkille sen koko, muoto, ääriviivat, pinta, reunat ja väri. Kalpea väri kuvastaa anemiaa, kellertävä väri kuvastaa sappi- tai maksahäiriötä ja sininen sydänhäiriötä. Ayurvedassa sanotaan, että ihminen on mikrokosmos, koostuen 5 suuresta elementistä, joista yhtä lailla koko maailma on koostunut. Yhtä lailla kieli on "mikrokehomme", joka kuvastaa kaikkia ruumiin elimiämme.


Tästä kuvasta voi päästä vähän jyvälle, mitä häiriöitä saattaa kyteä syvemmällä kehossa. Kielen päällä oleva peite osoittaa, että vatsassa, ohutsuolessa tai paksusuolessa on myrkyllisiä aineita. Jos ainoastaan takaosassa on peite, on myrkyllisiä aineita paksusuolessa. Keskiosan peite kuvastaa myrkyllisiä aineita mahalaukussa ja ohutsuolessa.

KASVODIAGNOOSI
Kasvot ovat mielen peili ja niillä olevat juonteet ja rypyt ovat hyvin paljastavia. Olemassa oleva häiriö tai sairaus näkyy kasvoista. Vaakasuorat rypyt otsassa kuvaavat syvälle juurtuvia huolia. Pystysuora ryppy oikealla puolella kulmakarvojen välissä osoittaa tunteiden olevan tukahdetuttuna maksassa, kun taas vasemman puolen ryppy kertoo siitä, että perna pidättelee tunteita. Turvonneet alaluomet viittaavat epäkunnossa oleviin munuaisiin.

Vatatyyppien posket saattavat painua kuopalle, kun taas kapharakenteisella poskeat saattavat olla pulleat. Nenän muoto voi myös paljastaa kehotyypin; terävä nenä saattaa viitata pittaan, nykerö kaphaan ja kyömynenä vataan. Tämä on kyllä mielestäni aika kuvaava havainto monen kohdalla.


HUULIDIAGNOOSI

Vatahuulet ovat kuivat, pittahuulet ovat punaiset ja kaphahuulet paksut ja rasvaiset. Kuivat ja halkeilevat huulet viittaavat veden kuivumiseen ja vatahäiriöön, kalpeat anemiaan. Ruskeat täplät ovat merkki ruoansulatushäiriöstä tai madoista paksusuolessa. Herpesrakkulat tai haavat viittaavat pittahäiriöön. Huulten vapina on merkkinä peloista tai huolista.

KYNSIDIAGNOOSI

Ayurvedan mukaan kynnet ovat luiden jäteainetta. Jos kynnet ovat kuivat, lohkeilevat, karkeat ja helposti murtuvat on elimistössä hallitsevana vatarakenne. Kalpeat kynnet viittaavat anemiaan. Pitta hallitsee jos kynnet ovat vaaleanpunaiset ja hennot ja helposti taipuvat. Keltaiset kynnet kuvastavat heikkoa maksaa tai keltatautia. Kapharakenteisilla on usein paksut, vahvat, pehmeät ja kiiltävät kynnet. Siniset kynnet ovat merkkinä heikosta sydämestä.

Pitkittäiset viivat kynsissä viittaavat huonoon ruoan imeytymiseen, kun poikittaiset uurteet paljastaat puutteellisen ravitsemuksen tai pitkäaikaisen sairauden. Valkoiset täplät viittaavat sinkin tai kalsiumin puutteeseen. Valkoinen täplä nimettömässä viittaa munuaisten kalsiumkertymiin ja keskisormessa keuhkojen kalsiumkerääntymiin.

SILMÄDIAGNOOSI
Vatasilmät ovat pienet ja hermostuneet kuivine ripsineen. Pittasilmät ovat terävät, valonarat ja säteilevät. Kaphasilmät ovat suuret, kauniit ja kosteat. Pienet ja tiheään räpyttelevät silmät viittaavat vataan ja liiallinen räpyttely ilmaisee hermostuneisuudesta ja huolista. Riippuva yläluomi viittaa turvattomuuteen, pelkoon tai itseluottamuksen puutteeseen. Silmät saavat energiansa tulielementistä, joka aiheuttaa valonarkuutta erityisesti tulisilla pittatyypeillä. Ulkonevat silmät ovat merkkinä kilpirauhasen vajaatoiminnasta ja vaalea sidekalvo viittaa anemiaan tai heikkoon maksaan.

Pieni iiris viittaa heikkoihin niveliin, kun taas valkoinen rengas iiriksen ympärillä viittaa liialliseen suolan tai sokerin saantiin. Mustanruskeat täplät iiriksessä viittaavat imeytymättömään rautaan suolistossa.

Jos toteat itselläsi edellämainittuja oireita/häiriöitä ja tiedät, mihin doshaan se liittyy, kannattaa tutustua kyseistä doshaa tasapainottaviin toimenpiteisiin. Suosittelen tarvittaessa myös ayurvedakonsultointia (ks. yht.tiedot postauksen lopussa)

Netistä ei valitettavasti löytynyt tarkempia silmä- ja huulikuvia ja koitan saada ne skannattua jossain vaiheessa nettisivuilleni mutta toivottavasti näistä itseanalysointikeinoista on edes hieman apua.

6 kommenttia:

 1. viherpirtelö toimii. nimim. "aikansa sitä epäillyt" kookosöljy pelastaa :) mulla on mun blogissa joitakin viherpirtelöohjeita. heh, ihme kun sun luona vierailun jälkeen alko vihersmoromasiina laulaan, kun tajusin, mikä omista vihersmoroista on puuttunut. ja up:takin oon tsekkaillut mielenkiinnolla :)

  VastaaPoista
 2. Saitko Heidi postia TM- liitolta? Siellä mainostivat että nyt voi kouluttautua Maharishin Vedalaisen Lääketieteen harjoittajaksi osallistumalla osa-aikaiseen online-opiskeluun. Tai oppia itsehoitoa oman terveytensä ylläpitämiseksi (tähän osioon kuului myös pulssiluenta). Tämä tuli mieleeni kun kirjoituksessasi mainitset, että tahtoisit oppia pulssiluentaa vielä paremmin.

  VastaaPoista
 3. comp: Jep, vihersmoothiessa olennaisinta on yllätys yllätys se vihreä:) ps. laitoin sulle meiliä f.bookissa

  soletta: Sain saman viestin myös. Kiinnostava juttu, mutta se on vain osittain etänä ja hyvin kallis tässä tilanteessa. Ehkä joskus ainakin jotain vastaavaa:) Vähemmälläkin opeilla pystyy toistaiseksi auttamaan jo paljon.

  VastaaPoista
 4. Onko nuo niistä lainaamistani Sky:n Heidiltä saamistani monisteista? Tosi kiva että tuot näitä asioita esille. ...henkilökohtaisesti tosin oli sääli huomata, että kun mulla on toisinaan sinertävät kynnet -se on merkki heikosta sydämestä. oh my heart! Ihania Egyptin kuvia! Siellä olisi mahtava joskus käydä -kun harrastan itämaista tanssia(kin). Muuten, onko se kevään kapha-ominaisuus mikä tekee sen, että mua paleltaa usein, vaikka on lämpimämpää (olen siis kapha-pitta tms.)?

  VastaaPoista
 5. Pauliina: Nuo ovat lähinnä Vasant Ladin Ayurveda-kirjasta. Kiitos kuitenkin hyvistä monisteista, saat ne takaisin pian (laitankin sulle privateviestiä myös).

  Kyllä vuodenaika saattaa vaikuttaa kaikissa tuntemuksissa sekä esim. mielihaluissa eri ruokia kohtaan. Itse olen huomannut, että kehoni alkaa taas kaivata enemmän hedelmiä kesää kohden ja ehkä hieman vähemmän rasvoja. Rasvoja on kyllä sitten tankattukin koko talvi ja kyllä niitä edelleenkin menee suhteessa entiseen ruokavalioon moninkertaisesti.

  Macaa, raakakaakaota, yrttejä, hieman mausteita, hyviä rasvoja, reilusti vihreitä ja marjoja nyt ensiapuun palelua vastaan:) Kuumaa kesää odotellessa!

  VastaaPoista
 6. Tuosta kehonsa kuuntelemisesta tuli mieleen.. Juttelin eilen isäni (56v.) kanssa puhelimessa ja hän kertoi jättäneensä lihan pois ruokavaliostaan, koska _tuntee voivansa paremmin_ ilman sitä. Hän tekee raskasta fyysistä työtä, minkä ei "näissä piireissä" uskota onnistuvan ilman lihaa.
  Entisestä lihantuottajasta on siis tullut kasvissyöjä, koska se tuntuu sopivan omalle elimistölle paremmin (toki kahden kasvissyöjälapsen "valistavalla" esimerkillä voi olla jotain vaikutusta). Isä asuu nykyään yksin, joten ruokavalionsa saa/täytyy koostaa ja miettiä ihan itse, kukaan ei tuo valmista ateriaa pöytään. On lupa kuunnella itseään ja päättää ihan itse...

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...