Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

19.3.2010

Taidetta, pizzaa ja karkkia

Löysin hyvän raakapizzaohjeen Taikametsä-blogista jo muutama viikko sitten, mutta sain vasta nyt aikaiseksi laittaa kuvan. Löysin samoilta sivuilta sattumalta blogin pitäjän Mia-Lucian iki-ihanaan gallerian. Miia on aivan loistava piirtäjä, jolla on muutenkin hyvä maku ja takuulla noilla ravinteilla on suunta tuosta vaikka minne! Aion jossain vaiheessa teettää Miialla jonkin työn tai sitten ostan valmiina jonkun ihanuuden. Katsokaa nyt tätäkin. "Minulla on kohta samanlainen!"


Piirtäminen tai maalaus on käynyt omassa mielessänikin viime aikoina, kun luovuus on saanut pursuilla enemmänkin kirjoittamisen kautta. Joku lukion kuviksen kurssini oli nimittäin 10, ja olenkin harkinnut VedicArt - kurssia jossain vaiheessa. Sitä odotellessa taiteeni keskittyy näihin:


POHJA
- 2 dl pellavansiemeniä
- 2 dl vehnänjyviä
Liota siemenet ja blendaa koneessa mahd. vähän veden (ja suolan) kanssa. Asettele leivinpaperille ja laita uuniin (uuninluukku auki esim. tulitikkurasian avulla - muutama tunti alle 50 asteessa)

TOMAATTIKASTIKE:
2 tomaattia
puolikas paprika
1dl aurinkokuivattuja tomaatteja (ei ollut)
1/2 sipulia
Hieman makeutta, kuten hunaja/agave
Hieman soijakastiketta
(ripaus suolaa)
vettä niin että sekoittuu

Kaikki ainekset blenderillä sekaisin!

JUUSTOKASTIKE:
2dl cashewpähkinöitä
hieman soijakastiketta
1/2 sipulia
ripaus suolaa
vettä
(ps. samaa sarjaa bravuuripastakastikkeeni kanssa)

Jauha tasaiseksi tehosekoittimessa. Lisää vettä, kunnes seos on sileää massaa.

Kun pohja on hieman kuivunut, lisää kastikkeet päälle. Lisää vielä pizzan päälle pilkottua tomaattia, sipulia, oliivia, oreganoa, tuoreita yrttejä, kuten basilikaa, koriateria...

Suosittelen, että et tee yksin tätä pizzaa, koska sitä on aika vaikea syödä vähän. Överit voivat olla väistämättömät (vaikka aiemmin uhosin, että överien aika on ohi ) Tämä makea-suolainen - yhdistelmä on tappavan toimiva, niin tässä pizzassa kuin pastakastikkeissa. Olen tehnyt tuota mozzarella pastaa jo usean asiakkaan kanssa ja kaikki ovat tykänneet kovasti, etenkin yhdistettynä Fiesta Moleen ei paljon paremmaksi raakasafkat voi mennä. Tämä pizza on kyllä toinen takuuvarma hitti.

Toinen tämän viikon onnistumiseni oli kookoskarkki - suklaaton karkki/suklaa - vai olisko jopa valkosuklaa:) Suklaata on tullut viime aikoina nautittua myös vähän liikaa, johtuen töistä (!), joten puolipakko on välillä tehdä makeaa ilman kaakaota. Olen laittanut lähes aina hampunsiemeniä suklaaseen, koska se tuo helposti lisää ravintoarvoa, sekä on kivan rapea. Tämänpäiväinen asiakkaani sanoi suklaan muistuttavan riisisuklaata. Tämä kaakaoton candy onnistui myös tosi hyvin:

- Kookosöljyä 1-2 dl
--> Sulata vesihauteessa, lisää hieman makeutta (laitoin Yacon siirappia) sekä kourallisen gojeja
- Lisää hampunsiemeniä n. 1 dl
--> Lisää jauheita, itse laitoin n. rkl mesquitea, lucumaa sekä rice brania
Aineita kannattaa haudutella vähän pidempään ennen muotteihin ja pakkaseen pistämistä

Onko muuten joku kokeillut kuivattua mansikkaa suklaassa? Maistoin pitkästä aikaa "normisuklaata", Ruohonjuuren luomu valko-mansikkasuklaata ja voin sanoa, että huh. Tuli kunnon valkosokeriajat mieleen positiivisessa mielessä. Samassa yhteydessä voin sanoa, että olen maistanut myös ruisleipää ja voita viime aikoina, eli olen luopunut toistaiseksi ehdottomasta 100% raw -linjasta. Käytännössä se on nyt ehkä 99%, jos jotain kiinnostaa :)

11 kommenttia:

  1. en oo laittanut kuivattua mansikkaa suklaaseen. toimis varmaan. tykkään punnitse & säästästä saatava moybonan mansikka-mustapippurisuklaa. tummaa, ah! tosi hyvää <3 en muista, saakohan riisimaitosuklaata mansikkapaloilla.

    mä oon ite todennut, että kaikille ei vain sovi 100 % se ja se. itselle ei ainakaan. liian helposti vetää överiks vieläkin.

    pitsa ja kookoskarkki vaikuttavat hyviltä :P

    VastaaPoista
  2. VedicArt on todella ollut herättävä ja toimiva juttu minulla. Olen ollut siinä mukana kolme vuotta. Enkä todellakaan ole koulussa ollut mikään 10 piirtäjä. Nyt meillä on jo kolmas näyttely ja tykkään töistäni ja maalaamisesta.

    Kurssilla kuvia ei arvostella eikä opettaja sano mitä pitää tehdä ja mitä ei. Siinä on täysi vapaus tehdä mitä ja miten itse haluaa. Löytää oma luovuus ja vapaus sisältään. Ja mikä parasta
    se siirtyy automaattisesti arkeen, huomaa tekevänsä laadukkaampia ja vapaampia valintoja, kuten tämä ruoka.

    t: Päivi

    VastaaPoista
  3. Hei Heidi ja kiitos loistavasta blogistasi!
    Nyt kaipaisin vähän helppiä ruoka asioissa. Olin työssä, jossa en tykännyt olla ja se vei kaikki energiat. Sen seurauksena sitten tuli sitten istuttua illat koneella tai katsellen elokuvia ja syötyä paljon pahaan oloon. En ole käynyt puntarilla, mutta silmä näkee ja kropassa tuntuu, että ylimääräistä on hiukan tullut.

    Lopetin työt vähän aikaa sitten, mutta syömisvaihde tuntuu jääneen päälle, kun tulee oltua kotona paljon. Olen ollut aina hoikka, enkä ole ikinä miettinyt kaloreita, mutta viime aikoina olen miettinyt, että jos noudattaa (pääosin) raakaruokavaliota, niin onko energiamäärällä mitään väliä? Kannattaako sille uhrata ajatustakaan? En tiedä yhtään, syönkö liikaa vai syönkö sopivia määriä.
    Eilen tuli syötyä näin: pirtelö, lautasellinen puolukkajäädykettä, salaattia kaksi lautasta kukkuroillaan ja cashewpähkinäkastiketta, kaksi kourallista gojeja, lautasellinen raakasuklaata, iso porkkana ja joku kymmenen taatelia.

    Mitä "pahiksia" raakaruuassa on? Olen ymmärtänyt postauksistasi, että kuivatut hedelmät eivät olisi niin hyvä juttu. Vaikka melkein kaikki on tietysti pahasta, jos liikaa syö. Mietin tässä vain, että mikä sai kilot karttumaan, kun olin töissä. Tavalliset herkut olen jättänyt, enkä siis ole syönyt sokeria, valkoisia jauhoja yms. mutta kuivahedelmiä meni helposti pussillinen illassa ja ruisleipää siinä ohessa. Sekin tietysti vaikutti, etten liikkunut juuri ollenkaan.

    Olen ollut kiinnostunut pitkään ravinto asioista ja imen tietoa ihan ilosta, mutta raakaruokaan tutustuminen on vielä aika vaikeaa. Tiedonmurusia pitää kalastella eri blogeista, eikä mistään löydy (ainakaan ilmaiseksi) tiivistä ja simppeliä pakettia. Kun vertaa veganismiin, niin kaikki vastaukset yleisimpiin kysymyksiin löytyy yhdestä osoitteesta ja monta esimerkkiä miten koostaa ruokavalio oikein. Raakaruoka on tietty uusi juttu Suomessa, että ehkä helppo starttipaketti on vielä joskus olemassa ilmaiseksi. :) Nutrix vähän jo onneksi muistuttaa sellaista.

    VastaaPoista
  4. Kookoskarkkiresepti näyttää mainiolta.
    Käytitkö kuorittuja vai kuorimattomia hampunsiemeniä? Veikkaisin kuorittuja, mutta varmistan nyt silti.

    VastaaPoista
  5. Olen tässä juuri valmistamassa tuota herkullisen näköistä pitsaa :). Onko pohjan kuivatusaika kiertoilmauunissa lyhyempi kuin tavallisessa? En malttaisi pitää niin kauan, kun vesi tippuu jo kieleltä :)

    VastaaPoista
  6. Meri: Vaikka en Heidi olekaan, mutta jos tästä on jotain hyötyä.
    Jos olet kirja ihmisiä niin raaka ruoasta on juuri tullut Mea Salolta Hellaton kokki niminen kirja ja ensi kuussa nimestä huolimatta suomeksi pitäisi ilmestyä kirja Raw food Erica Palmcrantz,Irmela Lilja ja myös Merja Niemen Aurinkoista ruokaa on ihan hyvä kirja vaikka ei suoranaisesti ole raaka ruokaan keskittyvä. En tiedä missä hinnoissa Heidin kurssit nykyään ovat, mutta jos on rahaa niin sillä tavalla varmaan on yksi helpoimmista tavoista tehdä muutoksia(?). Kannattaa aina keskittyä siihen positiiviseen muutokseen, eikä siihen mitä ei saa syödä. Itsekin alussa niin kuin moni muukin on syönyt paljon kuiva hedelmiä, mutta teveys ruokaa ne eivät varsinaisesti ole. Ei raaka ruolla kovin helposti lihomaan pääse, mutta raaka ruoka ja terveellinen ruoka eivätä aina ole synonyymeja jos ei tiedä mitä tekee.

    VastaaPoista
  7. Päivi: Kiitos tiedosta ja kannustuksesta, tämä motivoi kyllä ja taidan mennä kyllä viim. toukokuun kurssille:) Ei minullakaan tosiaan ole varsinaista piirustustaitoa, muistan kun silloinen luokkatoverini epäili että saamani 10 oli virhe:) Hän taisi nähdä jonnekkin syvemmälle...

    Meri: Julkaisen parin viikon päästä/sisällä ravintokurssistani koostetun oppaan, jolle laitan muutaman kympin hinnan:) Suosittelen! Tässä elämäntyylissä kyse on jatkuvasta oivaltamisesta ja muutoksesta. Jokainen keho on niin yksilöllinen ja samalla niin monimutkainen.

    On yleistä, että alkuun raakaravintoa tulee syötyä liikaa. Tavallaan keho tankkaa mineraaleja, mutta osin se on myös psyykkistä ja tottumusta. Se pakottaa ihmisen havahtuun siihen, että tulemme toimeen vähemmällä. Aluksi kuitenkin kannattaa ottaa rennosti, keho kertoo sitten kyllä hyvinkin pian.

    Lyhyesti mahd. paljon vihreitä, kohtuudella hyviä rasvoja ja hyviä hiilareita. Vihersmoothie on aina parempi kuin pähkinä"kakku". Pähkinät yleensäkin vaikeasti sulavia, toki myös kehotyyppi vaikuttaa näissä asioissa.

    Uskon, että saat kirjastani paljon vinkkiä!

    Jenni: kuorimattomia taitaapi olla:)

    Marianne: Enpä osaa sanoa. Pohja jää kuitenkin hieman pehmeäksi normipizzaan verrattuna. Maku on tärkein!

    H: Jes, ja ks. kirjasuosituslistani: http://www.navadina.net/Kirjoja.html

    VastaaPoista
  8. hox!
    missä vedic art- kursseja tampereella järjestetään ja koska? info mitä itse olen kursseista saanut on aina hyvin aukinaista riippuen saadaanko ryhmä koottua, mutta voiko sitä siis harjoittaa jossain?? olen kovin kiinostunut aiheesta kuultuani siitä paljon, paljon positiivista :)

    VastaaPoista
  9. Laitan kipa sulle meiliä:)

    VastaaPoista
  10. Moi!

    Tuli tässä mieleeni, näin aamutuimaan netissä seikkaillessa, haluaisitko linkittää minun myspace-sivuni? Olen seuraillut blogiasi pitemmän aikaa ja minusta olisi kivaa linkittää omille nettisivuille jotain hyviä linkkejä (www.rosalatva.com) ja vastavuoroisesti. Olen muusikko-lauluntekijä ja, no, ehkä minun nettisivut ja muut kertoo paremmin minun tekemisistä.

    Eli jos haluat tutkailla:

    http://www.myspace.com/nanaen

    -Rosa

    VastaaPoista
  11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...