Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

24.3.2010

Joogaa ei voi suorittaa

Halusin kirjoittaa pitkästä aikaa joogasta, koska se on herättänyt itsessäni viime aikoina hieman ajatuksia. Ensin pätkä tulevan kirjani (ebook) joogaosiosta:

Ensimmäiseksi haluan korostaa sitä, että sekä joogaa että meditaatiota ei voi suorittaa tai ”yrittää”. Jooga voi pahimmillaan viedä sinua kauemmas itsestäsi, jos motiivisi ovat väärät. Joogassa edetään mielen ehdoilla ja vaikka venyisit mihin asanaan, se ei edistä oikeanlaista kehitystäsi, jos et ole siihen valmis. Jooga palkitsee irtipäästämisestä. Jos motiivisi ovat oikeat, se voi tehdä samaa syvempää kehon ja mielen puhdistustyötä kuin puhtaampi ravinto. Se liikuttaa kehon energiavirtoja ja vapauttaa muistoja, tunteita ja aistimuksia. Se auttaa oppimaan tuntemaan itsensä, poistaa kehon jännityksiä ja auttaa rentoutumaan. Usein jo ensimmäiset kerrat kertovat tasapainon alkavan palautumaan. Jooga samalla venyttää ja vahvistaa lihaksia ja lisäksi syvä hengittäminen puhdistaa ja kaunistaa ihoa ja fyysistä olemusta. Jooga (erityisesti astanga) myös parantaa ruoansulatusta. Joogaa voi harjoitella paikasta ja ajasta riippumatta, kunhan alkuun on saanut ensin opastusta. 

Lainauksia Anne Nuotion astangajoogasivustolta:  

"...Joillekin on jo ennen joogan aloittamista selvää mikä on oman todellisen itsen ja egon välinen ero. Joillekin se selviää joogaharjoittelun myötä. Kuitenkin ihmisen sisällä kuuluu kaksi ääntä. Kaksi eri suuntaan vetävää voimaa, jotka ovat ristiriidassa toistensa kanssa. Egon ääni on voimakkaampi. Joogassa opetellaan erottamaan nämä kaksi ja sitten jättämään pikkuhiljaa egon vaatimukset huomiotta, jotta päästään egon ohi omaan totuuden sisältävään ytimeen. Tässä olotilassa yhteys muihin ihmisiin on auki ja tunne kaiken olevan yhteenkuuluvuudesta voi yllättää. Egon luoma harha omasta erillisyydestä ja siitä johtuva ulkopuolisuuden tunne katoavat hetkeksi. Täydellisempi uudestisyntyminen voi tuntua houkuttelevalta.  

On kuitenkin aivan mahdollista, että joogaharjoituksella vahvistaa vain egoaan. Jos harjoittelu on itsekeskeistä keskittymistä ja kilpailuhenkistä suhteessa itseen tai muihin ja jos ei joogan lähtökohtaisia periaatteita (Yama, Niyama) ota huomioon, harjoittelu voi jatkuvasti vahvistaa vääränlaista itsetuntoa ja olla tätä kautta pelkkää egotrippailua. Harjoituksen arviointi tai harjoituksen kautta minkä tahansa paremmuuden todistelu itselleen tai muille kertoo siitä, että ollaan egotasolla. Samoin jatkuva itsestään tai harjoittelustaan puhuminen viestii siitä, että ego on ottanut todellisen itsen paikan ja on vääristyneesti maailman keskus.

Oikeanlainen harjoittelu ja keskittyminen olennaiseen vaikuttaa siihen, että ihminen alkaa erottaa itsessään selvemmin kolme kokemisen perustasoa: animaalisen, inhimillisen ja jumalallisen. Yhtäkään näistä puolista ei tulisi kieltää, vaan kaikista tasoista tulisi yksilönä olla tietoinen. Animaalisen tai inhimillisen puolen sivuuttaminen kokonaan ei ole mahdollista, mutta Yaman ja Niyaman noudattamisen ja säännöllisen harjoittelun avulla ihmisen animaalinen puoli jää vähemmälle ja inhimillinen puoli suuntautuu kohti Jumalaa. Jumalallisuuden tiedostaminen itsessään ei ole itsestäänselvyys, mutta joogaharjoittelun myötä tämäkin taso kaikille avautuu. Kysymys on siitä, että ihminen voi transformoida energiaa, ihminen voi päättää antaako periksi aistien vaatimuksille vai muuntaako energian korkeammaksi vastaamaan universumin luomisenergiaa."

Yhtälailla kuin meditaatio, voi siis jooga olla hyvä keino ymmärtää Jumalallisen tai Korkeamman Minän välinen ero egon kanssa. Emme käsittääkseni pysty irtautumaan egosta täysin, mutta pystymme erottelemaan itsessämme kaksi erilaista ääntä. Mitä enemmän kehityt henkisellä tiellä, sitä enemmän pystyt kuuntelemaan vain Korkeampaa Minääsi - ja teet näin oikeita asioita oikeista motiiveista. Egosta lähtöisin olevista ajatuksista ja teoista kertovat mm. maallisten asioiden kaipuu, negatiivisuus, kateus, kilpailuhenkisyys, tavoitteellisuus sekä hetkellisiin tunteiisin samaistuminen. Esim. haluaako liikuntaa ja siitä saatavia hyötyjä egosi vai sisimpäsi?

Olen harjoittanut säännöllisesti astangajoogaa nyt n. vuoden. Joskus 8 vuotta sitten harjoitin sitä myös jonkin aikaa, mutta tämä tapahtui kuntosalilla, jossa joogaa pidettiin enemmänkin liikuntamuotona. Ohjaajat tulivat taivuttamaan sinua asanoissa heti ensimmäisillä kerroilla ja se tuntui aika rankalta. Edelleen olen kuullut ystävältäni, joka on myös innostunut joogasta viime aikoina (ehkäpä käytyäni testiravintokurssini - ja puhdistettuaan ruokavalioonsa), että ainakin jossain liikuntakeskuksessa jooga on edelleen vastaavanlaista suorittamista. Tämä on mielestäni ikävää, koska jooga on niin paljon enemmän kuin vain fyysinen harjoite ja oikeastaan liian nopeasti eteneminen voi tehdä enemmän jopa tuhoja. Hän itse käy tosin työväenopiston kurssilla, jossa edetään todella rauhallisesti, mielen ehdoilla. Joogaopetusta on moneen makuun.

Joogan harjoittaminen tässä "uudessa elämässäni" on tuntunut yhtä luontevalta kuin hampaidenpesu (tosin en tiedä tarvitseeko hampaitakaan enää kohta pestä). Se ei ole hetkellinen suoritus tai mielihyvä vaan kehon mielen ja sielun tasapainoitus "harjoitus". Halusin kirjoittaa asiasta, koska muutamina viime kertoina olen harjoitellessani huomannut, että sisimpäni koitti kertoa minulle jotain. Jooga tuntui hetkellisesti suorittamiselta - asanoita ja venymistä, ilman, että se tuntui 100%:sti oikealta. Joogassa tarvitsee mielestäni olla läsnä joka hetki. Sisimpäsi kyllä kertoo ja tietää, jos mielesi kulkee koko ajan askeleen edellä. Kun asian tiedostaa, on vapauttavaa päästää irti. Tämän vuoksi en joogaamisesssakaan aseta itselleni mitään tavoitteita. Välillä jätän joogaamisen väliin, välillä lopetan muutaman aurinkotervehdyksen jälkeen. Välillä kehoni oikein vaatii koko sarjaa - mutta jokainen päivä on erilainen. 

8 kommenttia:

 1. Aina välillä tulee mieleen, että monelle ihmiselle ensikosketus joogaan saattaa antaa ihan väärän kuvan koko hommasta. Varsinkin kun astangaa kutsutaan voimajoogaksi, se saa helposti kuntosaliversiona ihan väärän leiman. Suorittamista, supernotkeutta ja supervoimakkuutta, olen tosi kova (ja vähän tavis punttaajaa jännittävämpi) jätkä kun treenaan astangaa. Toisena ääripäänä sitten pehmeä hatha, johon itse tutustuin jääkylmällä koulun jumppasalin lattialla tunnin makoillen.

  Fine, jooga sopii ihan kaikille ja jokainen tekee harjoituksesta itselleen sopivan. Olen vain kuullut niin monta kertaa: "Oon kokeillut joogaa, ei oo ihan mun juttu.." Ennen aloitin saarnan erilaisista ohjaajista, joogalajeista jne. Nykyään ehkä hymyilen vaan että okei, ja ajattelen että kyllä sunkin aika vielä tulee! :)

  Astangaa haluaisin kyllä oppia paremmin, yhdeltä tunnilta ei jäänyt muistiin kuin darth wader-hengitys!

  VastaaPoista
 2. Mutta voihan se oikeastikin olla niin, ettei jooga ole kaikkien juttu? Itse sen parhaiten kuitenkin varmasti tietää.

  VastaaPoista
 3. Tarkoitin juuri ihmisiä, jotka ovat saaneet joogasta kuvan joko tajuttoman vaikeana suorittamisliikuntana tai vaihtoehtoisesti vanhusten varovaisena jumpan kevytversiona. :)

  Mutta ei, kenenkään ei ole pakko joogata. ;)

  VastaaPoista
 4. Jooga tarkoittaa minulle rentoutumista ja kropan hyvin voinnin ylläpitäjää.Omassa joogaryhmässäni meillä on aina myös meditaatiota mukana,ja sen loppuessa tulee hyvä olo.Jos jooga olisi vain suorittamista,en varmaankaan olisi jatkanut sitä.

  VastaaPoista
 5. Kyllä voi olla ihmisiä, jotka on kokeillut joogaa eikä vaan silti tunne sitä omakseen. Tiedän mistä puhun ;)

  VastaaPoista
 6. mukavaa lukea jooga-aiheisia mielipiteitä. itse olen harjoittanut joogaa säännöllisesti ja epäsäännöllisesti vuosia. olen harjoituksessa ja ohjauksessa huomannut paljon vivahteita "egoistisesta" harjoittelusta. läsnsimaalainen kulttuuri ja egotrippailu on jokapäiväistä ja harva tiedostaa/kuuntelee kehoaan todella. yksin harjoittelu on hieman helpompaa, mutta usein "joukossa tyhmyys tiivistyy" ja kaikenlainen vertailu astuu mukaan kuvioihin. hermot menee jos ei taivu ja ohjaajien ja avustajien pitäisi toimia automaatio vääntäjinä täydellisen asanan aikaansaamiseksi. henkilökohtaisesti homman päättömyys pisti itselleni silmään vasta ohjaajana, jolloin joudun usein kieltäytymään liiasta painamisesta/vääntelystä, siitä seurasi usein negaatiota, koska maksavat asiakkaat haluavat palvelua. ristiriitaista. onneksi on kuitenkin paljon ihania ohjaajia ja erilaisia joogamuotoja, joista jokainen saattaa löytää mieleisensä. jooga on tehokas ja mahtava tapa lähestyä/syventää matkaa itseen.

  VastaaPoista
 7. joogassa on musta niin mahtavaa, kun välillä saa joogatunneilla "pataan". jos meininki on letkeä ja mieli avoin, jooga sujuu. muuten ei. vähän sama tuntuu pätevän koko elämään.

  heh, oon keskustellut viime päivinä siitä, kun joidenkin mielestä jooga on pahuutta. tää ei vaan uppoo mun päähän, jos tarkastelee joogafilosofiaa ja sitä, että jooga tukee kokonaisvaltaista hyvinvointia.

  VastaaPoista
 8. Olipa ihanaa lukea joogasta juuri nyt kun se on ollut mielessäni niin vahvana, kun pääsin vihdoin aloittamaan pitkän tauon jälkeen! Enää taukoja ei tule, sillä kaipaan sitä jopa niinä päivinä kun en joogaa, joten uskon että se on tullut nyt jäädäkseen. :)

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...