Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

2.2.2010

What´s your dosha part 2

Perustietoa Ayurvedasta ja doshista olen kertonut Part I:ssä ja nettisivuillani. Alkuperäisen kehotyypin selvittäminen ei näyttäisi olevan kaikille ihan helppo juttu ja näitä epäselviä tapauksia on omallekin kohdalleni sattunut useampia.

Kehotyyppimme on siis sekoitus viidestä suuresta elementistä, jotka ilmenevät kehossamme doshien muodossa. Doshat sijaitsevat kehon ja mielen välissä ja jatkuva toimintamme liikuttelee, lisää ja vähentää niitä. Vataa hallitseva ilma-elementti näkyy esim. mielialan vaihteluina, pittan tuli hallitsee ruansulatusta ja kapha vastaa rakenteestamme.


Jos ahmit suuren määrän jäätelöä ajattelet varmaan (tai ajattelit ainakin joskus), että sen kalorit aiheuttavat lihomisesi. Syvempi syy on kuitenkin doshissasi. Ne ensinnäkin määräävät, onko sinulla nälkä, pidätkö enemmän jäätelöstä vai porkkanasta ja jopa sen, aiheuttavatko kalorit sinussa lihomisen. Ilman doshien vaikutusta jäätelö ei koskaan edes päätyisi suuhusi ja soluihisi ja näin kalorit ovat vain yksi tekijä mahdollisessa lihomisessa. Syömisen todellinen ohjaaja on oma sisäinen älykkyytesi ja sama päätee muussakin; keuhkosyöpää ei aiheuta itse tupakka vaan ihmiset, joiden doshissa olevat riippuvuudet vaativat heitä polttamaan. Se et ole sinä, joka vaatii nikotiiniä vaan sinussa oleva vata toimiessaan hermostosi valvojana.


Doshien erilaiset suhteet vaikuttavat siis myös tapoihisi sekä myös persoonallisuuteesi. Myös "mentaaliset doshat", gunat vaikuttavat vielä enemmän mielen tasolla. Ayurvedisen luonnehdinnan lisäksi hyviä eväitä itsetuntemukseen antaa myös astrologinen kartta, josta tulen tekemään postauksen hyvinkin pian. Tämä ainakin oma uskomukseni.

Elämme kuitenkin hyvin eri maailmassa kuin synnyttyämme ja näin alkuperäisen kehotyyppisi (prakriti) selvittäminen ei ole välttämättä ihan selkeää. Ympäristö, elämäntapamme, hallitseva vuodenaika ja elämäntilanne kertovat nykytilanteemme (vikriti), joka saattaa olla täysin eri kuin mikä se oli sinulla lapsena. Pienet tai isommat häiriötilat, kuten ruoansulatusvaivat, unettomuus tai stressi saattavat näkyä yhden tai useamman doshan häiriintymisenä. Tasapainoitettava dosha ei siis välttämättä ole kehotyyppisi, vaan se voi olla vaikka oikeasti vähiten hallitseva dosha. Esim. kun luonnostaan hoikka vatatyyppi saa ylipainoa, se kertoo, että hänen kaphansa on lisääntynyt. Yleensä näissä tapauksissa häiriötä on usein ainakin hieman kaikissa doshissa ja tasapainoitus tulisikin tehdä tilanteesta ja henkilöstä riippuen.

Pysyäksemme tasapainossa meidän tulisi valita elämäämme enimmäkseen sellaisia asioista, joilla on vastakkaisia ominaisuuksia kuin meissä hallitsevalla tai häiriintyneellä doshallamme. Vatatyypin tulisi välttää epäsäännöllisyyttä (ilmaa) ja kuivaa ruokaa, jos pitta on korkealla, tulisi välttää liikaa työskentelyä ja kuumentavia mausteita (tuli) ja kaphatyypin epätasapainoa lisäävät makeat ja suolaiset maut (maa). Myös vuodenaika on tärkeä huomioitava. Loppusyksystä talveen hallitsee vata, jolloin vatadosha on erityisen altis häiriintymiselle. Tällöin ravinnon olisi hyvä olla hieman raskaampaaa, lämmittävämpää ja helposti sulavaa. Keväästä alkukesään hallitsee kapha, jolloin suositellaan hieman kevyempää ruokavaliota ja kesällä pittan noustessa voi suosia raakapainotteista ravintoa ja juoda nesteitä riittävästi.

Jos prakritisi on kaksidoshainen, esim. pitta-vata, tulisi tasapainoitus tehdä vuodenajan mukaan, eli talvella keskittyä vataan ja kesällä pittan. Keväällä (kapha-aikana) voit yhdistää päädoshasi ja kaphan ruokavalion. Jos kehotyyppisi määrittelyssä on epäselvyyttä, kannattaakin ensisijaisesti huomioida oma tuntemus, mutta valita ravinto vuodenaikojen mukaan. Jos tunnistat selkeän oireen liittyen tiettyyn doshaan, niin usein tämä dosha kaipaa tasapainoitusta. Kyselytesti antaa suuntaa, mutta ayurvedinen pulssiluenta on varmempi keino selvittää vikritisi ja mahdolliset epätasapainotilat. Joskus pulssiluentakaan ei varsinkaan nykyään löydä alkuperäistä kehotyyppiämme, sen verran "häiriöitä" on itse kullakin. Näin ollen tarvitaan ensin hoitoa ja kroonistuneen epätasapainotilan korjaamista ennenkuin synnynnäinen kehotyyppimme on tunnistettavissa yli äyräiden lisääntyneen doshan alta.

Julkaisen perjantaina kirjoituksen, kun olen käynyt kahdessa eri pulssiluennasta  - luvassa erittäin mielenkiintoista asiaa!

Luvassa pian jälleen myös juttu raakaravinnon ja Ayurvedan yhdistämisestä!

13 kommenttia:

 1. En ole polttanut kuin hyvin satunnaisesti, eikä useimmiten ole tehnyt mieli tupakkaa, mutta nyt parin viime kuukauden aikana on ollut aivan käsittämätön tupakan himo. Olen sitä vastaan taistellut täysillä, mutta ihan jatkuvasti tupakka on ollut mielessä. Mistähän tämä johtuu ja voiko tehdä/syödä jotain mikä auttaisi asiaan? En haluasi polttaa tupakkaa.
  Sen jälkeen, kun Olli Posti oli Mariassa olen lukenut nutriksin ja muuttanut ruokavaliotani radikaalisti. Siinä sivussa se tupakkahimokin on tullut!? Outoa.

  Linda

  VastaaPoista
 2. Minulla on myös ollut suurta tupakan himoa sen jälkeen kun muutin ruokavalioni terveelliiseksi ja tälläkin hetkellä poltan jostain syystä röökiä lauantaisin jos juon jotain viiniä. Ennen kylä poltin koko ajan.

  Silloin minun ei tee mieli röökiä jos on hyvin ravintoa kehossa ja on liikkunut ulkona(kävellyt), Etenkin minulla toimii se että miettii mitä ravintoa elimistö kaipaa ja syö sitä kaksin käsin, niin ei tee mieli röökiä sen jälkeen. Mutta jos on nällkä niin minun tekee mieli tupakkaa.

  Sitten ajattelen myös että tuo on vain ego joka haluaa tuota huumettaan ja oikea aito minä ei välitä eikä kuuntele noita haluja kun ne ovat valhetta..Ei eläimetkään koskisi ikinä tupakkaan.

  T: mmmmm

  VastaaPoista
 3. Tuossa oli muuten pari hyvää uutista näin syöpäpäivän lähestyessä (torstaina)

  poliklinikka.fi
  aamulehti.fi

  VastaaPoista
 4. Yksi seikka tupakan tai kahvin himoon voi olla se, että nämä stimulantit antavat kehollemme hyvän olon tunteen eli alkalisoivat HETKEKSI todennäköisesti liian hapanta kehoamme. Saman effektin tekisi esim. vihersmoothie, mutta ilman ikäviä sivuvaikutuksia! Luonnolliset alkaloidit siis kehiin ja kehoon stimulanttien sijaan.

  Voi olla että himot jatkuvat vielä jonkin aikaa kun elimistö alkaa puhdistua. Tästä ei kyllä itsellä ole kokemusta. Ei ainakaan kannata antaa nälän ja tupakanhimon tulla, eväät siis messiin ja säännöllinen ruokailu. Aiheesta voisi kirjoittaa enemmänkin...

  Dragofix: Thanx!

  VastaaPoista
 5. Mä oon siis niin vata kun vain voi olla :D Hyvä puoli on kai se et minut on helppo luokitella, niin tiedän sitten et miten pitää vataani tasapainossa.
  Poikakaverini on taas tyypillinen pitta, ja se tosiaan tasapainottaa vataani :) Hänen kautta saan säännöllisyyttä elämääni, esim. mennään ajoissa nukkumaan.

  VastaaPoista
 6. Joo kirjoita ihmeessä :) Vedän kyllä joka aamu vihersmoothien ja muutenki olen jo kohta kolme kuukautta syönyt nutrixin ohjeitten mukaisesti plus jättänyt viljat kokonaan.
  Toinen ongelmani on iho. Naama ja selkä kukkivat ehkä jopa enemmän kuin aikaisemmin. Onkohan siihen jotain tiettyä mikä auttaisi? Luonnonkosmetiikkaan olen siirtynyt, mutta ehkä tämä kolmisen kuukautta ei vielä ole niin pitkä aika. Tuntuisi vaan, että ihon pitäisi heti parantua tai ainakin mennä parempaan päin. Ärstyttävää.

  Linda

  VastaaPoista
 7. Linda: Iho-ongelmat ovat normaaleja kun alat syömään puhtaammin. Myrkyt lähtevät liikkeelle verenkiertoon ja paukahtavat sitten myös ulos esim. aknen muodossa. Sama kävi itselleni. Tätä kannattaa mielestäni pitää hyvänä asiana, koska se on selvä merkki, että puhdistumista tapahtuu. Myös jooga voi auttaa puhdistamaan tukoksia ja voi lisätä aknea. Tunteet ja tukokset purkautuvat sekä henkisesti että fyysisesti.

  En tiedä onko mitään kikka3:sta, mikä auttaisi, käsittääkseni se on asiaankuuluva vaihe, joka vain pitää käydä läpi. Itse olen käyttänyt myös Aloe Veraa, enkä tiedä onko sillä vaikutusta, mutta näpyt lähtivät enimmäkseen kesän jälkeen. Yleisesti kannattaa suosia luonnonkosmetiikkaa sekä vältellä ihon koskettamista. Ei ainakaan liikaa kuormitusta - yksinkertaista ihonhoitoa! Kookosöljy saattaa toimia antibakteerisena jos/kun iho-ongelmat liittyvät usein Pitta doshaan, jota se tasapainottaa.

  VastaaPoista
 8. Okei kiitos tiedosta. Helpottavaa tietää, että tämän pitäisi mennä ohi. Kauan sinulla siis meni, että ihosi puhdistui?

  Linda

  VastaaPoista
 9. Muutama kuukausi meni itsellä, että isoimmat lähti. Mulla oli semmosta hyvin pientä näppyä, se on hyvin yksilöllistä. Ja nyt välillä tulee edelleen muutamia pieniä. Puhdistuminen on yleensä pidempi prosessi.

  VastaaPoista
 10. Piti vielä tulla sanomaan, että muuten on kyllä ollut todella hyvä olo ja kynnet on vahvemmat kuin ikinä ennen.

  Kiitti hyvästä blogista.

  Linda

  VastaaPoista
 11. Miten ihmeesä voin tietää miten tulee syödä, kun olen testien ja kirjoitusten mukaan kolmidoshainen? Kun olen yrittänyt selvittää oman prakritini, eri lähteet osoittavat eri doshia.

  VastaaPoista
 12. Hei ez, kolmidoshaisen yleisohje on se, että syödään vuodenaikojen mukaan: kesällä pittaruokaa, syksyllä vata ja keväällä kapha-painotteisesti. kehon kuuntelu on tärkeää erityisesti sinulla. Ei kannata liikaa yrittää selvittää omaa doshaa, vaan painottaa yleisesti puhtaampaa ruokavaliota ja tunnustella, mikä toimii.

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...