Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

16.2.2010

Vapaaehtoistyöhön Intiaan?

Mulla on kauhea matkakuume, mutta en oikein osaa päättää minne lähtisin ja lähdenkö yksin vai kenen kanssa. Eilen jopa aloin ottamaan asiasta stressiä, kun kiinnostavat matkakohteet ja ajoitus eivät näyttäneet osuvan kohdalleen. Kaveri olisi lähdössä Phukettiin pian pariksi viikkoa, mutta se, kuten muutkin Thaimaan turistirysät tuli nähtyä jo muutama vuosi sitten. Egypti vaikuttaisi lyhyiden matkojen osalta houkuttavimmalta vaihtoehdolta, kun taas pidempi matka voisi suuntautua - Intiaan.

Vajaa vuosi sitten jenkeistä palattuani katselin kuumeisesti vaihtoehtoja lähteä ulkomaille joko töihin tai vapaaehtoistöihin. Ei oikein kolahtanut sopivaa, vaikka yhden hakemuksen lähetinkin. Visiossani on edelleen lähteä jossain vaiheessa vapaaehtoistyöhön, mutta päätöksen on tultava tuolta jostain - en vaan pysty tosta noin päättämään ja lähtemään. Matkalla olisi hyvä olla jokin muu syy, kuin oma lomailu.

Olen meilaillut Intiassa olevan ayurvedakurssini opettajani kanssa, joka on järjestämässä sinne jatkokoulutustamme ensi talvena ja kyselin häneltä mahdollisista työskentelymahdollisuuksista. Nyt hän vastasi, että kansalaisjärjestö BGM olisi halukas vastaanottamaan vapaaehtoistyöntekijöitä esim. lasten englanninkielen opetukseen. Paikka sijaitsisi etelä-Intiassa Trivandrumin suunnalla.

Jos olisit halukas lähtemään (mahdollisesti kanssani) tai tietämään asiasta lisää niin otappa yhteyttä! Ajoituksesta en tiedä, mutta itse olisin valmis ainakin jonnekin matkalle mielellään ennen kesää (tai mahdollisimman pian), jos se vaan olisi mahdollista.

Myös muista kohteista olisin innokas kuulemaan, jos jollain on kokemusta! Olen koittanut etsiä netistä tietoa hieman huonolla menestyksellä.

11 kommenttia:

 1. mua kiinnostaa myös intia. tosin kesän jälkeen vasta voisin lähteä. kiva että linkitit tuosta järjestöstä. ilmaiset tai edulliset joogakoulut kiinnostavat myös. vaparihommat kiinnostaa tosi paljon. minkään erityisen ohjelman kautta en halua lähteä, koska en halua maksaa siitä, että teen jotain vapaaehtoisesti. toki matkat voin itse maksaa.

  VastaaPoista
 2. Terppa! Meikäläinenkin on vielä hengissä, vaikka hiljaiseloa on vietetty... Nyt vaan on pakko kommentoida, että oon myös miettinyt Intiaan matkustamista ja vapaaehtoistyötä! Mulla on selviämässä yksi juttu tässä lähiviikkoina, mikä vaikuttaa kevään matkustusmahdollisuuksiin.

  Iloisia talvipäiviä!

  VastaaPoista
 3. Compassionateapproach: Eihän siinä (ohjelmassa) makseta siitä, että teet jotain vapaaehtoisesti, vaan siitä, että järjestö hoitaa tietyt käytännön asiat (esim. byrokratian, vakuutukset, majoituksen) vuosien jopa vuosikymmenien ammattimaisella kokemuksella. :) Itse olen lähdössä elokuussa Etelä-Amerikkaan vuodeksi Maailmanvaihto ry:n ICYE-ohjelman kautta.

  Itseänikin kyllä kauan epäilytti "vapaaehtoistyöstä maksaminen". Olen kuitenkin ajatellut asiaa siltä kantilta, että suhteutettuna siihen, että asuisin saman ajan Suomessa, asumis- ja ruokakulut yms. tulisivat samalle ajalle jopa kalliimmaksi. Samalla jos jotain menee vaihdossa ollessa pieleen (esim. työnantajan kanssa ei synkkaa) järjestö ottaa jonkinlaista vastuuta ja huolehtii vapaaehtoisistaan - ihan hyvän maineensa ylläpidon tärkeydestä, jos ei muusta syystä.

  Ei nyt sillä, etteikö itsenäisesti kannattaisi lähteä ulkomaille vapaaehtoistyöhön, mutta itse koin ohjelman kautta lähtemisen jotenkin helpommaksi, vaikka siitä vähän joutuukin maksamaan, siitä "vaivattomuudesta". :)

  VastaaPoista
 4. Oi vitsi. Mullakin on kauhea kuume lähteä vapaaehtoiseksi... Ja mahdollisimman pian (ja juuri nyt on se elämäntilanne kun olisi helpointakin lähteä)! Harmi, kun moniin ohjelmiin pitää hakea niin paljon aiemmin... Mitenkäs toi BGM? Mitenkähän sinne olisi mahdollista päästä yms? :)

  VastaaPoista
 5. M.E.: joo, ilmaisin itteni vähän huonosti. tien kyl, mihin rahat menevät.

  VastaaPoista
 6. Vapaaehtoistyöt toisella puolella maailmaa? Tulee äkkiä mieleen, että sinne lähtee loppuviimeks jossain määrin itsekkään ihmiset. Onneks asioita voi pohtia hieman pitempään ja mielipiteeni saattaa muuttua.

  Onhan se eksoottista lähteä toiselle puolelle maailmaa ja ikään kuin mennä auttamaan muita. No totta, auttamistahan sekin on, mutta miksei auttaisi lähempänä? Onhan Suomessakin paljon vapaaehtoistyötä tarjolla (ja jos ei, niin tarvetta ainakin), ei ehkä niin organisoitua kuin ulkomailla, mutta kuitenkin.

  Kunhan vaan tässä pohdiskelen, en suinkaan tuomitse ketään valinnoistaan. On vaan kiva kyseenalaistaa vapaaehtoistyö, jota lähdetään tekemään toiselle puolelle maailmaa. Varsinkin näissä piireissä, jossa mm. luonnonsuoleju on osa genreä. Lentomatkustaminen kun on aika kuluttavaa. Toisaalta, jos muutenkin olisi lähdössä johonkin eksoottiseen paikkaan lomalle, niin saahan vapaaehtoistyötä tekemällä tasapainotettua omaatuntoa.. (jos sellainen edes tulee mieleen). Kaksi virtahepoa samalla iskulla.

  Mut joo, yksilön edun tavoittelusta on tullut nyky-yhteiskunnan muoti-ilmiö, joten trendeissä on helppo purjehtia. Eipä tuo vapaaehtoistyö ole enää kovinkaan poikkeuksellista, enemmänkin suosittu vaihtoehto valintojen valtameressä.

  Tiedon laajentuessa maailmanlaajuisesti, lähtemisestä on tullut houkuttelevuudessaan arvostettu ilmiö. Voisiko siis tänä päivänä ajatella niin, että rohkeutta ei ole lähteminen, vaan pidättäytyminen.

  Summa summarum: evoluutio on mukana menossa, oli eilen, on nyt ja jatkossakin, joten eteenpäin, sano mummo lumessa! Viekää salmiakin makuiset terveiset muille pystyasennossa kulkevan heimon jäsenille, hymyssä suin :D

  VastaaPoista
 7. Mielenkiintoiset pointit, gg!

  Ihan totta, että aika hassua lähteä toiselle puolelle maailmaa sitä vapaaehtoistyötä tekemään.. Mutta toisaalta sen tässä tilanteessa ymmärtää, kun Heidillä on muutenkin Intia-innostus niin siinä saa monta kärpästä yhdellä iskulla: tutustuu kulttuuriin, tulee matkailtua ja vielä vapaaehtoistyö, josta varmasti tulee itsellekin hyvä mieli.

  Itse olen Suomessa tehnyt jonkun verran vapaaehtoistyötä (mm. soppakeittiö köyhille ja nälkäisille, eläinsuojeyhdistysten messu- ja tapahtumaständit jne) ja paljon toimijoita monella eri saralla tarvittaisiin -- siis ihan käytönnön tekijöitä, mutta ihmiset haluavat vain lahjoittaa rahaa...

  VastaaPoista
 8. Jes laitan lisätietoa tuosta kertomastani mahdollisuudesta, kun saan sitä ja laittakaa edelleen myös infoa muista vaihtoehdoista ja suosituksista!

  gg: Itsekin vielä vuosi sitten olisin pitänyt asiaa hieman kyseenalaisena, mutta nyt pystyn näkemään kokonaisuuden. Maailmaa ei pelasteta luopumalla, kieltämällä, syyllistämällä jne. vain ja ainoastaan positiivisuudella. Hyvät tekosi miinus huonot tekosi=mitä? Itse olen ylittänyt kaikki odotukseni kyvyistäni vaikuttaa ihmisiin ja asioihin - näin pystyn uskomaan siihen, että jatkossakin teen oikeita valintoja kun vain kuuntelen sisintäni. Eikä siis ole enää tarvetta puhdistaa omaatuntoa, omatunto on mielestäni ristiriita sielun ja egon välillä.

  Hyvä pointti on se, että on rohkeutta olla lähtemättä. Vaatii todellakin sisua pysyä pitkiä aikoja Suomessa:) Matkustaminen on kaksipiippuinen juttu. Jos reissuun mennään vain pakenemaan arkea / hakemaan mielihyvää, se tuskin mitenkään kasvattaa/parantaa elämänlaatua. En itse usko myös siihen, että matkustaminen pois auttaa löytämään sen oman juttunsa. Se on onnen hakemista ulkopuolelta. Toki matkailu aina avartaa ja antaa uutta näkökulmaa. Tällä hetkellä itsellä on lähinnä niin suuri auringon ja valon puute, että se on ensisij.motiivini:)

  Tässä tuli vähän hajatelmia matkailusta yleensä näköjään..

  Jos (ja kun!) Intiaan pääsen pidemmäksi aikaa niin menen takuulla pancha karma-hoitoon...ja mähän menen!

  VastaaPoista
 9. Mäkin mietin yhdessä vaiheessa Intiaan matkustamista (ja jopa vapaaehtoistyötä siellä) ihan vakavissani. Siellä sitä apua todella tarvitaan! Mun asiakkaan ystävä on ollut vapaaehtoishommissa Intiassa, ja kertoi että se aika todella avasi omat silmät todellisuuteen - siihen, miten erilailla asiat voivat olla jossain muualla.

  Monella on Intiasta sellainen kuva, että siellä sitten vaan joogaillaan ja syödään hyvää kasvisruokaa ja mietiskellään (voi toki tällaisiakin retriittejä tehdä, ei siinä mitään), mutta kannattaa valmistautua henkisesti siihen, että paikallisten elämä siellä on aika "raakaa" meidän näkövinkkelistämme. On varmasti vaikea hyväksyä esim. sitä, että hädin tuskin 7-vuotiaat lapset tekevät töitä joka puolella ja vielä vaikeampaa on olla niissä tilanteissa, kun joukko lapsia kerjää apua ja rahaa sun ympärillä ja sun vaan pitää päästä eteenpäin siitä huolimatta, että ne roikkuu sun punteissa. Niissä tilanteissa, jos jossain tajuaa, että kaikkia ei voi auttaa - ei sitten mitenkään. Toisaalta juuri siksi se onkin niin antoisaa... silloin ainakin tuntee, kuinka iso asia on jos voi auttaa EDES YHTÄ ihmistä. Ja jos auttaa yhtä ihmistä, auttaa yleensä useampaakin hänen kauttaan :)

  Vapaaehtoistyö on mun mielestä hienoa asia. En käy kyseenalaistamaan kenenkään moraalia vapaaehtoistyön tekemiseen... Tottakai JOKAINEN ajattelee myös omaa etuaan (esim. kiva päästä vaihtamaan maisemaa tai johonkin tiettyyn kohteeseen, tässä tapauksessa Intiaan), mutta en usko että kukaan lähtee tekemään vapaaehtoistyötä vain siksi että tuntisi itsensä tärkeäksi. Tai voi lähteäkkin, mutta ei siellä jaksa kovin kauan jos ei ole aitoa auttamisen halua. Ja sitä uskon Heidillä olevan :)

  VastaaPoista
 10. Jos ihmisellä on sydän, ei Intiaan voi mennä vaan lomailemaan tai levittämään ilon sanomaa. Paikka on samaan aikaan niin ihana ja samaan aikaan aivan kamala, Intia muuttaa ihmisen. (Ei kyllä sinänsä mitenkään huonoon suuntaan) Varmaan moni muukin paikka mutta allekirjoittaneen tapauksessa se oli tämä paikka.

  Ja tolla, että kuuntelee sisintään voi selittää tässä maailmassa kaiken, joten siihen on mun mielestä vähän naurettavaa vedota. Miksei voi vaan sanoa, että kyllä olen itsekäs ja haluan matkustaa maailman ääriin ja nähdä elämää, vaikkakin sitten ihan vilpittömästi haluaisikin samalla tehdä sitä vapaaehtoistyötä. Ja se, että lentää tuhansia kilometreja auringon puutteen takia on itsekästä.

  VastaaPoista
 11. Kiitos kaikille kommenteista. Olen saanut myös paljon meilejä asiaan liittyen ja päivitän asiaa, kun saan vastausta yhteyshenkilöltä. Tässä vielä yksi mielenkiintoinen linkki:

  http://www.windofchangeinternational.org/english/

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...