Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

8.2.2010

Uusi viikkohaaste - 1 päivä OFFLINE!

Pitkästä aikaa uusi viikkohaaste! Aikaisempi haasteeni viime syksyltä koskien "viikkoa uutispimennossa" sai sekalaisen vastaanoton niinkuin monet muutkin tekstini, mikä on hyvä! :) Uskon vakaasti, että täydellä telkkarittomuudella on suuri vaikutus elämään. Olen kuullut monelta ystävältäni ja asiakkaaltani, kuinka asunnossani voi tuntea rauhan ja hyvät energiat. Se ei pelkästään riitä, että tv on kiinni, vaan laatikon läsnäolo ja vaikutus koko tilaan on suuri.

Uusi haaste on 1 päivä OFFLINE, mikä tarkoittaa sitä, että yhden päivän viikosta on käynnistämättä tietokonetta - ja näin elämänlaatu TAKUULLA paranee.  Heti ensialkuun sanon sen, että tämä haaste ei todellakaan koske kaikkia - monet pystyvät helposti välttelemään ja olemaan poissa koneelta ilman yrittämistä, mitä kyllä itse hieman kadehdin. Kuitenkin, tiedän, että on myös SUURI joukko, kenelle tietokoneen käynnistäminen päivästä riippumatta on yhtä luonnollinen aamutoimi, kuin hampaiden peseminen tai kahvin keittäminen (tai lukijoilleni smoothien pyöräytys). Tai sitten tullaan töistä kotiin jatkamaan ruuduntuijottamista, kun 8 tuntia ei vielä riitä!

 Nykypäivän lapsille tietokone on yhtä itsestäänselvyys kuin tv, dvd, pleikka, mönkijät, veneet, autot jne. muut nykymaailman huvitukset. Kaukaista on käpyleluilla leikkiminen. Olen itse tutustunut tietokoneisiin jo (90-luvun mittakaavassa varhain) teininä.  Meillä oli oikeastaan jo 80 luvulla amigat sun muut pelit ja vehkeet isäni töiden puolesta. Nämä pelit olivat kyllä huippuja! Lukion välkällä mentiin innolla chattailemaan tuntemattomien kanssa, roikuttiin erilaisissa peliluolissa ja kaikilla muilla "hyödyllisillä" sivustoilla. Sähköpostin tarkastamisesta tuli jokapäiväinen juttu ja tietokoneen vetovoima oli suuri.

Viime vuosina olen käyttänyt konetta enimmäkseen työnhakuun ja uutisten lukemiseen - ties kuinka monta tuhatta tuntia (turhaa virikettä aivoille). No, kaikella on tarkoituksensa. Myös youtubet, messengerit, facebookit jne ovat olleet itsestäänselviä, jotta pysyy kehityksessä mukana. Nyt en enää jaksa kiinnostua uusimmista virityksistä, kuten Twitteristä (ainakaan vielä).

Vuosi sitten koin jonkinlaisen ahdistuksen juuri facebookista. Tuntui, että tämä sovellus tylsistytti aivojani ja hyöty, mitä siitä koin saavani oli todella minimaalinen. Niinpä olin "radikaali", erosin sieltä - ja aloin pitämään blogia, jossa sain enemmän kertoa oikeita ajatuksiani sen sijaan, että päivittelisin statustani, seuraisin "ystävieni" elämää, tekisin kymmeniä testejä päivässä ja istuttaisin virtuaalipuita tms. Nyt sitten liityin faceen uudelleen ja parin kuukauden käytön jälkeen huomaan, että se on yhtä turha kuin ennenkin. Lisäarvo itselleni siitä on aika lähellä 0:aa. Tämä on siis minun subjektiivinen mielipiteeni asiasta.

Takaisin haasteeseen. Itselleni ei siis ole kovinkaan helppoa olla avaamatta konetta, varsinkin nyt kun työn ja vapaa-ajan suhde on häilyvä. Kuka vaan voi varmasti sanoa, että varsinkin tässä tapauksessa vähintään päivän loma koneesta per viikko on enemmän kuin suotavaa. Koneetta oleminen onnistuu helposti reissussa tai mökillä (voi kun pääsisi). Huomasin, että myös kotona oleminen voi tuntua lomalta, jos jättää koneen käynnistämättä ja siirtää sen vielä pois näkyvistä!!

Sunnuntaipäivä sujui siis todella leppoisasti ja listaankin tähän vaihtoehtoisia aktiviteetteja facebookissa roikkumiselle, blogien lukemiselle (ehtii myös ma työaikana;)), (turhien) uutisten lukemiselle jne.

- Panosta itseesi. Aloita aamu rentouttavalla itsehieronnalla käyttäen luomu-öljyä.
- Vietä aikaa perheesi kanssa. Elä hetkessä - älkää suorittako, vaan nauttikaa olemisesta
- Vietä aikaa itsesi kanssa. Ole hiljaisuudessa, käy kävelyllä ja tee pitkä rentoutusharjoitus rauhallisen musiikin kanssa
- Lähde kirpputorille ja kuluta siellä mahdollisimman paljon aikaa
- Lähde tuttavallesi tai mukavalle sukulaisellesi kylään. Mielellään kävellen, jos mahdollista, vältä autoilua
- Lue kirjaa. Opiskele jotain mielenkiintoista aihealuetta. Lue vaikka kappale viikossa/tai päivässä ja tee muistiinpanoja. Tämä on samalla rentouttavaa että aivoja stimuloivaa

Tässä muutamia ideoitani. Toki tietokoneella voi tehdä paljon hyödyllistä, netti on täynnä myös äärimmäisen mielenkiintoista tietoa, kuten itse olen viimeisen vuoden aikana huomannut. Kuitenkin se päivän tauko negatiivisesta energiasta ja tietoähkystä tekee meille jokaiselle varmasti hyvää.

Sain selvän signaalin tietokoneettomasta/tietoliikennettömästä sunnuntaipäivästä, kun löysin puhelimeni pesukoneesta vasta pestyjen pyykkien seasta!!! Tämä on varmaan detoxyourworldiin kuuluva prosessi:) Turhat nrot veke! Onneksi käytössäni oli vanha todella (monen mittakaavassa, vuodelta -05) vanha (mutta paras ja toimiva) puhelin ja pystyin vain naureskelemaan asialle. SIM-kortti oli kuitenkin täysin ehjä ja löysin kaapista vielä paremman vanhan puhelimen ja sain sen toimimaan! Siispä no big deal. Tosin en ollut muistanut siirtää numeroitani puhelimesta SIM-kortille, joten ei muuta kuin sinne surullisenkuuluisaan Facebookkiin kerjäämään numeroita;) ;)

Lisävinkkinä siis: Tallenna puh.numerosi puhelimesta SIM-kortille! Vaikka maailma ei todennäköisesti kaadu puhelinnumerittomuuteen (nyt tulee noottia sanamuodosta!)

KUKA ON MUKANA HAASTEESSA?

Tungen vielä muutaman aiheeseen liittymätön jutun/mainoksen tähän postaukseen:

- Raakaravintoguru Victoria Boutenko saapuu Suomeen luennoimaan 9.3. Mainosta asiaa kiinnostuneille, lataa juliste Ilon Pisara -blogista!!

- Mea Salon raakaravintokurssi Etelä-Pohjanmaalla 20-21.2. Ks. Lisää!

-Kiitos ilmoittaununeille Simplify to Super - helmikuun kurssille! Uusi kurssi jälleen maaliskuussa. Olen myös saanut testierän kehotyyppiöljyä Intiasta. Öljyt ovat todella tehokkaita ja lämmittäviä ja niillä on terapeuttisia vaikutuksia! Tule kokeilemaan! Ks. myös päivitykseni palaute-osiossa

18 kommenttia:

 1. Loistava haaste! Hassua, että mietin juuri eilen samaa, että olisi hyvä pitää ainakin yksi tietokoneeton päivä ja olla rauhassa bittimaailmalta. :)

  Itse en ole koskaan ollut facebookissa, koska pidän sitä hieman ajanhukkana (sori), mutta sähköpostien ja blogin erittäin säännölliseksi tarkistajaksi tunnustaudun ;)

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Hei,
  Juuri eilen sovittiin miehen kanssa, että perjantaina pidetään netitön/televisioton/ radioton päivä. Silloin laitetaan netit ja tv:t kokonaan kiinni (eli myös pois lepotilasta). Käytetään sähköä mahdollisimman vähän valo enimmäkseen kynttilöistä ja takkatulen loimusta....

  VastaaPoista
 4. Mukana ollaan :) Minä myös olen miettinyt ihan samaa! Ihan hirveää kun avaan nykyään koneen heti herättyäni, jumitun siihen, enkä meinaa saada lähdettyä töihin.. Liian mielenkiintoisia blogeja :D Onko kellään muuten suositella ihanan rentouttavia CD:itä?

  Enna

  VastaaPoista
 5. Hei, ei liity nyt kauheasti aiheeseen, mutta olen kiinnostunut kysymään eräästä toisesta asiasta:
  kuunteletko paljon musiikkia? Jos kuuntelet, onko suosikkiartisteja? :)

  VastaaPoista
 6. vaikka maailma ei todennäköisesti kaadu puhelinnumerottomuuteen

  VastaaPoista
 7. olen mukana :)
  olen itsekin miettinyt samaa! välillä tosiaan ahdistaa olla liian kauan kiinni koneessa. toisaalta blogien lukemisesta ja kirjoittamisesta nauttii. pitäisi jotenkin saada rajattua tuo aika itselleen. Esim. että olen tunnin päivässä koneella. silloin ei tulisi seikkailtua ja turhaan kulutettua aikaa.

  VastaaPoista
 8. Yks päivä offline??! Mu-mu-mutta eihän se oo ees näin niinku fysiologisesti mahollista! Mulla ainakaan.

  Ei vaineskaan. Hyvä neuvo, jota aijon testata kunhan olen vielä vähän henkisesti vahvemmassa kunnossa. Kesällä viimeistään :)

  Televisiosta luopuin muutama vuosi sitten ja voin kyllä suositella. Ainut miinus, ettei työpaikan tosi-tv -keskusteluista enää ymmärrä mitään, mutta sen kestää.

  Romanttisesti voisin sanoa, että nyt käytän aikani kaikkeen yleishyödylliseen ja kehittävään kuten lukemiseen ja meditointiin, mutta pakko myöntää, että juuri tuo tietokone on (piru vie) kaapannut suuren osan siitä televisioajasta itselleen viime vuosina.

  No, ehkä tämä ei kuitenkaan niiiiin passivoittava vaihtoehto ole kuin tosi tv :)

  VastaaPoista
 9. Mea Salolta on vissiin tulossa "keitto"kirja Hellaton kokki. En löytänyt tietoa Mean sivuilta. Olisi kiva kuulla "käyttäjäarviota" sitten kun kirja ilmestyy. Nimittäin mikäli kustantaja ei ole valtavirtaa, kirjaa ei välttämättä löydy perus-kirjakaupoista, jotta sitä voisi selailla.

  VastaaPoista
 10. Mielenkiintoista luettavaa:

  http://hunajameri.blogspot.com/2010/02/taustani-nain-syon-osa-2.html

  VastaaPoista
 11. Hei!

  Haluaisin täältä saada vähän apua...Eli työkaverini on saamassa hoitoa syöpään ja aikoinaan olen hänen kanssa jutellut elävän ravinnon merkityksestä syövän hoidossa. Hän haluaisi nyt perehtyä kunnolla näihin ravintoasioihin. Itselläni on muutama elävän ravinnon kirja (Ann Wigmore,Elsa Ervamaa) ja pari englanninkielistä reseptikirjaa. Olisiko Heidi sinulla tai lukijoilla plokkarissa jokin kirja, joka kannattaisi ehdottomasti työkaverini lukea tähän saumaan. Vai olisiko nuo Elsa Ervamaan ja Ann Wigmoren kirjat hyvät, joista aloittaa. Ainakin Elsa Ervamaan kirjassa on esimerkkejä syövän hoidosta ruokavaliolla. Vehnäorasmehuhan tuntuu olevan tärkeä, jota kannattaa päivittäin nauttia.

  Kiitos jo etukäteen kaikille!

  VastaaPoista
 12. Anonyymi: Kiitos mielenkiintoisesta linkistä;) Taidan tietää mitä ajat takaa ;)

  Kaisu: Hmm. Olen lukenut niin paljon kirjoja, että vaikea sanoa mikä nousisi ykkökseksi. Nuo sanomasi ovat varmasti hyviä, sitten nämä uudemmat raw food kirjat ovat hieman erilaisempia tyyliltään.

  Oikeastaan se, mikä käsitetään /käsitettiin eläväksi ravinnoksi vihermehuineen on jokseenkin erilaista, kuin itse ohjeistan ja suosittelen. Yhteistä näille "suuntauksille" on se, että kehoa puhdistetaan ja ravintoa parannetaan.

  Kuitenkin tärkeää olisi huomioida se, että kun lähdemme puhdistamaan kehoamme, joka on tässä tilassa NYT - eli todennäköisesti jollain tavalla aliravittu (vähäiset vitamiini-mineraalimäärät, huonot entsyymitasot, vajavainen ruoansulatus jne.) niin puhdistaminen voi tehdä hallaa entisestään kun se laittaa myrkyt liikkelle ja voi huuhtoa samalla muita tärkeitä ja vähäisiä rakennuspalikoita. Samoin ankarat paastot jne. ja erilaiset oireet saavat nämä kokeilut jäämään monella hyvin lyhytkestoisiksi.

  Siispä:

  En turhaan mainosta ja suosittele ensin tankkaamaan näitä luonnollisia mineraaleja, joihin meillä on JUURI nyt hyvät mahdollisuudet ja samalla puhdistamaan viherjuomilla /mielummin jopa vihersmoothieilla PIKKU HILJAA. Näin siirtymä on huomattavasti helpompi. Yleensä jos ja kun kehossamme on ainakin pienimuotoisia epätasapainoja tai isompiakin, niin olisi tärkeä välttää suuria heilahteluja suuntaan tai toiseen.

  Tuleepas pitkä vastaus:) Olen poiminut monen eri alan kirjasta vinkkejä, jotka koen nykypäivään sopiviksi. Voisin siis suositella ystävääsi lukemaan sieltä täältä, ei mitään yhtä tiettyä orjallisesti. Lisäämis-tekniikka on suositeltavin - pikku hiljaa vihersmoothieita, superfoodeja, tietenkin luomun suosimista jne. Myös Ayurvedasta voi saada apua. Kokoankin saman tien kirjalistan suosittelemistani ja lukemistani kirjoista, linkkaan siihen vielä tämän jälkeen.

  Joillakin saattaa toimia kerrasta tehdyn muutoksen tekeminen, mutta se on hyvin yksilöllistä, niinkuin kaikki muukin. Elävän ravinnon opuksien lisäksi Deepak Chopralla on hyviä näkemyksiä syövän ja monen muun taudin hoidosta ayurvedan näkökulmasta.

  VastaaPoista
 13. Kaisu: Jos saat käsiisi vanhoja Luontaisterveys-lehtiä niin niissä on mielestäni ollut useinkin ihmisiä, joilla syöpä on parantunut ruokavalion myötä.
  Muistaakseni elävän ravinnon lisäksi heillä on toiminut esim. ph-ruokavalio (dr.young) ja yhdessä artikkelissa suositeltiin Kuusenkerkkää.

  Kannattaa kuitenkin olla varovainen ainakin vahvojen luontaislääkkeiden kanssa, ne saattavat rasittaa maksaa aika lailla.

  VastaaPoista
 14. Tämä kuulostaa idealle! Tarvitsen opiskeluasioihin tietokonetta päivittäin, mutta ehkä lauantaille tai sunnuntaille voisi varata vapaapäivän tietokoneen+internetin käytöstä.

  VastaaPoista
 15. Tietokoneeton sunnuntai aloitetaan täälläkin. Olenkin pohdiskellut jotain samanlaista jo jonkin aikaa, mutta en ole vain saanut aikaiseksi...

  VastaaPoista
 16. Huomenna olis sitten tarkoitus pitää netti- ja tv-paasto. Muutenkin sähkönkulutus minimissä jopa niin, että tv:stä ja netistä virrat "pois kokonaan"...

  VastaaPoista
 17. 1,5 vuorokauden paasto takana ja täytyy sanoa, että teki todella hyvää. En ennen tajunnutkaan, kuinka stressaava laite tv oikeastaan on. Mutta kun tarkemmin ajattelee, niin eihän sitä voi katsoa kokematta jonkinlaisia tunteita - ja yleensä on ärsytyksen tunteita. Päivä meni lukiessa "The mind gym" -kirjaa ja illalla pelailtiin pelejä. Huomasi, että eläimetkin oli paljon rauhallisempia ja tyytyväisiä huokaisuja kuului milloin mistäkin nurkasta. Suosittelen. Meille tämä jää tavaksi.

  VastaaPoista
 18. Niinkuin viimeksikin lehtijutussas/haasteessas kommentoin, että mun mielestä ei oo hyvä olla uutispimennossa ihan jo töiden takia, niin tässäkin on monella varmasti sellainen pulma, että monet työjutut hoituu nimenomaan koneen kautta. Itsekin lähes päivittäin tartten konetta töiden takia. Usein koneella ei kuitenkaan mene hirveästi aikaa (siis työhommiin), mutta toisaalta kun nyt on töissä, vapaa-ajalla ei sitten jaksa/ehdi/viitsi/ei kiinnosta roikkua koneella niin paljoa kuin silloin, kun olin vain kotona! Ihan luonnostaan mulla on tullut vietettyä koneettomiakin päiviä, mikä tuntuu sitten hyvältä: monena iltana olisin voinut koneen avata ja roikkua blogeissa ja muualla netissä yömyöhään, mutta nyt oon mennyt mieluummin nukkumaan :)

  Mut pitää ottaa ihan tavaks, että ei avaa tottumuksesta sitä konetta, vaan joskus jättää sen avaamatta. Eli tartun haasteeseen, vaikka en määritäkään itelleni mitään tiettyä koneetonta päivää viikossa ;)

  Muuten, telkkarin kattominen jäi multa ihan itsestään, ei mitenkään käskyttämällä itseäni. En tarkalleen muista, milloin jätin telkkarin katsomisen, joskus loppukeväästä tai alkukesästä, ja eipä oo paljon jäänyt mistään paitsi. (Paitsi joskus oon ulkona työkavereitten viittauksista joihinkin sarjoihin, mutta niin on monet muutkin työpaikalla.) Tosin silloin tällöin, ehkä muutaman kerran, oon jäänyt katsomaan aukiolleesta telkkarista jotain, kerran yhden elokuvan (ja se kannatti!), kerran Salkkareita (!), kerran-pari jotain dokumenttia. Voi tosin olla, että kun vauva tästä vähän kasvaa, niin voinkin nauttia sitten joskus jostain hyvästä elokuvasta yksin tai katsoa silloin tällöin jotain lastenohjelmaa yhdessä tms. Eli ei oo mulla ehdotonta telkkarikieltoa itseltäni :)

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...