Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

4.2.2010

Tietoa kvanttimekaanisesta kehosta

"Ayurvedisella pulssiluennalla pystytään tulkitseman kvanttimekaanisen kehon viestejä, eli pääsemään huomattavasti syvemmälle kuin perinteisen lääketieteen keinoin. Solujen, kudosten ja elinten tuolla puolen on suuri määrä toimintaa, josta olet tuskin tietoinen. 

Ayurvedalaisen teorian mukaan jokainen solu lähettää sydämeen oman ainutlaatuisen  signaalinsa verenkierron välityksellä. Nämä erilliset signaalit tiivistetään sitten yhdeksi ainoaksi "viestinviejätaajuudeksi" -pulssiksi, jota tulkitsemalla voidaan saada selville, mitä oikeastaan tapahtuu maksassa, vatsassa, sydämessä, kilpirauhasessa jne. 

Ayurvedalääkäri voi pulssiasi koettamalla havaita heti epätasapainon vatassa, pittassa ja kaphassa ja paikallistaa epätasapainot kehon eri kohdissa. Pulssi luetaan värttinävaltiosta ranteesta, johon painetaan kolme sormea riviin ja näin tunnetaan kolme eri pulssia, jotka kuvaavat kolmea doshaa. Luenta antaa näkymää tämänhetkisestä tilasta, mahdollisista epätasapainotekijöistä, mutta se ei välttämättä kerro oikeaa kehotyyppiäsi." (Lähde: D. Chopra, Täydellinen terveys)

Kävin viime viikonloppuna vanhempieni kanssa ayurvedisessä pulssiluennassa Hattulassa asustelevan Arja Skalskin luona. Arjalla on jo kymmenien vuosien kokemus pulssiluennasta sekä vielä pidempi kokemus ayurvedaan kuuluvan transsendenttisen meditaation harjoittamisesta.

Arja tunnusteli pulssiani usealla eri tavalla ja kommentoi tuntemuksiaan. Pulssiluennasta ei omallakaan kohdallani pystynyt sanomaan alkuperäistä kehotyyppiä, mikä on kuulemma nykyään usein aika mahdoton tehtävä. Toki pittaa oli eniten, mutta kakkosdoshaa tai sitä, olenko jopa kolmidosha oli vaikea määrittää. Arja epäili joko pitta-kaphaa tai pitta-vataa. Sama ongelma on myös itselläni tehdessäni analyysejä kyselykaavakkeella. Molemmat tavat antavat suuntaa, mutta muuttuvat elintapamme voivat vaikuttaa paljon doshien suhteeseen.

Mielenkiintoista oli kuitenkin se, että olin tasapainoittanut=laskenut pittaani nyt jopa hieman hälyyttävästi, mikä tarkoittaa sitä, että ruoansulatus on heikentynyt/heikentymässä. Tämä johtuu varmastikin ruokavalion sekä elämäntapojen suuresta muutoksesta viimeisen vuoden ajalta. Olen tavallaan "rauhoittanut" itseäni liikaa käyttämällä liikaa neutraaleja ja viilentäviä ruokia. Samalla olen siirtynyt raakaravintoon ja muutos on aina jollain tavalla ainakin pieni shokki keholle. Vaikka ravinto muuttuisikin huomattavasti laadukkaammaksi, pitäisi ensisijaisesti huomioida ruoansulatus ja sen tehokkuus. Muista, että et vain ole mitä syöt, vaan olet mitä sulatat ja imeytät! 

Kerron tulevassa postauksessani enemmän raakaravinnon ja ayurvedan yhdistämisestä sekä tärkeästä seikasta, ruoansulatuksen parantamisesta. Samalla kerron Arjan näkökulman asiaan. 

Alkuperäinen kehotyyppisi altistaa sinut helpommin tietyille sairauksille ja vaivoille, jotka saattavat kyteä oireettomana vuosikausia ja sitten poksahtaa jonkun isomman vaivan muodossa keski-iässä. Itse olen saanut alttiuden mm. maksahäiriöille (pitta), vata on altis mm. masennukselle ja kapha ylipainon aiheuttamille ongelmille. Näitä vaivoja hoidetaan koululääketieteessä samoilla lääkkeillä (jotka poistavat lähinnä vain oiretta) sekä vieläkin olennaisempana erona on se, että vaivaa hoidetaan vasta kun se on jo puhjennut. Jos vaivan siemenet löydettäisiin jo hyvissä ajoin, pystyttäisiin se ennaltaehkäisemään huomattavasti helpommin kuin sitten, kun tauti on jo liian pitkällä.

Ayurveda siis on ennen kaikkea ennaltaehkäisevä lääketiede! Sain itse toimia loistoesimerkkinä tässä tapauksessa. Arja tunsi pulssini kautta jotain pidempiaikaista häiriötä minulla sapessa. Vaikka olen käynyt viime aikoina muissakin testeissä, niin paikannusta ei niissä pystytty sanomaan - vain yleisiä ravinto-ohjeita. Tämä häiriö, mikä sitten onkaan on hyvin todennäköinen juuri minun kehotyypilläni ja liittyy todennäköisesti entisiin "terveellisiin" elämäntapoihini; Ainakin osittain jalostettuihin ja kuumennettuihin ruokiin, lisäaineisiin, kofeiiniin...jne. Pitta on erityisen herkkä näille stimulanteille ja tämä oli siitä elävä todiste. Sisälläsi voi siis kyteä vaikka mitä, vaikka olosi olisi kuinka hyvä tahansa.

Muiden vinkkien lisäksi otin käyttöön nyt ayurvedisen yrttivalmiste "Liver Caren", joka tasapainottaa ja tukee kaikkia maksan toimintoja. Kokeilen ensin näitä lisäyksiä ja sitten mahdollisesti jotain lisätuotteita. Kannattaa näissä tapauksissa kokeilla ehkä yhtä valmistetta kerrallaan, jotta tietää, toimiiko se. Myös vanhempani ottivat tukevia lisävalmisteita, joita Samhitan verkkokaupan lisäksi saa ostettua myös Ruohonjuuresta. Näitä valmisteita olisi hyvä käyttää ainakin useampi kuukausi, jotta tehon voisi tuntea.

Perinteistä lääkäriä tuskin kiinnostaa "kvanttimekaaninen" kehosi, onko sapessasi jotain jne vaan kysymys on aina jostain vaivasta tai selkeästä oireesta. Jos ja kun ravintosuosituksia annetaan (tuskimpa siis lääkäri vaan muut viralliset tahot), niin ohjeistus on sama kaikille: aamupuuroa, ruisleipää, maitoa...Esim. ayurvedan mukaan äidilleni ei suositella hänen joka-aamuistaan "terveellistä" aamupuuroa, (eikä myös maitoa ja leipää) koska ne lisäävät limaisuutta, tukkoisuutta ja kaphaa hänen kehossaan. Samoin itselleni ei suositella välipaloja, koska ne häiritsevät ruokahalua. Ihmiset ovat yksilöitä ja ayurvedassa tämä äärimmäisen tärkeä seikka huomioidaan.

Kuten aiemmassa kirjoituksessani kerroin, hallitseva kehotyyppisi ei siis välttämättä olekaan se, jota sinun pitäisi tasapainottaa ja laskea, vaan se voi olla myös ei-hallitseva dosha. Näissä epäselvissä tapauksissa pitäisikin keskittyä yleiseen ravinnon laatuun ja kehon kuunteluun tai sitten käydä pulssiluennassa. Isäni kehotyypiksi paljastui pitta-kapha (en ole tehnyt hänelle testiä, mutta silmämäärin arvoin vaivojen perusteella vata-kaphaksi tai kapha-vataksi). Kuitenkin hänen "heikoin" doshansa vata on häiriintynyt aiheuttaen erilaisia vatavaivoja ja näin ollen hänen tuleekin tasapainottaa vataa -jolloin pitta ja kapha nousevat.

Äitini pulssia häiritsi sen sijaan liiallinen kapha, jota pitäisi nyt vähentää ensi tilassa, jotta alkuperäinen pitta vahvistuisi. Hän saikin kaphaa rauhoittavien ruokavaliovinkkien lisäksi ohjeet aamuisesta, stimuloivasta hieronnasta kapha- tai vataöljyllä. Itse en välttämättä tarvitse hierontaa, jos ja kun aamujoogaan.

Pulssidiagnooseja:

Arja Skalski
puh. (03) 6162353 ja 050 3763632
arja@samhita.fi

Ossi Viljakainen
puh. 045 1255674
ossi.viljakainen@iki.fi

Ystäväni Aijun kokemus pulssiluennasta

4 kommenttia:

 1. Hyvää Runebergin-päivää ja
  kiitos selventävästä postauksesta ja linkityksestä ;) Deepak Choprakin on siis sanonut, että pulssi ei välttämättä kerro keho-mielityyppiä. Selventävän tekstisi vuoksi ymmärrän nyt paremmin omalla kohdallani ne Arjan ja Ossin arvelut, että alkuperäinen doshani olisikin Pitta, kuten äidilläsi. Kaphaa on tosiaan vain liikaa, minkä vuoksi varmaan kyselytestillä tulos oli Kapha-Vata.

  Odotan mielenkiinnolla postaustasi raakaravinnon ja ayurvedan yhdistämisestä, sillä päivän pidentyessä ja säiden vähän lämmettyä tuoreena syötävä, puhdistava ruoka on alkanut kiinnostaa taas kovasti.

  VastaaPoista
 2. Huoh, ennen kuin aloin seuraamaan blogiasi, olin hyvin kiinnostunut vaihtoehtoterapioista. Mutta sinä olet hieman pilannut niiden mainetta minun silmissäni. Nyt kaikki vaikuttaa jälleen ihan huuhaalta ja naurettavalta.

  VastaaPoista
 3. Mitä tuollainen pulssiluenta maksaa?

  VastaaPoista
 4. Aiju: Kyllä vikriti on usein eri kuin prakriti...

  Anonyymi: Tässä tietoja: http://www.samhita.fi/konsultaatiot.htm

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...