Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

14.2.2010

Ruoansulatuksen tehostaminen: liottaminen!

Pähkinät ja siemenet ovat olennainen osa raaka- tai elävän ravinnon ruokavaliota, koska niissä on terveellisiä rasvoja sekä proteiineja. Toki ne ovat hyväksi käytettynä myös muissa ruokavaliossa. Vaikka ne ovat yleisen näkemyksen mukaan terveellisiä, en silti suosittele etenkään pähkinöitä kaikille niiden raskauden ja vaikean sulamisen vuoksi. Aina kannattaa miettiä kokonaisuutta ja vaihtoehtoja. Jalostetut liha ja maitotuotteet ovat vielä vaikeammin sulavia ja sisältävät myös yleensä vieraita aineita, jotka tukkivat kehoamme.

Pähkinöiden ja siemenien sulattamista ja imeytymistä helpottaa huomattavasti niiden liottaminen, joka lisää niiden vitamiini- ja mineraalipitoisuutta, aktivoi niiden entsyymitoiminnan sekä huuhtoo pois entsyyminestäjät, jotka voivat häiritä aineenvaihduntaa ja ravintoaineiden imetytymistä. Rasvat, hiilihydraatit ja proteiinit ovat "esisulatettuja", kun ne liotetaan ja ne imeytyvät huomattavasti paremmin. Liotettuna siemeniä ja pähkinöitä voi syödä myös hedelmien kanssa. Useimpia siemeniä liotetaan 6-8 tuntia ja pähkinöitä 12 tuntia. Helpointa on liottaa yön yli.

Mitä rasvaisempi pähkinä, sitä vaikeammin sulava. Näitä ovat parapähkinä, macadamia, maapähkinä ja pistaasipähkinä. Liottaminen vähentää pähkinöiden raskautta, öljyisyyttä, makeutta ja kuivuutta ja näin ne sopivat kohtuullisissa ja pienissä määrin kaikille kehotyypeille. Vatatyypille pähkinät ja siemenet ovat loistavia.

Blendaaminen parantaa edelleen pähkinöiden ja siemenien imeytymistä. Ne olisi tosin hyvä syödä heti blendaamisen jälkeen rasvojen hapettumisen minimoimiseksi. Joistakin siemenistä on ilman liottamista ja blendaamista vaikea saada hyödynnettyä täysi ravintoarvo. Näitä ovat ainakin pellavansiemen ja käsittääkseni myös seesaminsiemen.

Oma suosikkini pähkinöistä ja siemenistä on manteleiden lisäksi ehdottomasti hampunsiemen, jota käytän päivittäin n. 1-2 dl. Hamppu on maailman vanhimpia viljelykasveja se on hyvin ekologinen kasvi, koska sen viljelyssä ei tarvitse käyttää synteettisiä lannoitteita tai torjunta-aineita. Hamppu käyttää kasvuunsa ilmakehästä runsaasti hiilidioksidia ja sitoo maasta raskasmetalleja.

Hampunsiemenissä on täysipainoista proteiinia (kaikki välttämättömät 8 aminohappoa) sekä loistava rasvahappokoostumus, omega 6 ja omega 3:n suhde on ihanteellinen 1:2 (lisää tästä). Mineraaleja on runsaasti, kuten fosforia, kaliumia, magnesiumia, kalsiumia ja hieman rautaa ja sinkkiä. Hamppua käytän itse smoothieisiin sekä salaatteihin. Hampunsiemeniä ei välttämättä tarvitse liottaa, koska niissä ei ole entsyyminestäjiä!

Suomessakin olisi hyvät edellytykset hampuntuotannolle. Valoisien öidemme ansiosta hampunsiementen energiapitoisuus ja välttämättömien rasvahappojen määrä on huomattavasti korkeampi kuin lämpimimmillä alueilla viljellyissä kasveissa. Kuka alkaa viljelemään hamppua? Itse mietin asiaa vuosi sitten.

On suositeltavaa liottaa ja idättää myös viljaa sekä palkokasveja. Itse olen alkanut liottaa/idättää mm. kauranjyviä ja tattaria. Parastahan on syödä mahdollisimman monipuolisesti eri ruoka-aineita. Otan myös tästä lähtien pellavansiemenen (3 tl) päivittäiseen käyttöön (esim. smoothien sekaan), koska se on mm. Gabriel Cousensen mukaan paras omega 3 lähde verrattuna jopa kalaan! Tästä asiasta tarkempi postaus tulossa.

Idättämisen ohella siemenien liottaminen kuuluu joka iltaiseen rutiiniini ennen nukkumaanmenoa. Ruoansulatusta etenkin siirtymävaiheessa on todella tärkeä tehostaa ja liottaminen on pieni vaiva, kun se ottaa tavaksi!

Tässä on liotus- ja idätystaulukko (enkuksi). Tiivistettynä nopein liotettava on cashew 1-2 tuntia ja pisin mantelillä 10-12 tuntia. Pähkinöitä ja siemeniä liotetaan keskimäärin 6-8 tuntia eli vaikka yön yli.


Perus siemenmaito:

- 2,5 dl liotettuja pähkinöitä tai siemeniä
- 5 dl vettä
- 1 rkl hunajaa tai avokado
(ripaus laatusuolaa)

Mausta myös banaanilla, marjoilla tai käytä smoothien pohjana!

Mantelipuuro

Mantelit ovat ayurvedassa sattvista ruokaa ja ne edesauttavat parantamaan ojaksen muodostumista.

- 1,5-2 dl liotettuja manteleita (10 tuntia)
- Puolikas avokado tai banaani
- Reilusti kanelia
- Hieman inkivääriä
- 1 rkl kookosöljyä
- Vettä, että sekoittuu

7 kommenttia:

 1. Hmm, hyödyllistä tietoa jälleen! Nyt tiedän, että manteleita pitääkin liottaa vielä hieman pidempään :) Mantelipuuro kuulostaa vallan houkuttelevalta jos kookosöljyn voi korvata jollain toisella öljyllä! Kiitos reseptistä! Sopiiko mantelipuuro aamupalaksi vai onko liian jytyä siihen?

  VastaaPoista
 2. Raakareseptit sivulta bongattu testopuuro http://raakareseptit.blogspot.com/2009/09/testopuuro.html
  on kans aika stydiä, mutta reilusti energiaa antavaa settiä. Tykkään tehä vähän reilumman annoksen pari kolme kertaa kuukaudessa. Ja laittaa chiliä tai cayennepippuria vielä sekaan.

  VastaaPoista
 3. Maapähkinähän ei ole itse asiassa pähkinä lainkaan vaan se kuuluu palko-/hernekasveihin, eikä sitä yleensä suositellakaan hyvään ruokavalioon kuuluvaksi. Googletettaessa tosin tulee ristiriitaista tietoa maapähkinän terveysvaikutuksista. Itse syön ennemmin muita pähkinöitä ja siemeniä.

  Itse käytän siementen lisäksi smoothieissa pellavansiemenöljyä noin 1 rkl.

  VastaaPoista
 4. on muuten hyvää toi mantelipuuro!! testattiin tänä aamuna.

  tuo testopuuro taas... kerran kokeilin (ennen hyvää blenderiä) enkä saanut sitä jauhettua kunnolla sauvasekoittimella. siitä tuli sitten syömäkelvotonta ja se muuttui sämpylöiksi. niistäkin osa meni lopulta homeeseen ja roskiin :D voisihan sitä tietysti kokeilla uudelleen nyt kun on kunnollinen blenderi.

  VastaaPoista
 5. "Otan myös tästä lähtien pellavansiemenen (3 tl) päivittäiseen käyttöön (esim. smoothien sekaan), koska se on mm. Gabriel Cousensen mukaan paras omega 3 lähde verrattuna jopa kalaan! Tästä asiasta tarkempi postaus tulossa."

  Pellavansiemenet ovat toki kasvissyöjälle hyvä omega-3 -rasvahappojen lähde, mutta ikävä kyllä pellava sisältää runsaasti lignaaneja - ainesosia, jotka ovat voimakkaita fytoestrogeeneja. Terveen hormonitoiminnan kannalta huomattavasti parempi vaihtoehto onkin chia-siemenet! Pellava sisältää myös linamariini-glykosidia, josta entsyymireaktion myötä vapautuu pieniä määriä syaanivetyhappoa, eli sinihappoa. Näistä syistä pellavansiemeniä tulisi syödä maltilla.

  Mitä tulee rasvahappoihin... Kala on omega-3 -rasvahappojen osalta kiistaton kuningas. Tästä ei ole tieteen piirissä mitään epäselvyyttä. Kasviöljyjen alfalinoleenihappo (ALA) ei ole ihmiskeholle optimaalista, ja täten elimistö kykenee syntetisoimaan siitä alle 10% kättöönsä.

  Peace. :)

  VastaaPoista
 6. ebediyen: Korvaappa vaikka avokadolla:) Sopivuus aamupalaksi on yksilöllistä. Itse olen sen kannalla että aamupäivä olisi hyvä syödä marja/hedelmä/vihreä -painotteisesti ja syödä tukevammin päivällä/illemmalla (ei kuitenkaan myöhään illalla). Vatatyypille voi ehkä sopia tukevampikin aamiainen.

  Pieni mantelipuuro varmasti ok, kun laittaa paljon marjoja päälle!

  Karoliina: Jee!

  Jussi Riekki: Jes, huomasin saman, kiitos raakaveljesten:) Päivitin tietoa uuteen postaukseeni. Sen sijaan kalan suhteen kaikki ei ole niin, miten paperilla lukee. Levät!

  VastaaPoista
 7. Kuinka kauan kuivahedelmiä kannattaa liottaa?

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...