Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

6.2.2010

Paranna ruoansulatustasi - ylensyöminen ja rytmitys!

Ajattelin tehdä pienen postaussarjan liittyen ruoansulatuksen parantamiseen. Siihen liittyy kuitenkin niiiin paljon asiaa ja ehkä helpointa on omaksua sitä asia kerrallaan.

Ruoansulatus ei ole vain ravinnon ottamista sisään ja ulos vaan se on prosessi, jossa monimutkaiset ravintoaineet pilkkoutuvat yksinkertaisiksi aineiksi, jotka solut sitten käyttävät hyväkseen energianlähteenä ja rakennusmateriaalina. En tule kertomaan tarkemmin ruoansulatusprosessista, vaan siitä voit halutessasi lukea lisää vaikka tästä.

Fakta on se, että meillä monella on heikko ruoansulatus. Vaikka selkeitä merkkejä ei olisikaan, on moni menettänyt yhteyden tai tuntuman kehoonsa, jolloin roskaruokaakin voi syödä yömyöhään ilman kummempia seurauksia. Selkeät oireet, kuten ummetus, kaasu, turvotus ja närästys kertovat siitä, että kaikki ei ole kunnossa. Parasta olikin havahtua jo ennen kuin oire ilmaantuu, mutta viimeistään jo silloin, ennen kuin oire muodostaa suuremman vaivan.

Tärkeää ruoansulatuksessa on tietenkin itse ruoka. Olen edelleen kuullut muutamilta henkilöiltä seuraavan toteamuksen/vastaväitteen yrittäessäni kertoa ravintofilosofiaani: " mutta tärkeintähän ravinnossa on se, että kulutat enemmän kuin syöt".

Onhan se ihan hyvä perusneuvo. Kuitenkin se saa monet syömään mitä tahansa, yleensä hyvin puutteellista ravintoa ja samalla ehkä treenaamaan omaa tasoonsa nähden liian kovaa ja kuluttamaan edelleen puutteellisia vitamiini- ja mineraalivarastoja. Useimmat elävät juuri ja juuri puutosrajoilla ja sitten ihmetellään jatkuvaa väsymystä, alakuloa jne.

Voisin "hieman" päivittää tätä käsitystä siten, että "tärkeintä ravinnossa on se, että ravinto on ravintoa!" Ravinto ei tarkoita ruoannäköistä ja tehdaspakattua kemikaalimössöä, eikä myöskään sitä nahistunutta salattia vaan puhdasta, alkuperäistä, luonnollisessa maaperässä kasvatettua, ihmiselle tarkoitettua ravintoa. Ravintoaineet eivät hyödytä meitä, jos apuna ei ole vitamiineja, mineraaleja, entsyymejä, rasvahappoja jne. Olet mitä syöt!

Ravinnon merkityksen laajentaminen pelkistä kaloreista ja ravintoaineista itse ruokaan ja sen laatuun vapauttaa meidät pakonomaisesta syömisen, kaloreiden kuluttamisen ja suorittamisen päivärytmistä lähemmäksi sitä oleellisinta - olemista. Ravinnon laatu vaikuttaa solujemme rakentumiseen ja sitä kautta hormooneihin, energiatasoihimme ja ajatusvirtoihimme.  Ajatusvirtamme liittyvät tekoihimme. Näin ravinto vaikuttaa suoraan siihen, mihin kohdistat huomiosi ja mistä olet kiinnostunut.

Tämä ruoan puhtaus- sekä laatuaihe on kuitenkin varmasti lukijoilleni sen verran tuttu, että ensimmäisessä osassa kerronkin ravinnon laadun ohella toisesta yhtä tärkeästä seikasta eli ylensyömisen välttämisestä sekä rytmityksestä.Vaikka söisit viimeisen päälle tai ainakin suurimmaksi osaksi terveellisesti (jo näillä päivitetyillä tiedoilla), niin ruoka-aineilla ei juurikaan ole väliä, jos syöt liikaa. Överit terveellisistäkin (raaka)ruoista saattavat kuulua kohtuudella ainakin siirtymävaiheessa asiaan, mutta jatkuva ylensyöminen rasittaa kehoa.

Etenkin liika proteiini etenkin nautittuna iltasaikaan aiheuttaa liikahappoisuutta ja kuonan kerääntymistä suolistoon. Mitä happamampia olemme, sitä huonommin ajattelu- ja muut prosessimme toimivat. Kun veremme PH laskee normaalista 7.4 jopa hieman alhaisempaan 6.95 hermostomme häiriintyy, saatamme kokea huimauksen tunnetta sekä jopa mennä koomaan. Myös liika alkaalisuus on mahdollista. Tällöin oireita saattavat olla henkinen ja emotionaalinen herkkyys, ärsyyntyminen sekä huono keskittymiskyky. Oikea happo-emäs - tasapaino on tärkeää vakaan mielentilan pitämiseksi.

Toinen todella tärkeä seikka on rytmitys. Ruoansulatuksemme on säädetty toimimaan luonnon rytmien mukaisesti ja sen tehokkuus vaihtelee vuorokauden ajasta riippuen. Huono rytmitys vaikuttaa suoraan ruoansulatukseen ja ajatustoimintoihin ja näin monet kykenevät sekavan päivärytmin ansiosta käyttämään vain pientä osaa aivokapasiteetistaan.

Säännöllinen päivärytmi tarkoittaa pääpiirteittäin tätä: ajoissa ylös, säännölliset ruoka-ajat, säännöllinen liikunta sekä aikainen nukkumaanmeno. Ajoissa ylös ei yleensä tarkoita edes klo 9, vaan mielummin jo klo 6! Monet ovat varmaan jo todenneet sen, että nukkuminen myöhään esim. sunnuntaiaamuna tekee olon veteläksi koko loppu päivän. Ayurvedan mukaan klo 6 eteenpäin alkaa kaphan aika, mikä tarkoittaa sitä, että olemme alttiita hitaudelle ja raskaudelle. Kaikki samanlainen toiminta klo 6 eteenpäin lisää näitä ominaisuuksia meissä itsessämme. Helppo laihdutusvinkki onkin, että herää mahdollisimma ajoissa, mielellään jo klo 6. Se on täysin tottumiskysymys.

Mikä sitten estää meitä heräämästä niin aikaisin? Tällä en tarkoita aikaisin töihinmeneviä. Juurikin se energianpuute. Energianpuute johtuu edellispäivänä aloitetusta kierteestä. Yksi tärkeimmistä seikoista on "vältä syömistä myöhään illalla ja etenkin ennen nukkumaanmenoa!". Syöminen myöhään on ehkä tuhoisinta, mitä voimme itsellemme tehdä.

Vaikka ruoka olisi hyvälaatuista, se voi kuormittaa kehoamme todella paljon. Yöaikana tarvitsisimme kaiken energian laadukkaalle unelle - ei ruansulatukselle! Tämän vuoksi olemme väsyneitä aamulla. Unen laatu kärsii huomattavasti, jos ruoansulatuksemme joutuu työskentelemään. Jätä överit siis päiväsajalle, jos niitä ei voi välttää.

Edelleen suuri proteiinimäärä syötynä illalla voi myös toimia stimulanttina ja estää unen tulemista. Monet muinaiset kulttuurit (kuten buddhat) ovat harjoittaneet päivän viimeisen ruoan nauttimista jo klo 14 tai 15 ja he ovat todenneet sillä olevan merkittäviä vaikutuksia energian ja tiedostamisen kanssa. Jos pääsemme edes hitusen lähemmäksi tätä ajatusmallia saattaisimme voida paljon paremmin.

Myöhään syöminen - väsymys aamulla..mikä on seuraava kierre? Se on todenäköisesti joko nälättömyys - lähdetään töihin vain kahvikupin voimin ja tämä aiheuttaa todennäköisesti rytmityksen pilaantumisen kaikilta muiltakin osin. Toinen vaihtoehto on "valenälkä", jolloin ravintoaineet imeytyvät niin huonosti, että et tunne oikein ikinä oloasi tyydyttyneeksi. "Nälkään" valitaan sitten teollista leipää ja jogurttia ja sitten ihmetellään kun parin tunnin päästä on jälleen nälkä ja kierre jatkuu...

Saadaksemme pakettimme toimiman niinkuin luonto on sen tarkoittanut, meidän tulee säätää sisäinen kellomme samaan aikaan ulkoisen kellon kanssa. Tämä tarkoittaa seuraavaa rytmitystä, jota olen täydentänyt ayurvedisilla neuvoilla:

- Herätys klo 6 tai viim. 7
- Mielellään aamurutiiniksi hieman joogaa tms. venyttelyä sekä meditointia
- Lasi vettä
- Aamupala riippuen kehotyypistäsi, smoothie sopii kaikille, kaphatyypille kevyt aamiainen tai ei ollenkaan
- Reilu kasvispainotteinen ateria ko 12-13. Muista monipuolisuus; kasvikset, hyvät öljyt, lämmittävät mausteet etenkin talvella
- Aterian jälkeen mielellään kevyt kävely jos mahdollista
- Iltapäivällä välipala (etenkin vatatyyppi, muut harkinnan mukaan)
- Päivällinen klo 18-19, mielellään kasvispainotteinen
- Ei syömistä klo 20 jälkeen!
- Iltapalaksi mielummin vain hedelmä tai pari
- Nukkumaan klo 22-23

Lounaan olisi hyvä olla raskaampi, kuin päivällisen, koska pitta hallitsee keskipäivää (klo 10-14) ja ruoansulatus on tällöin tehokkaimmillaan ja iltaa kohden tehokkuus sitten laskee. Monien on kuitenkin luontevampaa syödä enemmän päivällisellä, joten se voi olla ok, mikäli ateria ei sisällä liikaa vaikeasti sulavia proteiineja.

Päivärytmiin olisi suotavaa lisätä vielä liikuntaa sekä meditointia. Kun alat noudattamaan tätä rytmiä huomaat olevasi selkeästi tasapainoisempi, onnellisempi ja ruoansulatuksesi takuulla parantuu, kun vielä nautit laadukasta ruokaa. Olet myös sitä, mitä sulatat!

Lopuksi vielä oma kokemus. Nuorempana ei paljoa välittänyt rytmeistä puhumattakaan ravinnon laadusta. Nukkumaan mentiin milloin sattuu, syötiin päivän isoin ateria myöhään illalla ja seuraavana "aamuna" herättiin jopa klo 14. Puhumattakaan baari-illoista, jolloin alkoholin nauttimisen lisäksi syötiin aamuyöllä vielä pizzaa - ja sitten ihmeteltiin aamulla, kun elämä tuntui aika ikävältä.

Parikymppisenä tajusin, että säännölliset elämäntavat pitävät minut huomattavasti tasapainoisempana ja energiatasoni ovatkin nousseet tasaista tahtia siitä eteenpäin. Viimeisen vuoden aikana olen huomannut, kuinka paljon vaikutusta on säännöllisellä aamuheräämisellä yhdistettynä joogaan ja meditaatioon. Keho alkaa pyytämään sille luontaisia toimintoja, kun se säädetään oikeaan rytmiin ja sitten palkitsee sinut ruhtinaallisesti.

Sain ayurvedakonsultilta ohjeet ruoansulatuksen eli pittan tehostamiseksi siirtää heräämisaikaa klo 6:teen klo 8-9:n sijaan (talviaikoina hieman repsahtaa) ja nyt olen noudattanut sitä viikon eikä tee yhtään tiukkaa! Kieltämättä näin pimeinä talviaamuina herääminen joogaamaan - vielä vapaaehtoisesti hieman huvittaa miettien "entistä elämää".  Se on kuitenkin niiin palkitsevaa, että vaikka se hetkellinen herätys tuntuisi hieman epämukavalta, sen vaikutus koko päivään on niin hyvä ja tasapainoittava.

Jos aamujooga tuntuu liian haastavalta, poimi ainakin muut rytmitykseen liittyvät seikat. Kokeile! Älä sano itsellesi "en ikinä pystyisi...". Keho voi alkaa jopa vaatimaan sitä.

Käsittelen tässä ruoansulatussarjassa mm. lämmittäviä ja stimuloivia ruoka-aineita, ruoka-aineiden muokkaamista helpompaan muotoon (liottaminen) sekä entsyymejä!

16 kommenttia:

 1. Olen itse myös todennut tuon säännöllisyyden heräämisen ja ruokailujen suhteen TODELLA tärkeiksi! Onko tuo kello 6 ayurvedan oppien mukaan ihanteellinen heräämisaika? Itse herään jo klo 5 ja tuli mieleeni että onko ayurvedan mukaan olemassa liian aikaista heräämisaikaa?

  Jatkatko muuten itse edelleen 100% raakaravinnolla vai muutitko mieltäsi tämän suhteen pulssiluennan myötä?

  VastaaPoista
 2. soletta: Käsittääkseni mitä aiemmin nousee, sen parempi, jos vain unen laatu on hyvää. Hyvä, että olet huomannut sen, se merkitys on kyllä myös mielestäni TODELLA suuri.

  Jatkan joo 100%, ainakin toistaiseksi. Kirjoittelen siitä lähipäivien postauksessa enemmän:)

  VastaaPoista
 3. todella, unirytmi on hyvä perusta kaikelle, niin ravinnolle kuin vireystasolle, energialle ja puhdistumiselle noin ylipäätään. kuulin puolella korvalla juttua unesta ja siitä, että kaikista hyödyllisin uni on klo 22-02 aikaan, siihen aikaan nukuttu uni vastaa 2h unta muina aikoina ja lataa parhaiten energiavarastoja jne..enemmän tietävät ottakoon kantaa. aikainen aamurytmi on suht helppo saada aikaan varsinkin näin kevään koittaessa. raitis ulkoilma aamulla on mahtavaa ja sen sanotaankin sisältävän eniten pranaa(elämänvoima), ilma on muutenkin levollista ja jooga esim.kävelyn tai ikkunasta hengittelyn jälkeen kruunaa kaiken...

  VastaaPoista
 4. tosi mielenkiintoinen teksti - kiitos :) mä oon 23 ja oon ollut nyt 4,5 vuotta yliopisto-opiskelija. oon nukkunut, miten sattuu. nyt on jo iso voitto, että oon ylhäällä klo 9 :) yritän mennä nukkuun ennen puoltayötä. ois niin kiva kokeilla siirtyä aikaisiin aamuherätyksiin. toisinaan kommuunissa tuntuu, että omaa aikaa ei oo. aamulla sitä olis :D pitta, kun oon, voisin kokeilla tota. joskus luulin, että ennen kymmentä herääminen on paskaa ja mä tarvin unta 11 tuntia. semmonen 8 - 9 tuntia on ehkä hyvä.

  ruuansulatussarjalle jatkoa ootellessa.

  VastaaPoista
 5. Moi kaikille!

  Osaisiko joku kertoa, onko raakakaakaojauhe, -voi ja -massa toimitusvaikeuksien vuoksi loppuneet vain itäkeskuksen ruohonjuuresta, vai kaikista ruohiksista?

  VastaaPoista
 6. Osta täältä http://tinyurl.com/yjjbyuo jauhe ja voita tästä http://tinyurl.com/yhp53uo
  Saat huomattavasti edullisemmin kuin ruohonjuuresta. Kuljetustapa dhl ja paketti on perillä
  kolmessa päivässä.

  VastaaPoista
 7. Unirytmi todella on tärkeä asia!! Koko ajan paljon energisempi olo... Ennen uskoin tiukasti olevani "iltaihminen" mutta nyt kun herään n. kuuden maissa ja menen n. kymmeneltä nukkumaan pysyn koko ajan virkeänä... Samoin aamujooga on niin tärkeää! Kurjaa vain, kun jostain syystä aamulla olen aivan kamalan jäykkä. Melkeimpä jokainen asana sarjassani tuntuu vaikealta tehdä... Onko sinulla Heidi kokemusta tällaisesta? Jos teen sarjani illalla, mieluummin vielä muun liikunnan jälkeen, asanat tuntuvat paljon miellyttävämmiltä... Kumma juttu, johon en ole keksinyt ratkaisua :(

  VastaaPoista
 8. Minulla sama homma kuin ylhäällä, sehän on aivan luonnollista. Aamulla jooga kannattaakin tehdä erityisen itseään kuunnellen ja rauhassa, siitä ne paikat sitten pikku hiljaa aukeavat päivään.

  VastaaPoista
 9. Anonyymi: minulla oli ennen tuo sama juttu jäykkyyden kanssa aamuisin! ja kuvittelin että se on täysin "luonnollista", eikä sille voi mitään.
  voi melkein sanoa, että oli tuskallista joogata aamulla, sillä jo alaspäin katsominen tuntui pitkissä selkälihaksissa kamalalta.


  nyt kuitenkin kun aloitin joogan tauon jälkeen uudestaan, ruokavaliomuutoksen jälkeen, joogaaminen onkin yhtäkkiä todella helppoa, mihin tahansa aikaan!!
  aamuisin ainoastaan takareisissä tuntuu hiukan, ja niissäkin vain kahden tai kolmen ekan aurinkotervehdyksen ajan!

  todella älyttömän suuri muutos, jota en olisi koskaan uskonut tulevan, niin hirveän jäykkä olin aiemmin aina.

  valitettavasti en osaa täysin sanoa mistä tuo johtuu. Ruokavaliosta selvästikin, mutta yksittäisi tekijöitä en osaa mainita sillä niin moni asia on muuttunut. Ehkä kaikkien yhteisvaikutus?
  MSM:stä on kuullut paljon hyvää liikunnan kannalta ainakin. Vedenpuhdistin on minulla auttanut tasapainoon! Ja muita tekemiäni muutoksia ovat jauhot, sokeri, einekset, lisäaineet ym. pois, ja tilalle paljon kasviksia ja superfoodeja, merileviä, vitamiineja jne :)

  VastaaPoista
 10. kipa: Jes, itse olen kuullut samaa, tuo 10-02 olisi uni laadukkainta

  compassionateapproach: Hyvä, kun olet tajunnut, että ehkä vähemmän kuin 11 tuntia unta riittää:)

  Anonyymi: Mielestäni nämä ilta-aamuihmis -luokitukset ovat jonkun verran keksittyjä. Kaikkeen tottuu, kun haluaa ja yrittää. Joogajäykkyyteeen auttaa ainakin aika. Tärkeää on edetä rauhallisesti ja kevyesti. Msm-jauhetta voi myös kokeilla. Otan myös itse uudestaan kokeiluun ja kirjoittelen siitä, nyt kun kroppani on varmasti herkempi kuin ekalla kokeilulla.

  Mutta joogata voi yhtä hyvin myös illalla! Aamulla voi tehdä vaikka vain pari aurinkoterveydystä/tiibetiläisiä harjoituksia ja meditoida.

  VastaaPoista
 11. Olet niin oikeassa tuon iltasyömisen suhteen! Eilenillalla söin yhdeksän aikaan ja aamulla oli kamalan raskas olo. Mitä mieltä muuten olet purukumista? Mulla on tapana lopettaa ateria aina purkkaan, siitä on tullut suorastaan pakkomielle. Purkan jauhamisesta tulee kuitenkin ilmaa vatsaan ja ainesosaluettelo vilisee lisäaineita, vaikka täysksylitolia olisikin. Viime kuussa Ruohonjuuressa oli tarjouksessa luonnollisempaa purkkaa (jostain puulajista, kai Maya-intiaanien keksimä juttu). Kokeilin sitä ja tykkäsin kovasti, mutta on sen verran kallista etten viitsinyt ostaa enempää. Luultavasti et käytä purkkaa ollenkaan? Mites fluori? Oletko todennut jonkun ekohammastahnan hyväksi? Itselläni ei ainakaan Logodent oikein toimi. Jään odottelemaan hammaspostausta :)

  Enna

  VastaaPoista
 12. Tämä postaus tuli juuri oikeaan aikaan, kiitos. Itselläni työn alla rytminmuutos terveempään suuntaan. Tuntuu että yöllä tai silloin kun pitäisi mennä nukkumaan tulee ne parhaimmat inspikset, mutta keho ei tykkää...

  Jospa aamuherätykset tästä vielä iloksi muuttuu.

  VastaaPoista
 13. Enna: kirjoitin itse juuri aiheeseen liittyvän jutun, koska itse olen miettinyt juuri tuota luonnonhammastahnojen käyttöä. siis olen niitä nyt muutaman vuoden käyttänyt, ja mietin niiden tehoa, kun ongelmia on tullut :)

  http://pieniajuttujaelamasta.blogspot.com/2010/02/hampaat-tavalliset-vsluonnontahnat.html

  VastaaPoista
 14. Enna: Purkka on mielestäni ihmisille luotu tarve. Jos ruoka on kunnollista, ei hengitys haise sekä hampaat pysyvät kunnossa. Parempia puhdistajia ovat lehtihihreät, kuten persilja. Myös omena on hyvä puhdistaja (ei tosin aterian jälkeen kannata nauttia hedelmää)

  Purkka on erityisen huono kuivakalle (?) vata tyypille, joka muutenkin on altis lisääntyvälle ilmalle/ilmavaivoille.

  Fluorin suhteen sama kommentti. Olen lukenut monestakin lähteestä, että se on hammaslääkäriliiton "propagandaa" on pitänyt aiheesta kirjoittaa monesti, ehkä joskus. Tahnan toimivuus ei varmastikaan johdu pelkästä tahnan laadusta, vaan siitä omasta ruokavaliosta, ruoansulatuksesta jne, kymmenistä muista tekijöistä.

  Tänään viimeksi kuulin hyviä kokemuksia vuosien ajan luonnon tahnoista.

  Halo: Jes

  VastaaPoista
 15. Luettuani tekstisi päätin herätä kuudelta aamuisin. Nyt on siis vasta toinen aamu menossa, mutta olen todella väsynyt koska kärsin levottomista jaloista ja sen takia heräilen jatkuvasti, uni on huonolaatuista sekä on vaikea saada unen päästä kiinni. Aamusin nukun yleensä pitkään sillä aamulla oireet hieman helpottvat ja saan nukuttua.
  Onko mitään apukonsteja tähän vaivaan? Olisi ihana nukkua kunnolla yönsä. Esim viime yö oli aivan kamala.
  Linda

  VastaaPoista
 16. Linda:

  Ei kannata mennä sänkyyn ennen kuin väsyttää. Nukkumaan voi mennä tarvittaessa myöhäänkin, herääminen ajoissa on tärkeämpää. Unemme tarve nimittäin vaihtelee päivästä riippuen.

  Alussa varmasti on vaikeuksia, kuin mikä tahansa muukin muutos -oli sitten positiivinen tai negatiivinen. Koska sulla on suuri muutos totuttele pikku hiljaa. Ääripäästä toiseen meneminen ei yleensä toimi kauaa. Unen saamiseen vaikuttaa moni tekijä ja yleinen elämänlaatu ja tyytyväisyys. Syö terveellisesti ja liiku päivittäin. Hengitä syvään ja kuuntele kehoasi.
  Ja juo lämmintä Yogi teetä pitkin päivää ja illalla!

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...