Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

7.1.2010

Salaatinteon ABC

Olen (tai minussa hallitseva Pitta on) katastrofaalisessa tilanteessa. Nettini katkesi vuoden vaihteessa ja nyt hankin mokkulan, mutta en saa sitä asennettua macciini. Olen nyt tilapäisnetissä vanhemmillani hetken aikaa ja sähköpostilaatikkoni on aika kaaos, Ravintokurssia pitäisi hallinnoida ja töltä näyttäisi olevan yli äräiden. Se siitä rentouttavasta lomasta! Tätäkö on se "paluu arkeen"?

Rentoudun nyt hetkeksi kirjoittamalla blogiin - voi kun tästä maksettaisiin, niin ei olisi huolen häivää:) Anyweis..nyt vaan muutama syvähengitys ja hetki kerrallaan:) Julkaisen nämä 2 mökillä kirjoittamaani postausta ja palaan asiaan ja kysymyksiin heti kuin mahdollista!

Liian monella on edelleen nihkeä käsitys salaatista. Se on ”liian kevyttä”, ”laihdutusruokaa”, ”pupun ruokaa” jne. Tämä pätee täysin, jos puhutaan salaatista, jossa on jäävuorisalaattia, tomaattia ja pala kurkkua.

Opastan sinut huipputerveellisen ja takuulla täyttävän salaatinteon pariin, josta saat toivottavasti useasti viikossa tehtävän helpon ja hauskan rutiinin. Kaikin puolin onnistuneeseen salaattilounaaseen tulee:

1. RASVOJA REILUSTI ÖLJYISTÄ JA/TAI AVOKADOSTA

Pidän rasvoja salaatissa jopa tärkempänä kuin vihreitä, koska ne yleensä joko unohtuvat kokonaan tai jäävät hyvin vähäiseksi. Rasvaa ei pidä välttää – päinvastoin! Lue tämä rasvakirjoitukseni ja anna salaatin jopa ”uida” rasvassa (riippuen hieman kehotyypistäsi). Parhaita rasvoja ovat oliiviöljy, avokado tai jotkut sekoitusöljyt, missä on hyvä suhde omega 3 ja 6 (mm. pellava, hampun, camelina, udos)

Öljy ja etenkin öljyssä marinoiminen auttaa myös raakojen kasvisten imeytymisessä ja tämä koskee etenkin Vatatyyppejä. Tärkeää olisi myös pikkoa kasvikset pieniksi ja PURESKELLA.

2. RASVOJA JA PROTEIINEJA PÄHKINÖISTÄ/SIEMENISTÄ

Emme tarvitse kypsennettyä lisuketta (liha, kala, tofu, papu tms) kun lisäämme salaattiin REILUSTI pähkinöitä/siemeniä. Mitkä tahansa pähkinät ja siemenet ovat suositeltavia (paitsi maapähkinät). Erityisesti suosittelen hampunsiemeniä, mutta myös auringonkukan- ja kurpitsansiemenet ovat hyviä. Jos mahdollista, liota siemenet/pähkinät ennen salaattiin laittoa (muutama tunti), jotta entsyymitoiminta vapautuisi.

Siemenet ja pähkinät ovat ensisijaisesti loistava rasvan lähde, mutta niissä on myös proteiineja. Proteiinien määriä oleellisempaa on kuitenkin huolehtia riittävistä rasvoista. Kokonaisuus ratkaisee ja kun rasvaa ja vihreitä on tarpeeksi, imeytyvät proteiinit paljon tehokkaammin.

3. PROTEIINEJA LEVISTÄ JA IDUISTA

Emme tarvitse kypsennettyä lisuketta (liha, kala, tofu, papu tms) kun lisäämme salaattiin hyvin imeytyvää proteiinia levien sekä itujen muodossa. Hyviä leviä ovat mm. wakame, arame ja kelp, jotka ovat huippuja ravintoarvoltaan että helppoja käyttää. Leviä liotetaan vedessä n. 10 minuttia ennen salaattiin pilkkomista.

Iduista olen kertonut mm. tässä. Aloittelijalle helppoja vaihtoehtoja ovat hieman herneelle maistuva mungpapu, mieto sinimailanen sekä päivässä itävä quinoa!

4. MAKEUTTA (riippuen kehotyypistäsi)

Jos kaipaat makeutta ruokailun jälkeen, voi olla että kehotyyppisi tarvitsee makeaa makua. Pilko salaattiin hedelmä tai pari, kuten banaania, omenaa tai appelsiinia ja myös eksoottisempia hedelmiä kannattaa kokeilla. Myös rusinat toimivat ainakin itselläni. Makea salaatinkastike, jossa on öljyn ja mausteiden lisäksi hunajaa on myös suositeltava. Tai mantelitahna /tahini.

5. SUOLAA JA YRTTEJÄ/MAUSTEITA

Jos syöt raakaravintopainotteisesti, kiinnitä huomiota riittävän suolan käyttöön. Yleensä liian vähäisen suolan käytön huomaa suolan himosta. Ripottele siis salaattiin makean maun lisäksi myös laatusuolaa. Myös muut mausteet ja yrtit (kehotyypeittäin), kuten basilika tai persilja ovat suositeltavia, jotta saamme mahdollisimman monipuolisesti eri makuja.

6. VIHREÄT VIHANNEKSET - erityisesti lehdet

Vihreät ovat toki tärkeitä, mutta lisäsin ne tähän viimeiseksi, koska ne me muistamme muutenkin:) Hyvä ja edullinen salaattipohja on kaali. Kaikki tummanvihreälehtiset kasvit ovat myös hyviä. Sitten muita vihanneksia maun, fiiliksen ja kehotyypin mukaan.

On kuitenkn parempi aina syödä salaatin kanssa kypsennettyä lisuketta, kuten lihaa/kalaa/tofua tms. kuin olla syömättä salaattia ollenkaan! Täysin raaka salaatti, on kuitenkin paras vaihtoehto. Se on täyttä ravintoa, jonka ainesosat keho pystyy hyödyntämään paremmin. Kun koostat raakasalaatin hyvin ja oikein, se täyttää ja pysyy varmemmin ruokavaliossasi.

Ota salaattia ISO annos. Näin et välttämättä ”ehdi” syömään leipää, koska pureskeltavaa riittää:)

Paremman kuvan puutteessa tämä:)

12 kommenttia:

 1. Ööh, miksi maapähkinät ei käy? Kielletäänkö ne ayurvedassa vai onko niiden välttämiselle joku oikeakin syy?

  VastaaPoista
 2. Maapähkinöissä on huileasti aflatoksiini-nimistä hermomyrkkyä, koska kyseessä on pilalle jalostettu lajike. Ainoa maapähkinä, mistä aflatoksiinia ei ole löydetty, on se alkuperäinen, villi ja jalostamaton "Jungle Peanut", jonka Sunfood toi muutama vuosi sitten vihdoin länsimarkkinoille (Suomessa Puhdistamo)

  Aflatoksiiniongelma koskee myös luomumaapähkinää, jossa ei sentään ole "tavallisen" maapähkinän torjunta-aine-ongelmia. Maapähkinähän kilpailee mansikan ja puuvillan kanssa maailman rankimmin myrkytellyn viljelykasvin tittelistä.


  Nyt astun jo melkein Heidin varpaille, mutta sanottakoon vielä, että Ayurvedassakin maapähkinä luokitellaan "tamasiseksi", mikä on siis se sama roskaluokitus, mihin käsitelty maitokin kuuluu, ja kaikki huono.
  Tämän tiedon sain blogissani vierailleelta Viljakaisen Ossilta..

  VastaaPoista
 3. Ano, niissä oli muistaakseni jotain korkeita pitoisuuksia ja voi aiheuttaa allergiaa tjs. googlella varmaan löytyy paremmin.

  VastaaPoista
 4. Jaa olli kerkesikin jo samaan aikaa laittaa kommenttia. :)
  Tuossa on muuten tutkimus pistaasipähkinöille jos kiinnostaa: Pistachios May Reduce Lung Cancer Risk

  VastaaPoista
 5. tää oli ihan mahtava postaus! koklaan heti huomenna! mä oon tehnyt minikokoisia raakasalaatteja. ei vaan toimi. eikä ihme...

  violetti/sanna

  VastaaPoista
 6. Jes, juuri samanlailla -ja aivan luonnostaan- teen myös oman salaattini. On minulle superherkkuruokaa, mutta usein oloni ei kuitenkaan ole tarpeeksi kylläinen (kohta taas melkoinen nälkä), mikä on aika turhauttavaa. Vilja-ja maitotuotteet eivät ole ihanteellisia minulle(kaan), ja olen kasvissyöjä joten mitäkähän voisi lisätä että pärjäis vähän aikaa ilman ainaista nälkää ja ilmassa leijuvaa tunnetta.. Vai vaan kasvattaa annoskokoa? Jotenkin rasvaiset asiat maistuvat minulle, ja laitankin usein sekä pähkinöitä, avokadoa että hyvää oliiviöljyä..

  VastaaPoista
 7. Maapähkinävastauksesta kiitos Ollilla. Lisäksi ne ovat happamoittamia.

  Violetti ja Harri: Kiitos:)

  Anna: Kokonaisuus ratkaisee, paha sanoa missä vika. Pähkinät on kyllä mielestäni aika täyttäviä. Tietysti jos on vatatyyppi niin voi ehkä tarvia jotain kypsää lisuketta. Superfoodeja? Juotko tarpeeksi ja mielellään ennen ateriaa?

  VastaaPoista
 8. Minulla sama ongelma kuin Annalla, nälkä pysyy tuolla kattauksella poissa vain parin tunnin ajan. Muutenkin rankkaa saliharjoittelua tekevänä turvaudun sitten kalaan proteiininlähteenä.
  -Senni

  VastaaPoista
 9. Tämä postaus oli todella HYÖDYLLINEN, kiitos!!! Tuli mieleen, että voisikohan jotain vähän saman tyyppistä kirjoitella smoothieista? Itsellä on kieltämättä vähän ideapula, tai oikeastaan vaikeuksia keksiä sopivia, uusia yhdistelmiä niin että niihin tulisi monipuolisuutta. Voisi tehdä vaikka jotain ryhmittelyä mitkä ainekset sopii hyvin yhteen ja mitä ainakin kannattaisi olla vaikkapa mahdollisimman "ruokaisassa" smoothiessa..? Ollin laita sitä mitä tekee mieli -ohjeet on joskus hippusen liian laajoja näin aloittelijalle... ;-D

  VastaaPoista
 10. ebediyen: Kiitos ja tosiaan voin kokemuksella sanoa, että salaateilla on eroa. Olen tehnyt vihersmoothiepostauksen keskipitkä-oppimäärä:

  http://quinoaa.blogspot.com/2009/09/vihersmoothie-keskipitka-oppimaara.html

  Todennäköisesti lähiaikoina voisi jo tehdä pitkää oppimäärää;)

  VastaaPoista
 11. Hei Heidi!
  Miten tämä kaikki onnistuu?!
  Olen lukenut kohta ehkä pari tuntia blogiasi. Olisi IHANAA käyttää ravintoaineita joista täällä keskustellaan, vaikka joka päivä! Tiedostan, että minulla olisi muutokseen tarvetta. En kuitenkaan ymmärrä miten tähän kaikkeen on aikaa ja rahaa? Jos yrittää syödä terveellisesti, tuntuu ettei rahat riitä. Jos kokkailee kaiken alusta loppuun, ehtiikö enää tekemään kaikkea muuta, mikä on omaa sydäntä lähellä..

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...