Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

21.1.2010

Kehon kuuntelu

Kiitos kommenteista koskien blogipohjaa! Siirryin nyt kannatuksen vuoksi vanhaan malliin, mutta työstän ainakin ajatuksen tasolla uudenlaista pohjaa. Mm. tältä sivustolta löytyy valmiita blogipohjia, osa ihan hienoja, osa aika mauttomia. Itse tykästyin hieman tähän pohjaan ja olisin ottanut sen, jos teksistä olisi saanut jotenkin selvää. Ottakaa joku bloggari, niin saan nauttia siitä!

Tämä kirjoitus käsittelee aihetta "kehon kuuntelu" ja innostuin kirjoittamaan aiheesta muutaman oman viimeaikaisen havainnon seurauksena.

Jos "ideologiani" tai opetukseni pitäisi tiivistää yhteen sanaan tai lauseeseen, on se varmasti "kehon kuuntelu". Huomaan lähes joka lauseeni perässä lisääväni "tärkeintä on kuunnella kehoa", että alan jo kyllästymään itse tähän "mantraani", mutta niin se vaan on! Tiedän myös sen, että perusihmistä (jääköön määritelmä nyt pois) tämä ohjenuora ei välttämättä auta, koska suurin osa on tottunut niin ulkoapäin tuleviin mekaanisiin ohjeisiin: Syödään, kun kello sanoo 11, liikutaan kun klo 18.30 alkaa bodypumppi, katsotaan uutiset, jotta pysytään puheenaiheissa mukana jne. Siinä vaan mennään sen pinnallisen mielen mukana, joka ei todellakaan tiedä, mikä meille on parasta. Siksi haluan antaa myös työkaluja ja syvällisempää omaksumista siihen, miten opetella tunnistamaan ne kehon aidot signaalit.

Aloin saamaan tuntumaa omaan sisimpääni - tai sanotaan nyt siihen sieluun, vaikka se on meille vielä vieras nimitys, viime keväänä melkein vuosi sitten. Tämä tuntemus oli suorastaan häkellyttävä, enkä todellakaan osannut sitä mitenkään silloin määritellä. Tunsin vain, että sisälläni on jotain suurempaa, joka puhuu minulle ja se puhe tulee ottaa vakavasti. Tämä tuntuma tuntui varsin mukavalta ja se tottakai kasvoi kasvamistaa, kun otin sen vakavasti ja loppu onkin jo legendaa:)

Tämän johdosta olen viimeisen vuoden tehnyt ja kulkenut jonkinlaisessa johdatuksessa - asiat ovat tulleet luokseni mitään yrittämättä. No, onhan se jonkun mielestä varmaan yrittämistä, jos on lopettanut kaikkien medioiden seuraamisen, alkanut joogaamaan, meditoimaan ja keskittynyt huomion ulkoisesta sisäänpäin.

Näin ollen satunnaisissa tilanteissa tv- tai radio-ohjelman kuuleminen on suorastaan aika kidutusta, vaikka ennen pidin useinkin jotain taustamölyä päällä, jotten vahingossakaan "joutuisi" hiljaisuuteen.
Sen voin sanoa, että vain hiljaisuudessa pystyy kuuntelemaan itseään ja pääsemään kehityksessään eteepäin. Hiljaisuuden voima on äärettömän suuri! Silencio!

Aistien parantumisesta olen kertonut mm. tässä ja edelleen huomaan saavani hengittämisestä paaaljon enemmän kuin pelkkää happea. Jos välillä olen ollut kauan sisätiloissa, joku kutsuu tai vetää minua ulos.

Vaikka olen jo vuosia kuvitellut syöväni terveellisesti, voin sanoa, että minulla ei ole ollut mitään tuntumaa kehooni. Kukaan ei varmaan epäile, että kenelläkään, joka pystyy juomaan suuria määriä alkoholia, polttamaan tupakkaa tai vetämään roskaruokaa on kovinkaan hyvä touchi kehoonsa, mutta entäpä tämä suuri lauma "terveellisesti" eläviä suorittajia. Paperilla elämäntavat näyttävät hyvältä, mutta totuus voi olla kaukana. Kehoa ei voi huijata.

Keväällä jo aloitettuani tämän "luomuilun" otin viimeiset ja ehkä pahimmat överit alkoholin kanssa. Se oli varmasti juuri niin tarkoitettu, jotta havahtuisin. Sen jälkeen ei ole ollut mitään tarvetta ottaa, varsinkin kun ensimmäinen ayurvedinen oppi kehotyypilleni oli "alkoholi on kuin heittäisi bensaa tuleen". Tällä hetkellä humalahakuisesti juominen tuntuukin todella kaukaiselta ja sitä vain ihmettelee, kuinka ihmiskunta on saanutkin itsensä tähän pisteeseen, jossa ilon (eli hetkellisen mielihyvän) saamikseksi kaadetaan litrakaupalla kemikaalia kurkusta alas...

Sama juttu kahvin kanssa. Vähintään 5 kuppia per päivä. Mutta kahvihan on terveellistä! Niin ainakin meille erään kahvifirman myyntikoulutuksessa muutama vuosi sitten iskostettiin. Uskoako tähän kahvifirmaan vai vuosituhansia vanhaan Ayurvedaan, jossa sanotaan, että kahvi on keinotekoinen stimulatti, joka lisää tulta ja kuumuutta, jolle me stressistä kärsivät olemme muutenkin jatkuvasti alttiina. Tosin ei tainnut kahveja ja alkoholeja vuosituhansia sitten oltu keksittykään! Ja kyllä. Olen promonnut ja myynyt myös muitakin "tarpeellisia" tuotteita kahvin ja alkoholin lisäksi, kuten erilaisia kemikaalituotteita ja viihde-elektroniikkaa.

Kahvi, alkoholi, lisäaineet ja kemikaalit ovat siis kaikki vanhaa turtunutta elämää. Viime aikoina olen pystynyt yhä enemmän kuuntelemaan kehoani siinä, mitä se oikeasti tarvitsee ja eikä sitä, mitä mieli haluaa. Okei, pystyn syömään vielä suuria määriä oikeasti ravitsevaa ruokaa ja siinä olisi ehdottomasti parantamisen varaa, mutta mielihaluille pitääkin antaa periksi, koska uskon, että se on merkki jostain puutoksista. Viimeisin puutokseni taisi koskea rautaa, kalsiumia tai vitamiini C:tä, koska mulperipussi (on kyllä hassu suomennos) meni lopulta kahdessa päivässä:)

Hanaveden pahuudesta (paha maku ja tuntuma) olen maininnut jo aiemmin ja tässä muutama muu havainto:

Kalaöljy

Jääkaapissani on ollut kalaöljy (iHerbistä) nyt siitä lähtien, kun sitä suositeltiin minulle syksyllä. Otin sitä muutamana päivänä, mutta sitten se jäi. Jotenkin se etoo minua ja kehoni ei halua sitä, vaikka kuinka sitä "pitäisi ottaa".  Tilasin siksi näitä vegaanisia V Pure valmisteita, jotka on tehty luomumerilevästä. Valmisteessa on kaksi tärkeintä omega 3 rasvahappoa, EPA ja DHA ja kalathan saavat kyseiset rasvahapot myös levistä. Molemmissa lähteissä on toki puolensa, pilleri on aina pilleri, mutta kalakaan ei ole enää "kala" nykypäivänä.

Aloe Vera

Sain tuttavaltani kokeiluun Foreverin Aloe Vera -juomaa, voiteen ja huulirasvan. Minulla oli käsitys, että tuotteet ovat luonnonmukaisia tai ainakin "puhtaaksi" niitä epämääräisesti kehutaan. En ole käyttänyt juurikaan huulirasvaa ja nyt tuntui, että tuota Aloen huulirasvaa piti lisätä koko ajan - tiedätte varmaan ns. huulirasvariippuvuuden. Samoin kasvovoide tuntui ihollani jotenkin keinotekoiselta. Onneksi tajusin tutkia tarkemmin tuoteselostetta ja löysin niistä molemmista parabeeneja! Parabeenithan ovat uusimmissa tutkimuksissa ollet yhteydessä mm. rintasyöpäkasvaimiin. En ole mikään asiantuntija kosmetiikan kemikaaleissa, mutta sen verran tiedän, että parabeeneja pitäisi välttää. Foreverin tuotteet eivät siis täytä Eurooppalaisia luonnonkosmetiikan kriteereitä. Mm. tässä lisää haitallisista kemikaaleista kosmetiikassa.

Ole käyttänyt jo lähes 1,5 vuotta luontaiskosmetiikkaa ja iho näköjään huomaa heti synteettisen tuotteen. Toisaalta olen iloinen, että satuin kokeilemaan näitä ja sitä kautta tietää että "keho tietää".Jos nyt pruiskauttaisin jotain voimakasta hajuvettä iholleni niin varmaan menisin shokkiin:)

Sain myös Foreverin Aloe juomaa 3 kk erän ja se on nyt toistaiseksi kokeilussa minulla. Juomalla on osittain salainen valmistusmenetelmä, mikä on mielestäni hieman epäillyttävää, samoin sen luomuus. En ole vielä päättänyt, jatkanko kokeilua, pitänee mennä kehon kuuntelulla. Selvitän parhaillaan eri Aloe-juomien eroja ja postaan niistä tarkemmin!

Liikkuminen

Vielä keväällä pidin treenipäiväkirjaa, vaikka jo silloin treenini olivat aika pitkälle fiilispohjaisia ja osasin aika hyvin kuunnella kehoani. Kuitenkin se ero tähän hetkeen on huomattava. Enimmäkseen huomaan sen, kuinka keho pyytää aika ajoin hidastamaan - oli se sitten lenkillä tai hiihtäessä. Jokin aika sitten tein kuntopiiritreeniä kahvakuulalla yli oman tasoni ja palkinnoksi sain selkeän epätasapainotilan ja väsymyksen.

Eilen kävin pitkästä aikaa shoppaamassa uusia vaatteita, kun huomasin tarvitsevani kunnon hiihtovermeet innostuttuani siitä kunnolla. Olen muuten muistaakseni shopannut yhden uuden vaatteen (farkut) tämän lisäksi vuoden sisällä. No, innoissani suunnittelin meneväni saman tien ladulle kotiin päästyäni, kunnes joku "voima" heitti minut sängylle. "Nyt vaan lepäät" - ääni sanoi. "Mitä teen?" mieleni kysyi. Hän (mieleni) oli enemmän kuin innokas laittamaan uudet kuteet ja lähtemään ladulle. "Nyt otat tuon kirjan ja luet sitä".

Kannatti lukea, tuli aika mielenkiintoinen kappale kohdalle.

Illalla minttusuklaiden jälkeen kysyin keholtani uusiksi, että mitäs nyt. Sitten sain "luvan" lähteä ladulle ja VOI TAIVAS - kirjaimellisesti. Minulle oli siis tehty suunnitelma: Vastassani oli taas kaunein kuunsirppi sekä tähtitaivas ja kuu tuntui sanovan, että tule tänne! "Sinun aikasi oli vasta nyt".

Työskentely

Kerroinkin jo joulukuussa tästä havainnosta. Eli lyhyesti en pystynyt tekemään tiettyä työtehtävää, vaikka olin siihen lupautunut. En vaan pystynyt ja asian myöntäminen ei aiheuttanutkaan mitään haittaa - päinvastoin. Tällä hetkellä kaikki, mitä teen, täytyy tuntua 100%:ti hyvältä ja oikealta.

Niin - ja tosiaan myös tieto paastoamisesta tuli jostain syvemmältä:)

Kehon kuuntelu to be continued...

17 kommenttia:

 1. Itsekkin koin tulleeni huijatuksi kun ostin muka puhdasta ja luomua Foreverin dödöä. Tai siis sellaisena se minulle myytiin. Kokeilin tuotetta viikon ja kainalot tulivat kipeiksi/kirvelivät ja haju etosi (tähän tosin mainittakoon että olin tuolloin raskaana). Ja tosiaan ainesluottelo kertoi jotain aivan muuta kuin mitä minulle myytiin :(.
  Tekstejäsi on mukava lukea, niistä saa aina ajateltavaa :)

  VastaaPoista
 2. No voihan. Ostin pari päivää sitten kalliin kalaöljyn, enkä meinaa saada sitä kurkusta alas! Macan kanssa oli aluksi sama juttu, mutta olen totutellut siihen pikku hiljaa ja kokenut hyviä vaikutuksia :) Tiedätkö muuten, miksi vatalle ei suositella maapähkinöitä? Entä mille doshille sopii kaakao? Kiitos ihanasta blogista!

  Enna

  VastaaPoista
 3. Ihmis- ja eläinkunta on aina yrittänyt päihdyttää itseään, vaikka sitten sammakoita nuolemalla tai ylikypsiä marjoja syömällä. Yhtään kulttuuria ei löydy, jossa ei olisi omia päihtymismenetelmiä. Kahvia on juotu tai syöty iät ja ajat, mutta myös hieman toisenlaisessa muodossa kuin nykyään. Olutta on valmistettu heti kun viljakasveja opittiin jalostamaan n. 10000-20000 vuotta sitten. Viinikulttuuri on vanhempaa.

  Eihän päihteet liikaa, jatkuvasti ja synteettisessä muodossa käytettynä hyvää tee pitkässä juoksussa, johon ayervedan moraalisaarnakin perustuu.

  VastaaPoista
 4. Mikäs muuten on kantasi pilven polttoon? Ayurvedahan taitaa suosia sitä?

  VastaaPoista
 5. Moi Heidi!
  Kiitokset aivan mahtavasta blogista. Aina tekstejäsi lukiessa tulee hyvä mieli ja olet ollut yksi inspiraation lähteistä terveempään elämään. : ) Semmoista haluaisin kysyä, että mistä olet hommannut oman kuivurisi? Olen niin innostunut raakaravinnosta, että kuivuri on heti seuraavana hankittavien asioiden listalla, ensin kun vain tietäisi mistä löytäisi sopivan( olen bongannut vain ilman lämpötilansäätöä olevia versioita). -Päivi

  VastaaPoista
 6. Tuosta hiljaisuudesta. Kaipaan itse hiljaisuutta, kaipaan sitä myös silloin kun olen toisten ihmisten kanssa. Jos tv on taustalla, en jotenkin "kuule" muita ihmisiä. Vuorovaikutus on niin paljon enemmän kuin sanoja, eikä toisen iholle pääse jos samassa tilassa on hiihtokilpailut. Joko katsotaan hiljaa sitä hiihtoa tai sitten jutellaan.

  Vaikea löytää sanoja, mutta jotenkin hiljaisuudessa yhdessä oleminen on hurjan intiimi kokemus. Viihdyn ihmisten seurassa, jotka antavat hiljaisuudelle tilaa. Kallonpohjaa kiristää vieläkin se joulukaaos.. ;)

  VastaaPoista
 7. Täysarvoinen leivonta jutussa
  "kolesteroli ongelmaisen kannattaa jättää muna pois leivonnassa". On siinä ollut taas joku sekaisin ohjeita antaessa :O

  Loppua ei viitsinyt edes lukea.
  Havahduin taas siihen miten se vaan on, niin että luomu ei ole terveellisen synonyymi. Siis jos kaupasta ostaa näitä ruokateknologian tuotteita. Ruokaohjeissakin käytetään margariinia. Voi luoja sentään. Tuo toki taitaa olla enemmänkin ihan vegejen "ongelma".

  Kiitos Heidille viimeisestä blogipäivityksestä. Tiedän toki, että et ole edellä kerrotuista asioista vastuussa :)

  marja-leena

  VastaaPoista
 8. Tanja: Kiitos kokemuksen jakamisesta. Kriittisyyttä ja kokemusta tarvitaan!

  Enna: Jep. Kopioin Ollin (tai Ossin) vastauksen tähän maapähkinöistä:

  "Maapähkinöissä on huileasti aflatoksiini-nimistä hermomyrkkyä, koska kyseessä on pilalle jalostettu lajike. Ainoa maapähkinä, mistä aflatoksiinia ei ole löydetty, on se alkuperäinen, villi ja jalostamaton "Jungle Peanut", jonka Sunfood toi muutama vuosi sitten vihdoin länsimarkkinoille (Suomessa Puhdistamo)

  Aflatoksiiniongelma koskee myös luomumaapähkinää, jossa ei sentään ole "tavallisen" maapähkinän torjunta-aine-ongelmia. Maapähkinähän kilpailee mansikan ja puuvillan kanssa maailman rankimmin myrkytellyn viljelykasvin tittelistä.

  Nyt astun jo melkein Heidin varpaille, mutta sanottakoon vielä, että Ayurvedassakin maapähkinä luokitellaan "tamasiseksi", mikä on siis se sama roskaluokitus, mihin käsitelty maitokin kuuluu, ja kaikki huono. Tämän tiedon sain blogissani vierailleelta Viljakaisen Ossilta.."

  Kaakao sopii pienissä määrin kaikille, Vatalle parhaiten=kohtuudella

  anonyymi: Ayurvedan moraalisaarna:) Itse sanoisin että muutama lasi viiniä tai olutta ei haittaa, mutta moni meistä on suurkuluttaja tietyillä mittareilla esim. kerta-annokset

  En ole kuullut pilven poltosta Ayurvedan yhteydessä. Kantani siihen on neutraali, ei mitenkään täysin tuomitseva ainakaan. Omasta kokemuksesta parhaat stimulantit ja tajunnan laajentamiskokemukset saa ihan muualta kuin perinteisistä nautintoaineista:)

  Päivi: Kiitos:) Kuivuri on Musta Pörssi, halpiskuivuri, n. 40€. Ehkä jossain vaiheessa panostan asiaan enemmän. Myös uunissa voi kuivattaa aluksi, esim. pitämällä tulitikkurasialla uunia hieman auki ja lämpötila alhaisena.

  Satu: Yes. Monelle on niin vaikeaa olla täysin itsensä kanssa, jopa pelottavaa. On niin helppo siirtää huomio ulkoiseen kuin sisäänsä. So agree!

  VastaaPoista
 9. Pakkis tarjoilee turun yliopisto lehden kera uusia raakaruokia

  Korkean proteiinin smoothie

  1 kuppi kuutioitua kiiviä, mansikkaa tai vaikka persikkaa

  1 banaani

  1 kpp soijajuomaa

  3 rkl tuoretta spermaa

  jääkuutioita

  Vatkaa munasta sperma ja laita ainekset blenderiin ja nauti

  VastaaPoista
 10. Tämä yllätti.

  Quinoa sisältää saponiineja, jotka voivat vaikuttaa haitallisesti Crohnin tautiin:

  http://www.crohnjacolitis.fi/cgi-bin/yabb2/YaBB.pl?num=1264123653/0#0


  Kommenttia ?

  - Erno

  VastaaPoista
 11. Heip! Pystyisitkö suosittelemaan jotakin mielestäsi mahdollisimman selkeää ja hyvää kirjaa, jonka kautta asiaan entisestään paljonkaan perehtymätön voisi tutustua ayurvedaan? Ei siis niinkään ayurvedahoitoihin tms. vaan filosofiaan tai miten sen nyt sanoisi, "tieteen" periaatteisiin?

  VastaaPoista
 12. Ite oon lukenu tän, oli hyvä perusopas. Lad Vasant: AYURVEDA - KÄYTÄNNÖLLINEN OPAS

  VastaaPoista
 13. Eihän kukaan terveystietoinen syö viljaa.

  VastaaPoista
 14. Erno: Saponiinia on myös listalla monessa muussa kasvissa. Huuhteleminen auttaa sen poistamista.

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Kvinoa

  ebediyen: Reetan suosittelema teos on hyvä (on itselläni), mutta paras kirja Ayurvedasta on mielestäni Deepak Chopran "Täydellinen terveys" vuodelta 1990. Sitä on tosi vähän saatavilla suomennettuna, itselläni on enkuksi. Voin lainata enkunkielistä tai saa tilattua esim. Amazonista. Se on aivan loistoteos mielestäni!

  Kannattaa lukea kaikki kirjat mitä aiheesta löytyy, kaikissa on vähän omia näkemyksiä ja eri tavalla pystyy omaksumaan asiaa:)

  VastaaPoista
 15. Kiitos kirjasuosituksista! Kirjastosta löytyy tuo Reetan suosittelema, joten taidan ensin tutustua siihen. Voi olla että kyselen täydellistä terveyttä sinulta myöhemmin lainaan niin ainakin voi vähän katsella mitä kirja sisältää ennen itselle hankkimista :) Mulla on ilmeisesti nyt sellainen vaihe menossa että fyysisen (ravinto)rinnalle etsitään tietoa henkisestä puolesta.. ;)

  VastaaPoista
 16. No huh huh. Nyt lähti kyllä maapähkinät vaihtoon. Olen kyllä huomannut, että jos syön niitä liikaa, tulee ihan karsea olo. Kiitos hurjan paljon!

  Olen selaillut tuota Vasant Ladin kirjaa pari vuotta sitten, ja silloin minua ärsytti sen ehdottomuus. Esim että pitäisi syödä vain kolme kertaa päivässä. Itse laihdun aika helposti ja tulen ihan hulluksi jos en saa viiteen tuntiin ruokaa. No, ehkei kaikkea pidä ottaa niin kirjaimellisesti.

  Enna

  VastaaPoista
 17. Laittakaa hyvät ihmiset niitä öljyjä ruokiin, salaatteihin jne. Menevät paljon paremmin alas, tosin tämä seikka ei haittaa minua ainakaan enää sillä olen jo aika hyvin tottunut öljyjen makuun ja voin hyvin mielin vetää niitä suoraan lusikalla. :D

  Huulirasvana käytän itse luomuhunajaa hunajaa, se on ihan kiva paitsi se on liian hyvää. :p

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...