Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

17.1.2010

Älä syytä hormoneja

Alan purkamaan toivepostauslistaa ja ensimmäinen aiheeni on hormonaaliset häiriöt ja hormonitasapaino. Olen huomannut aiheen olevan ajankohtainen etenkin nyt, kun ihmisten luomuinnostus näyttää kasvavan kaikilla elämän osa-alueella. Kiinnostus puhtaampaan elämäntapaan ei jää vain ruokaan vaan aletaan pikku hiljaa kyseenalaistamaan kaikki keinotekoinen. Synteettisistä lääkkeistä halutaan eroon löytämällä se vaivan tai sairauden syy! Ratkaisu on oikeastaan aina se sama.

Hormonit ovat elimistön kemiallisia välittäjäaineita ja ne osallistuvat lähes kaikkiin aineenvaihduntaprosesseihin. Vaikka kuinka koittaisimme elää terveellisesti, syödä puhdasta ruokaa ja liikkua hyvin, voi hormonitoimintamme olla silti sekaisin ja se on aina merkki siitä, että juuremme Äiti Maahan ovat jollain tavalla katkenneet.

Erilaisia hormonaalisia häiriöitä on länsimaissa pidetty jo pitkään itsestäänselvänä. Häiriötiloihin kuuluvat mm. kuukautiskivut- ja häiriöt, kuumat aallot, PMS oireet ja turvotus. Lievempiä hormonaalisia häiriöitä saattavat olla esim. päänsärky, masennus, painon vaihtelut ja hiustenlähtö. Erilaiset oireilut näyttäisivät olevan suoraan yhteydessä korkeaan estrogeenitasoon, mikä on yleistä etenkin teollistuneissa maissa ja ei-teollistuneissa maissa ja Japanissa esim. kuumat aallot ovat paljon harvinaisempia. Estrogeenejä nimitetään naishormooneiksi ja ne säätelevät naisille ominaisten sukupuoliominaisuuksien muodostumisesta ja mm. kohdun ja limakalvon toimintaa.

Mitkä sitten aiheuttavat estrogeenitason nousuja?


Suuri vaikutus on etenkin länsimaissa vuosisadan aikana radikaalisti muuttuneella ravinnolla, joka on ylijalostettua ja täynnä tyhjää energiaa. Liika energiamäärä ja ylipaino lisäävät estrogeenin määrää elimistössä. Myös lähes kaikkia vaivaava enemmän tai vähemmän puutteellinen ruoansulatus ja aineenvaihdunta, liiallinen elimistön happamuus sekä puutteelliset mineraalivarastot nostavat estrogeenitasoja. Lisäksi vaikutuksensa tekee liikunnan puute tai jopa liikaliikunta (suorittaminen), lukuisat erilaiset kemikaalit, joiden kanssa olemme tekemisissä, sekä viimeisimpinä mutta ehkä merkittävimpänä stressi.

Miten lähteä korjaamaan hormonitasapainoa?

Niin hormonitasapainon palauttamisessa kuin missään muussakaan vaivassa en tarjoa hoitokeinoksi mitään yhtä ihmelääkettä tai kikkakonstia. Ihminen on kokonaisvaltainen ja sairaudet ja häiriöt kertovat aina kehon epätasapainotilasta. Vyyhtiä on siis lähdettävä purkamaan pikku hiljaa asioilla, jotka jo blogini lukijoille ovat toivon mukaan "perusjuttuja":

-Suosi mahdollisimman puhdasta, monipuolista ja ravinnetiheää ruokaa

-Vältä kaikenlaisia kemikaaleja ja lisäaineita sekä iholla, hengitettäessä että ravinnossa

- Vältä tietenkin keinotekoisia stimulatteja, alkoholia, kahvia ja tupakkaa (ja etenkin energiajuomia)

- Lisää runsaasti luonnollisia vitamiineja ja mineraaleja (esim. superfoodit) ja vältä kaikkea synteettistä

- Harrasta kohtuudella liikuntaa

- Nuku myös riittävästi

- Vältä stressiä - rentoudu, meditoi


Näitä asioita käsittelen yksityiskohtaisemmin mm. täällä blogiteksteissäni sekä kurssillani.

Stressiä aiheuttavan hormonin epätasapaino on tullut niin yleiseksi, että sille on annettu oma nimi: adrenaliiniväsymys, joka viittaa niihin oireisiin joita tulee, kun adrenaliinirauhaset eivät toimi niinkuin niiden pitäisi. Yksi näiden adrenaliinirauhasten tehtävä on vapauttaa adrenaliinia ja kortisolia vastatauksena stressin reaktioon "taistele tai pakene". Lyhytkestoisena tämä vastaus on hyödyllinen, mutta pitkäaikaisena erittäin vahingoittava. Krooninen stressi ilmenee jatkuvasti korkeina olevina adrenaliinin kortisolitasoina, josta tuloksena on adrenaliiniväsymys. Adrenaliinirauhaset ovat liian ylityöllistettyjä kortisolin tuotannossa pitääkseen yllä jatkuvia muita hormonitoimintoja.

Ravinnon, kemikaalien jne. välttäminen olisi siis tärkeää, mutta kaikkein haastavinta meille juuri tässä ajassa on stressin välttäminen, koska sitä ei yksinkertaisesti voi välttää ellei sitten asu täysin eristettynä omassa mökissään pellon keskellä (ja tämäkään ei takaa sitä). Olen kertonut tehokkaammasta stressinpoistokeinosta tässä ja suosittelen ainakin jonkunasteista meditointia ihan KAIKILLE.

En myöskään suosittele mahdollisesti ja yleensä vielä enemmän kehoa sekoittavia hormonivalmisteisia ehkäisymenetelmiä, joista varmasti monikin voi allekirjoittaa niiden negaativiset sivuvaikutukset. Käytännössähän päätarkoituksensa lisäksi ne vain poistavat oiretta eli esim. kipuja ja aknea. Näihin on takuulla olemassa luonnollisempiakin hoitokeinoja! Hormonivalmisteita määrätään aivan liian heppoisin perustein ja onneksi ihmiset ovat alkaneet ajattelemaan asiaa omilla aivoillaan. Tässä hyvä lainaus luomuttajat-palstalta Jennin kokemuksista:

"Luin muuten akupunktiosta kirjaa ja (ainakin perinteisen) kiinalaisen lääketieteen mukaan kuukautisten ei pitäisi aiheuttaa mitään vaivoja, ne on vain pikku vuoto, joka tulee säännöllisesti itsestään mitään ilmoittamatta...

...Silloin kun mulla nuoruudessa oli vallan kamalat menkat kaikkine vaivoineen ja lääkäri lykkäsi pillerireseptin kouraan, yritin kysellä, että mistä tällaiset kivut ja muut johtuu ja miten niitä hoidetaan. Vastaukseksi sain vain, että pillerit hoitaa ne."


Katariina kirjoittaa:

"Nuorempana kuukautiseni olivat kivuliaat ja runsaat, ja ruokavalionikin oli mitä sattuu - valkoista höttöleipää, maitosuklaata, eineksiä jne. Sitten aloin syödä pillereitä ja kuukautiset kyllä helpottuivat, mutta kivut eivät täysin hävinneet.
Nyt olen ollut vajaat puoli vuotta syömättä pillereitä ja yllätyksekseni kuukautiseni ovat olleet superhelpot, täysin kivuttomat ja niukat, eikä ole turvottanutkaan. Kierto ei ole ollut täysin säännöllinen (ei ollut ennen pillereitäkään), mutta selkeästi säännöllisempään päin menossa. Ja ruokavalio on siis aivan toista kuin 5 - 10 vuotta sitten ja pyrkimys on koko ajan terveellisempään suuntaan :) "

Kun keskittyy useaan parantavaan asiaan kerralla, alkaa tasapaino palautumaan tehokkaammin, kuin vain siten, että keskityttäisiin pelkkään ravintoon ja/tai liikuntaan. Onkin hullua, että jossain vaiheessa meille hehkutettu "terveellinen elämäntapa" voi tässä suoritusyhteiskunnassa mennä yli, esim. liikkumalla liikaa. Mieli ei ehdi palautua jatkuvasta suorittamisesta. Olemmekin moni kadottaneet tuntuman kehoomme ja siihen, mikä on luonnollista, emmekä osaa kuunnella kehoamme. Vastuu on meillä itsellä, niin hormonitasapainon palauttamisessa kuin kaikessa muussakin. Ayurveda antaa hyviä vinkkejä tasapainon palauttamiseen, etenkin kun tietää oman kehotyyppinsä.

Seuraaviin asioihin kannattaa lisäksi kiinnittää huomiota tai näitä voi ainakin kokeilla ylempänä mainitun tärkeimmän seikan eli kokonaisvaltaisen tasapainottamisen lisäksi:

- Viherjauheet, jotka auttavat happo-emästasapainon kanssa

-Hyvälaatuisten rasvojen
lisääminen olisi tärkeää etenkin vatatyypeille, erityisesti riittävä ja runsas Omega 3:n saanti mielellään luonnollisista lähteistä, kuten hampunsiemen ja pellavansiemen

-Superfoodeista Macajauhe,
jonka on todettu auttavan ainakin kuukautiskipuihin. Toisaalta jos on paljon tulta (kuumuutta) kehossa, niin yritä kuunnella omaa tuntemustasi. (oma mielipide ja lisätietoa päivitän heti kun saan)

- Pellavasiemenrouheen
on todettu vaikuttavan suotuistasti estrogeenitasojen normalisoitumiseen (lähde)

- Parsakaali
ja muutkin vihreät

- Vehnänalkioöljy (limakalvojen vahvistaminen, helpottaa vaihdevuosivaivoja)

- Raakakaakao (suklaa) ja lakritsijuuri
(mahdollisia tasaapainottavia vaikutuksia)

- Kurkuma


- Yrteistä esim. mäkikuima. Lisää


- D-vitamiinin riittävä saanti ja auringossa oleminen
. Vinkki: Katso muutama sekunti suoraan aurinkoon ilman laseja/ikkunaa välissä (vinkki by David Wolfe)

- MSM-jauhe


- Aloe Vera
(erityisesti kuukautiskivut)

- Magnesiumia mielellään luonnollisista lähteistä
(auringonkukansiemen, seesaminsiemen, mantelit, vihreät kasvikset, pavut) Jos otat lisäravinteena, ota se kalsiumin kanssa mahd. hyvin imeytyvässä muodossa. Lähde ja mahdollisista muista lisäravinteista. Suosittelen ottamaan vitamiinit jne. ensisijaisesti ruoasta!

Tässä muutamia omia poimintoja! Kerro ihmeessä oma vinkkisi.
Kommenttiosioon kuulisin mielelläni myös kokemuksia luomummista ehkäisymenetelmistä:)

Lisälukemista netissä:

Estrogeenit
Paula Heinonen, PMS
Natural News ja hormonit
Meridiaanit
Vogel
Ketju Luomuttajissa naisten vaivoista
Yrteistä apua

24 kommenttia:

 1. Luonnollisista ehkäisymenetelmistä on kerrottu täällä Perhesuunnittelun sivuilla:
  http://metku.net/~pesu/ehkaisy/luonnolliset.php

  VastaaPoista
 2. Kiitos Heidi, tuossa onkin hyvä ruokalista meille naisille.

  VastaaPoista
 3. Itselläni on käytössä Cyclotest-niminen ehkäisytietokone, jonka toiminta perustuu kehon aamulämmön mittaukseen. Luonnollinen vaihtoehto siis. Lisätietoja löytyy googlettamalla.

  VastaaPoista
 4. Listalta saattoi jäädä yksi olennainen tekijä huomioimatta.

  Weston Price (http://en.wikipedia.org/wiki/Weston_Price) ja muut tutkijat huomasivat että eskimonaisten synnytys oli harvinainen näky, koska ne olivat niin nopeita ja vaivattomia - toisin kuin vegekansoilla. Eskimoiden kalorit koostuivat 80 prosenttisesti...

  Kasvirasvojen ALA on OK tavaraa (lähteet kuitenkin vielä kyseenalaisia), mutta niistä saatavat muut (O6-PUFA) tulevat vahingossakin tarpeeksi, eli niitä kannattaa vältellä. Satunnaisesti kylmäpuristettua salaatin päälle riittänee.

  VastaaPoista
 5. Onko kenelläkään kokemuksia, onko vaihtoja e-pillereille kun lääkäri on määrännyt ne CPOS:n hoitoon (http://fi.wikipedia.org/wiki/Munasarjojen_monirakkulaoireyhtymä). Itse syön pillereitä koska ilman niitä kuukautiseni tulevat erittäin erittäin harvoin. Lääkäri suosittelee, sillä jos on kauan ilman kuukautisia osteoporoosin riski kasvaa ja mahdollisuus tulla raskaaksi tulevaisuudessa pienenee. En ole vielä mistään kuullut tapauksessani vaihtoehtoa pillereille?

  VastaaPoista
 6. Kiitos Heidi aivan ihanasta ja inspiroivasta blogista! Olen seurannut kirjoituksiasi säännöllisesti viime syksystä asti ja sen ansiosta elämäni on kokenut valtavia muutoksia ja mullistuksia. Tietenkin aina vain parempaan, onnellisempaan ja vihreämpään suuntaan. :D

  Oli muuten mukava lukea hormonipostauksesi. Yli kymmenen vuotta ehdin syömään särkylääkkeitä menkkakipuihin, kunnes ruokavaliomuutoksen myötä kivut ovat helpottaneet ja lääkkeet jääneet pois. Aivan uskomatonta! Tämä vain yhtenä esimerkkinä muutosten mukavista sivuvaikutuksista, heh. :D

  Iloa ja aurinkoa,
  Elina

  VastaaPoista
 7. Hienosti kirjoitettu. Haluisin vielä lisätä tämän uutisen

  Tosin yhdestä asiasta olen eri mieltä, nimittäin tuo aurinkoon katsominen. Harrastin tätä tyhmyydestä? pienenä ja se onkin vaikuttanut negatiivisesti minun näkööni jonka takia näköni ei ole kovinkaan hyvä. :( En tiedä mihin tuo Wolfen vinkki perustuu mutta en suosittele ainakaan pitkiä aikoja jos ollenkaan jos haluaa välttää saman virheen minkä minä tein. :(

  VastaaPoista
 8. Mielenkiintoista, että käsittelit AF:kin tässä (liippaa omaa elämää aika läheltä).

  Pienenä lisäyksenä tai korjauksena, että "adrenaliinirauhanen" on yhtä kuin lisämunuainen. Samaten itse painottaisin vielä sitä näkökulmaa, että yhden hormonin toiminnan häiriintyminen vaikuttaa myös muihin hormoneihin (esim. kortisolitasojen nousu tai uupuminen sotkee myös kilpparihormonit ja sukuhormonitasot). Tuossa lopun listassa esim. ristikukkaiset kasvit kuten parsakaali saattavat goitrogeeninä olla haitallisia kilpirauhasen vajaatoiminnan sairastajille, jollaisia monet hormonihäiriöisistä ovat. Kaikki siis vaikuttaa kaikkeen, kuten olet täällä todennutkin!

  On muuten aika omituista, että hormoneilla yleisessä keskustelussa ymmärretään vain se pääsukuhormoni, esimerkiksi naisilla estrogeeni ja miehillä testosteroni. Kuitenkin kyse on paljon laajemmasta ja monimutkaisemmasta käsitteestä.

  VastaaPoista
 9. Luontoäidin "suunnitelmiin" ei kuulunut että terveet nuoret naiset eivät olisi raskaina ja pienten lasten äiteinä terveinpinä vuosinaan 20-30 vuoden välillä. Ne lajitoverit jotka eivät olleet raskaina tänä aikana ovat unohtuneet historian hämäriin ilman jälkeläisiä. Metsästäjä ja keräilijä kulttuureissa ei esiinny kuukautisvaivoja kun ei ole kuukautisiakaan samassa säännöllisessä nopeassa kierrossa kuin nykyisin. Jatkuva imetys ja vauvan läheisyys muuttaa jollakin tavalla hormonitasapainoa ja estää kuukautisten meille tutun kierron. Tätä elämäntapamme muutosta voi sitten korjailla miten tykkää ja parhaaksi näkee.

  VastaaPoista
 10. Olisiko mahdollista kuulla lisää tuosta Cyclotest -laitteesta? Itse etsin luonnollisen ehkäisyn tueksi jotain vastaavantyyppistä. Samalla oppisi tuntemaan oman kierron paremmin.

  VastaaPoista
 11. Moi Heidi,
  ootko sattumalta törmännyt asiaan johon toivoisin itse kyllä puututtavan tavalla tai toisella, nimittäin pienille noin 2 vkon vanhoista eteenpäin annettavat D-vitamiinivalmisteet? Järkytyksekseni huomasin, että tuoteselosteista löytyy etanolia ja kasapäin lisäaineita, mm. Jekovitissa on D2-vitamiinin (niin, väärä D:kin vielä...) apuaineina polysorbaatti 20, butyylihydroksianisoli E 320, propyyligallaatti, sitruunahappo, vedetön propyleeniglykoli, etanoli 96 % * (* Jekovit 2440 IU/ml -tippojen kokonaisetanolipitoisuus on 81 mg/ml.) sakkariininatrium E 954, puhdistettu vesi.
  Deetipoista löytyy se tarvittava D3-vitamiini, mutta apuaineina sakkaroosi, natriumsitraatti, makrogoliglyserolihydroksistearaatti, sitruunahappomonohydraatti, alfa-tokoferoli, keskipitkäketjuisia tyydyttyneitä triglyseridejä, väkiviina 96 %, puhdistettu vesi.
  Jos napsauttaisin tuon saman määrän etanolia päivittäin penskan suuhun suoraan ilman noita muita aineita, olis varmaan äkkiä sosiaaliviranomaiset ovella. Vanhemmat ihmettelee keskustelupalstoilla ja neuvolakäynneillä lapsen erinäisiä vaivoja sen jälkeen kun näiden valmisteiden käyttö on aloitettu, no onko ihme jos niin pienen tottumaton elimistö reagoi tällaiseen tuotteeseen???

  VastaaPoista
 12. Hei anonyymi, joka kyselit PCOS:stä! Täällä olisi yksi kohtalotoveri, tosin uskaltaisin sanoa, että olen nykyisin parantunut :) Jos lääkärisi on väittänyt, että pillerit ovat ainoa hoito, niin hän ei ole tähän sairauteen ja sen hoitoon kunnolla perehtynyt. Itse asiassa pillerithän eivät edes hoida vaivaa vaan poistavat vain oireet... Laihduttaminen (jos on ylipainoa) ja oikea ruokavalio (asiantuntijat suosittelevat vähähiilihydraattista) ovat varmasti parhaat hoitomuodot, ja joissain tapauksissa käytetään myös metformiini-nimistä diabeteslääkettä, joka tasaa sokeriaineenvaihduntaa.

  Itselläni sairaus huomattiin, kun lopetin pillerit lapsen saamisen tullessa ajankohtaiseksi, ja kuukautiset hävisivät kokonaan. Tulin lopulta raskaaksi hormonihoitojen ja vhh-dietin avulla. Nyt synnytyksestä on neljä kuukautta ja kaikki oireet aknea ja verensokerin heilahteluita myöten ovat kadonneet. Ultrassa tosin en ole käynyt, mutta enpä usko, että sieltä enää mitään reikäjuustoa löytyy :) Nykyinen ruokavalioni on melko lailla juuri Heidin yllä suositteleman mukainen, ja se tuntuu sopivan itselleni paremmin kuin vhh. Myös raskaudella on voinut hyvinkin olla osansa tilanteen korjaantumisessa, mutta uskon kyllä, että suurin tekijä on ollut juuri ruokavalio, tietenkään säännöllistä liikuntaa unohtamatta (sekin vaikuttaa verensokeriin). Itse en aio enää mihinkään hormonivalmisteisiin koskea ja epäilen, että pillereiden syöminen on alunperinkin saattanut olla vaikuttamassa siihen, että hormonitoiminta on mennyt sekaisin. Puhumattakaan niistä muista hormonien sivuvaikutuksista:P Tsemppiä tilanteeseesi, toivottavasti homma korjaantuu!

  VastaaPoista
 13. Tuli tästä aiheesta mieleen, että itselläni on ollut lähes koko elämäni ongelmia kuukautisten kanssa - säännöllisyyden ja poisjäämisen takia. En ole koskaan mitään hormoniehkäisyä tmv. käyttänyt, niin sillä ei ole asiaan silleen tekemistä.
  Olen kehotyypiltäni Vata, ja teini-iän syömishäiriö ja myöhemmin liika urheilu (astangajooga lähinnä ja fyysinen työ) on ilmeisesti vaikuttanut minun hormonitoimintaan, ja se että painoni on ollut monesti aika alhainen. Nykyään kuukautiset olen saanut päälle keltarauhaskuurilla ja homeopaattisilla lääkkeillä, mutta välillä mietityttää kyllä että löytääkö keho oikeasti tasapainoa kuurin syömisen jälkeen, pysyykö kuukautiset itse yllä. En tiedä olisiko sinulla jotain ehdotuksia tai ajatuksia tämän suhteen, vaikka kyllä olen tätä itse paljon pohtinut kokonaisvaltaisesti ja tiedän aika hyvin mikä vaikuttaa minun hormonitoimintaan. Etenkin liika fyysinen harjoittelu ja aktiivisuus tuntuu pistävän minun kehon pois tolaltaan, minulla on ollut taipumusta yliaktiivisuuteen ja pysähtymisen osaamattomuuteen :)

  Ja halusin myös nostaa tällaisenkin asian esille, kun tässä ei oikeastaan ollut noista kuukautisten poisjäämisestä näistä syistä! Ja että tosiaan joogassakin voi tehdä liikaa, riippuen kehosta, minulla nimenomaan jäi kuukautiset pois kun tein useamman kerran viikossa astangaa pidemmän harjoituksen. Se tuntuu jotenkin ikävältä silti, koska ei se ajatuksena ole luonnollinen minulle ainakaan ettei ole kuukautisia.

  VastaaPoista
 14. Adrenal fatigue on muuten suomeks lisämunuaisten uupumus adrenal gland on lisämunuainen. Ja adrenaliini ja kortisoli on eri hormoneita.

  Joitain luonnonmukaisia keinoja af:n hoitamiseen löytyy mm. täältä: http://cfs.ghennom.org/?itsehoito

  VastaaPoista
 15. Itselläni on puhtaamman ruuan ja terveempien elämäntapojen myötä menkkakivut ikävä kyllä vaan pahentuneet :( En todellakaan ole mikään pulmunen, eli ruokavaliossa on monen mielestä varmasti vielä paljon rukattavaa, mutta teininä, jolloin söin ihan mitä sattuu (ihan hulluna karkkia, sipsejä, vaaleaa leipää, pikaruokaa...) ja urheilin liikaa, ei menkkakipuja ollut juuri ollenkaan. Jotain pientä vihlaisua vaan alaselässä, kun nyt tuntuu olevan pari päivää synnytys käynnissä. Ajattelin keväällä kerätä siankärsämöä ja tehdä siitä yrttiteetä, jos se vaikka jeesaisi. Macaakin voisi kokeilla (kapseleina, jos jollain on hyvä vinkki niin otan kiitollisena vastaan). Lääkärin suositus oli 3 ibuprofeiinia ja 3 parasetamolia päivässä ja yksi Nexium vatsaa suojaamaan (tämä muutama eka menkkapäivä). Noilla kipulääkkeillä olenkin elänyt nyt parisen vuotta, mutta olen silti tosi kipeä menkkojen aikaan.

  VastaaPoista
 16. PCOS on yksi paljon lisääntynyt vaiva, silloin keho tuottaa liikaa mieshormoneja, ei siis liikaa estrogeenejä.

  PCOS omien tutkimusteni ja lukemani sekä kokemukseeni perustuen johtuu lähinnä insuliinien heittelyistä (liikaa prosessoitua hiilaria ym.) ja niistä johtuvasta hormoniepätasapainosta. Kehittyy pikkuhiljaa, mutta varmasti.

  PCOSta voi hallita VHH:lla, MUTTA lihassa, maidossa ja kananmunissa on nykyään hormoneja ja antibitootteja, siis välttäkäämme tai syökäämme luomuna.

  Terveellinen (oikeasti terveellinen) ruokavalio, pääosin luomukasviksista koostettu, pähkinöitä, kookosrasvaa, marjoja, lisinä spirulinaa ja EPAa sekä paljon kärsivällisyyttä.

  Jos on liikapainoa, painon alentaminen auttaa, siihen taas auttaa liikunta ja yllämainitut.

  Kaikista pahinta myrkkyä on prosessoitu höttö: keksit, maitosuklaa, sipsit, kaikki kamala, yäk.

  Luomuporkkana kouraan!

  Laura

  VastaaPoista
 17. Olisin myös kiinnostunut Rosankin mainitsemista syistä kuukautisten poisjääntiin. Itselläni kuukautiset loppuivat teini-iässä, kun pelleilin ph-tasapaino -ruokavaliolla ja elin super terveellisesti muutenkin. Tässä niitä on odoteltu sitten 15vuotta aina välillä pillereitä syöden. Tuntuu vaan niin pahalta turvautua hormonilääkityksiin...

  VastaaPoista
 18. Itsekin uumoilen, ettei aurinkoon suoraan katsominen tee hyvää silmille. Muistaakseni silmälääkäri aikoinaan epäili, että ystäväni näkö huononi aurinkoon tuijottelun vuoksi. Mihinköhän Wolfen väite tarkalleen ottaen perustuu? Kiitos vielä Heidille hyvästä ja ytimekkäästä tekstistä. :)

  VastaaPoista
 19. Suvi: Kiitos ja erityisesti omakohtaisetkin kokemukset kiinnostavat!

  tyttötiimi: Siitä se lähtee;)

  Anonyymi2: Hyvälaatuinen kala on varmasti monilla mittareilla terveellistä. Pitää huomioida myös valmistustapa ja miten omegat säilyy - raaka vai kypsennetty kala?

  Elina: Kiva kuulla kokemuksia ja aurinkoa sinulle:)

  Dragofix: Kiitos lisäyksestä. Itse olen nyt kesästä lähtien katsonut muutaman sekunnin silloin tällöin. Ei siis yhtään pidempiä aikoja ja jokainen omalla vastuulla!

  Stash ja toinen anonyymi: Kiitos täydennyksestä. Käänsin enkusta eikä oikein alan sanavarasto ole hallussa:) Kiitos parsavinkistä

  Anonyymi (4?): Jep, saattaa olla perää. Evoluutio menee kuitenkin eteenpäin ja siihen on sopeuduttava, mielestäni mahd.luonnollisin keinoin.

  Minnie: Jossain yhteydessä olen lukenut asiasta. Kuulostaa aika hurjalta. Itse antaisin mahdollisimman luonnollista D:tä esim. iherbistä tilattavaa. Löysin tämmöisen jutun aihesta. Siinä sivutaan synteettisiä -valmisteita: http://www.luontaisnetti.fi/artikkelit_Apiste_05.htm

  Käsittääkseni kalanmaksaöljyssä on kuitenkin liian vähän D:tä. Pitäisi varmaan perehtyä enemmän aiheeseen, kuinka paljon vauvoille uskaltaa/kannattaa antaa D:tä.

  Nevie: Kiitos kokemuksesi jakamisesta!

  Rosa ja alin anonyymi: Vaikuttaisi olevan monia paljon liikkuvia, hyvin hoikkia (jopa alipainoisia) ja terveellisesti syöviä tyttöjä/naisia, keillä on hormonitoiminnan kanssa ongelmia. Se ei ole ihme tässä suorittamisyhteiskunnassa, jolle on iskostettu että rasva on pahasta! Rajat terveellisen ja epäterveellisen elämän välillä on näillä tyypeillä todella häilyvät.

  Keho kyllä löytää tasapainon, kun sitä ravitaan oikein. Siispä vähemmän liikuntaa, enemmän ravintoa. Ei liian innokkaasti raakaravintopainotteiselle vaan hyvin pikku hiljaa, jos ollenkaan. Paljon tai reilusti hyviä rasvoja, lisäksi mineraaleja, paljon erilaisia superfoodeja ja LEPOA! Kaikki toimii kokonaisuutena. Suosittelen myös meditointia. Se saa nämä levottomat vataihmiset hieman kuuntelemaan kehoaan (toki kaikki muutkin)

  pisama: Toivottavasti löydät luonnollisempia vaihtoehtoja tai selätät kivun. VOi varmaankin kestää vuosia, että kehon saa tasapainon jos on pitkään syönyt mitä sattuu. Kokonaisvaltainen hoito sullekkin!

  VastaaPoista
 20. Olen täysin raakaravinnon kannattaja ja uskon sen sairauksilta suojaavaan ja joissakin tapauksissa sairauksia parantaviin vaikutuksiin, mutta pian valmistuvana lääkärinä olen sitä mieltä, ettei kaikkea voi hoitaa terveellisen ravinnon avulla, koska epäterveellinen ravinto ei ole aina sairauksien syy. PMS -oireita ja kuukautisvaivoja voi varmasti vähentää ravinnolla ja liikunnalla. Nuorilla naisilla esiintyy usein kovia kuukautiskipua, jotka häviävät iän myötä riippumatta ravinnosta.

  Kuukautishäiriöistä kärsivien tulisi käydä lääkärillä. Häiriöiden takana voi olla jokin gynekologinen sairaus, jonka syy tulisi selvittää. PCOS:n hoitoon kuuluu toki laihdutus, mikäli ylipainoa on, mutta kaikilla PCOS:aa sairastavilla ei ole ylipainoa. Mikäli et ole ylipainonen, mutta sinulla on silti kuukautishäiriöitä, tulee kuukautisia ylläpitää ehkäisypillereillä (PCOS:aan liitty paitsi lapsettomuus myös kohdun limakalvon syövän riski). E-pillerithän sisältävät samoja hormooneja, joita kehomme joka tapauksessa tuottaisivat. Gynekologilta voi kysyä myös metformiinista.

  Kehon ruumiinläämön mittaamiseen perustuvat ehkäisymenetelmät eivät ole luotettavimmasta päästä, sillä ruumiinlämpö vaihtelee stressitason, unen ja ravinnon mukaan niin paljon, ettei sen perusteella voida päätellä, onko ovulaatio meneillään.

  VastaaPoista
 21. Olen sama anonyymi, joka ensin kyseli PCOS:sta.

  Tilanteeni on sellainen mitä ylläoleva tuleva lääkäri kuvailee. En ole ikinä ollut ylipainoinen, minulla ei ole ollut aknea eikä liikakarvoitusta. Verenpaineeni ei heilahtele vaan on pysynyt ainakin viime vuodet, kun sitä on mittailtu silloin tällöin, täysin ihanteellisissa lukemissa aina. Mieshormonit eivät siis ole ikinä mitenkään jyllänneet elimistössäni. Ongelmani on vain aina ollut, että kuukautiset ovat hyvin epäsäännölliset. Ennen pillereiden aloittamistakin ne saattoivat olla vuoden pois, ja nyt varsinkin pillerit aloitettuani kun olen yrittänyt olla ilman kuukautisia ei ole tullut ollenkaan. Ultraäänessä näkyy, että munasarjani eivät näytä normaaleilta, ei kai sitä voi täysin ruokavaliolla korvata?

  Tällä hetkellä kuukautiseni eivät tule ilman pillereitä, mutta eivät ne oikein tulleet ennen pillereitäkään. Kauan en viitsisi ilman kuukautisiakaan olla, nimenomaan noiden nousseiden syöpäriskien ym. vuoksi.

  Lääkärikin toki sanoi, että ensisijainen hoitomuoto on hyvä ruokavalio ja liikunta. Sillä jos painoni keikahtaa nousuun, diabetesriskini on muita korkeampi. Mutta ylipaino ei ole ikinä ollut ongelmani, joten sinänsä en usko laihduttamisen auttavan kuukautisvaivoihi. Lähinnä kiinnostaisikin onko juuri jotain matalahormonisempia ym. vaihtoehtoja tähän tilanteeseen?

  VastaaPoista
 22. "Käänsin enkusta eikä oikein alan sanavarasto ole hallussa:).."

  Okei, lukijoita ajatellen olisi paikallaan linkata lähde mistä olet tekstin napannut, varsinkin kun sanavarasto ei ole hallussa kuten sanot. Onko blogissa enemmänkin tekstejä jotka on suoraan kopioitu/käännetty; ilman linkkiä alkuperäiselle sivulle?

  VastaaPoista
 23. "D-vitamiinin riittävä saanti ja auringossa oleminen. Vinkki: Katso muutama sekunti suoraan aurinkoon ilman laseja/ikkunaa välissä (vinkki by David Wolfe)"

  En tiedä mikä auringonpistos Davidiin on iskenyt, kun on tuollaista mennyt sanomaan, mutta neuvoisin kaikkia jättämään kokeilematta. Jos haluaa auringosta D-vitamiinia, EI TARVITSE katsoa silmin aurinkoon! Riittää kun paljastaa jonkin iho-alueen auringolle, esim. kasvot, kädet, käsivarret.

  Auringonvalolla on vaikutusta toki myös suoraan aivoihin, mutta valo vaikuttaa myös suljettujen silmäluomien läpi jonkin verran. Jos kulkee silmät auki (daa :)) aurinkoisella ilmalla, valo kyllä kulkeutuu pupillin läpi perille asti ilman suoraa katsekontaktia.

  Näkökyky on tärkeä aisti. Ei pelleillä sillä, oukei?

  VastaaPoista
 24. Jos veriryhmäsi on O, mäkikuisman käyttöä kannattaa harkita tarkoin. Se nimittäin toimii jollakin tavoin MAO-estäjänä, ja kyseiset arvot O-ryhmässä ovat jo muutenkin alhaiset. Mäkikuisman käyttäminen siis kyseisen veren omaavilla saattaa aiheuttaa ylimääräistä väsymystä ja masennusta sen sijaan että poistaisi sitä, kuten muissa ryhmissä voi muiden terveysvaikutusten ohella käydä.

  Lähde: Elä oikein oman tyyppisi mukaan (Live right 4 your type), Peter D'Adamo

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...