Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

31.8.2009

Hampunsiemen ja mansikka

...ovat täydellinen yhdistelmä. Vihersmoothieni tai puuroni on yleensä joko

- Hedelmäinen: Omenoita, päärynää, erilaisia siemeniä, jotain superia, kookosöljyä (nykyään aina) ja tietty vihreää


- Marjainen: Enemmän marjoja, kuten mustikkaa tai mustaherukkaa ja + samat loput


- Mansikka ja hampunsiemen ja jotain muuta


Kun raaskin uhrata pakastimen mansikkavarastoja, yhdistän nämä kaksi käsittämättömän toimivaksi yhdistelmäksi, kuten tein äsken:


1-2 annosta

- Mansikkaa n. 200g

- Hampunsiemeniä 2 dl (tai rouhetta n.1dl)

- 1 rkl kookosöljyä

- nippu vihreää

- 1 tl hunajaa

- muutama k
ardemumman siemen (tai minttua!)
- vettä

Tämä on loistava resepti tutustua tähän mahtavaan
superfoodiin. Hampunsiementä ei tarvitse ennen käyttöä edes liottaa, koska se ei sisällä tärkeimpiä entsyyminestäjiä.

Ayurvedassa ruokavalio pitäisi valita yksilön rakenteen mukaan, koska olemme kaikki erilaisia. Ruokavalion koostamiseen vaikuttaa ihmisen rakenne ja sen suhde ruokien eri ominaisuuksiin. On huomioitava ruoan maku (makea, hapan, suolainen, pistävä, karvas ja kutistava) sekä se, onko ruoka raskasta vai kevyttä, kuumuutta vai kylmyyttä synnyttävää, rasvaista vai kuivaa ja nestemäistä vai kiinteää.

Olen luopunut muutamista ruoka-aineista ayurvedan myötä ja kyllä sen vain huomaa, kuinka se vaikuttaa oloon positiivisesti. Selkeimmät esimerkit ovat alkoholi ja kahvi, joista kahvi on jäänyt kokonaan ja alkoholikin todella vähälle. Viime aikoina vähemmälle tai lähes kokonaan pois ovat jääneet ennen käyttämäni: banaani, tomaatti, sipuli, kiivit ja vihreät viinirypäleet
.

Vaiheessa olen vielä näiden suhteen: Vihreät oliivit (mustat ok), valkosipuli (sopii niin perhanan hyvin sihen avokadodippiin), sitruuna, pähkinät (paitsi mantelit), seesaminsiemet ja TAHINI! ja kaikista vaikein: MANSIKKA.

Onneksi on sitten näitä huippuaineita- ja asioita, mistä jo postasinkin, eli Pitalle sopivat mm. kookosöljy, makeat hedelmät, taatelit ja viikunat, aloe vera, voikukan lehdet, spirulina, jooga ja meditaatio. En ole löytänyt (tai onko ayurvedakaan) hampunsiemenen makuanalyysia? Nyt kun katsoin papereitani tarkemmin, huomasin, ettei ravintolisistä suositella B12 Pitalle... Jännä juttu ja opiskelu jatkuu

Ruokasuositukset eivät tosiaankaan ole ehdottomia ja ne tarkoittavatkin paljon tai päivittäin käytettyjä ainemääriä. Silloin tällöin käytettynä, ei ei-suositeltavistakaan ole varmaan haittaa. Myös vuodenajat ja muut ruokailuun liittyvät seikat ovat tärkeitä. Olen huomannut yleisen kiinnostuksen lisääntyvän ayurvedaan ja aionkin avata piakkoin jonkunlaisen sivuston, josta sitten löytysi paremmin tietoa. Tämä on kuitenkin sellainen asia, jota pitää ehdottomasti levittää!

30.8.2009

Vaadi laatua!

Olen syönyt nyt kalaa viikon sisällä muutaman kerran, koska mieli on sitä tehnyt, eikä sen jälkeen ole tullut huono olo. Mökillä nautin isän pyytämästä tuoreesta hauesta ja oli sitten pikkasen erilainen maku kuin kaupan kasvatetuissa kaloissa. Tänään päätin taas ostaa kalaa ja kesti hetken löytää marketista kohtalaisen tuore, täysin lisäaineeton ja SUOLATON vaihtoehto. Maustoin sen siis itse luomusuolalla, sitruunalla ja yrteillä ja kypsensin sen kevyesti uunissa. Maistui aikas hyvälle.

Mielestäni kalaa voi pitää edelleen lähes superruokana, JOS se on alkuperäisessä ja tuoreessa muodossaan, mitä se ei marketin tiskillä tai varsinkaan hyllyllä yleensäkään ole. Myös "vapaasti kasvanut" riista on mielestäni hyvä valinta ja luonteva ruoka pohjoisen kansalle. Luomulihaa alkaa mielestäni olemaan onneksi entistä enemmän tarjolla, mutta silti meillä on pitkä matka edessä.

Vilkaisu aamulehden etusivulle sai minut pitkästä aikaa avaaamaan lehden kunnolla. "Lihan ajajat"-juttu käsitteli teuraseläinten kuljetuksia. Eläinten kaltoinkohtelemiseen liittyvät jutut ovat aina itselleni surullista luettavaa tai katsottavaa, vaikka toisaalta on hyvä, että niitä tuodaan esille. Jutussa kerrotaan kahden teuraskuljettajamiehen päivästä, joka koostuu tehotuotettujen, entistä lyhyemmän eliniän omaavien lehmien ( ja mm. utaretulehduksista kärsivien) noutamista viimeiselle matkalleen, jossa ajamisen ohessa käydään välillä vetämässä munkkipossut huolttiksella. Lama ei ole ainakaan miesten ajokilometrejä vähentänyt, eli halpa liha ilmeisesti maistuu entiseen tapaan. Kepeän jutun päätteeksi todetaan, että eläinkuljetusrikkeitä on ollut ennätyksellisen vähän. Työtähän tämäkin vain on, kuskit toteavat - ja makkara maistuu.

Onneksi seuraavalla sivulla päästään enemmän asiaan, eli suomalaisen ruoan laadun kritisointiin. Marko Kulmala kirjoittaa keskittämisen kirouksesta, kun KOKO Suomea hallitsevat "edustavat" ABC-myymälät, joista saa S-etukortilla kätevästi vaikka viikon leikkeleet ja samalla bonuspihvit naamaan. Puhtaus tarkoittaa meille lisäaineita, jotka estävät ruoan pilaantumisen, kun tehdasruoan sijaan aitoa olisi metsästää, kalastaa ja sienestää itse! Tämä ei monella ole mielessä, kun ajetaan sinne lähimpään markettiin ostamaan aivottomana mitä sattuu. Suomi ei ainakaan ruokatarjonnallaan houkuttele turisteja, vaikka puhtaus onkin näennäinen imagomme.

Toinen silmiini osunut juttu oli "Suomalainen pysyy terveenä n. 57 vuotta kun taas ruotsalainen 10 vuotta pidempään! " Aika iso ero kyllä naapurimailla. Jutussa todetaan, ettei Suomi ole pärjännyt hyvin missään terveen elinajan odotusmittauksissa ja että sydän- ja verisuonitaudit ovat täällä yleisempiä kuin muualla länsimaissa. Auttaisiko tähän ehkä arvomaailman muutos, jossa päivämme rakentuisivatkin oikeasti laadukkaan kauppareissun ja ruoan tekemisen ympärille sen sijaan, että paiskisimme ylitöitä ja vetäisimme pikapalavereisa sämpylöitä naamaan? Kulmala puhuu ruoan ja sitä kautta koko elämän onnellistavasta vaikutuksesta.

Nopeat vinkkini elämänlaadun parantamiseen:
1. Heitä etukortit menemään
2. Liity luomuruokapiiriin
3. Metsästä, kalasta, sienestä, marjasta

29.8.2009

Jes!

Olen niin innoissani, etten malta olla kirjoittamatta, vaikka on lauantai-ilta. Mitään erityistä ei ole tapahtunut; en ole saanut lotto-voittoa, ostanut uusia vaatteita tai saanut uutta työpaikkaa...No, oikeastaan olen kyllä saanut erään työpaikan, nimittäin alan tekemään osa-aikaista etätyötä kotona liittyen entisiin työpaikkoihini. Se ei kuitenkaan sen enempää tuota iloa (paitsi se, että saa ostettua ruokaa muuten kuin velaksi) tai ahdista yhtään, koska ehdin silti keskittymään itselleni oikeasti tärkeisiin asioihin, eli näihin juttuihin mistä pääosin kirjoittelen.

Se, miksi olen jo muutaman päivän ollut niin fiiliksissä, johtuu pääsemisestä siihen mielentilaan, missä olin touko-kesäkuussa ennen kuukauden ahdistavaa työkeikkaa. Jotenkin olin jo unohtanut sen fiiliksen ja luullut sen olevan vain hetkellistä. Nyt se on tullut takaisin ja aion pitää kiinni siitä kynsin ja hampain:)

Mieli on monimutkainen kaveri. Se tosiaan aiheuttaa vaikeuksia pienistäkin, mitättömistä seikoista, liioittelee ja häpeilee tyhjänpäiväisiä asioita ja saa monen haaveen estymään. Oletko tuntenut sen, kun keksit jonkun mielestäsi loistavan ja luovan idean, mutta hetken päästä olet jo lähes luopunut siitä ja sitten siitä luopuminen jää kalvamaan mieltä ja latistaa itsetuntoasi? Minulle on käynyt näin monta kertaa. Yleensä jutut ovat liittyneet siihen, mitä haluan tehdä työkseni, mutta toki ne voi liittyä mihin vaan. Ihmisellä on luontainen tarve toteuttaa itseään ja jos sitä ei pääse tekemään, seuraa varmasti ongelmia ennemmin tai myöhemmin. Toinen ongelma koituu siitä, että ihminen luulee olevansa tyytyväinen siihen mitä on tai näkee mahdollisuutensa aivan liian suppeasti.

Anyweis..salaisuuteni on se, että elän hetkessä! Se ei todellakaan ole helppoa, mutta kun sen "oppii" tai oivaltaa, on elämä NIIIN paljon helpompaa ja hauskempaa. Kun mieli ei harhaile, murehdi, vatvo tai häpeile menneitä, mieti, ennakoi ja murehdi tulevaisuutta - joka kuitenkin on AINA erilainen kun visioimme, on yksinkertaisesti tasapainoinen ja levollinen olo ja pystyt nauttimaan elämästä PALJON enemmän.

Tähän juttuun liittyy myös aikaisemmin kirjoittelemani oivallus siitä, että mikään ulkopuolinen ei tuo sinulle pysyvää iloa ja onnea. PÄINVASTOIN! Mitä vähemmän materiaa, sitä enemmän henkistä pääomaa, eli sitä, mikä oikeasti merkitsee. Mitä vähemmän odotuksia ja sen mukana pettymyksiä, sen helpompaa. Miksi elämän tarvitsisi olla vaikeaa selviytymistä, kun se voi olla helppoa "lastenleikkiä"? Me itse luomme ne paineet itsellemme, vaikka voisimme käyttää energiamme paljon paremmin.

Jokainen hetki viime päivinä on ollut hyvä, mutta erityisen hienoilta ovat tuntuneet:

- Oleminen metsässä ja sen kaiken ihmeellisen elämän näkeminen siellä
- Katseleminen järven yli valoja taloissa pimeänä loppukesän iltana
- Oleminen vanhojen ja rakkaiden ystävieni kanssa ja tajunnut, että mikään ei olekaan muuttunut (negatiivisesti), vain oma asenteeni ja siis positiivisempaan suuntaan
- Jutteleminen vanhempieni ja erityisesti äitini kanssa siten, että kaikki ymmärsivät toisiaan (ja se on jo paljon)
- Juoksulenkki eilen yöllä kahden kissani kanssa (olisi ollut näkemisen arvoinen)
- Ilmoittautuminen muutamalle kurssille, joita en ennen olisi edes vilkaissut/ymmärtänyt
- Ajeleminen autolla muutamassa pikkukaupungissa erinäisten asioiden takia, kirpputorin löytäminen sattumalta
- Suomen kesämaisemien katseleminen autosta
- Viimeisin ilonhetkeni oli äsken se, kun saunareissulla löysin kellaristamme kirjan liittyen väriterapiaan (kun lukulista ei muuten olisi tarpeeksi pitkä) Olin oikeasti niin iloinen näin pienestä asiasta, että se sai minut juoksemaan koneelle:)

Ilonhetki tuntuu seuraavan toistaan, kun ei yritä yhtään. Mitä vähemmän yrittää (etsiä iloa) sitä enemmän sitä saa tai mitä enemmän sitä yrittää, sitä varmemmin pettyy. Positiiviset tapahtumat ja hetket seuraavat toisiaan. Se kaikki on energiaa ja lähtee ajatuksistasi ja asenteistasi. Esim. jos ruokit kehoasi huonosti, saat siitä todennäköisesti huonon olon ja muuta negatiivista. Jos olet ystävällinen ja avulias toiselle, saat siitä todennäköisesti autetun lisäksi myös itse hyvän olon, mikä aiheuttaa sinussa "positiivisen energian kentän" ja lisää hyviä tapahtumia sinulle. Et voi auttaa toisia, jos et ole itse kunnossa, koska tällöin "säteilet" negatiivista energiaa. Kun taas olet tasapainossa ja elät hetkessä, toimit automaattisesti oikein.

Tämänpäiväisellä Ayurvedakurssilla, joka siis jatkuu huomenaamulla käsiteltiin mm. masennusta eri doshilla. Ayurvedassa dosha on siis epätasapainotila, kun tietyt tai tietty elementti on ihmisessä menettänyt tasapainonsa. Kehotyyppeihin ja elementteihin liittyy paljon kaikkea, mutta tänään käsiteltiin mm. sitä, miten masennus ilmenee yksilöllisesti eri doshilla.

Vatan masennukseen liittyy pelkoa ja ahdistusta, Kaphan taas uupumusta ja lihomista. Itse olen selvä Pitta (tuli pulssidiagnoosillakin varmistettua) ja masennusoireenikin ei voisi olla osuvampi: Epäonnistuminen, hallinnan menettämisen tai virheiden tekemisen pelko! Ei voisi enempää pitää paikkansa. Ayurveda tuntuu kyllä kerta toisensa jälkeen niin mahtavalta jutulta, että olen onnellinen, että olen löytänyt sen ja saan jakaa tätä tietoutta myös muille. Miten sitten hoitaa masentunutta Pittaa (vaikka en siis olisikaan masentunut) niin kookosöljyllä öljyäminen (jee), sekä jooga ja meditaatio (jee) ovat hyviä (ja vaikka ennaltaehkäiseviä) hoitokeinoja minulle. Jotenkin olen muutenkin huomannut ne sopiviksi:)

Maailma on vaan niin ihmeellinen paikka ja uuden oppiminen ja jokainen hetki on ilo ja ihme. Toivottavasti mahdollisimman moni oivaltaisi tämän!

Suklaamustikkamuffinit


Tämmöisiä suklaamustikka "muffineita" tarjoilin eilen ystävilleni ja he pitivät kovasti. Aika lailla perussuklaan aineksia, mitä kaapista nyt sattui löytymään.

Ainekset (raakoina siis):
- 1 dl kaakaovoita
- 1 dl kookosrasvaa
- 1 dl kaakaojauhetta
- 1 dl kaakaopapuja
- 1 rkl macaa
- 1 rkl acave siirappia
- hieman rusinoita, parapähkinöitä ja taateleita rouhittuna
- 1 dl tuoretta mustikkavadelmasosetta

Sulata rasvat vesihauteessa ja lisää niihin rouhitut pavut, pähkinät, taatelit ja muut ainekset. Asettele vaikka muffinivuokiin. Laita jääkaappiin tai pakkaseen jähmettymään. Nauti!

28.8.2009

B12 aiheuttaa hieman päänvaivaa

Kyseinen vitamiini ja huoli sen saannista tulee yleensä esille puhuttaessa kasvissyönnistä tai veganismista. Ennakkokäsitykseni ennen aiheeseen perehtymistä oli se, että B12:sta eli kobalamiin tai yleensäkään minkään (paitsi D-vitamiini, johtuen auringonvalon puutteesta) vitamiinin puutoksia ei monipuolisella ja raa'alla kasvisravinnolla pitäisi esiintyä. Vitamiinimääriä tärkeämpää olisi suoliston kunto ja sitä kautta oikeanlainen ravintoaineiden imeytyminen. Useat lähteet kuitenkin toteavat, että asia on syytä ottaa kohtalaisen vakavasti. Koitan avata asiaa ymmärrettävästi selkokielellä, mutta korjatkaa asiaa paremmin tuntevat, jos havaitsette virheitä tekstissäni tai jos teillä on parempaa tietoa asiasta.

B12 vitamiinia tarvitaan mm. verisolujen muodostamiseen, hermoston toimimiseen ja vastustuskyvyn ylläpitämiseen. B12 -vitamiinin pitkäaikaiset puutostilat voivat johtaa mm. hermostohäiriöihin, anemiaan ja masennukseen. B12 voi varastoitua maksaan kuudeksi vuodeksi, joten puutosoireilla kestää aikansa esiintyä. Parhaita B12.sta lähteitä ovat maksa, munuainen, kala ja liha sekä maito- ja hiivavalmisteet.

Tässä ei ole kuitenkaan kyse siitä, etteikö ihminen voisi pärjätä luontaisesti vain kasvisravinnolla, ja että eläinkunnan tuotteiden syöminen olisi vitamiinin kannalta välttämätöntä. B12:sta ei sinällään esiinny missään ruoka-aineissa, vaan sitä tuottavat bakteerit, joita elelee mm. maaperässä, eläinten suolistossa ja fermentoreissa. Ennen steriilistä bakteeripelkoista aikaamme, jolloin ruoka syötiin lähes suoraan pellosta, ei ongelmaa ollut. Saimme sekä huonoja että hyviä bakteereja sekä B12:sta.

Tuoreesta Nori-merilevästä on löydetty aktiivista B12:ta, mutta Suomessa se on pelkästään kuivattua eli se sisältää ainoastaan analogeja. B12 saattaa esiintyä myös tyrnimarjoissa, hapatetuissa tuotteissa, spirulinassa ja siitepölyissä, mutta näiden lähteiden osalta tutkimukset ovat kesken, enkä luottaisi pelkästään niihin.

Kyseisen vitamiinin määriä, jonka tarve koko ihmiselämän aikana on määrällisesti vain seitsemäsosa aspiriinitabletista, olennaisempaa on sen imeytyminen. B12-vitamiinin imeytyminen poikkeaa muista vitamiineista, koska se tarvitsee niin sanotun sisäisen tekijän (intrinsic factor, IF), joka kuljettaa vitamiinin ohutsuoleen, josta B12 imeytyy verenkiertoon. Koska B12-vitamiinia esiintyy peptidisidonnaisena eläinkunnan tuotteissa, niin sen hyödyntämiseksi ihmisen ruoansulatuselimistön täytyy entsyymeillä pilkkoa peptidit, josta seuraa se, että kypsennetyn ruokavalion heikentämä ruoansulatusjärjestelmä ei kykene enää tehokkaasti imeyttämään B12:sta. Eli jos ruoansulatuselimistö on surkastunut, se ei kykene välttämättä tehokkaasti imeyttämään B12:sta.

B12 vitaminia tuotetaan siis myös terveessä ihmisen suolistossa ja puutostiloja ei pitäisi esiintyä, jos suolisto ja aineenvaihdunta ovat kunnossa. Puutostilat olisivat oire isommasta ongelmasta, kuten heikosta ruoansulatuksesta, bakteeritasapainosta jne. Mistä tietää, toimiiko ja imeytyykö kaikki niinkuin pitää, vaikka ajatteleenkin syövänsä todella oikein on sitten toinen juttu. Tätä ei ehkä voikaan kovin helposti tietää, koska muuttujia on lukuisia.

Tieteellisiä tutkimuksia löytyy tästäkin aiheesta ristiriitaisin tuloksin. Osa lähteistä toteaa, että vegaaneilla saattaa esiintyä ainakin pienimuotoisia puutostiloja, mutta toisaalta he tarvitsevat sekasyöjiä vähemmän kyseistä vitamiinia. Tämä ainakin, jos he nauttivat enimmäkseen raakaa kuin kypsennetty ravintoa.

Raw Food "guru" David Wolfen mukaan asiasta ei pitäisi ottaa ongelmaa, päinvastoin. Hänen mukaansa, kun asioita ei liikoja mieti ja kuuntelee kroppaansa, kaiken pitäisi toimia niinkuin pitääkin. Hänen kokemuksellaan pitkäaikaiset raw foodistit ovat pysyneet terveinä ilman erillistä B12:sta. Myös varoittelevia esimerkkejä löytyy, kylläkin perus vegaanipohjalta.

Koska tutkimustyö on kesken (B12 on eristetty vasta 1940) kannattaa jokaisen tehdä omien tuntemuksiensa mukaan ratkaisu asian suhteen. Jos kroppa toimii ja tuntuu hyvältä, eikä synteettinen valmiste houkuttele, ei sitä välttämättä tarvitse. Jos puutostilasta on pelko, kannattaa ehkä napata lisäravinnetta tai parantaa yleisesti ruokavaliota lisäämällä puhtaamman ja kypsentämättömän ruoan osuutta. Todennäköisesti ainakin jälkimmäinen vaihtoehto auttaa niin tähän, kuin mahdollisiin muihin ongelmiin. Tasojen mittauttaminen silloin tällöin on tietenkin aika varma vaihtoehto.

Lisävalmistetta käytettäessä parempi vaihtoehto on etsiä mahdollisimman puhdas ja lisäaineeton valmiste. Raw food -asioihin perehtyneen David Favorin mukaan kannattaa olla erityisen varovainen synteettisen B12:sta suhteen. Koska vitamiini vaikuttaa tärkeisiin solullisiin toimintoihin, kuten hermostoon ja ikääntymiseen, saattaa eristetystä B12:sta saada liika-annoksen, jolla voi olla kohtalokkaita sivuvaikutuksia.

Asiaan pitäisi perehtyä todella ajan kanssa, koska varsinkaan suomenkielisiä lisäravinnekriittisiä lähteitä ei vielä näytä löytyvän (yleensäkään juuri mistään muustakaan). Itse ajattelin alkaa metsästämään jonkunlaista luomu B12:sta, josko sitä jostain löytäisi, jota voisi käyttää ainakin varovaisesti. Tottakai käytän myös monipuolisesti leviä ja superfoodeja sekä ainakin pistän luomuporkkanat pesemättä suuhun. Luulen olevani viisaampi asian suhteen jonkin ajan päästä ja päivittelenkin aihetta heti, kun mahdollista.

Lähteitä
David Wolfe: The sunfood diet success
http://ezinearticles.com/?Raw-Food-Diet---Vitamin-B12-Deficiency-and-Solutions-(I)&id=1421874
http://www.vegaaniliitto.fi/vegaia/2005/kesa/b12.html
http://www.vegaaniliitto.fi/vegaia/2000/kevat/B12.html
http://www.living-foods.com/articles/b12issue.html
http://www.veganhealth.org/b12/raw
http://www.rawfoodexplained.com/why-we-should-not-eat-meat/the-vitamin-b12-hoax.html
http://www.saunalahti.fi/arnoldus/cobalami.htm
http://www.tohtori.fi/?page=6746948&id=8344898
http://radicalhealth.com/issues/2005-08-19:extreme-life-hacks-series.txt

27.8.2009

Metsässä fiilistelyä

Ehdin sittenkin mustikkametsään ja voi sitä tunnelmaa! Aikaisempi postaukseni koski mm. kauppojen superfoodeja, mutta oman pihan lisäksi nyt alkaa olemaan viimeiset hetket hakea ilmaiset tehoruoat Suomen puhtaista metsistä. Fiilistely metsässä on jotain aivan mahtavaa. Voisin nauttia siitä ilmasta ja hiljaisuudesta vaikka kuinka pitkään. Luonnon kanssa on aivan erilainen yhteys kuin ennen. Kun katselee ympärilleen näkee joka paikassa elämää ja myös ruokaa -joka on meille keräilijäihmisille kaikkein luontaisinta. Parasta metsäreissulla on epämääräinen "haahuilu", kun sattumalta löytää pusikon villivadelmia tai mustikka-apajan.






Mökkimme vieressä pellolla kasvaa lapsuuden suosikkejani punaisia karviaisia. Saldoni päivän aktiivisen poimimisen jälkeen karviaisten lisäksi oli vadelmia, mustikoita (puolet meni jo parempiin suihin), mustaherukkaa, hieman nokkosen lehtiä sekä monta pussia mustaherukan lehtiä. Kävin oikein "teurastamassa" (kauhea sana) peltomme mustaherukkapuskat. Nyt on ainakin jonkin verran vihreää syksyn ja talven varalle. Hieman jo kauhistuttaa ajatus, että joutuu turvautumaan kaupan salaatteihin, kun on jo tottunut aamuiseen luontoretkeen ja villikasveihin. Kasvihuonekasvatetut kasvit on aika -ei niin hotteja, kun on tottunut parempiin.


Olin myös päivän ilman blenderiä! Vanhemmilleni maistuivat myös pilkotut vihannekset ja erityisesti avokadodippi. Äitini on innoissaan Gojimarjoista eli "gojamarjoista" hänen lausumanaan. Parhaiten sitä vinkkiä tulee näköjään annettua ihan suoraan näyttämällä ja antamalla maistiaisia omista safkoistaan. Myös aamupalani (hedelmiä, voikukkaa ja "gojamarjoja") houkutteli äitiäni...Hän oppi myös nopealla visiitillä tunnistamaan ayurveda -kehotyyppejä. Aikamoista.



Ihme kyllä sinilevä on vasta nyt iskenyt vesistöömme. Kävin kuitenkin aamulenkin jälkeen vielä uimassa. Apua, kun vesi tuntui aluksi kylmältä, mutta jo hetken päästä oli ihan lämmin. Tänä kesänä on onneksi tullut uitua harvinaisen paljon jo kesäkuun aikana. Oli jännä fiilis käydä myöhään yöllä saunassa, kun oli lähes pilkkopimeää. Ero kesä- ja elokuun välillä on todella dramaattinen.



Tampereen tarjonnasta esimakua

Suunnitelmissani olisi tässä syksyn aikana tehdä hinta-ja tuotevertailua Tampereen luomu -ja superfoodkauppojen välillä. Tässä hieman esimakua parista paikasta. Myös Olli ja Ayurveda-guru Ossi olivat äskettäin käyneet oikein videokuvaamassa Runsauden-sarvessa, joka on ihan huippu Anttilaa vastapäätä sijaitseva luomu/superfoodkauppa.

Kaupassa on vielä elokuun ajan inventaarioale, joten mene hakemaan tuotteita ale-hinnoilla! Omasta mielestäni valikoima sekä hinta-laatusuhde kaupassa on hyvä ja täältä hakisin ainakin erilaiset luomusiemenet, pähkinät, kuivatut hedelmät, mausteet, patukat jne.

Käsittääkseni Runsaudensarvi on Tampereen ainoa luomukauppa, josta saa raakasuklaapatukoita. Maista siis tästä ja viimeistään sen jälkeen tee itse!

Lisäys: Runsaudensarvesta voi lainata ilmaiseksi ravintoaiheisia, erittäin mielenkiintoisia kirjoja! (ainakin heti, kun palautetaan ne:) )

Ruohonjuuri on myös hyvä valinta erityisesti monipuolisuutensa vuoksi. Tästä kaupasta itse katselen mm. luontaiskosmetiikkaa (jos joskus olisi siihen varaakin, nyt on vielä foodit etusijalla), shampoita ja pesuaineita.



Onkohan jollain kokemuksia noista hajuvesistä? Olen jättänyt voimakkaat dödöt ja hajuvedet jo aikaa sitten. Jotain kevyttä tuoksua voisi silti silloin tällöin käyttää. Varmaan itse voisi sekoitella eteerisestä öljystä myöskin...Näitä alemman kuvan Ayurvedisia öljyjä olen ostanut itsekin ja tulen käyttämään niitä tulevissa hieronnoissani. Voi kun haluaisin jo aloittaa hoitojen tekemisen!


Kaupassa on myös tuoreita vihanneksia ja hedelmiä, tosin itse suosin yleensä monipuolisempaa ja mielestäni hieman edullisempaa Kauppahallin LuomuAnia.

Lapsiperheille kauppa tarjoaa myös kattavasti ekologisempia tuotteita, mm. kestovaippoja sun muuta.


















Superfoodeja löytyy myös täältä ja kätevissä pikkupakkauksissa. Näistä saa hyviä eväitä sekoitettuna!



















Eläimille Ruohonjuuressa on hyvä luomuruokavalikoima mm. Yarrahin tuotteita. Tietysti suosittelen ensisijaisesti raaempaa ei-teollista sapuskaa.


















Lisäys: Ruohonjuuressa on myös hyvä valikoima ravinto- ja terveys ja esim. ayurveda-aiheisia kirjoja myynnissä!

Poikkesin vielä uudessa pikaruokapaikasa Foodiksessa (Puutarhakadulla), joka mainostaa olevansa terveellisempi pikaruokala. Paikan päältä voi ottaa joko itse koostetun salaatin taikka lämpimämmän wokin. Ihan hyviltä näytti salaattiainekset, vaikka en tällä kertaa maistanutkaan. Voi kun saisi joskus luomusalaattibaarin edes jonnekin Suomessa!



Jos et pääse Tampereelle tai luomukauppohin helposti, kannattaa ehdottomasti tilata netistä kamat, ilman ei kandee jäädä! Verkkokaupoista mainittavia superfoodkauppoja ovat Puhdistamo ja Cocovishop (cocovista erityisesti KOOKOSÖLJY:) ) Myös oikealla listassa muita vaihtoehtoja.

24.8.2009

Ruokarytmini

Aloitin toisen postauksen B12-vitamiinista, kun siitä kommenteissa kysyttiin ja voin itsekin myöntää,etten ehkä ole perehtynyt aiheeseen tarpeeksi. Huomasin tietoa etsiessäni, että se ei olekaan mikään yksinkertaisin asia ja näin ollen haluan perehtyä useaan lähteeseen kunnolla ennen kuin julkaisen jutun. Vähän kevyempää tiedossa siis tänään:) Minulta kysyttiin myös normaali päivän ruokarutiineista. Tässäpä pieni selostus:

*Aamulla, n. klo 9 (mahdollisesti joogan jälkeen) 0,5-1 l suodatettua/lähdevettä, jossa puristettua sitruunaa tai limeä sekä msm-jauhetta.

*Siitä tunnin sisällä smoothie/puuro.

*Välipalana max hedelmä tai kaksi

*Lounaana ehkä n. 13-14 aikoihin salaattia/vihanneksia jossain muodossa, esim. tässä tai tässä. Rasvoja aina mukana aterialla, joko avokadoa, öljyjä, pähkinöitä, itse tehtyä siemenleipää

*(riippuen päivästä syön joskus välipalana jonkin smoothien/hedelmiä/marjoja ja ehkä pähkinöitä tai esim. tahinia)

*Illalla viim. klo 19-20 aikoihin yleensä esim. vihanneslautanen, jossa aivan paras
ja helpoin avokadodippi:

1-2 Avokadoa
1-2 valkosipulinkynttä
loraus sitruunan mehua
reilusti laadukasta suolaa

Sekoitetaan ainekset haarukalla lautaselle


*Ja yleensä jälkkäriksi tai iltapalaksi maistuu vielä jokin makeampi:), kuten suklaasmoothie tai mustikkapuuro:

Puurossa blendattuina seesamin- kurpitsan- ja chian siemeniä, mustikoita, KOOKOSÖLJYÄ, jota en voi enempää hehkuttaa sekä tl hunajaa.

Illalla ennen nukkumaanmenoa pyrin olemaan syömättä enää mitään, korkeintaan hedelmän. Näin energiaa ei tuhlaannu ruoansulatukseen vaan unen laatuun. Aamulla on mukava kevyt olo, kun ruokaa ei ole mahassa. Tosin suklaaövereiden lisäksi olen kokenut myös raakaruoka-krapulan, eikä se ollut kivaa.

Tämä siis aika ihanteellinen päivä:) Herkkuhimoja varten minulla on hyvä vinkki, joka on toiminut ainakin 2 päivää: Kannattaa tehdä vain heti syötävä määrä, esim. juurikin puuro/smoothie/vain pieni satsi suklaata, jolloin jääkaappiin ei jää houkuttelemaan herkut! Toinen seikka on riittävä rasvan määrä, eli kookosöljyä vaan nassuun hyvillä mielin!

Parin kerran kokemuksella tuo systeemi toimii, eikä kuivahedelmätkään välttämättä houkuttele. Päivän lisätty makeutusannos tulee teelusikallisesta hunajaa ja se riittää mainiosti luonnon marjojen ja hedelmien lisäksi. En edes muista, miltä valkosokeri maistuu!

Ruoka-aineiden yhdistäminen ja ajoitus on myös tärkeä seikka, josta olisi myös syytä tehdä postaus. Pääpiirteittäin pitäisi pyrkiä syömään vasta, kun edellinen ruoka on sulanut (yleensä wc:ssä käynti kertoo), pureskella ruoka HYVIN, syödä tiedostaen (eli ei tietokoneella, tv:n ääressä...), ja vältellä eräiden ruoka-aineiden yhdistelyä, kuten hedelmien ja vihannesten tai proteiinien/tärkkelyksen (tässä ruokavaliossa ei ongelmaa).

Tänään olen syönyt pitkästä aikaa taas hieman kypsennettyä ruokaa. Ajattelin, että en aio rajoittaa tätä raakaravintoelämäntapaa mitenkään 100%:een, vaan syön mielihalujen mukaan. Sitten jos joku ei toimi, sitä ei enää syödä. So simple. En aio myös erikseen täällä mainita aina jos syön jotain kypsennettyä, paitsi jos on jotain erityistä mainittavaa. Tiedän olevani kuitenkin ainakin 90%:sti raakaravinnolla.

Äitini oli yrittänyt tehdä raainta mahdollista ruokaa mitä osasi: Kaalikääryleitä, joiden sisällä kanttarelleja ja sipulia. Raakuudesta en oikein tiedä, mutta kaikki ainekset osin luomua, jopa suola! Eihän siitä voinut kieltäytyä ja kieltämättä oikein hyvältä maistuivat.

Ainakin tähän asti päivää oloni on ollut mainio! Energiaa tuntuu virtaavan älyttömästi, olen lukemisen lisäksi mm. joogannut ja loppusiivonnut omakotitaloa, kun lähdön aika koittaa ensi viikonloppuna. Viikonloppuna on luvassa ayurveda-kurssin jatkoa, jossa käsitellään mm.ruoka-aineiden vaikutuksia kehossa. Tästä tulen varmasti kertomaan lisää.

Kesä on mennyt toisaalta älyttömän nopeasti, toisaalta hitaasti. Tuntuu, että tämän postauksen tein vasta eilen. Lukaiskaapa vielä Iisan loistopostaus suomalaisista ravitsemussuosituksista. Tämä on asiaa!

23.8.2009

Helsingin herkkuja

Olimme viikonloppuna piipahtamassa pitkästä aikaa Helsingissä ja olenkin yllättynyt sinä aikana saamistani kommenttimääristä. Kiitos, kun osoitatte mielenkiintoa näitä tärkeitä asioita kohtaan:)


Olimme piipahtamassa Taiteiden yössä ja lauantaina oli tarkoitus käydä testaamassa kasvisravintola Silvoplee, josta käsittääkseni saa myös elävää ravintoa. Harmiksemme se olikin lauantaina kiinni ja googlettelin sitten muita paikkoja ja löysin onneksi Vanhan kauppahallin Vegetaarin, joka osoittautui todelliseksi aarreaitaksi! Paikan pitäjä on todellinen guru elävässä ravinnossa, ainakin itsellämme on vielä pitkä matka näihin luomuksiin ja makuihin. Kuvissa on elävän ravinnon kakku ja vaniljakastiketta. Ihan tajuttoman hyvää; siemeniä, marjoja, banaania, carobia, taatelaita ja jotain.. Kakun lisäksi ostimme vielä mukaan sekoituksen tattari- ja marjapirtelöä höystettynä myöskin vaniljakastikkeella.



Pääruokana oli erilaisia murekkeita, joissa kuulemma porkkanaa, itse puristettua bataattimehua, hapankaalia, ituja, leviä, avokadokastiketta jne. Ihan mahtavaa!

Paikan päältä saa myös nopeita shotteja. Hae näistä virtaa päivääsi!

Pisteellä on myös muita kasvisruokia, kuten tofua sekä tietenkin kattavasti luomutuotteita. Voi kun saisimme Tampereellekin vastaavan. Tuli ainakin Rikun lounasseteleille käyttöä, kun niille on muuten vaikea keksiä sitä. Pitäisi varmaan alkaa ajaa asiaa eteenpäin myös Tampereella?

Perjantaina erässä kokoontumisessa saimme jälleen maistella superfoodeja, mm. tätä herkkupirtelöä gojista, kaakaopavuista, banaanista, hunajasta ja kookosöljystä. Näillä aineilla ei vaan voi epäonnistua!

Eihän?

20.8.2009

Aamujoogaa vielä ulkona

Sain vihdoin aikaiseksi hommata joogamaton, kun koko kesän olen vaivalloisesti joogannut liukkaan räsymaton päällä tai ulkona pyyhkeen ja muurahaisten keskellä. Kyllä joogamatto on aivan omaa luokkaansa. Parasta on myös hengittää sisään raikasta ulkoilmaa aamuauringon paisteessa. Harvassa alkaa olemaan ne päivät ja varsinkin lämpimät aamut!

Olen kehittynyt astangassa jo päälläseisonnan asteeseen, joka olikin salainen kesän haaveeni. Käsilleseisontaan on vielä hieman matkaa, mutta pikku hiljaa hyvä tulee. Joogasta on saanut niin paljon irti, että itse liikkeissä kehittyminen on sivuseikka. Hyvä olo on tärkeintä. Nämä ehkä hieman lavastettuja kuvia...normaalisti joogaan nurmikolla


Tämä ei ole edes joogaliike eikä edes oikeaoppinen "huuveri". Pitää koittaa saada päälläseisonnasta kuvaa kanssa. Jännä kyllä miten joogasta saa ihan hurjia kiksejä, kun pari vuotta sitten vielä kävin kuntoklubin "raivocombatissa". Nyt en pysty edes kuuntelemaan lenkillä musiikkia vaan nautin hiljaisuudesta ja hengittämiseenkin pystyy paremmin keskittymään.

Ja aamujoogan jälkeen maistuu nokkos-mansikka-kurpitsansiemen-spirulina-maca -smoothie

Nokkosmarjapuuro

Innostuimpa tänään postailemaan oikein urakalla! Laitan tähän vielä oikein maukkaan aamu- tai välipalapuuron ohjeen, koska se maistui ja tuntui todella "tehokkaalta". Nyt kaikki poimimaan ja kuivattamaan meidän metsien omaa superruokaa!

Nokkosmarjapuuro
2 isoa annosta

- Ainakin 4 isoa nokkosta
- pussillinen mustaherukkaa (200g)
- 2 päärynää
- 1 rkl maca-jauhetta
- 1 rkl hampunsiemeniä
- 2 rkl yön yli liotettuja auringonkukansiemeniä
- alle tl steviaa tai hunajaa (halutessasi makeampaa 1 rkl)
- vettä n. 2-3 dl

Ainekset vaan tehosekoittimeen ja päälle vielä kurpitsansiemeniä. Sovella ohjetta, mutta nokkoset, marjat, siemenet ovat loistoyhdistelmä!

Kuitusuositukset pielessä...

Harhaluulo vielä jokunen aika oli itsellänikin se, että kuitu on välttämätöntä ja sitä saa lähinnä vain leivästä ja viljasta. Ei ollut ruisleivän ja puuron voittanutta! Viljatuotteita syödään kuitenkin määrällisesti runsaasti, mikä aiheuttaa runsaan sokerikuorman saannin, mikä taas aiheuttaa lyhytaikaista kylläisyyttä eli yliravintoa mutta aliravitsemusta. Korkea sokerikuorma nostaa taas kakkostyypin diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä. Erään lähteen mukaan kun syödään leipää, saadaan myös fytiinihappoa, joka heikentää raudan imeytymistä ja sinkin hyväksikäyttöä ruoasta.

Parempia kuidun lähteitä ovat siis ne ruoka-aineet, jotka sisältävät muitakin hyviä ainesosia, eivätkä ainakaan aiheuta jotain negatiivista. Eikö tämän pitäisi olla itsestäänselvyys?? Kasviksista, hedelmistä, marjoista ja pähkinöistä saa runsaasti kuitua sekä myös suojaravintoaineita sekä mineraaleja yms. eikä mitään ylimääräistä. Laskeskelin, että päivän kuituannokseni eli suositus 25g (joka suomalaisilla ei täyty leivänkään ahmimisella) täyttyy esim. avokadosta (n.7g) pussillisesta mustaherukkaa (n.11g) sekä 100g auringonkukansiemeniä (8g). Tässä esimerkissä ei siis ole mukana lukuisia hedelmiä ja vihanneksia, joista myöskin kertyy runsas määrä kuitua. Erään lähteen mukaan elävän ravinnon syöjällä kuitumäärä on keskimäärin 60g päivä, enkä yhtään ihmettele tällä vessassa ravaamisella:)

Kuitenkin ravitsemusterapeutti sekä Fazer leipomoiden ravitsemusasiantuntija (ei mitään puolueellisuutta tietenkään) toteaa, että 2-6 -vuotiaiden pikkulasten tulisi syödä ravitsemussuositusten mukainen 4 leipäpalaa päivässä nykyisten 1-2 sijaan.

"- Jos ei syö leipää, on todella vaikea saada riittävästi kuitua"

Murr. Tämä vielä siksi, että lapsena ne terveelliset ravitsemustavat parhaiten omaksutaan. Päiväkodeissa, kouluissa ja mielellään tietty omissa kodeissa voisi olla lähes pakollinen vihanneslautanen tai ainakin hedelmä vaikka leivän sijaan. Leipä on ensimmäisiä ruokia, mitä lapsi oppii itse "tekemään". Sitä on myöhemmin vaikea kyseenalaistaa. Myös iki-ihana kansanterveys laitos toteaa seuraavaa (tosin hieman vanha lähde):

"Ihmisillä on yleensä se käsitys, että kasvikset ja hedelmät ovat hyviä kuidun lähteitä. Kuitenkin miehet saavat näistä lähteistä kuidustaan vain 18 ja naiset 27 prosenttia. Kasvikset ovat viljaa huonompia kuitulähteitä eikä niiden kulutus vieläkään ole riittävän runsasta. Vehnävalmisteista sekä miehet että naiset saavat 17 prosenttia kuidun kokonaissaannista. Vehnää ei siis sovi unohtaa kaurasta puhumattakaan"

Tässä käsittämättömässä lausahduksessa siis todetaan, että sillä perusteella,että kasviksia ei kuitenkaan käytetä on parempi lisätä viljatuotteiden käyttöä! Nämä suositukset näkyvät jokapäiväisessä kulutuskäyttäytymisessämme ja mikäs siinä on lääketeollisuuden kääriessä voitot elintasosairauksista. Leipää pidetään itsestäänselvyytenä, vaikka se on usein kaikkea muuta kuin aitoa ja yleensäkin se on evoluution mittakaavassa aika uusi ruoka meille.

Myös noin kolmannes suomalaisten käyttämästä suolasta, jota saadaan liikaa, tulee leivästä ja muista viljoista. Huom. tarvitsemme suolaa, mutta emme sitä puhdistettua natriumkloridia, jonka liikasaanti aiheuttaa mm. korkeaa verenpainetta.

Suurimmat piilosuolamäärät ovat seuraavissa tuoteryhmissä:
- leivät
-margariinit
-juustot
-lihaleikkeleet (myös runsaasti lisäaineita)
-kalavalmisteet
-valmisruoat

Piilosuolan saannin vältät suosimalla mahdollisimman puhtaita, jalostamattomia tuotteita sekä suosimalla ainakin mineraalipitoisempia suoloja, kuten vuorisuolaa tai harmaata merisuolaa, joita saa ainakin terveys- ja luomukaupoista.

Näillä sivustoilla lisää leivän "tarpeellisuudesta", täysjyväviljoista ja sokerikuormasta. Pointtinani se, että leipä ei missään nimessä ole välttämätöntä, päinvastoin. Runsas leivän syöminen altistaa piilosuolalle, lihavuudelle sekä edellä mainituille taudeille. Mitään haittaa ei varmaankaan ole syödä paria palaa ruisleipää päivässä, mutta kuidun, vitamiinien jne. saamiselle se ei ole välttämöntä.

Ravinto on pieni, mutta merkittävä osa

Aikaisempi ortoreksia-tekstini sai paljon kommentteja ja osassa niistä peloitellaan sillä, että tämä nykyinen ruokavalioni ja sen "äärimmäisyys" ei ole kaukana ortoreksiasta ja että olen ns. liian lähellä itseäni, etten pysty tunnistamaan sen esiasteita. En tietenkään voi sanoa ehdottomasti sitä, mihin tämä johtaa, mutta tässä muutamia ajatuksia, mitä asian miettiminen herätti:

Kuten Riku kommentoi tekstiä, on syömisemme helpottunut huomattavasti entisajoista. Vaikka kirjottelenkin ravinnosta se ei ole elämäni keskipiste. Ruokailuun, ostoksiin jne. käyttämäni energia on huomattavasti pienempää kuin ennen. Yksi syy on se, että en enää tunne sellaisia näläntunteita, mitä koin aiemmin eli tiedän pärjääväni hyvin vaikka 6 tuntia syömättä. Lisäksi ei tarvitse miettiä erikseen aterioita, kun vaan huolehtii, että kaapissa on tietyt perusaineet eli muutamia vihanneksia, hedelmiä, kuivatuotteita ja rasvoja. Olen myös ennen ollut huolissani siitä, että treenipäivinä pitää olla erityisen tarkka energian määrästä. Eihän nälkäisenä voi treenata ja ainakin treenin jälkeen pitää ottaa kunnon proteiinijuomat.

Syöminen on niin tottumus ja tapa meille. Huomaan, että usein sitä on jääkaapilla, vaikka ei oikeasti ole nälkä tai treenin jälkeen ihmettelee, kun ruoka ei maistu. Kun ravinto on täyspainoista, kroppa pystyy hyödyntämään sen täysin eri tavalla kuin yleensä enemmän tai vähemmän normiruoan sisältämiä tyhjiä kaloreita.

Se, miksi kirjottelen tai päivittelen blogia niin useasti, johtuu siitä, että minulla on aikaa ja innostusta jakaa näitä asioita eteenpäin. Voi olla, että energiani on vapautunut ruoansulatuksesta muuhun käyttöön ja sitä on pakko purkaa johonkin:) Osasta se voi tuntua fanaattiselta, mutta tavoitteeni on totetutunut kun asiasta edes vähän innostutaan. Tämä kun ei edelleenkään ole mikään rajoittava dieetti vaan pienien, helppojen asioiden omaksumista ja uusien juttujen kokeilemista, kuten jokunen aika sitten postasin blogini uudesta missiosta. Tavoitteeni on näyttää, kuinka paljon elämässä on vaihtoehtoja ja valinnan varaa, eikä ne ainoat vaihtoehdot ole ne perinteiset. Esim. päivittäinen vihersmoothie on jo monelle ihan itsestäänselvyys ja kuinka paljon pelkästään jo se rikastuttaa ruokavaliota.

Näen ympärilläni paljon ihmisiä selittämättömine vaivoineen. Vaivat ovat sekä psyykkisiä että fyysisiä ja varsinkin hieman vanhemmat ihmiset pitävät vaivojaan itsestäänselvyytenä. Länsimaisen ajattelumallin mukaan pitkän työuran jälkeen aletaan jo odottamaan vanhuutta ja rapistumaan. Itämaisen käsityksen mukaan voi viidenkympin jälkeen aloittaa uuden elämän ja ainakin henkinen ikä voi muuttaa täysin suuntaansa.

Ravinto ei yksinään ole ratkaisu kaikkiin ongelmiin, mutta se voi olla olennainen palikka koko systeemin toimimiselle. Se on myös helpoin konkreettinen tapa vaikuttaa itseemme, myös ennaltaehkäisevästi. Eihän meitä kukaan toinen ruoki (ainakaan aikuisena). Toki on myös stressiä, univaikeuksia jne. mutta kun lähdetään yksinkertaisista asioista parantamaan kokonaisuutta, se alkaa pala palalta korjaantua. Näin olen saanut todistaa jo erään uuden ystäväni kohdalla, joka pitää minua "suojelusenkelinään", kun tiemme kohtasivat juuri ratkaisevaan aikaan. Asiat, joista hänen kanssaan keskustelimme, liittyivät lopulta paljon isompiin asioihin kuin ravintoon, mutta jo pienten asioiden ymmärtäminen ja kyseenalaistaminen voi johtaa paljon suurempiin oivalluksiin.

Haluan siis pyyteettömästi auttaa ihmisiä, vaikka tiedän, että tyylini ei ehkä ole kaikista pehmein. Nämä auttamisen erilaiset "vaiheet" ovat ilmeisesti aika normaaleja. Pystyn myös katsomaan itseäni takaisin kevääseen, kun olin juuri "valaistunut" ja hieman yli-innokkaana selitin perheelleni täysin eri asioita, mitä olin heille aikaisemmin opettanut. He vain luulivat, että olen sekaisin. Nyt he jopa kuuntelevat.

Kun ihminen oivaltaa sen, kuinka tärkeää on saavuttaa tasapaino ja mielenrauha kuin se hieno duuni ja auto, on jo pitkällä. Vapaus ei tule rahan ja materian kautta vaan itseltä sisältä. Olen alkanut meditoimaan ja koitan edelleen päästä kohti tasapainoisempaa mieltä. Kun elimistö puhdistuu, pystyy helpommin kuuntelemaan sisintään ja olemaan avoimempi päästämään vanhat tunteet pinnalle käsiteltäviksi. Nyky-yhteiskunnassa ihmisillä on niin paljon tukahdettuja tunteita, mistä he eivät edes tiedä, koska ovat menettäneet sen yhteyden sisimpäänsä.

Olen erittäin luottavainen tulevaisuuden suhteen, vaikka en tiedä yhtään mitä elämäntilanteessani tulee tapahtumaan. Pyrin elämään hetki kerrallaan, vaikka se on erittäin vaikeaa, kun mieli on jatkuvasti antamassa eri vaihtoehtoja tulevaisuudelle tai murehtimassa menneitä. Vapautuminen on sitä, että päästää irti opitusta aikakäsitteestä, mutta se onkin jo pidemmän oivalluksen tie:) Suosittelen Deepak Chopran kirjoja aiheesta kiinnostuneille.

19.8.2009

Suklaasmoothie

Kaakaojauhetta voi käyttää suklaan ja leivonnaisten lisäksi myös smoothieissa. Tässä nopeassa herkkujälkkärissä (vaihteeks...) on:

- kourallinen cashew-pähkinöitä
- 1 päärynä (myös banaani sopii)
- 1 rkl raakakaakaojauhetta
- 1 rkl macajauhetta
- 1 rkl kookosöljyä
- hieman steviaa (myös agave sopii)
- hieman vettä

Nam nam. Oli kyllä täyttävä jälkkäri. Täältä lisää ihania smoothie-reseptejä.



Quinoaa eli Kvinoaa eli Kinuaa voi myös idättää ja näin se sopii myös elävän- ja raakaravinnon ystäville. Idätys onnistuu parissa päivässä ja idätetty kvinoa sopii hyvin esim. raakasushin täytteeksi. Nopean täytteen Nori -rulliin voi tehdä vaikka soseutetusta avokadosta ja kvinoasta. Lisätäytteenä tällä kertaa porkkanaa ja sipulia.

Quinoahan on inkojen löytämä 3000 vuotta vanha superruoka. Se on oikeastaan siemenkasvi, vaikka siitä puhutaan viljojen yhteydessä. Se on gluteeniton ja siinä on 12-18 g proteiinia ja kaikki 8 tärkeintä aminohappoa. Quinoassa on myös runsaasti kalsiumia, rautaa, fosforia, E ja B -vitamiineja sekä kuituja. Kokeile muiden viljojen sijaan ja ihastu!

Kuvassa punaista quinoaa.

17.8.2009

Uusi syömishäiriö(inen)

Kaverin linkkaama Iltalehden uutinen sai kiukkuhermoni taas hetkeksi nousemaan, kun olen muutenkin ollut hieman ärtyisä viime päivinä. En ole lukenut lehtiä aikoihin ja muutenkin välttelen valtavirran uutisointia, koska jutut harvoin ovat puolueettomia ja uskottavia. Tämän uutisen mukaan "Uusi syömishäiriö yleistyy" eli kyseessä on pakkomielle syödä terveellistä ruokaa ja että "Sairastuneet saattavat jättää ruokavaliostaan kokonaan pois tärkeitä ainesosia kuten suolan, sokerin, maitotuotteet, soijan, kofeiinin ja gluteiinin. Kokonaisten ruokaryhmien poisjättäminen aiheuttaa aliravitsemusta ja on siksi erittäin vaarallista."

HUH HUH!

Näen jo valmiiksi kauhistuneet vanhempani ja muut uutisuskovaiset manaamassa tätä meidän "erikoista" ruokavaliota. Siis eihän ilman soijaa, kahvia tai vehnää pärjää millään? Alkakaa jo kaivamaan hautaa minulle...Ehkä provoisoidun nyt liikaa, mutta harmittaa, kun asioista kirjoitetaan näin mustavalkoisesti. Jutussa voitaisiin hieman selittää tarkemmin, mistä on kyse. Näen itseni kaikkea muuta kuin aliravituksi ja pakkomielteiseksi. Olisi hauska tietää, ketkä ovat määritelleen häiriöksi sen, että haluaa syödä muuta kuin jalosteita, eineksiä, lisäaineita tms. tuhottua ruokaa. Onkohan kyse Pollanin kirjassakin mainitsemasta "elintarvikeyritysten, toimittajien ja ravitsemustieteilijöiden liitosta", kun uutispäivä on tylsä, niin keksitään kaikkien intresseihin sopivia juttuja..

Kiitos edellisen postauksen kommentoijalle linkistä loistavaan ravintoaiheita käsittelevään blogiin "Ilon Pisara". Jutut ovat hyvin samaa kategoriaa kanssani ja ehkä vielä asiallisemmin kirjoitettuja. Pysykää silti myös mun lukijoina, vaikka välillä provosoidunkin:)

16.8.2009

Herkuttelun pelastus ja piina

Vaikka olemme raakaravinnolla, olen huomannut, että minulla on samat herkuttelutottumukset kuin aiemminkin. Jos kaapissa on mitä tahansa makeaa ja hyvää, niin se ei siellä kauaa ole! Ennen ostaessani kerran viikossa karkkipussin, söin sen suunnilleen viidessä minuutissa ja kärsin sitten vatsakivuista. Samalla katkeroiduin kaverilleni, joka pystyi syömään ehkä 2 sipsiä pussistaan per päivä.

Yhdet suklaaöverit olen jo vetänyt, joten sen suhteen opin olemaan hieman varovaisempi. Raakasuklaassa on kuitenkin niin paljon tehokkaita aineita, että ei ihme, että tuntemuksia tulee. Toista se on Fazerin suklaalevyn vetäminen, josta ei saa muuta tehoa kuin vääntöä vatsaan, kun se muodostaa vararengasta vyötärölle! Mutta tosi kuin vesi on, ettei minkään ruoan ylensyöminen ole hyväksi. Olemme suklaan lisäksi tehneet myös herkkuja, joissa pääpaino on neutraalimmissa aineissa, kuten siemenissä ja pähkinöissä ja niiden suhteen ei näytä tulevan mitään yliannostusoireita. Valitettavasti.

Ehkä kropalla kestää vielä jonkin aikaa tunnistaa se stoppi ja nyt haluan todella rauhassa odotella sitä aikaa ja samalla nauttia kympillä kaikista uusista jutuista vaikkakin sitten söisin 3 kertaa enemmän kuin tarvisi. Olen Pitta-tyyppiä, joten ylensyöminen ja vatsan turvotus on minulle ominaista. Onneksi kehotyypilleni silti myös suositellaan makeaa! En yhtään ihmettele. Pelastus ja piina siis. Ainakin tulee testattua, voiko tällä ravinnolla oikeasti lihoa ja onko kalori sittenkin kalori! Olisi kyllä huvittava tietää, kuinka monia tuhansia kaloreita sitä on tullut vedettyä, vaikkakin sitten "täyttä ravintoa".

Jos nyt sunnuntain kunniaksi tekisin pienen lupauksen, että kokeilisin vähentää herkkujen syömiseen vain 3:n päivään viikossa. Se ei varmaan ole liikaa vaadittu? Tässä vaiheessa tuntuu, että on jo löytänyt niin paljon juttuja, että pitäisi osata nauttia keskittymisestä oikeasti siihen laatuun ja jokaiseen suupalaan.

Seuraava resepti sai minut kirjoittamaan tämän alkustoorin, joten suosittelen sitä varauksella! Se on ehkä liian hyvää ollakseen totta! Jos jostain syystä on jo kyllästynyt raakasuklaaseen, saa tällä varmasti vastaavia elämyksiä. Kinuskin maku tulee mm. kookosöljystä ja raakakaakaosta, joidenka lisäksi muita supereita, kuten raakakaakaojauhetta, macaa ja gojimarjoja saa kätevästi mm. hyväksi toteamastani Cocovi:n verkkokaupasta sekä Tampereella Runsaudensarvesta.

- 2,4 dl taateleita liotettuna 1-2 tuntia
- 3,5 dl taateleiden liotusvettä
- 1 vaniljatanko
- 6 dl manteleita
- 2 rkl raakakaakaojauhetta
- 1 dl kookosöljyä

Blendataan kaikki ainekset ja jäädytetään 2 tuntia. Ohjeen mukaan voi myös dipata suklaakastikkeeseen (jota en ole vielä kokeillut ja yritän hillitä, etten heti kokeilisi:)

Jos jälkkärillä haluaa herkutella enemmänkin, voi lounas olla sitten salaattipainotteinen ja kevyempi, kuten tässä.

- Oman maan kesäkurpitsoja pilkottuna
- Porkkanoita pilkottuna

- Salaattia, paprikaa, oliiveja, siitakesieniä toisella lautasella

Dipit:

-Tahinia, jossa sitruunaa, suolaa, vettä
- 2 Avokadoa, valkosipuli, sitruunamehua, suolaa

Välillä tuntuu, että kissan elämä on niin helppoa, kun ei tarvitse murehtiä mitä syö. Joko saalistat itse ruokasi tai syöt sitä, mitä sinulle annetaan. So simple! Ja elämästä nautitaan kuitenkin täysillä...Nautinnollista (ja vihannespainotteista) viikon alkua!