Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

30.4.2009

Keitä sikaa by Norppa-Liisa

Aivan loistava uusimmassa Voima-lehdessä oleva vastamainos, ei osuvampaa voisi olla.



Anyweis, jospa nyt vapun viettoon :)

Kuvia

Treeniä parvekkeella




Lapsia




Vihersmoothie mustikoilla
- persiljaa
- mustikoita
- hampunsiemenrouhetta
- hunajaa
- banaania
- macaa
(muistaakseni)




Luomuviini (ainut Pirkkalan alkossa)




Itsetehty pikaluomusima
(vähä haaleeta)

lisätty kuva: Pärjäiskö näillä luomuhedelmillä vapun yli?

Hauskaa ja ekologisempaa vappua!

28.4.2009

10 askelta

Päätin koota oman näkökulman kannalta listauksen askeleista kohti terveellisempää elämää, olkoonkin sitten kuinka kliseinen tahansa.

Terveellisemmän elämän askeleet by me:
1. Ajattele luomusti (surprise!)
- Unohda ravintoaineet, mieti itse ruokaa
- Osta luomuna ainakin se, mitä käytät paljon
- Luomu tarkoittaa luonnonmukaista, mahdollisimman lähellä luontoa olevaa raaka-ainetta, joten vältä pitkälle jalostettuja tuotteita (katso sisällön listan pituutta, mitä vähemmän, sen parempi)
- Luovu valkoisista jauhoista, sokereista ja etenkin margariineista - ja näin luovut samalla läskistä
- Ota vitamiinit ruoasta, ei purkista


2. Syö kasvispainotteisesti, lihaa vain lisukkeena

- Luovu perinteisestä lautasmallista, se on tehnyt meidät sairaaksi
- Osta erivärisiä, tuoreita vihanneksia
- Kokeile uusia hedelmiä ja vihanneksia joka viikko
- Ajattele aterian kokonaisravintoa, ei vain ravintoaineita

3. Ajattele ruoan laatua ennemmin kuin määrää
- Sama kuin äsken, tyhjät kalorit ovat halpoja, entäs jos mitattaisiin ruoan ravintoarvoa ja sen kilohintaa?
-Mikä voisi olla tärkeämpää sinulle kuin voida hyvin? Miten sen voit saavuttaa? Voisitko maksaa siitä muutaman euron enemmän?
- Loppujen lopuksi laatua tarvitsee siis syödä vähemmän, joten rahaa ei kulu sen enempää

4. Suosi raaempaa ruokaa
- Mitä raaempi ruoka sen ravintorikkaampi
- Vältä kuumentamista, ainakin mikrossa, suosi matalia paistotiloja uunissa sekä pannulla, koska kuumennus tuhoaa tärkeitä ravintoaineita ja entsyymejä
- Ihmiskunnalla on pitkä kokemus raa´asta ruoasta, mutta kuumentamisesta ei. Myös eläimet voivat paremmin raakaravinnolla kuin jalostetuilla kuivamuonilla.


5. Kokeile uusia raaka-aineita ja ruokia
- Ihminen syö nykypäivänä n.20 eri ruoka-ainetta, vaikka tarjolla olisi satoja. Voisitko sinäkin voida paremmin jos saisit enemmän erilaisia ravintoaineita?
- Lisää uusia ruokia elämääsi hiljalleen, koska kroppa vastustaa kaikkea muutosta
- Päivittäinen vihersmoothie on oiva aloitus kehon puhdistamiseen

6. Anna aikaa ruoanvalmistukselle, se voi olla yllättävän antoisaa
- Aika on suhteellinen käsite, sinulla on aina aikaa tehdä työtä, mutta ei aikaa tehdä ruokaa, missä mättää?
- Mikä voisi olla tärkeämpää kuin oma terveytesi?
- Ruoanlaitto ei vaadi osaamista, vaan aikaa ja halua


7. Keskity hetkeen ja oikeasti tärkeisiin asioihin
- Jokainen hetki on tärkeä, keskity ja nauti siitä
- Tulevia ja varsinkin menneitä on turha murehtia, koska sille ei tässä hetkessä voi mitään

8. Tee sitä, mistä pidät oikeasti
- Elämä on lyhyt, kuinka haluat sen käyttää?
- Ihminen on kokonaisuus, fyysinen hyvinvointi vaikuttaa myös henkiseen puoleen ja kaikkeen mitä ajattelet, teet, uskot jne.
- Kun olet sopusoinnussa itsesi kanssa, tiedät paremmin mitä oikeasti haluat ja alat toteuttamaan sitä

9. Muista hengittää (syvään)
- Kiinnitä huomioon hengitykseesi aina kun muistat
- hengittäminen on suureksi osin pinnallista, hengitä ainakin muutama syvä veto päivässä

10. Ole esimerkkinä lähemmäisillesi

- Meitä ei ole tarkoitettu kärsimään ja valittamaan erinäisistä vaivoista, näytä muille, että vaivoja ei tarvitse olla
- Kun menet lähemmäksi unelmiasi, ehkä joku toinenkin uskaltaa

25.4.2009

Ruokaa raaempana

Olen oppinut viime aikoina, että ruoka kannattaa syödä mahdollisimman raakana, koska raakaravinto sisältää suuren joukon entsyymejä. Entsyymit mm. edistävät ruoansulamista mahassamme ja huolehtivat ravintoaineiden kuljettamisesta elimistöömme. Kypsennetystä ruoasta on tuhoutunut suurin osa entsyymeistä, hyödyllisistä bakteereista ja lämpöherkistä vitamiineista. Tässä tiivis paketti raakaravinnosta, ja toki luomuttajat -palstalla saa kiinnostuneet lisätietoa.

Seuraavassa muutamia viimepäivien kokkailuja. Reseptit ovat helppoja ja nopeita ja suht.raakoja tai ainakin paistettu pienellä lämmöllä.


Tofusalaatti: luomuvihanneksia, marinoitu luomutofu kevyesti paistettuna sipulin kanssa, salaatinkastiketta. (Salaatinkastikkeetkin ovat monet varsinaisia e-pommeja, kannattaa tsekata ja varmimmin tehdä itse, esim. oliiviöljystä, hunajasta, mausteista, viinietikka? Aikeissa tehdä lähiaikoina itse mango chutneyn tapainen kastike)


Mustapapusalaatti: luomuvihanneksia, päälle (luomu) mustapapuja (vaikka suoraan purkista), salaatinkastikkeena pelkkä maustamaton luomujogurtti, suola ja mustapippuri.


Tomaattimunakas: 3 munaa, sipulia, vettä, tomaatteja, mausteita. Sekoita munat, vesi ja sipuli astiassa ja paista kevyellä lämmöllä. Lisää sekaan tomaatit. Luomua tietty kaikki.


Näitä vihreitä smoothieita olen tehnyt jo useampia, aineksina vaihtelevasti sekaisin: - Avokado, omena, kiivi, banaani, mustikat, vadelmat, mansikat, hunaja, hamppurouhe, maca-jauhe, persilja, salaatti, pinaatti, vesi, maustamaton luomujogurtti jne. Olen lähes jokaiseen lisännyt hieman jogurttia, mutta oikeastaan pelkällä vedellä toimii kyllä tosi hyvin, on vielä raikkaampi. "Eli vihersmoothien perusajatuksena on saada ruuansulatukselle mahdollisimman helpossa muodossa olevaa tavaraa koneeseen..." lisää luomuttajat -palstalta.



Tässä kokeiltiin myös tuorepuuroa luomukaurahiutaleista. Itseasiassa meillä on höyryttämättömiä kaurahiutaleita, eli onkohan tämä sitten raakapuuroa? Puuroainekset jätettiin siis liottumaan yöksi ja aamulla kaadettiin vesi pois ja pistettiin sekaaan hieman suolaa ja rusinoita. Tarkoituksena olisi kokeilla seuraavan kerran vastaavaa quinoasta, joka on vielä ravintorikkaampi. Tästä mm. ohje ja muitakin ohjeita.



Tässä toinen smoothie, maustamaton jogurtti+itsetehtymysli = oiva välipala



Tämä ei ole omatekemä annos, vaan kävimme syömässä ravintola Jalla Jallassa Tampereella. Seinät mainostaa pizzaa ja kebabia, mutta Egyptiläisen ravintolan listalta löytyy myös kasvisvaihtoehtoja kattavasti ja itse maistoin ensimmäistä kertaa Hummusta, joka on kikherneistä tehtyä tahnaa. Mukana myös falafelejä ja kokonaisuudessaan annos vaikutti aika terveelliseltä - ainakin verrattuna muiden vetämiin kebabeihin, pizzaan ja ranskalaisiin. Käännytettäviä riittäisi siis:)



Ostokseni Hyvinvoinnin tavaratalosta saapuivat ja kaikki vaikuttaa ensikokeilemalta tosi hyviltä. (Paitsi kuukuppia ja hamppupihvejä en oo vielä ehtiny kokeileen:) ) Itseruskettava ei ainakaan minulle jättänyt laikkuja tai ollut liian voimakas - tosin pohjarusketusta löytyy jonkin verran. Olen saanut nauttia auringonottamisesta jokainen aurinkoinen aamu omalla parvekkeella :)



Ja loppuun vielä kuvien kruunu: lähellämme oleva kävelytie/alikulkutunnelin alue ihan kaameen roskainen ja täynnä pulloja ja romuja. Oli pakko lähettää kuvia paikalliseen lehteen, että voisivat tulla siivoamaan ne!

t. valivali kukkahatutäti

24.4.2009

Sairaudet tänään...

Osallistuin juuri TNS-Gallupin nettikyselyyn liittyen elämäntapaan ja kulutustottumuksiin. Huvittavaa oli, kun tämä sairaus-kohta tuli eteen:

Mitä seuraavista sairauksista sinulla on?




Oikeasti miettikää, jos tämmöinen kysely olisi pidetty 100 vuotta sitten, pikkasenko ihmiset olisivat ihmetelleet, että mitä helv noi tarkottaa?!

23.4.2009

Proteiinien laatu

On jo aika päivittää infoa lisäproteiineista. Viime aikoina olen aika pitkälle joutunut arvioimaan uudestaan hyväksi luultuja tuotteita ja luopunut ainakin lähes kaikista soijatuotteista. Alkaisikohan laatutietoisuus saamaan täällä Suomessakin tilaa pelkän hinnan ja markkinointihehkutuksien sijaan myös lisäproteiineissa, joita itsestään muuten huolehtivat ja huippukuntoa tavoittelevat suurissa määrin käyttävät? Aiheeseen perehtyminen ja pikkasen korkeamman hinnan maksaminen kannattaa, koska se maksaa itsensä moninkerroin takaisin.

Tässä tämänhetkiset omat arviot lisäravinneproteiineista:

Hera:

  • Suosituin lisäravinne tällä hetkellä, koska vaihtoehdot eivät kovin tunnettuja

  • Peräisin lehmästä, juuston valmistuksen sivutuote, raaka-ainetta paljon saatavilla, eikä sille ole elintarvikeollisuudessa juuri muuta käyttöä, mikä osittain selittää sen suuren suosion

  • Teollinen tuotantotapa, kaukana alkuperästään

  • Samat ongelmat kuin muiden maitotuotteiden kanssa (lehmien ja niiden syömän rehun kautta kemikaalit ym. tuotteeseen, homogenoitu koostumus saatta aiheuttaa terveyshaittoja, ei sovi maito-allergikoille ks. maitotauti)

  • Ei saata sopia myöskään muna-allergikoille, koska saattaa sisältää vähän myös sitä

  • Hehkutetaan paljon, kyllä edesauttaa varmasti lihaskasvua ja rasvanpolttoa- mutta terveysvaikutuksia ei tunneta tarpeeksi, joten kannattaa olla hieman varovainen ainakin jos paljon käyttää

  • Suuret markkinointikoneistot, valtavan lisäravinnebisneksen kärkituotteita

  • Oma mielipide: kakkaa, saattaa aiheuttaa turvotusta, ilmavaivoja, on teollista ja yliarvostettua

  • Jokainen, joka on joskus unohtanut tiskaamattoman heraproteiiniä sisältäneen sheikkerin huoneenlämpöön pariksi tunniksi tietää, että MIKÄÄN ei haise pahemmalle kuin “pilaantunut” hera, sopii miettiä mitä heralle tapahtuu ihmiskehon sisällä, missä on myös lämmintä.

Soija:
  • Peräisin soijasta, joka suureksi osin on geenimanipuloitua sekä kemikaaleja sisältävä

  • Pitkälle jalostettu

  • Paljon allergiaa maidon tapaan

  • Soijapapujen turvallisuudesta ristiriitaista tietoa (vaikuttaa mahdollisesti kehon hormoni toimintaan epäsuotuisasti)

  • Ei ympäristöystävällinen (toki parempi kuin lihantuotanto tai herantuotanto)

  • Suuret markkinointikoneistot (heran jälkeen toiseksi suosituin proteiinilisäravinne)

  • Oma mielipide: Ei kiitos

Hamppu:
  • Kasvatetaan orgaanisesti ilman torjunta-aineita, ei ikinä geenimanipuloitu

  • Siemenet sisältävät mm. omega 3 ja 6 hyvässä suhteessa

  • Sisältää kaikki 8 tärkeintä aminohappoa

  • Ei aiheuta allergiaa

  • Ympäristöystävällinen

  • Oma mielipide: Loistotuote kaikin puolin, jauheena, siemeninä, rouheena jne. esim. hampunsiemenrouhe sisältää yli 30% proteiinia ja on edullinen

Herne:
  • Ihanteellinen, käsittääkseni kaikkein paras aminohappokoostumus

  • Lähes orgaaninen (hieman epämääräinen selitys, mikä on NUTRALYS®?)

  • Hyvin vähäistä allergia
  • Ei geenimanipuloitu

  • Ympäristöystävällinen

  • Ei kokemusta, mutta haluaisimme mahdollisesti tutustua

Riisi:
  • Käsittääkseni hyvä aminohappokoostumus

  • Kuitenkin ei-ympäristöystävällinen

  • Myös orgaanisena
    (- Huonosti löytyi uskottavaa tietoa, koska aika uusi tuote minulle, kertokaa joku viisaampi)

Toki Heraa ja Soijaa saa myös orgaanisena jauheena, suomessa tosin vielä heikohkoa tarjonta. Silti ne ovat pitkälle jalostettuja tuotteita, mutta toki parempia kuin ei-orgaaniset. Riisi- ja herneproteiineista tietoa löytyi vähemmän.

Olen itse alkanut vähentämään lisäproteiinien käyttöä ja miettimään enemmän ravinnon kokonaisvaltaisuutta. Proteiinien laatu, aminohappokoostumus ja imeytyvyys on ainakin tärkeämpi kuin sen määrä.
Lisäksi se on kaukana oikeasta ruoasta, mitä tässä elämäntavassa olisi tarkoitus tavoitella.


Lähteitä:

vitamins.lovetoknow

innvista

dhigroup

+ omat kokemukset



t. Heidi +Rikulta pari lisäystä (ps. jos joku haluaa lähes täyden pussin heraa/soijaa tule hakeen meiltä!)

Numen

Multa on jotenkin mennyt ohi tämä Numenin joulukalenteri, jossa on paljon hyvää perustietoa ytimekkäästi puhtaan ruoan merkityksestä ja käytännön vinkkejä ja reseptejä. Lukaiskaa ihmeessä, varsinkin jos tykästyitte Nutrix-kirjasesta. Erityisesti suosittelen lukemaan kalenterin kohdan maitotuotteista ja ruoan lämmittämisestä.

Numen tarjoaa siis uusinta (ja ikivanhaa) ravinto-oppia ja samoilla linjoilla heidän kanssa hyvin pitkälle ollaan. Itse tosin aika aloittelijatasolla, mutta siitähän se lähtee, kun alkuun pääsee. Itse aion jatkaa kokeilua raakapuurolla, jota on jo useassa blogissa kokeiltu. On jo aikakin luopua mikromyrkytetystä puurosta. Tässä ohje.

Numenista listätietoa tässä ja heidän Plaza.fi:n haastattelu löytyy tästä

22.4.2009

Koti- ja ravintolaherkkuja

Kävimme eilen Tampereen toisessa kasvisravintolassa Gopalissa. Ruoka oli todella hyvää ja suosittelen lämpimästi! Lounas tarjoillaan seisovasta pöydästä, jossa on erilaisia salaatteja (esim. kikhernesalaatti), sekä lämpimiä ruokia kuten tofua ja linssejä intialaisittain ja hinta määräytyy annoksen painon mukaan. Ruoat ovat siis intialaisittain maustettuja ja myös luomua on tarjolla. Gopal ja aikaisemmin kertomani Veganissimo ovat ravintoloita, joissa tietää varmasti syövänsä terveellisesti ja ainakin osittain luomusti. Yksittäisiä annoksia saattaa löytyä muistakin ravintoloista, mutta niistä en löytänyt tietoa. Onkohan muissa kaupungeissa vielä luomuravintoloita? Ainakin tämän uutisen mukaan yksi Helsingin luomuravintola on jo flopannut:(


Tässä muutama kuva Gopalista:















Kotona pääsin sitten vihdoin ja viimein tämän jälkiruoan kimppuun.Eli seuraavan kerran kun mielesi tekee jäätelöä tai muuta herkkua, kokeile tätä ohjetta ja katso sitten tekeekö mieli vielä jotain.

"Jäätelö"
- luomu avokado

- pakastemarjoja (mitä haluat)

- luomuhunajaa
- (Kara) kookoskermaa


Kuori ja paloittele Avokado tai halkaise se oikeaoppisesti (jota en vielä osaa). Lisää sekaan marjat, hunaja ja kookosmaito.
Siis älyttömän hyvää - ja myös kroppa kiittää. Tämä ohje ja myös lisää reseptejä löytyy mm. tästä ja luomuttajat-palstalta (jatkossa).

Tein myös kahta erilaista super-smoothieta:

Vadelmainen
-1 rkl Hampunsiemenrouhetta - 1 tl maca-jauhetta - 1 tl agave -siirappia - vähän vadelmia - puolikas banaani - desi maustamatonta luomujogurttia - desi vettä

Mansikkainen
- muuten samat aineet, paitsi kourallinen manssuja ja hunajaa makeutukseksi

Näitä ei sitten kannata juoda ennen nukkumanmenoa, tuli vähän liiankin virkee olo:)

21.4.2009

Ihan sekasin luomusta

Näin on näreet.
Sain viimein tehtyä itse LUOMUmaapähkinävoita:
- Luomu maapähkinöitä
- Luomu rypsiöljyä
- Pinkkiä vuorisuolaaEnsin paahdoin pähkinöitä n. 10 min kuivalla pannulla, sitten pähkinät, öljy ja suola blenderiin ja annoin seostua massaksi. Purkitin lasipurkkeihin (entisiin ostettuihin maapähkinävoi) lämpinänä ja annoin jäähtyä ja sitten jääkaappiin. Säilyvyyttä seurataan, ei ainakaan ostetussa voissa ollut mitään säilöntäaineita, niissä tosin ei ollut kai öljyäkään. Kertokaa joku viisaampi ensinnäkin, olisiko kaikkea muuta öljyä paitsi kookosöljyä syytä välttää?

Mutta tarpeeksi hyvää tästä tuli itsetekemäksi, crunchya, eli rapeaa ei pehmeää. En tiedä voiko itse saada edes ihan pehmeää. En mitannut tarkkaan aineita, (karkeesti arvioituna 300g pähkinöitä/desi öljyä) mutta ehdottomasti halvemmaksi tuli tämä tapa kuin ostaa valmis purkki. Käytän maapähkinävoita siis puurossa, sekä syön sellaisenaan:) Myös levitteenä hyvä jos syö leipää tai sen tapaista. Voisin melkein elää tällä, mutta odottakaas kun teen itse sitä suklaata.

Kävimme siis Tampereen luomukaupoissa, Runsaudensarvessa, LuomuAnissa Kauppahallissa sekä Sokoksen luomuvalikoimissa, jonka hedelmä- ja vihannesosasto oli yllättävän hyvä. Kaikki ostokseni oli luomua ja rahaakin vähän paloi, mutta tuli muutama spessumpi tuote hankittua. Runsaudensarvesta ostin hifimmät ainekset (alempana)+ vähän luomusoijarouhetta, Kauppahallista reilusti vihanneksia, Sokokselta mm. luomuavokadoja (7 eurolla!), banaaneja ja kookoskermaa.


Hifimmät ostoni:
Kookosöljy, jota olen n. kuukauden jo käyttänyt lähinnä paistamiseen, mutta sillä on myös muita hyviä käyttötarkoituksia.

Macajuurijauhe (n. 14€), "superfood", pakkauksessa lukee, että energisoi, parantaa kestävyyttä, voi kasvattaa lihasmassaa jne. Voi käyttää mysliin, smoothieen, jogurttiin jne. Macasta lisää mm. tästä (enkuks)

Agave Syrup makeutukseen, esim. smoothieissa ja tulevan raakasuklaan aines.
"Agave siirappi :

Luomu Agave siirappi, luomu
Meksikosta Agave siirappi (nektari)on agaven mehusta kokoonkeitetty pehmeä arominen makeutusaine. Sen sokerista 70% on hitaasti imeytyvää hedelmäsokeria. Makeampaa kuin useammat muut makeuttajat,eli pienemmällä määrällä pärjää." Tulee siis tosin Meksikosta asti, mutta positiivista se, että on tiukkaa tavaraa eli riittoisaa.

Tämä oli ehkä kiinnostavin löytö, jonka löysin sattumalta:


Kotimainen hampunsiemenrouhe, 500g 4,60€
proteiinia 35%, öljyä (omega 6 jA 3) 10%.
- Ruoanlaittoon, smoothieen, puuroon jne. Huippua se, että aikaisemmin postaamani hamppuproteiinijauhe sisältää 49% proteiinia, ja on yhtä hyvä laatuinen ja tietenkin luomu, mutta maksaa kuitenkin 20-25€ riippuen kaupasta. Sama satsi tätä rouhetta maksaa 4,60€ ja tätä lisätään yhtä lailla smoothieen kun jauhettakin. Mahtavaa, edullista, kotimaista! Hamppu pitäisi ehdottomasti olla superfood-listassa. Olemme pohtineet tätä hampun viljelyä (sallitun lajikkeen) tai ainakin oman palstatilan vuokraamista kesäksi. Saa nähdä mihin tämä kaikki johtaa :)

Pakko vielä pistää tämä:
Faith in naturen suklaa-suihkugeeli, johon olen ihan ihastunut:

Superruokia

Kokosin tähän listaan superruokia (superfoods), jotka sisältävät erityisen paljon ravintoaineita ja joiden sisällyttäminen ruokavalioon rikastuttaa sitä varmasti enemmän tai vähemmän. Koska lähes kaikenlainen materiaali pitää kyseenalaistaa, otin tähän tuntemani, oman kokemuksen mukaan varmat ja turvalliset valinnat poislukien esim. soijan. Allaluetellut parempia tietysti luomuna, mutta sen puutteessa ja pienemmissä määrin myös ei-luomuna. Lähteenä wikipedia (en), jonka listauksesta olen jättänyt siis osan pois.

Omena
Avokado
Banaani

Pavut (paitsi soijapavut)

Punajuuri
Mustikka
Parsakaali

Kaakao

Kahvipapu

Karpalo
Pellavansiemen

Lehtikaali

Kaura
Appelsiini
Papaya
Kurpitsa
QUINOA
Vadelma
Ruusunmarja

Lohi (villi)

Merilevä (ei paljoa kokemusta)

Pinaatti
Bataatti (sweet potato)
Vihreä tee
Tomaatti
Kalkkuna (luomu, ei tosin kokemusta)

Saksanpähkinä/pähkinä (walnut)
Maustamaton jogutti, luomu
Hamppu (lisätty myöhemmin)

QUINOA

Lisäksi erityisesti nämä hifimmät, joista itsellä ei VIELÄ kokemusta:

Goji-marja
Aloe Vera
Maca
Incan Berry

Spirulina
Chlorella
Propolis
Emomaito
Bee Pollen (mehiläisen jalostama siitepöly)


Lähteet: wikipedia, luomuttajat-forum (jossa mennään vielä pidemmälle..)

20.4.2009

Possua ja pisnesmiehiä

Tässä manteleita ja avokadoa työpaikalla mussutellessani työkaveri laittoi linkin musavideoon:



Niinhän se on, että raha tätä maailmaa pyörittää..
Niin ihmiset kuin eläimetkin, "enemmistö alistettu voitontavoittelun välineiksi"...

"Köyhdy niin näet oleellisen"

Eilisen Aamulehdessä oli Tero Tähtisen hyvä kolumni: "Köyhdy, niin näet oleellisen", joka kannattaa lukaista. Samassa lehdessä oli myös juttua ekologisuudesta, kun 3 perhettä yrittää elää ilmastoystävällisemmin ja heidän taivaltaan seurataan. Hienoa, että näitä juttuja on myös enemmistön luettavilla.

Meille ei muuten tuu mitään lehtiä, mutta taloyhtiössämme on viisas tapa, jossa joku jättää käytävään lehden luettuaan sen ja naapuri (me) voi sen sitten napata:) Myös lehtiroskiksista löytyy joskus jotain.

Ass-marketin luomut

Alkuun päivän uutinen:

"Elintarviketeollisuus tarjoilee jokapäiväisen ruokamme mukana jo 350 erilaista lisäainetta. Länsimaisen kuluttajan arvellaan popsivan lisäaineita 6-7 kiloa vuodessa. Vain pieni osa niistä on tarpeen ruuan säilymisen parantamiseksi. Suurin osa kuluttajille tuntemattomista aineista vaikuttaa vain ruuan makuun ja ulkonäköön, kirjoittaa maanantain Kaleva."
Koko uutinen

Kävin just S-marketissa luomuostoksilla aikeissani tehdä blogeissa hehkutettua luomuavokado-kookoskerma-marja-hunaja - "jäätelöä". Vihastukseni oli kyllä suuri, kun taas tajusin kaupan luomuvalikoimattomuuden ja näin jäi avokadot, bataatit sun monet muut vihannekset hyllylle. Luomuvalikoimaa ollaan kyllä kuulemma (vastaukseni palautteeseeni) täydentämässä ensi vuonna, mutta se ei paljoa nyt lohduta. Huomenna täytyneee suunnata kauppahallin Luomu-Aniin ostamaan kerralla enemmän vihanneksia. Lähikauppa ja sen valikoima merkitsee meille valitettavan paljon, koska emme omista autoa, eikä isompia ostoksia ole kiva raahata kaukaa.

Avokado-kokeilut jää siis huomiselle, mutta nämä luomut tarttuivat kaupasta mukaan:

HeVi:
- omenat (tosin Argentiinasta)
- Ruukkusalaatti
- Kiivit, Italia
- Paprika, Israel
(lisäksi on keräkaali ja perunoita luomuna)


Kylmäosasto:
- maito, Valio
- jogurtti, maustamaton, Valio
- viili, Valio (kahta makua)
- appelsiinimehu, Valio
(lisäksi Yosa-tuotteita luomuna ja kuulemma Edam- juustokin löytyy luomuna)


Lihaosastolla -hiljaista, kuivaosastolla en nyt käyny, mutta ainakin perus kaurahiutaleet, vehnäjauhot, ruisjauhot jne löytyy luomuna.

Ostin siis taas luomumaitotuotteita, mutta tarkoituksena olisi käyttää niitä kohtuudella, lähinnä puuron ja kahvin kanssa sekä lisukkeina smoothieissa.

Paljon on pohdittu, onko ekologista ostaa luomuna kaukaa tuotuja tuotteita vai suosia kotimaisia. Itse suosisin ensisijaisesti tietysti kotimaista luomua ja sesongin mukaan sitten vähän vaihtelevasti kotimaisia ja ulkomaisia. Talvisaikaan (eli Suomessa piiitkään) ulkomaiset luomutuotteet saattavat olla parempi valinta kuin kotimaiset kasvihuoneissa kasvatetut, mutta kesällä taas kotimaisia ainakin varovaisesti. Riippuu myös määristä, eli jos syöt kilon omenoita päivässä, niin parempi olisi varmaan suosia niissä luomua.

Tästä pääsemme myös siihen, että kannattaako suosia ei-luomua vai luomu-gluteenia, eli esim- ei-luomuhirssiä vai luomuruista. Oikeaa vastausta on vaikea sanoa, mutta riippuu ainakin kehotyypistäsi (=olostasi) ja siitä kuinka paljon niitä vedät. Pienet gluteeniannokset eivät varmaankaan ole suureksi haitaksi taikka pienet torjunta-ainejäämät hirsseissä. Toki luomu takaa aina tietyn laatutason eli yhtään huonoa luomutuotetta ei ole olemassa. Olennaista on kuitenkin niiden tuotteiden, joita käytät reilummalla kädellä vaihtaminen luomuun (ainakin aluksi), sitten voit jatkaa hifistelyä pikku hiljaa :)

Tämä edellinen kysymys ja "ravintoguru" Olli Postin (Nutrix) vastaus on peräisin vasta perustetulta www.luomuttajat.fi -palstalta, joka on aiheesta kiinnostuneiden keskustelufoorumi ja sopii ihan "luomualoittelijoillekkin". Sivustolla jaetaan tietoutta, reseptejä, linkkejä, vinkkejä jne eli sinne mukaan jos aihealue kiinnostaa.


19.4.2009

Soijat vaihtoon

Aikaisempi postaukseni kirjasta herätti muutamia kommentteja, kiitos niistä suuresti. Kuten huomaatte, aiheet rönsyilevät ruoka-ohjeista mielipiteisiin, tykkään kirjoitella ja minulla on (toistaiseksi) aikaa siihen:). Kaikki kommentointi, palaute ja ideat ovat enemmän kuin tervetulleita.

Jatkuvasti sitä vaan oppii uutta, mutta hyvä niin. Olemme alkaneet vältellä maitotuotteita vaihtamalla niitä lähinnä soijakorvikkeisiin. Nyt aion vaihtaa soijakorvikkeet taas muihin - kaurapohjaisiin tai luomumaitopohjaisiin, tavoitteena siis vältellä pitkälle jalostettuja tuotteita, joita useimmat soijatuotteet valitettavasti on. Eri asia sitten luomusoija, mutta sitä on hankalammin saatavilla. Suosittelen siis soijavalmisteiden sijaan käyttämään kohtuudella luomumaitotuotteita sekä kaurapohjaisia - ennen kaikkea katsomaan tuotteen ainesosia ja varsinkin listan pituutta ja e-koodien määrää. Yosa -luomukauravalmisteet ovat parempi valinta, vaikka osassa niistäkin ainesosien lista pitkä. Luomu on kuitenkin AINA parempi valinta.

Myös soijarouhe, jota useassa jauheliha-korvike ruoassamme olemme käyttäneet, jää nyt vähemmälle ja korvaantuu luomusoijalla (huonommin saatavilla)ja luomutofulla. Monet voivat ahdistua, että mitä tässä nyt enää voi syödä, mutta eipä ole sitä valinnanvaikeutta, kun kerran jaksaa opetella puhtaiden ainesten käytön. Sen jälkeen teollinen mössö varmasti maistuu siltä, ettei sitä enää edes halua.

Soijapavut

Lisäsin tämän kohdan kysymyksen innostamana. Kun googlettaa suomeksi "soijapavut" tulee tulokseksi monia terveysväittämiä, joihin ensimmäisessä kommentissa viittasinkin. Kuitenkin muistin tarkistaa Pollanin kirjasta (joka on uusi raamattuni:) ) tarkemmin asiasta ja siellä sanotaankin seuraavaa:

"Sellaisenaan soijapapu on sopimaton ravintokasviksi. Se sisältää joukon "vastaravintoaineita" eli yhdisteitä, jotka käytännössä estävät vitamiineja sekä hivenaineita imeytymästä elimistöön, sotkevat hormonijärjestelmää ja estävät elimistöä hajottamasta myös soijan omia proteiineja. Aasian ruokakulttuurien oli itse keksittävä, miten tästä hankalasta kasvista saatiin erittäin ravitsevaa ruokaa -ja näin alettiin valmistamaan tofua"

Ainoastaan tofusta on siis pitkä kokemus historiassa ja googlettamalla "soybeans ja health" tuleekin vastaukseksi mm. tämä artikkeli soijapapujen haitallisuudesta, sekä myös wikipediassa on ristiriitaista tietoa (Suomen wikipediassa tietoa on todella suppeasti). Artikkelissa sanotaan myös soijaproteiini-isolaatin oleva "not so friendlyä" juurikin sen teollisen käsittelytavan vuoksi. Tässä todellakin oppii, kun tietoa joutuu etsimään ja vielä arvioimaan lähdemateriaalin luotettavuutta. Itse ottaisin ainakin varman päälle ja uskoisin näitä lähteitä, ennemmin kuin suomalaisia.

Back to basics eli helppoihin kokkailuihin.
Seuraavassa 2 nopeaa, ravintorikasta ateriaa:

Valmis falafelit quinoan kanssa


Valmis falafelit on ostettu Ruohonjuuresta (jääkaapista) ja valitettavasti pakkaus on jo roskissa, mutta hyviä oli. (ainesosalistaa en enää muista -enkä tiedä onko parhain valinta, mutta eineksistä puhuttaessa varmaan parhaimpia kasvistuotteita)
Dippinä luomu-linssi-tofu voileipätahnaa (ainakin Hyvinvoinnin tavaratalo)











Luomumunakas


- 3 luomumunaa
- paketti marinoitua luomutofua
- 2 sipulia
- mausteita (suolaa, mustapippuria, paprikaa)

Paista muutama minutti pilkottuja sipuleita ja tofua kookosöljyssä.
Sekoita tällä välin munat astiassa, lisää hieman vettä ja mausteet. Kaada seos hieman ruskistuneiden tofun ja sipulin sekaan. Anna paistua munakkaaksi.

Tämä on sitten oikein ravintorikas proteiinipaukku. Tarjoile runsaiden vihannesten sekä esim. quinoan kera. Kuvassa on mm. suomalaista lanttua, joka sisältää luonnostaan vaikka mitä.

17.4.2009

Surullinen McDonald's

Kuinka kauan hampurilainen voi säilyä?



Tästä tuli mieleen pari vuotta vanha Thaimaassa otettu kuva, lapsille mäkki- ja pizzaleluja:(

Ravitsemustiede tietää mitä siltä tilataan

Olen innoissani juuri lukemastani kirjasta Michael Pollan: Oikean ruoan puolesta (2008) ja haluan jakaa innostukseni tässä kirjoituksessa ja suosittelen kaikille ravintoasioista kiinnostuneille lämpimästä tätä kirjaa. Seuraavassa kirjoituksessani kerron omia näkemyksiä ja mielipiteitä ravitsemuksesta (ilman ammatillista taitoa) siteeraten kirjaa aika paljonkin. Teksti on pitkä, joten varaa hetki aikaa:)

Olen törmännyt lukuisiin terveysuutisiin tai tutkimusten analysointeihin mm. lehdissä ja blogeissa, joissa todetaan tietyn ravintoaineen esim. vähentävän diabeteksen tai lisäävän syövän riskiä. Juttujen kirjoittajat ovat joko ravitsemusalan ihmisiä tai maallikkoja, omaten jollain tasolla kattavan tietämyksen aiheesta. Blogeissa siteerataan uusimpia uutisia tai avataan ravitsemusnäkökohtia uuteen valoon, kuten rasvojen/hiilihydraattien merkitystä (määrää/laatua) länsimaisissa ravitsemussuosituksissa. Omia tulkintoja perustellaan lähteinä olevilla tutkimuksilla ja välillä tuntuu, että niissä korostetaan enemmänkin määrää - eikä laatua.


Itse kiinnostuin aiheesta ja tutkimusten luotettavuudesta havainnoituani sen, että tutkimustulokset ovat useinkin ristiriidassa keskenään esim. toinen tutkimus puoltaa tyydyttynyttä rasvaa ja toiset taas tuomitsevat sen. Tutkimuksissa kohderyhmiä seurataan jokunen vuosi ja todetaan, että yhdellä ryhmällä on alhaisempi kolesteroli, koska he käyttivät kolesterolia alentavaa margariinia ja näin saadaan mainostaa taas yhtä jalostettua elintarviketta ottamatta huomioon kokonaisruokavalion merkitystä (hieman kärjistetty esimerkki). Tutkimusten kohteena harvemmin ovat yksittäiset puhtaat raaka-aineet, koska kenen intressi on tutkia ja rahoittaa niitä.


Usein tutkitaan siis vain yhtä ravintoainetta, eikä ymmärretä sitä, että ihminen on kokonaisuus, jonka ruokailutottumuksissa yksittäisten ravintoaineiden saannin merkitys voi olla pieni. Näin poissuljetaan kokonaisruokavalion merkitys, liikunnan määrä sekä mm. se, että ihmiset ollessaan tutkittavana usein muuttavat ruokailutottumuksiaan automattisesti parempaan suuntaan tai varsinkin vähättelevät syömistensä määrää.


"Kroonisen sairauden syytä selvitetään tutkimalla ihmisen ruokavaliota. Sairastuessaan ihmiset kuitenkin usein muuttavat ruokailutottumuksiaan, joten heidän ilmoittamansa ruokavalio ei välttämättä' ole enää se, joka aiheutti sairastumisen".


Kirja tiivistää kaiken olennaisen viime vuosisadalla teetetyn tutkimustiedon yksiin kansiin. Kirjan tarkoituksena on löytää uudelleen syömisen ilo ja oikea ruoka, ja vaikka luulet tietäväsi kaiken tai tarpeeksi ravitsemusasioista saat varmasti tästä lisää ajateltavaa. Kirjassa painotetaan länsimaisen ruokavalion tuhoisuutta verrattuna mihin tahansa muuhun alkuperäisempään ruokavalioon, kuten japanilaisen,intialaisen, välimeren jne.


Kirja on jaettu kolmeen osaan, joista ensimmäinen kertoo elintarvikeyritysten, ravitsemustieteilijöiden sekä toimittajien liitosta. He kaikki hyötyvät siitä hämmennyksestä, mikä länsimaalaisella nykyihmisellä on syömisiään kohtaan:


"Jos ihmiset päättävät omista syömisistään ilman ammattiapua, se tietää elintarvikeyritykselle taloudellisia menetyksiä, ravitsemustieteilijälle hiipuvaa uraa ja lehden päätoimittajalle tylsää uutispäivää".


”Teollisuus tarvitsee teorioita suunnitellakseen entistä jalostetumpia elintarvikkeita”


" Elintarviketeollisuuden rahoittama ravitsemustiede kykenee tuoreen arvion mukaan löytämään vuorenvarmasti terveyshyötyjä mistä tahansa elintarvikkeesta, jota sitä on pyydetty tutkimaan "


”Yksityinen terveydenhuoltoala kerää sievoisemmat voitot kroonisten sairauksien hoitoon tarkoitetuista uusista lääkkeistä ja hoitomenetelmistä kuin ihmisten syömistottumuksien täysremontista”


"Valtaosa 50 viime vuoden aikana saamistamme ruokavalioon liittyvistä suosituksista on tehnyt meistä sairaampia ja huomattavasti lihavampia."


Ihmisistä ei ole tullut sen terveempiä ammattilaisten neuvonnan kautta. Päinvastoin. Elintarvikebisnes tuo markkinoille Usa:ssa vuosittain 17 000 uutta tuotetta lääketeollisuuden kasvusta puhumattakaan. Vuonna 1982 ravitsemuskieleen tulivat seuraavat termit: monityydyttämätön, kolesteroli, kertatyydyttymätön, hiilihydraatit, kuitu, polyfenoli, aminohapot, flavonolit, karotenoidit, antioksidantit, probiootit ja fytokemikaalit. Kirjassa käytetään käsitettä nutritionismi kuvaamaan ideologiaa (ei tiedettä), ravintoaineuskoa, joka on saanut meidät uskomaan, että tärkeintä ei ole itse ruoka vaan ravintoaine ja että tarvitsemme ruokavalintoihimme asiantuntija-apua, koska ravintoaineita ei voi ymmärtää kukaan muu kuin tutkija. Kriittisen tarkastelun kohteena ovat siis erityisesti yksittäiset ravintoaineet, jotka ovat ohittaneet tieteellisten tutkimusten valossa itse ruoka-aineen.


" Yhtä ravintoainetta kerrallaan tarkastelevissa tutkimuksissa on se vika, että se irrottaa ravintoaineen erilleen ruoasta, ruoan ruokavaliosta ja ruokavalion elämäntavasta. Tutkijat tutkivat muuttujia, jotka voivat eristää ja jos muuttujaa ei voi eristää on mahdoton sanoa onko sen läsnä- tai poissaololla merkitystä".


"Jopa valmiseineksiä voidaan pitää terveellisempinä kuin jalostamattomista raaka-aineista tehtyä ruokaa, jos niissä on tietty määrä haluttuja ravintoaineita"


"Ihmiset eivät syö ravintoaineita vaan ruokaa ja eri ruoat voivat käyttäytyä aivan toisin kun niiden sisältämät ravintoaineet".


Jos tutkimusryhmistä toinen vähentää rasvojen käyttöä ja korvaa sitä jollain muulla, esim. kasviksilla, oletetaan positiivisen vaikutuksen olevan automaattisesti vähennetyssä rasvassa eikä lisätyissä kasviksissa. "Syö vähän lihaa" - oli kielletty sanamuoto USA:n virallisissa ravitsemussuosituksissa, joka korvattiin epämääräisellä "Välttäkää tyydyttynyttä rasvaa", mikä poistaa itse ravintoaineen välittäjän - elintarviketeollisuuden tuottavan mehevän naudanlihapihvin vastuusta. Yleensäkin "syökää vähemmän" -oli paheksuttu ilmaus, joka korvattiin paremmalla "syökää enemmän vähärasvaisia tuotteita" -sloganilla. Tutkimukset korostavat ravintoaineiden määrittelyä puhtaan, käsittelemättömän ruoan sisään, ja näin ihmiset ostavat maitoa, koska siinä on kalsiumia, proteiinipastaa, omega3-vitaminoitua margariinia, täysjyvä-muroja ja maitohappobakteroituja jogurtteja.


Toinen osa käsittelee rajua ihmisten ruokailutottumuksissa tapahtunutta muutosta sitten maanviljelyksen keksimisen eli sitä miten ruuasta on onnistuttu muokkaamaan ravintoaineita sisältävä elintarvike.


"Länsimainen ruokavalio on syrjäyttänyt tuhansien vuosien mittaan kehittyneet ja koetellut suhteemme tuoreisiin ruoka-aineisiin, joihin elimistömme on ajan mittaan mukautunut, ja odottaa elimistön nyt selviytyvän kourallisesta tehokkaasti välittyviä ravintoaineita, jotka on riistetty alkuperäisestä ravintokontekstistaan"


"Länsimaiset elintasosairaudet kuuluvat nykyelämään niin itsestäänselvästi, ettemme tahdo uskoa ettei niin ole aina ollut eikä tarvitse olla. Useimmat meistä suhtautuvat kroonisiin sairauksiin kuin säähän ja pitävät meitä onnekkaina, kun nykyaikainen lääketiede pystyy sentään vaikuttamaan niihin, toisin kun säähän".


" Pitkälle jalostetut elintarvikkeet ja valkoiset viljatuotteet ovat lisääntyneet, ruokakasveja ja karja kasvatetaan valtavina monokulttuureina kemikaalien avulla, nykyaikainen maatalous tuottaa huikeat määrät halpoja kaloreita sokereina ja rasvoina ja ihmisen ruokavalion biologinen monimuotoisuus on kaventunut kouralliseksi perusraaka-aineita, lähinnä vehnäksi maissiksi, soijaksi."


Sokerin tulosta eräs ravitsemusasiantuntija on todennut:


"Olemme keskellä kansallista koetta jossa tutkitaan glukoosin piikittämistä suoraan suoneen".


Kun sokerin ja valkoisen jauhon tyhjä ravintoarvo ja siitä seuranneet sairaudet huomattiin, alettiin ruoka-aineisiin lisäämään keinotekoisesti vitamiineja - siis niitä, jotka niistä ensin poistetaan. Kuitenkin vaikka lisätyt vitamiinit ovat parempi kun ei mitään, eristäminen ei ikinä korvaa originaalin ruuan muita ominaisuuksia. Kun tuoretuotteiden sisältämiä antioksidantteja prosessoidaan eli muokataan ja siirretään toiseen ympäristöön, ne ei näytäkään tehoavan samalla tavalla. Tässä ilmiössä on kyse kokonaisuudesta sekä tuotteen kaikkien ravintoaineiden vaikuttamisesta ihmisen monimutkaisen anatomian (esim. ruoansulatuksessa syntyvien happojen) kanssa.


"Kokojyvää sisältävä ruoka kohensi terveyttä tavalla,jota sen sisältämät yksittäiset ravintoaineet eivät pystyneet selittämään. Hyöty jäi vähäisemmäksi, kun ruokavalioon vain lisättiin samoja ravintoaineita"


Tämä on itselleni mielenkiintoinen tieto, kun itsekin joskus uskon korvaavani vitamiinipillerillä päivän puuttuvat kasvikset. Myös se, mitä ihmiset jättävät syömättä saattaa vaikuttaa yhtä paljon kuin se mitä he syövät, josta tullaan sitten lihansyöntiin ja lihan tyydyttyneistä rasvoista kertoviin tutkimuksiin. Jos tutkimuksen (mahdollisesti kyseenalainen) tulos on lihansyöntiä puoltava, päästetäänkö pannasta liha vai pelkkä rasva? Vai onko lihansyönnin vähentämistä puoltavissa tutkimuksissa kyse siitä, että liha korvaa lautasella kasvikset? Tämäkin on mielenkiintoista.


Lukuisat havainnot ja tutkimukset osoittavat, että "Jos ihmiset luopuivat perinteisestä ruokakulttuuristaan ja omaksuivat länsimaisen ruokavalion, siitä seurasi vääjäämättä joukko länsimaisia sairauksia: liikalihavuutta, diabetestä, sepelvaltimotauteja ja syöpää. Lukuisat eri kansat voivat hyvin ruokavaliolla, joista me käyttäisimme nimitystä runsasrasvainen, vähärasvainen tai hiilihydraattipainotteinen; perinteiset ruokavaliot saattoivat perustua puhtaasti lihaan tai kasviksiin, melkein mihin tahansa perusraaka-aineeseen mitä maailmasta löytyy. Siitä voi päätellä, että ihmiseläin sopeutuu hyvin erilaisiin ruokavalioihin. Poikkeus säännöstä on länsimainen ruokavalio."


Elintasosairauksien lisäksi myös 1900-luvulla lisääntyneet hammasongelmat ovat selvä merkki ruokavalion vaikutuksesta esim. kirjassa mainitussa tutkimuksessa monenkirjavia, perinteisiä ruokavalioita noudattavat eristyneet populaatiot pärjäsivät täysin ilman hammaslääkäriä tai ainakin ilman reikiä. Sama tutkija (Price) yhdisti meidät lopulta maahan, viitaten maaperässä olevaan ravintoon, sen siirtymisestä eläimeen ja sitä kautta ihmiseen.


Kolmannessa luvussa kerrotaan, miten päästä eroon länsimaisesta ruokailumallista. Konkreettisia ohjeita ovat mm. seuraavat: Älä syö, mitä isoisoäitisi ei tunnistaisi ruoaksi, vältä terveysväittämiä esittäviä ja mainostavia elintarvikkeita, vältä marketteja, vältä elintarvikkeita, jossa aineksia on enemmän kuin 5, tee ostokset reunimmasilta hyllyiltä, syö enimmäkseen kasviksia, lihaa vain lisukkeena, olet mitä syöt, ja sekin syö (viitaten ruuaksi käyttämiemme eläinten ravintoon) Kirjassa on esimerkkinä amerikkalaisen pehmeän kokojyväranskanleivän ainesluettelo, jota en tässä luettele, koska siinä on lähes 50 eri ainesosaa/vitamiinia!


"Ravinto ei ole vain kasa ravintoaineita. Ravintoketju on ketju, jonka osat liittyvät toisiinsa: maaperän terveys liittyy syömiemme kasvisten ja eläinten terveyteen ja sitä kautta omaan terveyteen.”


”Teollisesti tuotettu liha alistaa meidät suuremmalle määrälle tyydyttynyttä rasvaa, omega 6-rasvahappoja (mikä ei ole hyvä, selviää kirjassa), kasvuhormoneja ja karsinogeenejä. Sellaisia tutkimuksia löytyy läjäpäin, joissa runsas kasvisten ja hedelmien käyttö vähentää elintasosairauksien kuolleisuusriskiä. Myöskään kasvissyöjät ja semikasvisyöjät eivät ole yhtä alttiita elintasosairauksille ja elävät keskimääräistä pidempään”.


" Ranskalaiset vastaavat kysymykseen milloin on aika lopettaa syöminen? "kun on kylläinen olo", kun taas amerikkalaiset: "kun lautanen on tyhjä" - tai "kun tv-ohjelma on loppu"

"Lisäravinteita syövät ihmiset ovat keskivertoa terveempiä, mutta sillä ei välttämättä ole mitään tekemistä lisäravinteiden kanssa, koska niitä käyttävät terveydestä muutenkin kiinnostuneet ihmiset"

"Olemme siirtyneet ruoantuotannossa jälkiteolliseen aikakauteen: ensimmäistä kertaa kokonaiseen sukupolveen on mahdollista jättää länsimaiselle ruokavaliolla hyvästit hylkäämättä samalla länsimaista sivistystä. Mitä useammat äänestävät haarukoillaan toisenlaisen ruuan puolesta, sitä nopeammin sellainen ruoka yleistyy ja sen saatavuus paranee. Eettisesti sekä ympäristön kannalta kestävimmät valinnat ovat usein myös terveytemme kannalta parhaita"


Soijaproteiinit roskiin, tofu tilalle?

Kirjassa käsitellään kriittisesti USA:ssa jalostettuja soijatuotteita, jotka ovat täysin vieraita pitkän soijakokemuksen kulttuurissa Aasiassa, jossa tofu on ikivanha keksintö. Tutkimustieto jalostetusta soijasta näyttäisi olevan ristiriitaista, joten pitäisikö siitä(kin) luopua? Tofu on eri asia, ja aionkin aion tuon tiedon valossa ainakin vähentää soijatuotteita (tai varmistaa että se on luomua) ja lisätä hampputuotteita sekä tofua.

Ravitsemustieteestä


Olen harmitellut etten aikaisemmin lähtenyt opiskelemaan ravitsemustiedettä. Ei enää kyllä kiinnostakaan. Todennäköinen työni olisi jossain elintarvikeyrityksessä muotoilemassa tutkimustuloksia yrityksen haluamiin suuntiin. Voiko uudet, markkinoille tulevat elintarvikkeet olla vanhoja, puhtaita tuotteita parempia? Raha tulee yrityksille siitä "terveysvaikutteisesta", kemikaaleilla jalostetusta välipalapatukasta, eikä tuoreesta porkkanasta. Mitä voidaan tehdä? Boikotoida elintarvikeyrityksiä mahdollisuuksien mukaan ja ostaa luomua aina kun voi.

"Yleensä ottaen on paljon helpompi lätkäistä terveysväite sokerimuropaketin kylkeen kuin raakaan porkkanaan, mistä seuraa se kieroutunut tilanne, että marketin terveellisimmät ruoka-aineet kököttävät hedelmä- ja vihannesosastolla hiljaa kun muutaman hyllyrivin päässä suklaa- ja vaahtokarkkimurot kirkuvat uutta "kokojyväterveellisyyttään".


Haastan kaikki aiheesta kiinnostuneet lukemaan kirjan ja kommentoimaan sitä!


Ääh, kirjan lukemisen jälkeen tämä ja tämä uutinen on niin masentava...


Kursivoidut kohdat ovat lainauksia kirjasta.

15.4.2009

Luomua verkkokaupasta

Olen muutaman kerran tilannut tuotteita (elintarvikkeita, kosmetiikkaa, kissanruokaa jne) sekä luonnonkosmetiikkaa Hyvinvoinnin tavaratalosta, joka on yksi johtavista hyvän olon ostopaikoista netissä. Posti tuo tavarat vaikka lähikauppaan, eikä yli 79€ arvoisesta tilauksesta mene postikuluja. Tämä on kätevää, kun ei jaksa metsästää luomutuotteita erikoiskaupoista, eikä tuotteilla ole niin kiire.


Hyvinvoinnin tavaratalossa on siis kattavasti (luomu)elintarvikkeita (mm. gluteenittomia tuotteita), laajalti luontaiskosmetiikkaa, ravintolisiä, ekologisia pesuaineita, hoitotarvikkeita, kirjoja jne. Hinnat ei mielestäni ole korkeita, jonka varmaan mahdollistaa tuotteiden suuri valikoima ja verkkobisneksestä johtuvat vähäiset menot. Itse innostuin äsken ostamaan Laveran itseruskettavan voiteen, (on aikakin, kun muutaman vuoden on latonut naamaansa Lorealin myrkkyä), Weledan manteliöljyn (silmämeikin poistamiseen), Santen hypoallergisen kynsilakan (kuka haluaa vanhat lakkavarastoni?), Nad`sin uutuustuote spray ihokarvojen poiston jälkeiseen ärsytykseen, Luneten Kuukuppi! joka on pitänyt ostaa jo aiemmin, tämä on naiselle suuri ekologinen teko!, sekä hamppupihviainesta. Hamppuproteiinia (organic), josta kerroin aiemmin, on kuulemma säännöllisesti saatavissa ainakin Tampereen Punnitse ja Säästästä, ellei meidän jäljitä ole tilapäisesti loppu :)


Mutta kannattaa tilata ja kokeilla tuotteita. Hyvinvoinnin tavarataloon saa liittymislahjana 5€ lahjakortin. Muista vastaavista kaupoista ei vielä ole kokemusta ja jos jollain on niin kuulisin mielelläni:)