Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

31.3.2009

Uusia ostoksia ja herkkupuuroa

Viime viikon lopulla teimme tutkimusreissun Citymarketin luomuvalikoimiin. Yleiskatsaus oli heikohko, mutta ajan kanssa löysimme kyllä "muutamia" uusia tuotteita kokeiluun:

Orgaanisia säilykepapuja (ei lisäaineita) ja hintakin oli vain vähän päälle euron.

Alpro Soyan litran jugurtti, dippivalmiste(hyvä), kasvisrasvasekoite ruokiin

Mahdollisimman lisä/makeutusaineetonta protskujauhetta eli sisältää ainoastaan soijaproteiini-isolaattia, proteiinipitoisuus 88%. Voi sekoittaa esim. puuroon, mysliin, ohukaistaikinaan , jugurttiin tms. Pitää kyllä kehitellä jotain reseptejä tän suhteen.

Tässä Pirkka-soijajuoma (sisältää kalsiumia, hyvä palautumiseen)sekä aivan ihana hasselpähkinä-manteli riisijuoma, jota kokeilimme aamupuuroon, aikas herkkua kyllä ja vielä maapähkinövoita sekaan (ja seesaminsiemeniä)!

Siis viikonloppupuuro tästedes

Maistuu jälleen myös lapsillekkin:

Lisäksi kuvassa näkyy luomuhunajaa, hirssejä (ekaa kertaa), quinoaa, luomukiivejä, mehutiivistettä (ei lis.makeutta), reilun kaupan ananasta ja sipsejä! Joku raja pitää terveysintoilullakin olla...

30.3.2009

Treenaaminen - omat kokemukset

Ajattelin kirjoitella hieman omasta treenihistoriasta. Aloitin säännöllisen liikunnan ja samalla terveellisen ruokavalion (jonka siis silloin luulin olevan terveellinen) n.7 vuotta sitten. Tätä ennen peruskuntoni oli melko huono, vaikka koululiikunnassa olinkin kohtalaisen hyvä, ei vapaa-ajalla tullut harrastettua (valitettavasti) juurikaan mitään.

Kipinä puri ensin otettuani ex tempore salijäsenyyden, joka kannusti käymään salilla useamman kerran viikossa. Tavoitteeni treenaamisessa silloin, ja edelleenkin oli saada lihaserottuvuutta (huom. ei kehonrakentaja-tyyliin), vähentää rasvakudosta ja kohottaa kuntoa. Ensin innostuin saliohjelmasta sekä varsinkin spinningistä, jonka huomasin lisäävän helposti aerobista kuntoa sekä kiinteyttävän tehokkasti. Sitten innostuin juoksemisesta. Jaksoin aluksi juosta max.2 km ja juokseminen oli tuskallista ja oli vaikea kuvitella, että siitä joskus nauttisi. Joku kuitenkin sisälläni halusi jatkaa lajissa kehittymistä, vaikka yleensä luovutan helposti, jos joku ei heti miellytä. Juoksulenkkini aluksi sisälsivät paljon kävelyä, mutta pikku hiljaa kehitys alkoi näkyä. Tykkäsin muutenkin juosta, koska se oli niin helppoa, ei tarvinnut lähteä erikseen minnekään paikkaan. 3 vuoden päästä aloittamisesta juoksin puolimaratonin, joka oli melko suuri saavutus lähtökohtiin nähden. Pitkänmatkan juoksuinnostus ehkä hieman lopahti sen jälkeen, ja keskityin juoksemaan lähinnä kunnon ylläpitämisen ja ilon vuoksi. Lisäksi täällä Suomessa juokseminen on välillä survivor-meininkiä loskan, jään ja vastatuulen keskellä ja tunnustan olevani vähän mukavuudenhaluinen sen suhteen.

Juokseminen kyllä ehdottomasti on laji, joka pienentää kroppaa mutta samalla se pienentää lihaksia, jos lihaskuntoa ei ohessa tehdä ja tuloksena voi olla laiha läski. Tässä tarkoitan lähinnä pitkänmatkanjuoksua, ei lyhyitä spurtteja jne. Kiinteytyminenhän tarkoittaa rasvakudoksen vähenemistä suhteessa lihasmassaan eli esim. juoksussa ne molemmat vähenevät. Anyway, itse huomasin ainakin lihovani helpommin, jos jätti treenaamisen hetkeksi - periaatteessa siis juokseminen (kun mikä tahansa muu aerobinen pitkäkestoinen reeni) oli vain kalorinkulutusta ja toki kunnon ylläpitämistä.

Puolimaratonin jälkeen oli kausia jolloin yleensä lähinnä juoksin (lihaskunnon tekemistä silloin, ei voi sanoa kovin tehokkaaksi), kävin salilla erilaisilla tunneilla, välillä innostuin pelkästään salista - jolloin huomasin isontuvani, eikä olo ollut ihan parhain. Lihaskasvu näkyy helpoiten farkkujen kireydellä - toisaalta oli kiva mahtua vanhoihin juoksuajan farkkuihin - toisaalta halusi olla lihaksikkaampi. Koska olen luonnostani pitkä ja harteikas, se vielä vaikeutti asiaa. Sopusointua ei oikein löytynyt ja luulin aina uuden treenimenetelmän löydettyäni, että se on oikea. Kunnes...

Muutama vuosi sitten avomieheni oli ensimmäisiä? Suomessa, joka tutustui kahvakuulien eli giryoiden maailmaan. Minullekki semmoista tyrkytti, mutta aluksi en ihan syttynyt tähän rautaiseen möhkäleeseen. Kuitenkin jonkin ajan päästä innostuin, kun osasin yhdistää sen kätevästi muuhun treeniin. Olen hyvin vaihtelunkaipuinen, enkä jaksa puurtaa samantyyppistä treeniä kerta toisensa jälkeen. Aloitettuani säännöllisen treenin kuulan kanssa n. puoli vuotta sitten, huomasin sen tekevän sekä kunnolleni että kropan muodolle, mitä haluan. Idea on siinä, että se ennen kaikkea lisää voimaa - ei lihasmassaa ja on toiminnallista= functionaalista treeniä, vaikuttaen koko kroppaan kerralla. Salilla usein tulee pumpattua yhtä lihasta (eristävästi) ja voi olla vaikea tietää mitä lihaksia ja millä laiteella tekisi saavuttaakseen haluamiaan tuloksia. Kuulan kanssa ei tarvitse miettiä, paitsi jos tavoitteesi on just lihasmassan kasvatus - perus(nais)kuntoilijalla harvoin. Kahvakuulista kirjoittaa enemmän Riku, minä kirjoitan omasta = naisen näkökulmasta.

Treenini koostuu (yleensä) viikkotasolla tällä hetkellä seuraavasta, kun en omista mitään salikorttia:

2-3 * aerobinen treeni (juoksu/kävely nilkkapainojen kanssa)
2* lihaskunto, kuntopiirin muodossa (giryat apuna)
1-2 * jooga/pilates
+ venyttelyä

Oma kuntopiiri on oikeasti tehokas - salilla en saa tunneilla irti tämmöistä intensiiviä (lukuunottamatta joillekkin saleille tullutta functional training -tuntia) Piirin liikkeet mm. kahvakuulalla heilautukset ja rinnalleveto-ylösnosto, etunoja- ja ojentajapunnerrukset, kyykkyyn-ylös hyppy painon kanssa ovat sopivan raskaita -ja niitä tehdään sopiva määrä.

Suunnitelmissa on hommata toinen kuula tai jopa kaksi, niin pystyisi tekemään enemmän liikkeitä kuulalla ja kehittyä niissä. Naisille hyvä aloituspaino on 8 tai 12kg (jos pohjakuntoa on vähänkin). Joissakin kuntokeskuksissa on kahvakuulatunteja, mutta niissä treeni on enimmäkseen aerobista - tehdään kevyillä kuulilla älyttömästi toistoja. Ks. hauskat videot. Toki treenata voi välillä niinkin, vaihtelu on hyvästä ja sehän on parasta että jos eripainosia kuulia, niillä voi just tehdä joko voima- tai aerobisen (rasvanpoltto) treenin.

Tällä hetkellä treenaamisessani ei ole mitään kisatavoitetta - haluan kehittyä itsekseni, tavoitteeni on saada lisää voimaa eli jäntevöityä, sekä tietenkin voida hyvin. Ei sen kummempaa. Treenaaminen ei pidä olla pakkopullaa, eikä siitä saa ahdistua. Välillä pidän vapaapäiviä kun siltä tuntuu, sitten treenaan enemmän. Pointtini tässä kirjoituksessa on se, että yhdistele erityyppisiä treenejä, aerobista sekä lihaskuntoa (tehokkaasti) jos halua tuloksia sekä kunnon että kropan kannalta. Kroppa tottuu helposti aina samanlaiseen treeniin (esim. jumppa, juoksu, spinning) ja lihaskunto myös parantaa ryhtiä sekä ehkäisee "laihaa läskiä" :)

Kahvakuulilla voi aloittaa treenaan periaatteessa ihan aloittelijakin, mutta pääsääntöisesti suosittelisin ainakin pientä peruskuntopohjaa. Mitä painavampi kuula - sen tehokkaammat liikkeet ja yleensä ottaen functionaaliset liikkeet ovat raskaampia kun perusliikkeet.

Ravinnosta myös sen verran, että esim. treenatessani puolimaratonille, todellakin luulin syöväni terveellisesti. Koska olin suht tietämätön kasvissyöjä, oli varmasti ainakin lieviä puutoksia vitamiineissa ja ravintoaineissa. Ateriat koostuivat silloin enimmäkseen puolivalmisteista, enkä todellakaan kiinnittänyt huomiota erikseen hyvälaatuiseen rasvaan ja proteiiniin. Uskon, että mahdollisimman puhdas ja terveellinen ruokavalio edesauttaa kuntoilussa tavoitteiden saavuttamista sekä tietenkin tuo kokonaisvaltaisesti hyvän olon. Lihashuoltoon on myös kiinnitettävä paljon huomiota, ja myös ylikuntoa on syytä varoa. Kaikki mahdolliset aloittelijan virheet on tullut tehtyä - jälleen on toinen lonkankoukistaja ollut jumissa jo monta viikkoa - koska en ehtinyt venyttelemään kunnolla muutamana päivänä. Kroppaa pitäisi kuunnella - ei rääkätä.

Tässä lukaiskaa loistava juttu kahvakuulailun aloittamisesta ja sen hyödyistä. Samalla sivustolla on yleensäkin kattavasti tietoa aiheesta. Jos saisi vielä Rikun kertomaan enemmmän aiheesta...

Ja hauska juttu kiinteymisen myytistä tästä.


Mukavaa treeniviikkoa !

27.3.2009

Kikhernemureke

Riku teki pitkästä aikaa oikein maukasta ruokaa. Maku oli yllättävä, huomioiden ainesosat. Maku oli pikkasen tulinen ja muistutti ihme kyllä lihaperunasoselaatikkoo, joka joskus liha-aikoina kuului einesherkkuihin. Tämä on zone-tyyppinen ruoka, proteiini- (hyvä)rasvapainotteinen. Valmistus hieman työläämpi, kun tarvitsee tehosekotinta, mutta on sen arvoista. Oisin ollu lähes varma, että ruuassa on perunaa tai linssejä, mutta kaurahiutaleillakin saa ihmeitä aikaan. Kikherneet ja pavut (paitsi mustapavut) ovat mielestäni parhaimmillaan soseutettuna, juuri laatikko/patatyyppisissä ruuissa taikka sitten falafelien muodossa.


-3 dl kypsentämättömiä kikherneitä (600 g kypsiä)
- 150 g sipulia silputtuna
- 1 rkl öljyä
- 2 dl kaurahiutaleita
- 1 dl luomukermaa tai kasvirasvasekoitetta (Go Green)
- 1 dl rypsiöljyä
- 1 luomumuna (alkuper. ohjeessa oli 4)
- 2 rkl punaista thai currytahnaa
- 2 1/2 tl suolaa
- (2 tl anista ) ei ollut kaapissa
- 2 tl basilikaa
- 1/2 tl mustapippuria
- 150 g palsternakkaa raastettuna (korvattiin porkkanalla)
- 2 dl auringonkukansiemeniä

vuokaan


-voita tai margariinia (jauhotettiin seesaminsiemenrouheella)
- noin 1 dl seesaminsiemeniä


Liota kikherneitä vedessä yön yli. Valuta vesi pois ja keitä herneitä raikkaassa vedessä noin tunnin ajan. (tai osta ne
valmiina)

Paista sipulit pannulla öljyssä.


Mittaa kypsät, valutetut kikherneet, paistetut sipulit, kaurahiutaleet, kerma, öljy, munat ja mausteet kulhoon tai monitoimikoneen sekoitusastiaan. Aja seos sauvasekoittimella tai monitoimikoneella tasaiseksi.


Lisää lopuksi palsternakka(tai porkkana)raaste ja auringonkukansiemenet. Jatka soseuttamista hetki, jotta osa siemenistä rikkoutuu, mutta murekkeeseen jää vielä purtavuutta.


Vuoraa pitkänomainen leipävuoka leivinpaperilla: voitele vuoka ensin kevyesti, jotta paperi tarttuu vuokaan. Voitele myös leivinpaperi ja ”jauhota” vuoka seesaminsiemenillä. Kaada mureketaikina vuokaan ja tasoita. Paista vuokaa 175-asteisessa uunissa tunnin ajan.


Anna vuoan jäähtyä hetki ja kumoa se sitten tarjolle. (Koristele mureke esimerkiksi herneenversoilla.)


Helppo vihanneslisuke
("salaatti")

2 kesäkurpitsaa
2 paprikaa
pala purjoa
mango chutneyta

Paista vihannekset pannulla öljyssä ja lisää n. ruokalusikallinen mango chutneyta ja sekoita. Kastike on sokeripitoinen, mutta se ei tässä määrin haittaa. Lisäsin sitä myös marinoidun ja paistetun tofun päälle ja hyvää on!



Kikhernemureke maistuu mainiolta myös huoneenlämpöisenä. Maistuu muuten myös kisuille (johtuen varmaan rasvoista:) )

25.3.2009

Proteiineista ja muista ravintoaineista

Olen surffaillut tietoa erilaisista proteiini/palautusjuomista ja uusin suuntaus/näkökulma näyttäisi olevan se, että lisäravinteet ovat tarpeellisia lähinnä kehonrakentajille ja kovan luokan urheilijoille ja että urheiluravinnevalmistajat koittavat lähinnä markkinoida tuotteitaan tarpeellisina ellei jopa pakollisina. Lisäravinteita puoltavat tutkimukset ovat taas epäillyttäviä alan firmojen teettämiä, joissa tulokset pistetään näyttämään hyviltä. Vaikeaa olisi tutkia monipuolisen omatekoisen välipalan/aterian hyötyä, joka oikein koostettuna antaisi varmasti yhtä hyviä ellei parempia tuloksia.

On kuitenkin paljon tilanteita, jolloin omatekemää, ravitsevaa välipalaa ei ole saatavilla ja silloin pitää turvautua korvikkeisiin. Vegaaniurheilu-esitteessä sanotaan, että voima- ja nopeusharjoituksissa on suositeltava nauttia pieni määrä proteiinia (10-20g) sekä hiilihydraatteja (30-50g). koska ne suojaavat lihaksia. Ennen kevyttä kestävyysharjoitusta proteiinia ei suositella. Voimailijoille suositellaan harjoittelun jälkeen 20-40g proteiinia ja 60-120g hiilihydraatteja. Itse näkisin, että erilaiset jauheet, juomat ja patukat ovat helppo vaihtoehto, mutta ne ovat teollisia ja lisäainepitoisia tuotteita, eli ei varmastikaan parhainta ravintoa. Suomalaisilta nettisivuilta oli kyllä tosi vaikea löytää puolueetonta tietoa näistä valmisteista ilman hehkutusta.

Lisäproteiineja on pääsääntöisesti kahta tyyppiä, soijaproteiini sekä hera, joista soija on kasvisperäistä ja hera maitoproteiinin osa. Näistäkin olen löytänyt ristiriitaisia tutkimustuloksia, joissa vuorotellen toinen noista todetaan paremmaksi (lähinnä lihaskasvun kannalta). Vegaanisia ja orgaanisia proteiinivalmisteita ei juurikaan Suomesta näytä vielä löytyvän, mutta ulkomaisista nettikaupoista niitä on tarjolla. Myös riisi- ja hamppuprotskua on olemassa, mutta vaikeammin saatavilla ainakin Suomessa. Tästä aiheepiiristä toivoisin kyllä lisää tietoa, kun itse en sitä kovin helposti löytänyt (Veganfitness.net -keskustelupalstalla varmasti lisää infoa)

Usein keskitytään riittävän proteiinin saantiin ja saatetaan unohtaa rasvat, jotka ovat tärkeitä varsinkin kestävyyslajien harrastajille: Elimistö käyttää rasvoja energianlähteenä, mutta rasvahapot osallistuvat myös kehon lämmönsäätelyyn, kuljettavat rasvaliukoisiavitamiineja (A, D, E ja K) ja osallistuvat tärkeiden elinten, kuten aivojen, toimintaan. Kokojyväviljassa on hyviä rasvoja, kuten myös pähkinöissä, siemenissä, pähkinävoissa, tofussa ja avokadossa, joissa on myös muita tärkeitä ravintoaineita. Kasvirasvoja pidetään hyvinä rasvoina, koska ne ovat tyydyttymättömiä tai monityydyttämättömiä, kuten rypsi- ja oliiviöljy. Hyviä rasvahappojen lähteitä ovat myös kylmäpuristetut neitsytoliivi-, vehnänalkio- ja hamppuöljyt. Artikkelissa kerrotaan, että poikkeuksen tekee kookosrasva, koska se on tyydyttynyttä rasvaa (=huonoa?). Itse pidän tätä tietoa vanhentuneena, perusteluja mm:

"Kun ruokaa valmistettaessa on käytetty tyydyttämätöntä öljyä (teollisia kasvisöljyjä), tämä härskiintyy muutamassa tunnissa, myös jääkaapissa. Tästä johtuu ruoantähteiden vanhentunut maku. Tuoreena nautittuna tyydyttämätön öljy on kuitenkin vieläkin vahingollisempaa, koska se oksidoituu (hapettuu, härskiintyy) elimistössä hyvin nopeasti joutuessaan tekemisiin lämmön ja hapen kanssa. Näin ei käy kookosöljylle. Vaikka sitä pidettäisiin vuoden tai pitempään huoneenlämmössä, siihen ei tule härskiintymisen merkkejä."



"Hyvin monet asiantuntijat pitävät kookosrasvaa terveellisenä, hyvänä ravinnon lähteenä. Se on ollut myös merkitsevä ravitsemustekijä trooppisilla alueilla (terveinä) eläville alkuperäiskansoille. Mutta he eivät sotkeneet kookosrasvaansa sokeriin ja vehnäjauhoihin. Se, että rasva on tyydyttynyttä, ei tehnyt ainakaan heille siitä epäterveellistä. "


Tässä ja Tässä (kannattaa lukea) lisää tietoa mm. kookosöljyn puolesta

Urheilijoiden vitamiinien (ja kivennäisaineiden) tarve on suurempi kuin ihmisillä, jotka eivät juurikaan liiku. Tiivistettynä: Jos olet peruskuntoilija, käytä järkeä: syötkö tarpeeksi monipuolisesti ja usein, mikä on olo jne. Vitamiinivalmisteet ovat varmasti tarpeen, jos olet huono tekemään itse monipuolista ruokaa. Vegaaneilla B12 vitaamini on ainoa, jonka saannista täytyy pitää huolta. B12-vitamiinia on saatavilla vitamiinivalmisteina ja sitä on lisätty esimerkiksi useisiin kasvimaitoihin. B12-vitamiinia tarvitaan proteiiniaineenvaihdunnassa ja lisäksi sillä on tärkeä osa punasolujen muodostumisessa.

Myös D-vitamiini (jos JOSTAIN SYYSTÄ et saa auringonvaloa 3*20min/vko), B-vitamiinit, antioksidantit (C ja E), kivennäisaineet (kalsium, kalium, rauta, magnesium, magnaani, kromi, boori ja koboltti.) En nyt ala luetteleen, mistä kaikista noita vitamiineja saa, täältä voit kerrata asiaa. Vesi on myös yksi tärkeimmistä: jo kolmen prosentin nestevajaus heikentää voimantuottoa 10 % ja vähentää nopeutta 8 %. Mutta siis, tarkkaile oloasi.

Itse juon proteiinijuomia silloin tällöin (tällä hetkellä harvakseen, kun en käy kaukana treenaamassa), jos mahdollisuutta muuhun ei ole. Kaapissa on tällä hetkellä heraproteiinia, jota siis voi sekoittaa maitoon/soijajuomiin tai veteen. Avomies käyttää heraprotskuu (saattaa vaihtaa soijaan) päivittäin kahden juoman verran, mutta hänellä tavoitteet ovat lihasmassan kasvattamisen suuntaan. Olen lukenut että mm. Suklaa soijajuoma olisi hyvä palautusjuoma vaikka pähkinöiden kanssa taikka täysjyväleipä, jonka päällä on paputahnaa tai maapähkinävoita. Itse olen syönyt myös nopeana palautumisena hedelmiä tai omatekemää mysliä ja soijajugurttia. Lisäideoita näihin välipaloihin tosiaan kaivattaisiin...vielä muutama vuosi sitten tuli vedettyä sitä rahkaa ja raejuustoa uskoen niiden voimaan, mutta uskon, että proteiinit saa terveellisemmistä lähteistä. Vitamiineja (paitsi b12) uskon saavani tarpeeksi perusruuista, mutta otan kyllä ainakin joka toinen päivä monivitamiinitabletin (sekä kalaöljykapselin). Ne saattavat kyllä olla turhiakin.

Ihan mahtavaa olisi tehdä itse esim. proteiinipatukoita, löysin mm.täältä ohjeita (tosin enkuks) Siinä ketjussa on esim. yks kokonainen pellillinen protskupatukka-ainesta, vau, tekisi kyllä mieli kokeilla.

Jos epäröit tuleeko sinun saatua tarvittavia ravintoaineita päivittäin, hyvä keino on kokeilla esim. tätä ohjelmaa. Kokeiluversion saa ladattua 7 päiväksi ilmaiseksi ja ideana on syöttää kaikki tuotteet, jotka olet syönyt ja se laskee jokaisen vitamiinin ja ravintoaineiden suhteen. Siitä näkee helposti, jääkö joku vitamiini normiruokavaliolla vajaaksi ja saako jotain yli tarpeen. Olen käyttänyt sitä joskus (kun tavoite oli joskus laihtua pari kiloa) ja siis laihduttamiseen se ennen kaikkea on tarkoitettu, mutta kätevä systeemi muutenkin. Se tunnistaa useimmat elintarvikkeet, ja itsekin sinne voi syöttää tietoja. Viikko ei ole pitkä aika näpytetellä tietoja ja se on kuitenkin tarpeeksi kattava otos, jos syöt niinkuin yleensä.

Tässä ihan hyvä kuva vegaanien ruokapyramidista, joka tosin on saksaksi. Hiilihyraattien määrää ehkä ylikorostetaan, ja proteiinien vähätellään (jos siis kuntoilet) mutta muuten ihan asiallinen.

Lähteet: Vegaaniliitto, www.kookosravinto.com, transrasvoista, artikkeli, vegan fitness

Luonnonkosmetiikka tiivistettynä

Luonnonkosmetiikassa raaka-aineet tulevat luonnosta, ja niissä suositaan luonnonmukaista viljelyä. Tuotteissa käytetyissä raaka-aineissa on ecosertifikaatio todisteena niiden kasviperäisyydestä. Luonnon raaka-aineet sisältävät paljon hyviä ainesosia kuten rasvahappoja, vitamiineja, mineraaleja ja kivennäisaineita.

Luonnonkosmetiikassa ei käytetä synteettisiä hajusteita lainkaan. Luonnonkosmetiikassa tuoksu saadaan luonnon raaka-aineista, esimerkiksi kukista tai erilaisista eteerisistä öljyistä. Synteettiset hajusteet (sisällysluettelossa: parfyms) aiheuttavat paljon allergioita. Luonnonkosmetiikassa ei myöskään käytetä petrokemian tuotteita kuten mineraaliöljyä, vaseliinia tai parafiinia, koska nämä häiritsevät ihon luonnollista aineenvaihduntaa ja tukkivat ihohuokosia.

Suomi on niitä harvoja maita (ylläri!), joissa normikosmetiikan kasvu on huomattavaa. Tämä johtuu mm. siitä, että Suomessa kosmetiikan kulutus on aiemmin ollut vähäistä muihin maihin verrattuna. Suomessa tietoisuus ympäristöasioista ei myöskään vielä ole samalla tasolla kuin muualla, missä saasteet ja ruuhkat ovat arkipäivää.

Luonnonkosmetiikan kysyntä lähti Keski-Euroopassa jyrkkään kasvuun muutama vuosi sitten. Osaltaan siihen vaikutti Greenpeacen vuonna 2005 Ranskassa julkaisema Guide Cosmétox, joka ensimmäistä kertaa nosti suuren yleison tietoisuuteen tekniseen kosmetiikkaan liittyvät ympäristöhaitat.

Useimmat kuluttajat eivät tiedä, että sillä on oikeasti merkitystä, mitä he iholleen sivelevät. Normikosmetiikassa on n 10 000 eri kemiallista raaka-ainetta, joita on tutkittu huonosti ja joiden keskinäistä vaiktusta on tutkittu vielä huonommin. Aidossa luonnonkosmetiikassa raaka-aineita käytetään joitakin satoja.

Yhä useammat valmistajat* käyttävät kuluttajien tietämättömyytta hyväkseen. Tuotetta markkinoidaan luontoargumentein vaikka INCI kertoo että kyseessä on normikosmetiikka. Miksi näin?

Siksi, että maailma on heräämässä ympäristömme kemikalisoitumiselle ja kuluttajat hakevat turvallisia tuotteita. Luonto myy.

Aito luonnonkosmetiikka täyttää tiukat valmistus- ja raaka-ainekriteerit ollakseen oikeasti eettinen, ekologinen ja turvallinen vaihtoehto käyttäjälleen.

* mm. Lumene, Clarins, Nuxe, l'Occitane, Korres ja monet monet muut

Lähteitä: Weleda, Valanni

ps. Itselläni käytössä seuraavia sarjoja: Weleda, Argital (edullinen, hyvä!), Kingfisher (hammastahna), Faith in Nature, Suhada (lidl)

2 kivaa ylläriä

Löysin S-marketista sattumalta säilykeosastolta näitä papupakkauksia. On varmaan ollut jo jonkin aikaa, mutta nyt vasta osui silmään, kun en yleensä säilykeosastolla hirveesti pyöri. Niissä on tosin paria lisäainetta (E), mutta ravintoarvoltaan suht samoja kun kuivatut. Etuus on kuitenkin suuri: ne voi syödä sellaisenaan - laittaa vaikka suoraan valmiiseen keittoon, salaattiin, pataan jne. Ei tarvi siis ensin liuottaa 8 tuntia ja keittää sen jälkeen tuntia Helppoa ja terveellistä nopeasti siis. Lisäksi pakkaus on pahvia - helpommin kierrätyskelpoinen. Niitä on siis monia eri laatuja - katso tästä. Innostuin tekemään siis taas mustapapu- bataattikeittoo (tosin vaihdettiin bataatit vaihteeksi kotimaisiin luomuperunoihin).

Toinen ylläri. Olen siirtynyt käyttämään luonnonkosmetiikkaa- ja pesuaineita siinä määrin kun vanhat ovat loppuneet. En ole ainakaan vielä täältä Suomen marketeista kyseisiä tuotteita löytänyt ( paitsi tietty erikoisliikkeet ja isommat liikkeet kuten Sokos), vaikka maailmalla niitä peruskaupoista jo on saanut pidemmän aikaa. Ihme on tapahtunut, nimittäin Lidl on ottanut myyntiin Suhada-sarjan, joka on sekä orgaaninen (ainesosia mm. bambusta) että edullinen. Artikkelissa sanotaan, että
Lidlissä kauppiaat ovat menossa tiedostavampaan suuntaan ainakin ihonhoidossa. On sekin jo alkua ja voi olla varma, että jos muut orgaaniset tuotteet lisääntyy, vaihdan täysin Lidliin, jota nyt siis pyrin välttelemään monestakin syystä. Tosin kasvisruoka (soija/tofu) tuotteet ovat hyvin heikot siellä ainakin toistaiseksi. Ostin kokeiluksi sarjan kasvoveden, mutta myös meikit näyttivät kokeilemisen arvoisilta.

23.3.2009

Perinteinen ruokaympyrä...

Katsoessani kuvaa perinteisestä Suomalaisesta ruokaympyrästä mieleeni muistuu Seven Eleven-ketjun kauppa Malesiassa vuonna 2007. Monikansallisen, kellon ympäri olevan liikkeen valikoimasta ei kovin montaa terveelliseksi luokiteltavaa elintarviketta löydy, mutta käteeni osuneen peltisen Cream Cracker-(kermakeksi =/) pakkauksen takaa löytyvä teksti oli jo vähän liikaa. Siinä oli kuva Malesian terveysministeriön suosittelemasta ruokapyramidista, ja härski väite siitä, että malesialaisen perusruokavalion tulisi koostua suurelta osin näistä kyseisistä kermakekseista! Monissa kaakkois-aasian maissa länsimaisten sijoittajien ja suuryritysten raha jyllää melko voimakkaastikin, mutta että näin oikein terveysministeriötä myöten lobbailtu "tutkimustulos" pitkälti vehnästä, voista ja sokerista koostuvien keksien terveellisyydestä tuntui silti aika uskomattomalta.

Miten tämä liittyy Suomalaiseen ruokaympyrään, jota meille on opetettu niin kauan kuin muistamme? Hyvin pienellä nettisurffailulla käy ilmi, että ravintoympyrän ja sen sukulaisen ravintopyramidin laatii Suomessa instanssi nimeltään Valtion ravitsemusneuvottelukunta, jonka jäsenet ovat "ravitsemusasioita käsittelevien viranomaisten, kuluttaja-, neuvonta- ja terveydenedistämisjärjestöjen, sekä teollisuuden, kaupan ja maatalouden järjestöjen edustajia". Kuulostaa melkoiselta lobbailukomitealta, ainakin omasta mielestäni.
Vaikuttaisi siltä, että tuollaisen neuvottelukunnan välittömiin intresseihin tuskin kuuluu ottaa huomioon puolueettomat tutkimustulokset mm. tärkkelyspohjaisten hiilihydraattien (peruna, pasta), maitotuotteiden ja viljatuotteiden sekä lihan haitallisuudesta tai täydellisestä sopimattomuudesta nykyihmisen ravinnoksi. Puhumattakaan niiden tehotuotannon ekologisista saatikka eettisistä vaikutuksista... Toki nämä suositukset mukautuvat ajan henkeen siltäosin, että esim. erilaisia täysjyvätuotteita suositellaan parhaina kuidun lähteinä vaikka vihannekset, pavut ja linssit ovatkin tosiasiassa parempia ilman turhia, "huonoja" hiilihydraatteja. Perinteiset uskomukset ja ruokailutottumukset vallitsevat ties kuinka kauan kunnes ihmiset oppivat kyseenalaistamaan näitä "totuuksia".

lähde:
Ravitsemusneuvottelukunta

10 Myyttiä maidosta

Olemme nyt olleet lähes maidottomalla linjalla parisen viikkoa ja hyvin tuntuu pärjäävän ilmankin. Parhaiksi "korvikkeiksi" olemme todenneet Alpro Soyan tuotteet. Valitettavasti maito ei ole luomua, mutta se on ihanan pehmeän makuinen ja kuitenkin kasvisperäistä. Jugurttien maussa normiin eroa ei juurikaan huomaa. Myös raejuustosta on luovuttu, olen korvannut aamupala-proteiinin lusikallisella maapähkinävoita - siis sillä sokerittomalla. Siinä saa samalla hyvät rasvat, eikä makukaan ole hassumpi.

Tässä kertauksen vuoksi hieman listausta, miksi emme tarvitse maitoa. Jos eettinen näkökulma ei kiinnosta, katso kohdasta 5 eteenpäin.

1. Lehmät tuottavat maitoa automaattisesti, ja ellei niitä lypsetä, niiden utareet repeävät

Kaikki nisäkkäät tuottavat maitoa vain synnytettyään jälkeläisen, eikä lehmä ole tästä poikkeus. Jotta lehmä tuottaisi maitoa, sen on synnytettävä vuosittain. Jalostuksen tuloksena lehmät tuottavat nykyisin niin paljon maitoa, ettei vasikka voisi sitä kaikkea käyttää ravinnokseen. Silti vasikka vierotetaan emostaan yleensä heti kun lehmä on nuollut sen puhtaaksi.

2. Maidon vuoksi ei tarvitse tappaa

Vain noin puolet lehmille syntyvistä vasikoista on lehmiä eli "tyttöjä", jotka saavat elää aikuisiksi, jatkaakseen maitokoneina. Sonnit joutuvat teurastettaviksi 1-2 vuoden ikäisinä "mulleina". Noin 90 % Suomessa myytävästä naudanlihasta tulee lypsykarjatiloilta. Myös lehmät teurastetaan heti, kun niiden maidontuotanto alkaa laskea, noin 4-6 vuoden iässä. Lehmän luonnollinen elinikä on noin 20 vuotta. Näin maidontuotanto ja eläinten tappaminen ruoaksi kulkevat saumattomasti käsi kädessä.

3. Lehmillä on hyvät oltavat Suomessa

Eläinten jalostuksella ja eläintilojen kokojen suurentamisella on pyritty tehokkaampaan maidontuotantoon. Maidontuoton tehostaminen on johtanut muun muassa tilanteeseen, jossa osa lehmistä ei kestä enää utareittensa painoa, vaan ne tarvitsevat utareliivit. Runsas maidontuotanto rasittaa lehmiä, ja ne kärsivät erityisesti utaretulehduksista. Liikunnan puute ja huono hygienia lisäävät utaretulehdusten ja kivuliaiden sorkkasairauksien riskiä. Valtaosa lehmistä on kytketty parsiin, joissa ne eivät pysty juurikaan liikkumaan. Lehmät kuitenkin päästetään kesällä laitumelle tai vähintään jaloittelutarhaan.

4. Ainakin luomulehmillä on hyvät oltavat

Luomutuotanto on toki parempi vaihtoehto kuin tehoeläintuotanto mutta kyse on edelleen eläinten oikeuksien rikkomisesta: eläimiä pidetään, jotta niistä saadaan tiettyjä tuotteita. Kun tuotteita ei enää saada, eläimet tapetaan. Luomutiloilla vasikka vieroitetaan emostaan yleensä hieman myöhemmin mikä on jopa tuskallisempaa vasikalle ja emolle, jotka ehtivät kiintyä toisiinsa enemmän. Luontaisissa olosuhteissa emo vieroittaisi vasikkansa noin 11 kuukauden ikäisenä. Valmisruuissa, ravintoloissa tai ruokaloissa käytettävä maito ei yleensä koskaan ole luomua joten useimmiten on helpompaa etsiä vegaanivaihtoehto kuin ruoka, jossa maito ovat luomua.

5. Maito on terveellistä

Maitotuotteet ovat suomalaisten suurin tyydyttyneen rasvan lähde. Tyydyttynyt rasva nostaa veren kolesterolitasoa ja lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Lisäksi maitotuotteet voivat lisätä joidenkin syöpien riskiä, aiheuttaa vauvalle koliikin ja heikentää raudan imeytymistä ruoasta. Lehmänmaitoallergia on lasten yleisin allergia.

6. Kun juo maitoa, saa vahvat luut

Maidon on ajateltu takaavan vahvat luut, koska maito sisältää paljon kalsiumia. Kalsium on kuitenkin vain yksi luuston kuntoon vaikuttava osatekijä. Muun muassa riittävällä D-vitamiinin saannilla ja liikunnalla on tärkeä rooli vahvan luuston rakentajana. Tupakointi, runsas alkoholinkäyttö sekä runsas kofeiinin, proteiinin ja suolan saanti ovat pahaksi luustolle.

7. Kalsiumia ei saa muualta kun maitotuotteista, joista se imeytyykin parhaiten

Hyviä kalsiuminlähteitä löytyy myös kasvikunnasta. Niitä ovat muun muassa palkokasvit, vihreät vihannekset, pähkinät ja siemenet sekä kuivatut hedelmät. Joihinkin elintarvikkeisiin, esimerkiksi eräisiin mehuihin ja kasvimaitoihin on lisätty kalsiumia jolloin niissä yleensä on yhtä paljon kalsiumia kuin lehmänmaidossa. Lehmänmaidon kalsium ei myöskään kuulu parhaiten imeytyvien joukkoon. Esimerkiksi kaaleista kalsium imeytyy paremmin kuin maidosta.

8. Ihminen ei pärjää ilman maitoa

Ihminen on ainoa nisäkäs, joka käyttää maitoa aikuisenakin, vieläpä toisen lajin maitoa. Monissa kulttuureissa maitoa ei käytetä lainkaan, mutta ihmiset pärjäävät silti mainiosti, ja heillä on vahvat luut. Suurin osa maailman ihmisistä ei lapsuusajan jälkeen kestä maitoa ollenkaan, koska kyky hajottaa maitosokeria häviää iän myötä. Valtaosalla ihmisistä on siis laktoosi-intoleranssi. Kuitenkin Keski- ja Pohjois-Euroopan väestöllä laktoosin hajottamiskyky yleensä säilyy. Jo Välimeren maissa tilanne on päinvastainen.


9. Ainakin lapsille lehmänmaito on välttämätön

Imeväisikäisen lapsen paras ja luonnollisin ravinto on oman lajinsa maito, siis äidinmaito. Maailmassa on tuhansia vegaanilapsia, jotka eivät äidinmaidon jälkeen siirry lehmänmaitoon. Heidän kasvunsa ja kehityksensä on silti normaalia, ja he välttyvät lehmänmaidon terveyshaitoilta.

10. Maidottoman ruokavalion koostaminen on todella hankalaa

Maidottoman ruokavalion koostaminen ei ole ollenkaan hankalaa. Tarjolla on runsaasti kasviperäisiä maitoja, juustoja, jäätelöitä ja jogurtteja, joita käytetään kuten vastaavia lehmänmaitotuotteita.

Mielenkiintoinen lisäluettava aiheesta olisi tämä, tosin vaan enkuks kai saatavilla. Yleisesti maidosta saatu (tutkimus)tieto on melko puolueellista maidontuottajien puolelta, koska kenen intressi on tuottaa tutkimustietoa sitä vastaan? Ehkä pian tutkimuksia alkaa tulemaan julki, kun kansanterveysorganisaatiot aktivoituvat. Vai sitten ei - oisko kenties salaliitto? Maatalous on yksi perinteisiä elinkeinojamme ja varsinkin nyt keskustapuolueen ollessa hallituspuolue perinteitä pitää kunnioittaa vaikka sitten lisääntyneiden sydänsairauksien uhalla...hmm. Rikukin innostui aiheesta ja avasi pelinsä blogiin.

Lähde: Vegaaniliitto
(toistaiseksi harvoja faktantuottajia maitoa vastaan...)

Tofu-kasvissalaatti ja vihreä smoothie


Kevyen ja ravitsevan lounaan saa omatekemästä salaatista, jossa hiilarit otetaan vihanneksista, joiden energiatiheys on pieni ja ravintoarvo suuri. Tällöin ruokaan voi reippaasti lisätä hyviä rasvoja, jotta ateriasta tulee ravitseva ja terveellisempi.

(2 reilua annosta)
1 pkt marinoitua Tofua (Soya)
2 pientä tai 1 iso sipuli
kesäkurpitsa
parsakaali
omena

kastike
oliiviöljyä
hunajaa
sitruunamehua
suolaa
mustapippuria

Poista parsan varsi ja pilko parsa pieneksi paloiksi. Keitä n. 3 min. ja valuta vedet -> lisää tarjoilukulhoon. Paista reilussa rasvassa ohueksi pilkotut kesäkurpitsan siivut ja lisää kulhoon. Sekoita kastike kasvisten päälle ja anna sen ihmeytyä. Pilko sipuli ohuiksi renkaiksi sekä tofu isohkoiksi paloiksi ja paista hetken aikaa. Lisää ne sitten kulhoon sekä myös paloiteltu omena.

Vihreä smoothie


1 prk (500g) soijajugurttia
1 avokado
pala kurkkua
muutama salaatinlehti
loraus sitruunamehua
pellavasiemenrouhetta
vehnäleseitä

Pilko aineet ja sekoita tehosekoittimessa smoothieksi. Tämä sopii hyvin salaatin kanssa, ateria on täyteliäisempi. Avokado ja pellavarouhe tuo hyviä rasvoja, jugurtista saa mm.protskua. Maistuu muuten intialaiselle raita-kastikkeelle, joten voi käyttää myös dippinä.


"tää on kyl liian vegee.."

17.3.2009

Epäterveellisten tuotteiden markkinointi


Muutama viikko sitten Jenkeissä ollessani oli huvittavaa katsella paikallisia mainoksia, kun joka toinen mainos oli orgaanisuutta henkivän tuotteen mainos ja joka toinen esim. cokiksen (ks. kuva, organic coke, kaikki on siis mahdollista) Suomessa mainokset vilisevät epäterveellisiä tuotteita tai sitten näitä terveysvaikutteisia, joista pitäisi ehdottomasti kirjoitella enemmän (negatiiviseen sävyyn).

Kuluttajaliitto on vastikään julkaissut laajan tietopankin lapsille suunnatusta epäterveellisen ruuan markkinoinnista. Sivustolta löytyy mm.tuotevertailuja, asiantuntijoiden sekä lasten haastatteluja, tiivistelmiä jne. tarkoituksena myös herätellä vanhempia tuotteiden valinnoissa. Yhdessä haastattelussa 13-vuotiailta tytöiltä kysytään minkä muron he valitsisivat kaupassa (muutama vaihtoehto) ja he valitsevat Fitness muron sen terveellisyys-mielikuvan vuoksi. Tuotevertailut-osiossa ainakin Fitness fruits -murot olivat pahimpien joukossa (yli 35g sokeria/100g, mieti yli kolmannes!) Nuorempien poikien valintaan vaikuttivat taas pakkausten mukana saatavat kylkiäiset, ei itse tuote. Aikamoista markkinointia. Jugurteissa ja viileissä taas YKSIKÄÄN tuote ei täytä sydänmerkin kriteereitä, sillä yksikään tuote ei ole vähärasvainen. Se siitä jugurttien terveellisyydestä. Tosin tutkimukseen valitut tuotteet olivat sellaisia, joita markkinoidaan piirroshahmojen tai kylkiäisten avulla.

Lastenaterioita tutkittaessa todettiin, että lapsia houkutellaan juuri kylkiäisillä erittäin energiapitoisten aterioiden pariin esimerkkinä hampurilaisravintolat, jossa lapset siirtyvät 9v paikkeilla lastenateriasta (600kcal)- junior-ateriaan (860kcal), joka on liian iso hyppäys energiamäärässä. Myös muut epäoleelliset seikat vaikuttavat ostopäätökseen, kuten tuotepakkauksissa olevien piirroshahmojen kuvat sekä internetsivustot, jotka vaativat jopa rekisteröitymisen. Myös tunnetut urheilijat ovat sponsoreiden kautta epäterveellisten tuotteiden kyljessä. Aika omituista. Vanhemmilla on tässä tilanteessa suuri vastuu, kun lapsena opitut tottumukset vaikuttavat pitkälle aikuisuuteen. Vastuuta toivotaan tietysti myös elintarvikeyrityksiltä. Sivustojen tuotevertailut olivat mielenkiintoisia,vaikka vertailuryhmät olivat melko suppeita. Toivoisin vielä kattavampia vertailuja ihan aikuisten vastaaviin tuotteisiin, jossa painoarvoa olisi myös lisättyjen ainesosien määrällä, esim. juuri nämä terveysvaikutteiset tuotteet (joihin ehkä itsekin uskoin jokunen aika sitten)

Lähde: www.kuluttajaliitto.fi

Go organic!


Olemme viime aikoina ostaneet kaiken luomuna minkä saa ja minkä löydämme. Hinta on hieman korkeampi, mutta olemme sen valmiita kestämään ja pihistetään sitten muualta. Muutenkin kun olemme vähentäneet (tai oikeastaan olleet ilman) maitotuotteita olo on ollut jotenkin parempi tai ainakin niin voi uskoa:). Ihmettelen myös, että kun syö näin terveellisesti, ei tee edes mieli mitään teollista; lisäaine/sokeri/suolapitoista. Söin vähän aika sitten salaatin kanssa pitkästä aikaa tonnikalaa enkä meinannut pystyä syömään sitä, niin suolaiselta se maistui.

Suomessa ollaan kyllä jälkijunassa luomumarkkinoilla, tuotteiden myynti viime vuonna oli huimat 1%, kun Ruotsissa ollaan jo 6% ja Tanska on tutkimuksen mukaan maailman luomuin maa (tuotteiden kulutuksessa), jota Suomi on siis 5-6 vuotta jäljessä. Esim. luomumaidon markkinaosuus on Tanskassa 30% kun Suomessa alle 3%. Kun Euroopassa luomuinnostus on kasvanut tasaisena 2000-luvulta lähtien, suuntaus Suomessa oli päinvastainen Lidlin tullessa markkinoille luukuttaen "halpaa", jolloin laatu jäi toisarvoiseksi asiaksi. Oltaisko nyt kuitenkin heräämässä pikku hiljaa tämän ekologisuuden sekä terveysasioiden luukutuksen myötä parempaan suuntaan?

Tulevaisuudennäkymät ovat onneksi lupaavat, jopa täällä Suomessa. Sen voi sanoa jatkuvien lehtijuttujen (mm. viime sunnuntain aamulehti), tutkimustulosten ja muiden "vihreiden" uutisten myötä. Kestävä kehitys - kuka enää voi sanoa ettei se kannata? Tai se, ettei yksi ihminen voi vaikuttaa. Piti vain odottaa vuosia kunnes luomusta tuli trendi, että viesti meni perille. Nyt vielä odotellaan muutama vuosi, että viesti menee perille hitaimmillekin herääjille. Tutkimuksen mukaan kysyntää olisi erityisesti luomueineksille/valmisruuille, jottei luomu nähtäisi vaivalloisena. Luomua ei pitäisi myöskään nähdä ylellisyystuotteena varsinkin näin matalasuhdanteen aikana. Markkinointi pitäisi olla myös näkyvämpää - raha on sisällä itse tuotteessa, mutta kauppiaita pitäisi ehdottomasti kannustaa luomutuotteiden näkyvyyden parantamiseen kaupoissa (Ks.tuleva kirjoitukseni tuotteiden markkinoinnista)
Tutkimukset eivät puolla varsinaisten luomukauppojen kannattavuutta Suomessa, lukuunottamatta pienempiä erikoiskauppoja isommissa keskuksissa. Markkinat ovat valitettavasti parin ketjun varassa, tosin Tradeka onneksi yrittää erottautua lisäämällä Reilun kaupan valikoimaa (joka tosin ei välttämättä ole luomua). Tällä hetkellä luomutuotteilla on korkea hävikki, mikä aiheuttaa oravanpyörän - ei kannata tilata lisää. Jos hinnat laskisivat hieman ja näkyvyys paranisi - niin ehkä kulutus kasvaisi? Tarvitaan vaan tahtoa, joten kysy ja anna palautetta omalle kaupallesi.

Myös kisuille olemee ostaneet luomutuotteita, joita on kyllä äärimmäisen vähän tarjolla. 400g Yarrah luomulihapurkki maksaa myös noin 3 kertaa enemmän perus teolliseen purkkiruokaan verrattuna, mutta se on kestettävä. Kisut ovat siis myös tutkinnan alla, ja ainakin virkeitä ja onnellisilta vaikuttavat. (Pistin muuten juuri samalla palautetta whiskas -sivustojen kautta, kun huomasin että ainakin englannissa on myynnissä whiskas organic-sarja - että suomeenkin tätä please)


Lähteitä: Opinnäytetyö, www.luomu.fi

15.3.2009

Soijapyörykät ja bataattitikut


Kreikkalaiset soijapyörykät
(kannattaa tehdä samalla tuplasatsi, tällä ohjeella n. 10 kpl isohkoja pyöryköitä)

1 dl korppujauhoja
1 rkl kasvisliemijauhetta
2,5 dl soijarouhetta
n.2 rkl yrttejä tai esim. yrttiseos -maustetta
1 tl valkosipulimaustetta tai 1 kynsi
1 tl mustapippuria
2,5 dl maustamatonta soijajugurttia
2,5 dl vettä
kookosöljyä paistamiseen

Sekoita aineet keskenään ja anna turvota 20 min. Paista öljyssä pannulla (tai miksei uunissa) Alkuperäinen ohje, jota muuntelimme

Dippi pyöryköille

2,5 dl maustamatonta soijajugurttia
puolikas kurkku
avokado
hunajaa
etikkaa
suolaa, yrttiseosta

Laita ainekset paloiteltuna tehosekoittimeen ja anna seistä jääkaapissa ennen tarjoilua.

Uunibataatit

2 isohkoa bataattia
oliiviöljyä
hunajaa
yrttimaustetta
suolaa

Leikkaa bataatit kuorineen tikuiksi, sekoita öljyseos mausteineen ja voitele tikut. Paista 200 asteessa 25-30 min.


Kokeilimme nyt sitten tätä kookosöljyä paistamiseen. Vaikka se on kovaa rasvaa, se on ilmeisesti parhainta paistamiseen, koska pehmeät rasvat pilaantuvat herkemmin kuumetessaan. En tiedä johtuiko pannusta, mutta hieman pyörykät takertuivat siihen kiinni. Paistuminen tasaisesti ei oikein onnistunut ja ehkä jos olisi muotoillut pihviksi niin olisi ollut helpompi käännellä. Mutta kokeilu jatkuu. Pyörykät olivat kuitenkin meheviä ja täyttäviä, johtuuko sitten jugurtista (taikinassa) vai mistä. Dipin kanssa tosi maukkaita:)



Eilisen ilta-aktiviteetti oli 3 kissan peseminen (ekaa kertaa). Oli yllättävän helppo operaatio ja ainakin jälkeenpäin kisut vaikutti tyytyväisiltä. Pesuaineena käytimme Samu-pesupähkinöistä tehtyä liuosta. Olemme käyttäneet pähkinöitä pyykinpesussa jo viime kesästä lähtien ja olemme erittäin tyytyväisiä niihin. Ne ovat erittäin riittoisia, eli tulleet paljon halvemmiksi kuin normi pesupulverit, enkä ole huomannut kertaakaan pesutuloksessa eroa norm. aineisiin verrattuna. Välillä jopa olen pessyt 30 asteessa likaisia treenivaatteita ja puhtaaksi on tullut. (ohjeessa sanotaan, ettei kuitenkaan poista vaikeita tahroja).
Pähkinöiden käyttö on todella simppeliä: n. 3 pähkinää pesupussiin pyykin sekaan ja samalla satsilla voi pestä vielä toisen koneellisen! Käytetyt pähkinät bioastiaan. Huuhteluainetta ei myöskään tarvi, muutama tippa eteeristä öljyä (tällä hetkellä appelsiinituoksu käytössä) huuhtelulokeroon riittää tuomaan pientä hajustetta.

Samu-pesupähkinät ovat luomu vaihtoehto, eivätkä siis sisällä hajusteita tai muita lisäaineita. Sopivat siis myös allergikoille. Pähkinöistä valmistettu liuos on erittäin monikäyttöistä; mm. pyykinpesuun, tiskikoneeseen, yleispuhditus- ja ikkunanpesuaineena, hiusten ja vartalon pesuun (!) sekä lemmikkieläinten pesuun. Tällä erää tyydymme ehkä vain pyykin (ja kissan)pesuun, mutta pitää testailla jatkossa muuhunkin. Tässä lisäinfoa pähkinöistä halukkaille.






Tyytyväiset kisut

12.3.2009

Kasvisruokaravintolassa



Olimme viime viikolla avomieheni kanssa syömässä n. 4:ttä kertaa tamperelaisessa Veganissimo-ravintolassa. Ruoka ja palvelu olivat jälleen erittäin hyvää. Suosittelen paikkaa ihan sekasyöjillekkin, voit halutessasi ottaa vaikka talon burgerin (johon itse päädyin - eikä tullut ähky olo). Siinä on lisukkeena ihania bataattitikkuja ranujen sijaan. Otimme tapaksina myös kikhernepyörykät ja jugurttidipin (nam) josta saimme vinkin ostaa seuraavan kerran kaupasta maidotonta jugurttia eli soijasta tehtyä. Veganissimon tuotteet sopivat siis myös vegaaneille. Tampereen toista kasvisravintolaa Gopalia en ole vielä testannut, vaikka paikka onkin pitkään ollut pystyssä. Johtuuko sitten sijannista vai aukioloajoista (klo 16 auki). Paikka onkin enemmän lounasravintola.

Löysin taas Kemikaalicocktailista seuraavan jutun ja päädyin lueskelemaan Nutrix- "kirjasen" (29 sivua), joka on tiivis paketti ravitsemusasioista ja vaikka ilmaisultaan hieman erikoinen, silti erittäin helposti ymmärrettävissä. Toivottavasti tämäkin saa jonkun ajattelemaan hieman asiaa. Se sai minut innostumaan ainakin vaihtamaan margariinin ehtaan (luomu)voihin sekä ostamaan kookosöljyä.



Tässä testattavat tuotteet. Alpro Soya maito oli ainakin täysin sopiva kahviin, muutenkin pehmeän makuinen. Kaurajuomat ovat hieman litkumaisempia, mutta sopivat hyvin esim. puuron ja myslin kanssa. Jugurtit olivat aivan ihania.

11.3.2009

Kookos-kaalikeitto

Nyt kun olen innostunut blogeista, en malta olla kokeilematta uusia reseptejä sen sijaan että tekisin ns. perusruokiamme, helppoja ja nopeita, jonka piti olla ilmeisesti tämän blogin tarkoitus. No kyllä niitäkin on varmasti tulossa ajan mittaan.

Seuraavan ohjeen löysin Ketunleipä -blogista, jossa on todella herkullisen näköisiä(ulkoasuun ja kuviin on panostettu)kasvisruokia. Erilaiset keitot ovat mielestäni huippuruokaa etenkin talvisin. Niistä saa helposti maukkaita, kevyitä, täyttäviä ja näin erittäin riittoisia. Esim. kookosmaidolla ja aasialaisilla mausteilla ei kovin paljon voi epäonnistua. Tietysti proteiineja pitää olla seassa, että ravintoarvot on kohdallaan. Olen lisännyt tänne aiemmin mustapapu-bataattikeiton, joka oli todellinen hitti ja seuraavassa kookos-kaalikeitto, jossa protskut tuo lisäyt kidherneet ja linssit. Kokkaaminen saattaa tuntua työläältä, kun käytetään papuja/kikherneitä, joita pitää ensin liuottaa yön yli ja keittää vielä tunti. Tämä vaatii kuitenkin vain hieman suunnitelmallisuutta, mitä yleensä tarvitsee olla jos haluat saada terveellistä ja mahdollisimman puhtaista raaka-aineista valmistettua ruokaa. Kaali on myös aika huippu tuote ravintoarvoiltaan ja edullisuudeltaan, ja sitä pitäisi ehdottomasti käyttää enemmän.

Kookos-kaalikeitto
(n. neljälle)

2-3 sipulia
öljyä
1-2 rkl thai currytahnaa (tahnojen tulisuudet vaihtelee, miedompaa voi laittaa enemmän)
puolikas pienestä kaalista (eli puoli kattilallista pilkottua kaalia)
2 dl kookosmaitoa
vettä
2 dl punaisia linssejä
2 dl keitettyjä kikherneitä
muutama valkosipulin kynsi
puolikas paprika
tomaatti
suolaa maun mukaan
2 tl sokria
(limen/sitruunan mehu sopisi myös, mutta hyvää ilmankin)

Kuori ja pilko sipulit. Pilko kaali sopiviksi paloiksi/suikaleiksi. Kuumenna öljy kattilan pohjalla, lisää sipulit ja currytahna ja kuullota kunnes sipulit ovat läpikuultavia. Lisää kaali ja kuullota niitäkin muutama minuutti. Lisää vettä niin, että kaalit peittyvät ja keitä noin 15 minuuttia (ehkä kauemmin jos kaalinpalat ovat isoja ja paksuja). Lisää huuhdellut linssit, kikherneet ja valkosipuli, sekä tarvittaessa lisää vettä. Keitä niin kauan että linssit ja kaalit ovat kypsiä. Lisää paloitellut paprikat, kookosmaito, sokeri ja tarvittava määrä suolaa ja hauduta muutama minuutti. Lisää paloitellut tomaatit ja tarjoile.


Itse tein seuraavat muunnokset: 4 dl kookosmaitoa, ehkä vähän enemmän kaalia ja kikherneitä. Täysruokosoker ja valkosipulijauhe kynsien sijaan.
Tällä ohjeella keitosta tuli hyvää ja maukasta, mutta ehkä olisin kaivannut hieman lisämausteita, esim. kasvisliemikuution. Voi olla että valkosipulin kynsistä olisi tullut enemmän makua, mutta olen ehkä hieman varovainen sen suhteen. Tein samalla saman blogin punajuurisämpylöitä, mutta niistä en pistä ohjetta, koska ne ei ehkä ihan onnistuneet ehkä puuttuvien ainesosien vuoksi.

10.3.2009

Päivittäiset proteiinimäärät kasvisruokavaliossa

Vegaaniurheilijoiden proteiinintarve:

Standardi 1.0–1.2 g/kg
Kestävyysurheilu 1.2–1.7 g/kg
Voima-/nopeuslajit 1.2–2.0 g/kg
Harjoittelun alkuvaiheessa 2.0–2.3 g/kg

Hyviä proteiininlähteitä ovat palkokasvit,täysjyvävilja, pähkinät ja siemenet. Kasvisravinnon perusproteiini tulee täysjyväviljasta. Viljasta saadaan hyvälaatuinen proteiiniseos yhdistämällä se joko palkokasveihin (pavut, linssit, herneet) tai perunaan,sieniin,juureksiin tai muihin vihanneksiin. Kasvikunnan tuotteista soijaproteiinin aminohappokoostumus on ihanteellisin. Useista kasvikunnan tuotteista puuttuu joku aminohappo, mutta yhdistelemällä eri kasviproteiinin lähteitä saadaan lopputulokseksi hyvälaatuinen proteiiniseos. Näin ollen vegaaniravinnollakin tyydyttyy elimistön proteiinintarve.

Proteiinimäärän mennessä yli tarpeen, se kertyy helposti rasvaksi vyötärölle ja todella suuret proteiinimäärät voivat rasittaa maksaa, munuaisia ja ruuansulatuselimiä. Sekaravintoa syövät ihmiset saavat usein proteiinia yli tarpeen.

Esim. täältä voit laskea henkilökohtaisen proteiinintarpeesi riippuen painostasi, liikuntalajistasi sekä sen määrästä (luotettavuudesta en tiedä). Itselleni laskuri antaa tarvittavaksi määräksi 83g päivässä.

Tästä esitteestä
löytyy hyvää perustietoa veganismista ja urheilusta. Lopussa on esimerkkiaterioita proteiinimäärineen (perässä oleva luku). Sovelsin niistä itselleni sopivan päiväruokavalion:

Aamiainen:
2 dl kaurapuuroa 5
2,5 dl soijamaitoa 9
=14g

Lounas:
2 dl keitettyjä papuja 12
2 dl keitettyä quinoaa 10
100 g herkkusieniä 3
2,5 dl kauramaitoa 3
=28g

Välipala:
1 kokojyväsämpylä 4
2 rkl maapähkinävoita 8
1 kaurajogurtti 2
2 rkl auringonkukansiemeniä 4
=18g

Päivällinen: 100 g tofua 16
2,5 dl keitettyä parsakaalia 3
2 dl keitettyä täysjyväriisiä 5
=24g

YHTEENSÄ 84g

Huom!
Aterioihin on lisättävä muuta ruokaa, jotta saadaan päivittäinen tarvittava kalorimäärä ja proteiinin lisäksi muiden ravintoaineiden tarpeet tyydyttyvät. Tässä siis perusainekset mm.ilman lukuisia hedelmiä ja vihanneksia.

9.3.2009

Omatekoinen mysli

En oikeastaan ole aikoihin tykännyt ostaa kaupasta mysliä, koska sokerittomia (lisätty sokeri) vaihtoehtoja on niin vähän ja jotkut tuntuvat melko kalliilta. Päätin siis kokeilla tehdä itse mysliä, mikä ei ole tullut jostain syystä mieleenikään, kunnes löysin ohjeen aktiivisesti seuraamastani blogista Kemikaalicocktail


Seuraavassa siis suoraan lainattu ohje:
* 10 dl kaurahiutaleita
* 1 dl murskattuja maapähkinöitä
* 2 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
* 1 dl sesaminsiemeniä
* 1 dl pellavansiemeniä tai -rouhetta
* 1 dl oliiviöljyä
* 3 rkl hunajaa
* 1 pkt rusinoita
* kuivattuja hedelmiä/marjoja maun mukaan

Aloita sekoittamalla kaurahiutaleet, siemenet ja pähkinät keskenään. Kuumenna oliiviöljy kattilassa hunajan kera, mutta ei kiehuvaksi asti! Heitä kaura+muut sekaan ja kääntele kunnolla niin, että seos on tasaisesti öljyhunajassa.

Levitä mysli pellille ja laita uunin keskiosaan 175 asteeseen noin vartiksi. Muista vahtia mysliä koko ajan ja välillä käännellä sitä lastalla, sillä se palaa helposti.


Valmiiseen satsiin voi lisätä rusinat, kuivattuja hedelmiä, quinoamuroja jne.

Itse en käyttänyt kuivattuja hedelmiä, mutta olisi varmasti huippuja. Quinoamuroja lisäsin reilusti sekaan, koska niitä kaapista löytyi. Mysli oli tosi hyvää ja tuhtia tavaraa. Hunaja toi todellakin riittävästi makeutta. Tätä syö hyvällä omallatunnolla, vaikka välipalana tai vaihtoehtona aamupalaksi. Ja erinomainen lahjaidea!




Päätimme myös kokeilla olla ainakin viikon ilman maitoa ja ostimmekin kaupasta seuraavat korvikkeet. Olemme silloin tällöin ostaneet riisi/kaurajuomaa, mutta yleensä aina lisäksi luomumaitoa. Ajattelin olla ostamatta myös raejuustoa hetkeen ja ottamalla vaihtoehtoisen proteiinin jauheena (maustetut/makeutetut jauheet ei tosin kai terveellisimmästä päästä) mutta koitan miettiä maitoproteiinin korvikkeita tarkemmin.

6.3.2009

Proteiinismoothie

Yks huipputuote Usassa oli, nimittäin Naked:n proteiini smoothie, jossa oli muistaakseni 38g protskua, ei lisättyä sokeria ja paljon hedelmiä eli c-vitamiinia. Tämä tuote on todellakin ns. superfood. Suomeenkin tätä, koska normit proteiinijuomat sisältää makeutus- ja lisäaineita ja maku ei läheskään näin hyvä. Nakedeita oli lähes joka puljussa ja siis lukuisia muitakin makuja (niissä ei tosin proteiinia lisätty).



Näitä tuli vedettyä "muutamia..."

Soijamakaronilaatikko

No niin, pitkästä aikaa. Usan reissusta ollaan palattu ja ihmetellään ankeeta ja pientä Suomea. Ehkä myös toimettomuudella on oma osansa tai vuodenajalla - kesää odotellessa (parempaa pliis ku viime kesä). Masista ei helpota se kun kaikki kivat OMAT matkakuvat tuhoutuivat stanan Lontoon turvatarkastuksen läpivalaisussa (ilmeisesti). Siitä toipuminen kestää kauan. Florida, Boston, New York ja yksin selvitymiset 9 eri lentokentän läpi on siis muistoissa vain. Terveellistä ruokaa oli hieman ikävä, varsinkin kun ulkona piti syödä. Ei tosin ruokakaupastakaan löytänyt; Fat free -humpuukkilla on suuret markkinat, sen sijaan "no added sugareita" ei millään meinannut löytää. Jenkeillä näyttäisi olevan vielä piiiikä matka ruokailutottumuksien muutokseen. Aika kaukana ollaan kestävästä kehityksestä kun useassa ravintolassa täytyi syödä Paikan Päällä kertakäyttöastioilta.

Asiaan sitten,
Tässä siis aikas maukkaan soijamakaronilaatikon ohje (n. vuoallinen):

- n. 400g Täysjyväpastaa/makaronia
- n. 3-4 dl soijarouhetta
- 2 sipulia
-vettä
-mausteita, esim. kasvisliemikuutio, paprika, mustapippuri, chili, ketsuppi

- n.6 dl luomumaitoa/kaurajuomaa (itse käytin 2 dl maitoo, loput kaurajuomaa)
- 1 luomumuna (en tiä onko välttämätön)
- maitoseokseen hieman suolaa ja valkopippuria, halutessa päälle juustoraastetta

- Keitä makaroni/pasta lähes kypsäksi --> valuta vedet pois
- Laita pannulle reilu loraus öljyä ja paista hetken ensin sipuleita. Tässä vaiheessa voit lisätä myös mausteet (paitsi kasvisliemikuution)
- Lisää hiljalleen joukkoon soijarouhetta ja vettä (n. 1 dl/1dl rouhe) jolloin soija paistuu ja turpoaa samalla. Sekoita kasvisliemi kunnolla joukkoon, ja tarkista onko mausteita tarpeeksi. Älä paista liian kypsäksi, soijaa ei tarvitse kypsentää, vaan ruskistaa. Itse sekoitin myös ketsuppia tähän seokseen lorauksen.
- Sekoita maitoseos(+muna) ja mausteet ja kaada öljyttyyn vuokaan makaroni/soijaseoksen päälle
-Ripottele halutessasi juustoraastetta päälle.
- Kypsennä 200 asteessa n. 40 min tai kunnes näyttää kypsältä:)

ps. En tiedä johtuiko kaurajuomasta (käytin ekaa kertaa) mutta laatikko maistui jotenkin mehevämmältä. En ole ihan varma mittasuhteissa esim. munamaidon suhteen en jaksa laskea tarkkaa määrää vaan kaadan päälle niin paljon kun mahtuu (mielummin mehevä laatikko kuin liian kuiva)

TARJOILE ESIM. PUOLUKKAHILLON JA PORKKANARAASTEEN KANSSA. Njam:)



-