Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

11.2.2009

Laskiaispullat (terveellisemmät)

Helou!

Päätinkin tehdä tänään perinteisiä laskiaisherkkuja eli oikein laskiaispullia mantelimassatäytteellä sekä hernekeittoa:) Tämä siksi, että en valitettavasti ole oikeana laskiaisena täällä - vaan lähden Ameriiikan reissuun pariksi viikkoa tällee extempore:) Pullia oon itse leiponut vuosia sitten joten on jo aikakin. Ongelmana usein leipomisessa se, että leivokset tulee usein syötyä enimmäkseen itse ja reilummalla kädellä :(.

Hernekeitto on tosin valmispurkista - onneksi luomua ja lihatonta tietty. Lisäsimme sekaan suoraan tummaa soijarouhetta ja erinomaisen terveellinen ja NOPEA ruoka.

Laskiaispullat (niin terveelliset kun pullat vaan voi olla makua pilaamatta)

5 dl luomumaitoa tai maitojuomaa
50 g hiivaa
1-2 tl suolaa
2 dl luomutäysruokosokeria
1 rkl kardemummaa
1 luomumuna
n.9 dl luomuvehnäjauhoja
n.4 dl Quinoajauhoja
n.150 g voita tai margariinia

Hillotäyte:

2 dl kuohukermaa
½-1 dl
sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 dl rahkaa (1 tlk)
n. 2 dl mansikkahilloa

Mantelitäyte (oma valinta):

n.½ pötkö mantelimassaa
pullansisustaa
1-2 rkl maitoa
2 dl valmiskermavaahtoa (laiska)




Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Pyörittele pötköksi ja tee paloista pikkupullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi, voitele ne munalla ja koristele raesokerilla ennen paistamista. (Tai jätä raesokeri pois ja laita lopuksi paistetun pullan päälle tomusokeria). Paista pikkupullat n. 225-asteisen uunin keskitasolla 5-10 min.

Halkaise hieman jäähtyneet pullat keskeltä kahtia. Hillotäytettä varten ja laita pullan väliin mansikkahilloa ja kermarahkaa (eli vatkaa sitä varten kerma vaahdoksi, lisää rahka ja sokerit).

Mantelitäytettä varten koverra jokaisesta pullasta vähän sisustaa lusikalla ja nosta kulhoon. Raasta sekaan mantelimassaa ja sekoita joukkoon maitoa niin, että saat sopivan seoksen ja täytä kolot. Voit leikata mantelimassasta myös viipaleita kovertamattoman pullan päälle. Nosta manteliseoksen päälle kermavaahtoa ja sen päälle pullan päällysosa.

Pullista ei tullut kovin makeita, mikä on mielestäni hyvä, koska täytteet ovat sitäkin makeampia. Mutta pelkiltään syötynä suosittelen lisäämään sokerin määrää hieman.




Resepti muunneltuna: http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/kuluttajat/reseptit/makeat_leivonnaiset/pullat/laskiaispullat/

Ja tässä lisätietoa halukkaille täysiarvoisesta leivonnasta
http://www.terveydenhoitouutiset.fi/thu0305/6.htm


ja eikun mäkeä laskemaan!

7.2.2009

Linssi tomaattipapupata

Linssi tomaatti-sipulipapupata
n.4:lle

Tämä ohje on hieman sovellettu Myllyn paras -linssilastupurkin takaa. Lisätty pavut - protskua mukana.

n.3 dl valkoisia papuja keitettynä
2-3 rkl öljyä
2 isoa sipulia (varsineen)
1 porkkana ohuina suikaleina
n.2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
5 dl vettä
2 tlk tomaattimurskaa (n. 400-500 g)
pala chilipalkoa tai mustapippurirouhetta
3 dl
Myllyn Paras Punainen Linssilastuja (150 g)
1 maustekurkku suikaleina
(n. 1 tljuustokuminaa)
suolaa, liemikuutio tai fondia
tuoretta rakuunaa tai basilikaa
Lisäksi:raejuustoa

Liota ja keitä pavut ohjeen mukaan. Kuullota sipuli- ja porkkanasuikaleet öljyssä. Lisää neste, tomaattimurska ja mausteet ja anna kiehahtaa. Lisää kiehuvaan nesteeseen linssit ja anna kiehua n. 10 min. Lisää viimeiseksi pavut ja maustekurkku suikaleina sekä mausta tuoreella yrtillä.

Tarjoile kevyemmin raejuuston kanssa.

Mustapapu-bataattikeitto

Mustapapu-bataattikeitto
n. 2,5 l

-oliiviöljyä paistamiseen
- n. 10 cm:n pala purjoa
- puolikas kesäkurpitsa
- 2 pientä bataattia tai yksi isompi
- vihreä paprika
- 1 rkl raastettua inkivääriä
- 2 tl punaista chilitahnaa
- 3 dl keitettyjä mustapapuja
- 4 dl vettä
- 4 dl kookosmaitoa (kevyt ok)
- n. 2 tl sitruunaruohotahnaa
- yhden limen mehu (vajaat 3 rkl tuosta tuli, ohjeessa luki 2—3 rkl)
- 1 tl suolaa
(- kasvisliemikuutio)

Alkuvalmistelu edellisenä päivänä:)
Pistä pavut edelliseksi yöksi liuottumaan n. 10-12 tunniksi.
Kun aloitat tekemään keittoa, keitä papuja ensin tunnin verran kypsiksi.

Kuutioidaan purjo ja paprika ja kesäkurpitsa. Kuoritaan ja kuutioidaan bataatti. Raastetaan inkivääri.

Kuumennetaan öljy kattilassa ja haudutetaan purjoa, inkivääriä, chiliä ja paprikaa hetki öljyssä. Lisätään bataatti, sekoitetaan hieman ja lisätään sitten vesi, pavut ja sitruunaruohotahna. Haudutetaan viitisen minuuttia. Lisätään noin puolet kookosmaidosta ja keitetään miedolla lämmöllä 10 minuuttia.

Kun keitto on kypsynyt, lisätään kesäkurpitsa, loput kookosmaidot, limemehu, kasvisliemikuutio ja suola. Kuumennetaan ja sitten keitto onkin valmista nautittavaksi.

Ihan sairaan hyvää, tein suoraan tupla-annoksen, jota syötiin monta päivää. Suht.kevyttä ja terveellistä. Ainoa "huono" aines on kookosmaito, jota ei paljoa edes tullut. Kasvisliemi ei ollut alkuperäisessä ohjeessa, mutta ainakin itse kaipasin lisämaustetta - oman maun mukaan siis.

lähde ja hienompi kuva :(
http://ituhippi.livejournal.com/38693.html