Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

7.12.2009

Raakakaakaon hyödyistä ja "valko"suklaata

Lupasin tehdä valkosuklaasta postauksen, koska olen jo muutaman kerran kokeillut tehdä suklaata ilman kaakaota. Resepti tulee postauksen lopussa, mutta kerron ensin hieman suklaan perusraaka-aineesta, raakakaakaosta, joka on siis huipputavaraa kohtuudella käytettynä.

Lisäsin "tulevat postaukset" - palkkiin kohdan "Usein kysytyt kysymykset" ja tämä kaakaoasia on yksi sellainen, mitä monesti kysytään ja vastaan siihen nyt tässä kertauken vuoksi. Toinen ehkä 10 kertaa kysytty juttu on Kara-kookoskerma ja sen kyseenalaistaminen - ehkä saan joskus väsättyä semmoisen FAQ-palstan:)

Eli mikä ero normikaakaolla, luomukaakaolla ja raakakaakaolla oikeastaan on?

Moni varmaan tietää sen, että peruskaakaojauhe, kuten Oboy tai perussuklaa, kuten Fazer ovat kaukana terveellisyydestä ja niissä on ehkä jäljellä max promille suklan terveellisistä ominaisuuksista. Peruskaakaossa ja suklaassa on yleensä maitojauhetta, erilaisia lisäaineita, valkosokeria ja keinomanipuloitua soijalesitiiniä (lue juttu jalostetusta soijasta). Ajattele siis läheisiäsi tänä jouluna aidolla sydämelläsi ja jätä pliis ne perinteiset suklaakonvehdit ostamatta. Raakasuklaasta tulee oikeasti niin paljon parempi mieli, kun jaksaa jouluaterian jälkeen tehdä ja ajatella muutakin, kun sohvalle kieriskelyä, oksentamista, passiivista tv:n katselua, morkkista ja olematonta ajatuksenjuoksua.

Luomusuklaassa- ja kaakaossa sen sijaan ei ole käytetty yleensä lisäaineita tai niitä on murto-osa ja makeutuksena on parempaa raakaruokosokeria. Se on siis huimasti parempi vaihtoehto normisuklaaseen nähden ja mitä tummempaa sen parempaa (mielellään väh. 60% kaakaota). Tumma luomusuklaa on hyvä eväs reissun päällä, jos ei ole mahdollisuutta raakasuklaaseen. Tuttavani on vuoden elänyt näillä suklailla ja näyttäisi olevan aika hyvässä kunnossa...Itselläni luomusuklaa ei aiheuta enää kovin hyviä tuntemuksia ja pyrin välttämään sitä - se on niin kovin yksilöllistä tämä kaakaoasiakin.

Vaikka luomusuklaassa- ja kaakaojauheessa ei olisi epäterveellisiä ainesosia, on sen olennainen ero raakaan kaakaoon se, että se kuumennetaan korkeassa lämpötilassa, jolloin alkuperäisen raaka-aineen luonne ja ominaisuudet muuttuvat radikaalisti. Tästäkin asiasta on omat skeptikkonsa, mutta omien tuntemusteni mukaan voin uskoa, että raakasuklaassa on "sitä jotain".

Raakakaakaon huimat antioksidantti, magnesium, rauta, mangaani, rikki, kromi, kupari, sinkki- ja kuitupitoisuudet ovat tärkeitä, mutta ehkä vielä olennaisempia ovat muut yhdisteet, kuten anandamiini, teobromiini, fenyylietyyliamini sekä MAO-inhibiittorit. Näiden ravinneaineiden ja yhdisteiden säilyminen täysin tuhoutumattomana olisi ensisijaisen tärkeää, jos halutaan saada laatuaineesta kaikki irti (ja tottakai me halutaan!).

Nämä perusruoassa "hieman" harvinaisemmat yhdisteet vaikuttavat mielialaamme POSITIIVISESTI aiheuttaen "flow" - tuntemuksia, hyvänolontunnetta, onnellisuutta, parantunutta muistia ja suorituskykyä, piristystä, innostusta, motivaatiota jne. Moni, joka on allerginen normisuklaalle, pystyy hyvin syömään itse tehtyä raakakaakaota, koska allergiat liittyvät usein suklaassa oleville täyteaineille. Tämän seikan olen saanut jo todistaa tuttavapiirissäni.

Tulipas nyt tietopakettia hieman raakakaakaosta, lue tästä lisää ja ryhdy viimeistään nyt suklaan tekoon. Itse tein ensimmäisen raakasuklaani keväällä, näköjään 5.5. Pitääkin muistaa tämä päivämäärä suklaarakkauteni alkuna:) Suklaata on tullut tehtyä säännöllisesti varmasti viikoittain, välillä kaakaota on mennyt liikaakin ja sen kyllä huomaa. Parempi kuitenkin suklaaöverit kuin jotkut muut nimeltämainitsemattomat överit (joista on myös paljon kokemuksia in my ex life).

Opin suklaaguru-Ollilta, että suklaa-aineksia kannattaa haudutella vesihauteessa pidempäänkin. Eli kannattaa lisätä vesihauteessa sulatettujen rasvojen sekaan myös muut aineet ja antaa niiden imeytyä=sulautua kunnolla toisiinsa. Tämä on todellakin oma taiteenlajinsa ja suklaan tekemiseen liittyy paljon muutakin, kuin vain se syöminen.

Kannattaa kokeilla myös yllättäviä yhdistelmiä ja erilaisia mausteita. Itselläni on toiminut loistavasti lakritsijuuri, raastettu sitruunankuori ja laatusuola, erilaiset marjat (mielellään kuiva, kuten liotettu goji ja incanberry), murskatut pähkinät ja (hampun)siemenet, mausteet, kuten vanilja, kaardemumma sekä Nutribody-jauhe. Myös suklaan tekemisessä vain taivas on rajana. Tässä elämäntyylissä on tarkoitus, että opettelet löytämään ne itsellesi toimivat ja maistuvat jutut ilman reseptikirjan tuskallista selailua. Kun käyttää laatuaineita, on vaikea epäonnistua ja voi kokea uskomattomia onnistumisen tunteita makuelämyksistä puhumattakaan!

Tein ensimmäisen joulunmakuisen suklaani ilman kaakaota ja hyväähän siitä tuli (ei tosin vedä vertoja Ollin suklaille). Tämä oli tosiaan ensimmäisiä suklaitani ilman kaakaota ja harjoitusta vaatii ehdottomasti! Suklaa ei ole kovin valkoisen värinen (ehkä jopa epäillyttävän), mutta makuhan on pääasia ja kyllähän se maistui taas vähän liiankin hyvin.


- Kaakovoi ja kookosöljy puolet ja puolet
- Liotettuja gojeja kourallinen
- Murskattuja hampunsiemeniä ja muutama parapähkinä
- Murskattuja kaardemumman siemeniä
- Raastettua sitruunankuorta
- Hieman nutribodyä
- Hieman mesquitea
- Hieman macaa
- Agavesiirappia
- Ripaus laatusuolaa

Olen tehnyt muutaman kerran suklaata laittamalla sekaan tuoreita pakastemarjoja, mutta nyt olen todennut ja saanut asiantuntijoilta vinkkiä, että kuivamarjat ovat suklaassa parempia. Suklaata voi toki sitten nauttia tuoreiden marjojen kanssa erikseen.

Suosittelen myös edelleen näitä täyteläisiä siemenpuuroja, jos lämmintä ruokaa tekee mieli. Tämä vie todellakin nälän, jos joku vielä tuntee sellaista! Tässä jouluisesti maustetussa ihanan violetissa herkkupuurossa on:

- Mustikoita
- Niitä kaakaonibsejä:)
- Hampunsiemeniä reilusti
- Kanelia
- Kookosöljyä
- Ripaus laatusuolaa
- Lakritsinjuurta

Ostin pitkästä aikaa taas macaa, kun sen hehkutukselta ja mielenkiintoisilta vaikutuksilta ei ole voinut välttyä viime aikoina, vaikka se ei ehkä ole paras kehotyypilleni. Vaikutuksia odotellessa:)

12 kommenttia:

  1. Moi,

    Millä tavalla sen huomaa jos kaakaota menee välillä liikaa?

    Joku postasikin tämän linkin Tarzanblogin kommenttiin: http://www.paulnison.com/enewsletter.htm?a=105
    Tuossa pieni dialogi samalta hepulta: http://www.youtube.com/watch?v=GfsOZ0C8jlA . Aika mielenkiintoisia pointteja mietittäväksi. Jos kaakaosta tulee flow ja jopa överit, niin onko silloin normaali hyvä ja terve olo vai stimuloitu?

    Itse en ole raakakaakaota vielä ehtinyt kokeilemaankaan eli kokemus ei tässä puhu, mutta olisin kiinnostunut mielipiteistä.

    VastaaPoista
  2. Raakasuklaa on kyllä totta vieköön hurjan hyvää,ja usein sitä tulee tehtyä,nyt tosin pitäisi olla pieni paussi kun on mennyt vähän överiksi. Tuollaista valkosuklaata olen myös kokeillut,ja hyvää siitä tulee kun lisää kookosmaitoa/kermaa joukkoon.

    VastaaPoista
  3. Tuo suklaa näyttää oikein herkulliselta ja jouluiselta!

    VastaaPoista
  4. Oi oi, valkosuklaa menee kyllä kokeiluun, kuten myös puurokin - kaikki ainekset kun löytyvät kaapista! Parasta viikkoa sinullekin Heidi! <3

    VastaaPoista
  5. Oikeasti ihmetyttää, miten paljon raakakaakaosta voi joutua pulittamaan. Ekolosta taitaa saada papuja 28 €/kg, ja valmista makeutettua raakasuklaata saa Helsingin vanhasta kauppahallista 40/kg, mutta onko joillakin parempia hintavinkkejä?

    VastaaPoista
  6. Onkohan kaakaovoissa kofeiinia?

    VastaaPoista
  7. Tro: No sen huomaa jos on liikaa, ehkä sama fiilis jos olisi juonut liikaa kahvia. Ei väsytä, hyperaktiivisuus jne. Luin Nisonin näkemyksen myös keväällä ja se on tosiaan yksi näkemys monen muun joukossa.

    Raakakaakaolla ja suklaalla on PALJON hyviä puolia, jotka kompensoivat huonoja. Tärkeää olisi miettiä niitä määriä ja kaakaon LAATUA. Pienissä määrin varmasti sopii monelle, mutta liika on liikaa monessa muussakin ruoassa.

    Jes, kokeilkaa ja soveltakaa! Hyvää on:)

    Miska: Tarkistan asiaa, käsittääkseni ei ja jos on niin hyvin pieniä määriä

    VastaaPoista
  8. www.successisvitality.com

    Kannattaa tutustua!

    VastaaPoista
  9. Onko kukaan kokeillut tehdä raakasuklaata ilman kookosöljyä? Poikaystävä ei tykkää kookoksen mausta eikä se minunkaan suokkarini ole. Olen tehnyt kerran raakasuklaata ja käytin kookosöljyä, joka maistui ikävän paljon läpi, vaikka laitoin jonkin verran mausteita sekaan (kardemummaa ja chiliä).

    Olen kahlannut raakasuklaareseptejä netistä läpi ja varmaan 99%:ssa käytetään kookosöljyä. Jotain muitakin virityksiä olen löytänyt, mutta jos jollain on hittiresepti niin otan kiitollisena vastaan!

    VastaaPoista
  10. Ehdotuksia:
    1. Kokeile laimeamman makuista kookosöljyä. Lasipurkkinen Tropical saattaisi toimia aluksi - ja paljon hunajaa, koska hunajan ja kookoksen (ka kaakaon) yhdistelmä on taivaallinen, kunhan ei todellakaan säästele sen hunajan kanssa. Fazerista taitaa puolet olla sokeria, joten miksi käyttää omassa suklaassa yhtään vähempää kuin siinä mihin on makuaisti tottunut.

    2. Kookokset pois, riittäähän rasvaksi pelkkä kaakaovoi. Näin saat kaupan päälle kiinteämpää suklaata, joka kestää huoneenlämpöäkin paremmin - varsinkin jos käytät kuivaa makeutusainetta, kuten intiaanisokeria! Näin saat ihann "oikeaa suklaata", eli yhtä kiinteän koostumukset kuin mihin kaupan suklaissa on tottunut.

    3. Jos sinä tai joku kaverisi osaa/tykkää tehdä Gheetä, koraa suklaareseptien kookosöljy Gheellä eli kirkastetulla voilla!! Tulee kuulemma TOSI hyvää.

    Hyvää joulua ;)

    VastaaPoista
  11. Kiitti vinkeistä Olli!

    Fazerin sinisestä näyttäisi tosiaan puolet olevan sokeria ja kolmasosa rasvaa (kaakaovoita?). Omassa ensikokeilussani hunajaa oli pari ruokalusikallista ja se riitti makeuttamaan, eli tarkoituksena ei ole saada aikaan kotona tehtyä Fazerin sinistä.

    Taidan kokeilla kaakovoita (ja inkkarisokeria) seuraavaksi, kun se taitaa olla Luomuidyllistä tästä päivästä lähtien -10% alessakin.

    VastaaPoista
  12. Täytyy sanoa,että aika hirveän näköistä tuo valkosuklaa... mutta pääasia, että maistuu! Jos jättäis hampunsiemenet pois, ei varmaan vihertäis noin pahasti.

    VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...