Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

20.12.2009

Kohti täydellistä terveyttä

Aikaisempi kirjoitukseni aiheutti ennätysmäärän (80) kommentteja, ja kuten viimeisimmissä kommentissa kirjoitin, ihmiset ovat erilaisia ja lukevat ja sisäistävät tekstiä eri tavalla. Tiedostan sen, että kirjoitukseni menevät "yli" monelta, mutta kirjoitan edelleen aidosti niistä asioista ja tuntemuksista, mitkä koen tärkeäksi jakaa ja mitkä ennen kaikkea kiinnostavat itseäni. Tyylistäni en valitettavasti pysty tinkimään ja on lukijan oma valinta, haluaako käyttää aikaansa kirjoitusteni lukemiseen ja varsinkaan negatiivisuuden ruokkimiseen.

Olen huomannut muutamassa tekstissäni sen, että kun jokin lausahdukseni on pistänyt ärsyttämään, aletaan jo pian kritisoimaan itseäni henkilönä, sekä yrittäjänä ja vaaditaan CV:tä pöydälle. "Kuinka pystyt näin pienellä kokemuksella omaksumaan ja opettamaan asioita, kuten ayurvedaa tai joogaa, kun yleensä niihin on vuosien kokemus?"

Niinkuin eräs kommentoija totesi, on aika huono lähteä arvostelemaan toisen työtä kokeilematta itse. Nämä hoitomuodot, joista ihmiset ovat saaneet tuhansia vuosia apuja ovat kokemusperäisiä, eikä niissä välttämättä merkitse vuosien asiantuntemus tai kirjatieto. Tottakai vuosikausia esim. homeopaattina työskennellyt henkilö osaa varmasti löytää spesifimpiä lääkkeitä erinäisiin vaivoihin ja myös Ayurvedassa on olemassa lääkäreitä ja konsultteja, muutamia jopa Suomessa, jotka pystyvät analysoimaan ja paikantamaan tarkemmin epätasapainotiloja.

Ayurveda on kuitenkin niin paljon muutakin, kuin sairauksien hoitoa. En hoitajana ole määräämässä lääkkeitä tai muitakaan vähääkään vahingoittavia ohjeistuksia, vaan olen ylläpitämässä ja edistämässä ihmisen terveyttä. Kun terveyttä "edistetään" tarpeeksi, alkavat vaivat häviämään itsestään. On ehkä vaikea ymmärtää, että ihmisessä itsessään on kaikki potentiaali, parantamismekanismi ja immuniteetti kaikkea ulkopuolelta tulevaa vastaan. Sydäntaudit, unettomuus, stressi (tai sikaflunssa) ei vain tule jostain tuolta ulkopuolelta. Ne tulevat ihmiseen, jonka vastustuskyvyssä on aukkoja. Meitä ei ole opetettu ottamaan vastuuta itsestämme ja sen takia mm. syömme mitä sattuu ja lääkitsemme sitten pintapuolisesti niitä oireita.

Olen hoitajana paikantamassa näitä aukkoja. En hoida sairautta vaan terveyttä, mistä pääsemmekin sitten "terveen ihmisen" määritelmään. Olin alustavasti laittamassa nettisivuilleni, että hoidan vain "terveitä ihmisiä". Tähän sitten sain kuitenkin nettisivujen tarkistajaltani kommentin, että se on "hieman hassusti sanottu". Kuten olen monessakin yhteydessä toitottanut, niin Ayurvedan määritelmän mukaan terve ihminen ei ole vain fyysisesti oireeton, miten länsimainen lääketiede sen määrittelee. Ayurveda pyrkii löytämään balanssin, jopa täydellisen sellaisen, jossa ihminen saa keho-mieli-sielu - yhteytensä palautettua. Tässä tilassa voimme parantua stressistä, unettomuudesta, ruoansulatushäiriöistä, väsymyksestä ja "pienemmistä vaivoista", joihin ihmisten voi olla vaikea saada muuten apua.

Kun nämä pienemmät "epätasapainotilat" on paikallistettu ja tiedetään ihmisen kehotyyppi, pystytään kertomaan paljon muutakin, kuten se, mistä vaivat saattavat johtua. Kehotyyppi kertoo myös ihmisen tunteista, mieltymyksistä, taipumuksista jne. Ihminen alkaa ymmärtämään, että negatiivisuus ei ole "minä", vaan se johtuu siitä, että noudatan ehkä vääriä elämäntapoja joissain määrin. Sekä fyysiset isommat, että pienemmät vaivat että psyykkiset mieleen liittyvät häiriöt (olivat ne sitten vaikka negatiivisia tunteita) ovat hoidettavissa Ayurvedisillä opeilla.

Nykypäivänä harva ihminen on tasapainossa itsensä kanssa ja siksi "terveen ihmisen" määritelmä ei siis ole mitenkään yksioikoinen. Tämän vuoksi uskon, että JOKAINEN ihminen pystyy saamaan apua Ayurvedasta. Vaikka ihminen olisi "terve" eli fyysisesti oireeton, niin siihen täydelliseen terveyteen, jossa keho-mieli ja sielu toimivat balanssissa on monella matkaa. Kun tätä yhteyttä alkaa pikku hiljaa saavuttamaan nousee hyvinvointi ja onnellisuus ihan uusille tasoille.

Kun keväällä perehdyin tähän ikivanhaan tieteeseen ja koin samalla itse suuria muutoksia sisälläni ymmärsin sen, että vaikka olin uskonut olevani täysin "terve", oli minulla vielä matkaa huipulle. Jos moni ihminen on terveysasteikon määritelmässä miinuspuolella (siis mitä tahansa kehoon tai mieleen liittyviä vaivoja), lähdin itse liikkeelle ehkä siitä 0-tilasta, jossa olin fyysisesti oireeton. Kun tajusin, että on mahdollista päästä vielä monta tasoa ylöspäin, on sekä tiedon omaksuminen että sen kokeileminen käytännössä ollut älyttömän helppoa ja nautinnollista. Ayurveda ei loppujenlopuksi ole mitenkään monimutkainen verrattuna esim. Kiinalaiseen lääketieteeseen, mutta jos ihminen ei pysty oman kokemuksen kautta sisäistämään tietoa, on oppiminen aina paljon haasteellisempaa.

Koska voin nyt sanoa olevani paljon korkeammalla, kuin keväisessä 0-tilassa, uskon tietäväni toimivia keinoja, kuinka nousta tasolta tasolle. Olen konkreettisesti jo tällä kokemuksella nähnyt, kuinka ihmiset ovat saaneet apua erilaisiin ongelmiinsa. Aion jatkaa kokemukseni keräämistä nyt käytännössä, mutta toki edelleen itse opiskellen. Opiskelu ei ole vain kirjatietoa, vaan kaikkein tärkeimpänä sitä oman minän etsimistä, itsensä todellista tuntemusta, jolloin pystyy varmasti parhaiten auttamaan muitakin.

Jooga ja Ayurveda liittyvät tiiviisti toisiinsa ja olen joogan suhteen edennyt samalla "vauhdilla". En ole antamassa (vielä) virallista joogaopetusta, korkeintaan hyvin alkeita ja kannustan ihmisiä menemään myös tunneille. Tärkeintä mielestäni on se, että uskon tekeväni äärettömän hyvää työtä ja jos ihmiset tekevät kannustuksestani ja esimerkistäni edes jotain sen sijaan, että olevat täysin tekemättä - on työ varmasti hyvinkin arvokasta.

2 kommenttia:

 1. Hei,
  Muistutathan asiakkaitasi, että tekemäsi kehotyyppianalyysi on vain suuntaa antava, sillä se ei perustu pulssidiagnostiikkaan. Toki selkeästi havaittavat tyypit saatat osata tulkita oikein, mutta joissain tapauksissa voi tulkinta mennä pahasti pieleen. Vääränlainen ravitsemus voi saattaa kehon epätasapainotilaan ja aiheuttaa sairauden puhkeamisen. Keskity tekemään ihania ayurvedisia hoitoja ja ohjaa kattavammasta kehotyyppianalyysistä kiinnostuneet asiakkaasi koulutetulle ayurveda konsultille.
  Tämä kommentti syntyi rakkaudesta, eikä ole tarkoitettu moitteeksi toimintaasi kohtaan. Suosittelen Sinullekin lämpimästi konsultaatiota, jos et ole sellaisessa jo käynyt. Voisithan vaikka kirjoittaa blogiisi kokemuksestasi.. ;)
  Onnentäyteistä Uutta Vuotta 2010 Sinulle!

  VastaaPoista
 2. Sen voin luvata, että ravinto-ohjeeni eivät takuulla vie ketään sairaalaan. Epäselvissä tapauksissa en ikinä anna ehdottomia ohjeita tai yleensäkään missään tapauksessa. Oman kehon kuuntelu on tärkein†ä.

  Keskityn tekemään edelleen ihania hoitoja sekä antamaan ravintoneuvontaa, josta monet ovat saaneet apua. Jos olet itse konsultti, niin pyydän ottamaan yhteyttä sähköpostitse, jotta ei täällä kommenttiosiossa tarvitse asiasta keskustella:)

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...