Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

1.11.2009

Vehnänorassheikkii!

En saanut ihan vielä himoitsemaani Vitamixia eli maailman parasta blenderiä. Kerron Vitamixista sitten enemmän, kun asia tulee ajankohtaiseksi. Kiitos kaikille kyselyssä äänestäneille (oikea palkki alhaalla). Sain kuitenkin hyvän kakkosvaihtoehdon, KitchenAidin, johon tässä tilanteessa olen kyllä erittäin tyytyväinen.

Vajaan viikon olen blendannut sekä paksumpia että nesteisempiä smoothieita ja ainakin puolijäiset marjat, siemenet ja vihreät se on pilkkonut tosi kivasti. Jos siis olet vielä vailla blenderiä, KitchenAid on oiva ja edullinen vaihtoehto ja sen voi tilata superfoodien lisäksi vaikka Puhdistamosta (muista alekoodi quinoaa -5%). Varastotilanne voi näyttää 0:aa, mutta sinne kannattaa laittaa kyselyä, jos on kiinnostunut, niin käsittääkseni tilaavat sitten.

Jos et vielä tiedä, kuinka loistava, helppo ja ravinteikas aamu/ välipala miksei lounaskin vihersmoothie on, niin lukaise tämä keskipitkä oppimäärä tai kahlaa läpi pitkä smoothieketjuni. Pirtelöt ovat monelle ennestään tuttuja, mutta salaatin yhdistäminen makeaan voi tuntua monesta oudolta. Olen kuullut monelta tuttavalta, että etenkin miehiä on vaikea saada maistamaan vihreän väristä pirtelöä:) Vaikka smoothie olisi enemmistön mielestä herkullinen, se silti voi makuaistinsa turruttaneen "tamasmiehen" (miksei naisenkin) mielestä maistua liian "terveelliselle". Suosittelen siis tarjoamaan pirtelöä värin peittävästä lasista vaikka pillillä! Kaikki keinot ovat sallittuja, ennen kuin tähän jää itsestään koukkuun.

Vihreän lisääminen smoothieen tuo hurjasti tarvitsemiamme lisäravinteita, erityisesti lehtivihreää, klorofyllia, jonka eduista voi lukea lisää vaikka tästä. Imeytymisen kannalta olennaista on vihreän pilkkoutuminen pieneksi, koska emme "osaa" pureskella ruokaamme ja erityisesti salaattia riittävästi.

Tampereen Ruohonjuuri -liikkeestä löytyi tämmöinen pussi valmiiksi kasvatettua vehnänorasta! Tämä sopii kyllä omaan laiskempaan elämäntyylini, jos ei aina jaksaisi idättää ja versottaa, vaikka niistä olen postaillutkin. Vehnänoras on aika lailla parasta tavaraa vihreistä ja sopii loistavasti smoothien sekaan. Myös vehnänorasjauhetta olen toisinaan käyttänyt.


Vaikuttavat aineosat ja vaikutukset

"Vehnänoraissa on proteiineja 23 %, hiilihydraatteja 37 %, raakakuitua 17 %, rasvaa n. 6,5 % ja suhteellisen runsaasti klorofylliä (0,04 %). Vehnänoras, samoin kun useat muutkin viljakasvien oraat ovat todellisia ravintopommeja. Niissä on runsaasti vitamiineja, mineraaleja ja aminohappoja. Vitamiineistä erityisen runsaasti oraissa on A-, B-, C- ja E-vitamiineja mutta niissä on huomattavia määriä myös beeta-karoteenia, luteiinia, lykopeenia, kseaksantiinia, tiamiinia (B1), riboflaviinia (B2), niasiinia (B3), pyridoksiinia (B6 ), B12-vitamiinia, K-vitamiinia, biotiinia, foolihappoa ja pantoteenihappoa."

"Vehnänoraiden mehussa on todettu olevan yli 90 mineraalia. Näistä huomattavimpina määrinä ovat kalium, magnesium ja rauta, jota voi olla jopa 34 mg/100 g:ssa. Näiden lisäksi runsaina esiintyvät mangaani, seleeni, natrium, sinkki, jodi, kupari ja rikki. Aminohapoista vehnänoraissa esiintyvät kaikki essentiaalit aminohapot. Runsaimpina näistä glutamiinihappo, alaniini, arginiini, leusiini, proliini ja valiini. Vähäisempiä määriä oraissa on kystiiniä, metioniinia, seriiniä ja tryptofaania. Näistä väitetään alaniinin olevan verta muodostavan, glutamiinihapon parantavan henkistä tasapainoa, asparagiinihapon auttavan ravinnon muuttamisessa energiaksi, arginiini on tärkeä siemennesteelle ja seriinin väitetään stimuloivan aivoja ja hermoston toimintoja. Tuoreessa oraassa ja siitä puristetussa mehussa on joukko entsyymejä, mm. proteaasia. sytokromioksidaasia, amylaasia, lipaasia, transhydrogenaasia sekä superoksididismutaasia (SOD).

Vehnänoraassa on runsaasti klorofylliä. Klorofyllin on todettu olevan vaikutuksiltaan antibakteerinen sekä sisäisesti että ulkonaisesti käytettynä. Sen väitetään tehostavan verivirtausta sekä kulkeutuvan kudoksiin ja puhdistavan niitä, stabiloiv
an sokerimetaboliaa, neutraloivan toksiineja, puhdistavan maksaa ja suojelevan hampaita."

Vehnänoras on erityisesti puhdistava! Kuitenkin, muistakaa puhtaamman ruokavalion ja raakaravinnon innostujat puhdistavien ruokien lisäksi myös monipuolisuus vihreiden käytössä. Käyttäkää erilaisia, mielellään tummanvihreitä salaatteja, yrttejä sekä erityisesti leviä (kuten spirulina), joissa on hyvin imeytyvää proteiinia. Tulen kirjoittamaan ensi viikolla enemmän ravintoaineista ja niiden suhteista. Tulossa on tiukkaa faktaa, nimittäin kävin kuluneella viikolla eräänlaisessa mielenkiintoisessa kehonkoostumusmittauksessa...

26 kommenttia:

 1. Huomasin, että meidänkin taloudessa pirtelön vihreä väri aiheutti aluksi vastareaktion.
  Väri kuitenkin muuttuu paljon mukavammaksi jos laittaa sekaan jotain oikein värjääviä marjoja, kuten mustikkaa tai mustaherukkaa tms. Pelkkä salaatin/viherjauheen maku ei sinällään tuntunut haittaavan, kunhan väri oli suht. normaali.

  Psykologisesti jotenkin mukavampaa kait sitten juoda punaista kuin vihreää juomaa:)

  VastaaPoista
 2. Meillä taas mies innostui nimenomaan "äklönvihreestä" väristä ja halusi heti sen perusteella maistaa :D

  Mites toi vehnänoras - olen joskus juonut siitä orasmyllyllä puristettua mehua ja se oli jotain aivan kammottavaa, joten maistuuko toi oras smoothiessa yhtä vahvalta vai onko neutraalimpi elämys?

  VastaaPoista
 3. Siis sponssaako Puhdistamo sua, ts. saitko tämän blenderin sieltä (ja ilmeisesti saat Vitamixinkin)? Jos näin on, niin olisi ihan kiva jos informoisit selkeästi että sponsored by se ja se :)

  VastaaPoista
 4. En olekaan huomannut vehnänorasta koskaan Ruohonjuuressa - kiva yllätys! Paljonko maksoit tuosta pussukasta?

  VastaaPoista
 5. Saisiko ohjeita, joissa ei ole mukana vihreätä ollenkaan?

  VastaaPoista
 6. Minäkin omistan Kitchen Aidin ja olen ollut todella onnellinen kapineesta!! Luksusta pöräyttää smoothiet, siementahnat, taikinat samalla laitteella. Hvyin on jaksanut myllyttää. En edes voi kuvitella, kuinka tehokas Vitamix olisi. Taitaa pistää atomeiksi kaiken..
  Käytän tuoreen vehnänoraan sijaan (laiskuuttani) luomu kuivattua vehnänorasjauhetta. Hyvin on toiminut.
  Kiitos mielenkiintoisista postauksista. Itellä ei oo aikaa kerätä kaikkee infoa, joten sun sivuja seuraamalla pysyn hyvin kärryillä. Lisäksi sua kiinnostaa just samat jutut kuin itseäni. Jatka löytämälläsi linjalla :)
  Piä huoli ja aurinkoa!

  VastaaPoista
 7. Oma tehosekoitin on niin surkea, ettei kunnolla pienennä vehnänorasta pirtelön sekaan. Kiva kun seassa on semmosia ruohontuppoja =) Vitamix ois niin huippu, mutta kaukainen haave hintansa ansiosta.. Tosin se olis kyllä hyvä sijoitus, koska päivittäin tulee pari kertaa pyöräytettyä pirtelöt. Alkuun viherpirtelöt sai syötyä vähän puoliväkisin, mutta nykyään ne on jopa herkullisia. Nam!

  VastaaPoista
 8. Mulla oli joskus teininä 90-luvun alkupuolella oraspuristin. Kasvattelin itse oraat (oli tällaiselle, jolla peukalo keskellä kämmentä, todella helppoa!) ja väänsin sillä metallihirviöllä (oli kyllä varmaan oikeasti lihamylly, mutta myytiin oraspuristimen nimellä kun oli elävä ravinto -buumi) ja voin kyl sanoo, ettei sitä kovin suurta määrää pystynyt kerralla juomaan kun pienestä tilkastakin meinas lentää laatat.

  Että mitenkäs se maistuu pirtelössä, ihmettelen minäkin.

  -Jenni

  VastaaPoista
 9. Itse oon kokeillut tehdä "smoothieta" salaattiaineksista, kertaakaan en oo onnistunut.. mut vauvalle maistuu, oon joskus sille korvannut lämpimän ruoan tuollaisella "salaattiannoksella", kun ei vielä salaattiaineksia osaa pureskella.

  Joskus oon kuullut, että kasvisten pilkkominen ja raastaminen hävittäisi osan vitamiineista. Smoothieissako tätä vaaraa ei ole, kun tila, missä ne pilkkoutuvat, on tiivis eikä ilman kanssa kosketuksissa?

  VastaaPoista
 10. Mulla vähän sama kuin Lindalla tuon ruohontuppojutun suhteen, siispä pirtelöni vehnänoraan alkuperä on purkki. Itseäni kiinnostaisi kovasti tietää, miten hyvin jauheesta saa ravinteet suhteessa the real rehuun. Onko sulla tietoa?

  VastaaPoista
 11. Mulla on punainen Nordican tehosekoitin, joka myös pilkkoo venhänoraat, siemenet tms. ihan mössöksi. Olen ollut tyytyväinen ja hinta on vain 40 euroa Prisman tämän hetkisessä tarjouksessa.

  VastaaPoista
 12. Onnea uuden blenderin johdosta! Mullakin on KitchenAid jo puolitoista vuotta (punainen) ja olen siihen ollut tosi tyytyväinen,vaikka minäkin haaveilen VitaMixistä.
  Vehnänorasta kasvattelen usein ja laitan sen juuri noin suoraan smoothieihin.

  VastaaPoista
 13. Mun makuaistilla/hermoilla vehnänoras ei maistu smoothiessa, korkeintaan samalta kuin salaatti. Tämä varmaan aika yksilöllistä.

  Vehnänoraspussi maksoi 10€, se on siis aika riittoisa, 500g. Toki itse kasvatettu maksaa varmaan 10 kertaa vähemmän...

  Real rehu on varmasti jonkin verran parempi kuin jauhe, entsyymit varmaan olennainen ero. Vaikka kuivatussakin niitä varmaan jonkin verran on.

  Kiitos blendereiden kokemusten jakajille:) Ja mahtavaa viikkoa!!

  S: Ei ole varsinaista sponsoria, yhteistyötä puolin toisin...
  Anonyymi: Smoothiet voi tehdä jättäen vihreät pois - so simple:)

  VastaaPoista
 14. Vehnänoraan blendaaminen hapettaa sen, eli siitä ei saa yhtä paljon terveyshyötyä kuin puristetusta vehnänoraasta. Itse en ikinä blendaisi vehänorasta.

  VastaaPoista
 15. Hei, kerrotko anonyymi lisää vehnänoraan hapettumisesta. Onko mielestäsi jauhe siinä suhteessa parempi? Kiitos kommentista, always like to learn...

  VastaaPoista
 16. kysymys ihan postauksen aiheen ulkopuolelta: sullahan on kuivuri. mitä sellainen maksaa ja osaatko suositella jotain tiettyä merkkiä? ilmeisesti vatsan takia pitää luopua kaikesta gluteenia sisältävästä leivästä - ainakin noin pääpiirteissään. mua ei megakalliit ja lisäaineiset gluteenittomat leivät nappaa, joten mielummin järsin raakaleipää. pitäs vaan investoida kuivuriin.

  odotan innolla postausta ravintoaineiden suhteista :) jos tällä kertaa tuis jotain muita neuvoja kuin "syö näin paljon protskua ja samalla tuhoa munuaisesi" :)

  ai niin, mä esittelin mun äidilleni sun blogias ja yrityksen sivuja, kun äidin kanssa tuli puhetta ayurvedasta ja joogasta, tai siis kun ohjasin keskustelun noihin aiheisiin. tehtiin kehotyyppitestit ja naureskeli, että hän on kyllä niin tyypillinen kapha ja että meikä on tyypillinen pitta, kun välillä mun suusta paukahtaa aika tiukkaa tekstiä liittyen ydinvoimaan ja turkistarhaukseen, vaikka yritän ymmärtää kaikenlaisia näkemyksiä. mut joskus vaan pitan tulisuus tulee esiin :D

  violetti

  VastaaPoista
 17. violetti; Elikäs meillä on Bomann - kuivuri, Musta Pörssi 40€. Ei mikään laadukkain ja enemmänkin siihen voisi mielestäni panostaa. Kuitenkin aloittelijalle ok. Suosittelen kyllä noita siemenleipiä, voittaa kaupan hienostoleivät mennen tullen.

  Katotaan, minkä näkökulman otan tällä kertaa prodeihin, saas nähdä:)

  Kiva, kun esittelit sivustoa äidillesi;) Mä oon äitin kanssa eniten Pitta ja sisko taas Vata, niinkuin isäkin.

  VastaaPoista
 18. Olen kuullut samaa, että vehnänorasta ei kannata sellaisenaan syödä vaan puristaa mehuksi ja lisätä sitten smoothieihin tai juoda mehuna. Vehnänoraan kuitu on niin "kovaa", ettei pilkkoudu riittävästi jos sellaisenaan lisää juomiin. Eikä suoliston ja ruuansulatuselimistön voima riitä sitä vatsassa pilkkomaan...hyöty jää siis saamatta.
  Itse olen tehnyt vehnänoras juomaa kyllä blenderissä (vaikka laadukas mehustin olisi varmasti paras). Laitan tupon oraita blenderiin ja lirauksen vettä perään, sitten vaan blenderi pyörimään niin pitkään, että oraista tulee kunnon hakkelusta. Tuloksena ihanan tumman vihreää juomaa. Lasken juoman vielä siivilän läpi lasiin ja painelen ruohosta kaikki nesteet pois. Jäljelle jää kuivuneen heinän näköistä mössöä. (tämän opin helsingin vanhassa kauppahallissa sijaitsevan vegetaari puodin pitäjältä)

  VastaaPoista
 19. Hiukan off topic tämäkin viesti, mutta voisitkohan Heidi joskus kirjoittaa koostejutun mausteista? Toki olet kirjoittanut niistä monen jutun yhteydessä, mutta tosiaan koostejuttu olisi näppärä. Varmaan näin syksymmällä lämmittävät ja mausteiset maut alkavat houkuttaa monia, itse ainakin huomaan kaipaavani sellaisia ilmojen kylmetessä ja valon vähentyessä. Viime aikoina esim. kaneli on ollut kovassa käytössä - en kyllä tiedä miksi, mutta kun kerran mieli tekee, niin syödään sitä sitten :)

  VastaaPoista
 20. Siis mun pointti oli siinä että jos sä saat yritykseltä jotain ilmaiseksi (ja esittelet sen täällä blogissa) niin olisi reilua lukijoita kohtaan että ilmoitat siitä suoraan. Oli kyse sponssauksesta tai "yhteistyöstä puolin ja toisin" niin voisi rehellisesti mainita että sain yritykseltä x tälläisen kokeiltavaksi/omaksi tms.

  VastaaPoista
 21. Kirjoitit Luomuttajat-foorumin tehosekoitinketjussa, että Kitchenaid tekee Kenwoodin BLX54:aa sileämpää jälkeä. Onko Kitchenaid tosiaan huomattavasti Kenwoodia parempi? Entä oletko havainnut noiden kahden äänenvoimakkuudessa mitään eroa? Olen nimittäin hankkimassa uutta blenderiä itselleni, ja ehdokkaina on tällä hetkellä Kenwoodin BLX55 (https://www.konebox.fi/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=100472), joka ei vissiin hirvittävästi eroa BLX54:sta, sekä Kitchenaid. Kaikki info ko. laitteiden eroista on siis tarpeen :)

  VastaaPoista
 22. BLX55 ja 54 eroaa toisistaan käsittääkseni vain kannen värillä. Itseänikin kiinnostaisi kuulla laitteesta lisää, koska varmaankin olen sellaisen ostamassa. Tai jos joku osaa suositella jotain muuta satasen tai vähän yli -laitetta niin kiinnostaisi. Luomuttajat-foorumilla kävin jo kokemuksia lukemassa myös. Kitchenaidiin tosin saatan kallistua jos vielä löydän sen jostain tarpeeksi halvalla.

  Jos Kmixin ainoa ongelma on, että jälki ei ole ihan tasaista niin minulle se riittäisi. Mutta oliko siinä sitten jotain muuta vikaa?

  VastaaPoista
 23. Tässä hieman omia fiiliksiä:

  Tosiaan olen tehnyt molemmilla lähinnä smoothieita ja sen perusteella tykkään enemmän KitchenAidista. Kenwoodikin ihan hyvin pilkkoo, ei siinä nyt niin suurta eroa ole.

  Kenwoodin lasikannu on tosi raskas, en tykkää siitäkään. Kitchenin ei niin raskas. Tehoja Kenwoodissa on enemmän, mitä kyllä ihmettelen. Molemmat aika kovaäänisiä.

  Parilla kaverilla on Wilfa1200, siinä on ainakin tehoja. On kuulemma olleet ihan tyytyväisiä. Maksaa siinä satasen paikkeilla.

  Päivittelen tähän vielä muita kokemuksia, jos havaitsen...

  VastaaPoista
 24. Mulla on toi Kenwood ja itsekin arvoin pitkään sen ja Kitchenaidin välillä. Päädyin Kenwoodin, koska se oli halvempi, tehokkaampi ja siinä oli enemmän kierroksia. Mulla se tekee kyllä niin smoothia pirtelöä kuin pitääkin, ainoastaan esim. vadelmansiemeniä se ei jauha. Olen tehnyt myös raakapuuroja ja kräkkeritaikinoita, mutta ne kaipaavat riittävästi nestettä, jotta se pyörittää niitä. Mua kiinnostaisi kyllä kokeilla Kitchenaidia, jotta tietäisi noiden erot sitten. Olin ainoastaan pettynyt siihen, ettei pähkinöitä ja muita pysty sellaisenaan hienontamaan ilman nestettä, jää vitamixille ja blendtechille ne hommat sitten. Miten paljon Kitchenaid pystyy ilman riittävää nestemäärää? Kannu on raskas, se hämäsi aluksi, se on myös iso, mutta pian onnistuin saamaan senkin täyteen pirtelöä, joten pienemmällä en varmaan enää pärjäisi.

  VastaaPoista
 25. Tosta vehnänoraiden ja miksei muidenkin vihreiden juomien hapettumisestahan on tietty pari koulukuntaa. Se on taasen Brian Clement setä kun vastustaa tätä blendaamista niin kauheasti ja varmaan joku muukin- Samainen äijä tai hänen Hippocrater healt intitute oli myös aikoinaan tutkinut näitä kaupallisia vehnänoras jauheita ja hänen väittämä oli että ainoastaa kymmenen prosenttia ravinteista oli jäljellä näissä, voi olla jotta menetelmät parantuneet.

  Kitchenaid on kyllä tehoton kone arvoiltaan mutta jokin sen muotoilussa tai rakenteessa, liekö terät, tekee siitä yllättävän tehokkaan vempeleen. Paras masiina mitä mulla on ollut. Meille joilla ei oo noita huippukoneita olkoon lohdutuksena ton Clement hörhön sanat eli sen parempi mitä huonompi blenderi.
  MikaelK

  VastaaPoista
 26. Kannattaa kasvattaa itse vehnänoraat -ei se loppujen lopuksi vaadi juuri työtä, vain sen tarjottimelle tms. laittamisen. Sanovat että tukkii suoliston helposti ne ruohotukut (mitä siitä jää kun blenda mehut irti) mikäli käyttää kokonaan.

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...