Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

14.11.2009

Tiedä, kokeile ja mittaa eri näkökulmista


Koska luet blogiani, olet todennäköisesti jollain tavalla kiinnostunut ravitsemusasioista. Suosit luultavasti luomua ja puhtaampaa ja lisäaineetonta ruokaa, olet tiedostava kuluttaja ja ehkä ayurveda, superfoodit ja raakaravintokin herättävät jollain tasolla mielenkiintoa. Mahtavaa, että saan olla jakamassa tätä äärimmäisen mielenkiintoista tietoa eteenpäin!

Meillä on netin ansiosta ennennäkemätön mahdollisuus saada helposti käsiimme paljon tietoa. Blogien jne. ei -virallisten lähteiden ansiosta, olet todennäköisesti innostunut asioista ja oman kokeilun kautta löytänyt niin toimivia juttuja, joista paluuta takaisin lisäaineiden ja kemikaalien maailmaan ei toivottavasti ole. Omassa blogissani haluan ensisijaisesti kertoa omista kokemuksistani, inspiroida sekä toki yleistää tietoutta asiasta kuin asiasta. Lisäksi suosittelen ehdottomasti perehtymään myös muihin lähteisiin (vinkkejä oikealla palstassa), lukemaan kirjoja, käymään luennoille jne. Älä usko lihavaa lääkäriäsi tai muita yksittäisiä auktoriteetteja. Pyrin itse olemaan lähinnä kannustaja, suunnannäyttäjä ja motivoija. Tulevaisuuden titteleitä, kenties?

Sinulla on siis tieto toivon mukaan sovellettuna käytäntöön. Olet todennäköisesti ainakin energisempi, mutta oletko terve (siis ei vain fyysisesti oireeton)? Terveyden määritelmä ei ole kovinkaan helppo, mutta jotakin siitä voimme sanoa. Terveys ja hyvinvointi ei ole vain sitä, että syöt ja liikut mahdollisimman terveellisesti. Voit syödä pelkkää raaka- ja luomuruokaa ihanteellisia määriä ja suhteita sekä huomioida kaikki ravitsemukseen liittyvät muut elementit superfoodeista ja ruoka-aineiden yhdistelystä lisäravinteisiin ja lähdeveden juomiseen sekä samalla stressata asiasta niin paljon, että terveysvaikutukset kumoutuvat. Niinkuin Jukkakin sanoi loistavalla luennollaan; "Kyllähän puliukotkin pysyvät yllättäen "terveinä" hyvinkin pitkään, mutta ei ne paljoa stressaa!" Näistä muista tärkeistä elämänalueista saa vinkkiä mm. ayurvedasta, jossa kohtuus ja tasapaino on se "thing".

Olen vasta muutaman kuukauden ollut lähes täysin raakaravinnolla ja niinkuin olen kertonut, sekä ruokavalio että ajatukset muuttuvat jatkuvasti=uusiudun. Se taso, miltä olen 8 kk sitten vihersmoohien lisäämisellä lähtenyt liikkeelle, on ollut eittämättä huono, vaikka se olisikin enemmistön mittareilla hyvä. Siitä tasolta ei hetkessä pompata loistokuntoon, vaikkakin tahti on jokaisella yksilöllinen. Kuitenkin ajattelen usein olevani "todella terve, hyväkuntoinen ja hyvävointinen" ainakin perinteisillä mittareilla. Oma hyvä olo kertoo toki paljon, mutta fiilis voi kuitenkin hieman huijata. Väärinsyömisen/elämisen (omasta mielestä pienetkin) haitat voivat näkyä olossa vasta pidemmällä aikavälillä ja sen vuoksi niitä olisi jollain tavalla hyvä välillä myös mitata.

Seuraavassa esittelen kolme erilaista vaihtoehtoa (toki paljon muitakin on)

1. "Perus" kehonkoostumus, joka mitattiin tällä, kohtalaisen luotettavalla laitteella. Tulokset kaikilta osa-alueilta (kehon koostumus, lihas-rasvadiagnoosi-painodiagnoosi-lihastasapaino) normaaleja/hyviä

Erityisen hyvä oli mineraalitaso, kun taas rasvamassa oli hieman alhainen ja testin mukaan minun pitäisi saada +2kg rasvaa! I don´t feel the same!

Muutamia lukuja:
- Painoindeksi 20,8
- Rasvaprosentti 18,6
- Vyötärö-lantiosuhde: 0,80

Rasvaprosentista sen verran, että se mitattiin n. vuosi sitten ollessani liikuntakeskuksessa töissä. Tällöin treenasin ehkä 5 kertaa intensiivisemmin, lihaskuntoa sekä aerobista, kun nyt olen muutaman kuukauden lähinnä astangajoogannut. Ruokavalioni oli silloin se "terveellinen", josta olen jo aikaisemmin kertonutkin. Mittaustulos oli silloin n. 8 yksikköä enemmän! Vaikka varmasti raakaravinnolla ja treenaamattomuudella on lähtenyt lihasta, on sitä rasvaakin näköjään lähtenyt. Tämä havainto on ollut varsin yleinen, etenkin miesten keskuudessa. Missä ovat muut raw food naiset?? Gisele?

Tämä testi ei itselleni kerro sen kummempia seikkoja etenkin, kun kaikki tulokset ovat hyviä, mutta ihan mielenkiintoista tietää ja seurata kehitystä.

2. Biosignature by Kaisa J. Sivustolta voit tutustua tarkemmin aiheeseen, mutta lyhyesti kerrottuna menetelmä mittaa kehon eri osiin varastoituneen rasvan perusteella hormonaalisen tasapainon. Kehonkoostumus mitataan 12 kohdasta kehon eri hormoonipisteistä käyttäen apuna pihtejä.

Kuva (kuvassa en ole valitettavasti minä)

Tulokseni oli odotusten mukainen, mutta silti herättelevä. Puhdistautumiseni on todellakin vasta alussa, mutta suunta on hyvä. Insuliinitasoni oli suhteessa korkea, mikä tarkoittaa todenäköisesti tapauksessani sitä, että syön liikaa hiilareita suhteessa proteiineihin ja rasvoihin. (Lisää siis sitä prodee:)) Myös estrogeeni oli hieman alhainen, mikä tarkoittaa, että pitäisi treenata enemmän lihaskuntoa. Menetelmä sai kokonaisrasvaprosentiksi saman 18.6:n, joten pitäisin sitä aika luotettava tuloksena. Kaisalta sain vinkkiä kalaöljyn lisäämiseen ja josta teen postausta lähiaikoina.

3. Viimeisenä ehkä mielenkiintoisin mittaus: Elävä veri

Tein analyysin messuilla, joten kyseessä on minianayysi, mutta kuitenkin paljon kertova. Verianalyysi on aika uusi juttu Suomessa ja lue tästä lisää aiheesta. Lainaus:

"Olen analysoinut nyt yli 600 ihmisen verta ja kokemukseni perusteella puhdas veri näyttää olevan harvinaisuus. Yleensä elävästä verestä löytyy kristallisoituneita happokiteitä, sidekudosverkkoa tai hiivaa. Kuivatussa veressä tyypillisimpiä piirteitä ovat kohonneet pitoisuudet kortisolia (stressiprofiili), imusuoniston nesteitä, kalsiumia tai kilpirauhasen tyroksiinihormonia sekä puutostila magnesiumsuoloista. Lasten veri on usein puhtaan näköistä, kun taas yli 30-vuotiailla tai huippu-urheilijoilla on havaittavissa monenlaisia eri ongelmapiirteitä veressä.

Robert O. Young väittää puhdistaneensa verensä kokonaan eli hänen kuivatun veren kerroksensa ovat kaikki täysin punaisia. Hän vertaa puhdasta verta optimaaliseen terveyden tilaan ja ikuiseen elämään, koska puhdas veri ylläpitää kehon kykyä uusiutua ja pikku hiljaa vuosien aikana koko keho tulee rakentumaan solu solulta uudeksi. Young on hyvä esimerkki terveydestä, koska hän on saanut viimeisen kymmenen vuoden aikana hiuksensa takaisin päähän sekä peruuttanut aiemmin itseltään II tyypin diabeteksen.

Veren puhdistamiseen käytetään useita erilaisia keinoja. Tietysti elämäntapaan liittyvät seikat vaikuttavat veren kuntoon, mutta ruokavaliolla on myös keskeinen merkitys veren puhdistamisessa. Veriplasmahan on suolaliuosta, joten mineraalipitoiset nesteet kuten merisuolavesi, savivesi ja viherjuoma ovat hyviä keinoja veren puhtaana pitämiseen. Lisäksi kevyttehoinen liikunta auttaa kehoa puhdistumaan ylimääräisistä kuona-aineista."

Mittaajani oli ulkomailta messuille tullut nainen ja vaikutti olevan perillä raakaravinnosta ja superfoodeista. Hän ehti hieman vilkaisemaan vertani ja sanoin olevani "raw foodeilla" niin hän sanoi että "arvasin!".

Tulos ei kuitenkaan hieman odotetustikin ollut mikään ihanne, vaan paljon on parannettavaa. Tulokset näyttivät täsmälleen samaa, mitä biosignaturesta selvisi. Olen syönyt liikaa sokereita eli nopeita hiilihydraatteja (ai jaa, kuivahedelmät ja herkut on ehkä maistunut kesällä) sekä liian vähän rasvoja. Kuvissa näkyi paljon hyviä verisoluja, mutta osasta soluista näkyi liian sokerin määrä. Myös hiivaa esiintyi jonkin verran. Tämä on siis "normaalia", mutta kuka haluaa jäädä sille tasolle tiedettyään sen?

Analysoija suositteli sokereiden vähentämistä, vihreiden ja rasvojen lisäämistä sekä myös hikitreeniä, joka puhdistaisi kuonaa. Myös Ayurvedahieronta sekä saunominen tekee tätä, mutta kuka hieroisi minua? Aion siis näistä innostuneena alkaa taas tekemään säännöllistä lihaskuntoa ainakin 2 kertaa viikossa. Aion silti joogata lähes joka aamu, jos se tuntuu hyvältä, en missään nimessä aio tehdä mitään väkisin, vaan todellakin kuunnella kehoani. Kuuntelu näyttää onnistuvan päivä päivältä paremmin.

Viime aikaisessa "vaiheessa" olen keskittynyt enemmän tiedostamisen laajentamiseen ehkä hieman fysiikkani kustannuksella. Et voi saada kaikkea! Pitää löytää tasapaino ravinnon, liikkumisen ja mielen tasapainon ja sen harjoittamisen välille. Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja kun yksi osa-alue parantuu, voi toinen siitä kärsiä ja toisinpäin.

Aion ehdottomasti testauttaa itseäni säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa. Siitä saa varmuutta siihen, että on oikealla tiellä ja varmasti lisävinkkejäkin. Testasin hiljattain myös peruslääkärissä perusveriarvoni, jotka olivat normaaleja (joka ei mielestäni kerro mitään) Aionkin tutustua viitearvoihin enemmän ajan kanssa. Harmi, että syvällisemmät vitamiini- rasvahappo- ja hivenainetestit ovat niin kalliita.

Ystäväni huippuluennoija Jukka, joka on ollut hieman pidempään "foodeilla", sai verianalyysista todella hyvän tuloksen verrattuna vuoden takaiseen. Kannattaa kyllä uskoa tämän miehen puheita! Annoin hänelle vielä kehotyyppiin liittyviä ayurvedisia vinkkejä, jotka osuivat kyllä taas todella kohdalleen.

Olemme etuoikeutettuja, kun meillä on mahdollisuus käyttää apunamme monia eri tieteenaloja. Et voi tietää, mikä toimii, ennen kuin ensinnäkin tiedät asiasta, kokeilet sitä ja ehkä mittaatkin! Ja toimiminen vain yhden suuntauksen tai dieetin tai varsinkin yhden kirjan kirjoittajan ohjeiden mukaan ei ole mielestäni suositeltavaa. Siis monipuolisuus ja oma järki käteen.

Ensi vuonna ei sitten näy mitään tämmöisiä!

Vietin todella antoisan viikonlopun Helsingissä ja tulen postailemaan eri aihealueista tarkemmin lähiaikoina. Reissuni päättyi mielenkiintoisille Terveys-messuille sekä Pasilan aseman pizzeriaan, jossa söin ensi kertaa puoleen vuoteen vaaleaa paahdettua "pizzaleipää" ja juustoa, joka tuli tilaamani salaatin kanssa. Katsoin leipää ja Jukkaa - ja hän sanoi taas "no stress". Kumpi aiheuttaa lopulta enemmän harmia - syömättä jättäminen vai syöminen? Ravitako kehoa vai mieltä? Pienet huonot valinnat isojen linjojen seassa ei todellakaan haittaa:) Näillä asenteilla mennään nyt!

Aloitan innoissani uuden viikon seuraavilla muutoksilla:

- Vähemmän nopeita sokereita eli hedelmiä ja makeutta (toki pieniä määriä makeaa makua kehotyyppini mukaan)
- Enemmän vihreää ja etenkin lehtivihreää
- Enemmän rasvoja, etenkin kylmäpuristettuja öljyjä. Otin myös käyttöön camelina-öljyn sekä omega3 -kalaöljyn. Tarkemmat postaukset näistä tulossa!
- Suhteessa enemmän rasvoja ja proteiineja hiilareihin, tämä liittyy myös kehotyyppiini
- Enemmän lihaskuntoa. Toiminnallista treeniä (myös boot campistä postaus tulossa)
- Enemmän vettä! Alan kohta kinuamaan vesisponsoria Vitamixin sijaan, which is a great idea!
-Vähennä kaakaota (voi happamoittaa) ja muutamia hiilaripitoisia superfoodeja- eiköhän onnistu
- Less stress! Tässä on aina ja jokaisella vähennettävää. Itselläni tarkoittaa tietokoneella olemisen vähentämistä, vaikka se olisikin teiltä pois:)
- Hymyilen aina vaikka väkisin, kun mieleeni tulee negatiivisia ajatuksia - nehän ovat vain tilapäisiä "vieraita"

31 kommenttia:

 1. Onko sulla muistissa noiden testien hintoja, edes suurinpiirtein?

  VastaaPoista
 2. "Less stress"

  Niinpä, kuinka suuri vaikutus ajatuksilla onkaan ihmisen terveyteen? Suosittelen lukemaan kirjan Miksi ihmiset sairastuvat? (Darian Leader & David Corfield). Yllättävän mielenkiintoinen kirja, joka kertoo siitä, kuinka suuri vaikutus ihmisen mielellä on fyysisiin sairauksiin.

  VastaaPoista
 3. Kävin myös ph-testissä. Tuloksissa näkyi selvästi, että juon aivan liian vähän vettä, lisäksi hyvän suolan ja rasvojen määrää tulisi lisätä ruokavalioon.. Suosittelivat Udos oil blendiä 1/2 dl päivässä. Ruususuolaa 1tl/pv.

  Hiivoja näkyi myös jonkin verran. Ja joku bakteeri, joka tulee kananmunan ja kanan syömisestä (joita syön silloin tällöin).

  Mitä hyviä proteiinin lähteitä voisi olla? Spirulina nyt ainakin ja joku herneproteiini..

  Mistäköhän tota savea voisi ostaa? Onko sulla hyvää lähdettä sille?:)

  VastaaPoista
 4. Savi tosiaan kiinnostaa, varsinkin valkosavi. Joskus kauan sitten luontaiskaupoista sai Yrttionni-nimistä valmistetta, joka pohjautui valkosaveen. Onko kellään tietoa, onko mitään vastaavaa missään kaupoissa myynnissä? Nettikauppoja en ole tähän mennessä juuri käyttänyt, mutta niitäkin saa mainostaa. :D

  VastaaPoista
 5. Täällä näyttää olevan savea myytävänä: http://www.phkauppa.fi/phtasapainosavi-p-209.html (tuo on sitä Dr O. Youngin suosittelemaa merkkiä).

  Ja kiitos jälleen Heidille loistavasta postauksesta! Haaveissa on että pääsisi itsekin vastaaviin testeihin!

  VastaaPoista
 6. Myös I herbistä saa näköjään tilattua savea:
  Now Foods, Bentonite Powder, 100% Pure Clay
  434g/7.94euroa

  Oliskohan toi hyvää? Ainakin edullista se on tuolla...

  VastaaPoista
 7. An 1: Kehonkoostumushinnat varmaan vaihtelee, riippuen paikoista ja saleista. Kuntosaleilta voi varmaan kysellä asiaa mutta laitteisa on paljon eroja.

  Kaisan sivuille jutussa onkin linkki josta voi katsella mm. hintoja

  Verianalyysi ainakin tässä on :http://www.lifenet.fi/tutkimus.html 150€ 2 tuntia, mutta siitäkin voi olla suppeampia ja edullisempia versioita.

  Proteiineista ainakin itse lisään erilaisia leviä, syön myös hieman papuja, ehkä tosi harvoin kananmunaa, sitten Nutribodyjauhe on kanssa tilauksessa. Pähkinöitä, siemeniä myös kohtuudella. Imeytyminen ja lehtivihreä on tosi tärkeä.

  An 2: Jes, ja Ayurveda antaa asiaan myös paljon näkökulmaa

  anna: Sain kanssa hyvän kirjasen tuosta Udos Oilista, vaikuttaa (ja maistui messuilla) tosi hyvälle, kerron tarkemmin tulevassa postissa siitä.

  Savi on mielenkiintoinen juttu, pitänee perehtyä, kun ehdin. Kiitos Soletta linkistä. Suosittelen jotain testiä ainakin jossain vaiheessa. Tietty ayurvedassakin on testi:) joka sulla onkin jo :)

  VastaaPoista
 8. Todella hyvä postaus ja paljon fiksua asiaa.

  Tuo "verianalyysi" pisti kuitenkin mietityttämään... Jotenkin huuhaa-maku jäi suuhun, joten pitääpä ottaa asiasta enemmän selvää...

  Miksi ihmeessä veren pitäisi olla puhdasta ja kuinka sitten pitäisi syödä, ettei olisi "likainen". Nää on nyt taas näitä juttuja...

  VastaaPoista
 9. mistä saat tuota Nutribodya, kun sitä kerran ei Puhdistamolta enää saa?

  VastaaPoista
 10. "Miksi ihmeessä veren pitäisi olla puhdasta"

  Mietipä, tiedätkö mitä veri ylipäätään tekee ja miten merkittävän tärkeää sen toiminta on elimistölle?
  Jos mietit, että ihmisen kehossa kaikki mikä pitää kuljettaa paikasta toiseen, kuljetetaan sinne veren mukana (ravintoaineet ja happi soluille, kuona-aineet pois soluista) niin eikö käy ihan järkeen, että siitä kuinka puhdasta veri on, voidaan päätellä aika paljon muusta terveydentilasta?
  Kaikki mitä laitat suuhusi, imeytyy suolistosta vereen, ja vaikuttaa silloin tietysti veren koostumukseen. joten ihan loogisesti, sitä parempi mitä lähempänä veri on sitä mitä sen pitäisi olla luonnostaan. ja sitä huonompi mitä enemmän se joutuu kuljettamaan mitään sinne kuulumatonta.

  VastaaPoista
 11. jep jep, suhtaudut nyt pikkasen alentuvasti. Tieteellisesti ajateltuna noin, mutta mietinkin nyt sitä, millä tavalla näiden "veren puhtaus mittaaja"-tyyppien mielestä veren pitäisi olla puhdasta? Se on täysin eri asia.

  Jos veri ei olisi puhdasta ja maksa ei toimis, niin mehän vittu kaikki kuoltais.

  En ole koskaan ennen kuullut tuollaisesta veren "puhtauden" mittaamisesta ja suhtaudun siihen terveellä skeptisyydellä ennen kuin olen ottanut selvää, mistä on kyse.

  Ettei niinku nyt ole taas näitä aura-kuvauksen kaltaisia juttuja... Sori kauheesti, jos tää kyseenalaistaminen nyt taas ärsytti.

  VastaaPoista
 12. Olen pahoillani, jos kuulostin alentuvalta. Tuo kysymyksesi vaan oli siinä muodossa, että tulkitsin ehkä väärin.
  Ymmärrän kyllä skeptisyyden, itsekään en ole varma mihin kaikkeen uskon. Varmasti saat kuitenkin lisätietoa lukemalla esimerkiksi noita sivuja tai googlettamalla. ja tuossa heidin lainauksessakin oli jo jotain mikä selittää asiaa, esimerkiksi veressä mitatut "kohonneet pitoisuudet kortisolia (stressiprofiili), imusuoniston nesteitä, kalsiumia tai kilpirauhasen tyroksiinihormonia sekä puutostila magnesiumsuoloista."
  siis ylimääräisiä juttuja, jotka eivät sinne kuulu ja toisaalta asioita, joita siellä ei pitäisi olla.
  tuo se kai lyhykäisyydessään on mitä meinataan veren "puhtaudelle", se, että siellä olisi se mitä kuuluu, eikä ylimääräistä!

  "Jos veri ei olisi puhdasta ja maksa ei toimis, niin mehän vittu kaikki kuoltais."

  ja jos ei kuolla, niin ainakin sairastutaan ;)

  VastaaPoista
 13. Karoliina: hetken surffailtuani, löysin Sun Warrior -nimisen proteiinijauheen, jota kehuttu kovasti. I herbistä saa ehkä kaikista edullisimmin.. Puhdistamoonkin tulossa kait piakkoin, ainakin heidän sivuillaan lukee niin.

  VastaaPoista
 14. Karoliina: Nutribodya:http://www.baselinenutritionals.com/shop.php?display=products

  Jenni: Itseäni ainakin veritesti vakuutti. Ei pelkkä ph-arvo, vaan yleensäkin se, näyttääkö veri puhtaalta/terveeltä vai ei. Perusverikokeet mittaavat vain verisolujen määriä, kun tämä keskittyy laatuun. Tosiaan, lue aiheesta lisää ja mielellään kokeile itse.

  Voimme olla ja elää "terveinä" likaisellakin verellä (esim. puliukot), se on sitten itsestä kiinni, haluaako elää päivä kerrallaan ja odottaa, koska maksa tms. poksahtaa (ääriesimerkki). Se on helppoa vaan olla ja ajatella että kaikki toimii, kun ei mitään fyysistä vaivaa ole. Ennaltaehkäisy on se juttu, mihin kaikkien pitäisi panostaa ja tämä on yksi konkreettinen keino ehkä havahtua.

  Tosiaan jos kaksi mittausta kertoo samaa asiaa, niin ei ne varmaan ihan humpuukia ole. Samoin jos todistusaineistoa on ruokavalion puhdistamisesta ja veren puhdistautumisesta useallakin hlöllä, niin en ainakaan itse olisi täysin skeptinen asian suhteen.

  Olisi mukava kuulla vielä muista "mittareista", joilla terveyttä voisi mitata. Kertokaa ihmeessä.

  VastaaPoista
 15. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 16. Niitä käsimittareita en pitäisi ainakaan luotettavana, samoin kotikäyttöisiä vaa`assa olevia. Itselläni näytti ainakin ihan eri tuloksia kuin nuo pätevämmät. Niissä varmaan vaikuttaa enemmän myös se, onko juuri syönyt, juonut jne. näin luulisin siis.

  Jonkun lähteen mukaan suhteen pitäisi olla alle 0,85. Itselläni on aika kapea lantio ja suhde voisi olla parempikin...

  VastaaPoista
 17. Kotikäyttöisistä mittareista voi helposti nähdä paljonko heittoa syömiset ja juomiset aiheuttaa mittaamalla ensin aamulla ennen syömistä/juomista ja sitten päivällä ja illalla. Enemmänkin vaikutusta näyttäisi olevan käsien asennolla ja puristusvoimalla, mutta nekin voi koittaa pitää samana ja katsoa vaikka kolmen mittauksen keskiarvo. käsimittarin ongema varmaan on että se mittaa rasvat lähinnä yläkropasta ja vaa´at mittaavat alakropan rasvat.
  Näillä mittareilla voi kuitenkin mielestäni luotettavasti seurata omaa kehitystä jos rasvaprosentti mitataan samoissa olosuhteissa esim. aamulla ennen ruokailua.

  Eivät ne kalliit kuntosalien laitteetkaan välttämättä kovin tarkkoja tuloksia anna ja niissäkin on paljon eroja. Käsittääkseni luotettavimman tuloksen saa taitavalla pihti mittauksella tai vesipunnituksessa(ehkä?) mutta onko sillä itse luvulla niin väliä muutenkaan?

  VastaaPoista
 18. Voisin vähän kommentoida hommaa omalta kantilta, kun tännepäin kerta huudeltiin ;)

  Eli olen vähän päivästä ja fiiliksestä riippuen (en siis ole mitenkään ehdoton asian suhteen) vähintään 70-prosenttisesti raakasapuskoilla. Tämä siis syyskuun loppupuolelta eteenpäin, ja sama meininki oli huhti-toukokuussa. Kesällä olin - juurikin fiiliksen takia - ehkä vain noin 50% raw.

  Itselläni paino on ehkä noussut hieman (1-2kg), mutta en ole huomannut sitä mitenkään "lässähtäneisyytenä". Tunnen myös itseni jollain tapaa jäntevämmäksi, kuin joskus ollessani näissä samoissa pituus-paino-mitoissa mutta ei-niin-luomuna-ja-raakana.

  Pihdeillä mitattuna rasva% ero on vain 1,5 yksikön luokkaa nykyhetken (18,5) ja kevään välillä, mikä voi mennä jo mittausvirheen piikkiinkin. Kesällä InBody (jota en kyllä todellakaan pidä minään totuuden torvena) näytti erinomaista kaiken osalta, paitsi rasvan, jota se halusi lisätä minulle 4kg!

  Treenaan liki päivittäin astangajoogaa, ja pyrin kahden-kolmen kerran viikkotahtiin punttiksen&giryan osalta. Viimeaikoina tosin kiireen takia jäänyt ja olen ehtinyt vain joogata, mutta nyt olen taas päässyt hieman paremmin rytmiin kiinni. Kävelyä tulee hyötyliikunnan muodossa päivittäin vähintään tunnin verran.

  Nojuu, lopputulemana siis se, ettei itselläni ole tapahtunut dramaattisia muutoksia suuntaan tai toiseen NUMEROIDEN perusteella - pään sisällä ja yleisfiiliksessä on tapahtunut sitäkin enemmän! :) Pidän sitä myös monin verroin tärkeämpänä.

  Biosignaturesta olisin todella kiinnostunut, pitääpä katsoa, jos joskus pääsisin ko. testissä käväisemään!

  VastaaPoista
 19. heidi, tuosta nutribodysta taitaa tulla postikulujen kanssa yli 50 dollaria, kun sen hinta on 49,95. onko se mennyt sinulla ihan hyvin tullista läpi?

  tota iHerbin Sun Warrioria ei pysty tilaamaan! Se painaa yli 3 lb, joten ne ei toimita sitä Suomeen :( hitto. pitää odotella, että sitä tulee puhdistamolle, varmaan se maksaa sit enemmän...
  se olisi ollut alle 50 dollaria postikuluineen.

  VastaaPoista
 20. Karoliina: Sun Warriorhan painaa 2,2 lb eli 1kg, joten kyllä mun mielestä sitä voi Suomeen tilata.

  Heidi: En onnistu kopioimaan sun sivuillesi tekstiä. Olisi kätevää pystyä kopioimaan linkkejä tai jotain tekstin pätkiä tähän..

  VastaaPoista
 21. "Onko elävän veren kuva huuhaata." Törmäsin itse asiaan 2007 enkä uskonu sitä silloin todeksi koska yliopistossa oli opetettu että vaan kalorit lasketaan ja kolesteroli mitataan.. Minulta keksi vuoden laajentaa omaa maailmankuvaani sen verran että aloin käyttää omaa järkeä. Olin flunssassa pari kertaa vuodes ja mukuin yli 8 tuntia, ihan normaalia. Sitten jostain syystä aloin lukemaan ja kokeilemaan. Nyt kaks vuotta jälkeen päin on seerumi puhdas ja punasolut erillään. Sinne jäi myös flunssat ja 6h yössä piisaa... oma kokemus, ei muuta. Hermeneuttinen lähestymistapa. (ja tietysti jos kemiaa ja biologiaa lukee niin väkisinkin törmää tähän. Kyllähän toi käydään ihan perus anatomia ja fysiologia kirjoissakin. Tai no, ei perus mut jo toisen asteen kouluissa. Ei vaan niin syvällisesti)

  VastaaPoista
 22. Anonyymi: "Shipping Weight: 3.02 lbs (1.37 kg)"
  Eli ei voi :( 3lbs voisi tilata, mutta 3.02 lbs ei voi...

  VastaaPoista
 23. Miia Lucia: Juu, eipä se rasvaprosentti mikään oleellisin asia ole:)

  Daily Eko: Mulla on kanssa tullut nyt viime aikoina pari kiloa lisää, kun ensin tippui n. 5 kg. Painosta piti muutenkin sanoa, että siis painan vain 2 kg vähemmän kuin vuosi sitten, mutta rasva% tippunut 8 yksikköä.
  Paino ja prosenttiasiat ovat tosiaan toisarvoisia, mutta joitakin saattaa kiinnostaa "faktat pöydällä": Ja tiedän syöväni edelleen määrällisesti ihan liikaa - mutta en stressaa siitä.

  karoliina: Joo 2 purkkia tuli mut kesti useampi viikko. Ei kannata useampaa ainakaan kokeilla. (Siis 2 kertaa ollaan tilattu)

  Anonyymi: ai ei pysty kommenttilomakkeesen? Outoa, mitenköhän sen saisi? Anyone?

  VastaaPoista
 24. Minä pystyn ainakin tähän kommenttilomakkeeseen kopioimaan tekstiä. Sen sijaan aiemmin yritin urbaanin orangin blogiin (myös blogspot) niin en pystynyt. oiskohan tää taas joku bloggerin oma pikku jekku, että välillä pystyy ja välillä ei ;)

  VastaaPoista
 25. Toi Udos oil on kyllä hyvä tuote. Käytin sitä pitkän aikaa. Lopetin periaatteen vuoksi. Sen hinta nousi aivan älyttömästi lyhyen ajan sisään. Varmaan noin 24-25 eukasta noin 33-35 eukkaan. Toinen juttu oli tämmönen. Leppävaaran sittari myi sitä edullisemmin(huomattavasti kuin nämät Lifet ja muut). Sitten öljyä ei enään ollut siellä muutävänä. Kysyin myjältä syytä ja syyksi ilmoitettiin jotta maahantuoja ei halua myydä heille koska he myyvät liian halvalla.

  Ulkomailtahan tuota Udoahan saisi edullisemmin mutta se tulisi kuljettaa "kylmäkuljetuksena" ainakin valmistajan mukaan. Täten olen luopunut kyseisen öljyn käytöstä vaikka hyvvee tavaraa mielestäni onkin.

  Tokihan muuten tuo Ph kauppa tuota Udoa suosittelee kun sitä mmhankin tuo.

  Tolla "Dr" Youngilla on kyllä tosi hihhulin maine ja en kyllä kovin paljon sen ukon juttuihin uskoani laittaisi. Google on tässäkin ystävämme.
  mikaelk

  VastaaPoista
 26. Verianalyysistä tietoa:
  http://www.e-coach.fi/
  Yläpalkista valitsee kohdan "Mikkoskopia"...
  Kokemuksesta voin sanoa, että erittäin mielenkiintoinen ja avaava kokemus. Kaveri osaa asiansa ja kaikelle löytyy tieteellinen perustelu, suosittelen kaikille, myös skeptikot saavat lähdeviitteensä =)
  Mikkoskopia sijaitsee Jyväskylässä, mutta kiertelee tarpeen ja kysynnän mukaan ympäri Suomea.
  Savea myynnissä JKL:ssä ainakin Katriinan kaupassa.
  Netissä:
  http://www.delleco-shop.fi/aktivoitu-vihrea-savi-500g-p-862.html

  VastaaPoista
 27. Tervehdys Heidi!

  Olen seurannut blogiasi vain satunnaisesti, joten pahoittelen, jos kysymyksiini löytyvät jo vastaukset blogia selaamalla. Sori, olen myös peruslaiska ;). Helpompi kysyä kuin lähteä tonkimaan.

  Eli kuinka paljon ja millaisia hedelmiä syöt päivän mittaan?

  VastaaPoista
 28. mikael: Itsekin hieman skeptinen sen hinnan suhteen, kiitos infosta.

  Dr.POppanen: YEs!

  Hermia: Eipä mitään, kiitos kyssäristä. Eli ruokavalioni tosiaan muuttuu jatkuvasti. Keväällä kun siirryin raakapainotteiseen ruokaan hedelmiä meni todella paljon, samoin kesällä. Sanotaanko että jopa 10 päivässä. Nyt syksymmällä ne ovat jääneet itsestään vähemmälle, vaan pariin päivässä ja viimeistään mittausten jälkeen koitan pitää ne myös siinä max parissa per päivä.

  Ja siis kuivahedelmät siihen päälle niin ei ihme, että sokerikuorma on iso. Vaikka ne ovat terveellisiä, pitää määrät silti huomioida. Itselläni taipumus naposteluun. Yleisesti parempi suosia vihreitä - ei makeita hedelmiä vaan avokadoja ja vihanneksia ja etenkin lehtivihreää.
  Onhan ihmiselle luontaisempaa syödä vihreää kuin jalostettuja hedelmiä.

  Keho menee vaiheittain tätä prosessia läpi. On hyvä käydä tietyt vaiheet, pyrkiä olla kieltämättä itseltään liikaa. Ajan kanssa kun mineraalivarastot alkaa täyttymään, se pyytää automaattisesti oikeaa sen tarvitsemaa ruokaa.

  Muutos on monella suuri (niinkuin itselläni). On aika suuri havahtuminen, kun tajuaa kuinka vähällä tulee toimeen ja että se kaikki napostelu on psyykkistä sekä aiheuttaa vaurioita, vaikka paino pysyisikin kurissa.

  Mutta tällä hetkellä (muutama viikko) on mennyt semmonen 2 omenaa tai omena ja banaani päivässä.
  Kuivahedelmiä ei oo ees tehnyt mieli, erilaisia rasvaherkkuja sen sijaan (reseptejä tulossa)

  VastaaPoista
 29. Kiitos vastauksestasi, Heidi! Halusin vain peilata tuota hedelmien vaikutusta insuliiniin, erityisesti verianalyysin näkökulmasta. Mutta ehkäpä siellä vielä "vanhat hedelmät käyvät" ;). Verihän uusiutuu noin 3-4 kuukaudessa, jolloin muutosten tulisi kaiken järjen mukaan näkyä myös verianalyysissa. Itse olen vielä hieman skeptinen verianalyysin suhteen ja yritän siksi kaivaa todisteita sen luotettavuudesta. Siksi tämä kysymys :)

  VastaaPoista
 30. Morjens!

  Verimikroskopistien mielestä elävä veri on puhdasta, jos sieltä ei löydy kristallinnäköisiä kappaleita eikä hiivasoluja. Lääketieteen kirjathan kyllä dokumentoivat mitä veressä pitäisi olla, mutta ainakaan itse en ole löytänyt kirjallisuutta, jossa kerrottaisiin, että veressä on esim. tän näköisiä vihreitä kiteitä: http://users.jyu.fi/~mikvapa/KristalliSulaa.mpg
  Tuossa videossa näkyvä täplikäs basofiilivalkosolu on useita tunteja vihertävän kristallikiteen kimpussa, mutta lopulta valkosolut ja punasolut rapistuvat ja kide jää sulamatta. Videossa 1 minuutti kestää reaaliajassa 1 tunnin. Nämä kiteet on verimikroskopistien käsityksen mukaan osa niistä kuona-aineista, joita puhdistumisreaktioissa tulee ihosta ulos.

  Tieteellisiä artikkeleita ei aiheesta juurikaan löydy. Jyväskylän yliopistossa meillä on nyt tutkimus menossa aiheesta ja tuloksia varmaan on kerrottavana ensi vuoden puolella.

  Saviveteen kannattaa myös tutustua. Bentoniittisavi on emäksisempää savea kuin esim. montmorilloniittisavi tai vihreä savi. Sen vesiliuoksen pH on noin 11. Jos savea juo paljon, niin voi tulla ummetusoireita tai vatsakipua ja puhdistumisreaktioina olen tavannut esim. silmän turpoamista, kasvohaavan aukeamista tms. pientä ihoreaktiota. Muuten vaikuttaa ihan turvalliselta nautittavaksi ;)

  VastaaPoista
 31. Saitko Mikolta yhteystiedot Camelina-öljyn tuottajaan, josta saa tilattua öljyä edullisimmin.

  Öljyä voi tilata vaikka kimppatilauksena. Me tilasimme esim. 3 litran kanistereita, jotka pullotimme sitten lasipulloihin jääkaappiin. Siellä säilyvyys on 12kk.

  Kantahämeen Kylmäpuristus Oy, Turenki
  Markku Lehmuskanta
  puh. 0400 939677
  markku.lehmuskanta@aina.net

  Hintaluokka on suunnilleen 3 litraa (n. 40 e) toimituskulujen kanssa.

  He ovat puristaneet öljyä jo kymmenen vuotta ja viimeksi Markun kanssa jutellessani pyysin heiltä luomuöljyn puristuksen starttausta. Nyt öljyä saa myös luomuna.

  Lisätietoa Camelinasta:
  http://www.maatilan.pirkka.fi/mp5_00/otsikko12.htm

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...