Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

18.11.2009

Rasvoista

Edellisen jutun kommenteissa eräs lukija kyseli, kuinka paljon syön hedelmiä. Tosiaan määrät ovat vähentyneet radikaalista keväästä ja kesästä. Kun ennen meni yli 10 hedelmää päivässä + reilusti kuivahedelmiä, nyt maistuu vain 1-2/päivä, eikä kuivahedelmiä lainkaan!

Näin se keho muuttuu ja pyytää jatkuvasti sitä parempaa ja oikeampaa ruokaa. Jalostetut hedelmät ovat välivaihe ja nyt maistuvat enemmän vihreät kasvikset sekä avokado (josta en saa tarpeekseni). Älä kuitenkaan huolestu, että eikö hedelmiäkään voi syödä. Tottakai voi ja ne voittavat mennen tullen muut ei-niin ravitsevat vaihtoehdot, kuten vilja- ja maitotuotteet (oma mielipide).

Viimeisinä viikkoina on alkanut maistumaan rasva hiilareiden sijaan ja toki vuodenajallakin voi olla merkitystä. Verianalyysitestikin kertoi, että saan rasvaa liian vähän ja se on kyllä varmasti totta miettien sen suhdetta muihin ravintoaineisiin.

Hyviä rasvoja ovat aiemmin postaamani ja monessa yhteydessä hehkuttamani kookosöljy, jota voi syödä useamman ruokalusikallisen päivässä ilman, että on pelkoa lihomisesta! Huom. kokonaisruokavalio toki ratkaisee.

Kookosöljyllä on lukuisia terveysvaikutuksia, mutta rasvoissa tarvitsemme lisäksi erityisesti ja ehdottomasti omega 3 rasvahappoja, joilla on tutkitustikin edullisia vaikutuksia mm. sydämen toiminnalle, verenpaineeseen, sokeritautiin, kroonisiin tulehduksiin jne. Omega 3 puutos on yhdistetty depressioon, sydän- ja verisuonisairauksiin, sokeritautiin, käyttäytymishäiriöihin jne.

Meidän tulisi saada omega 3 ja 6 suhteessa 1:1 tai 1:2, kun se nykyruokavaliossa on usein vääristynyt, jopa 1:20. Nämä ruokavalion muutostekijät voivat altistaa mm. mielenterveysongelmiin, verisuoni, syöpä- ja tulehdustauteihin. Lue tästä lisää.

Omega 3:n hyviä lähteitä ovat etenkin hampunsiemen sekä pellavansiemen. Muita: parapähkinä, seesaminsiemen, avokado, rypsi- ja soijaöljy, saksanpähkinä ja kurpitsansiemen. Omega 3:n tunnetuin lähde on varmastikin kala, mutta koska kalantuotanto on nykypäivänä mitä on, on se vähintäänkin kyseenalainen lähde. Tässä sanotaankin, että lohen omegat ovat vähentyneet puoleen ja vähentyykö loputkin käristettäessä tai vaan kypsennettäessä?

Omega 6:n lähteitä ovat monet kasviöljyt, kuten soija-auringonkukka- ja maissiöljy. Margariinit koostuivat aiemmin lähes pelkästään näistä öljyistä, jolloin niiden rasvahappokoostumus oli epäedullinen suuren linoolipitoisuuden vuoksi. Jutun mukaan nykyisin margariineissa käytetään enemmän rypsi- ja camelinaöljyä paremman rasvahappokoostumuksen vuoksi, mutta silti - margariini on aina margariini - äärimmäisen teollinen tuote.

En mene syvällisyyksiin rasvahapoissa eli kertomaan tarkemmin, miten omegat jakautuvat eri happoihin ja muodostavat eri happoja, paitsi seikassa EPA. EPA on Omega3:sta muodostuva tärkeä rasvahappo, jonka pääasiallinen lähde on kala. Kehomme pystyy jossain määrin muuntamaan alfalinoleenihappoa EPA:ksi ja DHA:ksi, mutta koska elimistömme kunto on mikä on, tähän luottaminen voi olla riskaa peliä. Lisävalmiste (itselläni nyt kalaöljy) on mielestäni suositeltava, ainakin itse koen sen tarpeellisena tässä vaiheessa, kun käyn läpi "vaihetta" toivon mukaan kohti parempaa ruoansulatusta. Jatkossa katson tilannetta uudestaan.

Oikeiden happojen muodostamisen ja kokonaisruoansulatuksen kannalta olisi tärkeää huomioida siis juuri omegoiden suhde, riittävät mineraalit ja kokonaisruokavalio. Tuotteet joiden omega 3 suhde on hyvä ovat jo hehkuttamani hampunsiemen ja pellavansiemen sekä Camelinaöljy, minkä vastikään hankin. Camelinaa saa varmaankin luontaistuoteliikkeistä (luulisin), Tampereelta kauppahallista. Kys. öljyssä rasvahappojen suhde on 2-6:1 omega 3 eduksi. Kyseisten öljyjen sanotaan kohottavan EPA-tasoa, mutta on silti vaikea arvioida, saako sitä riittävästi.

Eläinrasvoista vielä lyhyesti sen verran, että tärkein tekijä niissäkin on se puhtaus sekä määrät. Tehotuotetun eläimen rasva ja vielä sen käristäminen ei ehkä ole se paras juttu. Sen sijaan luomuvoi- ja juusto voivat olla kohtuudella ihan suositeltaviakin. Kaloista mainitsinkin aiemmin, että se ei ainakaan ole luotettavin rasvahappojen lähde.

Maailma on nyt menossa nähdäkseni siihen suuntaan, että "aidoista" lähteistä saatavat tarvittavat vitamiinit, mineraalit ja rasvahapot ovat vähentyneet radikaalisti. Enää liha, kala, maito tai tehotuotettu tomaatti ei ole sama kuin ennen. Toisaalta tietoisuus asiaan on lisääntynyt ja käytössämme alkaa olemaan yhä enemmän puhtaita luomutuotteita, sekä eläin- että kasvikunnasta. Muistettava on myös se, että ei riitä, että huomioimme pelkän ruoka-aineen. Tärkeää on miettiä sen valmistamistapaa, joka useasti on kuumentaminen, paistaminen tai jopa käristäminen käyttäen (mitä) rasvoja?

Varmuuden vuoksi otan siksi sekä omegat (Epan vuoksi) että B12 purkista DEEtä unohtamatta. En ala tekemään erillistä postausta enää B12-aiheesta, vaan suosittelen nyt kaikkia ottamaan kyseisen vitamiinin lisänä. Lue aikaisempi postaukseni aiheesta, jos et vielä ole lukenut. Suositus koskee ainakin vegaaneja, mutta myös sekasyöjillä on todettu puutoksia. Tärkeää on huomioida vitamiinin laatu. Tässä eräs suositeltavista valmisteista ja itselläni on tätä.

Sain tosin pienen vinkin, mistä B12 saisi luonnollisesti. Tämä on varmaan asia, minkä viimeisenä haluaisit pistää suuhusi. Arvauksia?? :) Vinkki: Se on ruskean sävyistä ja pehmeää...

Miten sitten käytän rasvoja? Öljyjä kuten camelinaa ja oliiviöljyä lisäilen yleensä reilusti salaatteihin ja kasvisten päälle. Avokadodippi on lähes päivittäinen herkku ja siitä voi tehdä myös makeita juttuja. Kookosöljyn käyttötarkoituksia ei myös paljoa tarvitse miettiä:), kuten herkku-osiosta on varmaan käynyt ilmi. Olen alkanut nauttimaan useamman ruokalusikallisen päivässä tätä mm. maksaa puhdistavaa superfoodia. Tässä viime päivien pari kaakaotonta kookosherkkua, koska yritän vähentää kaakaon käyttöä kahteen viikkokertaan:

Nopea "karkki" (Karkkiaineksia saa mm. Puhdistamosta!)

- 1-2 rk kookosöljyä
- sekaan Purple corn 1 tl
- mesquite 1 tl
- Lucumaa 1 rkl

Sekoita lautasella ja jäädytä halutessasi (meneee suoraankin)

Tästä ei herkku parane

- 1 kpl Kara kookoskermaa
- 1 rkl Lucumaa
- 1 tl-1 rkl Mesquitoa
- 1 tl Purple Corn
- 1 tl-rkl Cacaojauhe tai carob
- Kanelia

Tähän voi laittaa carob- tai kaakaojauhetta, mutta menee ilmankin jos lisää muita jauheita. Sekoita lautasella, jäädytä hetki pakkasessa.

Uskomattoman hyvää!


Lisää luettavaa:
Pieni ja hyvä blopostaus
aiheesta (jos ei jaksa tieteellistä tekstiä)
Vegaaniliitto
Kuningaskuluttajassa

26 kommenttia:

 1. Mitä tuo Mesquite on?

  VastaaPoista
 2. Avokadoa tekee mieli, eli mm. E-vitamiinia... Suosittelen Rice Bran solublesia! =)

  VastaaPoista
 3. Mesquite on palkohedelmä, jota alkuperäiskansa on käyttänyt Amerikassa matalaglykeeminen makeuttajana tuhansia vuosia. Siinä on runsaasti kalsiumia, sinkkiä ja kuituja.

  Dr.Pop: Joo, sitä haluan kyllä ehdottomasti

  VastaaPoista
 4. Jeps, Poppasen suosittelema Rice Bran on kyllä hyvää kamaa... ja aika koukuttavaa :)

  Melkoisen tuttuja juttuja teksti täynnä (taas:)). Olen alkanut enemmän ja enemmän luottamaan kroppani viesteihin sen suhteen, mitä syödä ja MILLOIN syödä (vai syödäkö ollenkaan!). Uskon, että kehomme ovat paljon viisaampia, kuin mitä voisi kuvitella. Homma vaan menee hankalaksi, jos ei viitsi / osaa / halua kuunnella niitä signaaleja.

  Itsellänikin oli "hedelmävaihe" tuossa kolmisen kuukautta sitten - omppuja meni aivan järjettömiä määriä! Aina kun halusin jotakin raikasta, otin hedelmän. Jossain vaiheessa se sitten tasaantui, ja nyt (lähde)(sitruuna)vesi ajaa saman asian. Toki syön edelleen hedelmiä sekä smoothien seassa että muutenkin, esim. luomuomppu on melkolailla vakkarieväs, kun se vaan on niin älyttömän helppo ottaa mukaan... Mutta en siis samanlaisia hedelmävuoria, kuin aiemmin!

  Rasvat saan itse pääsääntöisesti avokadosta sekä chia-pellavansiemen-hyytelöstä (joka siis aamupirtelön pohjana), taikka jostakin siemenmaidosta/-puurosta. Pähkinäsnäkkäily on vähentynyt huomattavasti! Kookosöljyä olen jotenkin vähän huono lisäilemään mihinkään ruokaan, mutta silti sitä kyllä menee ainakin 1rkl päivässä muuten vaan. Jos nälkä iskee ihan yhtäkkiä (eli tod.näk. nälkä ei ole "oikea", vaan jokin himo), niin kokeilen lähtisikö se reippaalla lusikallisella kookosöljyä. Usein lähtee! Chiassa on muuten kolmos- ja kutos-omegojen suhteet ihan näppärästi kohdallaan, muistaakseni 3:2.

  Kaakaota olen itsekin yrittänyt vähentää, toistaiseksi, hmm, kohtuullisella menestyksellä ;) Tuollainen kerran-kaksi viikossa voisi olla hyvä, ja ainakin itse voisin käyttää sitä kaakaota noina kertoina vaikkapa smoothieissa. Tuntuupa hassulta "säädellä" herkuttelua, sellaista kun ei ole piiitkiin aikoihin tullut mietittyä :) Mutta toisaalta ainakin omalla kohdalla tuli kyllä ensin jonkinlainen "uutuuden viehätys" kaikkeen, mitä jostain ekoputiikeista vaan saatoi löytää. Joskus meni varmaan kokonaisia päiviäkin enimmäkseen hedelmillä, kuivahedelmillä ja pähkinöillä, kun ei jotenkin vielä ollut kosketusta siihen, mitä "normaali" ruoka sillä uudella ruokavaliolla voisi tarkoittaa.. heh. Esim. siemenmaidot yms. tuntuivat hankalilta ja monimutkaisilta, eivätkä liotukset ja idätykset vielä olleet vakinaistuneet "ruoanlaittotavoiksi". Nopsaa sekin sitten muuttui, ja oikeastaan melkolailla itsestään.

  Äh, menee aina liian pitkiksi nää mun kommentit, lopetanpa tällä kertaa tähän =)

  VastaaPoista
 5. Pakko kysyä, koska tuo kookosöljy kovasti itseäni kiinnostaa. Se vaan on niin kovasti kiistelty aines, sillä eikös se lueta tyydyttyneisiin rasvoihin, ja näin ollen huono asia esim. sydämmelle? On niin kovin paljon sekavaa tietoa, ettei tiedä mihin luottaa...

  VastaaPoista
 6. En voi olla kommentoimatta, kun tuota Kara-kookoskermaa on Heidi niin monesti kehunut. Ostin lähimarketista Karaa vesi kielellä ja suurin odotuksin, pidänhän toki kookoksesta. Maku oli kuitenkin mitä hirvittävin, maali siitä lähinnä tuli mieleeni. En voi syödä sitä, vaan purkki oli heitettävä menemään.

  Päiväystä oli vielä rutkasti jäljellä, purkki ehjä ja kerman väri, tuoksu ja rakenne ok. Kuuluuko kookoskerman maistuakin... voimakkaalta?

  terv, Kaima

  VastaaPoista
 7. Aika herkullisen oloinen resepti, pitää varmaan testata :)

  Löysin viime keväänä tosi hyviä omega3 EPA & DHA -kapseleita, joiden omegat on peräisin (luomu)merilevästä. Suosittelen, hyvä omega3 lähde, jos kalaöljyt eivät sovi (http://www.v-pure.com/omega3/)! Kalat ovat omega3 -pitoisia just levädieettinsä ansiosta :)

  VastaaPoista
 8. pakko kysäistä b 12 -vitamiinista: mnkälaista valmistetta käytät itse? mitä mieltä olet b 12 -pistoksista? niissä on hydroxyklobamiinia. oon lukenut, että se hydroxyklobamiini ois hyvää kamaa verrattuna syanokobalamiiniin. mulla on jotain solgarin kapseleita kans. niissä on "b 12 as cobalamin prep."

  violetti

  VastaaPoista
 9. Daily Eko: Jes, chiat piti kanssa mainita, ne ei vaan sovi itselle juurikaan, harmi.

  Musta kanssa tuntuu päivä päivältä siltä, että evoluutio vie meitä siihen suuntaan, että tarvitsemme hyvin vähän ruokaa - ja näin ollen sitä ruokaa ehkä riittäisi kaikille, olisimme hyvävointisempia jne. Mielenkiintoisia aikoja eletään...mutta ei sillä riisillä tosiaan nälkää kauaa pidetä poissa.

  Samaa säätömeininkiä varmaan kaikilla aluksi. Pitää ensin tottua syömään uudella tavalla uusia juttuja ja sitte kun kroppa alkaa saamaan ne ravinnevarastot täyteen, se alkaa pyytämään sitä oikeinta ruokaa. Lähinnä vihreää siis:)

  Heidi: Harmi, ettet tykännyt. Oliko varmasti kermaa? En tiedä toista, joka ei vielä olisi tykännyt siitä.

  Hanna: Aivan, kiito superisti tiedosta! Tätä varmaankin tilaan seuraavaksi ja postailen jossain vaiheessa!

  VastaaPoista
 10. Eikös tuossa kara kookoskermassa oo kuitenkin e-koodeja? onks se ihan oikeesti terveellistä vai vain hyvä vaihtoehto herkutteluun?

  VastaaPoista
 11. Saakohan tuota Rice Brania muualta kuin Puhdistamosta? Siellä myydään taas vaihteeksi ei oota (on ilmeisesti tulossa lisää).

  EPA? DHA? Voisitko tehdä näistä jonkun tiivistelmän (ellet ole jo tehnyt)että pysyis paremmin kärryillä :)

  Eipä mullekaan toi Kara maistu. Muuten ihan jees, mutta ne neljä e-koodia on ihan liikaa vaikka eivät niitä pahempia olekaan. Ja Prismastakin saa jo ihan kiitettävästi luomutuotteita (myös hevi-osastolta). Meillä sompaillaan näiden kahden puljun välillä kun kummastakaan ei välttämättä saa kaikkea tarvittavaa luomuna.

  VastaaPoista
 12. Minäkin olen ihmetellyt tuota Karan hehkutusta, kun siinähän on säilöntäainettakin. Oli se kyllä parempaa kuin tavallinen kookostökötti. Nyt kaapissa on odottamassa ihan puhdas kookostiiviste, sitä lantrataan veteen ja tuloksena on sitten maitoa tai kermaa veden määrästä riippuen. Löysin Tullintorin Punnitse ja säästästä.

  VastaaPoista
 13. Nyt tuli mukavaa asiaa. Muutaman kuukauden blogisi lukemisen perusteella mietinkin miten jaksat vetää niin paljon korkean GI:n ruokia hedelmien, marjojen ja kuivahedelmien muodossa. Ne ovat kaikissa kulttuureissa olleet lähinnä muutaman viikon tai kuukauden kausiruokaa, joten jokainen voi miettiä mikä vaikutus sillä on kun nykyihminen nauttii niitä ympäri vuoden.

  Koska niitä ei haluttu tai osattu säilöä, niin voidaan miettiä myös mitä Pohjoisessa asuneet esi-isämme söivät sitten talvella... Suurin osa ihmisistä on asunut vesistöjen äärellä, mutta meidän tapauksessamme elimistö hyödyntää loistavasti myös muutakin rasvaa ja lihaa. Tehotuotettu liha sisältää paljon O6, joka on suuressa määrin huono valinta.

  ALA rasvahaposta ainakin tämän tutkimuksen mukaan vain 0,2 % muuttuu EPA:ksi elimistössä. Sen sijaan EPA:sta DHA:ksi, jota ei ole käytetty muihin elintoimintoihin, muuttuu 23 %.

  1. Pawlosky RJ, Hibbeln JR, Novotny JA, Salem N Jr. 2001. Physiological compartmental analysis of alpha-linolenic acid metabolism in adult humans. Food Composition Laboratory, Beltsville, MD 20705, USA.

  Noiden lukujen perusteella välttelisin kasviperäisiä rasvoja vahvasti. Kasvikunnan ALA:sta ei taida olla omega-3 lähteeksi. Siellä kerrottiin myös että pelkkä EPA muodostaa myös DHA:ta, tosin en tiedä riittääkö se kaikkien tapauksessa.

  Myös O6 rasvoilla on eroa. GLA ja ALA lienevät parhaimmat, joista toitkin niiden parhaimpia lähteitä esille. O3 peräiset kasviöljyt ovat mielestäni kuitenkin huonoja valintoja, koska kasviperäiset O3 ovat täysin ala-arvoisia eläinperäisiin verrattuna, lähes samaa luokkaa placebon kanssa. Olennaista kuitenkin on, että niitä ei saa ravinnosta liikaa.

  Whole Health Sourcessa oli joskus kesällä tekstiä että O6 kokonaiskaloreista olisi hyvä pitää alle 4 % tasolla - sydänsairaudet jäisivät kokonaan. Omega-kuutosista pääosin syntyvät haitalliset prostaglandiinit ovat ilmeisesti voimakas ennakkoehto LDL-kolesterolin haitallisuudelle verisuonistossa. O6-rasvahappojen vähentäminen ravinnossa parantaa selvästi EPA/AA suhdetta.

  "The traditional Kitavan diet contains very little omega-6 (probably less than 1% of calories), and a significant amount of omega-3 from seafood (about one teaspoon of fish fat per day). They have an undetectable incidence of heart attack and stroke." (Neonomiden lainaamaa tekstiä tiede-foorumilta)

  Ja kyllä kalaa kannattaa syödä. Lapsilla tehdyissä tutkimuksissa muuten elohopean lisääntyneellä saannilla ei ollut mitään merkitystä kognitiivisiin kykyihin, itse asiassa EPA/DHA-akseli näytti kevyesti jyräävän kaikki efektit mitä elohopean saannin lisääntymisellä saattoi olla neurologisesti.

  Omat rasvanlähteeni: Atlantin villilohta (todella harvoin, mutta hyvää), sardiinia, makrillia (fosfatidyyliseriinin vuoksi). Muikku on kotimaan kaloista parasta myrkkyjä pelkääville. Vaihtelun vuoksi muitakin. Itseammuttu ja kaupan riista ovat hyviä eläinperäisiä O3-lähteitä, jonkun verran menee myös Edam-juustoa, kermaa ja voita ja luomupossua. Lisäksi kookosöljyä (paras kasviperäinen tyydyttyneen rasvan lähde, tuottaa ketoaineita vaikka hiilareita nauttisi enemmänkin) ja kylmäpuristettua oliiviöljyä hiukan. E-EPA:t ryyneinä, myöhemmin ajattelin kokeilla cardiomegaa ja E-EPA:a yhdessä.

  teidän, Mihail P

  VastaaPoista
 14. Yvonne: Se on vanhentunutta tietoa. Tyydyttyneiden rasvojen epäterveellisyys on perustunut niiden kolesterolia nostavalle vaikutukselle, mutta kasviksissa/kookoksessa ei sitä ole. Useat tutkimuksetkin puoltavat kookosöljyä.

  violetti: Jutussa on linkki omaan valmisteeseeni, en ole perehtynyt pistoksiin. Näillä mennään nyt, päivittelen aihetta jossain vaiheessa.

  A1: Kookoskerma on mielestäni suht puhdasta kamaa, muutama harmiton e-koodi, jos ei päivittäin desikaupalla vedä. Itse suosittelen aina Karaa, vaikka muitakin varmaan olisi hyviä.

  A2: Hmm. Jutussa esiintyneistä linkeistä pääsee perehtymään asiaan syvällisemmin. Kerroin pääasiat, mitkä kaikkien olisi hyvä tietää.

  En tiedä Rice Branista, luulisin että kohta saa taas:) Toivotaan:)

  Mihail: Se on se kun lähtee geimiin mukaan, lisää ja lisää uusia juttuja ja sitten jää huonommat pois itsekseen kun keho (ja/tai mieli) sen tajuaa. PItää luottaa intuitioon, eikä liikaa yrittää "dieetata". Jälkeenpäin on hyvä sanoa, että tekisi asioita toisin, mutta sitä ei ikinä tiedä mikä loppupeleissä on oikein. Olemme niin kokonaisvaltainen paketti.

  Hyvät lisäykset sinulta sekä muutama mielipide. Mainitsemiasi kaloja ja muita eläinkunnan tuotteita voin kanssa suositella, jos kala maistuu.

  VastaaPoista
 15. Karassa oleva lisäaine aiheuttaa tulehdusreaktion!

  VastaaPoista
 16. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 17. Margariineista vielä: osaisko kukaan neuvoa, mitä leivän päälle (kun sitä nyt kuitenkin (vielä) jonkin verran syön) kannattaisi laittaa? Becelissähän on omega 3 ja 6 ja sitä saa rasvaisempanakin, joten oisko se parempi kuin kevytlevitteet tai voi?

  VastaaPoista
 18. Tässä minun reseptini.

  Aamu alkaa pirtelöllä samoin välipalat ja illallinen:

  Kuivatettua musta- ja punaherukanlehteä, nokkosenlehteä ja ruusunmarjaa
  pellavansiemeniä, idätettyä vehnänsiementä tai hampunsiementä
  porkkanamehua
  puolukkaa
  kaarnikkaa(variksenmarja)
  mustikkaa
  herukkaa
  mansikkaa
  banaania
  Ei tietenkään näitä kaikkia yhtäaikaa ;)
  +
  tehosekoitin. Maistuu lähinnä banaanille ja marjoille, eli on hyvää.

  Välissä vehnänorasmehua

  Päivällinen:

  idätettynä auringonkukansiemen, linssi ja hampunsiemen+merisuola-->tehosekoittimeen=komeaa mössöä, mutta on hyvää, kun päälle lisätään salaatti-->kurkkua, tomaattia, kaaliraastetta, chiliä, paprikaa, sinimailasen ituja...

  Olen siis täysin elävällä ravinnolla.
  Olen diabeetikko ja sokeritasapaino on ollut metsässä jo pitkän aikaa. Sitten keksin muuttaa ruokavalion vähähiilihydraattiselle linjalle. Se toi hyvän avun, mutta jotain puuttui. Ei ollut vieläkään tarpeeksi tasaiset verensokerit. Nyt tällä ruokavaliolla on jo parissa viikossa tullut selvää tulosta. Insuliinimäärät pudonneet reilusti ja sokerit pysyvät erittäin helposti kondiksessa vaikka jo vhh:lla tilanne oli kohtuu hyvä.

  Eipä olisi heti uskonut, että vehnä, kun sitä ei teollisesti käsitellä vaan idätetään ei aiheuta elimistössä korkeaa sokeripiikkiä.

  Diabeetikoista on sanottu, että on lähes mahdoton laihduttaa mikä onkin totta virallisilla suosituksilla, mutta nyt lähtee ylimääräiset(ehkä 5kg ylimääräistä) kilot näemmä aivan kuin itsestään. Happo/emästasapainossa on sittenkin jotain ideaa, ehkä se on se ratkaisu kehon sairauksiin.

  Löysin muutaman diabeetikon jotka olivat päässeet kokonaan insuliinista eroon elävällä ravinnolla. Nyt puhun 1-tyypin diabeetikosta eli ns. lapsuustyypin diabeetikosta. Yksi näistä henkilöistä oli 35 vuotta sairastanut nainen joka noin vuodessa pääsi eroon piikistä. Hänen haimansa vaan alkoi toimimaan. Virallinen tietohan on, että tämä on parantumaton sairaus. Tuo juttu herätti ja aloin miettimään, että mitäpä jos...ja laakista elävään ravintoon...vuoden sisään pitäisi jotain tapahtua, jos on tapahtuakseen. Olen 31 vuotta taistellut tämän taudin kanssa ja kyllä hypin kattoon, jos saan tuloksia aikaiseksi, niin kurja vaiva tämä on.

  Oma mielipiteeni on, että kaikki ravinto täytyy löytyä täältä Suomen luonnosta. Keväällä oma nokkosviljelmä, marjapensaanlehdet kuivana silppuna talteen, marjat metsästä ja niiden lehdet kuivatettavaksi ja silputtavaksi, koivunlehtiä, kuusenkerkkää, apilaa, voikukkaa, ratamo, mitä kaikkea sitä keksiikään kerätä. En aio ostaa yhtään superfoodeja. En tee näin mistään eko-syistä vaan luonto tarjoaa ihmiselle kaiken mitä tarvitaan riippumatta asuinpaikasta.

  Voitte ehdottaa lisää ruoka-aineita, kun en ole aivan varma, että saanko kaiken tarvitsemani noista. B12 vitamiinia en ota lisänä, kun oikeastaan mikään synteettinen vitamiini ei ole oikeassa muodossa imeytyäkseen. Joidenkin lähteiden mukaan jopa idätetyn vehnän sisältämä vähäinen määrä b12:a riittää. Ja toisen lähteen mukaan keho pystyisi itse tuottamaan sitä ruoasta tarpeellisen määrän. Eihän ennenkään syöty mitään nappeja vaikka elelivät kasvi/marja/hedelmä/siemenlinjalla.
  D-3 vitamiinia tulee otettua purkista ja se kannattaa.

  Löytyykö banaanille hyvä kotimainen korvaaja minkä voisi heittää smoothien sekaan tuomaan makua? Esim. vihreä+puolukka+variksenmarja+hampun- ja vehnänsiemen kaipaa sen banaanin mukaan. Jotain muutakin voisi kokeilla.

  VastaaPoista
 19. Omegat on kyllä mielenkiintoinen aihe. olen kans tukinu ja testaillu pian 5 vuotta niitä ja olen hyvin pitkälti tullu samoihin tuloksiin kuin anonyymi joka kirjoitti pitkän kommentin lähdeviiteineen. ihmisen korteksi alkoi kehittymään silloin kun se otti ravintoonsa mukaan äyriäiset ja kalan (pitkäketjuset omega 3 rasvat EPA ja DHA). Omega 6 rasvoja saadaan käytännös aina liikaa, eli jos jossain tuotteessa on suhde 1:2 niin ei se ratkaise, sillä päivän keskisaanti todenäköisesti on silti 1:10 sillä kutosia tulee vähän joka paikasta kokoajan. ja jos omegat ottaa lyhytketjuisesta ALA:sta esim 10g josta sitten 7% muuttu EPAks niin silloin solun pinnalla EPA/AA suhde on todella huono. eli ne tulehduksia tuottavat eikosanoidin on vallalla. 10g ALA + 20g LA -> 0,7g EPA + 20g LA. Nykyään on vaan vaikea saada sellaista kalaa mitä viitsis paljon syödä kun meret on niin myrkytetty. vaikka tukimuksis ois että elohopea on ok, niin kyllä mielummin silti syön omegani puhtaana. Itse syön kalaa sillointällöin ja nyt käytössä on cardi-omega, eli molekyylitislattu 600mg EPA + 400mg DHA. 2-4 kapselia päivässä ja 250 mikrogrammaa D:tä päälle:) Villi lohi on kova juttu. Nykyään vaan norjanmerilohetkin taitaa olla viljalla ruokittuja.
  Karakookos tosiaan ei ole luomu. Ei se varmaan ketään tapa, mut kyllä lähes joka kaupasta löytyy biona luomu tiiviste ja kookosmaito. Itsellä odottaa juuri jääkaapissa biona kookosmaidon sekaan sekoittut lucuma, purple corn, mesquite ja vähän raakaa kaakaoo. tein heti kaks ja toisen maustoin vanilijalla ja toisen mintulla. Pakkasessa niistä tulee jäätelöö:)

  VastaaPoista
 20. Noniin, nyt alkaa Heidin ruokavalio menemään jo parempaan suuntaan. Melkoista hedelmien puputtamista se tuossa kesällä näytti olevankin. Seuraavaksi vielä mukaan kalaa, kananmunaa ja riistaa, niin näyttää jo oikein hyvältä.

  VastaaPoista
 21. Leivän päälle: Avokado onaivan loistava jos vaan tykkää mausta. Sitten tämän uudn ajattelumallin mukaan tosiaan kirnuvoi on parempi kuin margariinit. Mitä on tapahtunut sydänsairaustilastoille margariinin tultua markkinoille... Kokonaisuudessaan tämän asian esittää todella hyvin micahael pollan kirjassa oikean ruuan puolesta. Atena 2009.
  Pitääkö syödä lihaa. Paleo suuntaan riista yms puhdas liha kuuluu, se on kuitenkin vain yksi suunta. Evoluutio menee eteenpäin, eläimet eivät ole ainoa vaihtoehto. Jokainen valitkoon itse. Varsinkin kun tavoitteena ei ole pelkästään kehon nostaminen uudelle tasolle vaan myös tietoisuuden.

  VastaaPoista
 22. Anonyymi: Arvostan suuresti ruokavaliotasi ja se vaikuttaa todella ihanteelliselta. Uskon, että tästä eteenpäin alan itsekin hyödyntämään entistä enemmän kotimaan antimia.

  Käytät tosi monipuolisesti eri ruokia ja saat paljon ravinteita. Idättämäminen on aina kova juttu, sehän muuttaa viljan alkaaliseksi - vihreää kasvia vastaavaksi. Banaanin korvaaja hakusessa itselläkin!  Et halua ottaa B12, mutta kuitenkin otat D:tä synteettisenä. Oma mielipide ja monen muun asiaan perehtyneen on se, että se kannattaa ottaa, koska tutkimusta on niin vähän ja sen kasvisperäiset lähteet ovat epämääräisiä. Keho saattaa pystyä tuottamaan sitä silloin, kun kaikki toimii ihanteellisesti, mutta kuinka tutkimme, koska tämä tilanne on? Voi mennä vuosia, että saamme suolistomme kuntoon ja siltikin siihen vaikuttaa kaikki stressitekijät jne, vaikka ravinto olisikin hyvää.

  Ennen oli ennen ja maaperä on nyt rappeutunut ja kaikki niin steriilistä, että hyvätkin bakteerit on tapettu. Tämä oma näkemykseni.

  muuten siis kyllä ihan loistavalta kuulostaa ruokavaliosi ja hienoa, että olet löytänyt uuden tien:)

  Viimeisin a: Thanks for YOUR opinion

  VastaaPoista
 23. "Et halua ottaa B12, mutta kuitenkin otat D:tä synteettisenä. Oma mielipide ja monen muun asiaan perehtyneen on se, että se kannattaa ottaa, koska tutkimusta on niin vähän ja sen kasvisperäiset lähteet ovat epämääräisiä."

  Tarvinnee tilata niin eipähän vaivaa mieltä enää se asia.
  Entäs nuo omegat? Hampusta sitä tulee, mutta onko se riittävästi? Toinen sanoo, että riittää, mutta joku toinen, että pitäisi olla eläinperäistä(kala) omegaa.

  Mukavasti hiukset rasvoittuu, palelee, ym. detox oireita pukkaa päälle.

  MM

  VastaaPoista
 24. Ai meinasiks ruveta vetää muurahisia niinkuin Wolfe, että saat b12 joskus tulevaisuudessa...

  VastaaPoista
 25. Puuh, että tässä blogissa on elämää :) Tuo "eihän siinä ole kuin muutama harmiton E-koodi" kyllä herättikin mukavasti, yhdessä sen pizzaleipäepisodisi kanssa - eihän tämä nyt NIIN vakavaa ja tarkkaa ole :) Kiitos! (ja vähän jäi nolottamaan, miten negikseltä viattomassa hengessä jätetty kommenttini kuulosti)

  VastaaPoista
 26. "Ai meinasiks ruveta vetää muurahisia niinkuin Wolfe, että saat b12 joskus tulevaisuudessa..."

  Höh ;D
  Ajattelin vaan syödä oikein niin eiköhän elimistö opi tuottamaan b12:a itsekkin.

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...