Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

24.11.2009

Päivän keskivertomenuni

Tässä muutaman viime viikon ajalta keskivertopäiväni syömisten suhteen:

Jos kehotyyppini ei ole vielä tullut esille, se on siis Pitta-Vata, joten noudatan Pitan ruokavaliota (piilomainontaa jälleen...)

-Aamulla iso lasi (suodatettua) vettä seassa hieman laatusuolaa, MSM-jauhetta, viime aikoina myös vehnänorasta, joskus loraus sitruunaa/limeä

- Noin tunnin sisällä tästä iso vihersmoothie, jossa paljon salaattia (lehti/tammenlehti/persilja), ehkä 1 hedelmä (banaani/omena) tai/ja marjoja n. 100 g, yleensä mustaherukka/punaherukka, joskus vadelma, mustikka, mansikka, 1 rkl kookosöljyä, ripaus laatusuolaa, jotain superfoodeja kuten 1-2 tl spirulinaa/chlorellaa, acaita, maustetta/yrttejä, kuten lakritsijuuri, minttu, kardemumma, kaneli, vettä ja 1-2 rkl hampun/kurpitsansiemeniä ja/tai nutribodyjauhetta.

Suola ja etenkin lakritsinjuuri uppoaa juuri nyt tosi hyvin. Smoothie on jännän makeansuolainen. Kun syö puhdasta ruokaa ilman teollisia suoloja, pitää suolaa kuitenkin saada. Hyviä laatusuoloja tässä ja itsekin viime aikoina tekemäni suolahuuhtelujen ohje (salt water flush)


En edes osaa tehdä pahaa smoothieta, vaan kaikki onnistuu aina (olenko ylpeä?), kun ei liikaa lähde kikkailemaan ja lisää makeutta tuovia ainesosia.

- Puolen päivän aikoihin salaattia, jossa REILUSTI vihreää eli erilaisia salaatteja/lehtikaalia/parsaa/kukkakaalia/lanttua/bataattia/kurkkua/kesäkurpitsaa/avokadoa/oliiveja...vihreitä juttuja. Myös (arame/wakamelevää, REILUSTI oliiviöljyä ja sitruunaa tai camelinaöljyä sekä papuja tai kikherneitä (luomuina tietty) Päälle melko reilustikin laatusuolaa ja hieman mustapippuria. Jos kaipaan makeaa makua, niin myös omenaa voi pilkkoa sekaan.




(tämä papulevä-annos ei ehkä houkuttelevin ensikertalaiselle:) Huikean hyvää silti!)

Yleensä syön aika reiluja annoksia, niin en välttämättä syö mitään välipaloja. Ehkä suklaata tms. kookoskarkkia jälkkäriksi.

- Illalla joko samaista salaattia/smoothieta/suklaata/kookoskarkkia/hedelmä/pähkinöitä+hunajaa

Päivän mittaan ehkä 1-2 kuppia yrttiteetä, 2 l vettä (sekoitan veteen myös vehnänorasta varsinkin jos treenaan)

Uusi suosikkisnäkkini on pähkinät dipattuna luomuhunajaan. Erityisesti saksan- tai parapähkinät ovat maistuneet.

Lisäjutut: D, B12, kalaöljy, Triphala (ayurvedinen ruoansulatusvalmiste)

Tämä voi kuulostaa jonkun mielestä vähäiseltä, mutta suklaan/karkin määrät voisivat olla vielä paljon pienempiä. Olenkin huomannut, että "himot" johtuvat usein esim. suolan tai luonnollisen makean maun puutoksesta.

Kokeilin suola-makea -yhdistemää myös suklaaseen ja ainakin itsellä toimii! Maku sopii erityisesti lakritsin ystäville:

Lakusitruunasuklaa

- 1 dl kaakaovoita
- 1 dl kookosöljyä
- 1 dl kaakaojauhetta
- 1-2 rkl lucumaa tai agavesiirappia
- 0,5 dl kaakaonibsejä tai rouhittuja papuja
- 1 rkl lakritsinjuuriuutetta
- 1 rkl raastettua sitruunankuorta
- ripaus laatusuolaa

Sulata voit ja sirottele ja sekoita muut ainekset sekaan. Pakasta n. 20 min. Enjoy!

Tällä hetkellä menen taas muutaman päivän pelkillä nesteillä (smoothieilla) ja olo on mitä parhain:) Voin sanoa, että tämä elämäntapa vain paranee ja HELPONTUU! Mutta: That´s where evolution goes...

18 kommenttia:

  1. Liquid-meininki toimii ainakin itsellä ihan äärettömän hyvin! Liekö sitten vaan mahahapot niin nollassa, että tarttee esipureskelua (blenderi) :/

    Herkullisen näköisiä sapuskoita sulla, ja oijoijoi, rupes lakusuklaan tekeminen himottamaan! (Miten mun kaakaolakon nyt käy :D)

    VastaaPoista
  2. Tässä syksyn masennuksessa ja päänsäryssä olen selaillut innoissani mm. sinun blogiasi! Kiitos hienoista jutuista, jotka antavat potkua omaankin aloitukseen.

    Pystytkö kertomaan, miten suodatat kraanavettä?

    - Puolukka

    VastaaPoista
  3. Tuo laksritsiuute..onko se jotain muuta kuin se "teerouhe"?

    VastaaPoista
  4. Onko tuo juomasi vesi lähdevettä?
    Itse teen veteni niin, että suodatan Brita-kannulla (Prismasta 22euroa), ja seisotan yön yli. Näin vesijohtoveden laatu edes hippasen paranee.
    Ei ole varaa 500 euron laitteisiin tai halua juosta lähteellä.

    Virgino luomu-rypsiöljyn rasvahappokoostumus on kanssa aikas hyvä. Suomalainen tuote, joten suosin sitä mieluummin kuin oliiviöljyä.

    VastaaPoista
  5. Smoothie on minunkin ruokavaliooni kuulunut parin vuoden ajan ja aina ne ovat hyviä. Lakritsijuuria ostin joku aika sitten ja jauhoin jauheeksi;voiskin kokeilla seuraavan kerran suklaan kanssa...

    VastaaPoista
  6. Olen seuranut mielenkiintoista blogiasi jonkin aikaa. Kiitos maukkaista resepteista, joista muutama on jo tullut kokeiltua. Kunhan saan blenderin, niin kokeilen myös niitä smothieitakin.

    Kirjoitit, että juot suodatettua vettä. Käytätkö siis jotain vesisuodatinta?

    merikukka

    VastaaPoista
  7. Ihania ohjeita! Pitää alkaa itsekin maustaa smoothieita rohkeammin, kiitos vinkeistä : )

    Tekisi mieli kokeilla tuota suolahuuhtelua, sopiikohan se Kapha-Vatalle, kun muuten ei juuri suolaa tälle kehotyypille suositella?

    VastaaPoista
  8. Hei mitä oliiveita käytät?

    VastaaPoista
  9. Minua myös kiinnostaisi tuo oliivi - ja rypsiöljyasetelma kun niin ristiriitaista tietoa saa aiheesta kuulla.. Viimeisimmäksi luin Antti Heikkilän blogista että rypsiöljy on vähintäänkin hyödytöntä ja olisipa kiva kuulla mitä mieltä Heidi olet?

    VastaaPoista
  10. Tota suklaata kokeilen heti tänään!

    Itse tein viimeksi "joulusuklaata":

    kookosöljy
    kaakaovoi
    agavesiirappi
    raakakaakaojauhe
    lucuma
    vuorikristallisuola
    pähkinöitä (para + saksan)
    kuivattuja hedelmiä (aprikoosi, päärynä, viikuna: luomuina)
    ripaus kanelia ja kardemummaa

    mmmm-mmmm-mmmm... ei paljon Pandan juhlapöydän konvehteja tuu ikävä :)

    VastaaPoista
  11. Tosiaan Antti Heikkilä suosittelee rasvoista ainoastaan kylmäpuristettua oliiviöljyä ja kookosöljyä. (+kalaöljy/kalanmaksaöljykapseleita). Seuraavan kerran ostankin oliiviölyä rypsiöljyn tilalla!!:)

    VastaaPoista
  12. Rypsäri ja muut omega 6 hirmut on shittiä.
    Heikkilä suosittelee myös VOITA/kermaa ja sitä ei pidä unohtaa.

    Harmillisesti mulle kävi, niin että 5 vuoden rasva tankkauksen jälkeen oli 5 kol. tippuneet vielä hitusen. Toki trig. alle 1 ja ldl/hdl suhde ok. Mutta paasaus siitä miten on hyvä jos kol. on lähempänä nollaa kuin vaikka 5 tai 8 on yhtä totta, kuin virallisterveellinen ruokavalio on välimerellistä terveellisempää. Se toki taitaa olla totta mihin viikko pari sitten lehdet kiinnitti huomiota, että suomalainen tutkimus on, niin surkeaa, että siihen ei juurikaan koskaan "viitata" ulkomaisissa julkaisuissa. No sen jälkeen toki julkaistiin vasta tuo virallisterveellinen on parempi kuin välimerellinen ruokavalio...

    T: Niina

    VastaaPoista
  13. Joo rypsiöljy ei ole parhaimpia, se on mielestäni myös aina muovipullossa, mikä ei ole hyvä juttu.

    En nyt tähään hätään muista lähteitä, mutta niin olen monesta kohtaa lukenut - palaan asiaan kun ehdin:)

    VastaaPoista
  14. Tietysti rypsissä on hieman myös alfalinoleenihappoa (Omega 3), mutta onhan siinä myös runsaasti linolihappoa (Omega 6). Oliiviöljyssäkin on runsaasti Omega 6:tta, mutta myös Omega 9:ää eli öljyhappoa, mutta alfalinoleenihappoa ei lainkaan. Silti itsekin käytän mieluummin oliiviöljyä.

    Olen miettinyt, mikä olisi paras tapa käyttää pellavansiemenöljyä itse liotettujen siementen lisäksi, joita ei viitsisi kuitenkaan ihan joka aamu syödä (joka toinen vaan :D). Tällä hetkellä käytän ihan Ruohonjuuresta ostetun läpinäkyvän muovipullon kautta, mutta jatkossa ehkä enää en, koska se härskiintyy kuitenkin suhteellisen helposti. Ostin levitettä, joka sisältää lasipurkissa kookos-, pellava- ja tyrniöljyä suhteessa 66/33/1. Onko kellään sellaisesta kokemuksia ja tietoa / arveluja, säilyykö sellainen paremmin avattunakin?

    VastaaPoista
  15. Moi! Miten pavut / kikherneet yms. sopivat raw food -ruokavalioon? Käytätkö niitä siitäkin huolimatta, että ne eivät ole raakoja, ja jos näin, niin soveltuvatko ne kuinka hyvin, eli eivät tee oloa ihmeelliseksi (niinkuin itse olen huomannut monien kypsien ruokien kanssa), vai voiko ne syödä kuumentamatta jollain tavalla jota en vain ole tajunnut? :D

    VastaaPoista
  16. Papujen sopiminen riippuu kehotyypistä, itsellä toimii tosi hyvin. Joillekkin ne voi aiheuttaa kaasua ja ummetusta (vatatyypit)

    Ostan erilaisia luomu-purkkipapuja (olen siis n .90% raaka) tai sitten idätän mungpapuja. Raakoja papuja (kuivatuotteet) ei voi syödä, idätettyinä ainoastaan. Itselläni kokemusta ainoastaan mungpavuista.

    VastaaPoista
  17. Mitä vastaisit noihin ylläoleviin vedensuodatuskysymyksiin?

    VastaaPoista
  18. Hei! Käytän Nikkenin laitteita, jotka löytyvät sivuiltani: http://www.nikkenwellbeing.fi/PWP/Products/Products.aspx?ID=177&Group=true&RootGroup=177

    Tästä löytyy myös lisäinfoa. Kysy vaikka suoraan meilitse, jos haluat jotain erityistä tietää :) (heidi@navadina.net) http://magneettiterapia.blogspot.fi/2010/03/pimag-mineralisoitua-ja-suodatettua.html

    http://magneettiterapia.blogspot.fi/2011/02/pimag-suodattimen-tilausohje.html

    VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...