Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

8.11.2009

Lisää slow movementista ja downshiftingistä

Viitaten edelliseen kirjoitukseeni, haluan vielä hieman jatkaa aiheesta "slow movement" ja "downshifting".

"Slow movementin" eli vapaasti suomennettuna hitaamman elämän periaatteena on se, että kaikki ihmisen toiminta tähtää yhteyksien löytämiseen. Haluamme saavuttaa yhteyden ihmisiin, itseemme, perheeseemme, yhteisöömme, ystäviimme, ruokaan, paikkaan ja elämään.

Asian ehkä pitäisi olla itsestäänselvää, mutta sen ymmärtäminen tässä meidät luonnosta vieraannuttaneessa nykymaailmassa ei ole helppoa.

Ennen elämä oli luontaisesti yhteisöllistä ja "yhteyttävää" ja monet perinteiset kulttuurit elävät edelleen yhteydessä kulttuuriinsa, aikaan, paikkaan, ihmisiin ja elämäänsä. Ei ole pitkä aika, kun elimme saman katon alla monen sukupolven kanssa. Lapset tunsivat kaikki sukulaisensa, kotityöt tehtiin yhdessä ja ruoka kasvatettiin ainakin osittain itse ja sosiaalinen kanssakäyminen oli luonnollista.

Nopea teknologian kehitys ja elämää "helpottavat ja nopeuttavat" keksinnöt ovat muuttaneet radikaalisti elämäntyyliämme. Olemme sidottuna jatkuvan kehityksen, kiireyden ja nopeuden liikkeeseen, jossa tärkeää on suorittaa asioita mahdollisimman paljon ja mahdollisimman tehokkaasti.

Jo mainitsemallani sivustolla kerrotaan useita kohtia, missä elämää voi "hidastaa" ja näin parantaa laatua. Itseäni kiinnosti erityisesti kohta "Downshifting", joka wikipediankin mukaan on tuleva ja jo oleva suuntaus ja trendi, jossa ihmiset haluavat elää yksinkertaisemmin ja paeta materialismia. "Downshifting" lisää tasapainoa elämän eri osa-alueille ja vähentää stressiä. Sen tavoite on elämän tarkoituksen löytäminen sekä ihmissuhteiden rakentaminen jatkuvan kuluttamisen ja taloudellisen menestyksen ihannoinnin sijaan.

"Downshiftingiä" (suomennos hakusessa...) harrastava henkilö haluaa siis vähemmän työtä, stressiä ja rahaa saadakseen enemmän vapaa-aikaa, merkitystä ja kokonaisvaltaista terveyttä elämään. Hän haluaa parantaa muita elämän osa-alueita työn kustannuksella. Hän uskoo, että materialismin tavoittelu tulee maksamaan hänen tai perheensä elämän jollain aikavälillä. Sen sijaan, että "downshifteri" vain murehtisi ja miettisi asiaa, hän toimii!

Kuinka "downshiftiin" pääsee mukaan? Ensialkuun voi vähentää työtunteja, ottamalla nykyistä vähemmän vastuullisen työn, vaihtaa työtä merkityksellisempään, työskennellä kotoa käsin tai perustaa oman yrityksen. Tietysti jo ennen tätä toimenpidettä olisi hyvä alkaa vähentämään kulujaan. Tulisitko toimeen jopa puolella tai kolmanneksella nykyisistä tuloistasi? Toimeen tulemisella tarkoitan sitä, että ostetaan vain välttämättömimpiä asioita.

Downshiftingistä on myös olemassa opaskirja, joka tarjoaa lukuisia ideoita ja vaihtoehtoja sekä onnistumistarinoita. Maailmalla on ollut jo (muutaman vuoden) kuluttamista vastustava liittyvä teemaviikko, josta en ainakaan itse ole kuullut Suomessa. (Älä osta mitään päivä, voisi muuttua viikoksi tai jopa pidemmäksi...) Tässä on viikon teemoja:

International Downshifting Week's Spending Tips

Making a list of weekly purchases and eliminating non-essential items

Cutting up a credit card

Not buying impulsively for instant gratification

Hand-making items

Donating, recycling or reusing old items

Buying quality secondhand goods


Alternative dietary choices and supplements, which include buying local foods, raising food-producing animals like chickens, and planting a sustainable garden, lower the cost of food by minimizing food miles and significantly reduce the transaction costs of trips to the grocery.[17] These practices also reflect consumption downshifting.


Downshifting-aiheisia blogejakin on myös Suomessa, tässä mm. Taidan lisätä omaanikin uuden sanaluokituksen. Saapi nähdä millaisia sanaluokituksia tähän vielä ajan kuluessa kertyy:)


Ja kun tykitys on päässyt käyntiin, perehdyn myös tuohon mayat 2012 -juttuun, joka liittynee aiheeseen:)9 kommenttia:

 1. Downshifting on suomeksi kohtuullistaminen. Tässä hyvä blogi: Simplicitas09.blogspot.com

  VastaaPoista
 2. Pakko kommentoida sen verran, ettei oman yrityksen perustaminen todellakaan AINA tarkoita vähempää stressiä ja työmäärää. Itseasiassa aika usein juuri päinvastaista. Yrityksiä on monenlaisia, kuten yrittäjiäkin.

  Blogissasi on paljon hienoja juttuja ja kunnioitan intoasi uuden elämäntyylisi suhteen, mutta välillä jutuistasi paistaa läpi naiivisuus ja kapeakatseisuus.

  VastaaPoista
 3. Simplicitas-blogissa ehdotetaan suomennosta "kohtuullistaminen": http://simplicitas09.blogspot.com/2009/11/downshifting-on-suomeksi.html

  Olipa suomenkielisenä nimenä kohtuullistaminen, leppoistaminen tai mikä vaan, ajatusmallista olisi varmasti hyötyä meille päämääräohjautuneille, kiireisille suomalaisille.

  Kiitos opaskirjavinkistä, se olikin uusi tuttavuus se.

  VastaaPoista
 4. Itsekin tykkään kyllä down shiftingin ideasta, mutta omalla kohdalla termi tuntuu kovin vieraalta, kun olen ihan teinistä asti yrittänyt pysytellä oravanpyörästä sellaisella sopivalla ironisella katseluetäisyydellä. Vähitellen homma on muuttunut yhä tietoisemmaksi, mutta mitään superisoa kertarysäyksen elämänmuutosta en koe tehneeni. Tavoite on aina ollut ensisijaisesti pitää kivaa ja tavata hyviä tyyppejä, ei hankkia rahaa ja menestystä.

  Kiva kuitenkin, että tällainen ajattelutapa leviää laajemmallekin.

  VastaaPoista
 5. Kiitos täydentäjille.

  Anonyymi: Lauseeni voi taas käsittää, miten tykkää... Kiitos kommentista ja valoa iltaasi:)

  Anni: Itsellenikin termi ja asia on "liikkeenä" uusi, vaikka ajatuksen tasolla olen samaistunut siihen jo jonkin aikaa. Hienoa kanssa, että asiaa viedään eteenpäin ja että siitä tulee/on jo jonkin asteinen trendi.

  VastaaPoista
 6. Tiedätkö sä Heidi, että tullaanko nyt luontaistuotteiden/superfoodien tilaaminen estämään kokonaan? Itse en päässyt codex alimentariukseen, joten olen hieman pihalla asiasta..<

  VastaaPoista
 7. Kohtuullistaminen on erittäin hyvä nimitys asialle. Leppoistaminen kuulostaa lupsakalta, mutta on epätarkka. Kohtuullistaminen kertoo sen, mistä minun mielestäni on kysymys eli vauhdin (ja elämäntavan) säätämisestä oman elämänlaadun parantamiseksi ja luonnon säästämiseksi eikä jostakin loputtomasta riippumatossa notkumisesta.

  Termin heikkous on sen yleisyys. Jos kohtuullistaminen on yksin otsikkona, ei tiedä onko kyse juridiikasta vai mistä.

  VastaaPoista
 8. Downshiftingiä/kohtuullistamista on ilmiönä tutkittukin jonkin verran, tässä esim. suht tuore suomeksi ilmestynyt raportti aiheesta:
  http://www.foresight.fi/2009/11/03/kansallinen-ennakointiverkosto-tutki-kohtuullistamista/

  VastaaPoista
 9. anna: minun käsitykseni on, että asiaan voisi vielä yrittää vaikuttaa. että meidän päättäjämme eivät ole vielä ottaneet tuota codexia käyttöön.
  odotan nyt että NHF Finland saisi aikaan jotain todellista infoa asiasta vaikka nettisivuilleen, kenties adresseja tai mielenosoituksia, tai selkeitä ohjeita kuinka vaikuttaa päättäjiin.
  kirjoitin itse asiasta sen verran mitä ymmärsin, vaikka olen kyllä itsekin vielä pihalla kuin lumiukko, esimerkiksi siitä, että onko meillä vielä minkälaiset mahdollisuudet estää tuon codexin voimaantulo suomessa?

  http://pieniajuttujaelamasta.blogspot.com/2009/11/muutama-sana-codex-alimentarius.html

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...