Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

2.11.2009

Lämmittäviä puuroja

Pimeä ja kylmä syksy on vatan aikaa ja koska itsessäni on tällä hetkellä vataa lähes yhtä paljon kuin pittaa, olen huomannut silloin tällöin kaipaavani lämmintä ruokaa - ja etenkin lämmintä yrttiteetä. 100% raw ympäri vuoden voi oikeasti olla aika haastavaa näillä leveysasteilla, vaikka toki tiedän tapauksia, jotka kepeästi näyttävät tähän pystyvän.

Ruokaa ei aina kuitenkaan tarvitse kypsentää tai lämmittää ilman, että siitä saisi lämmittävän ja täyttävän fiiliksen. Raakapuurot ovat tästä loistava esimerkki. Raaka- tai tuorepuurolla en välttämättä tarkoita kaurahiutaleista tehtyä puuroa (yön yli liotettuja hiutaleita) vaan siemenistä, manteleista, (pähkinöistä) sekä mausteista ja miksei myös marjoista ja hedelmistä blendattua täyttävää ja lämmittävää puuroa.

Puuron tekeminen ei välttämättä onnistu perusblenderillä etenkin, jos käyttää manteleita, pähkinöitä jne, mutta voihan sitä kokeilla tai käyttää hieman enemmän nesteitä.

Tässä taloudessa on syksyn aikana ollut erittäin aktiivisessa käytössä tämä Raakareseptit blogista löydetty Testopuuro. Puuro on todella hyvän makuinen ja jos epäröit, saatko tarpeeksi proteiineja (tai muuta ravintoaineterminologiaa), niin tämä on loistoravintoa etenkin kuntoilijalle, miksei muillekkin. Kuvassa olen sekoittanut puuron kanssa smoothieta:) Yleensä kyllä puuro maistuu ihan pelkästään.


- 2 dl hampunsiemeniä (liota 8-12h)

- 2 dl tattarisuurimoita (liota 2-8h)

- 4 dl manteleita (liota 8-12h)

- 1 tl ashwagandha-jauhetta
( emme ole käyttäneet)
- 1 rkl maca-jauhetta

- 1 rkl raakaa kaakaojauhetta

- 1 rkl purble corn -jauhetta

- 1 dl kylmäpuristettua kookosöljyä

- 2 tuoretta taatelia

- 1 tl kanelia

- 1/2 tl inkivääriä

- 1 rkl mehiläisten siitepölyä*

- Teetä: lähdevedessä muutaman päivän haudutettuna; nokkosenjuurta & vihreää teetä

(itse olemme paremman puutteessa laittaneet suodatettua vettä)

Blendaa ainekset sekaisin ja syö huolellisesti pureskellen. Lisää teetä sen verran, että koostumus jää puuromaiseksi ja voit syödä sen lusikalla.

Äsken sovelsin ja sain oikeastaan omasta mielestäni vielä paremman makuisen puuron. Here you are:

- 2 dl manteleita liotettuna
- 3 dl seesaminsiemeniä liotettuna
- 1 banaani
- reilu 1 rkl kookosöljyä
- 1 mitta Nutribodyjauhetta (valinnainen)
- 1 rkl sumajuurijauhetta
- 1 tl vaniljajauhetta
- 1 tl kanelia
- ripaus Celtic Sea Salttia (uusi suosikkisuolani!)
- n. 2 d vettä

Tehosekoittimeen ainekset. Perusblenderi saattaa jumitella näiden aineiden kanssa...

NAM NAM!

Kannustan ihmisiä taas kokeilemaan ja tunnustelemaan ja käyttämään omalle kehotyypille sopivia puuroaineksia. Maca- ja sumajuuri ovat hyviä, lämmittäviä superfoodeja erityisesti vatalle ja kaphalle (koitan saada lisätietoa näistä superfoodien ayurvedisista ominaisuuksista). Mausteista ainakin kaneli ja kardemumma sopivat kaikille kehotyypeille. Vata ja kapha voivat lisäillä enemmänkin mausteita, kuten ripauksen chiliä sekä puuroihin, smoothieisiin että muihinkin ruokiin, kun taas pitan pitäisi käyttää mausteita hillitymmin.

Kiitos maustejuttutoivomuksesta, laitan sen korvan taakse!

Ensi kesää odotellessa, tässä viime kesän iki-ihana nokkomarjapuuro.

5 kommenttia:

 1. Kiitos mahtavista resepteistä! Tuo oma sovelluksesi vaikuttaa herkulliselta :)

  Voiko muuten Vata-tyyppi korvata lämpimät ruoat ihan yksinkertaisesti käyttämällä todella reilusti kuumentavia mausteita, vai tarvitseeko ruoan itsessään olla lämmintä?

  VastaaPoista
 2. Hei! Kiitos mahtavasta blogista!

  Olen nyt itsekin alkanut kokeilla erilaisia raakapuuroja. Joissakin ohjeissa neuvotaan huuhtelemaan suurimot/siemenet/pähkinät ennen liotusta ja liotuksen jälkeen sekä kylmällä että kuumalla vedellä. Tiedätkö, miten paljon tuo kuumalla vedellä peseminen saa aikaan vahinkoa jos ollenkaan? Minulla on tapana käyttää viimeisenä huuhteluvetenä kuumaa vettä, näin puuro jää mukavan lämpimäksi. Lämpimistä ruuista luopuminen on näin ilmojen kylmetessä aika haastavaa...

  VastaaPoista
 3. Kiitos teille, eipä kestä!

  Juu, oli kyllä todella herkkua tuo sovellukseni. Tosin jos ei käytä makeutta tuovaa Nutribodya, voi jokin lisämakeus olla tarpeen (esim. hunaja, taatelit...) Voi varmasti jossain määrin korvata kypsän ruoan, mutta edelleenkään en pysty suosittelemaan Vatalle 100% raakaravintoa varauksetta: Parasta on tunnustelu ja oma kokeilu.

  Itse olen huuhdellut pähkinöitä ja siemeniä vain haalealla/viileällä vedellä. (Muistaakseni jotkut palkokasvit oli hyvä myös kuumalla...). Voisin epäillä, että kuuma vesi saattaa heikentää ravintoarvoa..enpä ole kuitenkaan ihan varma.

  Yksi kikka on lämmittää lautanen jolta syö!

  VastaaPoista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Lisään vielä, että myös hampunsiemenet ovat loistavia puurossa! Ne ovat kivan rapeita ja mahtavaa ravintoa. Myös (raaka)kaakaojauhe tai pavut tuovat suklaisuutta. (tämäkö muka terveellistä?)

  Mia L: Uskon, että kaikille 100% raakaravinto ei sovikaan, etenkin vatatyypeille ja varsinkaan täällä Suomessa. Pitää syödä ja elää niinkuin keho ilmoittaa ja niinkuin parhaalta tuntuu:) Ei se olen nirsoutta...

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...