Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

11.11.2009

Chailatte

Syksyinen tai talvinen kuuma tai lämmin ykkösjuoma on mausteinen tee. Yogiteet ovat mielestäni parhaimpia valmisteitä, samoin olen kokeillut vaihtelevalla menestyksellä pakuriteetä, jonka reseptiä en nyt yhtäkkiä löydä (Ollin blogissa jossain).

Kun vielä tilasin jotain kahviloista:) tilasin usein kylmän tai kuuman chailaten, jossa oli paaaljon makeutta, joka oli varmasti kaikkea muuta kuin luonnollista. Tässä ayurvedassakin suositun kotitekoisen ja terveellisemmän Chailaten ohje, joka sopii kaikille kehotyypeille:


Chaimix:

- 1 tl Neilikkaa
- 1 tl Mustapippuria
- 1 tl Kardemummaa
- 1 tl Muskottia raastettuna
- 1 Kanelitanko (5cm) tai kanelia 1 tl
- 1 tl Inkivääriä

Lisää keskilämpöiselle pannulle kaikki ainekset ja sekoittele 3-4 minuuttia. Ota pannu pois levyltä. Jauha seos pieneksi ja lisää ilmatiiviiseen astiaan.

Maitoinen Chai (4 annosta):

- 7,5 dl vettä
- 2,5 dl luomumaitoa/soijamaitoa/kauramaitoa
- 1/2-1 teelusikkaa chaimixia
- 1-2 teelusikkaa tai pussia (mustaa) teetä
- Hieman luonnollista makeutta (stevia, hunaja) tarvittaessa

Sekoita ainekset (kuumassa purkissa) Lisää kuumalle levylle kattilaan hämmentäen ja varoen, ettei maito pala pohjaan. Vähennä kuumuutta heti ja hauduta 5 minuuttia. Makeuta tarvittaessa ja tarjoile.

Jos valmistusohjeet tuntuvat hankalalta tässä, tässä ja tässä myös vastaavia chailaten ohjeita. Lisäilen kuvan ja ohjeen lähiaikoina nettisivulleni. Kuva ei ole itse ottamani vaan netistä (ehdin jo hukata lähteen) Olen kiitollinen, jos joku lähettää kuvan omasta chaistaan:)

9 kommenttia:

  1. Itsekö metsästä haette sitä pakuria, vai mistä sitä oikein saa?

    VastaaPoista
  2. Kiitos ohjeista, chailatte on ollut omakin suosikkini jo vuosia :)

    VastaaPoista
  3. Oi vitsi, ihanaa kun muistutit chai-juoman olemassaolosta! Pitikin heti kaivaa kaapin perukoilla lojunut Clipperin Indian Chai -tee esiin. Tuli ostettua sitä eräänä viileänä kevätpäivänä, mutta sitten lämpimien kelien myötä ei oikein noin lämmittäviä mausteita tehnytkään mieli :) Harmittavaa on toki mustan teen sisältämä kofeiini, mutta eipä tätä varmaan tulekaan käytettyä kuin ehkä pussillinen viikkoon. Max!

    Tämä Clipperin valmis chaisekoitus on sekä reilua että luomua (!!!) ja sisältää mustan teen lisäksi kanelia, sitruunankuorta, kardemummaa ja neilikkaa. Maustesekoituksen väsäämisestä ei-niin-innostuneille siis tiedoksi ;)

    Ja vielä Lauralle: Ainakin omat pakurisatsini ovat ihan lähimetsistä saalistettuja, mutta varmaan jostain ulkomailta voi tilata (kalliilla?) 'chagaa'.

    VastaaPoista
  4. Runsaasti koivuja tässä ympärilläkin kasvaa mutta ei niissä pakuria näy. Pitäisi varmaan mennä metsään etsimään. Pelkään vaan poimivani mukaan jonkun väärän köntin ja tiedä mitä sitten tapahtuu kun semmoista juo/syö :/

    VastaaPoista
  5. Tästä mä oon ihan ulkona, siis mitä se pakuri pn?

    VastaaPoista
  6. Voisikohan Olli tms. tehdä kunnon postauksen Pakurista, koska itsellekin se on suht uusi tuttavuus?

    On kyllä ehkä omaankin makuun hieman monimutkainen tuo chai-resepti, otin ayurvedakirjasta. Tosiaan meille "kiireisille" ja nopean ja helpon perään oleville on onneksi valmiita chai pusseja. Voihan niitä maustaa sitten lisää.

    VastaaPoista
  7. Pistetään pakuripostausta heti kun iPhone päättää alottaa yhteistyön.. Siitä on pakko saada videoo :)

    VastaaPoista
  8. Ja voiko sitä kerätä ympäri vuoden?? Äh, porukalla lähdetään metsään etsimään, kuka tietää missä on parhaat pakurimaat?

    Nimim. Pakurikurssia odotellessa

    VastaaPoista
  9. Kuulostaapa herkulliselta!

    VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...