Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

15.10.2009

Vastuu

Olin tänään pitkästä aikaa tilassa, jossa en tiennyt mitä tekisin. Istuin koneella ja aikaa oli pari tuntia ennen hoitoa. En tiennyt, mihin kohdistaisin energiani, kun yleensä kirjoittaminen on tapahtunut itsestään. Sitten tajusin sen. Olen jäänyt paikalleni. En ole hetkeen ehtinyt opiskelemaan ja kehittämään itseäni tai oikeastaan olen ehkä tarkoituksella pitänyt taukoa intensiivisen kevään ja kesän jälkeen. Töitäkin on toki, mutta ei siinä määrin, että ne estäisivät ajallisesti muuta tekemistä.

Jatkuva oppiminen ja itsensä kehittäminen pitävät elämää ja motivaatiota yllä. Jos luulet jo tietäväsi kaiken tarpeellisen, olet väärässä. Voit elää laput silmillä, herätä väsyneenä aamulla, raahautua töihin, tehdä 8 tuntia työtä (jonka tekemättä jättämisellä ei todennäköisesti olisi suurempia vaikutuksia), tulla nälkäisenä kotiin, sammua tv:n ääreen sohvalle, jättää taas pyytämättä ihastuksen kohdettasi treffeille, raahautua sänkyyn jne. Mitä opimmekaan tästä päivästä?

Toinen vaihtoehto on herätä aamulla, tehdä ravitseva aamiainen, joogata tai edes syvähengittää hetki, mennä töihin, käyttää työajastasi edes puoli tuntia itseäsi oikeasti kiinnostaviin asioihin kuten lukea mielenkiintoisia blogeja netistä ja inspiroitua niistä:), tulla kotiin kokkaamaan terveellisempi ruoka, valita tv:n sijaan joko raikas ulkoilma, parisuhde, lapset, mahdollinen uusi ihmissuhde tai itsensä edelleen kehittäminen/oppiminen, mennä nukkumaan - herätä aamulla taas astetta virkeämpänä. Päivä päivältä olosi on energisempi ja parempi ja päivä päivältä olet oppinut enemmän ja enemmän. Ehkä joku päivä olet valmis keskittymään enemmän tähän oikeasti inspiroivaan asiaan ja toisarvoinen työ jää vähemmälle. Se tapahtuu itsestään, kun annat itsellesi joka päivä pieniä haasteita, etkä kulje ne laput silmillä.

Valinta on täysin sinun. Me itse valitsemme elämämme suunnan. Kaikki, mitä teet, sanot, syöt, ajattelet, näet ja tunnet vaikuttavat sinuun joko positiivisesti tai negatiivisesti. Koska rakennumme soluista, jotka hetki hetkeltä sekä kuolevat, rakentuvat että uusiutuvat, on meillä kaikki mahdollisuudet rakentaa itsemme ja koko elämämme täysin uudestaan. Tätä emme usein ymmärrä, kun luulemme asioiden parantuvan tai itse muuttuvamme tekemättä oikeasti mitään muita muutoksia kuin ottamalla kemiallisen pillerin suuhun. Kokonaisvaltainen terveyden huomioiminen pitäisi olla itsestäänselvää, mutta jostain käsittämättömästä syystä täällä länsimaissa on käytössä täysin toisenlaiset metodit.

Kun nyt tiedostat oman vaikutusvaltasi elämääsi, on valintasi helppo seuraavissa tilanteissa:

- Nopea pizza ahmien vai ravitseva salaatti rauhallisesti nauttien
- Tv:n turhat mainokset ja väkivalta vai innostava kirja tai luonnossa liikkuminen
- Negatiivinen ajatus itsestä ja sortuminen (esim. herkkuihin) vai ajatusta tiedostaen seuraava erilainen toimintamalli
- Kotona nalkuttaminen vai positiivisten asioiden huomioiminen
- Pelkoa aiheuttavan asian väistäminen (taas kerran) vai sen kohtaaminen - ja vahvistuminen
- Keskittyminen negatiiviseen (esim. useimmat uutiset ja lehdet, näitä riittää) - Keskittyminen positiiviseen asiaan (vaikka hiljaisuuteen)

Tässä lisää positiivisia vinkkejä

Olin siis hetken itselleni tuntemattomassa pysähtyneisyyden tilassa. Onneksi tiedostin tämän ja naputtelin googleen "Steve Pavlina", kiitos Ollin, joka jo aiemmin kesällä on hehkuttanut minulle kyseistä miestä. Koska Olli saavuttaa tällä hetkellä niitä tuloksia, mitä ihailen, haluan ottaa oppia samoilta mestareilta. Tämä sivusto olkoon siis seuraava projektini ja vaikutus tulee varmasti näkymään tulevissa kirjoituksissani. Ensimmäinen äärimmäisen mielenkiintoinen lukemani teksti käsittelee rohkeutta ja pelkoja.

Tiivistettynä teksti kertoo siitä, kuinka pelot, olivat ne sitten pieniä tai isompia, estävät meitä elämästä täysillä. Yhteiskunta kannustaa meitä tasapäisyyteen ja rohkeat, poikkeukselliset ratkaisut kuuluvat vain sotilaille, palomiehille tai aktivisteille. Haluatko sinä alistua tähän ajattelumalliin? Aina kun käännät selkäsi haasteelta tai valitset sen helpomman tien menet kauemmas "ihmisyydestäsi". Toinen yleinen tapa on uskotella itselleen, että elää nyt täysillä, eikä tarvitse enempää. Se on valitettavasti hiiriajattelua. Sen sijaan haastamalla pelkonsa päivä päivältä vahvistuu enemmän ja enemmän ja pikku hiljaa alkaa olemaan oikeasti tiedostava ihminen sen hiiren sijaan.

Kirjoitus antaa hyviä käytännön vinkkejä pelkojen voittamiseksi ja tekisi mieli tehdä aiheesta kunnon videopostaus jos omistaisin web kameran tai sitten koko suomennos, mutta ehkä ensin poimin sieltä parhaat palat ja laitan ne käytäntöön. Aiheen käsittely siis jatkukoon myöhemmin. Lukekaa kielitaitoiset!

15 kommenttia:

 1. True, oma mieli voi olla pahin vihollinen.

  Ja sen tiedostavan syömisen kanssa- mokasin! =( Päätä repii, kun tietää, miten hyvää tekisi syödä rauhassa, mutta saameri kun se on jotenkin niin vaikeaa, vaikka onkin naurettavan helppoa!

  On mulla taas suuret onglemat =D

  VastaaPoista
 2. Tänään Jyäskylän Road Tripillä just juteltiin siitä, et on ainakin neljän laista kehitystä:
  1. Sitä mikä tapahtuu kun opiskelee ja päivittää TIETÄMYSTÄ ja YMMÄRRYSTÄ
  2. Sitä mikä tapahtuu kun pimppaa kehoa ja opettelee uusia TAITOJA (ei siis koko ajan pelkkää tietoa - tekee välillä sen smoothien eikä vaan lue siitä)
  3. Sitä mikä tapahtuu kun menee ulos mukavuusalueelta niihin "vähän liian isoihin" tilanteisiin, mihin ei ole vielä aivan (tai toisinaan läheskään) valmis - kuten meitsi tänään.
  4. Sitä, mikä tapahtuu levossa - luonnossa, sängyssä, musisoidessa, "viihteellä", rakkaan kanssa fiilistellessä.

  Kaikkia näitä tarvitaan, ja kaikkien on hyvä olla tasapainossa. Ja kuten ruoassakin, mielihalu kyllä ohjaa kun ei yritä liikaa hallita elämäänsä sen tietyn ohjelman mukaan.

  Mulla kesti pitkään tajuta alkuvuodesta, että se kovin opiskeluvaihe oli jo ohi, ja alkoi olla aika TEHDÄ jotain sillä tiedolla! Ja lepuuttaa aivoja, antaa sen kaiken prosessoitua ja jäsentyä siellä hiihtoladulla ja rantakallioilla. Niin, ja tietty nousta välillä siitä koneelta ja opetella se käsilläseisonta..

  Kiitos kun hehkutat Pavlinaa tuhansille lukijoillesi - sillä voi olla todella kauaskantoiset vaikutukset itse kunkin elämään. Voin sanoa, että mun elämästä on tullut kirjaimellisesti ihan naurettavaa sen jälkeen kun olen todella alkanut sisäistää ja soveltaa noita Pavlinan viisauksia - ja voi olla että vanilja-kaakaollakin on ollut jotain osuutta asiaan!! Hyvästi vanhat pelot ja rajoitukset. Ei ole enää mitään rajoja, vaan vapaus tehdä mitä ikinä haluaa tässä maailmassa - myös niitä hullujakin juttuja, mihin ei olisi ikinä uskonut pystyvänsä. Leg-Joonas juuri sanoi, ettei olisi pari vuotta sitten ikinä uskonut Olan pitävän jotain häröä tarzanblogia. Olin mielestäni ehkä maailman epävarmin jätkä joka ei taatusti tule ikinä saamaan ainakaan naista, monen muun hyvän ja kauniin asian ohella. Opiskele Pavlinaa, Eben Pagania, Tony Robbinsia, kuuntele Wolfea ja Favoria, syö superfoodeja ja luomuruokaa, niin voin LUVATA, että kahden vuoden päästä elämäsi on jotain sellaista mitä et olisi ikinä voinut uskoa todeksi. "Joudut" pian keksimään paljon isompia unelmia!

  VastaaPoista
 3. Kiitokset Heidi ja Olli, hyviä huomioita kummallakin. Vaikka kristitty olenkin, olin lähes kaikesta samaa mieltä. Liian helposti sitä ajautuu keskittymään epäoleellisuuksiin. Itselläni tiivistetysti: hankkii tietoa mutta ei hoksaa tehdä sillä kaikkeaan ts. oikeasti syömään kokonaisvaltaisen terveellisesti, vaikka kaupasta terveellisempiä raaka-aineita hankkisikin. Ja vielä: yhteyden syveneminen Jumalan kanssa pitäisi olla tärkeämpi asia kuin omasta terveydestä stressaaminen. Terveys ja ruoka nousevat kovin helposti (ainakin itselläni) liiankin tärkeiksi aiheiksi mietintämyssyssä, kun enemmän tulisi miettiä esim. miten päästä lähemmäs Jumalaa ja tulla tuntemaan Hänen tahtoaan. Ettei olisi kuollutta uskoa ilman tekoja.

  Muuten, ihan toiseen aiheeseen... oletko Heidi tietoinen (ellen jo aiemmin ole kysynyt) Peter d'Adamon veriryhmäruokavalioista? Tiedätkö itse oman veriryhmäsi? Itse todennäköisesti olen O-ryhmää, ja vaikka punaista lihaa en koskaan ole syönytkään, välillä miettii pitäisikö luomua tai riistaa pienissä määrin testata entsyymien kanssa tai miten vielä nykyistäkin fiksummin voisi munaa ja kalaa syödä...

  VastaaPoista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. mä aloin tänään todella soveltaa noita pelonvoittamisharjoituksia käytännössä. nyt on ihan flow-olo. jes!

  VastaaPoista
 6. Hei Heidi!
  Hiukan asian vierestä kirjoitan, mutta tiedän, että sinulla on varmasti paljon asiasta kiinnostuneta lukijoita.

  Eli ajattelin, jos haluaisit hieman perehtyä ja kirjoittaa asiasta "luonnonmukainen synnytys".
  Itse synnytin taannoin vesialtaaseen täysin ilman kipulääkityksiä ja kehon prosessia kuunnellen ja toimien juuri niinkuin keho pyysi. Tuloksena oli täydellisen rauhallinen vauva, joka ei itkenyt shokista tähän maailmaan tultuaan vaan suhtautui tyynesti ympärillään olevaan uuteen aistiympäristöön. Äitinä toivuin myös ennätysvauhtia ja luonnollisten endorfiinien määrä oli huikea!

  Aihe on sikäli myös ajankohtainen, että HUS on päättänyt sulkea Tammisaaren synnytyssairaalan.

  (Halukkaat voivat käydä antamassa palautetta HUS:n sivuilla. HUS on Helsingin ja Uudenmaan Sairaanhoitopiiri, jonka sairaaloihin Tammisaarikin kuuluu.
  Täällä voi laittaa palautetta
  http://www.hus.fi/default.asp?path=1,31,36
  Listan alimmaisena on yleinen palaute.)

  Tämä sairaala on ollut merkittävä luonnonmukaisen synnytyksen edelläkävijä ja nyt tarvittaisi pikaisesti keskustelua ja tietoa siitä yhdestä naisen, sekä miehen, elämän kohokohdasta, johon liittyy niin paljon pelkoa. On myös järjetöntä, että synnyttyvä äiti on kuin sairaspotilas, joka täytyy lääkitä tokkuraan, josta syntyvä lapsi saa tietenkin osansa. Rivisynnytys suuressa sairaalassa on jotain täysin muuta kuin luomumpaan panostavat sairaalat ympäristöltään ja hengeltään!

  Myös raskausajanravinnolla ja synnytysprosessin opiskelulla on suuri merkitys ennakkoluulojen poistamisessa tästä kauniista tapahtumasta.

  Jos ei ole ihan sinun blogiisi sopiva jutunaihe, niin ymmärrän kyllä. Kiitän jokatapauksessa tästä blogista jota on ollut hyvä ja innostavaa lukea!
  -Hanna

  VastaaPoista
 7. Steve Pavlina on ihan huippu! Tai ainakin oli muutama vuosi sitten, en ole enää pitkään aikaan lukenut hänen juttujaan. Tosi monia hyviä artikkeleita hänen blogissaan. Jossain vaiheessa jutut alkoi kuitenkin menemään aika oudoiksi, mutta pitäis käydä kurkkaamassa taas siellä josko löytyis mielenkiintoista pohdittavaa.

  Varsinkin ne kaikki "How to make money without a job" ja "reasons not to get a job" -jutut on niin mainioita, mutt atodellisuudessa aika harvojen saavutettavissa.

  Pavlinahan on jenkkiläinen mestaribloggaaja joka tienaa blogissaan olevilla mainoksilla tosi mukavan keskiluokkaisen elannon.

  Itse muistan joskus löytäneeni Pavlinan blogin jonkun "How to become an early riser" -jutun kautta. Onhan ne vähän jenkkityylistä höpinää, mutta todella koukuttavia juttuja ja jotkut todella ajattelemaan pistäviä juttuja.

  Tuli mieleen, kun huomasin että olet Heidi lisännyt jonkun kamalan google mainoksen tohon reunaan, että et kai vaan ole lisännyt sitä sen vuoksi kun sillä Pavlinalla on niitä "how to make money with your blog" -sepustuksia? Meinaan voi olla Suomen oloissa vaikea tienata elantoaan blogilla (lukijakunnan pitäisi olla valtava, että olis tarpeeksi mainoksen klikkaajia). Tuskin noista googlen mainoksista niin paljoa irtoo, et kandeis pitää niitä blogia rumentamassa..? ;D

  -Jenni

  VastaaPoista
 8. Hei Heidi!
  Mistähän mahtaisi johtua runsas mustelmien määrä jaloissa? Niitä tulee ihan huomaamatta.Olen nyt parin kuukauden ajan syönyt joitakin superfoodeja, osittain raakaruokaa ja vähentänyt maitotuotteidrn käyttöä. Googlettamalla selvisi, että saattaisi johtua kilpirauhasen vajaatoiminnasta tai k-vitamiinin puutteesta. Myös vähähiilihydraattinen ruokavalio saattaa aiheuttaa mustelmia. Olen myös osittain vähentänyt viljatuotteiden käyttöä, mutta en kovin radikaalisti. Onkohan syytä olla huolissaan? Kuukautisenikin ovat myöhässä.-kiitos mahdollisesta avustasi!

  VastaaPoista
 9. Thank you for the comments!

  Chaos: Anna itsellesi armoa, tiedän kuinka vaikeaa se on, kun itsekin olen entinen tietokonesyöppö. Lähde siitä, että 1-2- ateriaa päivässä ilman virikkeitä - siitä se lähtee:)

  Olli: Joo, juurikin näin! Haluaa tietää lisää ja luennolle pääsyä odotellesssa!

  Tuomo: Jonkin verran olen tutustunut veriryhmädieettiin, harmi vain, en ole saanut omaani täysin selvitettyä. Vanhempani sanoivat kyllä olevansa A:ta joten ei kai siinä paljon vaihtoehtoa.

  Uskon, että verirymädieetillä on yhtymäkohtia Ayurvedan tyyppimäärittelyyn, mutta kuten D'Adamo itsekin toteaa, on liian yksinkertaista väittää veriryhmän olevan ainoa ratkaiseva tekijä ruokavalion sopivuudessa. Siksi Ayurvedassa huomioidaan fysiikan lisäksi kokonaisvaltaisesti myös psyykkinen ja sielullinen yksilöllisyys, joten itse suosin ennemmin tätä määrittelytapaa:)

  Lisäselvitys: Jos olen A-tyyppiä, niinkuin uskon, niin sekä veriryhmädieetti että Ayurveda suosii välttämään punaista lihaa ja alttiutta on sydän- ja verisuonisairauksille.

  Mia Lucia: Kuten äsken sanoin, uskon, että totuuden siementä on tässä määrittelyssä. Jonkun kanssa oli tosin puhetta, että veriryhmädieetti on myös sen vuoksi yksipuolinen, kun se ei huomio ideologisia valintoja, esim. kaikki eivät periaatteesta halua syödä lihaa, vaikka se voisi sopiakin - eli tässä tapauksessa fysiikka ja "luonne" ovat eri puolilla.

  Anonyymi: Mahtavaa, itsekin olen listannut omiani ja projekti käynnissä! Haastetta myös muille!

  Hanna: Kiitos kommentista ja ehdotuksesta. Itse asiasssa saatan saada vastasynnyttäneeltä ystävältäni kommenttia tähän juttuun jonkin ajan päästä. Mielestäni aihe on äärimmäisen tärkeä ja mielenkiintoinen. Pistän korvan taakse!

  Jenni: Jes. Kokeilin huvikseni mainosta, kun kaikkia pitää kokeilla, mutta joo - ei toiminut:)

  Anonyymi: Itse löysin yhtymäkohtia mustelmien saannilla ja piin puutteella. Piin lähteitä: Nokkonen (esim. nokkosjauhe), punajuuri, lähdevesi, voikukka. Myös riittävällä C-vitamiinilla on tärkeä osa. Kokeile näitä ja kerro vaikutuksia ja muutkin kokemusta omaavat saavat kommentoida!

  VastaaPoista
 10. Tuo "laput silmillä eläminen" on muuten sellainen tila, johon en mistään hinnasta itse halua takaisin. Olen ollut huomaavinani, että kun oma ruokavalio on siistiintynyt, on alkanut ihan lapsellisen vilpittömästi iloitsemaan todella pienistä jutuista ja nimenomaan sellaisista, joita ei ennen edes huomannut tai tullut tehneeksi! Hauskan muotoinen pilvi, värikäs lehti.. ja ihan vaan hetkessä eläminen! Sitä vaan voi niin hyvin, että tekisi mieli hymyillä koko ajan, ja jotenkin sitä tuntee jonkinlaista sääliä kaikkia niitä ynseän tai apaattisen oloisia vastaantulijoita kohtaan - sitä haluaisi, että heilläkin voisi olla yhtä hyvä olo!

  Nojuu, meni ehkä hitusen aiheen vierestä :), mutta oli vaan pakko päästä kommentoimaan, kun tuo 'laput silmillä' on niin osuva termi kuvaamaan sitä elämäntyyliä, jota itse vielä vuosi sitten vietti, mutta johon ei todellakaan halua takaisin!

  VastaaPoista
 11. Mitä mieltä olet Heidi kalaöljyistä,kuten esim e-epa-valmisteista?

  VastaaPoista
 12. Kiitos kannustavasta ja informatiivisesta blogista! Ravinnolla (+ asenteella) todellakin ON valtava merkitys, nyt sen vasta kunnolla tajuan. Toi itämainen osasto luokitteluineen vähän tökkii, mutta muuten 100% samaa mieltä. Keep on smiling!

  VastaaPoista
 13. Voisiko joku valaista mulle vähän jodin saannista?(olen ihan pihalla)

  Ensinnäkin onko merisuolassa jodia?
  Joissakin merilevissä sitä ainakin on kuten arame, mutta oli kylmänä ainakin niin pahaa ja limaista, että en pysty sitä jatkossa syömään :P. ja merilevä valmisteissa/jauheissa taas voi kuulemma olla helposti jodia jopa liikaa ja sekin on tietty epäterveellistä...eli mistä saa käytännössä tarvittavan määrän jodia päivässä?

  VastaaPoista
 14. Moi,

  jos kummallakin vanhemmistasi on A-ryhmä, se on toki ehdottomasti todennäköisin vaihtoehto sinullakin myös päätellen siitä, mikä ruoka sinulle näyttää blogisi perusteella sopivan. Yhtä lailla kuin kahdelle ruskeasilmäiselle vanhemmalle voi syntyä sinisilmäisiä lapsia (mikäli heissä on myös sinisilmäisyyden geeni peittyneenä), kahdelle A-ryhmäläiselle vanhemmalle voi mainitussa tapauksessa syntyä O-ryhmäläisiä lapsia.

  Jos taas vanhemmista toinen on A-ryhmää (ja hänellä on myös peittyneenä O:n geeni) ja toinen samalla tavoin B-ryhmää, lapsille voi tulla neljästä pääveriryhmätyypistä mikä tahansa!

  Tokikin ruuan sopivuuteen vaikuttavat monet muutkin asiat kuin se, miten ne ovat veriryhmäyhteensopivia. Olisi outoa jättää esim. avokado ja kookosöljy kokonaan syömättä.

  VastaaPoista
 15. Ensin EPA:sta eli eikosapentaeenihaposta, joka kuuluu siis omega 3- rasvahappoihin, kuten myös ALA (alfalinoleenihappo) sekä DHA (dokosaheksaeenihappo). Omega 3:sta suositellaan nautittavan n.2-3g päivässä.

  EPAA ja DHA:ta saamme kalaöljystä ja ALA:a kasviöljyistä. Keskivertosuomalainen saa 80 % omega-3:staan rypsiöljystä ja 20 % kalasta. Olennaista on Omega 6 ja Omega 3 suhde ja tällä hetkellä saamme selkeästi liikaa Omega 6:sta ravinnostamme mm. lihavalmisteista kovan rasvan muodossa. Omega 3 ehkäisevät tulehdustilojen syntyä kuin 6:set voivat lisätä niitä.

  Normaalitilanteessa terve elimistö muokkaa rasvahappoja toisiksi rasvahapoiksi, esim. ALA:sta muodostuu EPAA ja DHA:ta, joita saataisiin myös syömällä kalaa. Rypsi- ja pellavansiemenöljyistä voidaan muokata EPAA ja DHA:ta ja käyttämällä näitä perusterve ihminen ei välttämättä tarvitse lisävalmisteita tai kalaa. Tämä on kuitenkin hyvin yksilöllistä. Myös ruoanvalmistustapa vaikuttaa. Paistaminen tuhoaa Omega3 rasvahappoja ja voimme miettiä, kuinka vitamiinipitoisia tehokasvatetut kalamme oikeasti ovat.

  Kalojen liioitellun hyvä maine kyseisten rasvahappojen lähteenä on yksinomaan sen ansiota, että levien hyvät rasvahapot kulkeutuvat ravintoketjussa kaloihin. Vegaaneille voisikin olla hyödyksi käyttää ainakin silloin tällöin merileviä ja mikrolevävalmisteita. Esimerkiksi wakame-levässä on runsaasti EPA:a. Myös hampunsiemen, joka sisältää stearidonihappoa, joka on välituote alfalinoleenihapon muuttuessa EPA:ksi

  Itse en pidä kalaöljyvalmisteita ainakaan eettisinä tai ekologisina: E-EPAn valmistukseen tarvitaan moninkertainen määrä tavallista kalaöljyä. Toisin sanoen yhden E-EPA-litran valmistukseen kuluu useita litroja perinteistä kalaöljyä, mutta käyttöä suosittelen omien tuntemuksien mukaan varsinkin, jos on esim. kroonisia tulehdussairauksia, allergioita jne.

  Siis merilevät, hampunsiemenet, pellavansiemenöljy käyttöön ja kokonaisruokavalio kuntoon jos et halua käyttää lisävalmisteita?

  (Kysy lähteitä jos haluat)


  Anonyymi: Kiitos!

  Jodista: http://www.viidakkomies.com/2009/08/reseptivideo.html

  (Eli spirulina, Kelp parhaat lähteet) Merisuoloihin jodi on usein lisätty synteettisesti - ei toimi ehkä oikein. Vaikea sanoa, mikä on tarkka määrä, koska se riippuu niin monista tekijöistä. Kunhan nyt pieniä määriä syö kohtuullisesti. Merilevistä olisi syytä tehdä postaus lähiaikoina!

  Tuomo: Aivan!

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...