Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

29.10.2009

Tarkkaile suhtautumistasi

Olen havainnut sekä Ollin että omassa blogissani eräitä närkästyneitä kommentoijia, jotka haluavat lietsoa negatiivisuutta sekä etsiä tekstistä suurennuslasilla ne pienenpienetkin epäkohdat. Huom. edellinen lause ilmaistu tyylini mukaisesti kärjistetysti. Kuten jo kommentoinkin aiempaa tekstiäni, on ärsyyntymiselle aina jokin syy. Menkää siis itseenne (olemme Ollin kanssa antaneet siihen aika paljon vinkkejä:)) ja tarkkailkaa ajatuksianne.

Ollin blogin kommentoijaa lainatakseni:

"Sitten nämä sankarit jotka valittavat, etteivät ole oppineet mitään ja väittävät Olan tekevän "turhaa" työtä postailemalla erinäisiä linkkejä ja tietoiskuja. Koittakaa itse tehdä samoin, käykää lävitse mielenkiintoisilta vaikuttavat sivustot, lukekaa alan kirjallisuutta, luokaa kontakteja muiden alalla toimivien spesialistien kanssa, kasatkaa tästä kaikesta kattava ja viihdytttävä paketti ja jakakaa se kansan tietoon. Mitä, eikö huvita? Vaatiiko se liikaa aikaa, työtä ja vaivaa? Nikke Knakkertonimaisesti voisin sanoa kovaan ääneen: "johtopäätös - olkaamme siis kiitollisia, että on olemassa Ollin tapaisia hahmoja.

Joku anonyymi henkilö tässä jo ilmaisikin ehkä parhaiten suomalaisten kanssasisarten suurimman onnettomuuden - kateuden. Se on yksi katalimmista seikoista, joita ihminen voi sisällään kantaa, joten antakaa sen olla. Tyytymättömät, miksette voi olla vilpittömästi onnellisia kaverin puolesta, joka on tehnyt tätä kaikkea itsensä ja muiden kanssaeläjien puolesta täysin pyyteettömästi?

Mitä täällä tarkoitetaan "Olli ei ole antanut minulle mitään"? Ollihan on jakanut kilokaupalla tietoa ja viihdyttänyt yleisöä. Pitäskö Ollin mielestänne antaa jotain konkreettista; halauksia, ylävitosia ja ilmaisia maistiaisia, mitä te ihmiset kaipaatte? Jos vastaus on mielestänne oikeutettu kyllä, niin vaatikaa ja kysykää asioista, mutta olkaa tietoisia siitä, ettei kaikkeen ole aikaa. (Suhteellisuudentaju on kovassa huudossa nykyään) Moniin jaettuihin vinkkeihin saa runsaasti lisätietoa verkosta ja kirjastoista, joten nähkää myös itse vaivaa saavuttaaksenne jotain.

Se mitä täällä on keskusteltu Ollin häseltävästä ja yli-innokkaasta esitystavasta on varmasti paikkansapitävää, mutta olkaa ymmärtäväisiä ja suvaitsevaisia asian suhteen. Edessänne ei ole oikeassa työssä oleva retoriikan ammattilainen (ainakaan vielä).

Yhdistääkseen hajamieliset ajatukseni edes joksenkin yhtenäiseksi linjaksi ehdottaisin skeptisesti ja epäkunnioittavasti suhtautuvien ihmisten asettamaan itsensä Ollin tilalle ja miettivän tosiseikkaa: "Olisiko minusta tähän, voisinko tehdä asiat paremmin?". Jos vastaus on positiivinen, niin ei tarvitse varmaan erikseen ehdottaa, että tekee kilpailevan blogin ja nauttii elämästään :)"

Jos blogimme jutut menevät "vähän yli", niin tarvitseeko sitä silti alkaa kommentoimaan negatiiviseen sävyyn? Voisiko siinä vaiheessa negatiivisuuden "onpa tuo jätkä sekaisin" sijaan mielummin vaikka naurahtaa ja ajatella että: " onpa rohkeaa" "pääsenköhän itse joskus tuohon" tai "onpa maailma täynnä ihmeellisiä asioita" Muista, että ajatuksillasi on todella suuri voima. Edelleenkin se itsensä haastaminen, uskaltaminen tehdä, kokeilla ja edes AJATELLA jotain erilaista, mihin on tottunut on se, mikä kehittää sekä ihmistä että koko ihmiskuntaa.

Tästä tulikin mieleen muutama perinteinen sananlaskumme, älkää ottako niistä mantraa itsellenne, vaan keksitään yhdessä parempia?

- Vaatimattomuus kaunistaa
- Kuka kuuseen kurkottaa se katajaan kapsahtaa
- Kel onni on se onnen kätkeköön

Olisiko todellakin aika keksiä uusia?

25 kommenttia:

 1. Mulla on hyvä ehdotus (lainattu Robbinsilta):
  - Live with Passion!

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Oma suokikkini: "There is no way to happiness, happiness is the way"
  Oliskohan ollut Dalai Laman lohkaisema juttu...

  VastaaPoista
 4. Suomalainen vähättelevä, kateellinen ja väärällä lailla nöyrä mentaliteetti on tosiaankin lannistava. Nuo mainitsemasi sanonnat kuvaavat sitä aika hyvin. (Vai yleistänkö?)

  Tästäkin syystä blogisi (ja Ollinkin) on niin hyvää luettavaa - innostuneisuus tarttuu. Inspiroivaa, suhtautumiseen ja elämänasenteeseen liittyvää juttua voisin lukea enemmänkin. Itselläni on ongelmia hakeutua positiivisten ihmisten ja asioiden pariin epäsosiaalisuuteni vuoksi. Välillä tuntuu, että kaikkialla lähinnä nuristaan ja itsekin sitten imee ns. huonoa energiaa, joka taas heijastuu muihin viattomiin. Kuinka katkaista kierre?

  Ehkä se uutishaasteesi olisi yksi askel...

  VastaaPoista
 5. Mulla on yksi: "Anna jokaisen elää niin kuin haluaa, älä kuvittele, että oma elämäntapasi on yhtään sen parempi kun jonkun muunkaan" :P

  VastaaPoista
 6. Heh, mä en yleensäkään ymmärrä että jonkun on pakko aukoa päätään toisten blogeissa. Mä ainakin henk.koht. pystyn hyvin suodattaa ne jutut mitkä menee "yli", ja sit napsii itelleni ideoita, jotka sopii omaan elämään sovellettaviksi. Mä en esim usko tuohon ayurveda-hommaan tippaakaan, mut ei mun oo silti pakko avautua täällä (tai missään muuallakaan) mielipiteistäni siitä. Sen sijaan tää blogi on seuratuissa ihan siitä, että yleisesti vähän luomumman ajattelun lukeminen tekee itelleni vähän hyvää, voin kokeilla joskus jotain raakaravintojuttuja ja miettiä muuten omia kulutustottumuksiani. Ja just esim tuo televisioton/mediaton viikko haaste olis just hyvä mulle, mutta pitäis itelle ehkä lisätä tietokone ja keskittyä kaiken elektroniikan sijasta vaan pullantuoksuun ja lapsenhoitoon. :D

  VastaaPoista
 7. Koitan nyt olla rakentava.

  Minusta on tosi hienoa että ihmiset innostuvat joistakin asioista - vaikka elämästä. Tosi huonoa taas on minusta se, että ihmiset ei kestä negatiivista kritiikkiä tai kyseenalaistamista ja vastaavat siihen "oletkos tyhmä kun et tuota tajua". Minä olen nyt jonkin aikaa lukenut sinun ja Ollin blogia ja kyllä, kommenteissa on näitä päänaukojia, mutta teille kommentoivat myös asialliseen sävyyn ihmiset jotka kyseenalaistavat asioita ja surullista kyllä, myös nämä asialliset kommentoijat leimataan trolleiksi ja "negatiivista auraa ympärilleen levittäviksi ihmisiksi". Tällaisesta suhtautumisesta minulle tulee mieleen lapsi. Lapsi jolta viedään kolmas jäätelö kun se nyt vaan ei ole terveellistä syödä liikaa jädeä (jos yhtään).

  Onko mitenkään mahdollista, että olette hiukan herkkähipiäisiä kaiken negatiivisen kritiikin suhteen? Voisiko olla, että yksi väylä kasvuun on se, että opettelee kestämään kritiikin itseään kohtaan vetämättä siitä ämpärillistä herneitä hengityselimiin? Tulee mieleen, että te kun otatte niin herkästi itseenne (näkyy varsinkin Ollin blogissa, sulla tuntuu olevan kypsempi suhtautuminen) niin te ette olekaan niin varmoja omasta elämäntavastanne. Jos nyt kuitenkin olette - mitä toivon - niin olisiko mahdollista jättää vinkujat omaan arvoonsa, ilman huomiota ja vastata asiallista kritiikkiä ja kysymyksiä esittäville ihmisille asiallisesti?

  Ja jos taas ette, ettekä kestä asiallista kritiikkiä ja kysymyksiä, niin poistakaa ny ihmeessä kommenttimahdollisuus blogeistanne!

  Minusta teidän seikkailuja ruoka- ja muissa maailmoissa on kiva lukea, paitsi silloin kun nahka on liian pehmeä. Olen oppinutkin paljon ja saanut trikkereitä alkaa tutkia asioita itse enemmän.

  VastaaPoista
 8. Ensin mua huvitti pilkunviilaaja-kommentit, sitten alkoin skippailla niitä. En ymmärrä miksi ihmiset vaivautuu takertumaan kohtiin jotka ärsyttää. Blogin voi perustaa jokainen, ja siellä voi kirjoittaa ihan mistä vaan maan ja taivaan välillä ja ulkopuolellakin. Sisältöä elämään, tehdään niitä juttuja mistä saa parhaat flowt, vai voiko joku saada toisen mollaamisesta? Silloin on kyllä hyvä että on tänne eksynyt ja löytänyt parempaa ravintoa, kyllä se rauhottaa. Mutta enhän itsekään seuraile vaate ja sisustusblogeja kirnuen että hyi kun on huono maku. En katsele Ollinkaan blogista videoita, tai täälläkin hypin yli niistä mitkä ei kiinnosta. En ymmärrä mikä ihmisiä vaivaa????

  N

  VastaaPoista
 9. Jatkakaa vaan positiivista tyyliänne;eihän tekstejä ole pakko lukea jos ärsyttää....

  VastaaPoista
 10. Hei! Toivon kaikkea hyvää sekä sinun että Ollin blogille. Ovat varsin antoisia molemmat :) Toivon kuitenkin teille molemmille lempeää suhtautumista sekä itseenne että kriitikoihin. Ottakaa ilolla vastaan kaikki näkemykset ja jos ne sattuvat olemaan eriäviä teidän näkemyksistänne, pureskelkaa niitä hetki miettien olisiko niissä jotakin mikä voisi edistää omaa ajatteluanne sen sijaan että ne kategorisoidaan "kateellisten panettelua" osastoksi. Sellainen viestii - anteeksi nyt - kritiikin vastaanoton puutteesta ja pahimmillaan henkisestä laiskuudesta. Eihän teidänkään tarkoituksena ole perustaa yhden aatteen asialle.
  Hienoa että herätätte keskustelua. Antoisaa syksyä!

  VastaaPoista
 11. "Kaikki mitä on, on tässä"

  "The future will be whatever we make it"

  "Ole avoin kaikelle. Kysy, kuuntele, puhu suoraan ja pelottomasti. Muutos lähtee sisältä."

  ..toisaalta, vaikka jonkun kirjoittamasta/sanomasta nousee pintaan negatiivista, eli toisen kumoavaa tarinaa, niin tarviiko sitä tuoda julki? Voisihan sen sijaan hiljentyä hetkeksi, keksiä joku parempi juttu ja esittää se. Eli kehittää jotain yhdessä, eikä luulla olevansa "joku", kun pystyy aina esittämään jotain negatiivista näkemystään jokaiseen asiaan. Yleensä kun hymyilee saa hymyä takaisin, jos taas kulkee naama väärinpäin, joutuu usein myös vastaanottamaan samankaltaisia ilmeitä. Joten, miksipä emme opettelisi ajattelemaan hieman iloisemmin! :). Negatiivisuuden tuntee meistä jokainen, eikä sitä mielestäni tarvita enää paljoakaan. Jokainen myös tietää, ettei kaikki tykkää kaikesta. Siksikin itse ainakin yritän ajatella hetken asiaa, useammalta kantilta, ennen kuin lataan hetken mielijohteet hienoja blogeja roskaamaan. Toki mielestäni myös Heidin ja Ollin jutut vaihtelee, mutta se on sitä persoonallisuutta, joka rikastaa yhteisöä. Hienoa! Tykkään siitä.

  VastaaPoista
 12. "Hän joka haluaa, keksii keinot, hän joka ei keksii, selitykset".

  T: Niina

  VastaaPoista
 13. Kiitos mahtavasta blogista ja keskustelua & ajatuksia herättävistä teksteistä! :)

  VastaaPoista
 14. Tätä blogia suht pitkään jo lukeneena ja itsekin verkkoon pitkään omalla nimelläni mielipiteellistä tekstiä tuottaneena voin vaan kompata edellisten kommentoijien pointtia paksunahkaisuudesta. Useimmissa ihmisissä nyt on vaan sellainen piirre, että jos oma mielipide eroaa toisen mielipiteestä, se tarkoittaa automaattisesti sitä, että se toinen on väärässä ja itse on oikeassa, joten siksi kommentointikin on usein aika negatiivista. Ja netissä taas on maailman helpointa olla kärkevä. Nimimerkin takaa on helppo pistellä, varsinkin jos vastapuoli on pelissä eri säännöin, eli omana itsenään ja vielä aika paljaana sellaisena. Kasvattakaa Heidi ja Olli vaan paksu nahka ja yrittäkää poimia kommenteista totuuden jyvät. Helppoa se ei ole, mutta parhaimmillaan todella kasvattavaa. :) Tsemppiä!

  VastaaPoista
 15. Sen verran vain kommentoin, että pahimmat trollit voinee jättää omaan arvoonsa, luulen, että lukijannekin tekevät niin. Turha siis kantaa liian suurta huolta viilaajista, kukin viilaa tyylillään. :-)

  Ja ehkä sopiva määrä soraääniä pitää pientä tasapainoa kaikkien näiden inspiroituneiden lukijoiden keskellä. Ainakin se kertoo siitä, että blogejanne lukevat monenlaiset ihmiset, eivät vain ne, jotka jo valmiiksi ovat "alttiita" muutokselle.

  VastaaPoista
 16. Eihän noille vinkuleluille voi muuta kun nauraa. Minä en ainakaan tuhlaisi aikaani blogiin josta en saa juurikaan mitään irti ja kaiken lisäksi itkisin jokaisen blogin alla kuinka kalsarini ovat vinossa. =) Miksihän he tekevät näin? Tätä ihmettelemme hetken ja menemme raakailtapalalle. =)

  VastaaPoista
 17. Siis asialliset (olen pari kirjoittanut) kommentit ignorataan ja nyt vielä että "kateellisten panettelua". Ei pidä paikkaansa. Näin siis etenkin Ollin puolella.

  En tarkoita, että kaikkiin kommentteihin tulisi vastata, mutta ei myöskään yleistää kaikkia kommenttien anatjia kateellisiksi panettelijoiksi.
  P.S. Antti Heikkilä kommentoi possurokotteita A-studiossa nyt. Eli mulla on telkari - tosin tietokoneessa ;)

  VastaaPoista
 18. Olen mielestäni vastannut asialliseen kritiikkiin kohtalaisen hyvin. Kuitenkin se, että vastaan esitettyyn kritiikkiin eli toisinsanoen puolustan itseäni taas voidaan nähdä siinä, että en kestä kritiikkiä. Pitäisikö sitten myötäillä jos on eri mieltä? Nämä ovat vaikeita asioita varsinkin täällä nettimaailmassa, kun asiat voidaan käsittää helposti niin väärin kirjoitus- ja ilmaisutavasta johtuen.

  Kiitos edelleen muista kommenteista, mielestäni on myös hienoa, että tekstit herättävät keskustelua sekä puolesta ja vastaan. Koitan ja haluan edelleen kehittyä kritiikin vastaanottamisesta, seuratkaa (ja kommentoikaa) projektiani:)

  VastaaPoista
 19. ei mä en tarkoittanut sua, olet vastannut myös minun mielestäni aika hyvin kaikkiin kommentteihin. Tarkoitin Ollia.

  Osut todella naulan kantaan siinä, kuinka kirjoitetun kielen parissa väärinymmärrysriski kasvaa suuresti.

  VastaaPoista
 20. Itse tallaan tämä ohjenuora apunani:

  "Olen eri mieltä kanssasi, mutta puolustan kuolemaani asti oikeuttasi sanoa mielipiteesi"

  -Voltaire-


  teidän, Mihail P

  VastaaPoista
 21. "Don't dream it, be it!" -> ei sitä oo aikaa inistä muille, kun tekee toiveistaan totta :)

  violetti

  VastaaPoista
 22. Mielestäni rakentava kritiikki on ihan hyvästä ja on vain hyvä, että eriäviä mielipiteitäkin esitetään. Se herättää keskustelua ja siitä voi oppia. On kuitenkin hyvä aina muistaa, että ihmisellä on taipumus kuvitella edustavansa totuutta. Kuten säkin Heidi oot kirjoitellut niin kuvittelit/luulit eläväsi terveellistä ja hyvää elämää jo puoli vuotta sitten. Nyt taas kun katsot taaksepäin niin oletkin eri mieltä. Samalla tavalla voi käydä tämän nykyisin edustamasi elämäntyylin kanssa.

  Olen sun kanssa samaa mieltä suurimmasta osasta mitä kirjoitat, mutta tunnistan tuosta innostuneisuudesta hyvin itseni. Aina kun innostun jostain jutusta, niin olen siinä niin täysillä mukana, että se edustaa mulle "totuutta" ja on kauhea tarve kertoa siitä muille ja auttaa muitakin löytämään se juttu. Kuitenkin monta kertaa innostus on kuitenkin laantunut ja jälkeenpäin tarkasteltuna asiat näyttävätkin ihan erilaisilta.

  Ehdottomasti sun kannattaa jatkaa tätä sun linjaa ja tyyliä. Tykkään siitä ja kirjoitat hyvistä asioista. Se on vaan niin veteen piirretty viiva, missä innostuneisuus muuttuu sellaiseksi, että kokee itse edustavansa jotain ehdotonta "totuutta" ja muut ovat sitten vääräuskoisia. Tällainen sitten voi näyttää ulkopuolisen silmissä ylimielisyydeltä, koska harva meistä kokee olevansa väärässä.

  Varsinkin Ollille olen jotain kritiikkiä joskus esittänyt, mutta lähinnä siksi, että Olli on selkeästi rakentamassa uraa ja koska Ollista kuitenkin diggaan niin koen, että haluan rakentavalla kritiikillä Ollia siinä auttaa.

  VastaaPoista
 23. Jep, koitan kokoajan korostaa sitä, että tänään ajatukseni ovat nämä - huomenna jotain muuta. Totuus on vain tuolla jossain...

  Tietoisuudella on monta tasoa ja jokaisella on omat tasonsa. Millään mittareilla ei pystytä määrittelemään olenko samalla "levelillä" kuin joku muu ja mikä matka tästä on ylös-alas-edes-taakse.

  Koitan innostaa ihmisiä nostamaan omaa leveliään. Siihen ei välttämättä liity samat asiat, mitä itse käyn läpi. On vaan vaikea vaan kertoa muista (vaihtoehdoista), kuin omista tuntemuksista ja kokemuksista.

  Parasta on kun ihmiset vaikkakin vielä vähemmistö on jo alkanut tiedostamaan asioita syvällisemmin ja saanut elämänlaatuunsa parannusta.

  Jatkan siis samoilla linjoilla:)

  VastaaPoista
 24. Itse olen yrittänyt noudattaa ohjetta: "Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, kannattaa olla hiljaa".
  Tämä siksi, koska aiemmin olen ollut liiankin kärkäs tarttumaan juuri negatiivisiin juttuihin.
  meeri:)

  VastaaPoista
 25. ""Olen eri mieltä kanssasi, mutta puolustan kuolemaani asti oikeuttasi sanoa mielipiteesi"

  -Voltaire-"

  Aivan loistava ohjenuora. Samalla tietysti puolustaa myös omaa oikeuttaan olla eri mieltä, mutta näin päin sanottuna tulee esiin se epäitsekkyys ja objektiivisuus, joka joskus puuttuu sellaisiltakin ihmisiltä jotka kokevat ajavansa muiden asiaa.

  Eri mieltähän ei oikeasti voi olla yksin! Jos olen eri mieltä jonkun kanssa, niin samanaikaisestihan se toinen on myös eri mieltä minun kanssani, riippumatta siitä kumpi kertoi kommenttinsa ensin, tai kumpi on oikeassa.

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...