Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

17.10.2009

Syyskattaus

Vietimme eilen tyttöjen iltaa vanhempieni talossa ja sain kunnian suunnitella illan menun. Äitini ei olisi millään uskonut, että pelkkä salaatti riittäisi tarjottavaksi, mutta aterioinnin jälkeen ei varmasti kenellekkään jäänyt tyydyttymätön olo - päinvastoin. Salaatin voi käsittää siis myös näin:

Menu:

- Lehti- ja tammenlehtisalaattia
- Pilkottuja vihanneksia: Porkkanaa, kesäkurpitsaa, paprikaa, tomaattia, kukkakaalia
- Suikaloitua luomutofua
- Aitoa kreikkalaista fetajuustoa (5 e pakkaus ja sen arvoista kyllä)
- Mustapapuja
- Luomu tuorechiliä
- Avokadodippiä (4 avokadoa, puolen sitruunan mehu, vuorisuolaa)
- Balsamiviinietikkaa
- Rusinoita
- Kurpitsansiemeniä
- Juomana hieman punaista luomuviiniä

Jälkiruoka:

- Suklaakakku
- Hedelmäsalaatti (omenaa, banaania, rusinoita, Kara-kookoskermaa)


Erityisen kiitoksen ansaitsi avokadodippi (joka on todella himoittavaa monen mielestä), aito fetajuusto (jota ei tarvinnut montaa palaa), suklaakakku (miksiköhän) sekä Kara-kookoskerma (" Eihän kookos voi olla terveellistä...")Sain myös hienon itse tehdyn onnittelukortin, joka ansaitsee paikan seinälläni:) Kiitos kaunis!

Koska muutamat tarjolla olleet ruoka-aineet sisälsivät ayurvedasta tuttua kutistavaa makua esittelen sitä paremmin seuraavassa:

Kutistava


Kutistavassa maussa vallitsevat eetteri- ja ilmaelementit. Sillä on viilentävä, kevyesti kuivattava ja keventävä vaikutus. Kutistavan maun viilennys sopii rauhoittamaan Pittan kuumuutta ja sen kuivuus auttaa balansoimaan Kaphaa. Vataa kutistava maku voi taas kylmettää, koska Vata on muutenkin kuiva ja kevyt. Liian suurissa määrin käytettynä se voi johtaa Vata-vaivoihin, kuten ummetukseen, turvotukseen tai suun kuivumiseen.

Kutistava maku on vähiten tunnettu kaikista kuudesta mausta. Se saa suun kuivumaan ja suun limakalvot supistumaan. Se on alkalinen, samanarvoinen, mutta vastakkainen kuin sitruunan hapan maku. Kutistava maku pysäyttää eritteet, kuten hien ja kyyneleet (minkä vuoksi pavut sopivat hyvin yhteen chilipippurien kanssa, koska niillä on vastakkainen vaikutus)

Kuivaa huumoria harrastavat tyypit ovat "kutistavia". Tämä ominaisuus tukahduttaa kiintymyksen ja saa henkilön seisomaan jalat maassa. Negatiivisia kutistavia oireita ovat näivettyminen, jäykistyminen tai suun kuivuminen. Kylmyys, ikääntyminen ja näivettyminen tekevät meistä ryppyisiä vanhuksia, mikäli kehossamme on Vata-epätasapaino.

Hyvin harvassa ruoassa kutistavuus on hallitsevana tekijänä. Raa`at banaanit on yksi esimerkki näistä.

Kutistavaa makua sisältävät myös : Pavut, linssit, omenat, päärynät, kaalit; valkokaali, parsakaali ja kukkakaali, perunat, karpalo ja granaattiomena

Kutistavaa makua on hyvissä määrin kattauksessamme, siis papujen, omenien ja kukkakaalin muodossa!

8 kommenttia:

 1. Herkullisen näköset setit! :)

  VastaaPoista
 2. Tuollaiseen pöytään olisi ollut mukava istahtaa itsekin! Slurps ja nam!

  Aiheesta poiketen ajattelin vinkata Sinulle yhtä kirjaa: Matka kohti elämänmuutosta ja paranemista (Brandon Bays). Se kertoo kirjailijan omakohtaisesta paranemisesta syövästä raakaravinnon, yrttien ja "henkisten lukkojen avaamisen" avulla. Aika hippiä tavaraa, mutta me like! :)

  VastaaPoista
 3. Toi kattaus on kyllä hieno!
  Mä tykkään just tollasesta "keräilyruuasta", siis että saa koota oman annoksensa mistä haluaa...harmi vaan, että tollaseen vaatis ehkä just isomman porukan.

  VastaaPoista
 4. Kara on ihan ässää <3 Mun kautta kämppiksetkin ovat tutustuneet siihen ja tykänneet.

  Miusta näytät uudemmissa kuvissa jotenkin erilaiselta kuin vaikkapa kevään kuvissa. Jotenkin hehkuvampi ja entistä kauniimpi.

  Hurjasti onnea yritykselle! Ja tuo kortti on hieno!

  Oon täs muuten haaveillut, että Luomuttajat-tyypit järkkäis miitin :D Ois kiva päästä lätiseen fiksujen tyyppien kaa :)

  violetti/aprilmoon

  VastaaPoista
 5. Kiitoksia taas!

  Soletta: Kiitos suosituksesta, kuulostaa mielenkiintoiselta
  Violetti: Kiitos tuhannesti, laitappa meilisi mulle niin kutsua saattaa kuulua:)

  VastaaPoista
 6. Tosi kiva että luomuttajat vaikuttaa lämminhenkiseltä yhteisöltä, joka ottaa uusia ihmisiä vastaan :) Toivon, että sopis aikatauluihin mahdolliset miitingit.

  Maili on smlayl@utu.fi

  VastaaPoista
 7. Tämä tulikin sopivasti, kun sovittiin juuri lauantaina, että pidetään marraskuussa tyttöjen ilta juurikin vanhempieni kotona äitini kanssa. Jotain tän tyyppistä varmaan tullaan tarjoamaan, voi kyllä olla, että äiti vaatii jälkkäriksi jotain hiukan perinteisempää.

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...