Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

14.10.2009

Suklaabisneksiä

Hahaa! Minusta on tulosta oikein kunnon bisnesnainen (Tarzanin propaganda alkaa vaikuttamaan). Keksin äskeisen asiakkaani ansioista taas uuden bisneksen, nimittäin hoitoni yhteydessä minulta saa ostaa raakasuklaata, jos sitä on! Vaarana tässä on vain se, että hoitsu ehtii syömään suklaat jo etukäteen (ja hoito voi olla sen mukaista:)) Ei vaiskaan, nyt taitaa mennä jo suklaan piikkiin nämä jutut. Mutta resepti T-O-I-M-I-I!

Hittisuklaaresepti:

- 1 dl kaakaovoita
- 1 dl kookosöljyä
- loraus agave siirappia
- n. 1 tl lucumaa
- n. 1 tl violettia maissia
- 1 rkl raakakaakaojauhetta
- 1 tl nutribodya (natural vanilla maku)
- 1 tl sumaroot-jauhetta
- ripaus siitepölyä
- päälle mustaherukoita

Eli sulata (vesihauteessa) kaakaovoi ja kookosöljy ja lisää sekoittaen muut aineet. Jäädytä pakkasessa/jääkaapissa.

Laitoin reseptiin mututuntumalla "kaappini sisällön" eli kaikkea vähän. Näköjään mitä useampaa ainetta laittaa, sitä parempaa ja suosittelen myös laittamaan makeutta mielummin enemmän kuin vähemmän (ainakin Vata ja Pittatyypit). Onnistuin löytämään pienellä salapoliisityöllä netistä kaakaon Ayurvediset ominaisuudet joten olkaapa hyvä:

Kaakao:

Ominaisuudet: Makea, kutistava, kitkerä, kevyt, makea, viilentävä (liiallisena kuumentava<-- koettu on) Sopii: - Vatalle pienissä ja kohtuullisissa määrin - Pittalle pienissä määrin

-Kaphalle pienissä määrin

Liiallisena lisää kaikkia doshia - ei hyvä

Muista supereista saan vastaavanlaista infoa toivon mukaan lähipäivinä...

14 kommenttia:

 1. Ihanaa, suklaaohje!

  Olenkin haikeana katsellut kauppoihin jo nyt ilmestyneitä Faxerin joulusuklaa -ja piparisuklaalevyjä, jotka maistuvat niin hyviltä, mutta sisältävät jos jonkinlaisia myrkkujä (esim. kovetettua kasvirasvaa). Voisikohan tästä tehdä oman joulusuklaamuunnelmansa?

  Pia

  VastaaPoista
 2. Piparkakku mausteita kehiin. Laiskana en jaksa kaikkia erikseen luomuna ostaa ja lorautin raakasuklaa aineksiin vaan piparkakkumaustetta. Rusinoita/kirsikoita/piparia (en tiedä saako luomu piparia muuten kuin itse tekemällä) jne kai voisi myös laittaa.
  T: Niina

  VastaaPoista
 3. Mikä on liiallinen määrä? Meinaako kaakaoflow jo liiallista määrää? :)

  VastaaPoista
 4. Nopealla haulla tuli vastaan tämmöinen: http://rawchristmasandthanksgivingrecipes.blogspot.com/

  Ja onhan noita varmasti, kun etsii. Itsekin odotan innolla jouluruokien tekemistä. Ois kyllä aika mahtava väsätä itse tehtyjä raakasuklaakonvehtirasioita sukulaisille perusrasioiden sijaan! Ei nimittäin olisi mietintää, että mitä antaa lahjaksi, vinkkinä muillekkin!

  Liiallinen määrä - hmm, siinäpä kysymys. Kai se olisi siinä muutamassa palassa yleensä hyvä pitää. Luulen, että mitä enemmän kroppa puhdistuu, niin sitä tehokkaammin alkaa aineet vaikuttamaan ja tarvitsee vähemmän "flow" - tilaankin. Tämän tilan saaminen vaatii hieman opettelua, ainakin itseltäni;)

  VastaaPoista
 5. Kannattaa ehkä tarkistaa ettei mikään lakipykälä estä myymästä asiakkaille suklaata (vieläpä itse tehtyä).

  VastaaPoista
 6. No minkäs hintaista tuo sun raakasuklaa olisi?

  VastaaPoista
 7. Olihan tuossa satsissa edes mustaherukat kotimaisia? Olihan? Ekologista edes pieni osa...

  VastaaPoista
 8. Hmm... Kokemus osoittaa kyllä, että ruoka-aineiden myyminen on varsin hankalaa. Hygieniasäädöksillä monenmoisten pientuottajien toiminta on tehty varsin hankalaksi...

  VastaaPoista
 9. Jaahas. Täällä on taas "nyymit" liikkeellä. Nimimerkillä Heidin hämärät suklaabisnekset - joka paljastuu vasta paikan päällä ja jää nyt mystiseksi arvoitukseksi.

  Mustaherukat ovat omista puskista. Hieman yleisesti ekologisuudesta: Edelleenkin superfoodit, vaikkakin ovat kaukaa tuotuja, ovat hyvin tiivistä ja riittoisaa tavaraa. Kokonaisuus ja asenne ovat mielestäni tärkeämpiä kuin yksittäinen valinta. Suurempi merkitys on päivittäin paljon käytetyillä tuotteilla ja seikoilla, kuten maidon, lihan, juuston, kahvin, auton tv:n jne. käyttö. Myös ruoan määrä on mielestäni aika olennainen (ruokaa kun kuluu ainakin puolta vähemmän raw food - meiningeillä) Tämä on tosin vain oma näkemykseni, enkä edes provosoitunut:)

  VastaaPoista
 10. Kuule Heidi, jos "nyymit" kommentit häiritsee niin eikös niiden vastaanottamisen voi blogspotissa jotenkin estää? Jos niinku haluaa että vaan tutut, kaverit ja jonkun ihan yhtä anonyymin google-tilin omistajat tulevat kommentoimaan...

  Mua muuten olisi oikeasti kiinnostanut paljonko ajattelit pyytää tuosta suklaasta, mutta kysymys oli ilmeisesti jotenkin kiusallinen, joten antaa ihmeessä asian olla ;)

  VastaaPoista
 11. Anonyymi: Pahoittelen "nyymien" yleistämistä. Toivoisin edelleen kuitenkin asiallissävytteisempiä kommentteja yleensä - lyhyiden lauseiden toteamisen sijaan voi asian esittää asiallisesti kritisoiden. Sinun tapauksessasi asia ei kuitenkaan ollut näin ja pahoittelen. En tiedä suklaan hintaa, koska siinä on niin monta muuttujaa:)

  VastaaPoista
 12. Ja toivoisin, ettet hermostuisi siitä, jos joku kysyy elintarvikkeen myynnin luvanvaraisuudesta. En tiedä onko suklaan myyminen omassa yrityksessäsi sallittua (rinnastettavissa myyjäisiin tjmv.), mutta mahdollisesti ei. Ajattele, jos sun suklaassa olisikin jotain sattumalta härskiintynyttä ainesosaa ja joku saisi ruokamyrkytyksen. Ei ennakointi saa tappaa luovuutta, mutta järkeä kannattaa yrittää käyttää innostuneenakin.

  t. Anna

  VastaaPoista
 13. Olen se nyymi, joka ekana mietiskeli suklaan myynnin luvanvaraisuutta. En tehnyt sitä loukatakseni tai latistaakseni ideointiasi, vaan ihan sen takia että kantsii aina noi lupa-asiat selvittää - mieluummin etukäteen kuin jälkikäteen.

  VastaaPoista
 14. Anonyymit ovat kyllä olleet ihan oikealla asialla liikenteessä, nimittäin yrityksenä elintarvikkeiden myyminen on tarkasti säädeltyä. Tässä eviralta:

  "
  Elintarvikehuoneisto ja elintarvikkeiden myynti

  Sellaisille huoneistoille, jossa varastoidaan, myydään tai muutoin käsitellään elintarvikkeita, on haettava elintarvikelain (23/2006) 13 §:n mukainen, kunnan terveydensuojeluviranomaisen hyväksyntä ennen toiminnan aloittamista. Elintarvikealan toimijan on liitettävä hakemukseen omavalvontasuunnitelma, joka koskee sekä elintarviketta että myynti- ja käsittelyolosuhteita. Elintarvikelain 13 §:n toisen momentin mukaan elintarvikehuoneiston ei kuitenkaan tarvitse olla hyväksytty, jos elintarvikkeiden myynti tai muu luovutus on vähäistä toimijan samassa huoneistossa harjoittamaan muuhun elinkeinotoimintaan verrattuna. Tällaisessa tapauksessa riittää ilmoitus kunnan valvontaviranomaiselle. Myös ilmoitukseen on liitettävä toimijan omavalvontasuunnitelma.

  Kaikki elintarvikealan toimijat kuuluvat elintarvikevalvonnan piiriin siitä riippumatta onko heidän haettava elintarvikehuoneistolleen hyväksyntää vai riittääkö huoneistosta tehtävä ilmoittaminen.

  Vanhojen toiminnassa olevien yritysten osalta riittää entisen terveydensuojelulain mukainen ilmoitus, jos ilmoitus on tehty ennen 1.3.2006 ja viranomainen on tehnyt ilmoituksen käsittelystä ja omavalvonnan tarkastamisesta päätöksen ennen 1.3.2006. Hakemus elintarvikehuoneistoksi tehdään näiden yritysten osalta vasta siinä vaiheessa, kun toimintaan suunnitellaan oleellisia muutoksia (omistajanvaihdokset yms.).

  Epäselvissä tapauksissa (onko haettava hyväksyntää huoneistolle vai tehdäänkö toiminnasta ilmoitus) on syytä ottaa kunnan valvontaviranomaiseen yhteyttä hyvissä ajoin ennen aiottua toiminnan aloittamista / muuttamista."

  Onko sinulla hygieniapassia? Kun työksesi, yrityksesi nimissä, myyt elintarvikkeita asiakkaille olet vastuussa ainesosista mitä suklaaseesi päätyy sekä valmistusprosessin virheettömästä hygieenisuudesta. Voit joutua melkoiseen ahdinkoon, jos jäät kiinni lupien puuttumisesta.

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...