Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

9.10.2009

Ruoka-aineiden yhdistelystä ja makusarja alkaa!

Monet ravintoasioihin hieman syvällisemmin perehtyneet ovat ehkä lukeneet ja omaksuneet käytäntöönkin ruoka-aineisiin liittyviä yhdistelysääntöjä. Tiettyjä yhtenäisiä periaatteita on monissakin eri dieeteissä ja suuntauksissa, mutta erityisesti elävän ravinnon opeissa suositellaan niiden noudattamista.

Itsekin olen pääpiirteittäin noudattanut useimpia yhdistelysääntöjä, mutta mielestäni niitä ei pitäisi ottaa liian kirjaimellisesti. Tärkeämpää olisi pitää suuremmat linjaukset kunnossa ja keskittyä itse ruoka-aineisiin, tiedostavaan syömiseen ja oman olon tunnusteluun ruokailun jälkeen.

Suurilla linjauksilla tarkoitan erityisesti seuraavaa, jo kauan sitten toimivaksi todettua oppia: Älä syö proteiinia ja tärkkelystä samalla aterialla! Proteiinin yhdistäminen tärkkelykseen hidastaa tärkkelyksen sulamista ja jättää vatsan "semisulaneeseen" tilaan. Tämä on mielestäni tärkeä seikka ja jo sen huomioiminen auttaisi huimasti ruoansulatustamme. Täällä Suomessa perinteisesti ateriat koostetaan juuri proteiini- ja tärkkelyspainotteisesti, kuten juustoleipä, pizza, pasta ja kastike, peruna ja lihapulla, kun paljon parempi vaihtoehto olisi ottaa niitä vihanneksia tai salaattia sen lihan, kalan tai tofun kanssa. Pähkinät ovat tunnetusti vaikeita sulamaan juuri niiden tärkkelys- ja proteiinipitoisuuden vuoksi.

Ruoansulatusta helpottaa myös ruoka-aineiden järjestyksen huomioiminen. Hyvänä perussääntönä on, että nauti nesteet ennen kiinteitä. Jos juot nesteitä tai syöt nopeasti sulavia hedelmiä vasta aterian jälkeen, niiden nopea sulamisaika häiritsee raskaampien ruokien sulamista ja jättää ne "mätänemään".

Tässä on ihanteellinen ruoka-aineiden nautintajärjestys:

1.Vesi ja mehut
2.Hedelmät, Smoothiet, Keitot
3.Vihannekset
4.Pavut ja viljatuotteet
5.Liha, kana ja kala

Sitä ei kuitenkaan tarvitse kirjaimellisesti noudattaa, lähinnä se nesteseikka olisi huomioitava proteiinien ja tärkkelyksen yhdistämisen välttämisen lisäksi. Ayurvedan oppien mukaan ateria tulisi koostaa täten: 1/3 ruokaa, 1/3 nestettä ja 1/3 tyhjää.

Tyhjä-kohdassa onkin meille haastetta! Tässä tapauksessa juomisen määrä tarkoittaa pientä siemailua ruoan kera (ei ainakaan jälkeen), jolloin se ei häiritse niin paljon aineenvaihduntaa, joten pieni määrä nestettä aterioidessa on ok.

Ayurveda painottaa myös makujen merkitystä, kun länsimainen ravitsemustiede korostaa ravintoaineita, eli proteiinien, hiilihydraattien ja rasvojen määriä. Aterialla olisi hyvä olla mahdollisimman montaa makua, rasaa jotta tuntisimme olomme tyydyttyneeksi. Se, montako aitoa ja eri makua perisuomalaisessa ruoassa on, niin sitä voi monikin miettiä.

Tarvitsemme siis kaikkia makuja, mutta tasapainottaaksesi kehotyyppiäsi, tulisi ateriasi maut painottua kehotyyppiäsi rauhoittaviin makuihin. Tietenkin roskaruokadieetiltä (tamasinen) ruokavaliotaan parantavan on aluksi hyvä keskittyä ruoan laatuun ja vasta sitten miettiä makuja, ettei asia tuntuisi liian monimutkaiselta. Kuitenkin esim. ylipainosta kärsivä Kapharakenteinen voi saada hyvänkin startin laihduttamiseen lisäämällä stimuloivia mausteita ja välttämällä makeita hedelmiä...

Hoidossani erään naisen tyypiksi paljastui Pitta-Vata, vaikka hän oli varmuudella luullut olleensa Kapha. Hän oli myös kovin makean perään, erityisesti aterian jälkeen teki mieli lähes poikkeuksetta hedelmiä. Kuitenkin, hän oli ajatellut, että makeaa pitää välttää ja sen "himon" ja kieltämisen aiheuttama pienimuotoinen "stressi" varmaankin johtanut häntä harhaan ravintoasioissa. Nyt suosittelin hänelle reilusti luonnollisia makeita makuja ja hän vaikutti aika hämmentyneeltä, mutta tyytyväiseltä.

Yleensä osaamme luonnostaan valita meille sopivia makuja, eikä niitä pitäisi yrittää kieltää itseltään. Tosin myös makuhermot ovat monella niin vääristyneet, että he eivät enää tiedä, mikä maku maistuu aidosti hyvältä, jos nyt aito ruoka yleensä maistuu millekään. Mielenkiinnolla odotan, mihin suosittelemani ruokavalio hänet (ja tietysti muutkin) vie, muistakaa kertoa! (Yli-innokas opiskelija täällä) Muutenkin kehotyyppitestit ja kuvaukset ovat mielestäni menneet aika nappiin monella.

Alan tekemään aina postauksen tietystä mausta, kerron kenelle maku erityisesti sopii ja mitä kyseisen maun ruoka-aineita on olemassa. Lisään vielä reseptin päätteeksi? Eikö olekin kiinnostavaa? Minusta ainakin...

Ensin esittelyssä suosikkimakuni MAKEA

Ayurvedan näkökulmasta makealla tarkoitetaan LUONNOLLISTA makeaa, ei valkoista prosessoitua sokeria, irtokarkkia, keinovanilliinijäätelöä, aspartaamilightlimuja jne. vaan mm. täysruokosokeria, hunajaa, maitoa, makeita hedelmiä, gheetä, perunaa, riisiä ja leipää. Makeat ruoka-aineet ovat rauhoittavia ja auttavat janoon. Jos tunnet itsesi hermostuneeksi tai levottomaksi (liiallinen Vata) tai tuliseksi (Pitta) makea voi rauhoittaa. Myös huutavan vauvan saa rauhoittumaan maidolla tai sokerilla, joka ei liiallisena ole kuitenkaan hyväksi.

Syömällä makeaa ruokaa, vahvistetaan kehon Kapha-ominaisuuksia - kylmyyttä, raskautta, vakautta ja fyysistä energiaa. Kaikki ruoka, joka tuntuu ravitsevalta ja vie nälän, sisältää tavallisesti makeutta. Näihin kuuluvat täten myös liha, kaikki öljyt ja useimmat viljatuotteet. Liiallinen makean käyttö voi ajaa Kaphan negatiivisiin ominaisuuksiin, kuten omahyväisyyteen, ylipainoon, henkiseen tyhjyyteen, uneliaisuuteen tai liialliseen limaneritykseen. Ainoastaan hunaja on suositeltava makea Kaphalle.

Tästä pääsemmekin sitten yhdistämään nämä kaksi teemaa, ruoka-aineiden yhdistelyn ja Ayurvedan. Elävän ravinnon opeissa ei suositella hedelmien ja vihannesten yhdistämistä samalla aterialla. Ayurvedisissä keittokirjoissa on kuitenkin lisätty mm. hedelmiä ja rusinoita salaatteihin ja tätä voisin suositella lämpimästi itsekin Pitta ja Vatatyypeille. Älä siis välttämättä noudata kirjaimellisesti yhden periaatteen oppeja, vaan kuuntele itseäsi ja mielihalujasi. Jos mielesi tekee makeaa, sinä todennäköisesti tarvitset sitä oikeasti. Kompromissina tässäkin, että hedelmiä ei syödä jälkkärinä vaan pääruoan yhteydessä, jolloin se ei varmaankaan ole niin "paha" asia.

Hyvin paljon makeaan makuun painottuneen reseptin olen tehnyt mm.Tässä. Toki herkut-kohtaa selailemalla niitä löytyy ihan huolella lisää.

Kuvassa myös tofusalaatti, jossa on paljon seuraavaksi esittelemääni kitkerää/karvasta makua salaatin muodossa. Makeutta salaattiin tuo lisätty appelsiini. Salaatti sopii erityisesti Pittalle ja Vatalle. Laitan reseptin kuvineen ja tarkempine kehotyyppisuosituksineen vielä nettisivustolleni, kunhan opin käyttämään niitä:) Blogin käyttöliittymä on niin lasten leikkiä oikeaan nettisivustoon verrattuna, vaikka paljon olen koodaamisestakin saanut (tai on ollut pakko saada) viime aikoina oppia.


- Tammenlehti- ja lehtisalaattia
- Makea appelsiini pilkottuna
- Marinoitua luomutofua suikaleina
- Kurkkua
- Hieman oliiviöljyä
- Wakame merilevää

(myös rusinat ja omenat ovat suositeltava lisä salaatteihin)

5 kommenttia:

 1. Ihan mielenkiintoinen aihe! Itse olen jo vuosia yrittänyt olla yhdistämättä tuota proteiniia ja tärkkelystä,koska selvästikin sopii paremmin niin vatsalle.Joskus tulee vähän eksyttyä siitä ja sitten vatsassa tuntuu...

  VastaaPoista
 2. Eikö sokeri ja rasvakin ole huono yhdistelmä? Harmittaa kun en itse voi juurikaan syödä esim. rusinoita koska runsas hedelmäsokeri jättää 'sokerihumalaisen' olon.

  VastaaPoista
 3. Yaelian: Aivan.
  Roxsheena: Kyllä kaikkein pahin yhdistelmä on varmasti raffinoitu rasva ja sokeri, jotka ovat oikeita emäsryöväreitä ja superhappamoittavia. Toisaalta - laadukas rasva kuten kaakaovoi tai kookosöljy yhdistettynä hunajaan tai agavesiirappiin (esim. suklaassa) toimii ihan päinvastoin. Eli laatu laatu ja laatu. Kokeile kirpeämpiä hedelmiä tai vaikka miedompia gojimarjoja?

  VastaaPoista
 4. Hei!

  Kuinka kauan esimerkiksi nestemäisen marja-banaanismoothien jälkeen tulisi odottaa ennen proteiinipitoista ateriaa? Kuinka kauan tärkkelyspitoisen: esim. bataatin TAI proteiini-rasvapitoisen aterioiden sulaminen vie? Mikä on sopiva aika odottaa proteiiniruokailun jälkeen ennen hiilihydraatteja? Mikä on sopiva ajankohta ottaa kuitua veteen liotetun psylliumin, pellavansiemenrouheen tai chia-siemenliman muodossa?

  VastaaPoista
 5. Heip! Hmm, ruoan sulamisen kestooon ei ole tarkkaa sääntöä, koska se riippuu ihan yksilöstä, kehotyyppi, aktiivisuus ym. Yleisesti hedelmät sulavat melko nopeasti tyhjään mahaan syötynä (noin puoli tuntia sanoisinko), mutta jos smoothiessa on pähkinää ja rasvoja, niin sitten kauemmin. HIilihydraatit sulavat nopeammin kuin rasva ja proteiini. Tärkeää on kuitenkin mielestäni se, että syö kevyemmän ruoan / juoman ensin ja sitten raskaat, oli väli sitten lyhempi tai pidempi.

  Kun ruoan syö kokonaisuudessaan raakana tarvittavat entsyymit auttavat pilkkomisessa sen verran, että esim. smoothieen voi laittaa laatuproteiinia (jauhetta) sekaan (jos se tuntuu hyvältä). On siis eri asia syödä entsyymiköyhää lihaa ja perunaa kuin "kokonaisvaltainen" vihersmoothie.

  Tuohon viimeiseen sanon, että en tiedä, onko ajankohdalla merkitystä.

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...