Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

30.10.2009

Kissojen raaka- ja luomuruokinnasta

Minulta pyydettiin juttua eläinten raakaruokinnasta, josta jo keväällä hieman kirjoittelinkin. En itse ole perehtynyt varsinaiseen barffaukseen eli lemmikkien raakaruokintaan, mutta pyrkinyt suosimaan sekä raaka- että luomuruokaa. Tämä kirjoitus keskittyy kissojen (ja barfin osalta myös koirien) ruokintaan. Toki varmasti muidenkin eläimien kohdalla on yhtä tärkeää keskittyä ravinnon laatuun.

Tässä alkuun hyvä artikkeli kissan luonnonmukaisesta ruokinnasta, jota näissä lainauksissa tiivistän:

Teollisesta nykyruoasta:

Eräs amerikkalainen eläinlääkäri: "Meidän iho- ja turkkiongelmien kanssa painivien eläinlääkärien tulisi kiittää kaupallista eläinruokateollisuutta kaikesta liiketoiminnasta, minkä se on meitä varten luonut. Yhä useammat eläimet sairastelevat jo pennusta lähtien. Allergiat, iho-ongelmat, virtsa- ja munuaiskivet, kaihit ja sydänviat ovat yleistyneet.
"

Eläinruoat lasketaan rehuksi, ja siksi ei rehulain mukaan tarvitse niiden koostumusta tarkasti eritellä. Niitä ei siis koske elintarvikelaki. Kissojen ja koirien ruokiin saa rehulain mukaan käyttää mm. turkiseläinruhoja, sorkkia, kavioita, höyheniä, villaa ja sarvia. Jos valmisruoissa ei olekaan edellä mainittuja, niin niissä on teurasjätettä, joka puolestaan sisältää rauhasjäämiä ja sikiökalvoista peräisin olevia hormoneja. Monet koirien ja kissojen ongelmat on liitetty hormonipitoiseen valmisruokaan.

Useiden amerikkalaisten eläinruokien on todettu sisältävän etoksikiinia; valmistajat kylläkin saattavat puhua turvallisesta antioksidantista. Etoksikiini aiheuttaa pentukuolleisuutta, syöpää, kitalakihalkioita ja epämuodostumia

Tuntemattomista lähteistä peräisin olevat proteiinit, rasvat ja kuidut ovat kysymysmerkki. Ne voivat olla ihmisille kelpaamattomia ruoka-aineita. Jos esim. tuoteseloste ilmoittaa raakavalkuaispitoisuudeksi 10 %, eläin voi käyttää siitä vain 3 %, mikäli valkuainen on peräisin kanan höyhenpeitteestä.
Vitamiinien ja hivenaineiden osuuskaan ei aina ole kunnossa. B-vitamiini häviää ruoanvalmistuksessa, samaten tauriini. Vitamiinit ja hivenaineet voivat olla huonosti hyväksikäytettävässä muodossa. Teolliset ruoat ovat aiheuttaneet B6-, D- ja C-vitamiinien ja sinkin puutetta sekä kaliumin imeytymishäiriön.

Pahimmasta päästä eläinruokien lisäaineita on etoksikiini (E 324), joka on sallittu kaikissa eläinrehuissa hapettumisen estoaineena. Se on kasvinsuojelu- ja kuminsäilöntäaine, terveydelle haitallista hengitettynä, iholle joutuneena ja nieltynä. Kemikaalilainsäädäntö kieltää sen säilyttämisen elintarvikkeiden ja eläinravinnon kanssa, mutta rehulain mukaan sitä saa lisätä 150 mg täysrehukiloon.


Luonnonmukainen ruoka:

Luonnossa kissa syö myyriä, lintuja, kaloja, sammakoita ja hyönteisiä. Kissan luonnonmukaisen ruoan lähtökohdaksi käy mainiosti hiiren analyysi:

70% vettä
14% proteiineja
10% rasvaa
1-2% hiilihydraatteja
alle 1% kuitua
luista hivenaineita

Kissa asettaa aivan erityiset vaatimukset ruokkijalleen siinä, että se
on lihansyöjä, toisin kuin koira, joka on sopeutunut syömään ja käyttämään hiilihydraattipitoista ruokaa. Kissat eivät itse asiassa tarvitsekaan hiilihydraatteja vaan kuituja (kuivaruoat sisältävät usein turhia hiilihydraatteja). Kissan ruokaan voi sekoittaa keitettyjä ja hienonnettuja kasviksia, riisiä sekä hiutaleita, mutta vain vähän. Perunaa kannattaa kokeilla - se on unohdettu kasvis.

Kissalle tärkeitä energiaa antavia ravintoaineita ovat proteiinit eli valkuainen ja rasva. Niiden tulisi olla eläinperäisiä.
Kissan ravinnon tärkein valkuaisainelähde on liha. Siksi soveltuvat erinomaisesti ruhon halvat kohdat, joissa on rasvaa ja sidekudosta. Lihaksi käyvät naudan lisäksi hevonen, sika, siipikarja, kaniini, poro ja riistaeläimet sekä kerran viikossa annettuina sisäelimet. Keuhkot ja perna ovat arvottomia ruoaksi.

Kananlihan valkuainen on arvokasta proteiinia. Kissa pystyy hyödyntämään sen 90-prosenttisesti. Vielä täydellisemmin kissa voi hyödyntää kananmunankeltuaisen - sen biologinen arvo on 100 %.


Proteiinia tarvitaan kasvuun, energiaan, kasvu- ja plasmasoluihin, hormoneihin, entsyymeihin ja vasta-aineisiin. Hyvä kissanruoka sisältää runsaasti proteiinia: 25 - 30 % pitää kissan terveenä ja vahvana. Proteiinia valmistavista 23 aminohaposta 11 on välttämättömiä kissalle. Tauriini on tärkeimmästä päästä. Kissa tarvitsee juuri eläinkunnasta saatuja aminohappoja.


Aikuisen kissan ruokinta

Sopimaton ravinto lisää kehon ylikuormitusta, rasittaa maksaa ja munuaisia, kerääntyy elimistöön, heikentää puolustuskykyä, vaikuttaa aivojen toimintaan ja synnytykseen, aiheuttaa puutostiloja tai jonkin aineen liikasaantia. Kunnollinen yksinkertainen kotiruoka ylläpitää terveyttä. Jos mahdollista, laadukkaat valmisruoat olisivat vain ruokinnan apuna.

Barf

Barf (=bones and raw food) ruokavaliossa pyritään jäljittelemään villieläinten ruokavaliota ja unohtamaan teolliset tuotteet. Monet ovat löytänyt barffauksesta ratkaisun lemmikin loputtomaan allergiakierteeseen, korvaongelmiin, vatsaoireisiin ja jopa käytöshäiriöihin. Barf-ruokavalioon ei kuulu säilöntä- tai väriaineet, eikä siinä syötetä viljaa, joka on koiran luonnolliseen ruokavalioon täysin kuulumaton ruoka-aine.

Ruokavalion pääperiaate on se, että kaikki ruoka tarjotaan RAAKANA ja kokonaisruokavalio koostuu n.60-70 % raaoista lihaisista luista, loput n. 20% kasviksista ja n. 20% lihasta, sisäelimistä ja kalasta. Tarkoituksena on myös tarjoilla eri raaka-aineista koostuvat ateriat eri kerroilla, jotta ruuansulatus käyttää tarjolla olevat ainesosat mahdollisimman tarkkaan. Siis lihaiset luut erikseen, liha-ateriat erikseen ja kasvisannokset eri kerroilla.

Liha-aterialla voi tarjota mitä tahansa lemmikille sopivaa lihaa. Kerran viikossa on hyvä antaa maksaa, josta saa A-vitamiinia. Vaihtelevasti voi antaa myös muita sisäelimiä kuten sydäntä, munuaisia jne. Kalaa pitää antaa D-vitamiinin ja omega 3-rasvahapon saamiseksi noin kerran pari viikossa.

Kaikki kasvikset annetaan raakana ja soseutettuna. Tämä siksi, että lemmikin elimistö pystyy imemään kasvisten rikotusta solurakenteesta ravintoaineet huomattavasti paremmin ja samalla suolisto saa tarvitsemiansa kuituja. Kasvissoseitten syömiseen pitää totutella yleensä pikkuhiljaa. Aluksi seokseen voi sekoittaa lihaa niin paljon että se hyvin syödään, sitten pikkuhiljaa lihan määrää vähennetään.

Hyviä soseen perusaineksia ovat vihreät lehtikasvikset (salaatit, pinaatti, parsakaali ...). Lisäksi voi käyttää lähes kaikkea mitä itselleenkin ostaa (sienet, juurekset, porkkanat, kesäkurpitsa, omenat, banaani, päärynät...). Palkokasvit pitää kuitenkin keittää ( pavut ,herneet). Valkosipulia voi lisätä pieniä määriä, mutta muita sipuleita ei saa antaa. Niistä eläin saa anemiaa. Valkosipuli sen sijaan voi pieninä määrinä estää sisäloisia ja punkkeja tarttumasta lemmikkiin. Myöskään koisokasveja ( tomaatti, munakoiso, peruna, paprika) ei kannata antaa. Perunaa voi kyllä jonkin verran käyttää keitettynä, mutta ei koskaan raakana.


Kasvissoseeseen voi kerran pari viikossa lisätä kananmunan kuorineen ( tietysti raakana). Kananmunan kuoria voi lisätä kasvissoseeseen jauhettuna kalkin saannin turvaamiseksi myös silloin, kun luita ei ole saatavilla. Toiset käyttävät jonkin verran myös maitotuotteita (maitorahka, raejuusto, maustamaton jogurtti, viili, piimä). Juustoissa sen sijaan on tavallisesti paljon suolaa. Niitä voi käyttää satunnaisesti pienissä määrin makupaloina.

Kylmäpuristetut kasvisöljyt ovat tarpeen omega-3- rasvahapon ja E-vitamiiniin saamiseksi. Hyviksi todettuja ovat ainakin pellavansiemenöljy, rypsiöljy ja vehnänalkioöljy. Ruokaan voi myös halutessaan lisätä C-vitamiinia, merileväjauhetta tai oluthiivaa ( ei hiivatulehdusalttiille ). Moni antaa näitä vain kuureina esim. toipilaille tai tarpeen ilmetessä. Ja jos kalaa ei ole tai ei suostuta syömään, on hyvä lisätä lohiöljyä ruokaan omega-3:n saamiseksi.

Eläimille annettava raakaruoka on mielestäni todella jees verrattuna teollisiin purkki- ja kuivaruokiin. Raakaruokinnassa ei kuitenkaan huomioida sen enempää lihan laatua. Itselläni on jonkinlainen kammo tehotuotettuun kanaan, enkä ole sitä juuri halunnut ostaa kissoillenikaan, koska sitä ei vielä luomuna saa. Barffissa aloittelijalle suositellaan juuri esim. broilerin siipiä ja kaulaa. Aion ainakin perehtyä tarkemmin tähän kasvisruokaosioon ja kokeilla blendailla ainakin salaatteja ja porkkanaa esim. luomujauhelihan sekaan jos sellaisenaan ei suostu syömään.

Barffiruokaa saa käsittääkseni vain kyseisistä myymälöistä (infotkaa tietävät), joten autottomalle ei sen hankkiminen ole kovin helppoa.

Itse olen suosinut seuraavia ruokia kahden pienemmän ei-niin-nirson kissan kohdalla:

- Luomujauhenliha (sekä sian- että naudan, saa esim. lähicitymarketistamme tai kauppahallista)
- Sisäelimiä: lähinnä sydäntä ja munuaisia (ei valitettavasti saa luomuna, maksa ei oikein maistu)

- Sei: Pakastealtaasta, hieman keitettynä, voisi varmaan kokeilla myös sulattaa täysin ja tarjoilla raakana

- Silakkaa tai muikkuja lihatiskiltä

- Satunnaisesti ja harvemmin muita kaloja

- Vihanneksia sen verran mitä syö, esim. kesäkurpitsa, salaatti
(myös erilaiset itselleni tehdyt raakaruoat, kuten smoothiet maistuu - tai maistuisi jos antaisin, etenkin, jos niissä on rasvaa)
- Luomupurkkiruokaa: Yarrah


"Yarrah Organic Pet Products tarjoaa laajan valikoiman luonnonmukaisesti tuotettuja eläinten ruokia ja tuotteita, niille lemmikkieläinten omistajille, jotka ovat huolissaan lisäaineista koiriensa ja kissojensa ravitsemuksessa. Kaikilla Yarrah-valikoiman tuotteilla on SKAL-luomutakuumerkki pakkauksessa (SKAL 1301) ja KRAV luomumerkki. Nämä laatumerkit tuotteessa ovat takuumerkkejä luonnonmukaisesta tuotannosta ja siitä, ettei valmistuksessa ole käytetty mitään haju-, väri-, maku- ja säilöntäaineita. Lisäksi, tuotteet eivät sisällä hormoneja, torjunta-aineita, kasvinsuojeluaineita eikä raskasmetalleja kuten kadmium tai lyijy."

"Kissojen ja koirien purkkiruokiin on lisätty merilevää ja spirulinaa, jotta turkki pysyisi hyvässä kunnossa, vitaalisuus ja vastustuskyky tauteja vastaan pysyisi hyvänä sekä helpottamaan sairaudesta tai rasituksesta toipumista.
"

Lisäksi annan silloin tällöin kylmäpuristettua öljyä, sekä kookosöljyä, joka kaikkien muiden etujensa lisäksi on loistava myös lemmikeille! Tämän postauksen lopussa on hyviä vinkkejä kookosöljyn käyttöön. Esim. korvapunkit sain lopulta lähtemään kookosöljyn avulla (kidutuslääkkeiden sijaan). Kisut ovat ihan innoissaan kookosöljystä ja joskus yrittävät nuolla ihoani, jos olen rasvannut itseni sillä.

Samoin avokado olisi kovin suosiossa, mutta monien lähteiden mukaan se voi olla myrkyllistä kissoille. Ei siis avokadoa kissoille! Olen joutunut pitämään avokadojamme pehmeämässä suljetussa kaapissa, kun muutaman kerran niistä on löytynyt kissan hampaanjäljet...

Annan myös silloin tällöin monivitamiinitabletin.
Kissat vaikuttavat nyt hyvin terveiltä, paitsi löytökissalla on hieman pahanhajuinen hengitys ollut jo siitä lähtien kun sen löysin. Se johtuu kuulemma hammaskivestä, johon pystyy ravinnolla vaikuttamaan sekä hampaiden harjauksella, mikä ei ole ihan helpoin juttu (kokeiltu on). Myös matokuuria pitäisi taas piakkoin antaa - ellei tästä ole jotain uudempia suosituksia jollain tietävällä?

Tämän saman jutun lopussa vielä laajempi ruokasuosituslistaus (ei barf) ja

Tässä on hyvä tietopaketti Barfista ja yhteystietoja myymälöistä.

Eläimetkin voi muuten määritellä ayurvedisesti. Meiltä löytyy ainakin levotonta vataa- ja yli-aktiivista pittakisua.

Ps. Katsokaa LOISTO video oikealta palkista: The Love Police

12 kommenttia:

 1. Vinkiksi Turussa asuville, täällä ainakin on kissanlihan hankkiminen helppoa. Täältä löytyy Pikkulinna niminen barf-kauppa (nettisivut löytyvät ihan googlaamalla), joka toimittaa lihat kotiinkuljetuksena ilman erilistä lisämaksua, itse tilauksen voi tehdä sähköpostilla. Lihojen hinta vaihtelee n. 2.50 eurosta 3.50 euroon. Eli halvaksi tulee ja kisut voivat hyvin.

  Luulenpa että meillä on kanssa ainakin Vata-katti... tuosta isosta ahmatista en ole ihan varma olisiko Kapha vai Pitta. Ehkä molempia:)

  VastaaPoista
 2. "Kissanlihan" kuulosti aika pahalta:) Kiitos vinkistä turkkulaisille

  VastaaPoista
 3. Hyi ajatelkaa mitä kaikkea me lemmikeillemme syötetään :( Pitää kyllä alkaa vähän miettimään noitakin asioita enemmän. Tota Yarrahin ruokaa on kyllä jo meidän koiralle ostettu useampaankin otteeseen, onneksi saa nykyään ihan Citarista. Mulla on sellanen käsitys, etä koirille ei ainakaan omppua saa antaa, en tiedä muista hedelmistä.

  VastaaPoista
 4. Kennelrehu -niminen yritys kuskaa ympäri Suomea barf-ruokaa jopa ihan pienimpiäkin kuntia myöden. Itse tilaan sieltä koirani barf -ruuat. Poronlihaa esimeriksi - eettisempää verrattuna elämänsä ahtaasti ja pääosin sisällä viettävien lehmien lihaan. Luomua Kennelrehu tosin ei myy. Harmi. Luomukanaa kun saisi!

  http://www.kennelrehu.fi/


  -sanna

  VastaaPoista
 5. Ympäri Suomen löytyy kotiinkuljettavia barffiruokakauppoja mm. Vauhti-raksu ja Lempimuona, googlettamalla löytyvät. Näistä tilaaminen vain vaatii pakastin tilaa, kun tuotteet toimitetaan jäisinä ja osa aika isoissa pakkauksissa.
  Tuo barffi.netin barffaus-juttu näyttäisi äkkiseltään käsittelevän koiran barffausta. Kissan barffauksesta löytyy tietoa täältä

  VastaaPoista
 6. Turussa ainakin vielä pari vuotta sitten kävi se "pakasteauto" josta myytiin huokealla hinnalla raakaa lihaa, luita, vatsalaukkuja jne jne.
  Dobberi foorumilla on Lea nimmarilla oleva nainen joka on vimpan päälle kyllä asiaan perehtynyt. Ei mustaakseni tarvitse kirjautua ainakaan jos lueskelee.

  T: Niina

  VastaaPoista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. Meidän kisu jouduttiin juuri lopettamaan :´( virtsakivien takia ja luulenpa, että suuri vaikuttava tekijä meidän kisun virtsakivien muodostumiseen oli yksipuolinen ruokavalio. Kisu tuli meille aikuisena löytöeläinkodista ja vaikka aluksi koitin tarjota sille tuoreita ruokia, eivät ne kelvanneet ja taivuin sitten antamaan sitä mikä maistui, eli teollisia valmisruokia. Jos meille joskus vielä tulee lemmikki, aion varmasti ruokkia sen täysin erilailla.

  Kissan hammaskivestä pääsee viemällä kisun hampaiden puhdistukseen eläinlääkäriin. Meidänkin kisu sellaisessa kerran oli ja hampaista tuli sen jälkeen kuin uudet. Kallista lystiähän se on, mutta mielestäni oli sen arvoista. Lihansyöjälle hampaat ovat aikas tärkeä juttu!

  VastaaPoista
 9. Olen nyt kokeillut pari kertaa silputa ja pilkkoa tuoretta vehnänorasta sekä porkkanaa kisuille luomujauhelihan sekaan ja hyvin on tehnyt kauppansa! Suosittelen.

  VastaaPoista
 10. Niin ja Hanna: Oli kuulemma liian pieni kisu hammaskiven poistoon:(

  VastaaPoista
 11. Heips!
  Sain kolmisen viikkoa sitten uuden kissan ja hän tykkäisi syödä vaan keltaista paprikaa. Kaksivuotias villi kolli oli totutettu vanhassa kodissaan keltaiseen paprikaan ja kuivaruokaan (whiskas). Entinen omistaja sanoi, että ihan turha olisi muuta tarjota. Olin todella kauhuissani, sillä tällä ruokavaliolla ei kissa kauaakaan terveenä elä. No nyt olen sitten tehnyt kokeiluja. Jokunen Mjau- kissanruokamaku on kelvannut, samaten kissan sardiini vaihtelevasti, mutta ehdoton suosikki on pakastesei. Sitä kissa söisi ihan rajattomasti. Sitten mieleeni muistui nämä kasvinsuojelu- ja kuminsäilöntäaineeet (etoksiini,BHT, BTH jne), joista olin joskus ohimennen kuullut. Onneksi löysin tämän blogin. Jos jollakin on tieteelistä "kättä pidempää tietoa" näistä myrkyistä, mulle saa laittaa meiliin. Olen kirjoittamassa kissa-aiheista artikkelia, johon mielellään lisäisin pieniä varoituksen sanoja kissanomistajille.
  stella.helne@gmail.com

  VastaaPoista
 12. Täytyy kyllä kokeilla luonnonmukaisempaa ruokaa kisuleille. Purkkiruoat ovat ihan hirveää mössöä, ja voi sitä jätevuorta, mikä niistä syntyy! Saas nähdä, miten pojat suhtautuvat kasviksiin. Tosin Viiru, jossa on 1/4 norjalaista metsäkissaa, rakastaa yli kaiken kurkkua. Siis kurkku on sen suurinta herkkua! Ja kun se saa joka-aamuisen kurkunpalasensa, se kipittää kurkku suussa kiireesti karkuun ja vie kurkun "turvaan". Näin siitä huolimatta, että Trapsua ei voisi kurkut vähempää kiinnostaa. Mutta Viiru TODELLA rakastaa kurkkua. Pettämättömällä vainulla se löytää silmänräpäykessä, missä ostoskassissa kurkku majailee. Ei ole kerta eikä kaksi, kun olen saanut juosta Viirun perässä, kun se on napannut kokonaisen kurkun kassista ja on lähtenyt hurjaan juoksuun onnensa kukkuloilla... :)

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...