Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

22.10.2009

Karman laki

Uskon, että asiat, mitkä olen kohdannut viimeisen puolen vuoden aikana - tai asiat, mitkä ovat kohdanneet minut - eivät ole sattumaa.

Useimmat meistä, ovat kuulleet Karman laista, mutta eivät ehkä pysty hahmottamaan sitä jokahetkisessä toiminnassaan. Karman laki tarkoittaa hieman eri asiaa riippuen uskonnoista, mutta samana pääperiaatteena on se, että nykyinen olotilamme on suoraan seurausta menneisyydessä tehdyistä teoista. Olennaista on teon arvon määräävä siiihen liittyvä ajatus. Piilotajunta toteuttaa karmaa tavalla, jota ihmisen tietoinen osa ei usein tajua. Tämän takia karma sekoitetaan usein mystiseen kohtalon käsitteeseen. Kuvitellaan, että joku ulkoinen kohtalo tuo ihmisen elämään asioita ja tilanteita, joihin tämä todellisuudessa hakeutuu itse.

Mielestäni tämä on ehkä järkeenkäyvin selitys maailmalle. Miksi onni tuntuu kohtaavan aina tiettyjä ihmisiä? Miksi maailmassa on niin paljon pahaa? Tämä voi mennä monelta yli hilseen, mutta olen alkanut uskomaan, että se, miksi onni kohtaa vain osaa ihmisiä, johtuu täysin hänen tekemistään teoistaan - ja edellisistä elämistä.

Maailmassa on niin paljon negatiivisuutta ja pahaa siksi, että osa meistä on vasta oppimassa täällä. Ei ole sattumaa, että onnettomuuksia tapahtuu hyvillekkin ihmisille. Heidän tarkoituksensa on syntyä uudelleen parempaan elämään tai sitten he eivät oikeasti olleet hyviä. Hyvyys ei ole vain sitä, että on hyvä muille ihmisille, vaan myös sitä, että on hyvä myös ympäristölle, luonnolle sekä etenkin itselleen.

Pidän itseäni aika hyvänä ihmisenä ja olenkin viime vuodet ollut turhautunut, että eikö sitä mitenkään "palkita". Olen yrittänyt pelastaa maailmaa teko teolta ja koittanut olla hyvä myös ihmisille. Tämä ei tosin aina ole ollut näin, varsinkin nuorempana, jolloin älykkyystaso oli jotain muuta. Nyt koen "ansaitsevani" olotilani, vaikka ikinä tästä en uskaltanut näissä mittasuhteissa haaveilla.

Ehkä kaikki eivät pääse tähän olotilaan, missä olen, vaikka tekisivät samat "toimenpiteet" ravinnon, meditaation jne. suhteen. Jokaisella on oma valmiustaso ja hyvyys sisällään. Olennaista ovat ne jatkuvat teot ja valinnat, jotka ovat joko hyviä tai pahoja.

Tämä periaate ja siihen uskominen on tuonut minulle älyttömästi luottamusta elämään. Vaikka hyviä tekoja ja ajatuksia ei palkittaisi heti, tietää, että on "turvassa" ja että hyvä seuraa kuitenkin. Toisaalta jos negatiivisia ajatuksia jostain joskus putkahtaa, tietää olla varuillaan. Tällöin on paras vain hiljentyä ja koittaa muuttaa "viba" positiiviseksi tai neutraaliksi. Kaikki on energiaa. Itse päätät onko ympärilläsi positiivinen vai negatiivinen kenttä.

Karman lakiin tai jällensyntymiseen uskominen voisi tuoda myös meidän yhteiskuntaamme täysin erilaisen suhtautumistavan elämään ja kuolemaan. Sen sijaan, että pelkäisimme kuolemaa ja ajattelisimme sitä kaiken loppuna, voisimme päinvastoin odottaa sitä uutena mahdollisuutena. Mahdollisuutena riippuen siitä, millaisia tekomme ovat. Toinen vaihtoehto on uhka ja pelko, jos elät itsekkäästi ja "tamasisesti".

Esimerkiksi vanhusten saattohoito on Suomessa kuulemani mukaan aika konemaista ja tunteetonta toimintaa verrattuna esim. Intiaan. Se on kuitenkin aika merkittävä asia, miten me täältä fyysisestä maailmasta poistumme (hetkeksi). Jos kuolevalle ihmiselle annetaan toivo, luottamus ja usko sen sijaan että "tämä oli nyt tässä" - ajattelun mukaan, voisi mielentila viimeisinä päivinä olla hieman erilainen.

Aiheesta kirjoittaminen tuli mieleeni pienen pienestä teosta, joka ihmetytti minua. Olen vienyt parin lähimarkettimme ilmoitustaululle mainoksia yrityksestäni ja kaksi kertaa mainokseni on revitty pois - kuitenkin muiden vastaavien mainosten pysyessä siinä. Ovatko ihmiset oikeasti näin epätoivoisia? Annan asian todellakin olla ja toivon kuitenkin kaikkea hyvää näille sabotoijille. Uskon, että pärjään kovasti ilman näitä mainospaikkoja:) Kaikki kostautuu ennemmin tai myöhemmin...

Kuten aluksi kerroin, tekosi karmisen arvon, määrää ennen tekoa tapahtuva tekoon liittyvä ajatus:

"Ajatellaan, että opiskelija tekee hyvän teon avaamalla opettajalle oven. Jos hän avaa oven toivossa saada paremman numeron, on teko kylläkin hyvä. Sen karminen arvo ei kuitenkaan ole niin suuri, kuin jos hän avaa oven, koska on kohteliaisuuttaan tottunut avaamaan oven vanhemmille ihmisille. vielä suuremmaksi karminen arvo tulee, jos hän avaa oven spontaanisti ilman taka-ajatuksia."

"Saastuttamalla ja muuten tuhoamalla maailmaa tämän hetken ihmiset kasaavat tulevien sukupolvien ylle niin huonon karmaan, ettei kukaan osaa sanoa miten he siitä selviävät. Buddha on sanonut maailman pahuuden johtuvan siitä, että ihmiset katsovat pienten hyvien tekojen olevan niin merkityksettömiä, ettei niitä kannata tehdä. Pienet pahat teot ovat taas niin vähäisiä, että niitä voi hyvin tehdä. näin maailman huono karma kasvaa "

Olisiko tässä paikka jokaisen miettiä niitä pienenpieniäkin tekoja ja etenkin sitä, kuinka aitoja ajatuksesi ovat? :)

Lainaukset ja lisää

ps. Kiitos lukijalistalle liittyneille. Arvonta suoritetaan lähipäivinä, kun keksin siihen sopivan tavan:)

19 kommenttia:

 1. En osaa sanoa, uskonko Karman lakiin kokonaisuudessaan, mutta siitä olen vakuuttunut, että jokainen varmasti saa ansionsa mukaisesti.. metsä vastaa, niinkuin sinne huudetaan. Tuota 'karmista arvoa' en ole sen tarkemmin tullut pohtineeksi, vaikka tokihan sen järkikin sanoo, että aito ja sydämestä tuleva teko aina parempi kuin sellainen, jolla on jokin taka-ajatus.

  Itse tulen ainakin todella hyvälle tuulelle, kun esim. yritän auttaa jotakuta ja huomaan, että tälle tulee siitä hyvä mieli. Se myös kannustaa tekemään lisää hyviä tekoja :)

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoinen kirjoitus taas sinulta Heidi. Sisältäsi kumpuaa paljon hienoja ajatuksia.

  Itse olen moneen otteeseen elämäni aikana pysähtynyt miettimään näitä samoja ilmiöitä. Olen myös jotenkin yltiöoptimistisena kokenut, että hyvät teot alkavat pikkuhiljaa tuottamaan itselleni hyviä hetkiä. Jos elämässä menee kiireellä eteenpäin, ei niitä tosin aina huomaa. Kun pitää rauhallisuuden otteessaan ja kulkee määrätietoisesti hetkessä, alkaa ympärillä tapahtumaan. Se, kuinka tän asian voisi todistaa todeksi, ei ole ainakaan mulle mitään merkitystä. Sillä on vain merkitystä, kun koen niitä hyviä hetkiä ja niiden tuomaa onnellisuutta voin jakaa muille ihmisille. Yksin en tahtoisi täällä maailmassa elää ja siksi tahdon parhaimpani mukaan olla yhteisön hyväksi. Itseltäni se parhaiten onnistuu jakamalla omaa hyvää oloani ympäristöön.

  Kiitos taas kivoista pohdinnoista.

  VastaaPoista
 3. Tämä pisti silmään: "Pidän itseäni aika hyvänä ihmisenä ja olenkin viime vuodet ollut turhautunut, että eikö sitä mitenkään "palkita" ". Kuulostaa siltä että olet tai yrität olla hyvä ihminen sen takia että saisit "palkinnon". Eihän se näin mene. Selität itsekin teon karmisista arvoista, tämän lausahduksen perusteella sulle ei kuuluiskaan "palkintoa", ainakaan kovin isoa. Toivottavsti tuo oli ajatushärö/kirotusvire. Jos ei ollut niin tuntuu kyllä että olet ristiriidassa itsesi kanssa kun puhut karmasta.

  VastaaPoista
 4. vinkki arvontaan:
  Noi lukijoiden nimimerkit voi kopsaa suoraan tosta "kaikki lukijat" ruudukosta ja sitten printtaa paperille ja leikata nimilapuiksi arvontaa varten.

  VastaaPoista
 5. Anonyymi: Kiitos, että pidit. Se on juurikin se hetkessä elämisen taito:)

  annepa: Kyllä ehkä hieman huonosti ilmaistu asia, mutta en viitsi alkaa muuttelemaan tekstiä. En ole yrittänyt olla mitään, vaan täysin vilpitöntä toimintaa. Se iso palkinto tulee usein vasta "viiveeellä", tätä siis tarkoitin.

  Kiitti arvontavinkistä!

  VastaaPoista
 6. Moi, mielenkiintoinen aihe... Koen kyllä, että sitä saa mitä tilaa, mutta ajattelen asian kyllä vähän eri tavalla. Koen, että jos tekee jonkun teon, jonka pohjalla on esim. kiitollisuus, niin tämä tunne vetää lisää kiitollisuutta puoleensa. Viha taas vihaa. En kuitenkaan koe, että olisi joku ulkopuolinen, arvioiva taho, joka laskisi tekojen hyvyyttä ja palkitsisi.

  Muutenkin on hyvä olla arvostelematta onko jokin kokemus hyvä vai huono... Varsinkaan en koe että "hyvillä ihmisillä" olisi elämässä vain hyviä asioita. Abraham niminen opettaja selittää asiaa vertauskuvalla hyvästä tennispelaajasta. Erityisen hyvä pelaaja ei ehkä halua pelata vain itseään huonompien pelaajien kanssa niin, että peli on helppoa voittaa... Ehkä hyvä pelaaja mieluummin valitsee itseään vielä paremman pelaajan, jolloin, vaikka häviäisi pelin, pääsee käyttämään taitojaan kunnolla. Ja ennenkaikkea kehittyy... Ihmisenä tai sielun tasolla. Sama elämässä, vaikeiden kokemusten kanssa.

  VastaaPoista
 7. Mun mielestä on inhottava ajatus, että jos mä oon edellisessä elämässäni ollut idiootti ja kärsin siitä nyt niin onhan se vähän ahdistavaa ajatella, että vaikka olisin kuinka hyvä nyt niin ei se elo tästä paremmaksi muutu. Paitsi sitten vasta seuraavassa elämässä, jos sellaista on.

  VastaaPoista
 8. Oletko ajatellut blogissasi kertoa joogasta ja meditaatiosta tarkemmin? Aihe kiinnostaa, mutta toistaiseksi en niistä jutuista tiedä oikein mitään. Olisi siis kiva kuulla, ihan rautalangasta vääntäen, jos sinua vaan kiinnostaa kirjoitella, tai jos tiedät esim. jotain hyviä linkkejä luettavaksi aiheesta :)

  VastaaPoista
 9. Hanna: Hyvä näkemys. Itsekin sitä mieltä, että ikinä ei voi olla liian hyvä ja että aina on parannettavaa. Kehittyminen millä vaan elämän osaa-alueella on se juttu.

  Anonyymi: En käsittäisi asiaa ihan noinkaan. Enemmänkin voit jatkuvasti vaikuttaa elämääsi, sekä lyhyellä että pidemmällä tähtäimellä. Ei kai noin ajatellen voisi kukaan elää, pitää vaan pyrkiä tekemään parhaansa (vaikka sitten jokaisessa elämässään)

  Laura: Ehdottomasti jossain vaiheessa. Kiitos toiveesta. Laittakaa lukijatkin linkkejä, jos tiedätte, itse suosittelisin lainaamaan aiheeseen liittyviä kirjoja, esim. Petri Räsäsen astangajoogakirjat tai SriChinmoyn: Meditaatio. Näihin olen itse tutustunut, toki muitakin on paljon.

  VastaaPoista
 10. Plaah.. Nuoret sielut elävät kuin viimeistä päivää, mutta karman lasku lankeaa kyllä jossain vaiheessa. Se että nyt menee lujaa, ei välttämättä ole mitenkään erityisesti ansaittu.

  Kömpelö esimerkki oikeasta elämästä: kaksikymppinen voi riekkua joka ilta yöelämässä, mutta keski-ikäiseltä tämä ei enää onnistu, vaan synnin palkka on kolmen päivän krapula.

  -sss

  VastaaPoista
 11. -sss: Krapula-esimerkki on osuva nyky-yhteiskuntaan, mutta ehkä hieman huonosti sovellettava karman lakiin. Jatkuva riekkuminen yöelämässä varmasti kostautuu jonain muuna kuin krapulanakin ennemmin tai myöhemmin. Miettiä sopii myös sitä, mikä yleensä saaa ihmisen hankkimaan itselleen krapulan - varsinkaan juomaan överit. Siitä tuskin ikinä on positiivinen seuraus oli ikä mikä tahansa.

  VastaaPoista
 12. Satunnaisgeneraattori on vielä helpompi (arvontaan):

  http://www.mathgoodies.com/calculators/random_no_custom.html

  VastaaPoista
 13. No tässä krapula-esimerkissä idea oli lähinnä siinä, että kypsä sielunikä on aikaa jolloin karmaa maksetaan ja kaikki huonot valinnat/teot naksahtavat omaan nilkkaan nopeasti, toisin kuin nuorilla sieluilla, jotka saavat vielä koheltaa vapaasti.

  On monia tapoja oppia. Eräs englantilainen buddhalais-munkki sanoi kerran omasta elämästään kertovassa dokumentissa, että luostarissa eläminen on helppoa verrattuna elämiseen länsimaisessa yhteiskunnassa.

  Ja siltä katuojan spurgulta voi oppia toden näköisesti enemmän, kuin joltain virallisen tahon opettajalta.

  -sss

  VastaaPoista
 14. ei millään pahalla, mutta mua vähän huvittaa kuinka monet ajattelevat elämän olevan sarja palkintoja ja rangaistuksia karmasta ja kuinka ihmiset kiittävät hyvää karmaansa kun hyviä asioita tapahtuu, mutta harvemmin silloin, kun menee todella huonosti, muistetaan mainita että "olen varmasrti ansainnut kaiken tämän kärsimyksen kun edellisessä elämässä olin varmaankin niin paha ihminen".

  Olen vahvasti sitä mieltä, että ylipäätänsä tuollainen yksikertaistettu karminen ajattelu on epäkypsää... ja voiko karma oikeasti olla noin ykioikoista vai mitä _oikeasti: tarkoitetaan, kun puhutaan karmasta(?)

  -Jenni

  VastaaPoista
 15. Hanna kirjoitti erittäin viisaasti tennispelaajasta. Kaikkien karmaan uskovien kannattaa varoa asioiden/kokemusten liian suoraviivaista luokittelua. Monet hyvät ihmiset ovat kokeneet tässä elämässä kauheita asioita. Ehkä he ovat olleet tarpeeksi vahvoja ottaakseen sen taakan. Ja ehkä me muut emme ole sitä olleet. Me joka tapauksessa näemme asiat "kuin kuvastimesta", emmekä täällä eläessämme varmasti tiedä kaikkea. Koko ajan olemme hyvin keskeneräisiä.

  VastaaPoista
 16. Jokainen uskoo, mihin uskoo. Itse voin sanoa omasta puolestani sen, että ajatuksilla on älyttömän suuri vaikutus ja tässä tilassa, missä nyt olen ei negatiivisia ajatuksia oikeastaan ole (enkä tiedä miten niitä yhtäkkiä alkaisi tulla kun tuntuu, että pystyy hallitsemaan niitä). Samalla pystyn keskittymään vain positiiviseen ja positiivisia asioita tapahtuu automaattisesti.

  Vuosi sitten perusvireeni oli enemmän negatiivinen - vaikka varmaan muiden mielestä normaali/positiivinen. Ei mikään ihme, että mitään erityisen hyvää ei tapahtunutkaan. Asian ymmärtää kokemuksen kautta - mutta tosiaan noita edellisiä elämiä ei minunkaan mielestä pidä erityisemmin miettiä, vaan enemmän sitä nykyistä elämää ja tekoja, joihin oikeasti voi vaikuttaa älyttömästi.

  Nämä ovat tämänhetkisiä uskomuksiani ja ajatuksiani, jotka päivä päivältä muuttuvat. Asioita ja uskomuksia on niin lukuisia, mutta nämä ikivanhat jutut ovat mielestäni (ainakin osittain) niin järkeenkäyviä, että haluan niitä tuoda esille. Olisi aika toivotonta ajatella, että emme voisi vaikuttaa elämäämme.

  Anonyymi: Kiitos kommentista.

  VastaaPoista
 17. Tämä ei liity nyt mitenkään postaukseesi, mutta tulipas mieleeni, että voisit kokeilla tätä alla olevaa superherkullista ja terveellistä hernepestoa:

  2 dl vihreitä herneitä (pakaste käy hyvin)
  1 dl auringonkukansiemeniä
  1,5 dl öljyä
  1 valkosipulinkynsi
  ripaus suolaa ja pippuria
  (0,5 dl parmesanjuustoraastetta)

  Sinä et taida parmesania syödä, mutta uskoisin olevan herkkua ilman sitäkin :) Käy varmasti hyvin salaatinkastikkestakin.

  Löysin reseptin jostain blogista ja herkuttelen hernepestolla nykyään melkein viikottain!


  Heli

  VastaaPoista
 18. Kiitos reseptistä! Pitänee kokeilla:)

  VastaaPoista
 19. Kokeilin tuota hernepestoa idätetyillä herneillä ja -auringonkukansiemenillä, pistin lisää valkosipulia (aina tulee vähintään tuplattua ohjeen määrä..). En pistänyt parmesaania, mutta siis muuten ohjeen mukaan (voisi ehkä lisätä tilkan limemehua). Suosittelen :)

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...