Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

21.10.2009

Go vege go

Lukaiskaa Kimin uusin postaus, joka käsittelee kasvis- tai vegaanidieetin etuja ja sitä, kuinka jo monet lääkäritkin puolustavat lihatonta ruokavaliota, joka auttaa ehkäisemään mm. diabetestä, korkeaa verenpainetta ja jopa syöpää. Kim puhuu yleishyödyllisestä yhdistyksestä PCRM:stä, joka on lääkäreiden perustama vastuullinen yhdistys, ja jossa ravitsemuksella (eikä välttämättä massasuositukset omaavalla) on suuri painotus mm. kyseisten sairauksien ehkäisyssä.

Onneksi jo virallisemmatkin tahot ovat tajunneet, että perinteiset ruokasuositukset, jotka ovat 50-luvulta, ovat aikansaeläneet. Kalsiumia ja proteiineja on todettu saatavaksi yhtä hyvin kasvikunnan kuin eläinkunnan tuotteista ja kasvikunnan tuotteet ovat muutenkin helpommin sulatettavia, jolloin saamme enemmän energiaa muihin toimintoihin. Ruoan laatu on nykyään myös jotain muuta kuin 50 vuotta sitten ja siihen asiaan havahtuminen tulisi olla ensisijaisen tärkeää.

Tässä on myös Kimin aikaisempi postaus kalsiummyytistä. Itsekin olen sitä mieltä, kuten aiemmin kommentoinkin, että ruoka-aineessa ei pitäisi miettiä vain ravintoainemääriä, vaan olennaisempaa on huomioida kokonaisruokavalio (=suoliston toimiminen), ruoan laatu ja sitä kautta ravintoaineiden imeytyminen ja hyödyntäminen. Esim. maitotuotteet ovat nykypäivänä niin jalostettuja, että niistä on tuhoutunut mm. tärkeät entsyymit jotka auttavat kalsiumin imeytymistä. Myös sulamaton maitosokeri antaa suolistossa hyvän alustan bakteerikasvustolle, mikä voi lisätä myrkkyjen ja liman tuotantoa sekä mm. tukkia nadejamme (kerron näistä myöhemmin).

Jos maitotuotteet ovat pastöroituja (Suomessa vielä homogenoituja), limaamuodostavia , entsyymeitä varastavia ja mahdollisesti vielä lihottavia, kuka niitä enää tarvitsee? Vihreät vihannekset ovat loistava kalsiumin lähde ja sen lisäksi niistä saa paljon muutakin hyvää ja tuskin mitään huonoa. Kimin mukaan kalsium imeytyy vihreistä 50%:sti kun maitotuotteiden suhde on 32%. Kasvisperäisiä kalsiuminlähteitä enkuksi ja suomeksi ja hyviä maidon korvikkeita on mm. tässä.

Vaikka blogini alkuperäinen teema oli kasvisruokavalion esittely ja toivottava yleistäminen, olen tarkoituksella jättänyt aiheen vähemmälle ja keskittynyt laatuasioiden painottamiseen kaikentyyppisien ruokavalioiden kohdalla. Laadukas liha ja kala ja luomumaitotuotteet silloin tällöin syötynä on mielestäni ok. Kuitenkin, jos haluat nostaa hyvinvointiasti vielä korkeammalle, silloin suosittelen jonkinasteista vege-ruokavaliota. Lihan poisjättämisellä voi olla huima vaikutus energiatasoihin ja fiilikseen. Muutos ei ehkä näy heti, koska elämämme aikana syömämme liha ei ihan hetkessä kropastamme poistu, mutta jonkin ajan päästä voit ehkä ihmetellä, kun energiaa riittää ja väsymys on poissa.

Tässä puhdistautumisprosessissa, johon siis olennaisesti pystymme vaikuttamaan ruokavalion, liikunnan, nukkumisen sekä myös hieronnan avulla, on kasvispainotteisella dieetillä mielestäni todella suuri merkitys. Kun alamme saamaan (kadotettua) yhteyttä sisimpäämme tai alitajuntaamme, tiedostamaan asioita syvällisemmin tai miksi ikinä sitä haluaa kutsua, auttaa puhtaasti toimiva suolisto kummasti asiaa. Tämän vuoksi myös jooga- ja meditaationharjoittajat suosivat kasvisruokavaliota. On helpompi kehittyä henkisellä tiellä, jos "et ole tukossa". Tämä on tietenkin yksilöllistä ja toki joogaa voi harrastaa vaikka olisi sekasyöjäkin. Kaikki riippuu haluista ja omista tavoitteistasi. Pääasia, että tajuaa sen, että voimme joka päivä valinnoillamme nostaa elämämme laatua, eikä tällä laadulla ole välttämättä mitään rajoja!

Kasviruokavaliota koostettaessa tulisi tietenkin olla asioista perillä ja keskittyä oikeasti monipuoliseen ruokaan, koska mikä tahansa dieetti huonosti koostettuna voi aiheuttaa vaivoja ja puutostiloja. Tässä lyhyet ohjeeni vegelle tai vegaanille, joko sitten jo olevalle tai aikeissa ryhtyvälle:

1. Syö paljon monipuolisesti erilaisia, erityisesti vihreitä kasviksia. Paljon tarkoittaa PALJON, eli mielellään päivittäin ainakin lähempänä kiloa päivässä (toki riippuen ihan yksilöstä). Osa (mielellään n. puolet) kasviksista pitäisi olla raakoja, mutta osa voi olla kypsennettyjä. Pyri myös pilkkomaan kasvikset pieniksi (esim. vihersmoothie), jotta ne imeytyisivät paremmin.

2. Syö myös tuoreita hedelmiä ja marjoja (kasvikset kuitenkin tärkeämpiä)

3. Syö kohtuullisesti tai reilusti päivittäin (riippuen kehotyypistäsi) hyviä rasvoja, joilla tarkoitan pähkinöitä (muut paitsi maapähkinät), erilaisia siemeniä (hampunsiemen loistava), kylmäpuristettuja luomuöljyjä (kuten oliivi- ja kookosöljy), avokadoja, oliiveja...

4. Jos haluat syödä vilja- tai maitotuotteita, suosi luomulaatua. Jos syöt pieniä määriä esim. juustoa, siitä ei ole mitään haittaa!

5. Ota reilusti suositukset ylittävä D-vitamiini sekä laadukas B12-vitamiini päivittäin

6. Lisää superfoodeja ruokavalioosi. Niistä saat huimasti tarvittavia luonnollisia vitamiineja, mineraaleja, kivennäisaineita sekä lukuisia muita tärkeitä yhdisteitä

7. Juo kohtuudella mielellään lähdevettä/suodatettua vettä. Kaikki ruoka-aineet tai juomat, mitä käytämme paljon, tulisi olla laadukkaita eli luomulaatua. Muista tämä asia siis kaikkien käyttämäsi ruokien kohdalla.

Lisäys: Käytä myös monipuolisesti erilaisia mausteita ja yrttejä, jotta saamme kaikkia tarvittavia makuja!

Koska itse olen raakaruokavaliolla, enkä oleta, että kaikki pystyisivät tai haluaisivat pystyä samaan tilaan hetkessä, suosittelenkin pienien muutosten tekemistä askel askeleelta. Hyviä ennen käyttämiäni (ja nyt myös hyvin pienissä määrin) proteiininlähteitä ovat mm. luomutofu, pavut ja quinoa. Tässä esim. toukokuun ruokavalioni.

Unohdinko jotain?

Postauksen innoittamana haastankin jo tässä vaiheessa syksyä lukijani keksimään uusia herkkuja joulupöytään ja luopumaan kinkusta joka on niin out! Onko sianlihan syömisellä jotain etuja? Kertokaa minullekkin jos tiedät jonkun. Ayurveda ja käsittääkseni monet muutkaan filosofiat eivät suosittele sianlihaa millekään kehotyypille. Olen kuullut monilta tuttaviltani ja asiakkailtani, että sianlihan poisjättäminen on auttanut monissa vaivoissa.

Pystytkö siis luopumaan joulukinkusta? Aion takuulla joulun lähestyessä keksiä jouluisia korvike (tai paremmin sanottuna parempia lisäys-)reseptejä ja toivoisin teidän apuanne uusien joulupöytien kokoamiseen ja tiedon levittämiseen!


Vegeisää viikon jatkoa toivotellen!

13 kommenttia:

 1. Meillä aijotaan jouluna syödä raaka porkkanalaatikkoa, raaka pipareita ja tietty raakasuklaata jollain herkullisella marjatäytteellä. Jotain muutakin kyllä täytyy vielä keksiä juhlapöytään :P , odotan siis innolla ideoitasi :).

  Voisitko suositella jotain B12 vitamiinia? Meillä on ollut nyt käytössä se apteekin tiskin takaata löytyvä B12 vitsku jonka nimeä en nyt saa päähäni :S.

  VastaaPoista
 2. Kuulin että sika on koiraa älykkäämpi. Googletin asiaa ja tottahan se. Arvaa tekeekö enää mieli syödä possua? (Ei nyt hirveästi ennenkään tehnyt mieli, mutta alas meni).

  Sitten rupesin miettimään, ettei se lehmäkään varmasti ihan tyhmä ole. Tiedänpä mitä en enää syö. :)

  VastaaPoista
 3. Kasvisruokavaliosta on tietyillä vitamiinilisillä täydennettynä mahdollista saada aika lailla kaikki tarvittava. Kuitenkin, jos haluat nostaa hyvinvointiasi vielä korkeammalle, silloin suosittelen sekaruokavaliota. Ihan Finelistä katsoen voi todeta, että eläinperäiset tuotteet ovat useimpien vitamiinien ja hivenaineiden parhaita lähteitä. Kasvisruokavaliolla erityisesti A,D,E,K ja B12 -vitamiinit jäväät turhan vähäisiksi. Ja toisin kuin annat ymmärtää, monet ravinteet myös imeytyvät eläinperäisestä ravinnosta tehokkaammin tai ovat ihmiselle paremmassa muodossa.

  On toki myös aika erikoista väittää, että liha, kala, kananmunat, jne. aiheuttaisi diabetestä. Luulisi jokaisen ravitsemukseen yhtään perehtyneen ymmärtävän, että asia on aika lailla päin vastoin. Ylipäätänsä kannattaisi noudattaa hiukan kriittisyyttä noiden vegaanien juttujen suhteen. Heillä ei pohjimmiltaan ole kysymys terveellisestä ruokavaliosta, vaan ideologiasta. Siinä tuppaa objektiivisuus usein unohtumaan.

  VastaaPoista
 4. Tämä nyt ei ole mikään vegevinkki, mutta kinkuttomuusvinkki kuitenkin: meillä on syöty jo vuosia joulukinkun sijaan jouluhirveä. Joka marraskuussa ostan hirvipaistin pakkaseen, ja joulun alla sitten paistan siitä rose-paistin. Meille tämä on ilmiselvä valinta, koska emme pidä possunlihasta muutenkaan. Luomunaudanpaisti olisi toki myös hyvä, mutta minusta riista on eettisempää ja myös varmasti oikein puhdasta laadultaan. Laatikoitakaan emme juuri tee vaan monenlaisia muita kasvislisukkeita, esim. kylmiä terriinejä ja salaatteja. Juustojakin syödään jouluna, ensi jouluksi toivoisin löytäväni jostain raakamaidosta tehtyjä.

  VastaaPoista
 5. Minusta tämä keskustelu seka-,kasvis-, ja vegaaniruokavalioiden eroista ja paremmuudesta ei ole kovin rakentavaa. Tärkenintä on kuten Heidikin sanoo ravinnon laatu. Ihmiset valitsevat ruokavalionsa eettisin, ekologisin, uskonnollisin ja terveydellisin syin. Kasvisruokavaliossa on monia etuja: esimerkiksi suuri kuitupitoisuus ja antioksidanttien määrä. Lisäksi kasveista saadaan pääosa terveellisistä monityydyttämättömistä rasvahapoista, eikä kasvikunnan tuotteissa ole kolesterolia. Monipuolisesta kasvisruokavaliosta saa tarpeeksi vitamiineja ja hivenaineita sekaruuan tavoin, poikkeuksena vegaaniruokavalio, jossa tulisi kiinnittää huomiota B12-vitamiinin, D-vitamiinin, kalsiumin ja raudan saantiin.

  B12-vitamiini osallistuu solukalvon fosfolipidien rakentamiseen ja aktivoi foolihappoa. Vähäinen B12-vitamiinin saanti voi saada aikaan foolihapon puutoksen. B12-vitamiinin varastot ovat elimistässö suuret, ja riittävät useiksi vuosiksi. Vegaaneila puutos voi kehittyä, mutta aikauisille vegaaneille ei välttämättä kehity puutosta 20-30 vuoteen, koska sapen mukana ohutsuoleen erittyvä vitamiini takaisinimeytyy elimistään lähes kokonaan. Puute aiheuttaa hermostollisia oireita, kuten raajojen puutumista, muistihäiriöitä ja masenutneisuutta, vakavimmillaan jopa psykoosin. B12-vitamiinia ei saa kasvikunan tuotteista joten saanti on turvallisisnta varmistaa lisäravinteena tai nauttimalla B12-rikastettuja elintarvikkeita.

  Kalsium on hivenaine, joka esimerkiksi osallistuu elimistön viestien välittämiseen, lihasten supistumiseen ja erilaisiin reaktioihin.Sen aktiiivnen imeytymismekanismi vaati D-vitamiinia. Vegaanit saavat yleensä kalsiumia vähemmän ravinnsota kuin sekaruoan syöjät. kasviperäiset ruoka-aineen jotka sisältävät oksaalihappoa (raparperi,pinaatti) ja fytiiniä (kokojyvävilja) vähentävät kalsiumin imeytymistä. Kalsium tulee ottaa 2 tuntie ennen tai jälkeen ateriaa, jos ruoka sisältää runsaasti näitä aineita. Kalsiumin tarve on mahdollista tyydyttää pelkästään kasvikunnan totteilla mutta se vaatii vaivannäköä.

  Kasviperäistä D-vitamiinia saa Devitol- ja Jekovit-tipoista, muuten D-vitamiini on yleisesti eläiperäistä D3-vitamiinia. devitol on neutraalimman makuinen ja molemmat voi sekoittaa ruokaan tai juomaan. Vegaaniruokavaliossa D-vitamiinia on metsäsienissä ja levissä.

  Anteeksi pitkä postaus, mutta olen jo vähän aikaa halunnut kommentoida vars. tuota B12-vitamiini-asiaa. Päivittäinen lukijasi,
  Meeri

  VastaaPoista
 6. Itseäni epäilyttää se, kuinka "luonnollista" ihmiselle on olla pelkällä kasvisruokavaliolla, jos sen seurauksena on pakko ottaa purkista vitamiinia saadakseen kaikki tarvittava. Tarkoitan lähinnä tuota B12:ta...

  Kasvisten lisääminen ruokavaliossa on varmasti erittäin suotavaa ja varmaan myös lihan laatuun on hyvä kiinnittää huomiota, mutta minua ei vaan kukaan ole saanut vakuutettua että täysin kasvisruokavalio on terveellisempi ja parempi (paitsi ehkä eettisesti).
  Heini

  VastaaPoista
 7. Tanja: Juu, joulureseptejä tulossa takuulla. Itselläni on tätä D:tä: http://www.vitacost.com/Jarrow-Formulas-Methyl-B-12

  Eko-Joni: Kyllä monet eläimet peittoavat varmasti monet ihmisetkin älykkyydessä...

  Anonyymi: Tässä ei kyllä ole kysy ideologiasta, vaan ruoan laadusta ja kokonaisvaltaisuudesta. Vaikka lihoissa jne. on paljon vitamiineja, siinä on paljon nykyään muutakin "turhaa". Kokonaisruokavalio edelleenkin ratkaisee, ei pelkät MÄÄRÄT vaan myös se imeytyminen, johon vaikuttaa lukuisat tekijät olennaisimpana suoliston kunto (joka usealla ei ole kunnossa).

  Itsekään en kannata tiukkoja ideologioita vaan olen itsestäni siirynyt lähes vegaaniksi ja se vaan tuntuu toimivan parhaiten monien kokeilujen kautta.

  Seeds: Kyllä hirvi ja riista aina tehotuotannon voittaa. Ainakin tampereelta saa raakamaitojuustoa:)

  Meeri: Kiitos asiantuntevasta kommentista. Kuitenkin nämä suositusmäärät perustuvat mille vegaaniruokavaliolle? Kypsennetylle kasvisruoalle? Soijaruoalle? Miten vegaaniruoka määritellään? On hyvin eri asia syödä raakapainotteista vegaaniruokaa vielä superfoodeilla höystettynä kuin perinteistä keitettyä soija-vehnä-leipä-(jopa karkki) ruokaa. Jokaisen tulisi siis miettiä OMALLA KOHDALLAAN asiaa, ei sokeasti ajatella, että kun olen vegaani niin tarvitsen kalsiumia, rautaa jne. Kannustan ihmisiä opettelemaan ja ajattelemaan hieman itse, kuin sokeana uskomaan auktoritteetteja, koska kenenkään ruokavalio ja keho ei voi toimia samalla tavalla ja saada täysin samanlaista ravintoa.

  Ja lisävitamiineissa se laatu! Apteekkitavara ei ole välttämättä parasta.

  Heini: Sehän se onkin, kun ympäristö, missä elämme on nykyään kaikkea muuta kuin luonnollista. Maaperän ravinteet huomioiden jne. Olen kirjoittanut aiemmin B12:sta ja voi olla että sitä ei välttämättä tarvitse (kun sitä ei ennenkään ole erikseen tarvittu, mutta nyt kun kaikki on niin steriiliä niin eri juttu...) Koska tutkimukset ovat vasta kovin lyhytaikaisia, niin varman päälle olisi hyvä ottaa, vaikka kuinka suosisi luonnonmukaisuutta. Mutta tässäkin, jokainen tehkööt omat valintansa.

  Jos kasvisruokavaliosta ei saa tarvittavaa b12, niin lihasta saa sitten hyödyn lisäksi mielestäni myös haittaa. Tässä on kyse siitä, kumpi on pienempi paha, tai kumman valitsetm, it's up to you.

  VastaaPoista
 8. muistanko oikeini että levän pitäisi olla tuoretta jotta siitä imeytyy se b12-vitamiini?

  VastaaPoista
 9. Kyllä. Ei kannata luottaa siihen ja Suomesta ei edes saa tuoretta levää.

  VastaaPoista
 10. Entäs joulukinkku luomuna ja villisiasta? Onhan se sentään niin perisuomalainen perinne, että tuskin ainakaan vanhempi sukupolvi haluaa joulukinkusta luopua. Monet nuoremmat kylläkin varmasti ovat jo luopuneet. Itse en ole varmaan pariin vuosikymmeneen sitä kuitenkaan syönyt, ja aina löytyy mullekin joulupöydästä syömistä. Kasviksistahan ne kaikki laatikot, rosollit sun muut on tehty. Terriinejä, lohta jne. löytyy myös.

  Vegaaniliitto ainakin joskus julkaisi (finno)vegaanisia jouluherkkuja ja raakailijatkin saa ihan varmasti loihdittua vaikka mitä (joulu)herkkuja soveltaen perinteisiä reseptejä ja luomalla uusia!

  Mitä oliiveita muuten kannattaisi syödä?

  VastaaPoista
 11. Nykyruokavalio sisältää lähtökohtaisesti O6-ryhmää valtavasti liikaa suhteessa O3-rasvoihin. Paljon on myös väliä puhutaanko O3:sista kasvikunnan prekursorista alfalinoleiinihaposta ALA:sta vaiko vain eläinkunnasta saatavasta EPA/DHA/DPA-akselista.

  Tutkijat puhuvat siksi EPA/AA suhteesta, koska seerumin arakidonihapon ja eikosapentaanihapon suhde on kovempi korreloija hyvin asioiden kanssa kuin pelkkä O3/O6 -saannin mittaaminen. ALA:sta muodostuu hyvin vähän EPA:aa, mikä viittaa siihen että ihminen on lihansyöjä, erityisesti vesistöistä löytyneiden yksilöiden.

  Kaikkien aikojen menestyksellisin ravitsemustieteellinen interventiotutkimus Lyon trial muutti aiempiin vähemmän menestyksekkäisiin tutkimuksiin verraten olennaisesti vain yhtä faktoria: O6-rasvojen osuutta ravinnon kaloreista. Vähennys sydänkohtauksissa oli 77 % ja kokonaiskuolemissa 70 %!!!

  Toinen Kanadassa "laajin maailmassa tähän asti" tehty tutkimus (The American Dietetic Association and the Dietician of Canada) osoitti että vegaanit olivat taipuvaisempia sydänkohtauksiin, diabetekseen, tiettyihin syöpätyyppeihin ja lihavuuteen kuin lihansyöjät. Kolesterolin ja eläinperäisen tyydyttyneen rasvan saanti todettiin syyksi. Matala kole assosioitui infektioriskiin, siis riskiin kuolla infektioihin.

  Lakto-ovo linja olisi jo vegaaniutta parempi idea. Siinä saisi jo homeopaattisia määriä elintärkeää kolesterolia.

  Mutta Juhani Tammisen sanoin "Tervehdin ilolla" tässä rajallisessa maailmassa tapahtuvaa vaaaehtoista luopumista kilpailla resursseista - näin meille muille jää enemmän (sitä tyydyttynyttä rasvaa erityisesti hyvillä EPA/DHA ja EPA/AA-suhteilla), kunnes informaation ja vapaakaupan leviäminen ovat lisänneet varallisuutta tiputtaen väestönkasvun ja hoitaneet samalla demokraattiset hallitukset valvomaan resurssien kestävyyttä.

  teidän, Mihail P

  VastaaPoista
 12. Miksi maapähkinä on huono vaihtoehto? Tiedän, että monille se onkin, mutta D'Adamo esimerkiksi suosittelee sitä juuri A-tyypille (sekä AB-tyypille, mutta ei esim. O/B-tyypille).

  VastaaPoista
 13. kte: Luomukinkku aina parempi. Ja oikeastaan ihan kelpo vaihtoehto, jotta luomua tulee ostettua. Mutta vaihtoehtoja on kymmeniä, siitä ei ole kiinni:) Täällä on vaan se "kinkusta en luovu" - mentaliteetti

  Mihail P: Kommentoin vaan, että jokaisen ruokavalio on yksilöllinen ja on olemassa hyvinkin terveitä vegaaneja ja hyvinkin sairaita sekasyöjiä ja päinvastoin. Kokonaisuus ratkaisee.

  Tuomo: No maapähkinä ei mielestäni ole suositeltavin, koska se on aika happamoittava. Kyllä se pienissä määrin varmaankin menee, mutta parempia muut. En ole tutustunut tarkemmin tuohon dieettiin, mutta uskon, että voi sopia paremmin toisille kuin toisille.

  Tästä tulikin mieleen eilinen keskustelu asiakkaani kanssa. Hän myös ihmetteli nykyisiä yleistäviä ravitsemussuosituksia ja sitä, että esim. pähkinöitä suositellaan yleisesti kaikille, koska niitä pidetään terveellisiä. Sen sijaan Auyrveda, joka huomio myös ruoan terveellisyyden lisäksi myös yksilön rakenteen ja sisäiset tekijät ei todellakaan suosittele pähkinöitä kaikille, oli ne sitten kuinka terveellisiä vaan.

  Mielestäni suurin ongelma näissä nykyisissä "virallisissa" ravitsemussuosituksissa on niiden yleistettävyys: Kaikki vegaanit ovat samanlaisia, kaikille sopii maustamaton jogurtti, pähkinät ja kana jne. Ootetaan muutama vuosi, niin asiasta puhutaan julkisesti takuulla enemmän. Sitä odotellessa lukekaa ainakin blogiani:)

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...