Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

3.10.2009

Elävä ravinto

Paljon käydään keskustelua elävän/raakaravinnon hyödyistä ja tieteellisen maailmankuvan omaavia hieman skeptisemmin asioihin suhtautuvia riittää myös tämän asian suhteen. Onko raakaravinnossa olennaista siis siinä säilyvät entsyymit? Näissä kirjoituksissa avaan aihetta toiselta kantilta ja päädyin kirjoittamaan aiheesta yllättäen täysin sattumalta avattuani jälleen nämä arvokkaan paikan hyllyssäni saaneet kirjat.

Elävän ravinnon elämäntavan kannattajat uskovat ihmisen kehon ja mielen olevan osana yhteistä kosmista energiaa, jonka esteetön virtaaminen kehossa on hyvinvoinnin ja henkisen kehittymisen ehdoton edellytys. Ihmisen oma aktiivinen liikkuminen ja manipulaatio eli toisen henkilön aikaansaama kehon kudosten vapauttaminen ja rentouttaminen edistävät hapen saantia ja muiden ravinteiden kuljetusta, laukaisevat jännityksiä ja poistavat esteitä kosmisen energian virtaamisen tieltä.

Joustava, vapaaksi avautunut keho mahdollistaa myös henkisen avautumisen ja vapautumisen. Jännittynyt, estoinen ja negatiivinen mieli ei kykene luovaan toimintaan, joka on henkisen kehittymisen yksi tärkein ilmenemismuoto. Pelko on ihmisen pahin vihollinen ja selvitettyään itselleen pelkojensa syyt, ihminen voi harjaannuttaa itsensä niistä eroon kohtaamalla pelkoa aiheuttavia tilanteita. Jos ihminen pystyy vakuuttautumaan kaikkinaisesta luomuskyvystään, häviää pelko itsestään.

Ihmisen sielu ei väsy, mutta lähempänä fyysisyyttä oleva mieli sen sijaan saattaa tuntea fyysisen väsymyksen heijastumana apeutta, tuskaa, murhetta, vihaa ja muita negatiivisia tunteita. Elimistö, keho, johon ihmisen olemus on sijoittunut, on fyysisten lakien alainen. Se toimii rakenteensa edellyttämällä tavalla, johon kuuluu ajoittainen toimintojen vähentäminen, jotta tietyt toiminnot voisivat tehostua. Esim. paasto on ruoansulatuselimistön lepoa, jossa tarkoituksena on suunnata energiaa kehoa puhdistavien elinten käyttöön. Toimintarytmien vaihtelua varten ihmisellä on ominainen vuorokausirytmi, mikä edellyttää lepoa yöaikaan, jolloin energiaa antavat aurinko ja valo eivät ole käytettävissä.

Myös ihmisen fyysisellä olemuksella on edellytykset sen toimintojen maksimoimiseen. Ihmiselimistö ei esim. kestä liian kylmää tai liian kuumaa. Myös se muoto, missä elimistö saa ravintoaineet käyttöönsä, on määriteltävissä. Ihmisen ei uskota kykenevän ottamaan ravintoaineita ennen kuin kasvit ovat muuttaneet ne ihmiselle sopivaan muotoon. Kaikki mikä on ruokaa, ei ole ravintoa. Ihminen saa ravintoa, eli energiaa myös puhtaan ilman energiasta. Tällä energialla on monia nimiä: praana, orgon, bioenergia, chi ja ki. Elävät vihreät kasvit sitovat sitä itseensä yhteyttämisprosessissa ja välittävät muille eläville olennoille.

Ruoan energiaa välittäviä aineita sanotaan ravinnoksi ja ravintoaineiksi ja samoista raaka-aineista valmistettu ruoka sisältää eri määriä ihmisen käyttöön sopivaa ravintoa valmistustavan mukaan. Kuumentaminen on yksi monista ravintoaineita tuhoavista ja muuttavista menetelmistä. Alkoholiin, kahviin, tupakkaan, makeisiin, suolaisiin tai voimakkaasti maustettuihin ruokaan tottuneen on vaikea uskoa, että nämä hänen niin henkistä kuin fyysistäkin terveyttään rappeuttavat ominaisuudet johtuvat hänen elimistössään vallitsevasta tasapainottomuudesta ja puutostilasta. Ruokatottumusten muuttamisen positiiviset seuraukset todistavat, miten makutottumukset muuttuvat puutostilojen korjaannuttua.

Elävässä ravinnossa energia on lähimpänä alkulähdettään, silä mikään välittäjäeliö ei ole verottanut niitä. Osa kasvin ottamasta energiasta kuluu sen kasvuun ja aineenvaihduntaan ja jos kasvi syödään ennen kuin se ohittaa versoasteen, säästyy suurin osa energiaa kasvin syöjälle. Välittäjäeliöt verottavat näitä energioita ja esim. eläimen lihaa syötäessä ne ovat jo huomattavasti vähentyneet. Kasveissa ei ole todettu olevan eläimille toisinaan kehittyviä negatiivisia aineita, joita kehittyy erityisesti luonnottomissa olosuhteissa kasvatetuille teuraseläimille. Ihminen voi heikentää myös kasvien energioita huonontamalla maaperä ryöstöviljelyllä tai yksipuolisella lannoituksella. Elävänä ravintona pidetään ainoastaan tasapainoisessa, elävässä maassa kasvaneita kasveja (luomu).

Elävä ravinto on ruokaa, joka ei sulamis- ja hyväksikäyttöprosessin aikana horjuta elimistön tasaapainoa riistämällä kehon omaa biokemiaa. Tällä perusteella voidaan eläväksi ravinnoksi määritellä kaikki kuumentamattomat, luonnonmukaisesti kasvatetut vihannekset, viljat, hedelmät, siemenet, pähkinät ja idut. Vain idut käytännössä elävät vielä silloinkin, kun ne syödään.

Ihmiskeho on elävä ja muuttuva kokonaisuus, jonka tulisi saada kuluttamansa energian täydennykseksi yhtä elävää ja samoin värähtelevää energiaa. Ravinto on todella tärkeä keino vaikuttaa värähtelytasoihin, joita toki voidaan nostaa myös henkisillä keinoilla, mutta siihen eivät monetkaan kykene. Korkeimmat värähtelytasot on mitattu vihreissä ruohoissa.

Ihmisen muuttuminen henkisesti ja fyysisesti on hidasta. Äkillinen ruokavalion muutos voi aiheuttaa voimakkaita fyysisiä ja psyykkisiä reaktioita, kuten fyysiset puhdistatumisreaktiot tai henkiset "irti maasta" - tunteet. Mielisairaudet ovat usein henkisten voimien hallitsemattomuutta.

Jos ihminen syö silloin, kun kehon oman viisaan säätelyjärjestelmän mukaan on muita tärkeämpiä toiminnan kohteita, kieltäytyy elimistö tuottamaan ruoansulatusnesteitä. Tällainen tilanne on mm. stressi, masennus tai väsymys. Tällöin olisi parempi vain juoda ruokansa. Elävän ravinnon uranuurtaja Ann Wigmore uskoo elävän ravinnon parantavan parantavan sairaudet eli saattavan elimistön maksimaaliseen toimintakuntoon ja korjaavan itse omat vaurionsa siksi, että siihten kuuluvat ruoka-aineet sisältävät elimistön uudistumiseen tarvittavia rakennusaineita luonnon valmiiksi tasapainottavassa muodossa.

Liikunta, syvään hengittäminen, myönteinen ajattelu ja asennoituminen sekä elävän/raakaravinnon syöminen avaavat ihmisissä kanavia, joiden kautta hän kykenee ottamaan itseensä käyttöenergiaa myös muista lähteistä. Näitä ovat mm. ilma, puhdas vesi, auringonvalo, kosminen säteily ja värit. Mitä tukkeutuneempi elimistö, mitä pahemmin se kärsii puutostiloista ja tasapainottomuudesta, sitä vaikeampaa on energian vastaanottaminen ja hyödyntäminen.

Lähde: Ritva Alku / Ann Wigmore
Terveen elämän salaisuudet

Bioenergiaa käsittelevä teksti myös tulossa kohta...

23 kommenttia:

 1. Olipa hyvä postaus. Pitää tääkin lukea vielä kertaalleen läpi :) Jälleen kerran unelmoin, että voi kun joskus olis oikeesti mahdollisuus toteuttaa elävän ravinnon oppeja.. (ei, sitä mahdollisutta ei ihan just ole, ei..). Tällä viikolla on kyllä keho huutanut pari kertaa raakakasviksia, mutta sitten tänään - piiitkästä aikaa - se huusi myös suklaata, ja kun sorruin ottamaan yhden palan, niin otin enemmänkin. Eikä se ollut mitään raakasuklaata, vaan ihan ehtaa oikeaa Fazerin sinistä, jota meille oli ilmaantunut 4 pakettia á 1 euro..

  VastaaPoista
 2. Olisi mielenkiintoista kuulla miten ihmeessä ihminen, raakaravinnolla tai ilman, kykenisi hyödyntämään auringonvaloa energiaksi?

  Ihmissolut käyttävät energiaksi adenosiinitrifosfaattia (ATP), jota kykenemme muodostamaan soluhengityksessä glukoosista ja esimerkiksi rasvahapoista ja aminohapoista. Kasvit puolestaan kloroplasteissaan yhteyttävät, eli luovat glukoosia hiilidioksidista ja vedestä auringonvalon säteilyenergian avulla. Me emme kuitenkaan itse kykene syntetisoimaan glukoosia, sillä meillä ei ole klorofylliä sisältäviä viherhiukkasia (edellytys fotosynteesille). Tämä on ihan tieteellinen fakta. Meidän solumme eivät voi käyttää muuta energiaksi kuin ATP-molekyylejä, ja niitä ei ihmiskehossa synny pelkästä vedestä tai auringonvalosta.

  Raakaravinnossa on paljon terveydelle edullisia puolia, ja on hyvä että kirjoitat niistä. Joissakin postauksissa asia on kuitenkin niin virheellistä (tai liian vähän perusteltua), että siitä saattaa olla haittaa hieman tietämättömämmälle lukijalle. Uskoa toki saa mitä haluaa, mutta siksi olisikin ehkä hyvä käsitellä asioita useammalta kannalta kuin pelkästään yhdestä lähteestä.

  Kalapostauksestakin sai sellaisen käsityksen, että kaikki villinä kalastettu kala on tukehdutettu kuoliaaksi isoilla kalastuslaivoilla. Tämä ei kuitenkaan läheskään aina pidä paikkaansa, sillä se pilaisi kalan maun. Hyvälaatuisessa kalassa tätä vaaraa ei ole.

  Minusta on silti hienoa, että olet saanut levitettyä terveellisemmän ja myrkyttömän elämän sanomaa eteenpäin. Tämäkin kommentti on lähinnä tarkoitettu rakentavaksi kritiikiksi.

  VastaaPoista
 3. Alethia: Kiitos asiantuntevasta kritiikistäsi. Kirjoittamasi seikka on varmasti tieteellisesti totta ja on hyvä, että lukijoillani on erilaisia mielipiteitä ja näkökulmia asioihin.

  Haluan tuoda esille asioita, mistä olen itse alkanut kiinnostumaan kokemuksen myötä. Monella alkavat aistimukset muuttumaan ja parantumaan ravinnon puhdistamisen kautta. Voi alkaa esiintymään "tuntemuksia", että täällä on jotain muutakin, päivä päivältä yhä enemmän.

  Voisin tietysti pitää skeptisemmät lukijani tyytyväisinä kirjoittamalla pelkistä raakaravintoresepteistä jne. faktapohjaisista seikoista. Uskon kuitenkin, että ihminen on pohjimmiltaan utelias ja haluaa tietää enemmän ja sitä kertoo mm. lisääntynyt kiinnostunut Ayurvedaan, ikivanhaan terveysoppiin. Jos ihmiset saavat apua ja kokeilevat asioita (mistä ei varmastikaan haittaakaan ole), on se mielestäni parempi kuin se, että heillä on pelkkää faktaa, jota on vaikea soveltaa käytännössä.

  Tämä ei tarkoita, että väheksyisin tiedettä, mutta oma mielipiteeni on se, että jo lähitulevaisuudessa selviää paljon uutta tietoa ihmisen monimutkaisesta olemuksesta. On ikävää, että meillä täällä länsimaissa (tai erit. Suomessa) on niin tiukasti vastakkainasettelu tieteen ja vaihtoehtolääketieteen kanssa.

  Energia ja sen hyödyntäminen ei mielestäni ole mikään yksioikoinen seikka. Tuo kirjoittamani "käyttöenergia" viittaa sen käsittämiseen elinvoimana, hieman kokonaisvaltaisemmin. En siis tarkoita, että ihminen välttämättä pystyy suoraan muuttamaan auringonvaloa energiaksi, vaan elävien kasvien kautta. Sitten kun aistimukset paranevat, voi tätä elinvoimaa "täydentää" muualtakin kuin ravinnosta.

  Kirjoitan siis asioita, mitä itse voin allekirjoittaa kokemukseni kautta, ja niistä ei ainakan ole haittaa kenellekään (päinvastoin luulisin). Mielestäni lähteiden määrä ei perustele tiedon oikeellisuutta. Lukija voi itse miettiä "uskoako vai ei", ainakin annan yhden näkökulman aiheeseen.

  Mielestäni tietoa pitää olla ihmisten saatavilla monipuolisesti, joten asiallinen kritiikki on tervetullutta!

  VastaaPoista
 4. Tulin pitkästä aikaa vierailemaan blogissasi. Muistin tämän olevan suhteellisen asiallinen ja faktaan perustuva, siksi hämmennyinkin kovasti huomatessani sen muuttuneen tällaiseen suuntaan. Aikaisemminkin kirjoituksissasi ärsytti hehkutus, kritiikittömyys ja tietyissä tapauksissa jopa puutteelliset tai väärät faktat/lähteet. Tämä oli kuitenkin vielä siedettävissä, sillä suurin osa teksteistäsi käsitteli ihan asiaa ja oli mielenkiintoisia. Nyt on aivan kuin kirjoittaisit jostain ihme kultista, "syö tätä ruohoa ja alat saada energiaa ilmasta ja väreistä..."

  Noh, ei vakuuta minua tällainen, ja harmittaa blogin nykyinen linjaus/tyyli. Oma blogisihan tämä on, ja toki saat kirjoittaa juuri niistä asioista juuri siihen tyyliin kuin haluat.

  VastaaPoista
 5. tuohon aurinkoenergiaan liittyen sanoisin, että onhan ainakin kvantitatiivisin menetelmin todistettu, kuin aurinko antaa ihmisille energiaa ja elinvoimaa. (sairaalassa ikkunattomassa huoneessa olevat vanhukset vs. vanhukset, joilla ikkuna, luonnonvalo ja maisema).
  Saman efektin meistä lähes jokainen huomaa keväisin.
  Myös esimerkiksi tuo värien käytön vaikutus elämänlaatuun ja mielialaan on todistettu, samalla lailla kuin auringonvalon.

  Ei tämä tietenkään ole samaa konkreettista energiaa kuin soluissamme muodostuva ATP, mutta jos ja kun se vaikuttaa yhtä konkreettisesti elämänlaatuun ja myös pituuteen, niin miksi sitä ei otettaisi yhtä lailla todesta?
  En usko että Heidin jutussa edes tarkoitettiin konkreettisti värien tai auringon säteilyn kemiallista muuttamista energiaksi.


  Samaa mieltä kuin Heidi, että on surullista kuinka ihmiset ovat niin "tieteen orjia" nykypäivänä, että kaikki mitä ei ole (vielä) tieteellisesti todistettu, tuomitaan huuhaaksi. ja vielä pahempi, tieteellinenkään todistaminen ei riitä, jos viralliset ravintosuositukset tms. sanovat muuta.

  VastaaPoista
 6. Karoliina ja Heidi, uskon itsekin että aurinko (siinä missä mieluisat pirteät värit) voi hyvinkin piristää ja sitä kautta energisoida. Käsitin vain tuon käyttöenergia-termin ja asiayhteyden kautta, että kohta ollaan korvaamassa aterioita auringonotolla! :) Mutta kiitos Heidi kun täsmensit tuon asian, sitähän kommentillani toivoin. Mukavaa kun ihmiset uskaltaa jakaa erilaisia näkemyksiään ja asioista käydä antoisia keskusteluja.

  Tietenkään kaikki mikä ei ole tieteellisesti todistettu ei suoraan ole huuhaata. Mutta joissain asioissa ei kannata turhaan riskeerata, esim vaikka joskus osoittautuisikin että terve raakaileva vegaani voi itse tuottaa tarvitsemansa määrän B12-vitamiinia ei nykytiedolla näin ole ja sen takia tablettejen välttämisellä on tuhoisia vaikutuksia. Sitten taas toisaalta, jos uskoisimme valtion suosituksia ruisleivästä ja maidon litkimisestä, vahingoittaisimme itseämme myös. Nykypäivänä on siis entistäkin tärkeämpää että jokainen seurailee useita lähteitä ja kriittisesti päättää itse mihin uskoo.

  VastaaPoista
 7. Anonyymi: Harmi. Blogini teema on matka ja muutos ja siinä voi olla mukana seuraamassa tai sitten ei. Olen varma, että teemat tulevat muuttumaan ja toivonkin sitä. Jatkuvasti elämästä löytyy uusia ja mielenkiintoisia asioita ja kerron niistä, mikä minua kiinnostaa juuri nyt.

  Karoliina ja Aleteia: Kyllä juurikin näin. Tuosta B12:sta vielä, että tosiaan annoin kirjoittamassani jutussani myös siihen erilaisia näkökulmia tarjolle, enkä mitään yhtä ainoaa totuutta. Voi olla, että lisävalmiste on tarpeen. Voi olla, että sen käyttämisellä on sivuvaikutuksia. Imeytyminen jne. Suosittelin lopulta laadukkaan lisävalmisteen käyttämmistä varman päälle, sekä tietty muidenkin asioiden huomioimista. Jos asiasta on niin vähän tutkimusta ja kokemusta niin ei kai voi tietää mikä pidemmän päälle on täysin varmaa. En kuitenkaan voi sanoa että "käytä ehdottomasti" - koska en halua ottaa niin isoa vastuuta itselleni.

  VastaaPoista
 8. Minulta on mennyt ohi tuo B12 keskustelu. Levissähän on tuota B12-vitamiinia, mutta onko sitä sitten niin vähän ettei muutamaa lusikallista levätiivisteitä syömällä päivässä voi saada sitä tarpeeksi?

  VastaaPoista
 9. Tuoreesta nori levästä pitäisi sitä saada B12:sta, mutta se on aina kuivattua Suomessa, joten en luottaisi siihen. Samoin muut kasvisperäiset lähteet ovat epämääräisiä. Voi toki olla, että sitä saakin levistä, tyrnistä jne. ja onhan niitä hyvä ottaa myös muiden hyvien ravinteiden takia. Tässä tosiaan tuo B12 kirjoitukseni http://quinoaa.blogspot.com/2009/08/b12-aiheuttaa-hieman-paanvaivaa_28.html, mikä on herättänyt närää joissakin. Itselläni on hyvälaatuinen pilleri siihen, josta täällä jossain yhteydessä kerroinkin.

  VastaaPoista
 10. Hyvät ihmiset.

  Ottakaa edes se B12 valmiste purkista, jos ette suostu eläinkunnan tuotteita syömään. Vauriot elimistössä ovat PERUUTTAMATTOMIA.

  Itse pidän vegaaniruokavaliota täysin elimistölle riittämättömänä. Mikään Homo Sapiens -alkuperäiskansa ei ole koskaan elänyt pelkillä kasvikunnan tuotteilla. Miksi muuten totally raakaruokailijat karsastavat jopa munia? Voihan niitäkin raakana vetää.

  Niin, ja mikä estää syömästä raakaa elävää eläintä. Rohkeasti vain kastematoa, koppakuoriaista, muurahaista jne. naamariin. Todellista raw-meininkiä.

  T. Mika

  VastaaPoista
 11. Paljon törmää myös siihen, että vaikka munaa ja maitotuotteita käyttäisikin, voi silti B12-lisää vakavasti harkita. Intiassahan on kyllä ollut vegaaneita, jotka ovat tulleet ruuallaan toimeen ilman B12-puutetta, mutta johtuu varmasti hyvin erilaisesta hygieniasta... nimittäin luin netistä (päättäkää itse, uskotteko - minusta kuulosti ainakin uskottavalta), että kun jotkut intialaiset vegaanit muuttivat Britanniaan niin jo alkoi B12-puutostiloja näkymään, kun hygienia oli paremmalla tolalla.

  Mutta hei, haluatteko te oikeesti kaikkia mahdollisia loisia elimistöönne? Todennäköisesti meidän on aika hankala elää ilman ainuttakaan loista, mutta raa'an kalan syönnistä voi yhä tänä päivänä saada lapamatotartunnan, noin yhden esimerkin antaakseni. Siksi emäsvoittoinen ja muutenkin terveellinen ruokavalio on hyväksi, niin loiset eivät viihdy elimistössä aivan niin hyvin.

  VastaaPoista
 12. Eräs hyvä jenkkiläinen ystävättäreni, joka on jo vuosia syönyt pääosin raw foodia, syö kyllä eläinkunnan tuotteita: raa'asta maidosta tehtyä juustoa, raakoja munia, raakaa kalaa.

  Jenkeissä käytetään termiä "raw food vegan", jos eläinkunnan tuotteet puuttuvat kokonaan.

  Raakaravintosuuntauksia on useita ja Suomessahan on ollut lähinnä tämä Ann Wigmoren elävä ravinto suuntaus, joka siis on vegaaninen ja johon kuuluu just semmoset vehnänorasmehut, uudistavat juomat, idätys ja kuivattamalla tehdyst siemenleivä yms.

  Nyt on sitten tullut nämä superfood-villitykset raakasuklaineen ja gojimarjoineen. Riippuu aina siitä, mikä villitys milloinkin on muodissa =)

  B12-vitamiinista sen verran, että merilevää ei voi käyttää B12-vitamiinin lähteenä, koska missään kasviperäisessä ruoassakyseinen vitamiini ei ole sellaisessa muodossa, että ihmisen elimistö pystyisi sitä käyttämään.

  Vegaanina kannattaa siis suosiolla ottaa ne lisät purkista, vaikka tuntuisikin luonnottomalta ottaa lisäravinteita. Oman terveyden pitäisi olla tärkeämpi asia kuin se, onko joku "luonnollista" tai ei -- harva asia nykymaailmassa on.

  Vegaaniliitosta saa asiallista ja tärkeää tietoa ruokavalion suunnittelusta ja siitä, mitä kaikkea täytyy ottaa huomioon jos ryhtyy vegaaniksi: www.vegaaniliitto.fi

  B12-vitamiiniarvoja kannattaa käydä tutkimassa myös välillä lääkärissä verikokeella. Ihan vaan ikävien yllätysten välttämiseksi...

  VastaaPoista
 13. Siskoni kertoi ystävästään, joka tarkoituksellisesti on elänyt vegaanina, ilman b12-lisää, ja käynyt säännöllisesti mittauttamassa arvoja. puutosta ei ole koskaan ollut. eli jostain on sitten kuitenkin tuota saanut.

  itse olen syönyt apteekista saatavaa lisää, jossa varmaan apuaineina ikävästi kaikkea muutakin. annostus 1 mg, eli tosi reilu annostus siihen mikä päivittäinen tarve on, onko se siis sitten hyväksi vai pahaksi?

  VastaaPoista
 14. Mäki kyllä ihan varmuuden varmuuden vuoksi otan tuon b12-lisän, vegaani kun olen. Mietin vain, että mikähän niistä b12-lisistä olisi paras, siis sisältäisi mahdollisimman vähän mitään lisäaineita ja muuta turhaa?

  - Mari

  VastaaPoista
 15. Mulle suositeltiin tätä ja sitä oon nyt käyttänyt n.kk ajan http://www.globalhealingcenter.com/methylcobalamin-sublingual-b12.php

  VastaaPoista
 16. Upeaa tekstiä. - Oivallista alkaneen viikon jatkoa niin henkiselle kuin fyysisellekin puolellesi.

  VastaaPoista
 17. Tämä oli kiinnostava juttu. Oli luettava ihan kokonaan kommentteja myöten. Tuli mieleen, kun jossain aiemmassa merkinnässä mainitsit astrologian ja ayurvedan yhteyden toisiinsa, että monet näistä (ns. vaihtoehtoisista) terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä jutuista linkittyvät jotenkin aina myös keskenään. Ja onhan se nyt loppujen lopuksi aivan loogista - ja todistaa, että jotain perää vanhoissa viisauksissa on pakko olla.

  Oon itsekin huomannut tässä muutaman vuoden kehityksen itselläni, kun ensin muutti kotoa, aloitti säännöllisemmän kunto(sale)ilun, hurahdin jossain vaiheessa aivan hulluna, taisin hankkia itselleni syömishäiriönkin sen seurauksena - se ei ollut kivaa, mutta toisaalta erittäin opettavaista jälkikäteen ajateltuna. Matkan varrella on tarttunut mukaan kaikenlaisia pikkuvinkkejä matkalle kohti kokonaisvaltaisesti terveempää elämää, ja kiinnostus kasvaa koko ajan. Muutama vuosi sitten käytyä astangajoogan kurssia en jatkanut (koska en ollut valmis maksamaan seuraavia kurssimaksuja), mutta siitäkin oli hyötyä - erityisesti hengitystekniikan kannalta - rupesi nimittäin intialaisperäiset viisaudet kiinnostamaan enemmän. Voipi olla, että täytyy ensi kerralla kirjastossa käydessä lainata joku Ayurvedaan tutustuttava opus. Sulla varmaan on hyviä vinkkejä? (Jos olet jossain aiemmin maininnut, se on valitettavasti mennyt multa vähän ohi. Ehkä pitäis selata noita merkintöjen tunnisteita...) Paikallisesta kirjakaupastakin kyllä tuntui kiitettävästi nyt löytyvän aiheeseen liittyviä kirjoja - mutta budjetti tällä hetkellä ei oikein salli niiden ostamista...

  VastaaPoista
 18. Jatketaan nyt vielä tätä b12 -keskustelua, vaikkei se tänne täysin kuulukaan. Kuinka paljon sitä sitten pitää syödä? Riittääkö, jos syö kerran viikossa kalaa vai pitääkö syödä punaista lihaa ja kuinka usein?

  Itse olen semisti vegaani, elikkäs käytän maitotuotteita / lihaa ehkä kerran viikossa.

  VastaaPoista
 19. Kiitos palautteista.

  m.e: Suosittelen ehdottomasti perehtymään "itämaisiin viisauksiin". Kyllä, ne kaikki liittyvät toisiinsa ja kaikki tähtäävät kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja elämän syvällisempään ymmärtämiseen. Joogaus on kyllä erittäin suositeltavaa, onhan se Ayrvedan "harjoittelumuoto". Monet alkavat ensin joogaamaan miettimättä muita elintapojaan, kun ensin olisi hyvä perehtyä hieman Ayurvedaan ja sitten vasta viedä sitä käytäntöön. Kirjoista esim. "Ayurvedaa naisille" (Robert Svoboda) on aloittelijalle ihan hyvä.

  Lepantti: Se on niin monimutkainen asia se vitamiinin imetytyminen kun siinä vaikuttaa koko suoliston kunto ja monilla sekasyöjilläkin on puutostiloja. Sanoisin, että jos syöt kasvispainotteisesti laadukas lisävalmiste ei varmaankaan olisi pahitteeksi?

  VastaaPoista
 20. Äh, vähän ahdistavaa kun ei voi tietää, että mikä olisi sopiva määrä syödä lisänä tuota b12:ta. toiset pelottelee puutoksen kamaluudella, ja toisaalta taas kerrotaan kuinka on yliannostuksen vaara!

  VastaaPoista
 21. Kiitos, Heidi, vastauksesta! Tuo Svobodan kirja taisi olla juurikin se, jonka sieltä kirjakaupasta bongasin. Ehkäpä suuntaan hakemaan sitä kirjastostakin :)

  Huomasin, että avasit vihdoin yrityksesi kotisivut. Näyttävät erittäin vakuuttavilta ja hiotuilta - kiinnostavaa asiaakin paljon! Luin johdannot ynnä muut samantien, ja vähän aloitin noita juttuja ayurvedastakin lukemaan - vaikka tällä hetkellä mun pitäisi oikeastaan keskittyä oman alani opiskeluun (ts. olla kääntämässä erästä artikkelinpätkää) :)

  On muuten hienoa, että ihmiset täälläkin päin maailmaa alkavat ymmärtää itsensä kuuntelemisen päälle. On niin monia eri teitä löytää Totuus - oma henkilökohtainen tai universaali, en tiedä, ehkä ne ovat syvimmältä olemukseltaan todella samoja - ja Ennen Kaikkea oma henkinen hyvinvointi, jonka uskon olevan kiinni fyysisestäkin hyvinvoinnista, kuten olet täälläkin kirjoittanut. Liikaa pahoinvointia tässä yhteiskunnassa. Oma pyrkimykseni on ollut päästä siitä pahasta pois. Upeaa, että inhimillisemmät elämänfilosofiat rupeavat yhä laajempaa yleisöä kiinnostamaan. Kehityshän on ollut tähän suuntaan jo vuosikymmeniä, viimeistään, kun hipit rupesivat vaeltamaan Intiaan. :) Aalto leviää. Hienoa, että olet sitä täällä omalla panoksellasi levittämässä.

  P.S.
  Saanko huomauttaa tähän väliin ainoat lapsukset, jotka pistivät silmääni Minä-osaa lukiessa? Olen pahoillani, en voi sille mitään: tekstien syynääminen tulee automaattisena toimintona mulle, kun luen mitä tahansa tekstiä...

  "Toivon vieväni tietoutta eteenpäin ja saada ihmiset näkemään..." saada -> saavani ('Toivon' vaikuttaa myös jälkimmäisen verbin taivutukseen)

  "ravinne rikkaimmat" on yhdyssana

  Pääsivät varmaan vahingossa oikoluvusta läpi. :)

  VastaaPoista
 22. Ai niin, piti vielä kysymäni, että jatkatko blogin ylläpitämistä, vaikka sun kädet nyt ehkä täyttyykin tuon ayurveda-yrityksen kanssa?

  VastaaPoista
 23. Kiitos m.e, äidinkieli ei todellakaan ole vahvuuteni, mutta näin sitä voi oppia:)

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...