Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

21.10.2009

David Lynch

Onneksi omassa blogissa voi kirjoittaa mistä vaan itseä kiinnostavasta, vaikka aihealue ei täysin blogin teemaa koskekaan. Tai sitten koskee. Tämä sävellys, niinkuin useat muut Lynchin leffoissa käytetyt ovat Angelo Badalamentin käsialaa. Sävellykset ovat tapahtuneet niin, että molemmat miehet istuvat pianon ääressä, Lynch puhuu ja Badalamenti muuttaa sanat säveliksi. Aika kiehtovaa.Olen jo pienestä pitäen ihaillut ja rakastanut David Lynchin elokuvia. Jo pienenä katselin innoissani Twin Peaksia ja ihmettelin, kun sen jälkeiset sarjat ja tv on ollut yhtä tyhjän kanssa. Viimeksi kesällä katselin jälleen kyseisen sarjan elokuvan (toinen kahdesta leffasta mitä olen koko vuonna katsonut). Myös elokuvat Mulholland Drive, Elefanttimies ja Lost Highway kuuluvat suosikkeihini. Lynchin tyyli tehdä elokuvia ei ole mikään perinteisin. Hän käyttää paljon intuitiota ja tilanteessa syntyviä ideoita ja sen kyllä lopputuloksesta huomaa.
Niin elokuvassa kuin elämässä kiehtoo itseäni eniten mystiikka, tunnelma, aistillisuus, epäselvyys ja epäjohdonmukaisuus. Kaikkea ei tarvitse selittää järjellä, koska niin monta kuin meitä ihmisiä onkaan, on yhtä monta näkemystä, selitystä ja kokemusta. Olen ihmetellyt, kuinka ihminen voi olla niin luova, että on voinut keksiä ja tehdä niin uskomatonta taidetta, kuin mitä Lynch on tehnyt. Luovuus on myös älykkyyttä, aivokapasiteetin käyttämistä normaalia suuremmilla tasoilla.

Luettuni (eli ahmien parissa tunnissa) Lynchin viime vuonna julkaiseman pienehkön teoksen, "Catching the Big Fish", kiitos urbaanin orangin suosituksen, en enää yhtään ihmettele asiaa. David Lynch siis on harjoittanut jo yli 30 vuotta Transsendenttistä meditaatiota, josta olen itsekin ollut jo pidempään kiinnostunut, mutta lähinnä kurssien hinta estää kiinnostusta lisääntymästä, vielä. Kuitenkin jo normaalimmalla meditaatiolla ja puhdistautumisella saavuttamani tuntemukset antavat osviittaa, mitä mielen avautumisen avulla voi saavuttaa. Uskon myös olevani erittäin luova ihminen ja olen varma, että minussa on piilevänä odottamassa vielä paljon potentiaaleja ehkä täysin eri asioihin, mitä tällä hetkellä teen. Aika näyttää mitä.

Kirjassa puhutaan yhtenäiskentästä, kvanttikentästä, jota itsekin olen jossain teksteissä sivunnut. Tiede saa jatkuvasti lisää todisteita asiasta ja samaa asiaa ovat ikivanhat, itämaiset (nimeltämainitsemattomat) filosofiat jo toitottaneet iät ja ajat. Meditointi on loistava keino saavuttaa tuota tietoisuutta, aivokapasiteettimme laajentamista. Haluaisitko saada kaiken potentiaalisi ja luovuutesi käyttöön? Äläkä väitä, että sinulla ei ole sitä, meillä kaikilla on.

Lynchin kirjan nimi viittaa tähän tietoisuuden valtamereen, jossa isoimmat kalat (=ideat) ovat syvimmissä vesissä. Jos pystyy laajentamaan tietoisuuttaan meditaation avulla, pääsee syvemmälle - ja saa isompia kaloja. Tässä muutamia lainauksia Lynchin kirjasta:

"Jos ihmisen tietoisuus on golfpallon kokoinen, niin hänen ymmärryksensä on golfpallon kokoinen, kun hän lukee kirjan; hänen huomiokykynsä on golpallon kokoinen, kun hän katsoo ulos ikkunasta, hänen valppautensa on golfpallon kokoinen, kun hän herää aamulla, hänen sisäinen valppautensa on golfpallon kokoinen, kun hän elää elämäänsä."

Entä jos tietoisuus olisi hieman isompi?

"Kun ihminen tekee musiikkia, hän käyttää tiettyä osaa aivoistaan, kun hän puhuu, hän käyttää toista osaa, kun hän laulaa, hän käyttää taas eri osaa, harrastaa matematiikkaa, taas toista osaa. Transsendoitaessa käytetään kaikkia aivojen osia"

"Meditaatio ei ole itsekästä. Siinä vahvistetaan itseä, jotta saa entistä enemmän aikaan, kun palaa maailmaan"


Lynch on perustanut lahjoituksiin perustuvan säätiön, joka kannustaa transsendenttisen meditointiin kouluissa ja joista on jo saatu älyttömän hyviä kokemuksia. Nämä tietoisuuteen pohjatut koulutukset kehittävät ihmisyksilön täyteen potentiaaliinsa. Oppilaat ovat omaksuneet päiviensä aikana enemmän tietoa, koska se on niin hauskaa. He ovat älykkäitä ja selvitytyvät normaalilapsia paremmin täällä epätäydellisessä maailmassa. Voi kuinka laittaisin lapseni tälläiseen kouluun

Ehkä se on enemmän kuin mahdollista tässä "sattumien uudessa maailmassa":

" Jos kuuntelee alkuperäistä ideaa - on sille uskollinen - ei voi kuin hämmästellä tapaa, jolla loppujen lopuksi sattumatkin ovat tosia"


"Menin kerran psykiatrille, kun olin huolissani asiasta, josta näytti tulevan toistuva kuvio elämässäni. Kysyin psykiatrilta päästyäni hänen huoneeseensa, että voisiko terapia jotenkin vahingoittaa luovuuttani ja terapeutin vastattua myöntäen kättelin ja lähdin"

Tässä hyvä esimerkki kaikille terapiaa miettiville. Ainakin itse olen hieman skeptinen psykiatrian tai ainakin mielialalääkkeiden suhteen. Haluatko olla normaali vai oma itsesi?

Kirjassa sivutaan monien muiden aiheiden lisäksi huumeiden käyttöä. Miksi käyttää hermojärjestelmiä laajentavia ja sivuvaikutuksia tuottavia huumeita, kun syvempiä kokemuksia on tarjolla luontaisesti. Kaikki nämä elämykset ovat ulottuvillamme! I so agree!!!

Loppuun pari legendaarista kohtausta.

Tämä kohtaus keksittiin sattumalta, "Bobia" näyttelevä henkilö oli alunperin vain avustaja, mutta Lynch keksii ideoita ja muuttaa käsikirjoitusta ideoiden putkahdettua.
Pelkäsin ennen yli kaiken kyseistä henkilöä, mutta nyt täytyy keksimällä keksiä erilaisia pelkoja. Älkää nähkö painajaisia:)

5 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista, kiitos tästä! Twin Peaks on yksi parhaista sarjoista ikinä, vaikka en siitä mitään tajunnutkaan. Todellakin harmittaa, ettei sitä jatkettu toista kautta tuonnemmas.

  VastaaPoista
 2. Tää Lynchin alkuspiikki oli joskus itellekin äärimmäisen päräytävä:
  http://www.youtube.com/watch?v=oePY_MH3mqk

  VastaaPoista
 3. Juu, Twin Peaksista ja Lynchistä voisin keskustella ikuisuuksiin...Tuossa speakissa olikin täysin sama lainaus kuin postissani:)

  VastaaPoista
 4. Olitko kuuntelemassa David Lynch:ä kun hän oli syksyllä 2007 (vai 2008) promoamassa uutta kirjaansa, promoamassa TM:ää, perustamassa koulua Helsinkiin (mitäköhän sillekin projektille kuuluu nykyään?), jne. Mukana oli fyysikko John Hagelin ja vastaavien koulujen johtajia Yhdysvalloista, messukeskuksessa järjesttiin silloin julkinen tilaisuus, jossa oli keskusteltiin kaikenlaisesta mielenkiintoisista asioista :)

  Lynch:n teokset kyllä mahtavia, Lost Highway oli portti elokuvien toisenlaiseen maailmaa, sittemmin Lynch:n materiaalia tullut ihasteltua huomattavia määriä :)

  VastaaPoista
 5. Mahtava postaus, miten mä oon tän onnistunu missaamaan!

  David Lynch - huhhuh, hieno mies. I'm a fan.

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...