Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

4.9.2009

Vihersmoothie -keskipitkä oppimäärä

Erilaiset smoothiet ovat maistuneet päivittäin jo lähes puolen vuoden ajan ja niiden teko sujuu jo aika rutiinilla. Viime aikoina olen lisännyt vihersmoothieeni aina myös ruokalusikallisen kookosöljyä, niin siitä on tullut vieläkin parempi, täyttävämpi ja terveellisempi. Kookosöljyhän ei lihota ja varastoidu rasvaksi, koska elimistö pystyy hyödyntämään sen täysin ja silti se tuo tarvittavaa täyteläisyyttä. Toisinaan syön smoothieta myös puuron muodossa, jolloin vain lisään vähemmän vettä ja enemmän siemeniä. Siemenet kannattaa liottaa yön yli (paitsi hampunsiemeniä ei tarvi), koska liotus poistaa entsyyminestäjiä ja siemenet alkavat "elämään" ja niistä tulee vielä ravintorikkaampia.

Olen oikeastaan vain kerran tehnyt ei niin hyvän -pirtelön, joskus keväällä, kun laitoin kokonaisen kesäkurpitsan ja jotain muuta siihen. Pääsääntönä on se, ettei vihanneksia ja hedelmiä kannata yhdistää, paitsi tietysti vihreitä lehtiä, jotka sopivat erinomaisesti lähes kaiken kanssa yhdistettynä. Joissain tapauksissa varsiosat voivat toimia, kuten nokkosessa ja sellerissä sekä ehdottomasti myös syötävät kukat.


Vihersmoothien perusainekset:


- Nippu vihreää, esim. muutama nokkonen, reilusti voikukanlehtiä, marjapuskanlehtiä, muutama iso salaatinlehti (paitsi jäävuorisalaatti), persiljaa, yrttejä jne.

- Siemeniä, kuten hampun, auringonkukan, seesamin tai kurpitsansiemenet. Mielellään myös yhdistettynä ja liotettuna.

- Hedelmiä ja/tai marjoja. Hedelmä tai useampi. Riippuen marjoista. Omenat ja päärynät ovat neutraaleja, samoin banaani. Yhdistele joko makeita ja puolimakeita tai puolimakeita ja happamia hedelmiä keskenään. Banaani sopii kaikkien kanssa. Meloni yksinään. Marjoissa sama yhdistelysääntö: Ei mielellään makeita ja happamia keskenään.

- 1 rkl kookosöljyä tai muitakin kylmäpuristettuja öljyjä maun mukaan (ei välttämätöntä, jos haluat kevyemmän)

- Jos smoothie kaipaa lisämakeutta, esim. 1 tl/rkl hunajaa tai agavea

- Halutessasi vielä lisää ravintoarvoa superfoodilla, kokeile macaa, spirulinaa jne. (Kookosöljy, hamppu ja mustikka voidaan jo laskea superiksi)

- Vettä riippuen haluamastasi koostumuksesta

Extrat:
- Suklaasmoothiessa lisää 1 rkl kaakaojauhetta, nibsejä tai papuja (mahdollisesti tällöin vain hedelmiä/marjoja, miksei molempiakin)
- Kokeile mausteita, kuten chiliä, korianteria, minttua, kanelia, kardemummaa (oma suosikki)
- Sitruuna tuo raikkautta, luomusitruunan voi laittaa kuorineen

Itse olen tykästynyt makeisiin smoothieihin, koska kehotyypilleni sopivat makeat hedelmät ja marjat. Appelsiini- sitruuna- ja punaherukat ovat jääneet siis käytännössä pois. Tässä parin viime aamun onnistunutta juomaa:

- Reilusti voikukanlehtiä
- Punaherukoita (vaikka siis harvemmin)
- Pieni granaattiomena (kokeile eksoottisempia hedelmiä!)
- Muutama kaakaopapu
- 1 rkl kookosöljyä
- reilu tl hunajaa
- hieman macaa
- erilaisia siemeniä reilusti
- vettä

- Muutama kaalinlehti
- 3 omenaa pihasta
- päärynä
- seesamin- ja hampunsiemeniä
- 1 rkl kookosöljyä
- vettä
Lisävinkit:
- Huuhtele blenderi heti kun olet kaatanut smoothien lasiin! Tiedät mitä tarkoitan...
- Blendaa smoothie kunnolla ja siltikin pureskele sitä juodessasi, jotta sulaisi vielä paremmin
- Smoothie on parasta tuoreena, mutta säilyy tarvittaessa pari päivää jääkaapissa
- Termospulloon otettuna se on kätevä eväs

Tästä ketjusta voi katsoa smoothieideni taivalta maaliskuusta tähän päivään. Videoitakin olisi hauska tehdä jos 1. Olisi se parempi blenderi, kuten Vitamix 2. Olisi kunnon kamera. On se vaan uskomaton ja yksinkertainen herkku ja samalla ihan mahtava ravintopakkaus! Vielä ei kyllästymisen merkkejä näy.

Tässä vielä pari herkumpaa smootieta ilman vihreitä. Klikkaa kuvaa, jos kaipaat reseptiä


Ps. Jos et vielä ole ostanut kookosöljyä tai alkavat varastot hupenemaan, vilkaiseppa tänne. Myös muita supereita tarjolla...

17 kommenttia:

  1. Terve, olet varmaan ennenkin kirjoittanut hampunsiementen käytöstä, mutta nyt tartuin tuohon, että niitä ei tarvitse liottaa. Ostin nimittäin pienen määrän kuorellisia siemeniä Ekolosta ja kauppias sanoi, että niitä on liottamattomina aika inhottava pureskella...

    Onko kuitenkin niin, että hampunsiementen liottaminen ei varsinaisesti haittaa siementen imeytyvyyttä? Ja kannattaako liotusvesi käyttää hyväksi?

    VastaaPoista
  2. Muistan vieläkin sen päivän, kun cocoviltä tuli eka paketti öljyä. Tunsin itseni tosi hihhulliksi ;) Vedin kookosöljyä, niin paljon, että enää en saata paljaaltaan suuhun laittaa ja haju tekee pahaa. Muuten tuota menee kyllä teessä, suklaassa jne.

    Siihen aikaan pelolteltiin vielä sillä, että saa laakin ja suonet tukkeutuu jos moista moskaa suuhun panee.
    T: Niina

    VastaaPoista
  3. Salaateista vielä... sanoit että salaatinlehdetkin käyvät PAITSI jäävuorisalaatti. Mikäs siitä tekee poikkeuksellisen?

    Kiitos mielenkiintoisesta blogista!

    VastaaPoista
  4. Kiitos kaali-ideasta! Enpä ole ajatellutkaan että se voisi toimia smoothiessa :) On vielä niin edullistakin.

    VastaaPoista
  5. Ihanan kuuloisia ohjeita! En malta odottaa että pääsen kokeilemaan. Olen murtunut kun onnistuin hajottamaan blenderini lasikannun! Aamusmoothiet kun ovat olleet ihanin aloitus päivään. On varaa ostaa uusi kannu vasta loppukuusta, samoin kun ruokaa ylipäänsä. Sitten alankin testaamaan näitä kaikkia ohjeita innoissani. Tuli mieleen että raa'an sipulin syöminen on kai vain täysin makuasia...? Rakastan sipulia, mutta raakana se ei uppoa millään, on jotenkin liian vahvaa ja maku jää suuhun moneksi päiväksi. Tykkäätkö itse vai saatko jotenkin muilla raaka-aineilla kevennettyä sipulin vahvaa makua?

    VastaaPoista
  6. Tuomo: En ainakaan itse ole huomannut hampunsiementen pureskelussa ongelmia...Liotusvedestä on vähän ristiriitaista tietoa. Pellavansiementen kanssa (leipää tehdessäni) siltä ainakaan ei voi välttyä. Yleensä olen huuhdellut siemenet seisoneella vedellä liotuksen jälkeen. Anybody?

    NIina: Kyllästymistä odotellessa. Itse rakastan kookosöljyä ja kookosta kaikessa yleensäkin.

    Anon: Jäävuorisalaatissa on torjunta-aineita ja erittäin köyhästi vitamiineja/mineraaleja vrt muihin.

    Aletheia: Kaali works, ihme kyllä!

    Sarona: Tykkään sipuleista kovasti raakanakin, ne vaan ei oo parhaita mun kehotyypille, koska pistäviä ja voimakkaita.

    VastaaPoista
  7. Saisinko muuten linkittää blogisi omaani? Samaa aihetta kun pyöritellään.

    VastaaPoista
  8. Tottakai, ja pitääkin perehtyä omaasi ehdottomasti!

    VastaaPoista
  9. Tässä tulikin paljon hyvää asiaa smoothieista. Mä rakastan niitä ja olen parin vuoden aikana päivittäin niitä nauttinut.Mutta kyllä mä tartten vihannestenkin joukkoon jotain makeeta,että saan sen alas. Mun yleisin smoothie viime aikoina on pinaatti+kurkku+inkivääri +omeena, ja jos sattuu olemaan minttua,niin sitäkin vielä joukkoon. Kookosöljyä en ole kyllä smoothiehin laittanut,mutta kaikkeen muuhun kylläkin. Mäkin haaveilen VitaMixistä(tosin KitchenAidini on ihan ok, mutta VitaMix on VitaMix,something else),mutta ne ovat täälläpäin niin sikakalliita.Saako niitä myös Suomesta ja paljonko maksaa?

    VastaaPoista
  10. Hei, miksi ei makeita ja happamia marjoja ym. samaan smoothieen? Minusta niiden yhdistelystä syntyy useimmiten parhaat makuelämykset. :)
    Mie tosin syön hedelmiä ja kasviksiakin samalla aterialla, enkä ole huomannut mitään... epämiellyttäviä seuraamuksia, joihin viitattiin aiemmassa postauksessa/keskustelussa.

    VastaaPoista
  11. Blogivideoita erilaisista ruoka-asioista! Mielestäni videot ovat hyvä tuki kirjoitetulle.. ja toisinpäin. Joo joo, siitä vaan videoita tekemään. Sun kamera on ihan tarpeeksi hyvä ja blenderillä kun onnistut iteselles tekemään asioita, niin se kelpaa muillekin. Siitä vaan videoita tekemään. Viidakkomiehenkin blogeissa on tosi paljon lisäarvoa, kun Olli jaksaa purkittaa aina välillä muutaman minuutin videoiks.

    VastaaPoista
  12. HeidiK: Elävän ravinnon ohjeissa sanotaan niin, tosin en vielä tarkkaa perustelua ole löytänyt. Luultavasti niiden erilaiset entsyymit ja toimiminen ruoansulatuksessa - jos on samankaltaisia aineita (ominaisuuksiltaan), on sulaminen helpompaa. Myös omiin tuntemuksiin kannattaa luottaa ja monet hedelmät voivat olla joko makeita/happamia riippuen niiden kypsyysasteesta jne, esim. ananas (muistaakseni) http://www.kolumbus.fi/ery/Yhdistely.htm (tuossa pieni tiivistys yhdistelystä)

    vili: Thanks, pitänee tarttua kameraan sitten lähiaikoina:)

    VastaaPoista
  13. Lukekaa ja valaiskaa minua :)

    http://iskuryhma.blogspot.com/2009/09/onko-codex-sinun-ystavasi.html

    Onko totta?!?!?

    VastaaPoista
  14. Täällä huudeltiin sipuleista, oletteko kokeillut kevätsipulia tai jättisipulia, ne ovat maultaan mietoja, joten niitä voisi varmaan ihan hyvin vetää raakanakin :)

    Kiitos ravintokurssista ja blogista!
    -J-

    VastaaPoista
  15. J: Kiitos itsellesi. Sipulit pienissä määrin varmaan ok, ja tunnustelemalla oloa. Itse olen huomannut, että enimmäkseen ilman on ehkä parempi, mutta nuo mainitsemasti ovat kyllä kokeilun arvoisia. paitsi saakohan luomuna..

    VastaaPoista
  16. Meillä Turussa sai ainakin kesällä luomuna kevätsipulia, niin tavallista kuin punaistakin.:)

    VastaaPoista
  17. Siis Stockalta tosiaan, unohtui mainita.:D

    VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...