Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

30.9.2009

Uusi minä

Kerronpa jälleen hieman päivitystä itsestäni, kun sitä pyydettiin. Kronologisessa ajassa lähestyn kolmeakymppiä, mutta henkinen ja biologinen kello on saattanut kääntää suuntaa tässä viimeisen puolen vuoden aikana:)

Taustaani voi sanoa melko tavalliseksi. Olen elänyt tavallisessa perheessä vanhempien, pikkusiskon ja kissojen kanssa, sairastellut hyvin vähän, koulussa menestynyt kohtalaisesti. Keskivertokamaa siis. Olen mennyt enimmäkseen massan mukana altistuen tiedostamatta lukuisille paineille ja ympäristön vaikutteille, kuitenkin jollain tasolla tiedostaen, että potentiaalia olisi valtavasti, jos sen vaan saisi kohdistettua johonkin. Parikymppisenä näin mahdollisuuteni koulujen hakuoppaissa. Niistä piti valita se oma polku (oikeasti, ehkä parikymmentä vaihtoehtoa..) Opiskelemani kaupallinen ala, johon päädyin parempien vaihtoehtojen puutteessa ja siihen liittyvät työtehtävät saivat minut ahdistumaan. Pitäisikö tästä työstä saada jotain irti? Tehdä rahaa muille ja tuhota samalla maailmaa, sekä luontoa että ihmisiä.

Terveellisemmästä ravinnosta kiinnostuin jo vuosia sitten kuntoilun aloittamisen myötä. Myöhemmin alkoivat myös ympäristöasiat ja eettisyys kiinnostamaan ja aloin liittämään näitä tekijöitä myös ravitsemukseen. Viimeisten parin vuoden aikana olen paininut mieleni kanssa siitä, mikä minun tehtävä on, koska jokin tehtävä minulla on ilmiselvästi. Olen ollut perustamassa jo parin vuoden ajan omaa yritystä, mutta uskon puute ja ajoitus on ollut huono. Samalla olen ympäristön alitajuisen paineen mukana yrittänyt mennä tekemään palkkaduunia "hienolla tittelillä". Onneksi aito minä tajusi sen lopettaa. Ihmettelen, miksi muut ovat niin tyytyväisiä perusduuniensa kanssa ja olen ihmetellyt, onko minussa jotain vikaa.

Lopullisen sysäyksen uudelle tielleni antoi viime kevät, kun olin todella ankeissa fiiliksissä Usan reissun jälkeen. Olin työttömänä täällä ankeimpaan vuodenaikaan eikä ollut mitään intressejä mihinkään. Olin kuitenkin jo ennen reissua laittanut tämän blogini pystyyn, mutta en olisi ikinä uskonut mihin se minut voisi johtaa. En ole perehtynyt "nettimaailmaan", blogeihin ja yhteisöihin aiemmin, koska en ole ollut tarpeeksi innostunut mistään tietystä aiheesta. Kun huomasin, että innostus luomuruokaan oli kasvamaan päin ja että voisin itse edesauttaa sitä, se toi minulle todella hyviä fiiliksiä. Aloin pikku hiljaa perehtymään enemmän muihin blogeihin, mielenkiintoisiin ravintosivustoihin, luomuttajiin. Luin muutaman kirjan. Ja muutaman kymmenen lisää. Asuin kirjastossa, josta ennen sain etsimällä etsiä jotain kiinnostavaa. Innostuksellani ei ollut siis mitään rajoja. Heräsin aamulla aikaisin lukemaan. Luin ja luin, bloggasin, söin hyvin ja nautin elämästä. Tajusin, että tämä tietous, mikä olen löytänyt on pakko jakaa ja minä olen yksi väylä sille. Se tunne, että tiedät olevasi merkittävä ja että nautit siitä on tunne, mitä ei ole kokenut, kuin viimeksi ehkä lapsena.

Katselin sivusilmällä myös kiinnostuksenkohteisiini liittyviä koulutuksia, sekä ravinto- että ympäristöalalta (myös liikunta-alalta). Huomasin pian, että näissä maksullisissa yksityiskouluissa (etenkin ravintoala) opetetaan vanhentunutta ja jopa vääristynyttä tietoa. Miksi siis maksaa näistä opeista ja kuluttaa aikansa turhaan, kun itse voisi oppia saman ja paljon tehokkaammin. Kuka tahansa tietää, että kun motivaatio on kohdillaan, niin silloin ihminen on tehokkaimmillaan, antamaan oppejaan myös muille (kuten ehkä olette huomanneet). Innostuin erityisesti luonnonmukaisista hoidoista ja itämaisesta lääketieteestä. Tajusin, kuinka vinksallaan länsimainen lääketiede on ja miksi ihmiset ovat jatkuvasti sairaana tai ainakin oireilevat. Täällä poistetaan vain oiretta suurten bisnesten (lääke- ja elintarvikeyritykset) kääriessä voitot. Ihmisessä hoidetaan ainoastaan eriteltyä osaa tai vaivaa. Ihmiset eivät todellakaan ole terveitä, vaikka "selkeää" vaivaa heillä ei olisi! Tällä ravinnolla ja elämäntyylillä, mitä käytämme on todellakin poikkeus olla terve.

Olenko minä terve? Olen siirtynyt ensin "terveellisestä" kasvisravinnosta luomukasvisravintoon ja sitä kautta raakaravintoon (ja superfoodeihin, joita en kuitenkaan pidä välttämittöminä). Voin sanoa, että todellakin LUULIN olevani terve vuosi sitten, jolloin minulla ei ollut mitään selkää vaivaa (mitä nyt muutama perusflunssa vuodessa). Söin ja kuntoilin, vietin aikaa ystävien ja kumppanini kanssa - peruselämää, mikä meille opetetaan. Olin silloin jopa onnellinen.

Muutos kuitenkin tähän tilaan on VALTAVA ja nyt voin sanoa olevani jo aika lähellä täydellistä terveyttä. Muutos ei olisi tapahtunut itsestään, ilman muutoksia ensin ravinnossa ja muissa elintavoissa. Muista, että kaikki mitä teet (syöt, ajattele, kohdistat energian jne.) vaikuttaa sinuun. Se, mitä teit eilen, olet tänään. Elätkö 99%sti samanlaisia päiviä, itse päätät sen. Voit olla näennäisesti hyvässä kunnossa syömällä terveellisesti ja liikkumalla paljon. Kuitenkin se keho-mieli yhteys on jotain paljon suurempaa ja tavoiteltavampaa kuin se, mitä saat itsesi ulkopuolisista asioista, oli ne sitten materiaa (työtä, asunto, parisuhde...) tai vaikka säännöllistä liikkumista ja aktiviteetteja (vaikkakin niitä väheksymättä) Kun saavutat sen keho-mieliyhteyden, (mielen)rauhallisuuden tilan ja aidon innostumisen tunteen on se "juttu", miksi olet täällä.

Nyt minulla on täysin yhtäkkiä loistavat mahdollisuudet toteuttaa itseäni ihan työn muodossa. En ole edes aikoihin miettinyt työjuttuja, elänyt vain hetki hetkeltä tyytyväisenä. Tämä yritystoiminta tuli eteeni täysin yllättäen, en todellakaan ollut suunnitellut aloittavani vielä hetkeen mitään, korkeintaan muutamien harjoitushoitojen tekemistä tuttavilleni. En edes hirveästi ollut tietoinen, mikä Ayurveda on, kun spontaanisti ilmoittauduin keväällä kurssille. Voin sanoa, että monet kurssin käyneet eivät oikein tiedä vieläkään. Olennaista tässäkin koulutuksessa on se oma motivaatio. Olen itse kahlannut läpi kaikki suomennetut ja myös englanninkielisiä kirjoja. Yhdistelen ayurvedan ravinto-oppeja muihin oppeihini, kuten raaka- ja eläväänravintoon sekä yhtä lailla luomuun ja superfoodeihin. Opittavaa on vielä PALJON. Olen vasta alussa. Mutta minulla on suuri motivaatio kehittyä, oppia lisää ja ennen kaikkea auttaa ihmisiä. Ja kertoa, miksi lääkärisi ei välttämättä tiedä.

Olen hyvin yritteliäs, tehokas ja nopea omaksumaan tietoa. Pidän myös erittäin paljon kirjoittamisesta:) Rehellisesti sanoen, minulla kestää yhden postauksen tekemiseen alle 10 minuuttia. En yleensäkään mieti vaan kirjoitan. Haluan rikkoa kalkkiintuneita ja perinteisiä malleja ja uskon, että suuret muutosten ajat ajattelumalleissa, bisneksissä jne. on muutenkin nyt tulossa.

Tämän ei nyt pitänyt olla mikään itseni mainospuhe, vaan aito kertomus siitä, kuinka ihminen voi muuttua, vaikka mitään muutettavaa ei luulisi olevan. Uskon täysillä asioihin, mistä teille kerron ja voin olla varma, että monen ihmisen elämä tulee muuttumaan lähiaikoina.

Mainitsen vielä sen, että tämä kaikki ennustettiin minulle tammikuussa, ei ennustaja-eukolla vaan pätevällä astrologilla. En voinut millään uskoa sitä silloin, varsinkaan erästä viime aikojen uusinta käännettä. Tekeekö mieli sitten alitajuntaisesti valintoja, mitä sille sanotaan? Sitä emme voi vielä tietää, mutta eikö pääasia ole tässäkin, se, että jos päämäärä on positiivinen, keinot voivat olla mitä on. Astrologia ja Ayurvedahan liittyvät toisiinsa, enkä yhtään ihmettele.

28 kommenttia:

 1. Ihanaa lukea ihmisestä, joka on oikeasti löytänyt tiensä ja kutsumuksensa; Antaa voimia omaan harhailuun ja etsiskelyyn. :)
  Kaunis kiitos blogistasi.

  VastaaPoista
 2. Itse en yhtään ymmärrä miten astrologiaa voisi ottaa vakavasti. Olen ymmärtänyt, että astrologia väittää auringon kiertävän maata? Vie kyllä ihan täysin uskottavuuden koko touhusta :(

  Muuten tosi hyvä blogi, seuraan hyvin ahkerasti. Harmi etten itse ole muutoksia saanut aikaan noin helposti. Mutta ehkä se siitä sitten joskus.

  VastaaPoista
 3. Hei minulla olisi kaksi kysymystä mitkä eivät kyllä liity nyt suoraan aiheesee.

  Ensiksi kysyisin olisiko sinulla mitään versiota Raw Pizzasta (jonka reseptin olet aikaisemmin laittanut tänne) Pitta-tyypille? Pizza oli todella hyvää, mutta siihen tulee pähkinöitä, tomaattia ja sipulia. Olisiko sinulla mitää vinkkiä millä korvata nämä ruoka-aineet?

  Toinen kysymys liittyy raakasuklaaseen tai oikeestaa "raakasuklaahumalaan". Tein kesällä useamman kerran raakasuklaata (tuotteet puhdistamosta) mutten kokenut kertaakaan flow-tunnetta. Viime viikolla ostin valmiin raw suklaa-patukan ja maistoin siitä muutaman palan ja silloin koin tämän flow-tunteen :D. En vain pystynyt lopettamaan hymyilemistä. Siskoni osti samaa suklaata, muttei tuntenut mitään, vaikka söi koko patukan. Onko sinulla mitää käsitystä mistä tämä ero voisi johtua?

  VastaaPoista
 4. :) Tulipa hyvä mieli kun luin kirjoituksesi! Samalla tiellä olen itsekin, aivan kuin olisin lukenut tekstiä omasta elämästäni. En tosin ole ihan noin pitkällä vielä mutta täältä tullaan!
  Kertoisitko kenen astrologin juttusilla olet käynyt?

  VastaaPoista
 5. Jaahas, nyt mennään sitten jo astrologiassa...

  VastaaPoista
 6. Osaisitko Heidi suositella pääkaupunkiseudulta pätevää ayurvedahoitajaa (meille jotka emme välttämättä pääse matkustamaan Tampereelle saakka)?

  VastaaPoista
 7. Belgemine:Kiitos:)

  Laura: Mystistä on elämä, ihan kaikkea ei tarvitse ottaakkaan vakavasti. Kyllä ne muutokset tulevat kun aika on oikea :)

  Hmm. Pitta voi syödä pienissä määrin pähkinöitä, ne saattaisi voida korvata manteleilla ja siemenillä (omalla vastuulla) Tomaatin voi korvata paprikalla ja sipulia voi laittaa vähän? Tai mustia oliiveja? Enpä nyt muuta keksi...

  Flow-tunne riippuu kanssa monesta tekijästä. Yleisestä mielialasta ja tunteista. Se ei varmaan yrittämällä ainakaan tule, itselläkin hyvin vaihtelevaa. Myös kokonaisruokavalio varmaan vaikuttaa - jos kroppa on "tukossa" niin ei varmaan tunne mitään. Toisaalta voi tunteakin..hard to say

  tainituuni: Laita mulle meiliä, niin voin pistää tiedot jos haluat (trelainen)

  soletta: Voi kuule, enpä tiiä. Voin kyllä tehdä sähköisestikin analyyseja, mutta tietty hieronta olisi aika jees kanssa. Siellä on se yksi hoitola ainkin, tämä siis: http://www.srilanka.fi/

  VastaaPoista
 8. Suosittelen terveellisempiä (ainakin veriryhmädieetin mukaan) vihreitä kalamata-oliiveja, mustat toki sopivat useampien makuhermoille mutta vihreissä ei pitäisi olla niin paljon haitallisia aineita...? Itse pidän vihreistä enemmän muutenkin. Ja ilmeisesti oliivien paras osa on kuitenkin niiden kylmäpuristettu neitsytöljy, vaikka ei siinä omega 3:a olekaan.

  VastaaPoista
 9. Tänne ainakin meidän Helsingissä asuvien kannattaa suunnata: http://www.srilanka.fi/

  Olen itse käynyt siellä auyrveda-analyysissä ja pari kertaa hieronnassa. Voin suositella!

  VastaaPoista
 10. http://www.surya.fi/
  Intialaisen lääkärin pitämä paikka Helsingissä.

  Suosittelen myös Arja Skalskia, joka toimii Hämeenlinnan lähellä Hattulassa. Jo yli 20 vuotta toiminut ayurvedakonsulttina.

  VastaaPoista
 11. Onko sulla Heidi vinkkejä flunssantorjuntaan? Kurkku on kipeä ja olo vähän kuumeinen, onko enää mitään tehtävissä vai pitääkö vaan kaatua sänkyyn sairastamaan?

  VastaaPoista
 12. Tuomo: Mitäs haitallisia aineita niissä mustissa oliiveissa on? Ayurveda suosittelee kyllä nimenomaan Pitalle mustia oliiveja ja vihreitä ei. Veriryhmä olisi kanssa tietty hyvä tietää eka. Itse en tiedä omaani vieläkään, mutta uskon, että Ayurvedassa ohjeistus on samansuuntaista.

  Reeta: Sitruuna! Purista puoli sitruunaa lämpimään veteen (+hunajaa ja inkiväärin pala) En tiedä auttaako enää, mutta kokeile.

  VastaaPoista
 13. Hauska kuulla että sitruuna nimenomaan auttaa flunssaoireisiin... olen itse tehnyt jo vuosia flunssaan juurikin inkivääri/hunaja/sitruuna-teetä (tai siis kuumaa juomaa, ei siinä teetä ole) mutta kuvitellut inkiväärin olevan enemmänkin se vaikuttava osa, ja sitruunan vain mauste. En siis ollut varsinaisesti lukenut ko. ohjetta mistään, kunhan vain yhdistelin jotain joka oli kofeiinitonta ja tuntui hyvältä karhealle kurkulle. Onko idea sitruunan C-vitamiinissa, vai mistä ko. vaikutus johtuu?

  VastaaPoista
 14. Iloitsen elämänmuutoksestasi, ja pidän myös blogisi aiheesta, mutta sen lukeminen ei valitettavasti useinkaan ole rentouttava kokemus.

  Kirjoitat postauksessasi, että juttujen kirjoittamiseen menee sinulta yleensä 10 minuuttia ja annat flown viedä. Tämä ei lukijan kannalta ole kovin ystävällistä kun teksti toistaa itseään ja vilisee kielioppivirheitä.

  Nettikirjoittamisessa on tärkeää myös huomioida kappaleiden (lyhyemmät) pituudet. Tämä usein auttaa jäsentämään myös kirjoittajan omaa ajatuksenkulkua.

  Kannustavassa hengessä sua kritisoin, kun olet tästä liiketoimintaakin rakentamassa. Ensin kirjoittaminen vaatii opettelua (kuten kaikki)kunnes tulee luonnostaan oikein. Toivoisin, että näkisit myös sen eteen vaivaan kaiken hengellisen opiskelun ohella.

  Julia C.

  VastaaPoista
 15. Odotan, että Olli ja Heidi päätyvät yhteen.

  VastaaPoista
 16. Naurahdin ihan, kun näin uusimman nettikyselysi aiheen. Ihan kuin olisit lukenut eiliset ajatukseni, joita en sitten kuitenkaan kehdannut/viitsinyt ruveta naputtelemaan (koska keskityn mieluummin asioiden positiivisiin puoliin - kuten siihen, että kirjoitat todella tärkeistä, ennen kaikkea vaihtoehtoisista aiheista - ja kommenttini olisi ehkä vaikuttanut sinusta saivartelulta). En näemmä kuitenkaan ollut ajatuksineni yksin.

  On nimittäin totta, että se miten ihminen ilmaisee itseään kirjallisesti vaikuttaa huomattavan paljon siihen, miten kirjoituksen ASIAsisältöönkin suhtaudutaan. Kieliopin sääntöjen ja taiteiden mukaan kirjoitettu teksti vakuuttaa kieltämättä ennestään epäluuloisia ja kriittisiä lukijoita paremmin kuin sellainen vähän sinnepäin kirjoitettu juttu... Tietoahan tässä ollaan levittämässä, eikö? :) Siis ihan rakentavana kritiikkinä tämä.

  Tuntuu ehkä ilkeältä, kun joku huomauttaa semmoisista pikkuasioista, kuin että sä et esimerkiksi periaatteessa saisi sanoa "alkanut aiheuttamaan". (Sillä se on joko "alkanut aiheuttaa" tai "ruvennut aiheuttamaan".) Mutta kyllä se mulla, tällaisella yksittäisellä lukijalla, heti "särähti korvaan". :) Tommoset lipsahdukset saa aika helposti karsittua pois, kun välillä kertaa suomen oikeakielisyysjuttuja.

  Vähän provokatiivisen kyselyn pistit vastineeksi Julia C:lle. :D Vastasin kyllä, vaikka "ärsyttää" onkin aika voimakas sana. :)

  Jatka kuitenkin mielenkiintoisista jutuista kirjoittamista! Seuraan sun blogia kuitenkin nimenomaan sisällön takia.

  Ystävällisesti,

  m.e.

  VastaaPoista
 17. susta huomaa kuinka sä loukkaannut aina todella epäkypsästi, jos joku vähänkin kritisoi. Vastaat kritiikkiin joko vähättelevästi ja alentuvasti tai sitten kakaramaisesti kiukutellen/v*ttuillen, kuten tuo galluppisi: "Ärsyttäkö kirotusTyYlini?" vastausvaihtoehtoineen "Joo" ja "Ei".

  Ei nimimerkki "Julia C" mitenkään ollut ilkeä, vaan ihan asiallisesti neuvoi kirjoitustavan hiomisessa. Mutta ehkä et olekaan pelkästään ravintoterapetutti ja ammattitaitoinen Ayrveda-hoitaja, vaan voisit myös ryhtyä mm. kustannustoimittajaksi tai äidinkielenopettajaksi. Olethan jo pitkään kirjoittanut blogia, joten olet kirjoittamisen rautainen ammattilainen.

  Tai sitten vaan kukaan ei voi tehdä asioita niin täydellisesti kuin arvon "Suomen raakaravintokuningatar", ei ainakaan ne Ayrveda-kurssitoverisi, jotka eivät edes kurssin jälkeen tienneet mitä se ayrveda oikein on, mutta sinä olet peruskurssin jälkeen jo ammattilainen ja ryhdyt pyytämään maksua tarjoamistasi ayurveda-hoidoistasi! Tai kuinka ammattilaiset ravintoterapeutit antavat väärää ja vanhentunutta tietoa, mutta sinä ole netistä ja kirjoista lukenut jo monta kuukautta superfoodeista joten olethan ravitsemuksen rautainen ammattilainen.

  VastaaPoista
 18. Kaikkia ei voi miellyttää mutta kaikkein vähiten olen tylsä tyyppi joka miellyttää kaikkia. Kiitos kuitenkin kritiikistä, voi olla, että otan sen huomioon, mutta edelleenkin blogin lukeminen on vapaaehtoista. Voi olla että viime aikojen jutut on menneet vähän liian hehkutuksen puolelle ja se varmasti monia ärsyttää varsinkin täällä skeptisessä ja lannistavassa Suomessa.

  En tiedä mistä tuo kuningatar-juttu on tullut ja muutenkin tuo alin kommentoija on sitten pikkasen väärinymmärtänyt asiani. Jos minulta varta vasten pyydetään hoitoja, niin ilmaiseksiko niitä pitäisi tehdä? Ei tosiaan ollut mikään tarkoitus edes aloittaa vielä - kaikki tapahtuu kun aika on oikee ja mun aika on nyt. Ehkä teidänkin aika menestyä on sitten kun osaatte suhtautua hieman positiivisemmin asioihin. Korostan aina sitä, että en todellakaan ole ammattilainen, mutta kuka on?

  VastaaPoista
 19. Sama anonyymi tässä hei! Sinänsä blogin aihepiiri on kiinnostava, mutta jos korjaisit asennettasi hieman, sen lukeminen voisi olla mieluisampaa. Esim. juuri tuollainen turha ilkeily gallupin muodossa ystävälliselle "kriitikolle" oli mautonta ja on hyvin ikävää, ettet sitä itse tiedosta.

  Kanssasi ei voi käydä vuoropuhelua, koska otat niin autoritäärisen asenteen ja ikään kuin vastustat kaikkea sellaista tietoa, joka ei just prikulleen ole sellaista kun olet päättänyt. Avoimuus sille, että me muutkin voimme jotain jostain tietää (ja jotkut meistä ovatkin pitkän linjan harrastajia ja ammattilaisia asioissa, joita olet vasta hetken harrastanut) sekä sellainen tietty nöyryys ja blogin lukijoiden kanssa yhdessä oppimisen ilo puuttuu. Kenelläkään ei ole sinulle mitään annettavaa, vain sinä opetat ja kerrot muille miten asiat on.

  Tietystihän se toimii, koska ihmisillä on tapana alkaa pitämään guruina ihmisiä, jotka itse pitävät itseään guruna. Onko se oikein tai hyvä asia, onkin sitten eri juttu.

  Koet varmaan, että vähän kriittisemmät kommentit ovat tyhmiä ja ettei sinun kannata niistä välittää, koska sinussa ei ole henkisesti tai muutenkaan terveydellisesti enää mitään kehitettävää. Olethan saavuttanut sen miltei täydellisen terveydenkin, kuten kirjoitit.

  Meidän lukijoiden menestymisistä et tiedä mitään, joten tuollainen alentuva käyttäyminen "voitte te muutkin menestyä" on melko mälsää. Varsinkin kun itse olet (toistaiseksi) työtön nettibloggaaja. Tuli vähän mieleen kaiken maailman johannatukiaiset, joiden mielestä kaikki jotka eivät tykkää ovat vaan "kateellisia".

  Ja tuo kuningatar-juttu tuli ystäväsi Ollin kommentista, jossa hän tituleerasi sellaiseksi.

  Ei ole tarkoitus olla skeptinen ja lannistaa, vaan tuoda jotain juttuja esiin, joita et ehkä itsekään huomaa. Suomi on sellainen maa, ettei täällä uskalleta kritisoida ja valittaa! Pitää aina olla sellainen yhteinen hymistely-kerho.

  En muuten antaisi tukeani parhaimmallekaan ystävälleni, jos hän hatarin harrastelijatiedoin alkaisia harjoittamaan jotain ammattia. Sellainen on vain jotenkin loukkaavaa alan oikeita ammattilaisia kohtaan. Sen verran nöyryyttä pitää ihmisellä olla, että malttaa opiskella tarpeeksi kauan ja hankkia ehkä vähän virallisempiakin tutkintoja. Ehkä se uskottavuuskin siitä lisääntyy.

  Mutta eihän sinun tarvitse, kun olet sen suuren menestyksen jo saavuttanut.

  VastaaPoista
 20. Voisin jatkaa tätä provosoitumista edelleen ja korjailla muutamia asioita, mutta se ilmeisesti olisi mielestäsi sitä, etten kestä kritiikkiä. En ole asioistasi samaa mieltä, etenkään siitä, että vaikka harjoittamani ammatti ei "virallista" koulutusta tarvitse, voin silti auttaa ihmisiä ja paljon. Täällä Suomessa korostetaan sitä auktoriteettiuskoa kyseenalaistamisen sijaan ja pyrin kirjoituksillani ja neuvoillani herättelemään ihmisiä, en antamaan yhtä ainoaa totuutta.

  Anonyymina on helppo kirjoitella. Näitä täällä netissä riittää ja kun lukijakuntani on hurjasti kasvanut, tiedän ettei kritisoinnilta voi välttyä. Olen kuitenkin omalla nimelläni ja kuvallani täällä ja kertonut hyvin avoimesti ja rehellisesti itsestäni. Jatkossa toivoisin avointa keskustelua ja sitä Suomessa pihdatun kritiikin antamista OMALLA nimellä.

  VastaaPoista
 21. Voi jestas sentään, mikähän tuota aiempaa anonyymiä oikein vaivaa?!? Herätys pahvi, tämä on YKSITYISEN HENKILÖN BLOGI, jossa hänellä on oikeus ja vapaus kirjoittaa aivan mitä lystää ja käydä täsmälleen sellaista vuoropuhelua (tai olla käymättä) kuin häntä huvittaa. Mistä ihmeestä olet saanut päähäsi, että Heidillä olisi joku velvollisuus kommentoida ja kirjoittaa täsmälleen sulle sopivalla tyylillä ja sopivista asioista? Perusta ihan vapaasti oma blogi ja käsittele siellä sellaisia asioita jotka sinua kiinnostaa, Heidi toivottavasti jatkossakin tekee samaa omassaan.

  En vaan voi käsittää näitä no-lifereita, jotka kulkee blogista/foorumista toiseen kinaamassa ja kitisemässä ja vaatimassa blogin sisällön/tyylin muuttamista omia intressejään vastaaviksi. HALOO vielä uudestaan!

  VastaaPoista
 22. Onnea löytämällesi tielle, se on mieletön tunne kun asiat loksahtaa kohdilleen ja kivaa että jaat näitä asioita myös muille ihmisille! :) Voitko muuten paljastaa kenen astrologin luona kävit?

  VastaaPoista
 23. nimimerkki m.e:lle, joka kritisoi oikeinkirjoitusasioita: pari vuotta sitten ainakin Jyväskylän yliopiston suomenkielen laitoksella opetettiin, että tätä nykyä on iahn hyväksyttyä kayttää kumpaa tahansa muotoa, "alkaa tehdä" tai "alkaa tekemään". Jos nyt oikein muistan niin alunperin kysymys oon ollut murre-erosta, ja kirjakielihän rakennettiin aika pitkälle lounais-murteiden pohjalle. Tänä päivänä näissä asiossa on jo enemmän joustoa.

  On ihan totta, että kirjoitusasu vaikuttaa todella paljon myös siihen, miten itse sisältö vastaanotetaan. Itse en kuitenkaan pitäisi tuollaisia ilmaisullisia seikkoja ja yleiskielistä kirjoittamista (vrt. kirjakieli) mitenkään erityisen häiritsevänä seikkana, kunhan teksti on kokonaisuutena jokseenkin koherentti, tasapainoinen sekä johdonmukainen eikä nyt ihan vilise typoja.

  VastaaPoista
 24. seeds: Esimerkki ei ollut paras, myönnetään, mutta ensimmäinen helposti havainnollistettava, joka nyt osui silmiin. :)

  Jospa vain nyt sanottais, että _kommentoin_ tätä aloitettua "oikeakielisyys"-keskustelua - koska mulla oli mielipide, josta toivoin olevan hyötyä Heidille. (Missään nimessä ei ollut tarkoitus loukata!)

  En itsekään nettiin kirjoittaessani aina mieti niin tarkkaan, miten kirjoitan. Kuten varmaan huomaa. :) Sääntöjä ja suosituksia voi mun mielestä rikkoa (usein se on suotavaakin, ettei kieli aivan pystyyn kuole) - mielellään kuitenkin aina niin, että senkin sitten jotenkin tiedostaa. Heidi on tekemässä tästä jutusta ammattia - aivan mahtava juttu, että hän on löytänyt kutsumuksensa - oman kommenttini tarkoituksena oli tuoda esiin yksi (pieni) osa-alue, johon kiinnittää huomiota. Toki, niin kuin jo aiemmin sanoin, arvostan hänen panostaan hyvinvointi-/terveyskeskusteluun sillä mallilla kuin tämä blogi nyt jo on. (Kannustetaan toisiamme parempaan, niin tän maailman pitäisi toimia, eikö? Eikä niin kuin se todellisuudessa tuntuu pyörivän, kateudella ja pahantahtoisuudella.)

  Ja näsäviisastelijoiden varalle: ei, en väitä, että tämä juuri naputtelemani kommentti olisi esimerkillistä asiakirjoittamista. Päinvastoin, aika epäselvää ja sekavaa (kuin kirjoittaisin ajatukset suorasta puheesta). Kuka viisas se sanoikaan, että "älkää tehkö niin kuin minä teen, tehkää niin kuin sanon"? ;)

  VastaaPoista
 25. Oho, jopas täällä muristaan!

  Tarkoitukseni ei ollut nussia pilkkua tai vääntää kirjoitusvirheistä - kuten huomaat ei edellinen kommenttinikaan ole kirjakieltä. En myöskään kritisoinut sun kirjoitustyyliä, hehkuttamisen astetta tai näkökulman puutetta.

  Mun kritiikki kohdistui nimenomaan sun sanojen taivuttamiseen ja tekstin toistoon. Epäselvän tekstin takana on epäselvä ajatus. Se ei luo asiantuntevaa, osaavaa kuvaa kirjoittajasta.

  Vaikka en anonyymin vauhkoamiseen yhdy, on hän kuitenkin siinä oikeassa että turhaan kommentistani provosoiduit. En myöskään ymmärrä vaihda blogia -asenteen vilauttelua.

  Kuten jo aikaisemmin totesin,ihan kannustavassa hengessä sua kritisoi, sillä et ilmeisesti ole kirjoittamiseesi aiemmin kiinnittänyt huomiota. Ja alunperin kommentoimaan lähdin juuri siksi, että tämä yksityisenä blogina alkanut elämänmuutoksesi on rakentumassa liiketoiminnaksi. Ihan vaan vinkvink sinne kotisivujen suuntaankin.

  Mieti nyt Heidi itsekin, eihän muille lukijoille kohdistettu tarkistamaton teksti ei ole kirjoitustyyli.

  Julia C.

  VastaaPoista
 26. Kiitos teille kritiikistä. Tuli jälleen opittua itsestäni se, että olen huono kestämään kritiikkiä, vaikka toisin olen yrittänyt egolleni uskotella:) Mutta nyt olen sinut asian kanssa ja yritän hieman skarpata ja hillitä hetki ennen "julkaise" -napin painamista.

  VastaaPoista
 27. Jesh, mukavaa viikonjatkoa :)

  Julia C.

  VastaaPoista
 28. Oho, olipa melkoinen tutustumisretki tähän blogiin! :D Olisin voinut kirjoittaa kyseisen postauksen omasta elämästäni! Kohti parempaa mennään, pienin ja varmoin askelin, ja sitä omaa juttua kovasti yritän etsiä!
  Ja Heidi,kritiikki kritiikkinä, kaikesta voi aina oppia! Tsemppiä jatkoon! :) -Katri

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...