Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

26.9.2009

Säännölliset elämäntavat

Koitan tehdä pikapostauksen, ennen kuin lähden viikonlopun viettoon maalaismaisemiin Ayurveda-kurssille sekä sieltä mökille ystävieni kanssa. Mökkireissun aktiviteetit tulevat olemaan "hieman" erilaiset kuin aikaisemmin. En edes halua miettiä entisiä bileitä, koska nyt luvassa on jotain paljon parempaa: raw food/superfood - kokkailuja, luontopolku, lähteellä käymistä jne. Pidän parhaillan ystävilleni ja muutamalle tutulle nettikurssia ravinnosta (josta lisää tulevilla sivuillani) ja olenkin yllättynyt, että tosi monet ovat innostuneet aiheesta! Yksi ystäväni oli jo lähes raw ihan huomaamatta. Lihan valmistaminen on niin työlästä, kun vaihtoehtoja näyttää olevan: Vihannekset ja avokadodippi on niin helppoa! Ja raakasuklaata - mitä sitä muuta ihminen tarvii. Hän on työpaikallaan herättänyt huvitusta arvostelemalla muiden eväiden lisäaineita...Hyvä! Näitä herättelijöitä tarvitaan.

Mutta edellisen postauksen kommenteista tuli mieleen kirjoittaa päivärytmistä. Säännöllinen elämäntyyli on Ayurvedankin mukaan tie terveyteen, hyvinvointiin ja hyvään oloon sekä fyysisesti ja psyykkisesti. Erityisesti Vatatyypeille olisi tärkeä mennä ajoissa nukkumaan, herätä aamulla aikaisin, nauttia tukeva aamiainen jne. jotta he eivät menisi epätasapainoon (mm. levottomuus oireena). Myös iltasyömistä ainakin 2 tuntia ennen nukkumaanmenoa olisi hyvä välttää, jotta ruoansulatus ei vie unelta energiaa. Näin yleensä aamuisin maistuukin sitten aamiainen ja päivärytmi pysyy toivon mukaan hyvänä.

Olen tällä viikolla herännyt joka päivä klo 5.45, joogannut tunnin, meditoinut muutaman kerran päivässä, noudattanut oman tyyppini ruokavaliota jne. Yleensä kun aloittaa syömään puhtaammin, pitäisi vatsan alkaa toimimaan heti aamusta. "Normaali-ihminen" käynnistää vatsansa kahvilla (niinkuin minäkin ennen), siirtymävaiheessa sen pitäisi käynnistyä ainakin smoothiella/aamupalalla ja siitä seuraava vaihe onkin vesi (+ehkä sitruuna). Onkohan tämä nyt aika hyvä merkki, kun mitään ei tarvitse tehdä? Heti aamulla vessaan aamulla tyhjennykselle ja päivä lähtee "puhtaalta pöydältä" liikkeelle. Yleisesti wc:ssä käynti on vähentynyt kesästä huomattavasti, tiedä sitten mistä johtuu. Kuitua syömissäni ruoka-aineissa pitäisi olla entiseen malliin...

Koska en kuitenkaan ole täydellinen ihminen, olen välillä sortunut iltanaposteluihin. Myöhään illalla olisi hyvä syödä kevyesti, mielellään hedelmä/vihannespainotteisesti. Kun olen syönyt mm. rusinoita ja manteleita tämä kyllä näkyy aamulla lievänä turvotuksena, eikä niistä muutenkaan tule maailman paras olo. Mutta pikku hiljaa hyvä tulee.

Oman kehotyypin ruokavalion noudattamisen lisäksi, olisi hyvä huomioida mm. se, miten syömme ja milloin syömme. Syömisen pitäisi olla tiedostavaa, eli keskittyä ruoan pureskeluun tietokoneen tai tv:n sijaan. Tässäkin olen opetteluvaiheessa, mutta olen huomannut selkeitä muutoksia, kun eliminoin kaikki häiritsevät tekijät ja keskityn siihen ruokaan. On hyvä myös miettiä ja arvostaa ruokaa. Kiitollisuus tässäkin on tärkeää.

Ruokailla pitäisi vasta silloin, kun edellinen ruoka on sulanut, ettei ruoansulatus häiriinny. Ihanteelliset ruokailuajat Ayurvedan mukaan ovat:

- Aamiainen n. klo 8
- Lounas n. klo 12
- Päivällinen n. klo 19

Tähän voi lisätä sitten välipaloja kohtuudella. Ylensyöminen on ehkä suurin ruokailuvirhe. Emme tarvitse sitä santsiannosta ja sitä ylitäyteläisyyden tunnetta. Karu fakta on se, että tarvitsemme maks. puolet siitä, mitä yleensä syömme. Kaikki, mitä tulee syömiseen on erittäin psyykkistä. Kun pikku hiljaa pienten muutosten avulla alamme saavuttamaan sitä kadotettua yhteyttä sisimpään, alkavat aivojen prosessit viestittämään oikeita signaaleja keholle ja alamme syömään vain sitä mitä oikeasti tarvitsemme. Usko minua!

Tunteilla on siis suuri merkitys. Älä syö, jos olet kiihtynyt, pelokas, vihainen tms. Tämä vaikuttaa yleensä suoranaisesti negatiivisesti esim. ruoansulatukseen. Samasta syystä voi johtua se, että vaikka kuinka liikkuisi ja söisi hyvin, ei vatsamakkarat lähde. Jos yrität liikaa ja teet asioita pakottamalla (vaikkakin alitajuisesti) siitä ei yleensä hyvää seuraa. Olette varmaan tiedostaneet sen seikan, että mitä vähemmän ruokaa miettii ja vaikka söisikin mielestään paljon, niin laihtuu automaattisesti sen sijaan, että laskee jokaista suupalaa. Näin se on. Keskity ruoan laatuun ja nauti siitä hyvällä omallatunnolla, mutta keskittyneesti ja kiitollisena.

Liikunta on ravinnon ja unen lisäksi tärkeä osa-alua. Jokaisen pitäisi harrastaa jonkinlaista liikuntaa päivittäin, vaikka kävelyä. 30 min on hyvä määrä, eikä enemmälle ole välttämättä tarvetta. Länsimainen yhteiskunta ja kulttuuri painottaa liikaa suorittamista ja kilpailuhenkisyyttä liikunnassa. Se vie meitä kauemmas keho-ja mieli - yhteydestä, joka olisi huomattavasti tärkeämpi, kun työllä ja tuskalla pois rehkityt kalorit. Liikunnasta tulisi aidosti nauttia. Valitse itseäsi miellyttävä laji, kävele ja hyötyliiku paljon, mutta älä ota stressiä, jos et joku päivä tee mitään. Ruokavalio on kuitenkin tärkeämpi, koska liikunta poistaa vain oiretta, jos syöt puuttellisesti.

Säännöllinen öljyhieronta on myös hyväksi. Itseään olisi hyvä hieroa päivittäin kehotyypille sopivalla öljyllä. Hyvä olisi käydä myös säännöllisesti ayurvedisissa hieronnoissa. Ne puhdistavat kokonaisvaltaisesti, tasapainottavat ja poistavat kuona-aineita. Ehkä en mainosta enempää vielä:)

14 kommenttia:

 1. Kiva että lähipiirisikin on innostunut. Itse en ole pahemmin vielä uskaltanut mainostaa kuin poikaystävälle, koska en ole itsekään vielä ns. kunnossa. Hänkin toisin vakuuttui vasta pari dokkaria katsottuaan. Sanoi että kyllähän sitä pitäisi yrittää olla ainakin 50% raw ja se on tältä pojalta paljon se. :)
  -Espoir

  VastaaPoista
 2. Säännöllisyydestä tuli mieleen, että itse aloitan maanantaina uuden tavan syödä :D Nimittäin pöydän ääressä, hitaasti pureskellen ja ruoasta nauttien. Siitä voi tulla kyllä aika vaikeaa... tähän asti olen syönyt illalla yleensä 20 aikoihin, koska silloin tulee frendit :D
  Ärsyttävää, kun tietää, miten pitäisi syödä, mutta tekee juuri niinkuin ei pitäisi. Saas nähdä, kuinka kauan maltan syödä ilman frendejä ja ennenkaikkea, mitä teen, kun katson frendejä, istunko vain ja katson?!! OMG, that's crazy!!! :D
  Eniwei, piti kysyä, että ovatko myös käyttämäsi pähkinät raw-laatua vai ihan vaan luomua? Oon katsellut netistä ja onhan ne raakalaatuiset jonkinverran kalliimpia, mutta ajttelin tässä lähiaikoina tilata saksasta, sieltä kun irtoaa halvimmalla. Kivaa vkloppua tai jos luet tän sunnuntaina niin viikonalkua :)

  VastaaPoista
 3. "wc:ssä käynti on vähentynyt kesästä huomattavasti, tiedä sitten mistä johtuu. Kuitua syömissäni ruoka-aineissa pitäisi olla entiseen malliin..."

  Jos kahvia joit ennen niin kahvihan poistaa nestettä kehosta. Voipi johtua siitä ainakin.

  VastaaPoista
 4. Hyviä pointteja! kaikki pitäisi lähteä oman kehon kuuntelemisesta, mistä tulikin mieleeni...

  Onko kenelläkään ollut vastaavaa?:Olen viime aikoina kokeillut eri raw reseptejä (pizzaa, pastakastiketta, keittoja, murekette jne.)mutta en vain pysty syömään lautasta tyhjäksi...ruoka ei maistu varsinaisesti pahalle, (koska raaka-aineet ovat hyviä), mutta alkaa etoa. Heh, tietenkään tämä ei koske mitään ihania raw nameja >=).
  En ole koskaan erityisemmin välittänyt tehdä lämmintä ruokaa,vaan suosinut salaatteja ja voileipiä, joten luulin raaka-ravintoon siirtymisen käyvän helposti.
  Mietinkin voisiko tämä liittyä jotenkin kehotyyppiini(vata-pitta)?

  Ajattelin kuitenkin raitkaista asian tekemällä ruokaisia (raw)salaatteja varsinaisten raakaruokien sijaan.

  VastaaPoista
 5. Itselläni on ollut myös tapana tehdä vaimon kanssa hyvät salaatit ja sitten kun sitä on alle syönyt niin syö vasta sitä kypsennettyä "pääruokaa", joka on yleensä haudutettu paistinpannulla kookos- tai oliiviöljyn kera. Monet väittävät rivien välissä tällaisen ruuan valmistustavan olevan huono, kun kehutaan raakaruuan lisäksi höyryttämistä / wokkausta. Wokkipannua ei millään viitsis kuitenkaan lähteä ostamaan...

  Mutta varmaan vieläkin enemmän vaikuttaa juuri se, että tätäkin blogikirjoitusta lukiessani olen syönyt aamiaista enkä ole kunnolla keskittynyt syömiseen. Painoindeksini on 19 ja haluaisin sen nousevan ylöspäin edes jonkin verran. Ehkä se tästä vähitellen tokeneekin tällä gluteenittomalla yms. -ttomalla ruokavaliolla, että ne ravintoaineet alkaisivat imeytyä paremmin.

  Muuten olen kokenut, että omien eväiden valmistaminen päivää varten on parempi tapa kuin opiskelijaruokalassa syöminen. Pitkät päivät on hankalia, koska tarvitsee enemmän eväitä mukaan ja sitten ne tulee syötyä helposti liian pian ja häirittyä ruuansulatusta.

  Anteeksi pitkä vuodatus... mutta just niin tuttua tuo, että tietää, miten elää tervellisesti, mutta silti ei meinaa oppia järkevästi syömään. Aina välillä kyllä onnistuu, mutta sitten tulee taas takapakkia.

  VastaaPoista
 6. Olen muutamasta lähteestä lukenut että kapha- tyypin kannattaisi jättää aamupala kokonaan väliin. Suositukset kaphalle ovat muutenkin kevyt ruoka (mahd. vähän rasvaa) ja pienet annoskoot, eikä välipaloja. Miten tällaisella voi pärjätä? Vai olenko ymmärtänyt ihan väärin?

  Voinko jo udella milloin aloitat tekemään ayurveda hoitoja/konsultaatiota? Täällä olisi yksi innokas tulija jo.. ;)

  VastaaPoista
 7. olen myös kiinnostunut Ayurvedasta ja olen huomannut että melkein kaikissa kirjoissa/ nettisivuilla sanotaan että kookosöljyä pitäisi käyttää vain ulkoisesti. Onko mitään tietoa, että mistä voisi johtua? Ite olen ilmeisesti Pitta doshainen, joten kookosöljy sopii hyvin hierontaan, mutta ihmettelen miksi niin rakasta ja terveellistä kookosöljyä kielletään Ayurvedan mukaan syömästä :/

  -Solinar-

  VastaaPoista
 8. Ratkesiko se b12-vitamiinin saanti? Mistä sitä siis saa raakaravinnosta?

  VastaaPoista
 9. Mihin toi perustuu että ulkoisesti käytettävä öljy riippuu siitä mitä tyyppiä olet? Kuulostaa jotenkin kamalan rajoittavalta tämä Ayerveda, itse tulisin kahjoksi jos pitäisi alkaa koko ajan miettimään syönkö/juonko/elänkö nyt oman tyyppini mukaisesti (varsinkin kun en testien mukaan ole selkeästi mikään kolmesta päätyypistä) ;)
  Ja esim. toi seitsemän tunnin väli lounaan ja päivällisen välillä on aika hurja. Ainakin tälläiselle syömisvammaiselle tuo tietäisi oikeasti ongelmia.

  VastaaPoista
 10. Tekstissä kyllä luki, että välipaloja saa tarpeen mukaan syödä häiritsemättä ruoan sulatusta, kunhan oikaisin :P

  Onko ayervedalla muuten millainen mielipide viljoista ja palkokasveista? Jos paleo-tyyppisesti ajatellaan että ne eivät oikein sovi ihmisravinnoksi.
  Iirisdiagnoosissa sain kuulla että ois tulehtunut ohutsuoli ja kaikki ei oikeen imeydy miten pitäis, mm sinkin puutos on ollu vähän aina ja pienenä todettiin allergia rukiille samalla kun testattiin maitoallergiaa. Löytyiskö jotain neuvoa tai tietämystä liittyen viljojen ja imeytymishäiriöiden yhteyteen?

  VastaaPoista
 11. Chaos: Onnea projektiin, se on haasteellista kyllä. Ehkä Frendit jää itestään pois (en tykkää kys. sarjasta:)) Tarkoitat varmaan casheweita, jotka on kevyesti kypsennettyjä. Pyrin liottamaan pähkinät, mutta ihan raakoja en ole raaskinut vielä ostaa. On kyllä ihan älyttömän hyviä ne raa'at.

  Dragofix: Joo, mut lopetin Kahvin jo muistaakseni huhtikuussa. Mutta kaippa ne vaikutukset tulee vähän viiveellä ja kroppa taitaa tottua siihen reiluun kuituunkin.

  Mia Lucia: Enpä tiiä vastaavasta ongelmasta. Toki itse pitäisin tätä positiivisena, koska yleisesti syömme ihan liikaa ja raakaruoka on niin tehokasta, että vähempikin riittää. Tunnustele ja kokeile siis. Muista kuitenkin pilkkoa ruoka hyvin ja voihan sen lämmittää n. 45 asteeseen. Hieman lämmintä ruokaa ei tietenkään mitään haittaa ja varsinkaan täyteläisemmät ruoat, kuten raakapuuro (esim. siemeniä, kookosöljyä, makeutta). Vatalla on usein hidas ruoansulatus, joten voit täyttyä pienistäkin annoksista.

  Tuomo: Yleensä olisi parempi syödä eri aterioilla joko kypsennettyä tai raakaa ruokaa, koska niiden erilaiset energiatasot kumoavat toisensa. Toki kasvikset on aina hyväksi mielummin kuin ilman, mutta jos haluaa viedä asian next level...Hyviä rasvoja ja täyteläisiä aterioita sullekkin! Ja siirtymävaihe ottaa aina aikansa...

  Soletta: Olet oikeassta, Kapha voi hyvinkin jättää aamupalan tai jonkun muunkin ruoan väliin. Pienet ateriat tarkoittaa kohtalaisia, ei ainakaan liian isoja ja hyvälaatuisia rasvojakin voi syödä kohtuudella. Voisin laittaa jo nyt pienen mainoksen hoidoistani, kun kyselyä näyttää olevan:)

  Solinar: Kookosöljy myös sisäisesti hyväksi, kysyin asiantuntijoilta (Ayurveda):) Mutta LAATU on tärkeä.
  Anonyymi: Postaukseni b12:sta: http://quinoaa.blogspot.com/2009/08/b12-aiheuttaa-hieman-paanvaivaa_28.html

  S: Ei ole monimutkaista, kun jaksaa kerran sisäistää asian. Sitten ei ainakaan ole mietinnän ja valinnan vaikeutta:) NIin ulkoinen kuin sisäinen "ruoka-aine" imeytyy meihin ja tekee tietyn vaikuksen riippuen ominaisuuksistaan. Siihen se perustuu, esim. öljy voi joko rauhoittaa, rentouttaa tai piristää. Ja välipalat ovat ihan suotavia:)

  Annilee: NIin. Ayurvedan ruokasuosituksetkin ovat muokkaantuneet ajan oloihin sopiviksi ja niitä on syytä myös ajatella kokonaisvaltaisesti ja hieman kriittisestikin. Ruoan laatu on niin paljon heikentynyt ja samoin tiedämme nyt että on esim. hyviä, parempia ja parhaita ruokia! Viljat ja palkokasvit ovat Ayurvedan mukaan ok, mutta kyllä ilmankin pärjää. Parasta on kun soveltaa Ayurvedan oppeja ja omaa järkeä. Perehdyn hieman kysymykseesi ja vastailen lähiaikoina.

  VastaaPoista
 12. Anonyymi: B12 vitamiinia ei edelleenkään saa vegaanisesta raakaravinnosta eikä asia ole mitenkään kiistanalainen, vaan tieteellinen tosiasia.

  Tämä B12-vitamiini-kysymys on vain yksi esimerkki siitä, miten ehkä kannattaa suhtautua näihin uinternetin "ravitsemusguruihin" pienellä varauksella.

  Ihmettelen myös, miten ihminen, jolla ei ole ravitsemuksen perusasiat hallussa eikä minkäänlaista ravintotieteenkoulutusta voi yhtäkkiä alkaa pitämään kursseja ravitsemuksesta toisille ihmisille?

  Pelottavaa suorastaan tällainen :(

  Yrittäkää nyt hyvät ihmiset suhtautuaa vähän kritiikillä tällaisiin sivustoihin, mulle tulee oikeasti paha mieli katsoa kuinka blogin pitäjiä aletaan automaattisesti pitää jonain asiantunitjoina tai guruina! Kuka tahansa voi perustaa blogin ja kertoa omia uskomuksiaan ja mielipiteitään ravinnosta tai mistä tahansa -- myös sinä!

  VastaaPoista
 13. Jenni: Katselin keväällä ravintotieteellisiä koulutuksia, kunnes tajusin, että paremmat mahdollisuudet oppia on itse, koska tieto, mitä näissä kouluissa opetetaan on vanhentunutta ja kyseenalaista (mielestäni). Lukijani (ja mahdolliset asiakkaani) saavat itse muodostaa mielipiteensä ja uskonsa ihmisiin sekä asioihin. En todellakaan pidä itseäni guruna, vaan olen kaukana siitä. Tämän blogin avulla olen kuitenkin oppinut paljon, kyseenalaistamaan ,etsimään tietoa kriittisesti, enkä edelleenkään sano mistään että "näin se on", koska muuttujia on liikaa, samoin kuin ihmiset ovat yksilöitä.

  Tämäpä juuri niissä ravintotieteilijöissä mielestäni mättää. Suositukset laaditaan tasapäiselle porukalle ja suositellaan sitä margariiniä ja leipää miettimättä lainkaan ruoan laatua. Samalla voidaan olla liittoutuneena elintarvikeyritysten (tai jopa lääkefirmojen) kanssa. Kenen etua oikeasti ajetaan? Tavoitteeni on antaa ihmisille vinkkejä joita on helppo soveltaa jokapäiväiseen elämään ja erityisesti kokemusperäisesti - koska se mikä toimii sinulle, ei toimi toisella.

  Tulevat nettisivuni kertovat enemmän, millä asialla olen. Todellakin kuka tahansa voi perustaa blogin - ja se mahdollistaa vaikka mitä! Täysi taviskin voi vaikuttaa tuhansien ihmisten elämään. Tekstejäni (tai esim. Ollin) ei mitenkään julkaistaisi virallisissa lähteissä (paitsi suunta on vaihtumassa onneksi), ja näin ollen näistä asioista ei tiedettäisi tämänkään vertaa. Tämäkin ilmeisesti mielestäsi huono juttu?

  Kannustan ihmisia ajattelemaan omilla aivoillaan, mitään yksiselitteisiä totuuksia EI OLE. Ei ole tuossa b12 -vitamiiniasiassa, eikä monessa muussa.

  Kannustan myös ihmisiä opiskelemaan itse, eikä sokeana uskomaan yhtä virallista lähdettä. Hoidan ensisijaisesti terveitä ihmisiä, eli kannustan ja herättelen ihmisiä ennen kuin se oire tai sairaus puhkeaa. Mielestäni tämä yhteiskunta tarvitse juuri tämänlaista hoitoa - lisää meitä siis. Kritiikki on kuitenkin tervetulletta, olenkin ihmetellyt, että missä se viipyy kaiken positiivisen keskellä:)

  VastaaPoista
 14. Erilaiset energiatasot raa'assa ja kypsennetyssä? Enpä ole tuosta ennemmin kuullut. Jokin vanha raakakasvisravinnon puolesta puhunut kirja selosti sitä samaa, mitä mm. adventistit aikoinaan opettivat (suunnilleen seuraavasti): tyhjään vatsaan pitäisi ensin syödä sitä raakaa, ei kypsennettyä - koska raaka on luonnollisempaa ja kun vatsa alkaa sitä sulattaa, se ei enää ole niin herkkänä siitä, syökö myös kypsennettyä (huonompaa) ruokaa.

  Kookosöljyn laadusta tuli mieleeni, että Cocovin tasty-öljy ei mielestäni ole aivan yhtä maistuvaa kuin se kalliimpi, sinertävämmässä purkissa myytävä Ölmühle Solling... mutta maistuvaa sekin on, tai sitten alkaa jo tottua ja siksi ei enää niin hetkauta ;)

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...