Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

14.9.2009

Raakaruoka ja Ayurveda

Vastaan lyhyesti kommenteissa esitettyyn kysymykseen koskien Vatan ja raakaravinnon yhteensovittamista. Korostan, että olen lähiaikoina (toivottavasti vielä tämän kuun puolella) avaamassa nettisivut, jossa on kattavammin Ayurvedasta, joka vain muuttuu sitä mielenkiintoisemmaksi, mitä syvemmälle menen opiskeluissani. Malttakaa siis vielä hetki! Kysymyksiä saa esittää, vastaan niihin innoissani!

Ayurvedassa siis suositellaan yleisesti kypsennettyjä, (intialaisia), lämpimiä ruokia riippuen hieman kehotyypistä. Koska ayurveda ja sen ruokaohjeistukset tulevat Intiasta, jossa ruoka on lähes pakko kypsentää, on sen soveltaminen eri maanosiin ja paikkoihin ihan suotavaa. Ohjeistus on vuosituhansien saatossa varmaan muuttunut bakteeritasojen jne. myötä. Raakaruoan suosiminen länsimaissa suureksi osaksi on varmasti hyväksi ihan kaikille, mutta entä jos haluaa olla täysin raw?

Pitta-tyypeille raakaravinto ei yleensä ole mikään ongelma, koska heillä on erittäin hyvä ruoansulatus. Koska Kaphan ominaisuus on kylmä, jotkut kylmät ruoat voivat lisätä Kaphaa joissakin tilanteissa ja ihmisissä. Älykkäästi koostettu raakaravinto sopii kuitenkin heillekkin ihan hyvin. Vatalle sen sijaan Ayurveda suosittelee kypsennettyjä lämpimiä ruokia, koska heidän ruoansulatuksensa on heikko ja epäsäännöllinen. Kuitenkin Gabriel Cousensin kokemuksen mukaan myös Vatat voivat olla Raw foodisteja. Tämä on mahdollista näinä blendereitten aikana, joka mahdollistaa ruoan hyvän pilkkoutumisen ja paremman imeytymisen. Nämä raakaravintosuositukset on tehty sekä Vatalle ja joissakin tapauksissa myös Kapha-doshille:

- Syö yhden ruokalajin aterioita, se helpottaa ruoansulatusta. Tämä tarkoittaa esim. keittoa, muhennosta tai pieneksi pilkottua salaattia

- Käytä mausteita lisätäksesi ja vahvistaaksesi ruoansulatusta

- Lämmitä ruoka n. 45 asteeseen (tai alhaisempaan)

- Käyttämällä öljyisiä ja rasvaisia kastikkeita (like avokado) tehostaa ruoansulatusta Vatalla, huom. ei Kaphalla!

- Pureskele ruoka hyvin ja syö kohtuullisia määriä

- Käytä luomua sekä mahdollisimman tuoreita tuotteita, liota, idätä, versota

- Käytä superfoodeja (oma lisäykseni, joka on varmasti toimiva kaikille)

Myös:

- Säännöllinen öljyhieronta Vatalle seesamöljyllä, kaphalle maissiöljyllä, pitalle auringonkukka- tai kookosöljyllä:)

- Kehotyypillesi sopivia yrttejä sekä jooga-asentoja

Huom. Jos kuitenkin epäilet, että ruoansulatuksessasi on ongelmia (=amaa), kannattaa käyttää ohjeita harkiten. En kuitenkaan ole aiheeseen perehtynyt lääkäri tms. Enkuksi löytynyt ama-testi on tässä. Amastahan kerroin jo lastenhoitojutun yhteydessä. Raakaravinnon, superfoodien ja ayurvedan yhdistämisestä saa minullekin kertoa asiaatuntevat!

Näitä ohjeita ja kehotyyppitestiä sun muuta on tulossa PAAALJON enemmän lähiaikoina. Malttakaa odottaa!

Lähteitä: Ayurbalance
Living foods

5 kommenttia:

 1. Vinkkaanpa tänne, kun Aamulehdestä bongasin eilen buddhalaista meditaatiota kirjasto Metsossa:
  http://81.175.250.2/aamulehti/Tapahtumat/Tapahtumantiedot/tabid/129/EvId/79168/language/en-US/Default.aspx

  Itse en päässyt eilen, mutta joku muu maanantai yritän päästä paikalle!

  VastaaPoista
 2. Mä olen monesti koittanut katsoa testien yms. avulla olenko vata, pitta vai kapha ja taidan olla eniten pitta, mutta en ole ihan varma olenko ...voisin olla joku yhdistelmäkin, mutta mussa on yhtälailla vatan ja kaphan ominaisuuksia(??!). Onko jotain juttuja joista ihan varmasti voisi tietää oman kehotyypin?
  Ja pahoittelen hieman sekavaa kysymystä =)

  VastaaPoista
 3. Kyllä voi olla myös doshien yhdistelmä. Tai niin olen ainakin ymmärtänyt niistä opuksista, joita olen itse aiheesta lukenut. Itse ole vata-pitta. Olisi tosi kiva saada sulta Heidi vinkkejä siihen, miten tällainen yhdistelmätyyppi voisi elää mahdollisimman oikein, ettei toista doshaa korostamalla saa toista epätasapainoon, kun tavoitteenahan olisi molempien tasapaino. Eli mitä kannattaisi syödä, miten liikkua jne.

  VastaaPoista
 4. Itse koen testien perusteella olevani kapha-vata tyyppi, mutta pitäisi kyllä joskus käydä asian tuntijan luona hakemassa neuvoja. Aivan mahtavaa että aiot perustaa sivut ayurvedasta! Voisit ehkä tehdä yhteistyötä Ollin esittelemän Ossin kanssa asioista joista et vielä tarpeeksi tiedä?
  -Espoir

  VastaaPoista
 5. Peppi: Yhteismeditaatio kiinnostaa aina

  Lyhyesti: Meissä kaikissa on sekä vataa, pittaa että kaphaa. Ne ovat tiloja, tiivistymiä 5 suuresta elementistä. Luonnostaan meillä on prakriti, syntymässä saatu kehotyyppi, jossa yleensä yksi tietty tila=dosha vallitsee. Jokin tila voi elämän aikan kuitenkin mennä epätasapainoon ja näille jokaiselle doshalle on omat tasapainottavat ohjeensa. Ei ole mitään yhtä tiettyä juttua mistä sen tietää, toki suuntaa-antavia seikkoja on monia. Teen hyvän testin tulevalle sivustolle.

  Tavoitteenahan on pitää kaikki doshat tasapainossa, mutta kiinnittää erityinen huomio siihen mikä hallitsee. Kaksoisdoshassa pitää huomioida vuodenajat ja yleensä kuunnella kehoa. Paras keino on yksinkertaisesti tunnustella mikä sopii ja mikä ei, sen tietää ainakin sitten kun huomaa esim. ravinnosta oireita tai sitten kun on tarpeeksi herkistyneet aistit (jos syö huonoa jalosteruokaa, ei varmaan pysty kuuntelemaan kehoaan..)

  Ossi rules, kyllä näin aion tehdä! Tervetuloa tänne asiantuntijan luo pikapuoliin:)

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...