Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

7.9.2009

Punajuurikeittoa syksyisesti

Päivän lounaani kotietätoimistossa oli ihanan syksyinen punajuurikeitto, jonka idean sain täältä. Sovelsin ohjetta ja erittäin maukasta tuli.

- 3 pientä punajuurta
- 2,5 porkkanaa
- muutama cashew pähkinä (liotettuna)
- 1 dl manteleita (liotettuna)
- wakame merilevää (liotettuna)
- vuorisuolaa, mustapippuria, korianteria
- vettä n. 4 dl

Blenderiin ensin vihannekset ja pähkinät, lopuksi mausteet. Leipänä meneekin jo rutiinilla tämä eri variaatioin. Annoksesta 1 reilu tai 2 pientä.

5 kommenttia:

 1. Kiitos ohjeesta! Arvaapa tekisikö mieli kokeilla. Tosin pitää miettiä, ostaisiko sitten ihan soseuttajan kun nykyinen tehosekoitin ei tässä välttämättä ole ihan omimmillaan.

  Vanhaan ketjuun vielä kommenttia. Ihmeteltiin P&S:ää ja goji-marjojen luomuisuutta Treella Japanin-kaupassa... Tampereellahan on Peanut Boysin maahantuonti, ja heidän goji-marjansa tuntuvat olevan kohtuuhintaisia, ja vaikka niitä ei luomuna myydäkään, saattavat hyvin olla melko puhtaitakin.

  Tosin vaikeahan sitä on loppupeleissä mennä sanomaan. Jossain tuotteissa luomuna myynti kuitenkin saattaa ehkä olla valitettava mainoskikka, jolla saadaan hinta korkeammaksi.

  VastaaPoista
 2. :o Missä muodossa laitoit punajuuret? Purkkitavarana vai "suoraan pellosta"? Ihan vaan huolestuilen, todennäköisesti turhasta, kun punajuuret ovat raakana myrkyllisiä. Purkkitavara on aina kypsennettyä kuitenkin.

  VastaaPoista
 3. Tuomo: niin no. Kakspiippunen juttu ja jokainen tekee mitä haluaa. Usein se laatu maksaa ja ei-luomuista ei ainakaan ikinä tiedä miten ne on (teho)viljelty, kuljetettu jne. kun luomua ainakin seurataan. Gojejakaan ei oo tarkoitus syödä kilokaupalla viikossa, vaam se kourallinen päivä on hyvä annos

  Uni: Raakana myrkyllisiä? Nice to know. Oli ihan irtonaisia kauppahallista ja raakana meni. Nitraatin vuoksi? "Nitraatti voi muuttua elimistössä nitriitiksi, joka heikentää hemoglobiinin kykyä kuljettaa happea soluille" Enpä usko, että näillä määrillä mitään tapahtuu, tosin mielenkiintoista oli se, että punajuuri värjää virtsan (ainakin joskus) joten ei ole syytä siitä huolestua.

  VastaaPoista
 4. Toki monesti laatukin maksaa ja sinänsä olen ehdottomasti luomuviljelyn kannalla, varsinkin jos ja kun Helsingin Sanomissa tämän vuoden keväällä mainittu tutkimus luomuviljelystä pitää paikkansa: teollisuusmaissa vähentää satomäärää jonkin verran, mutta kehitysmaissa kasvattaa merkittävästi! Melkein vaikea uskoa, että asia olisi näin hyvin ja jos on, niin mitä ihmettä se tehoviljely siellä kehitysmaissa tekee??

  VastaaPoista
 5. Juurikin nitraattien takia. Luomuna viljelty on toki jo paljon turvallisempi, mutta punajuureen pätee se sama vaara kuin salaattiinkin. Liika lannoite päätyy samantien moninkertaisina määrinä nitraatiksi kasviin. Luomua tai ei, kannattaa silti käyttää raakaa punajuurta vain pienissä määrissä (eipä sitä paljoa tarvikaan kun se on niin ravinteikas :)), ja välttää sen käyttöä raskaana, imettäessä ja pienille lapsille(eli varmaan se perus; ei alle kolmevuotiaille).

  Punajuuri kannattaa aina huuhtoa huolellisesti myös ennen käyttöä.. no.. niin kannattaa kyl kaikki muutkin juurekset :D mutta punajuuren pinta kerää ainakin miun mielestä jotenkin paljon enemmän töhkää kun porkkanan tai perunankaan.

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...