Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

2.9.2009

Meditaatiosta

Yritin pitää hieman taukoa postauksista, mutta innostuin kirjoittamaan nopeasti meditoinnista urbaanin orangin innoittamana. Olin eilen hieman pidemmällä lenkillä metsässä ja huomasin yllättäen meditoivani erään kukkulan päällä. Olisi entisellä suorittaja-minälläni ollut ihmettelemistä...

Olen ollut kiinnostunut meditoinnista ja henkisistä jutuista jo useamman vuoden. Vaikkakin olen elänyt aika pinnallisessa maailmassa vaikutteille alttiina, olen silti tiedostanut sen, että on olemassa jotain muutakin kuin tämä materiaalinen maailma. Olen luonteeltani kärsimätön, ja hiljentymisen sijaan on ollut helpompi vaikka mennä lenkille, juoda kahvia, kuunnella musiikkia, surffailla koneella jne. vaikka näistä asioista saatu ilo on ollut hyvinkin hetkellistä.

Olen jollain tasolla kuitenkin tiennyt, että meditointi ja nämä muut henkiset asiat tulevat löytämään minut, kun aika on oikea ja olen siihen valmis. Syvällisempi tiedostaminen, asioihin syventyminen, ravinnon puhdistamimen, jooga, itsensä parempi kuuntelu jne. kaikki ovat välineitä saavuttaa syvällisempää ymmärrystä. Huomaan jatkuvasti oivaltavani yhä enemmän ja kokevani uskomattomia ilon tunteita, mitä ei aikaisemmista "aktiviteeteista" ole saanut.Deepak Chopran kirja Iätön ruumis, ajaton mieli on jotain käsittämättömän mahtavaa. Jos jokin kirja, niin tämä voi muuttaa elämäsi, jos olet siihen valmis. Aloin lukemaan kirjaa nyt toista kertaa, koska haluan sisäistää sen sanoman mahdollisimman hyvin. Ensimmäiselläkin lukukerralla kaikki palikat, jotka vielä mietityttivät aukesivat täysin. Uskomatonta, miten eri tavalla ihminen voi kokea elämän, jos vaan muuttaa käsitystapaa.

Kirjassa kerrotaan meihin iskostetun ajan ja tilan käsitteistä, joiden uudelleenkäsittäminen tai poisoppiminen voi vapauttaa ihmisen täysin. Vanheneminen ja kuolema voivat kirjan lukemisen jälkeen lakata olemasta. Olet itse osa maailmaa, etkä vain maailmassa. (Tätä opetetaan yllättäen myös ayurvedassa). Kirjaa lukiessa ymmärtää hyvin, mistä on kyse, jos on meditoinut. Se tunne, että kaikki on juuri niinkuin pitääkin, tässä ja nyt, eikä mitään tarvitse miettiä tai varsinkaan pelätä, on sanoinkuvaamaton. Meditoinnista on paljon hyötyä: Se kasvattaa aivoja, parantaa keskittymiskykyä ja lisää immuniteettia. Meditoinnin harjoittaminen voi muuttaa ikääntymisen suuntaa, ja onkin todettu, että säännöllisesti meditoivat ovat biologiselta iältään n. 10 vuotta nuorempia.

Tässä esimerkki aloittelijan meditaatioharjoituksesta. Tekniikoita on useita ja kannattaa löytää se itselleen toimivin. Aluksi vaaditaan myös kärsivällisyyttä ja usein ensimmäiset kerrat ovatkin vaikeita. On paljon helpompi keskittää mieli johonkin ulkopuoliseen, kuin itseensä. Harjoittelun voi aloittaa vaikka muutamalla syvähengityksellä päivässä.

Tässä myös ihan ok juttu meditaatiosta. Ja kyllä, aion lukea myös kaikki muutkin Chopran kirjat.

4 kommenttia:

 1. Meditaatiosta voisin varmasti kirjoittaa kirjan, niin paljon olen siitä lukenut ja toki myös meditoinutkin, vaikka olenkin siinä aloittelija. Aloittelijan mieltä siinä kaivataankin, ei odotuksia, ei päämääriä, ainoastaan olemista. Se tunne josta puhuit on kyllä aivan mieletön, se kun oikeasti on 100% läsnä ajassa ja paikassa. Ei siihen tilaan usein pääse, mutta nykyään sitä tilaa sentään pääsee kokemaan. Lapsuuden jälkeen varmaan 20 vuoden tauko ilman sitä oloa.

  Varmasti palaan aiheeseen vielä monta kertaa blogissani.

  VastaaPoista
 2. Nykyajan kiireellisessä maailmassa ei ole kauhean helppoa meditoida,mutta aina pitäisi siihen löytää aikaa, ja varmaankin löytää,jos sitä oikein haluaa. En ole itse meditoinut muuten kuin joogan yhteydessä,kai sekin on jonkinlaista meditaatiota.

  VastaaPoista
 3. Deepak Choprahan on intialainen, ja lääkäri, mun muistaakseni länsimaisen lääketieteen kylläkin, mutta vedanta eli sitä myöten ayurveda on hänellä takuuvarmasti mukana kaikessa. Mikään yllätyshän se siis ei ole että samoista asioista puhutaan. Onneks on meitä edeltäviä sukupolvia, jotka kans tietää jutuista... Meidän ei tarvi keksiä kaikkea itse.
  T. Elina

  VastaaPoista
 4. Tää kirjoitus oli taas mielenkiintoista pohdintaa.

  Itse olen meditoinut lapsesta lähtien, nyt ikää on 30v. Tosin tajusin tämän ominaisuuden vasta muutama vuosi sitten. Kaipaan paljon "omaa aikaa", mutta voin sen ottaa jopa ihmisvilinässä. Monesti olen "poissa" sosiaalisissa tilanteissa ja surffailen omissa ajatuksissani - meditoin. Samalla kykenen kuitenkin jollain tasolla olemaan läsnä ja jopa keskustelemaan ihmisten kanssa. Meditointi on erittäin tärkeä osa elämääni ja se saa myös luovuuden kukkimaan. En myöskään ole koko elämäni aikana juurikaan ollut kipeäni ja viimeisen kymmenen vuoden aikana yhden ainoan kerran pienessä nuhassa - johtui stressistä, jonka aikana en meditatiiviseen tilaan päässyt. Sittemmin en oo stressille antanu jalansijaa.

  Pitänee tutusta myös Deepakin kirjoihin..

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...