Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

16.9.2009

Gunat

Ayurvedaa jälleen, toivottavasti kiinnostusta riittää. Näistä asioista kirjoittaminen tehostaa opiskeluani ja kysymykset ovat enemmän kuin tervetulleita! Lukaiseppa ensin alempi tekstini koskien aisteja.

Koetko usein vaikeuksia ja ristiriitoja pienissäkin valintatilanteissa? Teetkö tietoisesti itsellesi epäedullisia valintoja, esim. ruoan suhteen? Onko mielesi kuin jatkuvasti suuntaa muuttava tuuli, pääsemättä kuitenkaan mihinkään tyydyttävään lopputulokseen?


Doshat (Vata, Pitta ja Kapha) vaikuttavat lähinnä kehon ja mielen tasolla. Kun mennään syvemmälle, kvanttimekaaniseen kehoon, jossa ”aito minä” sijaitsee, pääsemme tekemisiin ”mentaalisten doshien”, taipumusten eli Gunien kanssa. Gunat vastaavat mielemme toiminnasta, kuten lukuisista ristiriidoista valintatilanteissa. Miksi teemme itsellemme tietoisesti pahaa, syömällä liikaa, nauttimalla alkoholia jne. vaikka tiedämme, että se ei ole meille oikeasti hyväksi? Tietoinen mielemme, ei ehkä ole se, joka tietää parhaiten, vaan enemmänkin sekoittaa ja johtaa meitä harhaan. Ratkaisuna on tavoittaa syvin olemuksemme, jossa valintatilanteita ei ole, vaan teet automaattisesti sitä, mikä on sinulle hyväksi.


Kolme gunaa: sattva, rajas ja tamas toimivat seuraavalla tavalla:


Rajas on se, joka esittää kysymyksen, kuinka minun pitäisi toimia tässä tilanteessa? Sattva puoltaa kehityksellistä valintaa kun Tamas sitä, joka on vakiintunut. Esim. jos valvot illalla myöhään, on Sattva se, joka käskee sinua mennä nukkumaan ja Tamas se, joka jää tv:n ääreen.

Rajas-ihmiset haluavat toimia. Heidän mielensä työskentelee koko ajan, heille on ominaista kärsimättömyys, impulsiivisuus ja kaikenlainen aktiivinen toimintaan. He ovat ulospäin suuntautuvia, loputtoman energisiä ja asioihin heittäytyviä


Sattva-ihmiset haluavat kehittyä. Heidän mielensä ei ylläpidä toimintaa sen itsensä takia, vaan ainoastaan luovaa, elämää ylläpitävää ja tervettä toimintaan. Sattvatyyppien toiveet ovat luonnostaan terveitä ja he taistelevat mielen negatiivisiä taipumuksia (=henkistä amaa ks. alla) vastaan.


Tamas-ihmiset haluavat pysyä ennallaan. Heidän mielensä ei halua toimia, he pitävät kiinteistä rutiineista ja pyrkivät säilyttää olemassa olevan tilanteen. He ovat hitaita liikkeissään, pitävät kiinni traditioista ja arvostavat eniten menneisyyttä.


Gunat ovat alati muuttuvia ja liiketilassa vaikuttaen toinen toisiinsa. Kuten doshista, jokin näistä kolmesta gunasta on meille luontainen, mutta jokaisella on aikoja, jolloin olemme enemmän henkisesti sattvisessa selkeyden tilassa, rajastisessa epävarmuudessa ja tamastisessa tyhjyyden tilassa.


Sairaudet liittyvät tamastisiin tiloihin. Varastoimme kehoomme amaa eli kuona-aineita ja jätteitä fyysisellä, mielen- ja henkisen elämän tasolla. Ayurveda auttaa kehittämään Sattvista elämänlaatua lisäämällä henkistä voimaa ja nostamalla tietoisuutta. Tasapaino syntyy kehon ja mielen puhdistautumisen kautta. Ayurvedan opit auttavat siirtymään tamas-tilasta rajakseen ja siitä edelleen sattviseen tilaan.


Henkinen ama= Mielen epäpuhtaus, negatiiviset taipumukset, joita synnyttävät mm.

- Negatiiviset tunteet – viha, pelko, itsekritiikki, ahneus, katkeruus

-Psykologinen stressi – perheongelmat, kiristynyt tilanne työpaikalla, rahan tai työpaikan menetys, avioero, kuolemantapaus perheessä

-Uneliaisuus, henkinen velttous

-Epäterveellinen ympäristö

-Joutuminen kosketuksiin muiden ihmisten negatiivisuuden kanssa

-Väkivaltaiset, raa'at tai järkyttävät kirjat tai muut viihteen muodot


Sattvan lisääminen


Kehoa ei voi pakottaa tekemään kehitystä edistäviä valintoja. Jokin epäpuhtaus pitää sinut poissa kvanttiminästäsi, jos syöt epäterveellisiä ruokia, olet ketjupolttaja, juot liikaa jne. Ayurveda opettaa muutamia tekniikoita, miten näitä esteitä voidaan poistaa. Kun jonkin aikaa olet käyttänyt näitä tekniikoita huomaat, kuinka sattvinen puoli sinussa kehittyy riippumatta siitä, kuinka tukossa järjestelmäsi oli alussa. Kun sattvisuus lisääntyy sinussa, pystyt vaivatta elämään puhtaasti ja saavuttamaan korkeamman kehityksen asteen ja ymmärrät, mitä ”eläminen sopusoinnussa luonnon kanssa” todella tarkoittaa.


Sattvaa voi lisätä ja samalla pitää amaa minimissä syömällä mahdollisimman puhdasta ruokaa ja juomalla puhdasta vettä. Torjunta-aineiden, vieraiden kemikaalien jne. välttäminen on tärkeää, samoin kunnon yöuni. Vietä aikaa metsässä ja luonnossa. Kävele rannoilla, kuuntele tuulta, puiden huminaa ja lintujen laulua. Kaikki nämä puhdistavat aisteja ja saattavat ne takaisin luonnolliselle lähteelle. Vaali positiivisia tunteita ja luottavaisia suhteita – rakkauden ja huolenpidon puuttuminen elämästä vahingoittaa sattvaa enemmän kuin huono ruokavalio:


-Ole ystävällinen muita kohtaan

-Toimi harkitusti, ei mielijohteen mukaan

-Vältä vihantunnetta ja kritisoimista, vaikka se olisi mielestäsi oikeutettuakin

-Varaa joka päivä aikaa leikille, huumorille, rentoutumiselle ja hyvälle seuralle

-Herää yhtä aikaa auringon kanssa, katso auringonlaskua illalla ja kävele kuutamossa, etenkin täydenkuun aikaan

-Syö kevyitä ja luonnollisia ja puhtaita ruokia

-Ole antelias muille kaikilla tavoilla, anna lahjoja ja lausu kohteliaisuuksia ympärillä oleville ihmisille. Sattva ihmisille kaikki ihmissuhteet ovat pääasiassa tilaisuuksia anteliaisuuteen


Luonto antaa kaiken, mitä ihminen tarvitsee. Kun tällainen anteliaisuus ja luottamus puhkeavat täyteen kukkaan, sattva-ihmisellä ei ole mitään pelättävää elämässä ja kaikki voitettavana. Hän voi antaa elämän tapahtua odottamatta sitä.

9 kommenttia:

 1. Olen aivan haltioissani lukenut kirjoittamiasi juttuja ensin raaka ravinnon suhteen ja nyt vielä ayurvedan vuoksi :). Kiitos että jaksat jakaa oppimiasi juttuja. Itse olen ollut hyvin kiinnostunut useamman vuoden ayurvedasta, mutta tilaisuutta sen parempaan opiskeluun ei ole (ainakaan vielä) tullut.
  Nyt tiedän ainakin että omassa perheessäni asustaa 2 kapha lasta, 1 vata vauva, 1 vata mies ja 1 sekopää pitta nainen ;)

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoisia nämä ayurveda-asiat.

  Mitä tarkoittaa, jos vata, pitta ja kapha saavat jokaisessa tekemässäni testissä yhtä paljon pisteitä, tai lähes yhtä paljon? Edellisessä tekemässäni testissä kapha sai 2 pistettä vähemmän kuin muut, mutta lähes kaikissa muissa testeissä pistemäärät ovat olleet samat. Kertooko se epätasapainosta tms?

  VastaaPoista
 3. Tanja: Loistavaa! Yksi sekopää Pitta täälläkin. Itseasiassa tarkemman analyysin mukaan olen Pitta-Vata

  Outi: Aika harvinaista. että olet "sama dosha prakriti" eli kaikki doshat tasapainossa. Joskus nämä tapaukset ovat tarkempien testien mukaan kaksidoshaisia, mutta 2 pistettä on kyllä todella pieni ero. Olet onnekas, yleensä hyvin terve koko elämäsi ja omaat hyvän immuunijärjestelmän, mutta toisaalta, jos epätasapainotiloja tulee, pitää pitää kaikista doshista huolta. Onko näin? Pitää muistaa,että tärkeää ei ole kuulua mihinkään luokkaan, vaan oppia tuntemaan oma minänsä.

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoista lukea tätä.Olen vain ihan vähän lukenut Ayurvedasta,mutta muistan kuinka yksi ystävätär rupesi syömään sen oppien mukaisesti ja kovasti kehui oloaan.

  VastaaPoista
 5. Morjesta Heidi!
  Nyt on kuule semmonen juttu, että täällä on vata, joka on ruvennut kiinnostumaan tästä hommasta. Tämä vata vain on vielä sen verran laiska kaveri, ettei viitsi jaksa kykene ottamaan itse asiasta selvää.

  Toisin sanoen: olet nyt puhunut paljon Pittasta, voisikko laittaa jonkun semmosen summa summarum -tekstisen, missä olis myös muista doshista (tai sit pelkästään vatasta koska oon itsekäs eli sattva ei oo kirkas). Elikkäs muistakin dosheista vähän juttua eiks vaan :) jee kiitti

  - Antti

  VastaaPoista
 6. Yaelian ja Lepantti: Yes, kiitos mielenkiinnosta. pitänee väsätä kooste doshistakin:)

  VastaaPoista
 7. Mua taas on lähinnä alkanut kiinnostamaan kuivureiden, dehydrattoreiden (vai miten se kirj.) ja uunien monien tuntien päällä pitämisen ekologisuus ja mielekkyys. Jossain ohjessa oli jopa 20 h. Onko se sitten sitä "luomu" ja ekologisuus ajattelua? Minusta ennemminkin luonnonvarojen tuhlausta ja tietää hemmetinmoisia sähkölaskuja.
  Ennen tätä hurahtamista tähän hippeiluyyn en todellakaan pitänyt uunia ja levyjä kovin paljon päällä (silloinkaan). Joten ainakin itsellä mietityttää tehdä nuita luomuksia uunissa/kuivurissa ja paistaa niitä siellä puolivuorokautta. Kuivuri vie sähköä 240 w/h (ilmeisesti keskimäärin). Enemmän kuin monet telkkarit joita sähkörosvoina pidetään(katson harvoin töllöä).

  T: Niina

  VastaaPoista
 8. Kiitos Heidi vastauksesta. Jotenkin luulen ettei tuo voi pitää kohdallani paikkaansa, koska olen ollut aika usein sairaana (viime vuonna ainakin kerran kuussa) ja esim kärsinyt lähes koko elämäni vatsavaivoista, jotka tosin raw foodille siirtymisen jälkeen ovat mystisesti kadonneet (jee!). Toisaalta en viime aikoina ole oikeastaan sairastellutkaan. Tai ehkä olen aikaisemmin ollut epätasapainossa ja nyt olen enemmän tasapainossa? Hmm, onpas tosi mielenkiintoinen juttu! Olisi mielenkiintoista päästä testaamaan näitä tarkemmin.

  VastaaPoista
 9. Niina: Hyvä poitti, aihetta pitäisi selvittää enemmänkin. Itse pidämme kuivuria päällä ehkä kerran viikossa 5-8 tuntia. Kokonaisuudessa tämä elämäntapa kuitenkin on erittäin ekologista verrattuna perusjamppoihin...

  Outi: Mielenkiintoista, sun on tultava minulle tarkempaan testiin:) Todennäköistä on sitten se, että kaikki doshasi ovat olleet hieman epätasapainossa, mikä aiheutti sairauksia, jos ne nyt ovat parempaan päin. On kyllä mielenkiintoista koostaa ruokavaliota, kun periaatteessa kaikki käy kohtuudella.

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...