Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

21.9.2009

Tyrni

Esittelyssä Suomen oma superfood, tehomarja Tyrni, yksi maailman vitamiinirikkaimmista marjoista. Tyrni on suhteellisen tuntematon kasvi Euroopassa Saksaa ja Suomea lukuunottamatta. Kiinassa sitä käytetään laajalti lääkekasvina. Tyrnissä esiintyy D-vitamiinia lukuun ottamatta kaikkia vitamiineja ja monia, kuten C- ja E-vitamiineja, sekä betakarotiinia erittäin suurina pitoisuuksina. Tyrnilääkkeitä on valmistettu paitsi marjoista, myös puun lehdistä, kuorista ja juurista. Lisäksi tyrnin siemenet ja hedelmäliha sisältävät monityydyttämättömiä rasvahappoja, joilla on suotuisia terveysvaikutuksia kuten tulehdusten parantaminen, kolesterolin alentaminen jne. Tyrnin sanotaan sisältävä myös tärkää B12-vitamiinia, mutta tästä asiasta on kiistelyä puolesta ja vastaan (koska niin moni tekijä vaikuttaa asiaan).

Tyrni sisältää:

* C-vitamiinia 10-20 kertaa enemmän kuin appelsiinissa. Tyrnin flavonoidit auttavat merkittävästi C-vitamiinin imeytymistä.
* A-vitamiinia sekä sen esiastetta betakaroteenia sekä karotenoideja, jotka ovat erittäin tehokkaita antioksidantteja ja tärkeitä ihon ja hiusten terveydelle
* E-vitamiineja, jotka ovat vahvoja antioksidantteja
* K-vitamiinia Vaikuttaa mm veren hyytymiseen
* B1 Tiamiini, Aineenvaihdunta ja hermojärjestelmä
* B2 Riboflaviini, Aineenvaihdunta, valkoiset verisolut, iho ja silmät
* B3 Niasiini, Aineenvaihdunta, hermosto, aivot, iho ja veren kolesteroli
* B5 Pantoteeni happo, Aineenvaihdunta, immuunijärjestelmä
* B6 Pyridoksiini, Aineenvaihdunta, immuunijärjestelmä ( valkoiset verisolut )
* B12 Syanokobalamiini, Solujen rakenne ja punaiset verisolut. Ikääntyessä tarve kasvaa, koska imeytyminen heikkenee jopa 30 %.
* Runsaasti eri flavonoideja, joilla tyrni puolustautuu sieni- ja bakteeritauteja vastaan. Yhdessä C- ja E-vitamiinien kanssa flavonoidit auttavat kasvin soluja suojautumaan oksidoitumista vastaan.
* Biotiinia, joka vaikuttaa aineenvaihduntatoimintoihin sekä hiusten ja ihon kuntoon.
* Foolihappoa. Vaikuttaa mm solujen uusiutumiseen.
* Kumariineja ja oksikumariineja, jotka vahvistavat kasvin soluseinämiä ja suojelevat vaurioituneita kohtia.
* Kivennäis- ja hivenaineita 20 eri lajia, kuten:
* Sinkki, mangaani, kalium, magnesium, natrium, kalsium
* Kuituja, jotka avustavat suolen toimintaa

Tyrnin uskotaan vaikuttavan suotuisasti:

* Sydän- ja verisuonitaudit (tutkimus, Xiau, Liu, Mironov 1980,1985,1991)
* Eri syöpälajit (tutkimus, Halliwell 1997 )
* Haavat ja tulehdukset ( Lebedeva 1989, Jiang 1989, Fu 1993)
* Ruoansulatuksen taudit ja vatsahaava
* Maksan toiminta ja myrkytystaudit
* Ihosairaudet ( ihon ja hiusten hoito ) ja kaljuuntuminen (Xiao 1980,Liu 1985, Mironov 1991 )
* Vilustumis- ja heikon yleiskunnon taudit ( vastustuskyvyn lisääminen) ( Xiao, Liu, Mironov )
* Kevät- ym. väsymystilat
* Kihti ja reumatismi ( fibromyalgia ) ( tyrnin lehdet )
* Palohaavat ja paleltumat
* Limakalvojen vahvistaminen
* Vaihdevuosiongelmat
* Makuuhaavat ( Qingping 1999 )
* sydän- ja verisuonitaudit (Yang&Kallio 2002)
(lähde: Vinkkilän luomutuote)

Tyrnin virallinen poiminta-aika on myöhään syksyllä, ilmojen jo viilennettyä. Kävimme kuitenkin jo eilen Tyrnissä ystäväni kanssa, joka vinkkasi meren rannalla sijaitsevan kesäpaikkansa laajasta puskatarjonnasta. On kuulemma monia kilpailijoita näille puskille, joten ei malttanut odottaa. Kun näin puskat, ajattelin, että vau! Ilmaista superruokaa koko vuodeksi. Sitten kun aloin poimimaan niin tajusin, että se olikin liian hyvää ollakseen totta.

Tyrni ei todellakaan ole mikään helpoin poimittava, käsin ainakaan. Marjat ovat hieman piikikkäissä puskissa ja välillä ne poksahtaa käsiin. Näin ollen saldoni kahden tunnin poiminnan jälkeen olikin ehkä n. 2 litraa. Onneksi eräs paikallinen vinkkasi, että voi myös ottaa kokonaisen oksan, ja poimia siitä sitten jälkeenpäin. Ystäväni oli hillitympi ja jätti muillekkin vähän pensasta jäljelle, kun itse rohmusin puoli puskaa:) No, muutama oksa on nyt parvekkeella odottamassa näpertelyä - pitäisi varmaan alkaa myymään marjoja, sen verran arvokasta ja vaivalloista niitä on saada. Täällä siis tyrnimaistiaisia halukkaille...

Myöhemmin tehty lisäys: En suosittele kenellekään tyrnipensaiden oksien poimimista!! Pahoittelen suuresti lapsellista / tiedostamatonta tekoani, enkä enää tekisi vastaavaa. Hyi minä!! Kiitos kommentoijat...

Tyrnin maku on vähintäänkin erikoisen kirpeä/hapan. Eilen tuli vedeltyä niitä ihan kivasti ja sen jälkeen olikin kyllä energiavarastot niin täynnä, ettei ollut nälkä koko päivänä. Silti tottumuksesta tuli syötyä vähän muutakin - seurauksena tukala olo ja turvotus. En kyllä yhtään epäile, etteikö luonnosta voisi saada kaikki tarvittavat ravintoaineet ja vitamiinit, kun vaan keholle antaa siihen mahdollisuuden. Laitoin osan marjoista pakkaseen ja ajattelin käyttää niitä ylläripylläri smoothieissa sekä jälkkäreissä. Niitä ei paljoa kyllä tarvi kerralla, muutama marja päivässä riittää (toki riippuu mitä haluaa). Raakareseptejä tietty tästäkin olisi kiva saada, jos joku tietää!

17 kommenttia:

 1. Tyrni on omasta mielestä ehdoton ykkönen mitä tulee marjoihin ja superfoodeihin. On ollut tarkoitus itsekin laittaa blogiin tyrnipostaus, mutta eipä taida enää olla tarvetta, sen verran asiaa tässä sun postauksessa. Kiinassa ja Tiibetissä tyrni on ollut lääketieteessä jopa gojia kovempi marja, eikä syyttä. Itse olen ihan varma, että tyrnistä tullaan lähivuosina kirjoittamaan vielä todella paljon.

  VastaaPoista
 2. Mulla on tyrnihuulirasvaa, on muuten hyvää :)

  VastaaPoista
 3. Ihan kateeksi käy kun sait poimittua noita tyrnimarjoja,ja vielä aika paljonkin! En ole koskaan maistanut;tyrnihilloa kyllä olen maistanut joskus.Täällä lämpimässä niitähän ei kasva mutta käytän paljon luomukosmetiikkaa,jossa se on pääraaka-aineena,ja tukka ja iho tykkäävät....

  VastaaPoista
 4. Samoissa puuhissa viime viikolla! Tyrniä ja aroniaa löytyy hyvin Helsinginkin rannoilta. Kuivaustulokset eivät olleet kovin mairittelevia. Sen sijaan kuutioiksi pakastamani raaka tyrnisose tuntuu hyvältä metodilta säilöä marjaa: sulattaminen on iisiä kun voi napata kuution kerrallaan ja heittää smoothieen tai vaikka tuorepuuron päälle sulamaan.

  VastaaPoista
 5. Mites nämä kaupasta saatavat tyrnijauheet - osaatko sanoa säilyykö niissä ravintoaineet hyvin?

  VastaaPoista
 6. Oon kanssa kuullut tuosta jääpalakikasta. Tuoretavara oli sitten mikä vaan on aina parhain, mutta kuivatus (jauheet) ja pakastus tulevat hyvinä kakkosina. Ravinteita näissäkin on varmasti paljon, vaikka entsyymi- ja vitamiinipitoisuudet hieman vähentyvät...

  VastaaPoista
 7. Koko puskan poimiminen mukaan on kyllä sikäli ikävä tapa, että sama puska (tai ainakaan se poimittu osa) ei sitten ole seuraavana vuonna enää tuottamassa marjoja ihmisten iloksi...

  VastaaPoista
 8. Pakko kommentoida, vaikka hetken mietin onko tarpeen... Oksien mukaan poimiminen on mielestäni lähes törkeää, kuten seeds sanoi: siitä ei ole sitten seuraavana vuonna iloa kenellekkään. Pitäisi olla sanomattakin selvää, että jos kaikki itsekkyyttään ja laiskuuttaan ottaisivat pensaasta oksan, pian ei olisi kenelläkään ILMAISIA tyrniapajia.

  VastaaPoista
 9. seeds ja Heli S: Puskia oli tosiaan aika älytön määrä siellä ja otin muutaman isomman oksan ja tosiaan oksat on eri puskista - ei koko puskaa mukaan. Myönnettäköön silti, että hieman ahnehdin, voi olla, että olisi tyrnit jääneet sinne jokatapauksessa poimimatta. Pahoittelen, ja lupaan kompensoida asiaa luonnolle jotenkin:)

  VastaaPoista
 10. "Tyrnin poiminta ei saa vahingoittaa pensaita

  8.9.2006 Helsinki

  Vääränlainen ja liian aikainen tyrnin marjan poiminta vahingoittaa tyrnipensaita. Marjoja kerättäessä oksia ei tule katkaista. Myös liian aikaisin aloitettu marjojen kerääminen puristimilla on vahingollista pensaille. Maa- ja metsätalousministeriö muistuttaa poimijoita tuntemaan vastuunsa tyrnipensaiden kestävästä käytöstä.

  Tyrni kasvaa Pohjanlahden rannikolla Uudestakaupungista Tornioon sekä Ahvenanmaalla, muilta rannikoilta se puuttuu. Tyrnin marjat kypsyvät elo-syyskuun vaihteessa, mutta tarvitsevat jatkokypsymistä. Marjojen poiminta voi jatkua myöhäänkin syksyllä, sillä pakkanen vain parantaa marjan laatua.

  Mikäli pensas vahingoittuu poimittaessa, iskevät rikkoutuneeseen kuoreen sienet ja home. Pahimmillaan keruu vahingoittaa myös silmuja ja voi merkittävästi haitata seuraavan vuoden lehtien syntymistä ja marjasatoa.

  Luonnonsuojeluasetuksen muutoksen (17.11.2005) myötä tyrnin poimintarajoitukset poistuivat ja tyrnin poimintaa ei enää rajoiteta luonnonsuojelusäännöksin.

  Ennen asetuksen muutosta luonnonvaraisen tyrnin poimintaa rajoitettiin 1970-luvulta alkaen kieltämällä pensaita vahingoittavat keruumenetelmät. Luonnonsuojelulakiin perustuen vuonna 1999 annetussa ympäristöministeriön päätöksessä tyrnin marjojen kerääminen puristimia käyttämällä oli kielletty Lounais-Suomessa ennen 1.10. sekä muilla esiintymisalueilla ennen 15.9. Kiellettyjä olivat tyrnin marjojen kerääminen oksia katkaisemalla tai musertamalla, oksien kerääminen kaupan pitämistä varten sekä oksien tarjoaminen kaupattavaksi ja myyminen.

  Tyrnin ja muiden luonnonvaraisten marjojen keräämiseen jokamiehenoikeutena kuuluu, että toiminnasta ei aiheudu haittaa.

  Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
  ympäristöjohtaja Veikko Marttila, puh. (09) 160 533 34
  tutkija Tiina Wigelius, puh. (09) 160 526 74"

  Terveisin "ohikulkija"

  VastaaPoista
 11. Tyrnin oksia ei saa ottaa.

  Oksien katkominen on verrattavissa siihen että leikkaisi omenapuusta tai luumupuusta oksat saadakseen omenat ja luumut.

  Onhan marjojen poimiminen vaivalloista eikä mutta monivuotisen puun (ok tyrni on virallisesti pensas mutta monimetriseksi se kasvaa) raiskaaminen ei missään nimessä saa olla ratkaisu.

  Olisi ihan kiva jos mainitsisit tästä kirjoituksessasi koska se kuitenkin tulee ensimmäisten joukossa googlatessa sanaa tyrni ja harva ihminen vaivautuu klikkaamaan erikseen kommenttiosion auki.

  Nyt mieleen jäi kirjoituksestasi kiteytettynä että tyrni on terveellinen ja oksat kannattaa leikata.

  VastaaPoista
 12. Kiitos viimeisistä kommenteista, tein lisäyksen tekstiin. En ajatellutkaan, että tämä kirjoitus löytyisi niin helposti.

  VastaaPoista
 13. mistä hesasta löytyy tyrniä?joku saari?entä espoo-porkkala akseli?mistä hesasta löytyy tyrniä?joku saari?entä espoo-porkkala akseli?

  VastaaPoista
 14. Mä keräsin pyrni pensaat puhtaaksi aamulla 20.11. Yöllä oli ollut pakkasta noin -10 ast. Marjoja tuli noin 15 litr. roskineen päivineen. Hyvin onnistui keruu marjanpoimurilla vähän niin kuin kampaamalla, osa meinas litistyä kun vähän innostuin. Yllättävän äkkiä pensaat olivat putsatut muutamassa tunnissa. Kylläkin maahan varisi marjoja, olis pitänyt laittaa muovi alla. Sitten laitoin marjat roskineen ja jäisinä muutamaan muovipussiin ja pakastimeen odottamaan puhdistusta. Puhdistus onnistuu pieninä erinä pakastimesta esim. tarjottimella, ennenkun marjat kerkiävät sulaa ja sitten taas kiirreellä pakastimeen puhdistetut marjat. Ainoa miinus puoli on että joutuu käymään pakastimella useita kertoja ja puhdistan useampana iltana tai millonka sitten kerkiän/viitin.

  VastaaPoista
 15. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 16. Lisäys.Parasta lähteä nukkumaan ja ajatella oikein kirjoitusta ja TYRNIÄ.

  VastaaPoista
 17. sillon oli hieno merellinen tapahtuma, kun tyrnin puristamista rajoitettiin alkavaksi vasta muistaakseni 1.9. ja aamulla viiden aikaan oli jo ainakin satakunnan rannikolta puristeltu kaikki tyrnit mehuksi.

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...