Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

30.8.2009

Vaadi laatua!

Olen syönyt nyt kalaa viikon sisällä muutaman kerran, koska mieli on sitä tehnyt, eikä sen jälkeen ole tullut huono olo. Mökillä nautin isän pyytämästä tuoreesta hauesta ja oli sitten pikkasen erilainen maku kuin kaupan kasvatetuissa kaloissa. Tänään päätin taas ostaa kalaa ja kesti hetken löytää marketista kohtalaisen tuore, täysin lisäaineeton ja SUOLATON vaihtoehto. Maustoin sen siis itse luomusuolalla, sitruunalla ja yrteillä ja kypsensin sen kevyesti uunissa. Maistui aikas hyvälle.

Mielestäni kalaa voi pitää edelleen lähes superruokana, JOS se on alkuperäisessä ja tuoreessa muodossaan, mitä se ei marketin tiskillä tai varsinkaan hyllyllä yleensäkään ole. Myös "vapaasti kasvanut" riista on mielestäni hyvä valinta ja luonteva ruoka pohjoisen kansalle. Luomulihaa alkaa mielestäni olemaan onneksi entistä enemmän tarjolla, mutta silti meillä on pitkä matka edessä.

Vilkaisu aamulehden etusivulle sai minut pitkästä aikaa avaaamaan lehden kunnolla. "Lihan ajajat"-juttu käsitteli teuraseläinten kuljetuksia. Eläinten kaltoinkohtelemiseen liittyvät jutut ovat aina itselleni surullista luettavaa tai katsottavaa, vaikka toisaalta on hyvä, että niitä tuodaan esille. Jutussa kerrotaan kahden teuraskuljettajamiehen päivästä, joka koostuu tehotuotettujen, entistä lyhyemmän eliniän omaavien lehmien ( ja mm. utaretulehduksista kärsivien) noutamista viimeiselle matkalleen, jossa ajamisen ohessa käydään välillä vetämässä munkkipossut huolttiksella. Lama ei ole ainakaan miesten ajokilometrejä vähentänyt, eli halpa liha ilmeisesti maistuu entiseen tapaan. Kepeän jutun päätteeksi todetaan, että eläinkuljetusrikkeitä on ollut ennätyksellisen vähän. Työtähän tämäkin vain on, kuskit toteavat - ja makkara maistuu.

Onneksi seuraavalla sivulla päästään enemmän asiaan, eli suomalaisen ruoan laadun kritisointiin. Marko Kulmala kirjoittaa keskittämisen kirouksesta, kun KOKO Suomea hallitsevat "edustavat" ABC-myymälät, joista saa S-etukortilla kätevästi vaikka viikon leikkeleet ja samalla bonuspihvit naamaan. Puhtaus tarkoittaa meille lisäaineita, jotka estävät ruoan pilaantumisen, kun tehdasruoan sijaan aitoa olisi metsästää, kalastaa ja sienestää itse! Tämä ei monella ole mielessä, kun ajetaan sinne lähimpään markettiin ostamaan aivottomana mitä sattuu. Suomi ei ainakaan ruokatarjonnallaan houkuttele turisteja, vaikka puhtaus onkin näennäinen imagomme.

Toinen silmiini osunut juttu oli "Suomalainen pysyy terveenä n. 57 vuotta kun taas ruotsalainen 10 vuotta pidempään! " Aika iso ero kyllä naapurimailla. Jutussa todetaan, ettei Suomi ole pärjännyt hyvin missään terveen elinajan odotusmittauksissa ja että sydän- ja verisuonitaudit ovat täällä yleisempiä kuin muualla länsimaissa. Auttaisiko tähän ehkä arvomaailman muutos, jossa päivämme rakentuisivatkin oikeasti laadukkaan kauppareissun ja ruoan tekemisen ympärille sen sijaan, että paiskisimme ylitöitä ja vetäisimme pikapalavereisa sämpylöitä naamaan? Kulmala puhuu ruoan ja sitä kautta koko elämän onnellistavasta vaikutuksesta.

Nopeat vinkkini elämänlaadun parantamiseen:
1. Heitä etukortit menemään
2. Liity luomuruokapiiriin
3. Metsästä, kalasta, sienestä, marjasta

8 kommenttia:

 1. Etukorteista on monesti muuallakin ollut negatiivista juttua. Hmm.. itse ainakin käyn aina samassa kaupassa ostoksilla, koska a. sieltä saa tuoreinta ruokaa b. sieltä saa halvinta ruokaa c. sieltä saa eniten luomua d. sieltä saa hyvää palvelua. Ja kaupan päälliseksi saan siitä bonusta ;) Meillä on kuitenkin sen verran isot ruokalaskut (paitsi nyt on alkanut tippua!) ja bensaakin on pakko tankata autoon (ei, emme kävele tai pyöräile kaikkia matkoja todellakaan!), joten bonukset on ihan jees juttu, kun joka tapauksessa tässä kaupassa asioisimme ja tankkaisimme siellä. Miksi ei saisi etukortteja käyttää, jos siinä säästää vähän rahaa?

  VastaaPoista
 2. Hei!
  Ja ensiksikin, kiitos mahtavasta blogista! Sen verran on kommentoitavaa tähän postaukseen, että olen sekä tyytyväinen etukortin haltija, että luomuruokapiirin aktiivinen jäsen. Ison perheen (mies, kolme lasta ja koira) vuoksi keskittäminen ja etukortin käyttö on taloudellisesti niin kannattavaa, ettei sitä mahdollisuutta voi jättää käyttämättä. Ja sieltä marketista löytää ihan fiksuakin ostettavaa, jota täydennän luomuruokapiirin ja esim. Runsaudensarven tuotteilla.

  Kysyisin vielä neuvoa asiasta joka mietityttää. Edellisten postausten innoittamana olen yrittänyt määritellä omaa ayrvedistä (kirjoitinko oikein)tyyppiäni. Se ei olekaan niin yksinkertaista, fyysisesti olen kapha, mutta psyykkisesti vata. Mistä löytyisi lisätietoa, kiinnostaisi mm. mikä olisi itselleni sopivinta ravintoa ja mitä pitäisi välttää. Ja voinko itse luotettavasti määritellä omaa tyyppiäni. Intuitioni sanoo, että Ayrvedassa itää totuuden siemen!

  -Tiia

  VastaaPoista
 3. Sama homma kuin edellisillä, kuulutaan luomuruokapiiriin, käydään Runsaudensarvessa ym., syödään oman puutarhan tuotteita ja ostetaan lähiluomulihaa suoraan tilalta, mutta ne muut ostokset mitä tarvitaan käydään kyllä hakemassa etukortilla isosta marketista.
  Eikä tästä ole ollenkaan huono omatunto tms, en halua enää käydä muutamassa pienessä ruokakaupassa kun olen kerran nähnyt miten paljon siellä heitetään ruokaa pois, eikä ne todellakaan menneet edes biojäteastiaan. Toivottavasti isoissa hoidettaisi asia paremmin. Oma kierrättäminen koki pienen inflaation sen jälkeen. Onneks on jo palautunut.;) Niin ja kun jätän sen yhden lentomatkan tekemättä vuodessa, niin ajan autollakin ihan hyvällä omallatunnolla. Ja vielä tääkin olis kiinnostunut saamaan lisätietoa Ayrvedasta, joku kurssi olisi kyllä kiva käydä kanssa.

  VastaaPoista
 4. Hyvä tytöt! Pointtinani ehkä ärsyttävä keskittäminen ja se, ettei valitse kauppojaan vain etukorttien mukaan. En ehkä tarkoittanut kirjaimellisesti - etukortit roskiin:)
  (nimimerkillä ikuisesti väärinymmärretty)

  Tiia: Tarvisi tehdä luotettava testi, voi olla että olet tupladosha vata-kapha tai sitten vatasi on mennyt pois tasapainosta (esim. jos on tullut painoa lisää)

  Aikomuksenani on avata piakkoin (tai kun tässä ehdin) nettisivut, jossa olisi suomeksi enemmän infoa asiasta. Ehkäpä joitan kurssejakin tulossa:) Ayurveda on niin LAAJA ja yksilöivä, ja ohjeita ja oppeja niin paljon ja mitä enemmän asiaan perehtyy, sitä enemmän saa irti. Itsekin vasta alkutaipaleella...

  VastaaPoista
 5. Ilmaisia lounaita ei ole joten kyllä sen kortti hullutuksen asiakas maksaa. Yhden ketjun omistajahan sanoi, että se vetottaa, niin paljon asiakkaan kukkaroa, että kortti-idiotismi loppuu siitä ketjusta.
  Prisma ainakin nakkoo hyviä pupun ruokia roskiin surutta vaikka niitä voisi vielä hyvin syödä ja hirveitä määriä menikin joku aika sitten, kun aamulla kaupassa olin ja putsasivat tiskejä. 1/2 hinnalla menisi takulla kaupaksi ja kun on tuoretta uutta samalla hinnalla, niin kukapa sitä vanhempaa ostaa!?

  Helmi postaus taas Heidiltä!!

  T: minkkiturkiton Niina

  VastaaPoista
 6. Luin kanssa noi jutut Aamulehdestä eilen - olipa oikein ruokateemanumero! Erityisesti Kulmalan juttu oli asiaa. Mua ihan hävettää, että me suomalaiset vedetään naamariin superprosessoitua marinadibroitskua, ja luomulihaa Tampereenkin kokoisessa kaupungissa myy vain muutama ruokakauppa.

  Kaikki vaan pakataan suojakaasuun ja pistetään kylkiäiseksi lisäaineita, ettei vaan ruoka pilaannu ja ihmiset sairastu ruokamyrkytyksiin. Ja kuitenkin juuri tuo ruoka tekee meidät pidemmällä aikavälillä sairaiksi.

  Pisti myös oikein suruksi suomalaisten häntäpään sija terveen elinajan odotusmittauksissa :(. Mutta hei, eiks nosteta Suomi kärkeen kaverit!

  VastaaPoista
 7. ...itseäni huvitti suunnattomasti kun katselin BB:n tämän tuotantokauden ensimmäisiä jaksoja -sitä missä se nuori vaalea pimu ja se vanhempi nainen (en muista nimiä) ottavat yhteen makkaroista ...
  Porukalta oli jäänyt makkarat pöydälle joksikin aikaa, ja vanhempi nainen meinas et ne on ihan syömäkelposia, kun taas nuorempi meinas että ne kuuluu roskiksee: "eieieiei, niitä ei enää VOI syödä, ku niis ei oo sitä suojakaasuu enää suojaamas! ku se suojakaasu on just se mikä tekee niist hyvää!"
  mun mielestä makkarat ylipäätää kuuluu muualle kuin ihmiskehoon, lähinnä nauratti (lue: säälitti) se suojakaasu=ravintoaine -mentaliteetti, jota se pimatsu siinä viljeli:)

  VastaaPoista
 8. Eipä naurattanut yhtään, kun luki uutta tutkimusta norjan kassilohesta joilla on "sydänvikaa" ja syövät lohelle, niin tyypillistä ruokaa eli viljaa...huoh...

  Puhumattakaan siitä, että omega3 ei olekkaan enää kuin vajaa 2 g/100g ja entäs kun sen käristää uunissa 150 asteessa?!

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...