Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

17.8.2009

Uusi syömishäiriö(inen)

Kaverin linkkaama Iltalehden uutinen sai kiukkuhermoni taas hetkeksi nousemaan, kun olen muutenkin ollut hieman ärtyisä viime päivinä. En ole lukenut lehtiä aikoihin ja muutenkin välttelen valtavirran uutisointia, koska jutut harvoin ovat puolueettomia ja uskottavia. Tämän uutisen mukaan "Uusi syömishäiriö yleistyy" eli kyseessä on pakkomielle syödä terveellistä ruokaa ja että "Sairastuneet saattavat jättää ruokavaliostaan kokonaan pois tärkeitä ainesosia kuten suolan, sokerin, maitotuotteet, soijan, kofeiinin ja gluteiinin. Kokonaisten ruokaryhmien poisjättäminen aiheuttaa aliravitsemusta ja on siksi erittäin vaarallista."

HUH HUH!

Näen jo valmiiksi kauhistuneet vanhempani ja muut uutisuskovaiset manaamassa tätä meidän "erikoista" ruokavaliota. Siis eihän ilman soijaa, kahvia tai vehnää pärjää millään? Alkakaa jo kaivamaan hautaa minulle...Ehkä provoisoidun nyt liikaa, mutta harmittaa, kun asioista kirjoitetaan näin mustavalkoisesti. Jutussa voitaisiin hieman selittää tarkemmin, mistä on kyse. Näen itseni kaikkea muuta kuin aliravituksi ja pakkomielteiseksi. Olisi hauska tietää, ketkä ovat määritelleen häiriöksi sen, että haluaa syödä muuta kuin jalosteita, eineksiä, lisäaineita tms. tuhottua ruokaa. Onkohan kyse Pollanin kirjassakin mainitsemasta "elintarvikeyritysten, toimittajien ja ravitsemustieteilijöiden liitosta", kun uutispäivä on tylsä, niin keksitään kaikkien intresseihin sopivia juttuja..

Kiitos edellisen postauksen kommentoijalle linkistä loistavaan ravintoaiheita käsittelevään blogiin "Ilon Pisara". Jutut ovat hyvin samaa kategoriaa kanssani ja ehkä vielä asiallisemmin kirjoitettuja. Pysykää silti myös mun lukijoina, vaikka välillä provosoidunkin:)

22 kommenttia:

 1. No joo, aika uskomaton uutinen taas! :)

  Välillä tuntuu, ettei moni ihminen todellakaan enää osaa nähdä "kuinka asiat ovat". Tuttu ja turvallinen, "vääräksi"(?) opittu ura on TODELLA syvä, voi todeta, kun seuraa yleistä uutisointia ravinnosta ja ihmisen hyvinvoinninsta.

  VastaaPoista
 2. Voi herranjestas nytpä ovat uutisen vetäisseet. :D Minä kaipaisin hieman selitystä miten Iltalehden mielestä esim. gluteiini tai kofeiini ovat millään lailla ihmiselle tarpeellisia??

  VastaaPoista
 3. Iltalehteä ei kannata ottaa vakavasti. Tuo "uutinen" on yhtä tyhjän kanssa, esimerkiksi juuri maitotuotteiden tarpeellisuutta pitäisi avata tarkemmin. Tai vaikka jutun lähdettä - ellei toimittaja keksinyt sitä päästään.

  Se on silti totta, että ehdottomuus ja pakkomielteisyys eivät ole terveellisiä asioita mihinkään yhdistettyinä.

  VastaaPoista
 4. Hetkinen vain. Mielestäni tuo IL:n uutinen on kirjoitettu TODELLA asiaa vähättelevästi ja lieventelevästi, ja tuo ruoka-aineiden välttely VOI mennä liiallisuuksiin!

  Ystäväni sairastui kyseiseen 'tautiin' ja söi lopulta vain rasvatonta jogurttia, parsakaalta ja porkkanaa, joista tosin viimeiseksimainittukin jäi vielä pois liikojen hiilareiden pelossa. Ensin hän ei syönyt sitä illalla, sitten ei laisinkaan.
  No, kaveri pelastui sairaalakeikan ja letkuruokinnan kautta...

  Eli ortoreksiassa on kyse ruoka-aineiden poisjättämisestä, kyllä!, mutta todella sairaalloisesta sellaisesta.

  VastaaPoista
 5. Pakko on nyt avautua, kun provosoiduin itsekin. Sairastuin ortoreksiaan salakavalasti teininä 15 vuotta sitten. Se alkoi niin pienistä jutuista, mutta paisui ihan hirveäksi. Lopulta söin melkeinpä vain omenaa, porkkanaa ja sipulikeittoa. Kaikesta muusta myrkystä tuli muka paha olo.

  Diagnoosiksi sain anoreksian, mistä ei todellakaan ollut kyse. En halunnut laihtua, mutta pelkäsin kaikkia epäterveellisiä ravintoaineita. Diagnoosi oli itseään toteuttava ennustus ja niinpä lopulta sairastuin anoreksiaan ja sen jälkeen BED:iin. Sairastan yhä kaikkia näitä sesongeittain ja haluaisin vaan varoittaa:"There is a fine line between..."

  Uskon, että sain elimistöni niin sekaisin, etten enää tiedä onko paluuta normaaliin.

  Muistan kuinka kiehahduttavaa ennen kyseiset uutisoinnit minusta olivat. Nyt voin vaan todeta, että hyvä tuoda julki tämäkin sairaus muiden muassa. Arvostan kovasti edelleen terveellistä ruokavaliota ja blogiasi. Toivon parasta sinulle, mutta muista sinäkin pysyä tietyissä rajoissa. On terveellisyyttä ja sitten terveellisyyttä... Peace:)

  VastaaPoista
 6. Kuten monissa muissakin asioissa, raja terveyden ja sairauden välillä on aika veteen piirretty. Mun ystäväni sairastui anoreksiaan/ortoreksiaan, meni ja pääsi lopulta hoitoon, suljetulle osastolle.
  Oli aika rajua, että ihminen joka on koko ikänsä syönyt biodynaamista puhdasta ruokaa joutui valvotusti syömään sitä sairaalamössöä jauhekiisseleineen ja margariineineen. Tämä ehkä pelasti sairastuneen hengen, mutta ajatella millaista olisi saada syömishäiriöhoitoa JA kunnollista ruokaa!

  Kiitos hienosta blogista sinulle. T. Elina

  VastaaPoista
 7. Olen samaa mieltä parin muun kanssa siitä, että ei tuo juttu nyt niin älytön ollut (paitsi tärkeät ruoka-aineet -> kofeiini... haloo?!?!). Ortoreksia ON pahimmillaan oikeasti syömishäiriö ja siitä voi (ja pitääkin!) puhua, mutta ei kai kenenkään tarvitse ottaa sitä henkilökohtaiseksi loukkaukseksi omaa ruokavaliotaan kohtaan? Ei tuossa artikkelissa muistaakseni väitettykään että kaikki terveellisesti syövät olisivat syömishäiriöisiä, mutta osalla se homma vaan menee överiksi ja heille myös soisi jostain apua/tietoa löytyvän.

  VastaaPoista
 8. Kiitos kaikille kommenteista, arvelinkin, että "uutinen" herättää tunteita.. TOTTA, että ortoreksia on sairaus ja siitä pitääkin puhua. Jutusta saa kuitenkin mielestäni käsityksen, että tämä lisäaineeton, luomu -ja raakaravinto on liitettävissä ortoreksiaan, koska tälle ei ehkä mitään selvää määritelmää vielä ole. Asiaan perehtymättömät siis liittävät varmaankin ortoreksian tähän minun kannattamaani linjaan - ja siitäkös saa taas selitellä. Kyllä niitä Iltalehti ja uutis-uskovaisiakin on ja varsinkin skeptikot saavat tästä varmasti lisäpontta epäilyilleen. Elikkäs kun kirjoitetaan noinkin tärkeästä aiheesta, tulisi sitä avata hieman enemmän, ettei "aiheeseen enempää perehtyville" jää väärä mielikuva.

  Käsittääkseni ortoreksiaan liittyy kaloreiden ja ravintoaineiden laskemista, (ehkä rasvan välttämistä) sekä jonkinlaista pakonomaisuutta. Korostan vielä, että ruokavalio jolla olen, on osa kokonaisvaltaisempaa elämäntapaa, jossa ravinto on vain yksi, mutta toki tärkeä ja kiinnostava elementti.

  VastaaPoista
 9. Terve! Itse suivaannuin eilen myös tästä samaisesta aiheesta, miten musta kuitenkin tuntuu että meitä "sairaita" tulee koko ajan vaan lisää ja lisää :)

  VastaaPoista
 10. Tuo mitä Heidi sanoit siitä että joutuu selittelemään syömisiään, on muuten valitettavan totta. Sama juttu kuin alkoholin kanssa.

  Jos ei juo, saa selitellä... Mä siksi yleensä juonkin esim keikoilla käydessäni alkoholitonta kaljaa (eli naamioidun kaljanjuojaksi), että kaikilla olis hyvä mieli. :) Ne jotka humaltuu ei häpeile tilaansa vaan voi olla rennosti, ja samalla itse saan rauhan myös.

  Onneksi viranomaisten ja terveyskeskuslääkärien joukossa on myös tolkkuakin. (Media on sitten aina asia vielä erikseen.) Olin aikoinaa otettu, kun sain lääkäriltä todistuksen jolla sain lapselleni päiväkotia varten lisäaineettoman ja sokerittoman ruokavalion. Lääkäri jopa sanoi, että tällaisia todistuksia hän kirjoittaa mielellään.
  T. Elina

  VastaaPoista
 11. Selityksiä saa tosiaankin usein jaella. Mun mielestä on ihmeellistä, että nykyään on normaalinpaa juoda joka viikonloppu väh. 2 kertaa kun sitten olla raittiina. Heti saa selitellä, että minkä takia nyt ei sitten juo. Ja sitten ne silmien pyörittelyt kun sanoo kaupassa, että ostan kyllä tuota luomua. Pidetään jonkinlaisena snobina ja itseään muita parempana pitävänä vaikka totuushan on se, että jokainen laittaa pennosensa siihen mihin haluaa. U

  VastaaPoista
 12. Minä ainakin ymmärsin että Heidin "ruokavaliossa" ja opastuksessa on kyse lisäämisestä, eli valikoiman laajentamisesta. Miten rajoittaminen (tai ortoreksia) liittyy siihen, että syökin satoja lajikkeita ja raaka-aineita entisen kymmenen-parinkymmenen sijaan?

  Veikkaanpa myös Heidin nauttivan aterioistaan aika paljon enemmän ja vapaammin kuin keskiverto ABC-asiakas. Maku ja laatu kun kulkevat käsi kädessä vapauden ja hyvän olon kanssa.

  Thanks for a great blog!

  VastaaPoista
 13. Iltapäivälehtien juttuja kenenkään ei tulisi ottaa millään tavalla vakavasti, nehän ovat roskaviihdettä eikä mitään syväluotaavia asiantuntija-artikkeleita. Jostain kumman syystä ihmiset tuntuvat kuitenkin uskovan huonosti/puolihuolimattomasti kirjoitettuihin hömppäjuttuihin yhtä paljon kuin siihen, että salkkarihahmot ovat todellisia.

  Sinänsä ortoreksian esiintuominen on tärkeää, koska se on varmasti suurempi ongelma kuin kukaan voi kuvitellakaan. Itse uskon vahvasti näin. Nykyään elämme ravintouskovaisuuden aikakautta ja eri ruokavaliot edustavat erilaisia lahkoja... kuka uskoo vähähiilihydraattiseen, kukaa raw foodiin, toinen taas ruokympyrään... Joskus tuntuu, että monilla menee liian pitkälle koko homma, kun ystävät ja vihollisetkin jaotellaan pelkän ruokavalion perusteella (tällaiseen olen törmännyt...)!

  Ruokavalio on tärkeä asia terveydelle, mutta ei tärkein. Usein unohdetaan stressin hallinta, liikunta, hyvät ihmissuhteet, kauneuden kokemukset jne joilla on valtava vaikutus, ei pelkästään henkiseen, vaan myös fyysiseen terveyteen. Ruokavalion merkitys on mielestäni nyky-yhteiskunnassa aivan järkyn ylikorostunut. Joku päivä tullaan vielä havahtumaan, ettei pelkkä ruoka ole ratkaisu terveydellisiin ongelmiin ja pitkään ikään.

  Ja mitä tulee Iltapäivälehtien, naistenlehtien ja muiden hömppölehtien ravitsemusuutisointiin, kannattaa aina jättää omaan arvoonsa: Confessions of a Former
  Women's Magazine Writer: http://www.nutriwatch.org/12Media/confessions.html

  VastaaPoista
 14. Heip,

  kuten edellä on todettu, raja terveellisen ja sairaalloisen syömisen välillä tosiaan on häilyvä.

  Välillä pelkään, että tunnistan omia muutaman vuoden takaisia tiloja, kun luen blogiasi ja sen etenemistä. Toisaalta, kukaan muuhan kuin sinä itse et tiedä tilannettasi ja ajatuksiasi.

  Olen vain huomannut, että syöminen aloittaa usein tietyn "elämän tarkoitus" ja "hallinta" systeemin.. Ja se ulottuu kokonaisvaltaisesti kaikialle. Joskus se ylittää sen Jonkun rajan.

  Uskon, että syömishäiriöisiä on nykyään paaaaljon enemmän, kuin vain langanlaihat ja ahdistuneet nuoret tytöt.E
  Että heitä on eri yhteiskuntaluokissa ja sukupuolissa, "piilossa".
  Itse asiassa enemmän mietin, millainen suhde nykymaailmassa ruokaan voi olla terve. Joku aina mättää, oli lihava tai laiha, syö terveellisesti tai epäterveellisesti, kuntoilee tai ei kuntoile..

  // Nimim. Terveydestä se alkoi, päätyi sairauteen

  VastaaPoista
 15. Voi voi, jos vanhemmat ryhtyvät manaamaan ruokavaliotasi niin anna manata vaan rauhassa! Kun itse yli 20 vuotta sitten ryhdyin kasvissyöjäksi, niin äitini oli oikeasti varma että kuolen aliravitsemukseen (!) vuoden sisällä ja suorastaan kyyneleet silmissä aneli, että alkaisin taas syödä "normaalisti" (ja tällöin olin siis jo täysi-ikäinen, en viisivuotias!). No eipä manaile enää, vaan kokkaa itsekin kasvisruokia ja on jo aikoja sitten lakannut ihmettelemästä jopa sitä, että miten voin olla aina vaan niin terve ja hyvinvoiva ;)

  VastaaPoista
 16. Se koira älähtää johon kalikka kalahtaa? Olisi varmaan syytä tarkkailla miksi uutinen kiehautti sinussa niin paljon verta.

  On toki syytä ostaa luomua ja valmistaa itse ruokaa hyvistä raaka-aineista, mutta me syömme elääksemme,emme elä syödäksemme.

  Jos koko elämä on ruoka-aineiden haalimista, ruuan valmistamista, sen nauttimsita, siitä kirjoittamista, puhumista ja ajattelemista (sekä treeniä), on ortoreksian ovi jo rakosellaan. Ruoka on vallannut liian suuren osan elämää.

  VastaaPoista
 17. Tätä sanomaa pyrinkin tuomaan esiin: Jos syömme elääksemme emmekä elä syödäksemme, niin miksi olemme sitten niin sairaita? Tuon esiin uusien herkkujen löytämistä, laatuun keksittymistä, eikä mistään tarvitse ehdottomasti luopua. Puhtaamman ravinnon avulla voi löytää paljon suurempia juttuja kuin itse ravinto! Kaikkia ei voi silti ikinä miellyttää... :)

  VastaaPoista
 18. Kyllähän tuon uutisen aihe varmasti on hyvinkin tärkeä, mutta ei sitä kyllä mitenkään ammattitaidolla ollut kirjoitettu. Se on helppo ymmärtää väärin tai mieluummin vaikea ymmärtää oikein.

  VastaaPoista
 19. Niin, aika luokatonta tuo iltapäivälehtien "journalismi" yleensä on, sensaationhakuinen on sana, joka tulee mieleen. Ortoreksia on varmasti ongelma siinä missä muutkin ihmisen mielenterveyshäiriöt, mutta aikamoisella aasinsillalla tuo artikkeli antaa ymmärtää, että ihminen tarvitsee ollakseen 'ei-aliravittu', mm.kofeiinia, gluteiinia ja sokeria. Huh huh. Itselläni kahden kuukauden raakaravinnolla olemisen jälkeen on sellainen fiilis, että ravinto ei ole enää elämän keskipiste, syömisestä on tullut helpompaa ja vähemmän aikaa vievää kuin 'aikaisemmassa elämässä', jossa hajoilin siitä, jos en saanut syödä kanaa/riisiä/heraproteiinia tasan kahden tunnin välein . Se vasta neuroottista olikin.

  VastaaPoista
 20. Dietit vaihtoon ohjelman uusinnassa olikin eilen tätä aihetta sivuten alipainoinen tyttö. Vaikka toki naisella olikin mennyt vähän liian vähäiseksi syöminen niin ärsytti lääkärin asenne, että esim. jos ei ole allergiaa todettu johonkin niin sitten ei voi oikeasti aiheuttaa ongelmia vaan vika on päässä.

  VastaaPoista
 21. Hävettää kyllä lukea tuollaisia uutisia vaikka onhan iltapäivälehtien juttujen taso on aina ollut ihan huuhaata enimmäkseen niin aina on näköjään varaa vajota alemmaksi. =)
  Suosittelen lähettämään palautetta jutun kirjoittajalle ja kyseenalaistaa kyseisen artikkelin.

  VastaaPoista
 22. Voi, olipa mielenkiintoista kuulla, että jonkun kirjoittajan lapsi olin saanut päiväkotiin todistuksen lisäaineettomasta ja sokerittomasta ruuasta. Tuohan kuulostaa aivan unelmalta! Miten se onnistui? Millä perustein?

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...