Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

24.8.2009

Ruokarytmini

Aloitin toisen postauksen B12-vitamiinista, kun siitä kommenteissa kysyttiin ja voin itsekin myöntää,etten ehkä ole perehtynyt aiheeseen tarpeeksi. Huomasin tietoa etsiessäni, että se ei olekaan mikään yksinkertaisin asia ja näin ollen haluan perehtyä useaan lähteeseen kunnolla ennen kuin julkaisen jutun. Vähän kevyempää tiedossa siis tänään:) Minulta kysyttiin myös normaali päivän ruokarutiineista. Tässäpä pieni selostus:

*Aamulla, n. klo 9 (mahdollisesti joogan jälkeen) 0,5-1 l suodatettua/lähdevettä, jossa puristettua sitruunaa tai limeä sekä msm-jauhetta.

*Siitä tunnin sisällä smoothie/puuro.

*Välipalana max hedelmä tai kaksi

*Lounaana ehkä n. 13-14 aikoihin salaattia/vihanneksia jossain muodossa, esim. tässä tai tässä. Rasvoja aina mukana aterialla, joko avokadoa, öljyjä, pähkinöitä, itse tehtyä siemenleipää

*(riippuen päivästä syön joskus välipalana jonkin smoothien/hedelmiä/marjoja ja ehkä pähkinöitä tai esim. tahinia)

*Illalla viim. klo 19-20 aikoihin yleensä esim. vihanneslautanen, jossa aivan paras
ja helpoin avokadodippi:

1-2 Avokadoa
1-2 valkosipulinkynttä
loraus sitruunan mehua
reilusti laadukasta suolaa

Sekoitetaan ainekset haarukalla lautaselle


*Ja yleensä jälkkäriksi tai iltapalaksi maistuu vielä jokin makeampi:), kuten suklaasmoothie tai mustikkapuuro:

Puurossa blendattuina seesamin- kurpitsan- ja chian siemeniä, mustikoita, KOOKOSÖLJYÄ, jota en voi enempää hehkuttaa sekä tl hunajaa.

Illalla ennen nukkumaanmenoa pyrin olemaan syömättä enää mitään, korkeintaan hedelmän. Näin energiaa ei tuhlaannu ruoansulatukseen vaan unen laatuun. Aamulla on mukava kevyt olo, kun ruokaa ei ole mahassa. Tosin suklaaövereiden lisäksi olen kokenut myös raakaruoka-krapulan, eikä se ollut kivaa.

Tämä siis aika ihanteellinen päivä:) Herkkuhimoja varten minulla on hyvä vinkki, joka on toiminut ainakin 2 päivää: Kannattaa tehdä vain heti syötävä määrä, esim. juurikin puuro/smoothie/vain pieni satsi suklaata, jolloin jääkaappiin ei jää houkuttelemaan herkut! Toinen seikka on riittävä rasvan määrä, eli kookosöljyä vaan nassuun hyvillä mielin!

Parin kerran kokemuksella tuo systeemi toimii, eikä kuivahedelmätkään välttämättä houkuttele. Päivän lisätty makeutusannos tulee teelusikallisesta hunajaa ja se riittää mainiosti luonnon marjojen ja hedelmien lisäksi. En edes muista, miltä valkosokeri maistuu!

Ruoka-aineiden yhdistäminen ja ajoitus on myös tärkeä seikka, josta olisi myös syytä tehdä postaus. Pääpiirteittäin pitäisi pyrkiä syömään vasta, kun edellinen ruoka on sulanut (yleensä wc:ssä käynti kertoo), pureskella ruoka HYVIN, syödä tiedostaen (eli ei tietokoneella, tv:n ääressä...), ja vältellä eräiden ruoka-aineiden yhdistelyä, kuten hedelmien ja vihannesten tai proteiinien/tärkkelyksen (tässä ruokavaliossa ei ongelmaa).

Tänään olen syönyt pitkästä aikaa taas hieman kypsennettyä ruokaa. Ajattelin, että en aio rajoittaa tätä raakaravintoelämäntapaa mitenkään 100%:een, vaan syön mielihalujen mukaan. Sitten jos joku ei toimi, sitä ei enää syödä. So simple. En aio myös erikseen täällä mainita aina jos syön jotain kypsennettyä, paitsi jos on jotain erityistä mainittavaa. Tiedän olevani kuitenkin ainakin 90%:sti raakaravinnolla.

Äitini oli yrittänyt tehdä raainta mahdollista ruokaa mitä osasi: Kaalikääryleitä, joiden sisällä kanttarelleja ja sipulia. Raakuudesta en oikein tiedä, mutta kaikki ainekset osin luomua, jopa suola! Eihän siitä voinut kieltäytyä ja kieltämättä oikein hyvältä maistuivat.

Ainakin tähän asti päivää oloni on ollut mainio! Energiaa tuntuu virtaavan älyttömästi, olen lukemisen lisäksi mm. joogannut ja loppusiivonnut omakotitaloa, kun lähdön aika koittaa ensi viikonloppuna. Viikonloppuna on luvassa ayurveda-kurssin jatkoa, jossa käsitellään mm.ruoka-aineiden vaikutuksia kehossa. Tästä tulen varmasti kertomaan lisää.

Kesä on mennyt toisaalta älyttömän nopeasti, toisaalta hitaasti. Tuntuu, että tämän postauksen tein vasta eilen. Lukaiskaapa vielä Iisan loistopostaus suomalaisista ravitsemussuosituksista. Tämä on asiaa!

18 kommenttia:

  1. Tuosta B12-vitamiinista olisi tosiaan mielenkiintoista saada tietoa, kun se tuntuu olevan kasvisruokavaliolla vaikein saatava, jos siis aivan vegaaniruokavaliosta puhutaan.

    Ja kiitos maininnasta tännekin suuntaan! :> Olen otettu.

    VastaaPoista
  2. Hei ihan pakko vielä kysyä sulta tuota vihannesten ja hedelmien yhteensopimattomuutta. Siitä oli täällä aiemminkin juttua, mutta mikä se juttu oli, miksi niitä ei saisi samalla aterialla syödä (en löydä perusteluja tähän hätään)? Miten paljon pitäisi olla väliä, että hedelmää voi syödä kasvisten jälkeen? Siis jos syö ruokana tai ruoan kanssa salaattia, jälkiruoaksi ei sovellu hedelmä? Itse olen joskus yhdistellyt salaattiin hedelmiä, ovat tosi hyviä salaatissa, mutta viime aikoina en sitten ole "uskaltanut".. vaikken edes tiedä, mikä juttu tuossa piilee! Mut entäs sitten vaikka sitruunan tai appelsiinin mehu salaatinkastikkeena?

    -kiitos-

    (Ja jatkossa yritän saada itsekin näistä asioista selvää jostain.. sulta vaan tulee niin nopeesti hyvää tietoa aina ;)

    VastaaPoista
  3. Moi,

    kiinnostuin blogistasi. Hyviä kohtia paljon, mahdollisesti vinkkejä joskus tehtävään ruokaan! Voisi tosiaan hieman tuota kypsentämättömän ruuan osuutta lisätä itsekin...

    Olen joutunut jäämään gluteenittomalle dieetille ja jättämään pois myös mm. soijan ainakin toistaiseksi. Jännä nähdä, kuinka käy jatkossa. Kalliiksi on ruuat tulleet tähänkin asti, ja nyt tuntuu että kalliimmaksi vain käy, kun ei ole kuitenkaan keliakiaa perusteellisesti tutkittu...

    Tuli mieleen kysyä tuosta omega-asiasta, kun sanoit, että hampussa on 3 ja 6 hyvässä tasapainossa. Eräs luontaiskauppias väitti, että siinäkin on 6:ta liikaa, että pellavassa olisi riittävästi 3:ta, vaikka taas eräs toinen oli sanonut, että pellavaöljyssäkin on liikaa 6:ta. Kaikki tuntuvat varoittavat omega 6:n liiallisesta saannista, vaikka sitäkin toki tulee saada mutta 3:a kuitenkin enemmän? Mielenkiintoista.

    Palaillaan. Hyvää alkavaa syksyä!

    VastaaPoista
  4. Yhdistelystä sen verran (Elsa Ervamaa; Elävä ravinto) että sitruunan mehu käy salaattiin ja ananas kaalin kanssa. Olisiko ollut että omenaakin voi laittaa salaattiin Ann Wigmoren mukaan, mutta en tästä varma ole, koska en kanssa tiedä mihin, tämä yhdistelysääntö perustuu. Kenties hedelmien yksinkertaisiin hiilihydraatteihin ja siihen, että ne vain kulkevat mahalaukun läpi, eivätkä vaadi erikseen sulatusta koska sisältävät kaikki omaan sulamiseensa tarvittavat entsyymit, mutta jos syö salaattia ensin niin se estää hedelmän muuten vaivattoman läpikulun ja hedelmä alkaa käymään(?)

    VastaaPoista
  5. kte: Vastaan mielelläni kysymyksiin:), joten kysy vaan jatkossakin.

    Teen ehkä jossain vaiheessa isomman jutun noista yhdistelyistä, mutta hedelmät ja vihannekset erillään siksi, että hedelmät sulavat nesteen jälkeen nopeimmin ja "sekoittavat järjestyksen" ja näin voi suoli alkaa mätänemään. Juurikin noin kun Annilee sanoi.

    Tässä pieni tiivistys:

    Huonoja ruoka-aineyhdistelmiä:
    -hedelmät ja vihannekset (eräitä poikkeuksia on)
    -makeat ja happamat hedelmät (banaani sopii kaikkien kanssa, samoin ananas)
    -marjat ja vihannekset
    -makeat ja happamat marjat
    -valkuais- ja tärkkelyspitoiset ruoka-aineet
    -tärkkelyspitoiset ruoka-aineet ja pelkistetyt sokerit

    Hyviä yhdistelmiä:
    - "Saman sarjan ruoka-aineet" kuten kaikki vihreät, kaikki hedelmät jne.
    -valkuaispitoiset ruoka-aineet ja vihannekset
    -tärkkelyspitoiset ruoka-aineet ja vihannekset

    - Syö vesimeloni aina erikseen

    Nesteet ovat nopeimpia sulamaan, joten niitä ei ainakaan kannata ottaa aterian jälkeen tai mielellään aikanakaan. Maito ei taas ole useimmille helposti sulatettavaa. Se on konsentroitua nestettä, joka sisältää paljon rasvaa, proteiineja ja hiilihydraatteja. Sillä kestää kauemmin sulaa ja se hidastaa muiden aineiden imeytymistä. Paras valinta on juoda maitoa tyhjään vatsaan. Sama pätee soijamaitoihin. Maito on jopa vaikeimmin sulavaa kuin pähkinät ja siemenet.

    Yhdistelyä ei kannata ottaa liian tosissaan, koska tuntemukset voivat olla yksilöllisiä. Itse olen ainakin kyllä huomannut, etteivät hedelmät ole paras jälkiruoka ja että valkuiset ja vihreät -yhdistelmä toimii hyvin.

    Tuomo: Ota ihmeessä gluteeniton quinoa ruokavalioosi. Ilman viljoja pärjää mainiosti:)

    Omien lähteideni mukaan hampun omega-suhde on ihanteellinen, mutta yhden ruoka-aineen suhde on vain yksi tekijä ruokavaliossa. Suhteen pitäisi siis olla omega 3-omega 6 1:1 - 1:2.

    Lähteet ovat ristiriitaisia. Pellavansiemenessä useamman lähteen mukaan on hyvä suhde samoin kuin kalassa. Erään lähteen mukaan tosin suhde huonontuu kalaa kypsennettäessä. Pitääkin perehtyä tähänkin enemmän.

    VastaaPoista
  6. Moi ja kiitos vastauksista, jotka kirjoitit asian vierestä menneeseen kommenttiini! Ajattelin vain laittaa sen varmuuden vuoksi tähän uusimpaan postaukseesi.

    Quinoaa käytänkin, viime aikoina enemmän punaista (onko mielestäsi parempaa ravitsemuksellisesti kuin vaalea, ainakin se maistuu maukkaammalta?) ja 15 minuutin keittäminen joko aamupuuroksi (puhtaan kauran kanssa) tai päivällislisukkeeksi. Kallista se vain tuntuu olevan valitettavasti.

    Huomasin, että itse olit sitä idättänyt, ja itsekin haluaisin opetella idättämään sinimailasta ja seesaminsiemeniä ja sarviapilaa... ja vaikka sitten quinoaakin, mutta onpa vaan laiska aloittamaan mitään tuollaista uutta tapaa, joka on olevinaan niin vaivalloista, vaikka hyvin uskon, että se olisi erittäin hyödyllistä. No, pellavansiemeniä sentään pistän yöksi likoamaan ja aamulla puuron/myslin seassa sitten syödään limoineen.

    VastaaPoista
  7. Vanhoista kirjoituksistasi tuli pari kommenttia vielä mieleen. Mainitsit, että käyttäisit paistamiseen vain voita ja kookosöljyä. Itsekin käytän vain kylmäpuristettuja öljyjä, mutta paistan osan ruuista myös luomurypsiöljyllä. Se kai vielä jotenkin menee? (ja oliiviöljykin kai ihan vähän kuumennusta kestää,) mutta hamppu/camelina/auringonkukka nyt ainakin kannattaa syödä raakana?

    Sitten mainostit myös raakaruokosokeria. En tiedä, oletko päivittänyt asiaa kun en vertaillut sitä uudempiin postauksiisi, mutta tiedät kai kuitenkin eron raaka- ja täysruokosokerin välillä? Täysruokosokeri (esim. intiaanisokeri, mascobado yms. [saa muuten Ruohonjuuresta halvalla]) on ilmeisesti tehty ihan ruokosokerimehusta kuivattamalla. Raakaruokosokeri on jonkin verran prosessoidumpaa kuitenkin. Jos kuitenkin olen käsittänyt jotain väärin, kerro ihmeessä mikä tieto / käsitys sinulla on. :)

    VastaaPoista
  8. Hei! Blogisi on erittäin kiinnostava ja olen lueskellut sitä jo jonkin aikaa:) Tuosta b12-vitamiinista tuli mieleeni hyvä artikkeli, jonka itse luin pari vuotta sitten, kun aloin kiinnostua terveellisemmästä elämästä ja kasvissyönnistä. Artikkeli on nimeltään "B12-vitamiini-kasvissyöjän pieni ystävä" (Vegaia kesä 2005) ja se taitaa löytyä tuolla nimellä netistäkin, jos joku haluaa lukaista sen läpi.

    VastaaPoista
  9. Mistä muuten olet ostanut tuota kookosöljyä? Olen penkonut Cittarin ja Prisman läpikotoisin mutten löytänyt! Olenko missannut vai eikö siitä myydä tavallisissa marketeissa?

    Ja hyviä kirjoituksia! Näiden innostamina olen itsekin alkanut kesän mittaan lisäämään raakaruoan osuutta. :)

    VastaaPoista
  10. Tuomo: en nyt heti muista, mitä eroa on punaisella ja normi quinoalla, selvitän asian!

    Idättäminen on älyhelppoa, tosin meillä on tulee välillä ihan liikaa satsia, vaikka kuinka vähän koittaa siemeniä laittaa:)

    Öljyistä, Paula Heinosen kirjoissa oli hyvin niistä..kylmäpuristetut öljyt ovat aina parempia, koska niitä ei ole raffinoitu. Muut öljyt pitäisi heittää ruoan kanssa samaan aikaa pannulle, ettei rasva härskiinny. Kookosöljy ei härskiinny lainkaan. Vaihtoehtoja on aina, niinkuin tässäkin huonompi-hyvä-parempi-paras. Kylmäpuristettu oliiviöljy on sitten parhaimpia, mutta mielellään ei-lämmitettynä. Lasipullo parempi kuin muovi.

    Hyvä kun täsmensit, että noilla kahdella sokerilla on eroa. En tosin käytä kumpaakaan oikeastaan lainkaan. Riippuen kai merkeistä, on täysruokosokeri parempi vaihtoehto, mutta hunaja ja agave vielä parempi!

    Törmäsin itsekin kyseiseen b12 artikkeliin ja se on yhtenä lähdelistoistani.

    Eko-Joni: kiitos taas! Kookosöljy kingi kauppa on Cocovi! www.cocovishop.fi. Osta sieltä ja muitakin supereita suht.edullisesti!

    VastaaPoista
  11. Millaista päiväannostusta käytät MSM:ssä ja ootko huomannut sillä olevan jotain myönteisiä vaikutuksia? Entä nappailetko MSM:n lisänä molybdeeniä? Oon nimittäin lukenut, että jos syö pitempään MSM:ää, niin olisi hyvä ottaa myös tuota molybdeeniä, joka osallistuu MSM-metaboliaan. Mietin vaan, että onko molybdeenilisä oikeasti kovin tärkeäkin juttu...

    VastaaPoista
  12. Kiitos Heidi! *huoh* Ei musta vielä tule mitään terveysintoilijaa sitten näillä näkymin, mutta oppia ikä kaikki :D Mielenkiintoisia asioita, todella, pitää vaan "sitten joskus" saada teorioiden tasolta käytännön kokeiluun näitä juttuja. Mutta hauska lueskella näistä asioista anyway, vaikkei kaikkea itse noudattaisikaan. Päivällä jo kuhisi sata uutta kysymystä mielessä, mutta nyt tässä vaiheessa iltaa ei enää järki pelitä, ihmettelen täällä taas vaan kaikkea.. :)

    VastaaPoista
  13. Levitas: En ole vielä käyttänyt molybdeeniä. Msm:ää olen käyttänyt nyt kolmisen kuukautta n. reilu 1 tl päivässä. En osaa sanoa itselläni sen vaikutuksesta, kun ei ole varsinaisia kipuja enkä ole pystynyt treenaamaan kovempaa nyt. No kynsien kunto on ainakin parantunut huomattavasti, tiedä sitten onko syynä juuri Msm vai kokonaisuus.

    Avomies, joka treenaa kovempaa sanoo, että palautuminen on helpompaa, eikä treenatessa mene helposti hapoille. Käytiin jokin aika sitten juoksemassa Cooperi, niin ei oikeastaan mitään tuntemuksia sen aikana- eikä jälkeen.

    kte: Pikku hiljaa:)

    VastaaPoista
  14. oot ihana! mulla on samantyyppisiä harrastuksia kun sulla, esim. puhdas ruoka ja joogaaminen joten luen aina innolla sun blogia :)! ootko kokeillut hot joogaa?? siinä puhdistuu kroppa ja mieli :)

    VastaaPoista
  15. Miksi sitä molybdeeniä pitäisi käyttää jos käyttää Msm:ää? Jos joku jaksais kertoa, tästä en ole nimittäin kuullutkaan, enkä löytäny googlen kautta oikein mitään selvää vastausta.

    VastaaPoista
  16. Tämmöisen jutun löysin aiheesta:

    "Molybdeeni on elintärkeä hivenaine ja siksi sitä on saatava ravinnon mukana. Molybdeenia tarvitaan kehossa sulfiittien muuttamiseen sulfaateiksi ja siksi sillä näyttäisi olevan tärkeä merkitys sellaisen astman hoidossa, johon liittyy sulfiitti-yliherkkyyttä. Molybdeeni osallistuu myös kehon happamuuden (pH) säätelyyn. Vaikka molybdeeniä tarvitaan normaalisti hyvin pieniä määriä, se on ainakin kolmen hyvin tärkeän entsyymin apuaine ja sitä tarvitaan raudan aineenvaihduntaan. Molybdeenin avulla maksaan varastoitunut rauta saadaan liikkeelle ja kudokset saavat happea.

    Molybdeeni toimii entsyymi-systeemissä, joka pystyy eliminoimaan haitalliset typpiyhdisteet kehosta ja muuttamaan ne virtsahapoksi, joka erittyy pois virtsan mukana. Erityisen tärkeä molybdeeni on aldehydioksidaasin toiminnalle (alkoholin poltto maksassa = krapulaentsyymi). Molybdeeni näyttäisi pystyvän elimoimaan syöpää aiheuttavia kemikaaleja, koska alueilla, joissa maaperässä on vähän molybdeeniä, esiintyy 30 % enemmän pohjukaissuolisyöpää.

    Molybdeenia tarvitaan hiilihydraattiaineenvaihdunnassa ja se saattaa parantaa fluorin hyväksikäyttöä hampaitten suojana (hammaskiille sisältää runsaasti molybdeeniä). Molybdeeni saattaa myös edistää unen tuloa. Koska sillä on taipumus kohottaa kehon emäksisyyttä siitä saattaa olla hyötyä syövän, virusten ja parasiittien torjunnassa.

    Molybdeenin on myös todettu alentavan kolesteroli-, triglyseridi- ja fosfolipiditasoja, lisäksi sen on todettu tehostavan kehon omien antioksidantti-molekyylien, kuten superoksidi dismutaasin (SOD), katalaasin (CAT) ja glutationiperoksidaasin (GPx) aktiivisuutta.

    Molybdeeni vaikuttaa kuparin imeytymiseen ja aineenvaihduntaan, siksi molybdeenilla voidaan poistaa maksaan kertynyttä kupariylimäärää.

    Jos käyttää runsaasti rikkipitoisia aineita, kuten metyylisulfonyylimetaania (MSM) yli kuukauden, lisäravinteena tulisi ottaa kelatoitua molybdeeniä vähintään 150 ug päivässä

    Molybdeenille ei ole päivittäistä vähimmäis-saantisuositusta (RDA), mutta 300 ug päivässä pidetään turvallisena annoksena jatkuvassa käytössä ja 10.000 ug lyhytaikaisessa käytössä."

    lähde: http://www.terveystaito.fi/Artikkelit/2006_1.htm

    VastaaPoista
  17. Stefanie: So are you! Enpä ole vielä päässyt kokeilemaaan hot joogaa, ei taida Tampereelta löytyä vielä.

    VastaaPoista
  18. Miten on kauramaidon kanssa? Voiko sitä yhdistää esim hedelmiin, quinoaan tai pähkinöihin/siemeniin?

    VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...